• Reed

    už je to cca 13 let, co jsem stál naposled na lyžích. Nyní chci opět trochu v zimě začít lyžovat a tím pádem i opět pořídit lyže. Moc často to asi nebude a proto chci lyže z bazaru. Jsem vysoký 183 a váha 70 kg. Dřív jsem lyžoval docela obstojně ale tet se do toho po 13 letech budu muset dostat. Zalíbily se mě lyže park and pipe HEAD BLUEBERRY, které jsou určeny do „parků“ a mají zahnuté paty pro jízdu po zpátku pro naájezd např na triky :-) Ty jározhodně dělat nehodlám ale lyže mne zaujaly nabídnutou cenou a hlavně designem. Jaká bude ovladatelnost těchto lyží na upravené sjezdovce? Nehledám ani rychlost :-)

    zde jsou pro náhled lyže a nabídnuta mě byla délka 160 cm s radiusem 15mm. Jak jsem psal, design, dobrá , lyžování na pohodu – s dětma :-) Dík za rady. V

    0 0
    • Kamikaze 591  

      Nevím jak konkrétně tyto ale všeobecně platí že lyže které, jak říkáš ty, jsou určené do parku mají tupější hrany než lyže určené na normální ježdění. Tzn. na sjezdovce se s nima hůře jezdí.

      0 0
      • De.Fly  

        tupejsi hrany rozhodne nemaj, ale do parku jsou lyze mnohem mekci, takze ze zkusenosti, kdyz se do toho polozis, zarizne se spicka a pata a lyze se uprostred rozvibruje, jak je mekka. zase se dobre na ni pristava :-)

        vyber si neco primo na sjezdovku, kdyz stejne nebudes blbnout v parku, ale chapu ze barva jezdi :-)

        0 0
        • JSt  

          to zkus trosku rozvest zarizne se spicka a pata a lyze se uprostred rozvibruje. :-)

          0 0
        • jirkas  

          jo, trochu se o tom řezání oblouků rozepiš, taky by mě to zajímalo

          0 0
          • De.Fly  

            osobni zkusenost, nevim jestli to popisu srozumitelne, ale mam Rossignoly scratch BC, kdyz je vezmu na tvrdej ranni mansestr, tak citim, ze v oblouku drzi vepredu a vzadu,ale uprostred pod botou se to rozvibruje,jak je do toho tlacim, oproti tomu Rossignol wordlcup co mam druhy, drzi dobre po cele hrane lyze.

            0 0
            • JSt  

              myslim, ze i clovek, ktery na lyzich nikdy nestal a zamysli se, tak ti rekne, ze lyze nemuze vibrovat v miste, kde je na ni nevic vahy.

              kdyz se ti ale rozkmitaji spicky nebo vetsinou patky, pac mas vahu vepredu a jsou odlehceny, tak se ty vibrace samozrejme prenasi do noh a muze te to mast. ;-)

              0 0
            • jirkas  

              jak píše JSt, kmitají ti patky a špičky, protože ta lyže nemá žádný stabilizační prvky. Dřevo je jen nosná vrstva, a proto je tak měkká a lehká.

              0 0
              • Tris  

                Toto se hlavne projevuje ve vyssich/velkych rychlostech a z jizdy je spis otrava nez zabava. Pokud nehodlas do parku, tak bych takove lyze nebral.

                0 0
            • AleZ80  

              Nevim teda. Když jedu na BC FS lyžích rychle po sjezdovce, tak se trochu klepou špičky, jak jsou ty lyže měkčí, ale nevidím to jako nějaký zásadní problém.

              V nějaký břečce ( např. jarní ) budou ty freeski zase lepší než sport. carvy.

              0 0
    • winter78  

      Len malý dotaz mimo témy – nemáš chybu vo váhe ;-). 183cm a 70kg ? Ja mám 184cm a 78kg a tá váha je už pod normálom,aj lekárka prikázala pribrať ;-).

      0 0
      • JSt  

        hadam, ze lekarka sedela sama v preplnene ordinaci. ;-)

        1 0
      • Reed  

        no, nevim jak u vás je normál ale v normálu jsem :-) Dělám vytrvalostní sport již spoustu let a výdej je prostě větší než příjem. Cítím se skvěle, plný síly, vytrvalost fizička. Dělám horské ultramaratony a u těch moc nenabereš :-) Né vážně, cítím se skvěle a o to jde. Co ti řeknou jiní, to neřeš, ve svém těle žiješ ty a jak ty se v něm cítíš záleží na tobě! Když se ale vrátím k lyžím. Jedná se mě o oblouky, v porovnání s carving lyžema. Jak píšu, před 13 lety se carving moc neřešil :-) nyní vše carving . Jde mě o to, zda tyto lyže mohou negativně a výrazně ovlivnit při běžné lyžovačce jízdu co se týká oblouků atd…zda jsou běžné Carvingy :-) pro zatáčky jednodužší? díky za rady

        0 0
        • MaroH  

          jde to ale pro zacatek ee…spis bych se podival na Lusti konkretne RCT nebo mozna spise fct (fct mekci a vice odpusti RCT ti podle me vydrzi na „dyl“ ale zas uz to chce umet) na nauceni idealni (fct, rct uz jsou spis pro pokrocilejsi) moc jinak nez karving se jim totiz nelibi, hledal bych v delce tak do 160 max spise kratsi kolem 150… i kdyz jak nad tim tak premyslim a gugluju tak mozna uplne nejlepsi budou lusti ct ale na tech jsem nestal tak nemuzu doporucovat:-)

          0 0
          • Soreno  

            Ale každej nechce jezdit funcarving :-))

            0 0
            • MaroH  

              ty to fctcko je docela meka lyze ktera ti do zacatku dost pomuze sam rikal ze karving neresil a ted je vsechno karvink proto myslim ze to neni uplne od veci navic pokud bude jezdit s manzelkou a ditetem nepotrebuje 170+ obracky aby na ne musel porad nekde cekat…proto myslim ze tocivejsi kratsi lyze bude jenom vyhoda

              0 0
              • Soreno  

                Jo já sám mám slalomky a obřačky bych nechtěl jen se mi zdá fct už docela radikální (dle výrobce na fun) – nevím nejezdil jsem.

                0 0
                • MaroH  

                  prave ze jak jsem psal a premyslel tak je to mozna lepsi verze ony ty RCT uz jsou dost tvrde a clovek precejenom musi umet a docela do toho slapat orpti tomu fct jsou mekci krasne jdou do oblouku samy a dost odpusti (kdyz jde clovek treba s vahou dozadu) ale jinak se na nich da taky vyblbnout…navic kdyz tam neda kolibku ale boyc podlozku tak myslim ze by to mohlo jit a urcite to bude lepsi jak parkovka

                  0 0
              • JSt  

                170+ budou obracky pro decko do maximalne 150cm vysky. ;-)

                tocivejsi kratsi lyza á 150cm neni vyhoda, ale nestesti. sam pises, ze si jsi vedom, ze chce lyze na sklouznuti s familiou. uz davno nemas jen slalomky, obracky a lyze na sjezd, ale existuje treba kategorie allround, ktera by reedovym potrebam vyhovovala urcite nejvic. ;-)

                0 0
    • JSt  

      jestli porizujes lyze kvuli uceni pakatlu, tak twintipy nemusi byt uplne od veci.

      nekupoval bych ale trikovky v bazaru, pac budou pekne vyslehany, pokud je nekdo pouzival k cemu jsou urceny.

      0 0
    • jirkas  

      Tak jestli máš 183 cm, tak 160 cm lyže je krátká. Dřív se hodně prosazovaly krátký lyže, někteří pseudo závodníci tomu doposud věří. Volil bych délku okolo 170–175 cm a šířku pod vázáním 75–80 mm. Taková lyže bude univerzál do většiny sněhových podmínek a stavu sjezdovek.

      Parkový lyži bych se vyhnul, je úzce zaměřená, i když nevim, jaký jsi lyžař. Ale z toho textu nahoře budeš pravděpodobně někde na začátku :-)

      proklikej levnelyze

      mají tam docela široký výběr

      0 0
      • karliner  

        Napadá mne, že se možná ty extrémně krátké lyže mezi závodníky toik neprosazují, protože jsou zakázané :-)))

        0 0
    • Venda  

      Nemaj takový vykrojení a jsou měkký. To znamená, že půjdou hůř do řezaného oblouku a když tak v něm špatně povedou stopu. Jinými slovy to jsou lyže na klasický svah a ježdění nevhodné.

      0 0
    • dodo  

      Já mám „sjezdovkový“ lyže Armada Alpha – jsou to parkovky, parku až tolik nevyužívám, ale hrozně mi baví na nich jezdit – sem tam nějakej skok, otočka. Jsou neskutečně hravý, hlavně kvůli rockeru a měkkosti lyže.

      Ale na sjezdovce to určitě není tak stabilní a pevná lyže, jako jsou většinou carvingový a tvrdší lyže.

      Mimo sjezdovku mám lyže 4frnt, který teď tedy ze zvědavosti budu měnit taky za Armady, mají klasický tvar, twintipky, 96mm pod patou, jsou to neskutečný tanky, přes všechno přejedou bez problému, mimo sjezdovku na nich člověk taky celkem obstojně zablbne, každopádně je to hlavně o tvých prioritách, ale kdybych si měl vybrat lyži, kterou chceš hlavně na sjezdovku, určitě bych nešáhl po přímo parkový lyži. A určitě ne po 160cm – vysokej jsem stejně jak ty, važím taky skoro stejně – parkovku mám 171 a allmountainky 187cm.

      Takže za mě bych bral, pokud pokukuješ třeba po twintipech a chceš nějak občas i trochu zablbnout, tak určitě spíš šáhní po nějaké univerzálce, širší pod patou, tvrdší. Na sjezdovce není o tolik horší, ale umožní ti zablbnout, mrknout do čerstvýho sněhu a odpustí víc chyb.

      0 0
    • Breakpain  

      Jestli to chceš na svah … kup si sjezdové lyže IMHO

      Já jsem začal před dvěma roky – nikdy předtím jsem na tom nestál a mám tyhle:

      http://www.happysport.cz/…09–2010.html

      První 4 jízdy byly o hubu, pak jsem se začal chytat a na 10. už jsem to překousal i na černé sjezdovce.

      Bohužel, nikdy jsem na lyžích nestál, nemám tedy srovnání s jinými, ale většina lidí souhlasně přikývla, že to je OK volba. Na učení to prý nebylo nejvhodnější, ale protože jsem hrál jako mladej hokej – tak mi to přišlo zcela to samé (bruslení a lyžování), takže jsem se zlepšoval mílovými kroky. Proto IMHO soudím, že někdo, kdo už na tom stál by s tím neměl mít problém.

      Mám je bazarové, stejně jako lyžáky – nevěděl jsem, jestli mě lyžování bude bavit. Slouží to, drží to již druhou sezónu, tak dokud něco nezničím, neměním. Je pravda, že lyži začínám trošku štípat (skluznice), ale dle slov lidí mám prostě takovej prasáckej styl – jezdím to hodně tvrdě a né tak ladně jak by se mělo. Prostě trošku se s tím peru, takže nohy dostávaj zabrat a lyže ještě víc. No a když potkáš nějaký šutřík na sjezdovce, tak je o díru jako „prase“ postaráno …

      Ale jak jsem taky pochopil a přesvědčil se, základ je nejezdit na sjezdovkách u nás, ale v zahraničí :D

      0 0
      • jirkas  

        jak jako štípat skluzinici?

        0 0
        • Breakpain  

          Možná špatný výraz, neorientuju se v lyžařské hantýrce. Prostě, najedeš na šutřík a může to udělat dírku nebo rýhu na skluznici.

          Jenže já, když jedu stylem „tank“ a potkám šutřík, kterého si nevšimnu, minulý rok v Jizerkách se mi to stalo :-( …, tak jsem tam udělal dírku, ale ještě se to nějak zachytlo a kus skluznice to vyrvalo (asi 2 cm na délku) – bylo vidět, že to je vytržený. Hloubka to mohla být tak 1–2 mm?

          Každopádně od té doby to místo zlobí i po té, co lyže projde servisem :-(. Ale co, jsou to beztak vypráskané lyže, tak mě to netrápí tolik. Jen nevím, jestli si kupovat potom nové nebo zase bazarovky …

          Asi půjdu cestou nové lyžáky + jeté lyže. Přijde mi, že předchozí majitel na nich nejezdil, nebo to byla 40kg laňka, protože já je za ty dva roky pěkně zrasil. Jsou posekané i na bocích, nahoře (ano, opačná strana, než je skluznice)… Pravdou je, že první rok jsem padal hodně … letos už tolik ne, ale asi je to prostě tím mým „stylem“. Beru to všechno moc natvrdo, ale to mám v každém sportu, to už se asi neodnaučím. Když k tomu vezmeš, že mám nějakých 100 kg … tak to trpí :(

          0 0
    • goofy  

      Jak uz psali jini: na parkovky bych se vybdnul a vzal bych rozhodne delsi lyze… Pri tve vysce bych bral minimalne 170+ (radeji 175) delky a kolem 75 pod patou…

      0 0
    • Reed  

      borci moc děkuji za cenné rady. Jen ještě poslední dotaz. Pokud bych koupil ty lyže o kterých jsem psal v délce tedy 170, vedly by lépe

      Bude to zatáčení opravdu takové, že budu znechucen? Vim, že většina radíte jiné ale mě se strašně líbí a proto pořad doufám, že by to šlo i s těmato :-) Znáte to, láska na první pohled :-) Např tyto

      0 0
      • goofy  

        Ale jo.. Kup si twintipy. Budes kul a budes prasit ostatnim do ksichtu a to je jeste lepsi! ;-D

        0 0
        • Reed  

          nechci byt kul, chci jen něco, co se mě líbí a prosil jen o rady. Na lyže budu jezdit s dětma a ženou takže prášit budu do gesichtu tak jen jim :-)

          0 0
          • Soreno  

            No ty vole to se nedá kupuješ lyže protože se ti takový styl líbí nebo koupíš lyže pro tvou jízdu určené.

            Já jezdim Slalomky a k tomu si od kamaráda pujčuju K2 extreme

            http://eshop.lyze-radotin.cz/…-k2-extreme/?…

            a když na ně vlezu třeba odpoledne tak je musim ***** nutit zatočit, ale zase na rozbitý sjezdovce a malý skočky a tak super prostě na kravení ne na krouhání upravených sjezdovek tam je to prostě trápení a na tvrdší ani nedrží.

            Takže si kup nějakou NOVOU almountain lyži a určitě nešetři pěknou lyži koupíš kolem 8–10k např. pěkná točivá lyže a přitom né tak radikální jako slalomka byla Fischer progresor 8.

            Za mě by měla být lyže určo vyztužena titanalem ať to drží i na tvrdý sjezdovce.

            0 0
            • jirkas  

              To co píšeš je hloupost. S twintipama to jde na sjezdovce lehce

              Mám ty lyže z odkazu a nic takovýho, co tu popisuješ, nepociťuju. Chyba bude zřejmě někde jinde ;)

              0 0
              • Reed  

                a ty by jsi tyto lyže pro můj účel doporučil tedy? Délku 170 jak píšeš nahoře?

                0 0
                • Breakpain  

                  Já myslím, že Ti to tu už řekli všichni – kup si co chceš.

