Druhnuti zadní brzdy při šlapání

40 nepřečtených
  • Vím, že na to je dost témat, ale bohužel nemám čas je teď procházet a hledat můj konkrétní problém.

    Drhne a cinká mě zadní kotouč. Cinká třeba když zacvaknu tretru do pedálů. A drhne když se posadim na kolo a jedu, ale minimálně. Nejvíce drhne když šlapu a zabiram do pedalu.

    Když protocim kolo tak nic nedrhne ani necinka.

    Před týdnem sem byl v Koutech a brzdy dostaly hodně zabrat, tak mě napadlo že to může být zvlněný kotouč, ale jak píšu když protocim kolo, tak nic. Musel sem taky měnit duši – tak možná blbé usazení kola, ale vše zkontrolováno a brzda vycentrovaná. Včera sem ji zkoušel ještě poladit, dával sem si i pozor aby mě hadice od brzdy netahla za třmen, ale nic. Prostě jak začnu šlapat tak to neskutečně drhne. Zkoušel sem během jízdy přestat šlapat a v tu chvíli sem neslyšel takové drhnutí jako při šlapání. Nemá někdo s tímto zkušenosti? Celkem by mě zajímalo co to je, jestli za to může tuhost rámu? Nikdy předtím se to nestalo. Pomůže sundání vyčištění a kompletně znova usazení brzdy?

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Tuhost a neporušenost rámu, usazení a utažení kola, vůle v náboji, sjeté destičky, bordel na destičkách a pístcích.

      0 0
    • patrikmazanek  

      No ja mel stejny problem, vyresilo vycentrovani brzdy pri zatizenem kole. Pokud neni kolo dostatecne tuhe (napr. ja nemam pevnou zadni osu) tak se to muze trosku kroutit:-)

      0 0
    •  

      Zkusím si s tím nějak pohrát. Ale je divné, že to začalo teď najednou.

      0 0
      • pepek  

        Zkus se podívat, jestli nemáš vysypaný ložisko zadní stavby u kazety. Nebo ať ti někdo zabere do pedálů a dívej se, kde se to pohne.

        0 0
    • Petulda  

      Za sebe tipuju málo tuhou zadní stavbu. Dělal mi to kdysi Trek VRX, kde byla zadní kyvka snad z másla :-). Pokud je to tím, pomůže, když polohu třmenu seřídíš při zatíženém kole.

      0 0
    •  

      Tak sem si s tím pohrál, vše sem vyčistil. Brzda se vycentrovala velice zajímavě teda, jeden píst je skoro venku a druhý se moc nehnul :D Ale brzdí. Zvýšené drhnutí při záběru myslím zmizelo, ale pořád jakmile zatížím kolo, tak začne brzda drhnout, tak nějak sem odpozoroval, že budu mít kotouč ohnutý, ale na jakou stranu…

      Když je zkroucený kotouč, tak při zatížení více drhne? Rád bych ten svůj problém nějak odhalil :-)

      0 0
    •  

      Už sem na to přišel co to bylo :-) Vše vyřešeno a chodí to jak po másle :D

      0 0
      • petyn  

        A co to teda bylo??

        0 0
        •  

          Pokusím se to nějak smysluplně popsat :-)

          Prvně byl trochu ohnutý kotouč, to sem srovnal. A pak se mě u třmenu vysouval jeden píst mnohem více než druhý (ten vnější), tak sem ručně povysunul ten vnitřní aby se to dorovnalo (promazávat, aby chodily stejně se mě nechtělo a ani nemám mazání, to udělám jindy), pak sem brzdu vycentroval, takže když se pak povysunul ten vnější, tak se to srovnalo a jsou skoro na stejno.

          Problém byl v tom jak byl moc vysunutý ten vnější píst, tak hodně oddaloval třmen od kola. Jak jsou na rámu úchyty na třmen, tak jsou velice na těsno s kotoučem (pár desetinek mm nebo nějaký ten mm, to nevím :-)) no a jak mě ten vnější píst oddaloval celý třmen, tak se celý třmen posunul za vnitřní hranu úchytu na rámu. V klidu to bylo v poho, ale jak jsem psal výše, jakmile se kolo zatížilo, tak třmen začal odtahovat kotouč od kola a to více to dělalo při záběru když se do toho přidaly „tažné síly“. Sem rád, že sem na to přišel a sem zas o něco chytřejší a vím co dalšího se může stát u brzdy.

          V podstatě stačilo brzdu správně vycentrovat :DDD (dát si pozor na písty, aby byly stejně vysunuté a netáhlo to brzdu respektive pak i koutouč k nějaké straně) a srovnat kotouč :D Až bude čas, tak písty promáznu, at oba chodí správně a neopakuje se to. :-)

          Snad to jde pochopit. :D

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    • Markony  

      Jo pokud nemáš brzdy naších řad ¨myslím od SLX je keramika tam je to zbytečné ale nižší řady sem jemně stříknout silikon utřít a chodilo to 3/4 roku a pak na novo očistí stříknout utřít .

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.