• Petan.VUT

    Zdravím, mám postaveného horneta a přemýšlím nad teleskopkou. Nechci nic extra,hlavně,aby to bylo jednoduché a snadno servisovatelne a něco to vydrželo. Všude jsem hledal,ale nic konkrétního jsem nenašel,myslím nějaký chytrý článek, jaké je hlavní rozdělení, funkce atd. Zaujal mne teleskop od whyte, za 5tis. Komplet i s páčkou. Má pruzinovou patronu, ovladani lankem. Nema někdo třeba zkušenosti? Díky za každou radu.Jenom pro upřesnění, nejezdím žádné závody,ani žádné extrémy, prostě hlavně zábava.

    0 0
    • onuce  

      Budu kupovat tuhle:

      https://www.decathlon.cz/…_/R-p-199331?…

      Nechci již bowden, zvláště při životnosti teleskopických sedlovek.

      0 4
    • Mustafa  

      Vláken o sedlovkách je tu hromada a na každou z nich tu najdeš něco špatného. Když jsem to pročítal naposledy, tak to vypadalo zhruba takto : TranzX < OneUp < Bike Yoke.

      0 0
    • onuce  

      Vy jste mi tedy ale užiteční! Nedávno jsem zde někde četl o problémech slabších průměrů teleskopek, totiž že při větší síle upnutí objímky sedlovky se teleskopka zmačkne a zadrhává. Nic takového u mojí 31,6 nehrozí, ba ani se neděje. Přesto jsem se půl roku trápil se zadrhováním při vysouvání, ale jen venku při švihu. Měnil jsem kvůli tomu komplet bowden, mazal důkladně kluzák. Před jízdou chod perfektní, při švihu opět nevyjíždí. Sváděl jsem to na zatuhnutí chladem, či vyšší moc. Jenže dnes mi při vzpomínce na to přiškrcení slabších teleskopů objímkou došlo, že to může dělat nosič na sedlovku. A také že ano! Svírá teleskopku nerovnoměrně. Stačilo rychloupínák nosiče trochu povolit a teleskop cvičí perfektně. Bez bf by mi to ještě hodně dlouho nedošlo. Teď jen jak trubku v místě uchycení nosiče zesílit. Snad použít nějakou redukci sedlovky, zatím nevím.

      0 1
      • mirorek2  

        A co to máš za typ přesně? Některé jsou na to náchylné, ale problémy jako před deseti lety už skoro nejsou dneska. Netvrdím že všechny sedlovky jsou už be chybičky, ale cokoli chytnu do ruky, tak chodí, vakl malý a žádné problémy uživatelé nehlásí. Za mě nejlépe funguje Bike Yoke, ta po pár sezonách chodí pořád jako nová

        0 0
        • onuce  

          Jakou teleskopku mám to právě vůbec nevím. Byla zcela anonymně na e-bike Fox Loader a bílý nápis jsem chemicky odstranil v rámci strohého designu olivová, černá, zlatá.

          Jinak tedy opravdu moc děkuji bf za otevření očí, vůbec by mě totiž nenapadlo, že se teleskopka může upnutím deformovat. Tedy bych ji zahodil, již jsem koupil pevnou sedlovku.

          0 1
    • va-bo  

      Teleskopka s páčkou pod sedlem řeší jen polovinu. Když potřebuješ zasunout někde v terénu, musíš pustit jednou rukou řidítka.

      0 0
      • Kouba_2005  

        Kdyz potrebujes zasunout, tak je lepsi zastavit, bych rekl :-D

        2 0
        • va-bo  

          Jo jo, souhlas. Zasunout sedlovku :-) je většinou potřeba na začátku kalby z kopce, kdy se potřebuješ držet řidítek a ne šátrat někde pod sedlem. Myslel jsem, že už se páčky pod sedlem ani nevyskytují.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Možná, když už máš ten grif zažitej, tak to půjde, ale páčka hned u ruky je ideál.

            0 0
            • va-bo  

              První teleskopku jsem měl CB Joplin, (myslím že to byla) páčka pod sedlem, nebylo to ono.

              0 0
        • va-bo  

          Ostatní zasunutí snad za jízdy ani dělat nejdou :-)

          0 0
    • Azmir  

      Když se s dovolením trošku přiseru k tématu, tak by mě třeba zajímal názor na teleskopky z nabídky zde: https://www.bike-discount.de/en/dropper_post?… je tam plno levných sedlovek a nemám absolutní šajnu, jaký může být rozdíl ve funkci mezi něma. V čem se bude sedlovka za 40 euro chovat hůř nebo jinak než sedlovka za 60 euro a než sedlovka za 100 euro? (neřeším ted páčku pod sedlem vs páčku na řídítkách a vedení vnitřkem/venkem, taky je mi jasné jaký je rozdíl mezi hydraulikou a lankem – lanko mi teda přijde lepší a blbuvzdornější)

      0 0
      • va-bo  

        Pokud budou fungovat, tak asi rozdíl znatelný nebude. Měl jsem jednu z prvních KS LEV, celkem po krátkém čase se podělala patrona, výměna patrony je za cca 3 tisíce. Další příklad nedoporučení je Lapiere Dropper, přestala se vracet, po přifouknutí se vracela zase moc, nic mezi a navíc se po čase vytrhnul spodní plastový díl s opěrkou pro bowden ze závitu, sedlovka na vyhození. Tak za sebe bych spíš doporučoval jít do prověřených typů, třeba za vyšší cenu. Testy sedlovek někde byly, možná na www.biker.sk.

        0 0
    • AleZ80  

      Ta Whyte by měla být přebrandovaná Brand-X (Tranz-X).

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.