                  Ale jestli se nechceš trápit, kup si tu kategorii, kde budeš jezdit… sjezdovka = sjezdové lyže. To je jako když napíšeš, že chceš jezdit XC a líbí se Ti AM kategorie … pojede to, ale nebude to ono, asi tak.

                  0 0
              • Breakpain  

                Nic proti, ale ten človíček na sjezdovce by podle mě takhle jel i na obyčejným prkně ze stavby, ten je jezdeckým levlem zcela jinde než já i tazatel, tohle nemůžeš tak brát :-) …

                0 0
                • jirkas  

                  Ten človíček tam žádný složitý věci nedělá, kromě telemarku na switch v takový rychlosti ;-)

                  0 0
                  • JSt  

                    nicmene ma brejkpejn recht, za na takovym snehu nejsou lyze az tak podstatny. ;-)

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Já neumím ani pozadu, asi takhle :-), takže kvalitu sněhu jsem neřešil :D. Spíš jen, že oproti mě je ten pán bůh :)

                      0 0
            • Kuba Turek  

              Přesně tak, pro normální pohodové, občas sportovní ježdění na upravené sjezdovce jsou trikové parkové speciály úplně na nic. Jestli je máš skoro zadarmo, nebo se Ti fakt líbí, tak si je kup, jezdit budou. ALE: děsně se nadřeš, budou vyžadovat přesný lyžařský postoj, hodně síly a dobrou techniku, budou neklidné na rovině a ve větších rychlostech a také strašně těžké. Koupil bych si nějaké hodně točivé rekreační lyže, spíš kratší někam k nosu. Klidně Heady s pěnou v supermarketu, nebo Sporteny v dřevěným jádrem za stejnou cenu v podnikové prodejně. Za dva, tři roky uvidíš, co je pro Tebe dobré a koupíš si nové. Nebo si zajeď někam na ledovec na veřejné testování lyží a poznáš rozdíly na první svezení. Megatest dělá na začátku zimy třeba Stubai nebo Tux. Nebo zajdi do bazaru a kup nějaké levné co nejvíc otřískané modely a na jaře si můžeš koupit přesně co Ti vyhovuje, až to poznáš.

              0 0
              • JSt  

                to neeeee děsně se nadřeš, budou vyžadovat přesný lyžařský postoj, hodně síly a dobrou techniku, budou neklidné na rovině a ve větších rychlostech a také strašně těžké. :-DDD

                0 0
                • Soreno  

                  No držel si někdy v ruce např. ty K2 Extreme? To je jak když mám na nohou olovo – oproti Fischer RC4 SUPERRACE SC ale zase tank :-)

                  0 0
                  • JSt  

                    ne, tyto konkretne jsem v ruce nedrzel. ale obecne slalomky, obracky a sjezdovy lyze jsou to nejtezsi, co muzes poridit.

                    ale legracni je spis to o stylu jezdeni na tech lyzich. nedovedu si predstavit, jak na tom jsou lidi schopni litat kdyz se na tom vpodstate skoro jezdit neda. :-)

                    0 0
                  • jirkas  

                    Držel a meleš tu pěkný blbosti. Extreme jsou ve své kategorii (park) jedny z těžších, ale pořád jsou výrazně lehčí, než jakýkoli obřačky. Už jen z podstaty funkce nemůžou být lyže na trikový ježdění těžký a obřačka, kdy potřebuješ, aby ve velkých rychlostech a náklonech vedla a nekroutila se, byla lehká.

                    K2 Extreme se ti zdali jako tank, protože mají díky své šířce, proti úzkým obřačkám, lepší prostupnost terénem.

                    0 0
                • Kuba Turek  

                  Možná jsi si nevšiml, že doporučuju nějaké rekreační točivky pro člověka, který se na sjezdovky postavil po mnoha letech. Kdo ví, jak jezdil před tím, i když sám sebe považuje za dobrého lyžaře (nejspíš obstojně sjížděl upravené sjezdovky).

                  0 0
                  • JSt  

                    ale jo. to je vpohode, proto jsem se nad tim nepozastavoval. ale vylicit trikovky, ze se na nich jezdi snad hur jak na skokankach, me rozesmalo. coz jsem ostatne uz napsal. ;-)

                    0 0
      • bluma  

        Komu není vzájemné rady, tomu není hospodářské pomoci.

        Vymlácený twintipy z půjčovny v délce 170 cm pro 183 cm borca jsou opravdu dobrý kauf.

        0 0
      • jirkas  

        To víš, že to s nima pujde. Všechno jde. Akorát na sjezdovku jsou lepší jiný lyže, ale když jinak nechceš..

        0 0
        • blackboy007  

          zajdi do sportisima tam koupíš lyže a lyžáky třeby za 12000 kč a nové

          0 0
          • jIrI___  

            Jsi si jist, že člověk, který v podstatě začíná na lyžích a vybírá v bazaru v ceně kolem 2k, bude ochotný „zainvestovat“ 12k? Tohle jsou rady jak pojď na mě z boku…

            0 0
            • Soreno  

              Jenže pokud koupíš lyži za 2k tak se na tom nedá ani začínat udělal jsem stejnou chybu koupil v akci lyži pěnovku za 2,5k Blizard XO3 a to je prostě hrůza naštěstí jsem jí prodal po 2 letech za 2k. Lyžování není levnej sport a když chceš mít opičku tak musíš mít i na banány :-).

              0 0
              • jIrI___  

                Nevím. Já měl X-roků takové levné lyže a lyžovat jsem na nich normálně lyžoval, takže se asi dá. Pak jsem to zapíchl do lesíku a zlomil je, od té doby si na těch svých pár prolyžovaných dnů ročně půjčuju lyže v půjčovně. Ale ono je na B-F celkově takový trend všechno děsně nadhodnocovat, takže cajk :)

                0 0
                • bluma  

                  Ano, tohle je docela inteligentní varianta, mít svoje slušný boty a lyže si půjčovat.

                  0 0
                  • MaroH  

                    zrovna jsem to chtel napsat pokud clovek „hleda“ nebo i pokud nehleda ale nechce valit prachy a jezdi jenom obcas je pujcovna lepsi verze pujceni na rok se da sehnat klidne kolem trojky a kazdy rok ma clovek nove lyze…navic si tak trochu sam srovna co vlastne chce a az se rozhodne porizovat vlastni tak bude presve vedet kam sahnout…

                    0 0
                • nitraq  

                  Pokud člověk lyžuje aspoň trochu sportovně, nikoliv stylem alkolyžaře, tak pozná rozdíl mezi pěnovkama do cca 5 tisíc a lepšíma lyžema za dejme tomu dvojnásobek. Taky jsem si říkal, že v tom takovej rozdíl nebude, ale z vlastní zkušenosti vím, že to je prostě nebe a dudy. A rozumná a ekonomická varianta jsou právě lyže z půjčovny:)

                  0 0
            • bluma  

              Píše, že dřív jezdil obstojně (pravda, je otázka, co to znamená), ale i tak ho neberu jako totál lamu co nedá ani pluh. Další informace co chybí jsou plánované lyžáky, jestli si hodlá pořídit bazarové „galoše“ co jako nové stály 3 000,– tak ať si klidně koupí lyže z Aukra za 2 000,–. Proč ne, jezdit se dá i na igelitce…

              0 0
              • JSt  

                na ledu jezdi jen zavodnici a blazni. v mekkym se pekne svezes na cemkoliv. ;-)

                0 0
      • Smazaný účet  

        hele jestli ti jde jen o „dyzajn“ tak před lety jsem kámošce kupoval lyže do p. Luštince (dělá lyže pod zn. Lusti) a nebyl tenkrát problém se s ním domluvit.. (jak je to dnes nevím) tak se sním zkus spojit a poptat se. Min. tak seženeš lyže, na kterých se dá jezdit..

        0 0
        • Reed  

          díky – musím říct, že LUSTI mne zaujaly… Jen nevím který tedy model, FCT ?

          0 0
          • Smazaný účet  

            model nevím, jen doplním co jsem uplně jasně nenapsal.. tenkrát nebyl problém se domluvit na „vlastním“ motivu..

            0 0
          • Honzajs  

            LUSTI FCT jezdím jako začátečník po 20 letech. Tocí perfektně.

            Na ledu se dají, ale není to na dlouhý ježdění. ROzbitá sjezdovka a nebo ne moc upravená se dá taky utahat, ale už to není to pravé ořechové. Možná by to chtělo RCT.

            0 0
    • Reed  

      OK borci, vše jsem pročetl a zvážil. Dávám na vaše rady a parkovačky škrtám… ale… poraďte tedy lyže pro pohodové lyžování. V dnešních parametrech lyží se nevyznám. Chci prostě jediné, sehnat hezké, ojeté tedy levnější lyže, designově hezké, pro lyžaře na pohodu. Boty budu samozřejmě kupovat nové. :-) Z lyží se mě líbí ještě Scott ale ty moc ojeté sehnat nejdou…

      0 0
    • Meluzina  

      loni jsem vylezla po 16 letech na lyže, nechala si poradit v půjčovně, vyzkoušela a letos je přinese ježíšek… takhle předem bych to asi neřešila…

      0 0
    • Reed  

      …víte jak, před cca 15 lety nebyly žádné carvingy, já měl lyže po nos a jezdilo se mě na nich docela dobře. Dnes každý doporučí něco ale druhý to zase vyvrátí. Už jen tady kolik různých názorů na délku lyží…:-) Docela mne ale zaujaly Lusti a opravdu nakonec od mých původně zamýšlených upustím.

      0 0
      • Soreno  

        délka lyží je jasná pokud čím budeš mít kratší lyži tím je jí horší ukočírovat ve větších rychlostech (předozadní stabilita) – neberu v potaz funcarving, ale klasické ježdění po upravené sjezdovce po hranách. Měl jsem půjčené slalomky 150 cm super obratný (jak říká kamarád kličkomrdy), ale prostě mi to nepřišlo stabilní a pak kamarádovo slalomky 165 a ty už mi přišli delší než bych chtěl, takže nákup 160 a mám to akorát větší bych nechtěl menší taky ne – měřím 172 :-). Jinak boty podceňovaná věc ale dnes vím že prostě flexa 60 je málo a jako ideál se mi jeví 80–90 víc už nemá cenu to v tom celej den nevydržíš :-)

        0 0
        • bluma  

          S pořádnýma botama souhlas, s flexí nesouhlas. Pokud máš stejný tvar skeletu (stejnou modelovou řadu) tak na pohodlí rozdíl mezi 80 a 120 nepoznáš. Je to jen o tom si pořádně vybrat tvar.

          0 0
          • krabica  

            Přesně tak, pokud nevydržíš, tak máš blbě vybráno. Neplatí pro úplně nové, to jsem vydržel max. 30 minut, ale po 10 dnech lyžování si to postupně sedlo a jsem max spokojený. Naopak, když jsou pohodlné jako nové, tak se vymačkají a bude to na prd… Mám Lange RS-130 a je to bomba.

            0 0
          • JSt  

            do tvrdych bot je problem vlezt, pokavad jsou vymrzly. :-)

            0 0
            • Breakpain  

              Ano, jednou jsem je nechal v rakvi a jel … peklo na zemi. Málem jsem si urval kotník … za boha to nechtělo jít, lilo ze mě jako z prasete, než jsem se tam nasoukal a ty nadávky co padaly kolem … Ani jsem si to s mrazem moc v tu chvíli nespojoval, jen se vztekal :).

              0 0
              • krabica  

                Tak to bych boty neobul. :) Musím na ně nechat celou cestu autem funět topení, aby ani trochu neprochladly, jinak jsem nahranej… Na Vánoce si asi nechám nadělit nějaké vyhřívání.

                0 0
            • bluma  

              S tím se nedá nesouhlasit :-)

              0 0
        • Breakpain  

          To nevím, ale děsně mě „sere“, že nemám boty s chodícím módem. Ta chůze je peklo … já osobně u toho trpím jako pes a rozhodně jsem si nezvykl a nevypadá to … jak má člověk ujít víc než pár metrů, tiše závidím kolegům, co to mají.

          0 0
          • krabica  

            To chce potrénovat, nevidím v tom problém. Normálně došlapuj na hranu paty a pak se zhoupni na špičky, jde to samo. Walk režim je pro důchodce, paničky a ty co postávají v apres-ski.

            0 0
            • Breakpain  

              Tak budu asi pohodlný, tak právě chodím a neskutečně mě to štve ;). Navíc v tomhle módu ujít třeba km až dva od parkoviště … peklo na zemi :)

              Zatím jen sleduji, že se má nechuť k tomu stupňuje :)

              0 0
              • Soreno  

                já v tom nechodim já v tom lyžuju :-)

                kde jsou tak daleko parkoviště?

                0 0
              • krabica  

                Tak na tůry si beru radši pohorky. :D Pokud bych měl jít takovou štreku, tak si beru přezutí, bez ohledu na nějaký chodící režim. Navíc pořádné boty se ani s takovými hloupostmi nedělají.

                0 0
              • Japhy  

                Jo, onehda jsem byl zatracene rad kdyz jsem jel na skialpy do nizkejch tater v rozpadajicich se sandalech. V Ruzomberku ani vlocka a kloudnej snih az tesne pod hrebenem. Ty sandale vypadaly hrozne smesne, ale ucel splnily.

                Nejaky smrduty rozpadajici se tenisky by snad nikdo u spodni stanice z plutku nekradl, ne?

                0 0
                • Kuba Turek  

                  Skialpové boty jsou snad taky na chození?

                  0 0
                  • kolda  

                    jsou, ale ruku na srdce – žádná pohodová vycházka to není.

                    0 0
                    • Kuba Turek  

                      Však si zvykneš… Jde jenom o prvních odšlapaných sto kilometrů po asfaltu :-)

                      0 0
                  • Japhy  

                    No, vždycky stačilo projít v rozepnutých botech pár set metrů z nádraží a u posledních baráků nasazovat lyže.

                    0 0
            • JSt  

              chodici mod je spolu s chuzi a povolenym kominem idealni cesta k puchyrum. :-)

              0 0
          • goofy  

            Chodici mod je na houby. Jde se v tom skoro stejne a akorat se mi otlacovaly kotniky a podobne…

            0 0
          • Chudlick  

            Boty mají být pevné. Když dojedu k lanu, vypnu horní dvě přesky a pohoda. Kurvítka typu walk jsou uplně k ničemu a po pár letech z boty akorát udělají rozvrkanej šmejd:)

            0 0
            • nitraq  

              To jsi asi první, co rozepíná jen horní přezky. Většinou vídám buď jen spodek, nebo vše a já sám rozepínám spodek:)

              0 0
              • Breakpain  

                Ja rozepinam taky jen spodek a to vetsinou az na obede.

                No jo, vidim, ze moc kladnych ohlasu to neziskalo. Tak budu trpet dal a na walk mode pridim…

                Je to des, posledne jsem si pujcil prkno a ty boticky :-), na druho stranu i otres mozku a helma v igelitce, takze na to uz moc nevlezu, nelibi se mi, ze kdyz kousnu hranu jebne to se mnou nehorazne o svah, na lyzich ma clovek aspon druhou nohu, jako pojistku 0:), kdyz to hrne jako ja. Davam umyslne vahu na pravou nohu, kdyz tocim levou, tim padem mam levou nohu (vnitrni) jako jistici …

                0 0
                • nitraq  

                  Tak pokud musíš chodit jeden až dva kilometry, tak je chyba ve středisku, na takový bych se vykváknul. Stačí mi 300 metrů v Herlíkovicích a už jsem naštvanej:) Ale jak psali vejš, chce to chodit houpavě po patách a špičkách. Když má člověk tužší boty, tak se tomu rozepínání asi nevyhne, ale po chvilce se to naučí a jsou to jen dvě tři vteřiny pod lanem a dvě tři vteřiny nad lanem.

                  Jinak jak maj sedět správný boty jsem odhalil, když jsem kupoval Lange loni na podzim. Po asi deseti minutách v botě jsem prohlásil, že všude tlačej stejně a nikde ne moc a na to prodavač „a to je přesně ono, tak to má bejt.“

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    muset ujít 2km v přeskáčích, to bych si radši vzal normální boty a přezul se (ostatně tak to většina lidí dělá).

                    0 0
              • Chudlick  

                jasně že spodní:-DD blbě jsem si to představil:)

                0 0
    • MN69  

      …tak abych to nějak shrnul:

      • chceš jezdit na upravené pistě-pořiď si slalomky (kategorie Race- jsouto tvrdší tzv. odladěné závodní – jsou to defacto komerční lyže cose závodníma WC nemají nic společného). Čím je lyže tvrdší, tímdrží lépe na tvrdém, lépe poslouchá v oblouku a je citlivější natechniku jízdy -kope, když vyjíždíš oblouk na patách a skáče, kdyždostatečně netlačíš
      • chceš-li vydržet na sjezdovce do odpoledne, zvol spíše kategoriiallround (širší pod patou než slalomky a mírnější vykrojení cca15–19 m)
      • obřačky (Race)jsou to samé, co slalomky jen s vykrojením cca 18 m
      • důležité je vykrojení lyže – čím menší poloměr, tím je určenapro kratší oblouk(pozor na WC obřačky, ty mají 21 m)
      • výška pro rekreanta přibližně nos až brada,
      • složení – určitě alespoň jednoduché dřevěné jádro – pěnovkyjsou abs.šrot
      • boty podle pohodlí (flex index značí tuhost a přes 120 je užfakt dost)
      • ve spojení tuhá lyže, měkká bota nevyužiješ potenciál lyže anaopak.Boty se kupují natěsno.

      Za mě je dobrá třeba volba Volkl Racetiger sl, Salomon Crossmax, Salomon 24H jsou taky super

      0 0
      • JSt  

        nesouhlasil bych snad jen, ze delka lyze nejak souvisi s vyskou lyzare. delka, krojeni a kategorie se voli podle zamysleneho pouziti lyzi.

        0 0
        • MN69  

          psal jsem k slalomkám a rekreačnímu pojetí svezení se na pistě. Obecně délka a tvrdost jsou kouperující veličiny…a funcarve prosím nezmiňovat

          0 0
        • daymaker  

          jasně, ale vzhledem k tomu, že tazatal aniž bych ho chtěl urazit asi nezačne rovnou na hranách, tak jako přibližné určení délky OK… pokud na tom bude stát ± poprvé, tak stejně bude šoupat a hranu nepoužije… takže měkčí točivé lyže, klidně ze začátku kratší, hravější, které mu to usnadní.. na co bude mít slalomky, které neprošlápne a bude se vozit po skluznici…

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        OT:

        • Nevím, kde bereš absolutní jistotu, že „ Čím je lyžetvrdší, tím drží lépe na tvrdém “ ?
        • WC obřačky už dávno nemají 21 m.
        • Výška dneska spíš podle typu lyže a případně hmotnosti jezdce, nežčehokoliv jiného.
        • ' … boty podle pohodlí a FI přes 120 … ' to spíš platí too spojenítuhé lyže a měkké boty a to, že se boty kupují natěsno
        0 0
        • JSt  

          taktak. obracky by mely zacinat na 35m ;-)

          0 0
        • MN69  
          • krojení GS – OK, už je to úplně jinak, ještě hůř (35+ jakpíše JST)
          • k výšce lyže-píšu níže, že výška a tvrdost jsou kooperujícíveličiny a výběr platí pro univerzálnost použití. Samozřejmě-čímtvrdší, tím může být kratší (a taky samozřejmě, že v měkkémupraveném a mírně svažitém se dá jet na čemkoliv)
          • tvrdost lyže a tvrdý povrch- no, nesvezl jsem se ještě na měkkýchlyžích na hodně tvrdém tak, abych měl jistotu, že neustřelí. Ty mášnějakou pozitivní zkušenost s měkkými lyžemi? A znáš nějakou takovoulyži? Myslím, že všechno 100% (na tvrdém) je sendvič ve spojení sesilnými stehny a pořádným předklonem ;-)
          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Sendvič nerovná se automaticky tvrdá lyže. A je rozdíl mezi lyží blemcavě měkkou oproti pružně elastické, která se na hraně bez velkého přemlouvání přilepí ke tvrdému povrchu.

            Pojďme se ale bavit o kolech, lyže si nechme na sníh. Až napadne, klidně na chvíli několik rozličných párů z domácí zásoby nabídnu zakladateli vlákna k otestování a prodebatování.

            0 0
    • Jetson  

      Na pohodu s dětma bych si vzal slalomky. V měkém sněhu to nebude velká zábava, ale na tvrdém povrchu to bude fungovat, čehož bych se u těch freestylů bál. Ale je fakt, že jsem je nikdy nejezdil. Jen jsem nechápal, proč to má v alpách každý puberťák, který jel zadkem napřed pouze ve chvílích, když přešel z pluhu do brždění.

      0 0
    • vitasvec  

      Pokud chceš učit své děti, být schopen reagovat okamžitě na změnu směru, pomoci jim při pádu, být bohyblivý a hodně dobře se bavit po celý den, bude nejlepší volba kraťasy 100–125cm typu snowblade (neplést s bigfoot), mohu je doporučit z vlastní dlouholeté zkušenosti, je to fakt volnost, svoboda pohybu, zábava i rychlost, ale to se musí zkusit, to je zbytečné popisovat, protože hrabalové na 180cm lyžích budou stejně ohrnovat rypáky.. Mýtus kde se měří délka lyže podle výšky k nosu či bradě je mezi amatéry nesmysl a vůbec není potřeba rvát se s dlouhými lyžemi, je to akorát dřina s minimem přínosu navíc,oproti dlouhým lyžím. s kýmkoliv na sjezdovce s jakymakoliv lyžemi jsem srovnatelný jak v rychlosti tak v obloucích, ale jak přijde na pohotovost, obratnost, dlouhé těžké lyže jsou v koncích.. jen pro upřesnění mám lyže 123cm a delší bych už nechtěl ani omylem, možná bych o nich uvažoval někam do Alp ale u nás na Šumavě krásně vystačím s mými shorty. A teď sem zvedavej na omylacky typu na mě nemáš šanci s krátkýma srackama bla bla bla…

      0 0
      • JSt  

        mam pred ocima borca, ktery to hasi z kopca dule no control, na kazde mulde vyvazuje rozhazovanim rukama, semotamo silene lehne v oblaku snehu. kdyz ma stesti, nikoho ten den nesrazil.

        sorry, ale z toho, co pises se da vydedukovat, ze na lyzach moc nedavas. ;-)

        0 0
      • jirkas  

        volnost, svoboda pohybu,.. s pevným vázáním asi těžko.

        0 0
      • MN69  

        …ty jsi jasnej

        0 0
        • madcat  

          Proč jasnej? Mám pocit, že tady zase všichni čtou mezi řádkama něco, co tam není.

          Mám osobně taky kraťasy – Salomon Crossmax 120 – a neměnil bych, a to co napsal výše vitasvec, bych klidně podepsal. Pohyblivost i s lyžama na nohách super, obratnost, mrštnost, ale i slušná stabilita když to člověk trochu pustí – samozřejmě to nejsou lyže na to pustit to shora šusem 100 km/h, že… Doporučuju něco takovýho vyzkoušet a pak mluvit, případně kritizovat. Než jsem si před pár rokama pořídil tyhle lyže, tak jsem jezdil na prkně, a zdaleka jsem si zimu na horách tolik neužil jako s těmahle kraťasama.

          0 0
          • JSt  

            to neni mezi radky. ty kratky lyze vznikly, aby se nejak svezli i zacatecnici hned ze startu, vetsina se ale casem posune v dovednostech dal k normalnim lyzim.

            cili, kdyz nekdo napise, ze je na normalnich lyzich neohrabanej a snowblady jsou pro nej to prave, hned vis, na cem jsi. ;-)

            0 0
            • madcat  

              Máš tu „většinu“ nějak podloženou, nebo jenom fabuluješ? Já například začínal na dlouhejch, po nos nebo možná i delších, pak prkno, který bylo dle pouček akorát na moji postavu, a teď poslední tři roky hobluju sjezdovku na krátkých, a co se týče toho, jak mě to na svahu baví, tak trend je silně vzestupnej :)

              0 0
              • goofy  

                Jenze kdyby sis ted zkusil „normalni“ lyzi, tak by mozna usmev narostl jeste vic. Ten vyvoj za poslednich par let sel fakt do predu. nevim, ale tezko neco kazat, pokud jsi nezkusil. Pokud jsi zkusil, tak beru zpet. Me treba ty splasene zapalky prestaly po dvou hodinach bavit. Porad to same a clovek se utoci k smrti :-D

                0 0
              • JSt  

                mam to podlozeno tim, ze jsem par sezon ucil lyzovat a blejdy jsme lidem davaly, pokud byli tvrdsi :-) a nemumeli vyjet rezany oblouk po obou lyzich. na kratasech je to jednodussi, prisli jak na to, a vratili se zpet na „normalni“ lyze.

                ostatne se sam podivej na svah, kdo umi na tech snowbladech opravdu jezdit. jedine dobry lyzar, ktery si na ne pro srandu na chvilku odskocil. jinac na tom povetsinou vsichni vlajou jak hadr na holi. ;-)

                0 0
                • Ruprt2  

                  Znám hrozně moc lidí, kteří snowblady mají, a kteří na nich jezdí a často.

                  Neznám nikoho, kdo je má místo lyží.

                  0 0
            • mastihuba  

              správně, kdo nemá lyže 2m neni žádnej chlap. :D

              0 0
              • JSt  

                kratka lyza nenese ;-)

                0 0
                • mastihuba  

                  hele doma bychnašel felkle 205, na těch sskoro nemožeš spadnout dozadu a udeřit se do hlavy :)

                  0 0
                  • JSt  

                    jeste mam doma dynastary slamoky 205cm s rotamatem. asi je jen tak nevyhodim. ;-)

                    nechapu, jak jsem na tom byl schopnej uplne vpohode otocit aj v uzkym koryte potoka. kdyz jsem do nich naposled stoupl, tak jsem to nebyl schopnej ve vate udelat oblouk jinak nez vyskokem. O:-)

                    0 0
          • MN69  

            …možná mrštnost a legrace …ale slušná stabilita? Neblázni :-), vyraž a dej na nich něco prudšího zmrzlého. Budeš lítat jak hadr na holi. Krátké lyže na nácvik předozadní stability budiž …ale jako rada pro člověka, co chce znovu začít lyžovat (ne blbnout). Pro člověka, co chce začít jezdit na kole – taky poradíš bmx?

            0 0
            • madcat  

              Jels na nich? Nejspíš nejel, tak nekritizuj. Já na dlouhých jel, a baví mě víc krátký. Třeba by mě bavily i nějaký moderní dlouhý, to samozřejmě nevylučuju, ale tahle úvaha teď není na pořadu dne.

              Mimo to – proč bych měl vyrážet na zmrzlou (mám rozumět zledovatělou?) sjezdovku? To jsou podmínky, kde se dostane snadno do problémů 99 % lyžařů, bez ohledu na skill a centimetry pod nohama. Abych někomu dokazoval, že i po ledu se dá, to nemám zapotřebí, a popravdě ani dovednosti. Ledovky nechám těm pár zoufalcům, kteří když už teda vyplázli litr za skipas a vážili cestu někam do tramtárie, tak budou hoblovat svah hlava nehlava kdyby trakaře padaly. Já se chcu na svahu bavit, a když už je to kvůli podmínkám o hubu, tak se na to radši vyprdnu a sednu někam na kvasničák :)

              A pro člověka, kterej chce znova začít? Ano, s klidným svědomím bych ty svoje doporučil, a věř, že je velká pravděpodobnost, že by u nich už zůstal. Srovnání s BMW trochu kulhá, protože na BMX se moc normálně jezdit nedá, kdežto na kraťasech v klidu.

              0 0
              • MN69  

                Úžasný argumentu typu „Jels na nich“-a vlastní odpověd „nejspíš nejel“. Za a) absolutně nevíš ani zbla o tom, jak,kde, a co jezdím, a za b)tvrdej podklad (led, utaženej přemrzlej firn, penetrovanej povrch, plotny) se vyskytuje hodně často. Nemluv o zoufalcích, mluv o typickém lyžování na českých (i alpských) odpoledních sjezdovkách, o plotnách, shrabkách, o ledových hranách hanků. A srovnání s BMX s snowblady? Myslím,že sedí.Obojí se nedá použít na normální, univerzální ježdění (a to nemluvím o hlubším sněhu). Krátké lyže eliminuje použitím led, prudší svah, hodně sněhu. Jestli jsi vyznavačem těch lyží, buď. Klidně to doporuč jako variantu ale pak taky dodej, co tě limituje a co se s tím tvým produktem nedá. A poznámka o skipasech je absolutně mimo mísu …

                0 0
                • madcat  

                  A tak teda jels na nich? Nebo jenom prázdně plácáš a zamlouváš a chytáš za slovo?

                  Já tvrdím, že moje lyže se na normální ježdění – jak ty popisuješ „na českých a alpských sjezdovkách atd…“ použít normálně dají, čímž je tvoje neustálý přirovnávání k BMX prostě levý. Vyvrať to. Svez se na nich a vyvrať to.

                  0 0
                  • JSt  

                    s tim prirovnanim s bmx mas pravdul, ze pokulhava. bmx spada pod uci, kdezto ty tvoje kratky lyze fis jaksi ignoruje. ;-)

                    0 0
                  • MN69  
                    • jel ( a jezdil)…s tradiční slalomkou neporovnatelné. Však argumentemnení, jestli jsem jel …ale jestli je vhodná na běžnou lyžovačku a nebo ne. A já tvrdím, že jsi mimo mísu. Ale samozřejmě…jezdi na nich dál, když tě to baví a pobaveně shlížej na tu bandu zoufalců a neumětelů, co jezdí okolo tebe.
                    0 0
              • JSt  

                cili jsi konecne priznal, co jsem uz psal vys, ze na kratkych lyzich jezdis, protoze lyze nemas dvakrat v pazi. coz kazdymu, kdo trosku na lyzich jezdi, bylo hned jasny. ;-)

                pak uz je jen otazka jestli lyzar, ktery je schopen jezdit v jakychkoliv podminkach, je zoufalec a nebo je zoufalec nekdo uplne jiny. to uz necham na ctenarich. ;-)

                0 0
                • madcat  

                  Citoval bych výše MN69: „absolutně nevíš ani zbla o tom, jak,kde, a co jezdím…“, ale asi to nemá cenu. Hlavně že sis mě už zaškatulkoval.

                  A je otázka, jestli lyžař „lyžující v jakýchkoliv podmínkách“ je frajer, kterej to fakt umí a led mu nevadí, nebo zoufalec, kterej si neumí přiznat „prohru“ a svojí riskantní jízdou ohrožuje ostatní na svahu, než aby se na to radši vyprdnul. Těch druhých je bohužel násobně víc, a hlavně na českých horách je to vidět.

                  0 0
              • mdikson  

                nechápu, jak někdo může takto plýtvat energií. Už jenom sem psát takový hovno musí být dost voprus.

                0 0
                • skaj  

                  Zvazil bych, jestli neni vetsi plytvani reagovat na nekoho po 9 letech…

                  Sorry, to jsem musel:)

                  3 0
                  • mdikson  

                    to je teda super plýtvání, ale nevšiml jsem si. Výběr lyží je pro mě teď aktuální, tak pročítám vlákno. Nic nového

                    0 0
                    • skaj  

                      Nove je pohorsovat se nad plytvanim cizi energie pred 9 lety a zaroven pritom predstirat, ze neplytvam prave ted svou vlastni:)

                      0 0
                • -b-n-x-  

                  A jsi tedy zastánce nebo odpůrce krátkých lyží?

                  Mě třeba přijde, že tady byl tak před 15 lety takový jejich boom, který odezněl a teď se to používá na takové to blbnutí :-)

                  0 0
                  • mdikson  

                    zásadně dlouhých. Letos v zimě mi dosloužily a na pár lyžovaček jsem si přinesl stařičké Elanky ze 70tek, tvrdý prkna a dlouhý jak týden před výplatou. Světe div se fungovalo to, ale muselo to trochu jet a oblouky krájely fakt jen po hranách. Nabrousil jsem tomu hrany a na ranim ledu jsem si připadal jak na svěťáku, krásně držely i v těch rychlostech na které to asi bylo vytvořeno (čím rychleji, tím lépe). Dřív se sekalo patkama, protože karvovej oblouk nebyl v podvědomí.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      Tak to je v pořádku :-)

                      Já tu módu těch krátkých lyží poměrně nesnasim. Párkrát jsem i jezdil na kratsich (172 a 178) v hlubokém sněhu, a bylo to dost na hovno.

                      0 0
                    • JSt  

                      smykalo a smyka se, kdyz ti lyze nedovoli vykrojit oblouk potrebne maleho polomeru. jedine, co se zmenilo, ze konstrukce modernich lyzi dovoli vyjet po hranach oblouky mensich polomeru a zatoci vpodstate samy. nestesti, ze dost nedouku neumi opustit konstrukcni radius lyze. ;-)

                      btw. na padesat let starych lyzich muzes brousit co chces a stejne na ledu drzet nebudou. :-P

                      0 0
                  • mais  

                    tak jsi dneska v pohodě :D Dobrý kraťasy pro dospělého jsou dneska velmi nedostatkové zboží.

                    0 0
                    • -b-n-x-  

                      No jo. Lidi zjistili že to celkem k ničemu dobré není, tak to skoro nikdo nechce. Podobný osud potkal i ty boty co „lyžovaly“ samy :-)

                      (Jaxe to jmenovalo? Ski-skate?)

                      0 0
                      • mais  

                        Hele já mám kraťasy docela rád – pro mě ideální na lyžování s dětma a na ty pidi kopce co na Šumavě u nás jsou. S dětma bych si to asi i vzal do Alp, sám do Alp dlouhý.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          No, jednak je otázka co myslíš tím termínem „kratasy“.

                          1. Něco na způsob snowbladu (do cca 100cm)
                          2. Něco jako slalomky (cca 150–170cm)

                          Zatímco ty první jsou asi dobré akorát na zábavu a srandy s kámošema, tak na těch druhých už si na sjezdovce zalyzujes beztak fakt dobře.

                          Ale třeba v hlubokém sněhu a na nějaké větší rychlosti už nebudou ani tyhle nějaké příliš dobré. Teda, alespoň ne z mého pohledu, jaxi představuji zážitek z lyžování.

                          0 0
                          • mais  

                            mam kratasy nejaky 119 az 130, jezdim na nich upravenou Sumavu

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              No, vlastně mě teď tak napadlo. Možná že to je na upraveném svahu aspoň nějaká možnost jaxe nenudit :-)

                              0 0
                              • mais  

                                tak tux zeshora dolu se clovek nenudi… ale ceske hory jsou spis takove sankovacky nez lyzovani

                                0 0
                          • BSA  

                            jo, kraťasy dle 2 bych potřeboval na šourání s dětma… jsem zjistil, že těžký obřačky jsou fajn, když jedu sám, ale to se bohužel tak často nestane

                            0 0
                            • -b-n-x-  

                              Já jezdím staré fs bc lyže a v pohodě. Délka 186 (tuším), 108mm střed.

                              Ale zase, s těma dětma je to nejspíše úplně jedno. Asi bych vlastně ani nemusel mít lyže :-)

                              0 0
                              • skaj  

                                Az budes mit deti, tak se budes proklinat za dlouhe lyze:) Zvlast na uplnem zacatku, az budes ucit pluh, postrkovat na vlek, zachranovat po padech a podobne vylomeniny. A pak i neco ukazovat – s kratkyma se tohle dela mnohem snaz.

                                Jinak moje lyze na lyzovani s detma (8, 10) co jezdi uz sobestacne maji 186 a 13 polomer, tak nevim kam se timhle radi v mistni kategorizaci:) Kazdopadne je povazuju za ideal a asi koupim jeste jedny.

                                2 0
                                • mais  

                                  ještě jsi opomněl – zapínání helem a podávání kapesníku a případě zandavání dětí do rukavic, plus samozřejmě přenos materiálu na svah – do věku dětí 10 let beru kratší lyže jako mnohem lepší

                                  1 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Ano, mnohem snáz asi ano.

                                    Nicméně, nějak mi to nevadí. A aspoň mě to nutí „pořád trénovat“ :-)

                                    Jinak, letos jsem takto s dcerou (vlastně poprvé na lyžích) asi 4× jezdil.

                                    0 0
                                    • mais  

                                      jedno dítě žádné dítě, když jdeš se dvěma, tak už jsi v trochu jiné soutěži

                                      ohledně zajezdil – ještě jsem si nikde v čr nezajezdil – nejsem na to nastavenej brousit jeden svah, když si chci zajezdit podle svého gusta, tak je to přetraverzovat přes několik areálů a dát něco mezi 70 a 100 km turisticky za den – když už musím na sjezdovky. Na tohle sáňkování na lyžích s dětmi mi stačí kraťasy – 60 km/h z nich taky jde vymáčknout a stejně se člověk celý den tak nějak plácá tempem dětí, protože většinou jsou sjezdovky tak plné, že jet větší rychlostí je velmi bezohledné a akorát se dřív či později se s někým srazí a nedopadne to dobře.

                                      0 0
                                      • -b-n-x-  

                                        Já se jednou koukal na navigaci v jakých rychlostech se vlastně na lyžích pohybuju, a 60 snad bylo na nějaké spojovací modré.

                                        Na těch kratkych to asi i do 90–100 nebude na sjezdovce nějaký problém.

                                        Ale s dítětem co se teprve učí to je samozřejmě úplně jinak.

                                        Nicméně, u lyžování nejde jen o rychlost :-)

                                        0 0
                                        • mais  

                                          Tomu se mi úplně nechce věřit – GPS jsou na sjezdovkách dost zmatený, řekl bych, že o řád víc než v lese na biku – můj odhad z motorky je, že tak běžně se lyžuje 30–40 km/h a tak nějak to i sedí s hodinkama garmin, když občas něco na Šumavě namačkám. Co jsem tu našel nějakej záznam z Tuxu – tak to háže rychlosti mezi 50–60 km/h – na dlouhých

                                          oboje tak nějak, že celkem intenzivně jezdíme, ale nehoníme rekordy, spíš tak celodenní rodinná zábava

                                          Maximálku někde na pointu v Zillertalu, kde se s tím blbne bych u sebe čekal mezi 70–80 km/h

                                          0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Jezdíš asi pomalu no :-D

                                            0 0
                                            • mais  

                                              Tak samozřejmě, je mi jasné, že průměrný návštěvník B-F, když se postaví na lyže, že se apriori pohybuje na lyžích rychlostí, jakou jezdí služební octavie v levém pruhu dálnice :)

                                              0 0
                                              • -b-n-x-  

                                                Tak nevím jak jezdí služební oktavie po dálnicích, ale pokud dle předpokladů, že to je 160+, tak ano, to se už takovému bf lyzarovi může přibližovat :-D

                                                0 0
                                                • mais  

                                                  Tak to by chtělo B-F lyžařský merch – dálková světla na lyže, aby ještě mohl vyblikávat :D

                                                  0 0
                                          • -b-n-x-  

                                            Ale jinak, ano. Trochu jsem to nadsadil. Na spojovací modré se asi na 60 nerozjedes. Leda tam prijedeš z něčeho prudsiho a chvíli to možná ta rychlost vydrzi.

                                            Nicméně i tak to není na rovném povrchu pro lyžaře žádná zvláštní rychlost.

                                            0 0
                                • JSt  

                                  to je blbost. prece kdyz chces deckam ukazat, jak se jezdi na lyzich, nepripnes si na nohy pololyze stejne delky jako maji voni. dyt by te nemohly brat vazne. ;-)

                                  1 0
                                  • skaj  

                                    Presne proto jsem je ucival na slalomkach co opravdu jezdily svetak (ale jako fakt, ne ze to jsou slalomky, co se prodavaji v kramu a maji na sobe napis world cup). Co na tom, ze maji probrousenou a nebrousitelnou hranu, diru vedle ni do skluznice jak krava apod. Hlavni je image, hned vidi, zac je toho loket a jakej je fotr couzek s tou silenou deskou!:)

                                    (Realne to byla nejkratsi lyze doma a proto jsem je bral. Nevyhoda je rozhodne vaha a pak to, ze se na nich neda uz moc jezdit:)

                                    0 0
                                    • -b-n-x-  

                                      Hele, přesně!

                                      Tata třeba učil jednoho kamaráda tak že mu přivázal nohy k sobě. Hoši, a jak ten potom krásně lyžoval!

                                      :-D

                                      0 0
                                      • BSA  

                                        občas vídávám borce co jim ten provázek kolem nohou už zůstal ;-) holt co se v mládí naučili…

                                        0 0
    • Honzajs  

      Já jsem začal letos v zimě s lyžováním (po 30 letech, běžky nepočítám) tak, že jsem zašel do lyžařské školy, zaplatil jsem si instruktorku a půjčil lyže a boty.

      Za den jsem jakž takž uměl sjet svah bez dršťky. Pak jsem si půjčoval lyže a boty a mezitím vybíral, co a kde.

      Nakonec jsem koupil boty v HOPPE Sport (Dalbello) a Lusti FCT (na 180cm 165cm lyže)

      Kromě půl metru prašanu a černé/červené s boulemi sjedu v podstatě všechno a někdy i carv.oblouky :-). Ale na ty je potřeba upravená sjezdovka.

      Takže půjčit – vyzjkoušet a až pak koupit. Kromě toho se dají koncem sezóny koupit lyže líp a laciněji.

      Na Lusti mohu doporučit pana Pokorného z Dobrušky. Má hodně slušný ceny.

      0 0
    • mastihuba  

      tak nevim tady každej radí lyže na sjezdovky a každej podle vlastních zkušeností. Loni nebo předlo ni jsme blbnuli v deštné na sjezdovkách i v parku a docela jsem o podobné lyži uvažoval. Mám z bazaru 160cm slalomky nejaký fischerky RC. Docela bych asi snesl něso měkšího, aby do toho člověk nemusel tak šlapat. Posadu se bez zdviženejch pat jezdí blbě, což by se při učení ratolestí i šiklo. Člověk se alespoň zabaví při učení děcka učením jízdy vzad. Ja bych to uplně nezatracval. :D

      0 0
      • goofy  

        Jenze jak uz tu zaznelo, tak slalomky jsou taky imho nahouby lyze. Jsou taky omezene do urcitych podminek a pak uz je to spis trapeni… Na celodenni svezeni je ted spousty mnohem vhodnejsich lyzi, ktere toci paradne i na ledu a na rozbitejsi sjezdovce jedou jako tank… Nechapu to neustale doporucovani slalomek tady… :o)))

        0 0
        • mastihuba  

          tak mě je to fuk ja jezdim primarně na SNB a poslední dobou už ani to ne. :) Co se mne týče, tak bych dnes vybíral buď mezi lyží na blbnutí nebo tím allroundem. Letos dyž v půlce března napadla tuna sněhu, tak jsme se vozili na žiletkách mezi rozkvetlejma jabloněma v toskánsku. :)

          0 0
        • Mig_all  

          Taky nechapu, ja mám obřačky a chrochtám si :-P

          0 0
        • mastihuba  

          Já bych slalomky úplně nezatracoval. Ve spoustě středisek už jsou podmínky dobrý. Na slalomkach si jde dobře pohrát. Ale jak říkám líbí se mi parkovky jako zdroj zábavy a člověk se zas naučí něco novyho.

          0 0
        • JSt  

          jake jsou ty urcite podminky pro slalomky a kdy uz to na nich je trapeni? :-)

          0 0
          • goofy  

            Pro mne tak prvni dve hodky, dokud je sjezdovka zmrzla, min lidi (ikdyz to vadi hlavne u ala obracek) a svah neni moc rozjezdeny. Pak se to samozrejme taky da, ale uz me to na nich nejak nebavi. Ale me berte s rezervou. Me to posledni dobou na sjezdovkach stejne skoro vubec nebavi… :o)))

            0 0
      • Reed  

        Hmm, z celé této diskuze zatím mám jasno v jediném :-) Jsou lidé, ktří jezdí to a tak a jsou lidé, kteří jezdí uplný opak. Dokonce začínám přemýšlet už i tak, že koupím nové boty dle parametrů co radí zde většina a na tuto zimu, abych se znovu do toho dostal a zároveň i děti trochu naučil koupím ty ojeté parkovačky :-) V délce lyží mám už jasno – 170 cm. Někdo zde radí to, druhý to zase vyvrací :-)Takže fakt abych měnil rozhodnutí po každém příspěvku :-) Takže už se jen rozhodnout, zda Parkovačky nebo Lusti FCT případně Salomon Salomon Crossmax.

        0 0
        • goofy  

          Reknu to tak: jedno najeti na zabradli a lyze jsou bez hrany. Jak pak takove parkovky muzou vypadat po sezone si domysli sam…

          0 0
          • JSt  

            moc to dramatizujes. ;-) lyzu to chce mit pred koupi samozrejme v ruce, coz plati obecne, ne jen pro frystajly. ;-)

            0 0
            • goofy  

              Dramatizuju :-) Ale uznej sam: koupil by sis parkovky z netu? A kolik parkovek v peknem stavu jsi po sezone videl?

              0 0
        • Smazaný účet  

          ono taky dost záleží, kolik dní chceš za sezonu lyžovat. Pokud máš v lyži pochyby a moc dní na sněhu nebudeš, šel bych cestou půjčovny a třeba i pár modelů vyzkoušel. Teď už tolik nejezdím, ale před pár lety jsem měl možnost vystřídat spoutu modelů a i v jedné modelové řadě byl dost zásadní rozdíl, jak se lyže chová, ovládá.. Chápu, že pro někoho je vzhled důležitý, ale na co ti bude hezká lyže, když se na ni pořádně nesvezeš

          0 0
        • MaroH  

          Jestli to beres takhle tak se na nakup vyser a neco si pujc…pak si udelas nazor sam z toho co sis tu precet…pokud bys bral FCTcka tak urcite ne 170 ale tak 150 max (ja mam 140 a jsem o 10 kilo tezsi…) Crossmaxama chybu neudelas ale zas je to uplne jina lyze a klidne by mohla byt trochu delsi…a parkovky z bazaru k tem se uz ani nevyjadruju protoze uz to tu udelali snad vsichni prede mnou… Takze za me pujcit, ujasnit si co od tech lyzi vlastne cekam (jestli se chces naucit carvovat, jestli si chces jet svoje stare smykane blues jestli si to chces obcas pustit a neresit) mi by treba jedny lyze nestacily ale tem kterym jedny staci je hromada otazka je, jak tu lyzi pouzijes (a to si clovek muze tisickrat rikat, ale pak prijde na to ze mu neco chybi, proto si fakt nejake puc, objed testovacky nejakych znacek casto se pujcujou zadarmo jenom proti dokladu nebo zaloze a uvidis co potrebujes)

          0 0
        • MirkoCarver  

          Myslím, že FCT-čka by pro začátek byly ideální. Naučíš se na nich lehce carvovat a na blbnutí kolem dětí budou taky dobré. Problém je, že jako jediné lyže jsou vhodné tak na jedu až dvě sezony, než zvládneš carving, pak je potřeba k nim dokoupit něco delšího. Výhoda u nich je, že se k nim občas rád vrátíš, ikdyž už budeš mít pořádné lyže…

          0 0
    • Pan Jan  

      Já bych na to šel jinak. Začni stoprocentně botama. Zajdi si do nějaké speciálky a nech si poradit. V každém slušném obchodě, který lyžování trochu rozumí mají měrku na nohu a to i na šířku. Dále mají nabídku vložek na příp. problémy s vložkou apod. Dobrého prodejce poznáš tak, že ti bude nutit co nejmenší velikost, protože největším problémem lyžařů začátečníků je to, že si téměř vždy, koupí velké boty. Nebudu ti doporučovat jaký Flex Index si vzít, ale vyšší nebývá na škodu. Na FI je většinou závyslá šířka boty a ta je velmi důležitá. Pohybuje se od cca 106 mm po 92 mm u závodních bot, což je fest rozdíl. Jen uvedu, že ta šířka je uváděna většinou u velikosti EU 38.

      Pokud jsem si všiml, nikde tu nemáš uveden rozpočet na celou tu srandu. Pokud máš rozpočet např. okolo 5 tis. Kč, tak bych za cca 4 tis. nakoupil boty ve slevě (takže teď) a tu tisícovku bych si nechal na vyzkoušení nějakých modelů na svahu. V půjčovně je to na nějakých 5 dnů zapůjčení + pokud pojedeš tam, kde jsou nějaká testcentra, tak to máš zadarmo…

      Jen nakonec: Parkovky z bazaru určitě ne! Jediný, co na tom pravděpodobně bude mít hodnotu, bude ten design.

      0 0
      • Reed  

        díky!

        0 0
        • Pan Jan  

          A hlavně: Hervis, Sportisimo apod. ne! Téměř nikdo tomu tam nerozumí a prodávají tam vlastní nekatalogové modely, které jsou designem velmi podobné vysokým modelům (hodně vidět např. u Atomicu), které mají však úplně jiná „střeva“.

          0 0
          • Reed  

            jj – chci lyže bazarové – abych se znovu do toho dostal. Navíc na lyžovačku se dostanu tak max 4× za tuto zimu na víkend. Mohu využít půjčovny ale pokud to děti chytne, příští rok to bude zase lepší a pak i koupím třeba lepší lyže i sobě. teť se chci hlavně po 13 letech do toho znovu dostat a hlavně děti !

            0 0
            • Pan Jan  

              Tak pokud to má být na naučení dětí na první sezónu, tak bych v bazaru vzal nějaké lyže s dřevěným jádrem v délce + 170 cm. Zajímal bych se o ty s hnusným designem, protože to jsou často ty lyže, které nabízejí slušný poměr cena x výkon.

              Nebral bych, jak píšeš výš, určitě Salomony, protože ty jsou předražené jak nové, tak bazarové…

              0 0
              • RomanH  

                Vzdyt to dite ty lyze s drevenym jadrem neproslapne. A co se tyce designu, tak naopak, diteti se musi v prve rade libit a lyzovani musi brat jako hru.

                0 0
                • Pan Jan  

                  On ale hledá lyže pro sebe, na kterých bude učit děti (které mu ty lyže dost pravděpodobně pošlapou)…

                  0 0
                  • RomanH  

                    jo taak, tak beru zpet :-)

                    0 0
                  • JSt  

                    sak jo. ale to dite urcite ty lyze temer urcite neproslapne a kdyz se mu budou tatkovy lyze libit, bude lyzovat radeji a radostneji. jednoduche. ;-)

                    0 0
    • ZuzicK  

      Ahoj. Nečetla jsem to celé, ale něco bych měla, někde píšeš, že i Scott se ti líbí :-)

      Možná budou na prodej Scott Reverse 2011/2012 jezděné mnou jednu zimu pět dní na nekamenitých alpských sjezdovkách. Vázání Marker (kdyžtak zjistím v případě zájmu jaké to je). Jsou to 166 cm a na mne jsou na sjezdovku dlouhé. Jsou určením 50:50 upravený terén/freeride a podle recenzí jsou výborné. V prašánku se mi s nima jezdilo parádně, na sjezdovce byly hůř ovladatelné z toho důvodu, že na mne jsou dost dlouhé. Mají i ty tebou zmiňované zahnuté patky a docela se ježděním pozadu dá vyblbnout :-) Cenu bych si představovala nějakých 8 000,–.

      0 0
      • vojtechposmourny  

        Na těhle se mi též jezdí pěkně. Ale na jemu bych doporučil spíš 176-ky. Ještě se nechají na netu sehnat.

        0 0
        • vojtechposmourny  

          Jinak ještě dodám, že ač určením i do volného terénu, hlavně jezdí neskutečně po hraně. Jen to chce trochu více nasazení a dobře zvládnutou techniku – tam mám jisté rezervy :-)

          0 0
          • ZuzicK  

            Po hraně jezdí parádně a je to v podstatě jediná možnost jak zdolat kopec. Při jízdě bez náklonu lyží se velmi rády zaříznou a člověk letí, já se nechala vyškolit naštěstí jen jednou :-)

            0 0
      • Reed  

        Děkuju za nabídku, lyže jsou krásné ale tolik do lyží zatím dát nechci. Chtěl bych sehnat něco jetého tak do 5 Tis. Ale lyže jsou to fakt krásné!

        0 0
    • koudak_11  

      Taky jsem to celé nečetl. Nechci nikoho na BF urážet, veřím, že spousta lidí má s lyžemi dost a dost zkušeností, ale co se třeba poradit na jiném fotu: http://snow.cz/diskuze

      BTW přesně loni jsme také řešil koupi lyží a koupi bot. A ono nezáleží jen na samotné lyži, ale lyže funguje jako kompakt lyže + deska + vázko. Nakonec jsme koupil tyto pozor k lyži je potřeba přičíst cenu desky a vázání. Nechci upozornit na konkrétní model, ale na českou firmu LUSTI, která má opravdu velký výběr lyží.

      JEDNA RADA! Mnohem důležitější než lyže, je dobře padnoucí bota!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! koupíš lyže, které by ti seděli, ale protože zapadáš mezi 90% lyžařů mající velkou botu, tak z lyží budeš nešťastný, protože je neukočíruješ!! Vybrat botu je opravdu kumšt… viz

      Opravdu je to tak, že "nesnesitelně "malá bota na krámě, se ti za 14 dnů krásně vyšlápne! A boty zkoušet zásadně na tenkmkou ponožku.

      0 0
    • vacuto  

      at nmusim zakladat nove vlakno, tak mam taky dotaz pro lyzare :) jake lyze si koupit? :)

      mu penezni strop je 13000,–

      jsel lyzar myslim si, ze dost dobrej, vyska 186 a 90 kg

      mam vybranene elany a muzu je mit cca za 12000, ale porad se rozhoduji jestli nejit radeji do rosignol, volkl nebo nordica. V loni jsem obesel par obchodu a co moli volkl v moje cenove realci, tak se mi zase nelibili vzhledove :D

      0 0
      • jirkas  

        Jestli jsi opravdu tak dobrej, tak Lusti. Svým charakterem se ty lyže blíží FISovkám. Cena bezkonkurenční.

        0 0
        • Pan Jan  

          Proti Lušťovkám nic nemám, jsou to opravdu dobré lyže, ale FISovkám se neblíží. Už jen to, že jejich nejdelší „obřačka“ má 185 cm svědčí o tom, že na nějaké FIS normy se u standartních produktů nehraje.

          Vacuto: Hlavně si ujasni, jaký typ lyže chceš, příp. napiš, co jezdíš teď a kam se chceš posunout… Na značkách až tak nezáleží, i když tam rozdíly jsou. To se však dá konkretizovat u jednotlivých modelů, všeobecně to moc nefunguje.

          0 0
          • jirkas  

            Já neřikám, že jsou stejný, ale že se blíží. Svou konstrukcí, materiálama a kvalitou Oproti komerčním slalomkám/obřačkám zavedených firem jsou na tom lépe. Navíc s jeho finančním limitem se vejde i s Vist vázáním. U těch vyrobců, co popisuje výše, by dal za takovou lyži 20 litrů.

            0 0
            • Pan Jan  

              To já jen pro upřesnění, protože vím, že lidi si pak myslí, že mají tu samou lyži jak závodníci.

              A koukal jsem, že Luštinec dělá i FIS sety a nevypadaj zle, čímž se omlouvám, že jsem je prvně přehlédl (ačkoliv by se do limitu nevlezly)

              0 0
              • jirkas  

                V pohodě. FISovky na běžný ježdění stejně ani nemají smysl, to je jak ferari na okresních silnicích :)

                Má je v nabídce, protože vyrábí skutečný fis lyže, který vídáme v televizi, akorát je na tom jiná nálepka.

                0 0
          • vacuto  

            ted mam R15 a chci u toho zustat, tedy nejaky neco kolem R15 :)

            tyto lyze muzu mit za cca 12000,–

            http://sjezdove-lyze.heureka.cz/…usion-13–14/

            0 0
        • Chudlick  

          Lusti jsem zkoušel jen jeden den, asi 6 párů a nebyly špatné, ty fun serie si i dokážu představit jako druhé lyže. Ale pár lidí z okolí je má a po sezoně se snad všem začal loupat lak a podobné kosmetické vady. Bylo to rok 2011, nevím jak jsou na tom teď.

          0 0
          • jirkas  

            Aha, tak to slyšim prvně…v rodině jedny máme a žádný lak nemají. Mají na sobě takovou vroubkovanou folii, poměrně dost odolnou proti poškrábání.

            0 0
            • Chudlick  

              Já ty lyže neviděl, jen když jsem o nich přemýšlel, tak mě tímto odrazovali. Nevím přesně co a kde se odlepovalo. Což nemění nic na faktu, že lyže to jsou fajn;-)

              0 0
      • alinceb  

        Věděl bych o těhle Blizzardech na prodej – délka 165cm; najety 4 dny na sněhu (závodník – 4páry lyží na střídání); vč. závodního vázání Marker za 13.000,–/pár, kdybys měl zájem.

        0 0
        • Soreno  

          tak to bych asi nechtěl po závodníkovi lyže, ale nevím neviděl jsem :-)

          0 0
          • Pan Jan  

            Ono jsou to hlavně závodní slalomky, takže jednostraně využitelné lyže. Prostě jen krátký oblouk a basta. Navíc budou pravděpodobně nabroušené na docela malý úhel s téměř nulovým podbrusem. To by znamenalo, že pokud by si je koupil nějaký smrtelník, rovnou by vyplázl min. 500 Kč za přeformátování.

            0 0
            • alinceb  

              Vzhledem k tomu, že prodávající vlastní servis, tak předpokládám, že by se dalo domluvit dobroušení keramikou na na jakýkoliv úhel za rozumnou cenu popř. gratis v rámci prodeje…

              0 0
              • JSt  

                ale to meneni uhlu te stoji sezonu na hranach. ;-)

                0 0
            • Soreno  

              Závodní? To jako že nejvyšší model v komerční nabídce lyží je zavodní lyže – možná tak na místní závod (bráno s nadsázkou). Přebrušovat nemusíš naopak aspoň pojedou po hraně:-))

              0 0
              • JSt  

                vono cim mas mensi uhel, tim se ti hrana rychlej ohrne a musis ji castej strhavat. ;-)

                0 0
                • Soreno  

                  No jasně, ale líp to drží jenom servis děláš častěji než bys asi chtěl. Ale hloupost takto nabroušené lyže hned přebrušovat. Leda, že by si někdo koupil slalomky a pak se na tom smýkal jak v 80tkách i takovejch je na sjezdovkách dost.

                  0 0
                  • Pan Jan  

                    Ačkoliv neznám přesně řady Blizzardu, tak tohle asi není komerční model, ale je z RD. U toho broušení mi osobně nešlo o to, jestli jsou nabroušeny na 87, nebo 86°, spíš jsem chtěl upozornit na to, že je možné, že zespodu bude úhel např. 0° a to pro normálního uživatele je kolikrát problém s tím i zastavit.

                    Samozřejmě neznám tohoto konkrétního závodníka, jen jsem chtěl upozornit na příp. problémy při koupi takovéto lyže.

                    0 0
              • alinceb  

                Je jasný, že na i na místní „hnojáky“ má každej závodník 4 stejné páry lyží na jednu disciplínu…;)

                0 0
                • Ruprt2  

                  Ježiš, tak nebuď hned uraženej.

                  0 0
                  • alinceb  

                    Já nejsem. Jen se mi líbí, jak tu lidi dokáží od stolu podle lyží na obrázku zhodnotit, jakou má závodník výkonnost a jaké jezdí závody…

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      No tak si trucuj, když tě to baví.

                      0 0
                      • alinceb  

                        S tebou si nikdo nechce hrát a tak seš smutnej, co? Krutej osud…:/

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          Takto ty lyže neprodáš fňukno. Víc se snaž.

                          0 0
                          • alinceb  

                            Já nic neprodávám. Jen jsem nabídl alternativu. Na tvůj ubohý pokus o flame ti kašlu. Bež si hrát s někým jiným…

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              No tak to prodává strejda a ty mu jenom nezištně pomáháš jen tak z dobroty srdce a menší provizi.

                              To už tu taky bylo.

                              0 0
          • alinceb  

            Závodník má dlouhodobý zdravotní problém, takže rozprodává výbavu. Za poslední sezónu toho moc nenajezdil. Mají najeto férové 4 dny na sněhu s tím, že střídal 4 páry stejných lyží, a jinak prvotřídní servis (hrany na keramice, skluznice na kameni). Jo a kluk má do 65kg…:)

            Ale nic nenutím, jen sem si vzpomněl, že je nabízel. Měl 4 páry (na fotce), ale 2 už prodal…

            0 0
    • BikerM  

      Ahoj!

      Jsem instruktor lyžování a jsem na lyžích přes zimu prakticky denně.

      Tyhle lyže jsou na tvou váhu hodně měkké, pokud se chceš vozit jen na sjezdovce, tak jsou bych řekl doslova přímo nevhodné. Kousali by se ti, oblouk po hranách na nich sice uděláš, ale budeš muset mít více váhy na horní lyži při vedení v oblouku, což ti tvůj styl jen zhorší. Navíc pokud si dlouho nelyžoval, tak by ti ta lyže navíc dělal na sjezdovce jen paseku. Jestli chceš napiš mi mail a pomůžu ti něco vybrat. ;)

      0 0
      • Pan Jan  

        Že si kvůli měkým lyžím zkazí techniku, to nemyslíš vážně. Souhlasím s tím, že parkovky ne, ale to tvrzení je dost odvážné. Potom bych totiž mohl argumentovat, že mu ji naopak zlepší, protože díky měkosti, bude nucen perfektně plynule dávkovat zatížení. Navíc mu zlepší předozadní rovnováhu, jelikož při každém pohybu mimo ideální těžiště ho nepodrží…

        Napíšu znova: Základ jsou dobře padnoucí boty a na těch prkýnkách, na začátek, až tak nezáleží.

        0 0
        • BikerM  

          Předpokládám, že lyžoval naposledy před třinácti lety. Nejezdil tedy carvingovým stylem, který je v dnešní době ,,populární„. Bude se snažit napodobit carving, (na těhle lyžích plynule přecházet na hrany aby se dostal aspoň trochu do carvingového stylu). Aby toho dosáhl bude muset více zatěžovat horní lyži, protože pokud by zatížil správně lyži spodní, rádius se výrazně zkrátí a lyže se ,,kousne“ (díky měkkosti lyže), buď ho to pošle na zem a nebo vykrojí jiný oblouk než chtěl. Pokud bude šikovný tak začne jak jsem již zmiňoval zatěžovat horní (vnitřní) lyži, vykrojí poté oblouk o mnoho lépe. Na tyhle lyže se vrtá vázání na střed, pokud ho tam tak bude mít, bude navíc často chodit s váhou víc dozadu a tím pádem se naučí další nešvar.

          Časem zjistí, že tyhle lyže nejsou na sjezdovku to pravé ořechové. Koupí si o něco tvrdší a hlavně už na sjezdovku určené carvingové lyže. Bude na nich jezdit již výše zmíněným stylem, protože ho bude mít zažitý a tím pádem bude využívat nevhodný styl. Tedy ano, zhorší mu to styl lyžování a to dost zbytečně.

          Zkušený lyžar si s těmi lyžemi poradí v pohodě i na sjezdovce, ale pokud dlouho nelyžoval, do parku jezdit nechce, zvedlou patu využívat taky nebude.. Tak jsou tyto lyže pro něj doopravdy nevhodné.

          0 0
          • JSt  

            nejak pro me pletes pojmy. spodni lyze je u tebe ekvivalent vnitrni nebo vnejsi?

            0 0
          • JSt  

            tak ted to ctu dal, kde pises, ze horni lyze je vnitrni.

            pak teda podle me pises nesmysl „Aby toho dosáhl bude muset více zatěžovat horní lyži, protože pokud by zatížil správně lyži spodní, rádius se výrazně zkrátí a lyže se ,,kousne“ (díky měkkosti lyže), buď ho to pošle na zem a nebo vykrojí jiný oblouk než chtěl.“

            spravne by se mel podle me rezany oblouk zahajovat prave na te vnitrni lyzi. stejne tak, pokud chces vyjet oblouk o mensim polomeru, musis prejit na vnitrni lyzi. jeden priklad za vsechny: kdyz chces vykrouzit 360st, nedas to bez toho, aniz by ses poradne navalil na vnitrni lyzi. ;-)

            0 0
            • Ruprt2  

              Já to pochopil tak, že píše vlastně totéž co ty.

              0 0
              • JSt  

                tak tos pochopil spatne bud jeho nebo me :-)

                jeste jednou…

                Aby toho dosáhl bude muset více zatěžovat horní (tzn. vnitrni) lyži, protože pokud by zatížil správně lyži spodní (tzn. vnejsi) , rádius se výrazně zkrátí…

                a ono to je presne naopak. ;-)

                0 0
                • Ruprt2  

                  Jo a mám pocit, že přesně toto píše.

                  0 0
                • BikerM  

                  Myslíš to tedy tak, že pokud chceš vykrojit oblouk, tak zatěžuješ horní lyži? :)

                  Jednoduchý příklad… jedu rovně dolů, chci jet středně dlouhé oblouky, řekněme o poloměru 16 metrů (ale to nehraje až takovou roli). Nejdříve chci zatočit doprava a tak zatížím nejprve pravou lyži?? Takhle to tvrdíš?

                  0 0
                  • JSt  

                    nemyslim, presne tohle rikam. na spodni (vnejsi) lyzi zahajujes smykany oblouk. rezany naopak bys mel spravne zahajovat na vnitrni (horni) lyzi.

                    takze v tebou popisovane situaci pokud budu chtit doprava vyjet rezany oblouk zacnu ho na prave noze, pokud smykany, zacnu ho na leve. ;-)

                    to, co popisujes ty, je takovy pseudocarving, kdy nejedes poradne po obou lyzich, ale vnitrni odlehcena lyze ti smeruje lehce nahoru do svahu a vznika tzv. vecko – coz neni dobre vyjety oblouk. ;-)

                    0 0
                    • BikerM  

                      Nebavím se o fázi zahájení, ale fázi vedení lyží v oblouku. Úzce to souvisí jak říkáš jestli je to oblouk čistě po hranách a nebo smýkaný oblouk. Ale tvrdit, že pokud jedu doprava tak zatlačím na pravou lyži(neboli přenesu váhu na pravou lyži) je pěkný nesmysl. Tohle učí instruktoři MŠMT při výuce funcarvingu, ale aplikují to i do klasického carvingu. Pak jedou na mezinárodní soutěž v demo jízdách a nejsou ani schopni sjet sjezdovku na které se demo jízdy jezdí. :)

                      Ale zároveň je to přímo úměrné k tvrdosti lyže. ;)

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        A není to spíš tak, že tvrdost lyže přichází na řadu až při vyšších rychlostech, popř v těžších podmínkách, čili tvrdost lyže je až to poslední?

                        0 0
                        • BikerM  

                          Bezesporu nejdůležitější je kvalitní bota. Poté až lyže. Tvrdost lyže je přímo úměrná k schopnosti lyžaře ovládat jeho lyže a je jedno v jakých podmínkách.

                          Tvrdost lyže se projeví i při velmi pomalé rychlosti.

                          0 0
                      • JSt  

                        takze vidis, ze i na ministerstvu vi, ze rezany oblouk bys mel spravne zacinat na vnitrni lyzi. ;-) aby ses to naucil, je na to cviceni nazyvane charlestone.

                        nicmene carving je takova spis nadstavba lyzovani. bez smykaneho oblouku si neskrknes a ten se zahajuje, jak rikas po spodni lyzi. rezany oblouk by se imho mel kazdy ucit az po zvladnuti klasickych smykanych oblouku.

                        0 0
            • BikerM  

              Není to nesmysl. S řezaným obloukem to nemá absolutně nic společného. To co jsem napsal vychází z toho, že ta lyže je prostě měkká a takhle se bude muset ovládat aby dosáhl pravidelnému přehranění.

              A pokud cheš vyjet oblouk o menším poloměru, tak se nebavíme o více zatížené lyži, ale o rychlejším přesunu váhy, kdy dochází k zatížení lyže o hodně dříve než u oblouku delšího.

              0 0
              • JSt  

                zkus psat i zatizeni jake lyze, abych mel jasno v tom, co pises. ;-)

                0 0
                • Ruprt2  

                  Šmarjá to je napínavé jak telenovela.

                  Já myslel, že pointa je v tom, zatížit vnitřní lyži, jak píšeš ty. A BikerM píše, že s touto lyží to bude muset nevhodně dohánět tou vnější.

                  Ale jak to tak čtu dál, už nerozumím ničemu a čekám netrpělivě pokračování, kdo se probere z komatu a čí otec je bratr a která matka je adoptovaným strýcem. :-)

                  Sorry za vstup, ale taky po letech kupuji nové lyže, tak to hltám.

                  0 0
                  • Pan Jan  

                    Hltej, kluci se velmi přesně vyjadřují, takže věřím, že to bude ještě chvilku trvat.

                    0 0
                  • BikerM  

                    Škoda, že není online publikace metodika výuky lyžování od Apulu. Je to tam krásně zobrazené na fotkách i s popisem.

                    jednoduše to řeknu takhle.. Jedu do prava, zatížím levou lyži. Pokud bude příliš měkká, vykrojí mi menší rádius oblouku než jsem chtěl. Svou váhu někam strčit, ale musím a tak zatížím více i pravou lyži. Což není úplně správné a proto není lyže do parku pro člověka, který bude jezdit především na sjezdovce vhodná.

                    Na lyžování je pěkné i tohle, dá se to dost důkladně rozebírat. :-)

                    0 0
                    • Ruprt2  

                      Aha, takže JST měl pravdu :-)

                      0 0
                    • JSt  

                      podle me se musis podivat o par kapitol dal, kde se probira karvingovy oblouk a ne oblouk z pluhu. ;-)

                      0 0
                      • BikerM  

                        Víš proč jsou při výuce carvingového oblouku využívány cvičení při jízdě v pluhu? :-)

                        Protože celé lyžování vychází z pluhového oblouku. Pokud se naučíš chyby v pluhu, tak je později přeneseš do carvingu.

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          se smýkaným obloukem tedy nemá pluh vůbec nic společného?

                          0 0
                        • Ruprt2  

                          Toto co píšeš slyším prvně. Naopak bych nespočítal, kolikrát už jsem slyšel trenéry a instruktory bědovat, že není těžké naučit lyžaře carvingový oblouk, ale nejtěžší je odnaučit ho ty návyky z pluhu, bez kterých ten carving prostě nefunguje.

                          A taky jsem si teď všimnul, že se docela razí výuka bez pluhu (vyjma výuky dětí), aby nevznikly ty špatné návyky, které si právě lyžaři přenáší do carvingu.

                          0 0
                          • BikerM  

                            Výuka bez pluhu? Smím se tě zeptat kde si to viděl? Určitě ne v alpských státech. :)

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              poslední dobou úplně všude

                              Naopak nikdy jsem neslyšel nikoho říkat hele umíš pluh, tak to je super naučím tě carv a budeme na tom stavět.

                              Spíš něco na způsob, zapomeň všechno co jsi do teď uměl budeš točit úplně jinak než jsi to dělal do teď, pluh tě musíme odnaučit.

                              0 0
                              • BikerM  

                                Promiň, ale tohle mi přijde hrozně vtipné. Pár stránek jsem si otevřel co si poslal. :)

                                Nechci to zatracovat, ale v Rakousku, Itálii, Švýcarsku tohle nebudou učit děti ani dospělé snad v žádné lyžařské škole. :) Tohle je podle mě jen pouze způsob jak odlišit systém vzdělávání instruktorů lyžování od konkurence a následně to převézt do praxe.

                                Asociace profesionálních instruktorů lyžování je u nás jedinou asociací, která má právo vydávat ISIA známku. Tedy spadá pod mezinárodní asociaci instruktorů, která je skoro po celém světě (hlavně alpské státy) a vychází se z výuky v pluhu.

                                0 0
                                • Pan Jan  

                                  Zkusím tě trochu přibrzdit. Snaž se vždycky vše ohledně techniky přesně formulovat. Bereš to tu hodně hopem a kolikrát i věci, které jsou správně, nevysvětlíš úplně správně.

                                  Vrcholem pak je, pokud napíšeš špatně název organizace, která tě školila a jejíž jsi pravděpodobně členem.

                                  Dostal jsi na kurzu nějaký metodický základ, ale to v tu chvíli neznamená to, že to tady můžeš střílet, jak chceš. Chodí sem docela vnímaví lidi, kteří ti vše, co napíšeš nepřesně hodí na hlavu.

                                  0 0
                                  • BikerM  

                                    Od začátku tvrdím jedno a to samé. A ty mi chceš říct, že když omylem prohodím výraz instruktorů se slovem učitelů tak je z toho problém?

                                    0 0
                                    • Pan Jan  

                                      Samozřejmě, chybička se vloudí, ale jde o to, snažit se formulovat vše přesně a kompletně. Jde to vidět na tom, že napíšeš, že ty parkovky jsou měkké a basta. Takže tě hoši začnou koupat na tom, že nejlepší by byly závodní obřačky, což je samozřejmě blbost a i oni to ví.

                                      Pokud bys však napsal např. toto: Tyto lyže jsou nevhodné z důvodu jiné konstrukce oproti standartním sjezdovým modelům. Jsou širší a zároveň měkčí v průhybu, což vede k nižší torzní tuhosti. Toto se projevuje nižší stabilitou lyže v oblouku (vibrace apod.) Dalšími faktory, které negativně ovlivňují jízdní vlastnosti lyže jsou jinak umístěné těžiště a např. lehčí materiály v konstrukci lyže.

                                      Což?

                                      0 0
                                      • BikerM  

                                        Ok, napsal si to pěkně. :)

                                        Ale myslím si, že jsem to napsal srozumitelně.. Ale to je fuk, každý si může myslet co chce. Já se nijak nerozvášňuji, jde jen o diskuzi a já si za svým stojím.

                                        A to že mám zatlačit na pravou, když chci jet do prava… To mě velice pobavilo. :-)

                                        A nebo se neučit od začátku pluh.. To je taky velice vtipné, ale vím, že to někdo aplikuje.

                                        0 0
                                        • JSt  

                                          tady muzes videt, jak zahajovat opravdu vyrizly oblouk. je to samozrejme na sau zvelicovane a hnane do extremu, ale pokud chces vyjet oblouk opravdu po hranach bez smyknuti, musis zacit na vnitrni noze. muze te to rozesmivat, ale tak to proste je. ;-)

                                          0 0
                                          • MN69  
                                            0 0
                                          • mastihuba  

                                            Vnitřní nohou pouze pomahas té vnější. :)

                                            0 0
                                          • MirkoCarver  

                                            To je jen dogma přežívající z dob funcarvingu, běžný carvingový oblouk se zahajuje na vnější lyži, po celou délku oblouku je výrazněji zatížená vnější lyže a vnitřní se zatíží až když se zahajuje ukončení starého a přechod do nového oblouku. Ve chvíli, kdy se překlopíš do nového oblouku, stane se ze zatížené vnitřní lyže zase vnější a tak pořád do kola…

                                            0 0
                                            • mastihuba  

                                              Tak.konečně se mi ta definice začíná líbit. :)

                                              0 0
                                            • JSt  

                                              naopak, co ty popisujes je dogma od pocatku lyzovani. ;-) telemark zacinas po spodni lyzi, klasicky smykany oblouk zacinas na spodni lyzi. to je vporadku.

                                              pokud mas spravne vyjet rezany oblouk, musis ho zacit na vnitrni lyzi. hlavne pri dlouhym oblouku se projevi nezatizena vnitrni lyze onim „veckem“ (jak jsem tu uz nekde zminoval), kdy s sebou tu vnitrni nohu tahnes vpodstate zbytecne a navic te jakoby brzdi.

                                              spousta, predevsim dlouholetych lyzaru z doby klasiky, zahajuje rezany oblouk, z vnejsi lyze. pokud ale nekoho chces ucit lyzovat, melo by se mu to vysvetlovat a predvadet, jak je to obecne spravne, ne zrovna na mem individualnim stylu, ktery jsem si uz nejak vyjezdil a prizpusobil.

                                              a jak tu zminujes funcarving, tak to je jen obycejny carving vyhroceny do extremu polohama tela. principy plati porad ty same. ;-)

                                              0 0
                                              • MirkoCarver  

                                                První carvingobvé lyže jsem koupil v roce 2000, samozřejmě funcarvery s kolíbkou. Podobné názory jako ty jsem zastával asi devět let. Piloval jsem zahájení na vnitřní, maximální zatížení vnitřní atd. Že je to špatně jsem pochopil až když jsem zakoupil FIS-ové dámské obřačky od Sportenu 181/23m. Na nich už zahájení na vnitřní moc nefunguje, musíš oblouk zahájit hezky na vnější, co nejvíc lyže zahranit a zatížit. Odměnou je zcela čistá hrana, která neuěřitelně drží. Když jsem zkušenosti z obřaček aplikoval na slalomkách, byla jízda daleko živější a jistější. Přeučit se po tolika letech z vnitřní na vnější je velký problém, proto tvrdím, kdo chce umět dobře lyžovat i carvovat, potřebuje k tomu delší a méně krojené lyže a musí zahajovat i vést oblouk s dominantním zatížením vnější lyže, nikoli vnitřní.

                                                0 0
                                                • JSt  

                                                  podle toho, co ty tvrdis, by se nemelo dat jet na te holcici obracce po jedne noze. coz samozrejme neni pravda. ;-) jen je obtiznejsi zahajit oblouk na vnitrni noze a ty jsi u delsi tvrdsi lyze nejspis narazil na svoje limity a musis si do oblouku pomahat z vnejsi lyze.

                                                  nezastavam nazor, ale konstatuju fakt. ;-)

                                                  Přeučit se po tolika letech z vnitřní na vnější je velký problém,

                                                  tady byla asi nejaka chyba u tebe. protoze nikdo by nemel mit problem se preucovat jezdit po vnejsi lyzi, kdyz tak by se mel kazdy zacinat ucit lyzovat, cili by to kazdy mel umet. problem byva presne opacny, naucit lidi zahajit oblouk z lyze vnitrni.

                                                  0 0
                                                  • MirkoCarver  

                                                    Jde o rychlost, pokud jedeš rychle, chovají se obřačky stejně jako samotočky. Pokud jedeš relativně pomalu, musel by ses vklánět do oblouku přes vnitřní příliš pomalu, protože nárůst odstředivé síly není dostatečný a nemáš tak jak zastavit vklánění do oblouku. Zahájení a větší zatížení vnější má několik výhod: vnější lyže se zahraňuje rychleji a víc než vnitřní. Vnější noha je méně pokrčená, proto snadněji unese váhu těla plus příslušnou složku odstředivé síly. Pokud potřebuješ ukončit vklánění do oblouku, stačí zvýšit zatížení vnitřní lyže. Pokud potřebuješ neočekávaně přejít do druhého oblouku, velmi to urychlí postavení na vnitřní. Pokud ustřelí vnější zatížená lyže, zbývá tu ještě vnitřnín na které to při troše štěstí ustojíš. To vše zvyšuje jistotu jízdy, což je dobré jak pro závodníka, tak i pro běžného lyžaře.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    Jde o rychlost, pokud jedeš rychle, chovají se obřačky stejně jako samotočky. Pokud jedeš relativně pomalu, musel by ses vklánět do oblouku přes vnitřní příliš pomalu, protože nárůst odstředivé síly není dostatečný a nemáš tak jak zastavit vklánění do oblouku.

                                                    cili davas za pravdu, co jsem tak nejak vydedukoval, ze ty obracky jsou na tebe moc. tvrdou lyzu samo staticky neproslapnes, potrebujes mit trosku svunk, aby ti odstredivka pomohla a samozrejme cim tvrdsi lyza, tim vetsi rychlost potrebuje. jak sam pises u kratsich „tocivek“ jsi nemel problem, protoze jsi se pohyboval v rychlostech, na ktere byla ta lyze navrhovana. ale drzet to na svahu s lidma furt nekde mezi 80-ti a kilem je spis cesta do krimu v alpach. :-)

                                                    tebou zminene vyhody jizdy po vnejsi lyzi jsou platne. akorat pro klasicky smykany oblouk. ;-)

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    Děláš v tom bordel, vždyť už jsme si vysvětlili, že čím tvrdší, tím víc lyže!

                                                    0 0
                                                  • MirkoCarver  

                                                    „cili davas za pravdu, co jsem tak nejak vydedukoval, ze ty obracky jsou na tebe moc. tvrdou lyzu samo staticky neproslapnes, potrebujes mit trosku svunk, aby ti odstredivka pomohla a samozrejme cim tvrdsi lyza, tim vetsi rychlost potrebuje. jak sam pises u kratsich „tocivek“ jsi nemel problem, protoze jsi se pohyboval v rychlostech, na ktere byla ta lyze navrhovana. ale drzet to na svahu s lidma furt nekde mezi 80-ti a kilem je spis cesta do krimu v alpach. :-)“

                                                    To je tvůj omyl, pokud zahájíš oblouk na výrazně zatížené vnější lyži, přidáš k tomu dostatečný odklon, obřačky zatočí krásně i při nízké rychlosti. Pokud jedeš rychleji cca 60km/h zatočí i přes vnitřní, ale oblouk zahájený a vedený s větším zatížením vnější je stabilnější, jistější a bezpečnější.

                                                    „daval jsem tady video lyzarskych instruktoru, kteri oblouk zahajuji naprosto nepopiratelne na vnitrni lyzi. to by melo byt smeroplatne a ne kdyz si kluci ze svetaku vyklepavaji nohy. ;-)“

                                                    Na vnitřní lyži zahajují a vedou oblouk jen instruktoři z carv.cz. Ostatní carvují stejně jako závodníci, s větším zatížením vnější lyže.

                                                    video ma nazev „GS tunrs released onto Inside ski“ cili jestli to spravne prekladam, tak obrakovy oblouk zapocat na vnitrni lyzi. to released tady snad neznamena, ze by se neco melo uvolnovat. ;-)

                                                    Myslím, že to překládáš špatně.

                                                    „nesetkal jsem se s tim, ze by se nekdo musel ucit zatezovat vnejsi lyzi v pokrocile fazi lyzovani, kterou karving bezesporu je. to zazijes od pluhu az po smykany oblouk. naopak pri vyuce karvingu je problem se od toho oprostit. ;-)“

                                                    Zkus se podívat na carvující lyžaře na sjezdovce. Většina jich má většinu váhy na nezahraněné vnitřní a snaží se točit odlehčenou vnější lyží. Myslím, že se tomu říká Áčko. Ti by se právě potřebovali naučit zatížit vnější lyži :-)

                                                    0 0
                                                  • BikerM  

                                                    Konečně někdo, kdo ví jak se lyžuje. :)

                                                    Jo, přesně tak jak popisuješ. A absolutně souhlasím s tím tvrzením, že takhle lyžují pouze lidi z carv.cz. Já bych ještě přihodil většinu instruktorů s licencí MŠMT.. +skiinstruktori.cz

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    ad ty obracky. samozrejme, ze zatoci, ale obchazis techniku idealne vykrojeneho oblouku. Pokud jedeš rychleji cca 60km/h zatočí i přes vnitřní, ale oblouk zahájený a vedený s větším zatížením vnější je stabilnější, jistější a bezpečnější. a jeste stabilnejsi, jistejsi a bezpecnejsi by bylo u toho pluzit. :-) cili opet potvrzujes mou domnenku, ze jsou na tebe obracky moc ostry. dlouhy roky jsi jezdil na kratkych lyzich po vnitrni, pak jsi presel na dlouhy, na kterych to jde az od 60kph, ale uz v tom nemas takovou jistotu, proto jsi to zacal obchazet zahajovanim oblouku na vnejsi lyzi. jako jo, ono te to k tomu donuti, protoze to je opravdu jednodussi, ale vratil ses tim o krok zpet.

                                                    0 0
                                                  • MirkoCarver  

                                                    „ad ty obracky. samozrejme, ze zatoci, ale obchazis techniku idealne vykrojeneho oblouku.“ – takže všichni závodníci obcházejí ideální techniku? V čem je zahájení a dominantní zatížení vnitřní lyže lepší než vnější lyže? Zkus mi napsat nějaké výhody. Zde je několik důvodů, proč je vhodné zahájit a vést oblouk s větším zatížením vnější lyže:

                                                    1. Vnější lyže je dříve a více zahraněná, proto začne dříve a více

                                                    zatáčet, než vnitřní.

                                                    1. Snáze se zatíží, vnější noha je méně ohnutá v koleni, proto

                                                    přenese větší sílu a daleko lépe vypruží nerovnosti na sjezdovce.

                                                    1. Pokud dojde k ustřelení vnější nohy, lze oblouk většinou dokončit

                                                    na vnitřní bez pádu.

                                                    1. Rychlost přehranění může být vyšší, rychlé vklánění do oblouku

                                                    můžeš snadno zastavit přenesením části váhy na vnitřní, čímž ho lehce zastavíš. Pokud se vkláníš přes vnitřní, nemáš se už o co opřít.

                                                    1. Pokud potřebuješ díky nenadálé situaci na sjezdovce přejít náhle do

                                                    druhého oblouku, přenesením váhy na vnitřní lyži toho velmi rychle dosáhneš.

                                                    1. Pokud potřebuješ snížit rychlost v oblouku, z řezaného oblouku

                                                    vedeného po vnější lyži snadněji a rychleji přejdeš do smýkaného oblouku.

                                                    1. Při větším zatížení vnější lyže se dosáhne většího odklonu,

                                                    tím i většího zahranění lyže, a tím lepšího vyříznutí oblouku.

                                                    „jistejsi a bezpecnejsi by bylo u toho pluzit. :-) cili opet potvrzujes mou domnenku, ze jsou na tebe obracky moc ostry.“ – Docela bych tě chtěl vidět, jak předvádíš oblouky v pluhu při rychlosti 60km/h :-) Nevím, jak jsou na mě obřačky moc ostrý, ale carving je na nich skvělý.

                                                    „dlouhy roky jsi jezdil na kratkych lyzich po vnitrni, pak jsi presel na dlouhy, na kterych to jde az od 60kph, ale uz v tom nemas takovou jistotu, proto jsi to zacal obchazet zahajovanim oblouku na vnejsi lyzi. jako jo, ono te to k tomu donuti, protoze to je opravdu jednodussi, ale vratil ses tim o krok zpet.“ – je to krok vpřed, nikoli zpět. Kromě obřaček mám i slalomky, které většinou beru na poslední 1–2 hodiny lyžování. Právě na slalomkách vidím ten pokrok. Oblouk po vnější je daleko dynamičtější, jistější a daleko méně mu vadí horší podmínky na svahu. Lyže při něm také daleko lépe točí…

                                                    Zkus napsat nějaké výhody zahájení a jízdy po vnitřní lyži, mě nějak nic nenapadá :-)

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    ad 1 – je to naopak.

                                                    ad 2 – souhlas, ze je to snazsi.

                                                    ad 3 – vnejsi lyze ustreluje mnohem radej nez vnitrni, takze tento problem zmenou zatizene lyze znacne eliminujes.

                                                    ad 4 – viz 1.

                                                    ad 5 – asi ti rozumim, ale napsals to zmatene docela. proste jen preklopis lyze na opacnou stranu a to je jedno, jakou nohu mas zrovna dominantni.

                                                    ad 6 – ano. prave proto je cistejsi zahajit oblouk na vnitrni lyzi, protoze pak nesklouznes nevedomky ke smykani, byt neznatelnemu.

                                                    ad 7 – opet viz 1.

                                                    bez jizdy po spodni lyzi se samozrejme neobejdes, kor v narocnejsich podminkach. kdyz se podminky ztizi jeste vic, muzes zapomenout i na cely karving. ;-) ja tu ale mluvim o idealnim oblouku za idealnich podminek. a myslim si, ze jako dukaz toho, ze nekdo umi pekne vyriznout oblouk se da povazovat, ze dotoci celou 360 (ted nemyslim skok, ale namalovat kolecko :-) ). a to znovu dolu ze svahu neotocis bez preneseni vahy na vnitrni lyzi.

                                                    zavodnici taky chteji projizdet brankama co nejrychlej, tzn. s minimem smyku a pokud to jde narvou to pres vnitrni nohu. trate ale byvaji napichany tak, ze spis bojuji o udrzeni v brankach, nez o cisty styl. ;-) ostatne bez smyku se snazili jezdit odjakziva obalka knihy sjezdove lyzovani od marsika z roku 79 . ;-)

                                                    0 0
                                                  • MirkoCarver  

                                                    ad1 – Představ si, že chceš jet levý oblouk. Když se postavíš tak, že máš těžiště nad levou, tedy vnitřní nohou, která je tedy na ploše, je vnější lyže již lehce zahraněná. Pokud ji budeš mít zatíženou, už budeš točit, na vnitřní ještě ne. Vzdálenost kyčlí je většinou menší, než šířka stopy, proto je automaticky vnější lyže zahraněná víc než vnitřní.

                                                    ad3 – vnější lyže ustřeluje, odjíždí z oblouku – to všechno je problém nezatížené vnější lyže, když jedeš s váhou na málo zahraněné vnitřní a točíš zahraněnou, ale odlehčenou vnější lyží. Pokud vnější lyži dostatečně zatížíš, je po problému.

                                                    ad4 – Přehranění můžeš urychlit přenesením váhy v závěru starého oblouku z vnější na vnitřní. Přenesením váhy porušíš rovnováhu a tím přehranění velmi urychlíš. Další urychlení je v závěru přehranění, kdy nemusíš čekat, až tě zastaví odstředivá síla, ale můžeš ji přenesením váhy na vnitřní pomoct.

                                                    ad7 – Myslím, že většího odklonu trupu dosáhneš při jízdě po vnější, ale to je hodně individuální. Zahranění viz 1.

                                                    Carvingový oblouk je právě skvělý tím, že mu horší podmínky příliš nevadí, proto mi přijde scestné učit se speciální carving do ideálních podmínek. Nevím, jestli někdy zkusím zajet 360-ku. Nerad dělám věci, které mi na jiných vadí a na sjezdovce mi nejvíc vadí snižování rychlosti jízdou po vrstevnici napříč sjezdovkou a ještě horší je jízda v protisměru. To jsou věci, které často končí střetem s druhým lyžařem.

                                                    Pokud chceš u závodníka vidět to, co považují za správný oblouk, musíš se podívat na jejich volnou jízdu, nebo na lehčí místa v brankách. V těžkých místech kombinují carving, smyk, drift a ideální techniku tam těžko hledat, tam lze jen zírat, co všechno zvládnou.

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    Nebudu se vám do toho cpát, protože vím, na jak dlouho takové debaty bývají. V zásadě souhlas s MC. Pro JSt – myslíš, že tady taky zahajují oblouk z vnitřní? http://www.youtube.com/watch…

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    nemyslim. vidim, ze krom par obloucku na slalomkach ke koncu, ne. ;-) akorat, kdyz jim reknes, tak ten oblouk po vnitrni lyzi ti vyjedou. treba to dydyjeho prehnane zvedani nohy pusobi dost anachronicky.

                                                    prirovnal bych to treba k tenisu. kdyz nekoho zacnes ucit forhend, budes pravaka nutit stat levym ramenem k siti a hrat to z leve nohy, obema nohama na zemi a v zadnem pripade v zaklonu. pritom na vedlejsim kurtu hrajou borci divizni tenis a forhend hrajou ve vyskoku, z celniho postaveni a jeste v zaklonu. akorat oni si tema zacatkama taky prosli a kdyz na vec prijde, predvedou ti ukazkovy uder, jaky chces po zacatecnikovi.

                                                    daval jsem tady video lyzarskych instruktoru, kteri oblouk zahajuji naprosto nepopiratelne na vnitrni lyzi. to by melo byt smeroplatne a ne kdyz si kluci ze svetaku vyklepavaji nohy. ;-)

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    Schválně jsem nedal žádnou závodní jízdu, ale volnou od těch závoďáků, což právě jde vidět u toho Didiho. On ten oblouk nepřeskakuje, nechává působit všechny síly na konci oblouku, aby si s ním trochu pohráli…

                                                    Nevím sice, co je směroplatný ( http://www.ceskatelevize.cz/…ovehlasky/36#36 ) a taky nevím, kdes tam viděl obloučky na slalomkách, vše je to na obřačkách.

                                                    Na slalomkách to vypadá takto: http://www.youtube.com/watch…

                                                    Přirovnání k tenisu nemohu posoudit, páč o tom nic nevím. A pokud vycházíš z toho videa základy carvingu (nebo jak se to jmenovalo), tak se neshodneme a tím bych to ukončil.

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    s tema slalomkama si sypu popel na hlavu. asi me zmatl ten grandl ci co. O:-)

                                                    jizda tech zavodaku je afektovana „jejich“ stylem. ostatne jako temer kazdy sportovec, ktery zvladl zaklady sveho sportu a posunul se na vyssi uroven, da do toho pohybu neco sveho. proto jsem odkazoval na ten tenis.

                                                    po shlednuti tech volnych jizd mi jutub nabidl kouce grega . vytknout se mu da snad jen prehnany mavani rukama, jakoze branky. :-) jinak je ale videt, ze pri klidne jizde kratkyma obloukama i bez prehanecich opicek a s hulkama, zacina oblouk na vnitrni lyzi. ;-)

                                                    shodnout se na tom nemusime. kazdy si muze vybrat, jestli je pro nej vhodnejsi okoukat styl zavodni svetove spicky nebo instruktora, ktereho denni chleba je ucit lidi lyzovat. ;-)

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    A tak ještě něco…

                                                    U těch instruktorů to neber jako nějakou svatou pravdu, protože jestli jsou to instruktoři vzděláni v českém systému, tak to bude, každý pes, jiná ves (v ČR je více jak 30 akreditačních středisek, které můžou vydávat licenci instruktor lyžování, protože stačí splnit pár zákonných akreditačních podmínek).

                                                    Jen pro ujasnění co říkám já (velmi zjednodušeně): Pokud pojedu rovně po spádnici a budu chtít zatočit doprava, začnu lyže stavět na hranu a současně zatěžovat budoucí vnější lyži, tzn. levou. Vše se děje postupně a plynule. Výsledkem ale není, že na té levé lyži budu mít 100% váhy, ale bude zatížená více. O kolik, už záleží na spoustě dalších okolností. Pokud je to v dynamických obloucích, viz videa, začnu s tím zatěžováním ještě před spádnicí.

                                                    A ke Gregovi nakonec. Ač nesouhlasím se spoustou věcí, co nejen v tomto videu propaguje a předvádí, tak přesto mi dává za pravdu. Oblouk zahajuje z budoucí vnější lyže, což je naprosto jasné z jeho cvičení na tomto videu

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    Vidím. Cvičení, na to, aby člověk začínal z vnější. Rozdíl je v tom, že oblouk nezačínám cíleným tlačením do vnější, ale uvolněním tlaku na vnitřní. Vnitřní koleno nechám jako kdyby podlomit a tím dostanu tlak na vnější…

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    A pro zájemce jedno video od pana Bergera, který býval, a pro mnoho instruktorů dodnes je, guru instruktorů lyžování.

                                                    Zvlášť pasáž od 8:30, kde ukazuje jízdu v přírodních boulích je velmi výživná. Škoda, že nikde není video, kde předvádí GS oblouk v boulích (ve strašné rychlosti), to by po vnitřní nedal…

                                                    http://www.youtube.com/watch…

                                                    0 0
                                                  • MN69  

                                                    Když se koukám na video tak:

                                                    • postavení holení a kolen-nejsou paralelní-tj. on skutečně zahajuje,projíždí a ukončuje oblouk s důrazem na vnější
                                                    • vedení lyže u krátkých oblouků(opsaný rádius, sjíždění špičekpři ukončení oblouku,menší rádius vnější, uvolnění vnitřní předukončením oblouku a její příprava na nasazení do budoucího oblouku-jakobudoucí vnější)

                                                    Za mě jednoznačně – maník jezdí s důrazem na vnější

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    to sis podle me vyfabuloval. dyt vidis, ze evidentne zacina na vnitrni lyzi.

                                                    video ma nazev „GS tunrs released onto Inside ski“ cili jestli to spravne prekladam, tak obrakovy oblouk zapocat na vnitrni lyzi. to released tady snad neznamena, ze by se neco melo uvolnovat. ;-)

                                                    0 0
                                                  • Pan Jan  

                                                    To cvičení se opravdu používá, to slovíčko taky

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    no, to slovicko jo. akorat tady je podmetem „turns“ a prisudkem „released onto“. ;-)

                                                    nesetkal jsem se s tim, ze by se nekdo musel ucit zatezovat vnejsi lyzi v pokrocile fazi lyzovani, kterou karving bezesporu je. to zazijes od pluhu az po smykany oblouk. naopak pri vyuce karvingu je problem se od toho oprostit. ;-)

                                                    s nastupem karvingovych lyzi kazdy, kdo umel klasicky oblouk, tak okamzite zacal jezdit po hranach vpodstate porad tim samym stylem – vaha na vnejsi lyzi a vnitrni se jen veze. ale pokud chtel v tom karvingu neco vic, musel se naucit vyjizdet oblouk po vnitrni lyzi.

                                                    0 0
                                                  • Ruprt2  

                                                    Já teda nemám žádný certifikát z instruktorství, a ani z Angličtiny, ale zase se tě musím zastat.

                                                    Zaprvé tam není release of, ale release onto a to je nemalý rozdíl.

                                                    A zadruhé když zatlačím na vnější lyži, tak jdu do smyku a pak vnitřní nadlehčím nebo i nadzvednu. Když se jede rychle nebo v těžších podmínkách, tak přidám klidně i tlak na lyži vnitřní, ale vždy až jako na druhou a většinou i méně nebo nejvíce stejně (ale vždy až druhou). Když zatlačím na vnitřní lyži, tak zatáčí sama. Teda ono někdy ani není třeba tlačit, prostě se hodně nahnu na střed, abych to položil na hrany, takže vnitřní nohu pokrčit a předsadim, ale v žádném případě neztratit kontakt, protože jinak to jde zase do smyku. Když chci zatočit víc, tak přidám tlak, ale zase na vnitřní lyži, protože jinak mi to jde do smyku. Když jedu rychle nebo v horších podmínkách, tak klidně i na tu vnější zatlačím, ale vždy míň než na vnitřní maximálně stejně (ale vždy až jako na druhou nohu), protože to jde jinak zase do smyku.

                                                    0 0
                                                  • MirkoCarver  

                                                    Pokud zatížíš vnější lyži, a ta ti jde díky tomu do smyku, znamená to pravděpodobně, že máš těžiště příliš vzadu, nebo máš málo zahraněné lyže. Pokud je vnější (ale i vnitřní) lyže dobře zahraněná a zatížíš ji, nejde do smyku, ale jen se víc prohne a tím zkrátí oblouk.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    ja bych to ze sve praxe na slalomkách chápal tak že když mám uvolněný kolena, tak si to ta vnitřní lyže defakto navede sama . Teoreticky jsem teda slabej, ale prej lyžuju pěkně. :)

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    to že lehce předsadí vnitřní lyži, ale neznamená že se hlavní síla oblouku nevede po té vnější. :)

                                                    0 0
                                                  • JSt  

                                                    podivej se na ten zaber zezadu a vidis, ze prasit se mu zacina o chvilku driv od vnitrni lyze a i z celeho pohybu je patrne, ze do oblouku jde z vnitrni lyze. ;-)

                                                    0 0
                                                  • MN69  
                                                    • úder v záklonu? Špatně…borec nestíhá a proto hraje divizi(mírný vtip)
                                                    • úder ve výskoku – no, kromě nabíhaného vysokého liftu, smeče apodání je to zase špatně – a proto hrají divizi

                                                    Né, vážně …otevřené postavení se hraje z pravé a jde se do vzduchu až po zásahu …fyzika ----hybnost míče vs. hybnost soustavy pák koleno-záda-rameno-loket zápěstí-bod zásahu v loži

                                                    0 0
                              • BikerM  

                                Jo a samozřejmě z pluhu se nejde do Carvu, to je hloupost a to jsem nenapsal. Z pluhu se jde k přívratu, následně paralelu a pak až carvingu. ;)

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  No takže se začíná pluhem, pak se učí smýkání a nakonec se učí jakýsi carv jehož pilováním člověk může strávit mnoho let. To nemám výhrad.

                                  Jenom bych prosil to nemotat moc dohromady nebo ti to osvědčení ještě seberou :-)

                                  0 0
                                  • BikerM  

                                    Ano, takhle to v podstatě z metodiky vychází. Ale samozřejmě se vedou spory o tom, která metodika je lepší.

                                    0 0
                              • JSt  

                                mezi nama… bez pluhu jsi v prdeli. ;-)

                                a to myslim jakoze zcela vazne. ;-)

                                0 0
                                • Ruprt2  

                                  Já to neobhajuju, ale teď to jde tímto směrem. S tím, že naučit se lyžovat trvá déle, ale pak to jde lépe, protože po tom, co se ten pluh naučíš, tak se ho následně nemusíš odnaučovat.

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    zazil jsem jednoho telnatyho borca, kterej neumel nic jinyho nez postavit lyze na hrany a vyjet carv. kdyz nasadil oblouk, neumel z nej vystoupit. takova, do znacne miry, nerizena strela.

                                    prave prosel nejakou skolou, ktera ho naucila jen karving. samozrejme, ze pokud se dostal mimo upravenou sjezdovku nebo se zhorsily podminky, byl nahranej…

                                    0 0
                          • BikerM  

                            A ano, je těžké odnaučit návyky z pluhu.. Přesně tak. Proto kdo se naučí chyby už v pluhu, ak je poté přenáší dál.

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              Tak že existuje dobrý a špatný pluh je pro mě novinka.

                              0 0
                              • BikerM  

                                Jo, pro mě před pár lety byla taky. :) Taky jsem si myslel, že pluh zvládnu bez problémů a pak jsem se ho učil metodicky správně 9 dní. :)

                                0 0
                            • obda  

                              Tvl, to uz vypada jako rocket science. Malej se nejdriv za par hodin ve skolicce naucil pluh, a po par dnech jezdeni s rodici uz rezal oblouky tak nejak sam. Ode mne se to nenaucil, ja jsem mezi tim nestal 15 let na sjezdkach ;) A zena ve sponkach a se starejma dlouhejma a rovnejma lyzama taky byla dobre retro. Ale na rozdíl ode mne ona tu starou techniku má zvládlou skvěle, a je radost se na jeji styl divat.

                              0 0
                    • jirkas  

                      Takže když ta lyže bude tvrdší, tak už vykrojí správný oblouk a je ze mě tedy dobrý lyžař?

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        He he, až teď jsem si všiml profilovky.

                        Toto vlákno má velký potenciál :-)

                        0 0
                      • JSt  

                        myslim, ze tys na to prisel. ;-)

                        0 0
                      • BikerM  

                        Tvrdím od začátku to, že ta lyže je pro lyžování primárně na sjezdovce příliš měkká. A to zkrátka je. A zároveň říkám to, že na těhle lyžích se naučí zbytečné věci, které v budoucnu při koupi lepší lyží na sjezdovku nevyužije a bude se zbytečně učit novým dovednostem.

                        Uvedu hezký příklad.. Dostal jsem do holku, která se učila lyžovat na skialpových lyžích. Celkem obstojně na nich jezdila, ale jezdila jen po sjezdovkách a tak chtěla lyže na sjezdovku. Koupila si carvingové lyže, které byly výrazně tvrdší a měla najednou velké problémy na nich správně vykrojit oblouk. Díky měkkým (skialpům) byla naučená dávat více váhy na horní lyži. Při jízdě na nových carvingových lyžích to dělala jak byla naučená a výsledkem bylo to, že nad nima měla málo kontroly a při vyšších rychlostech chodila k zemi. Navíc si myslela, že to ukočíruje tím, že ještě víc strčí váhu dozadu, tím získávala větší rychlost a ztrácela kontrolu. Nechtěl jsem věřit tomu, že na skialpových (měkkých) lyžích mi vykrojí v pohodě oblouk po hranách.. Ale doopravdy na těch měkkých lyžích ho zvládla bez problémů. Naučila se tedy věci, které jí v budoucnu spíš škodily. Za dva dny jsme na tom zapracovali a získala kontrolu i nad těma carvingama a pěkně se na nich vozila a hlavně bezpečně. A podle mého názoru to vycházelo především z toho, že se naučila na měkkých lyžích jiném u vedení lyží, než které je potřebné u lyžích určených na sjezdovku.

                        0 0
                        • Ruprt2  

                          Říkáš, že to, že šlo o jinou lyži, na které se lyžuje jinak s tím nijak nesouviselo, ale bylo to kvůli tomu, že měkká?

                          0 0
                          • BikerM  

                            Šlo o to, že ta lyže byla měkká.

                            0 0
                            • Ruprt2  

                              OK, ale to by mě nenapadlo.

                              Nevíš jestli se to dá aplikovat i na kola? Jakože silnička jede do kopce lépe než sjezďák, protože tužší?

                              0 0
                        • jirkas  

                          Hmm, hezký. Jestli to chápu dobře, tak když mám dvě uplně stejný lyže (radius i délku) a jedna je tvrdší a druhá měkčí, tak na té tvrdší lyži se bude jezdit lépe? Zejména začátečníkovi?

                          0 0
                          • BikerM  

                            Škoda, že nejsme na svahu. :D

                            Říkám to, že tahle lyže je až příliš měkká, ale přijde mi, že to nikdo nechápe??

                            Jinak to co si napsal netvrdím!

                            0 0
                            • jirkas  

                              Není příliš měkká. Svou tvrdostí odpovídá běžnýmu allroundu.

                              A se nediv, že ta holka byla mimo, když má doma skialpy a pak si musí vzít lektora lyžování. Navíc skialpový lyže jsou skoro rovný a když ji pak postavíš na carvingy, tak je to pro ni šok. To nebylo tvrdostí lyže.

                              0 0
                            • JSt  

                              kdyz ucis lidi, taky nechapou a ptaji se. ;-)

                              0 0
                          • Ruprt2  

                            Dneska jdu do obchodu a když se mě zeptají jak lyžuji, tak jim řeknu, že co je jim po tom, že chci Flexi 130 a nějaké world cupy a hotovo, protože to je prostě nejvhodnější set pro všechny a basta.

                            0 0
                            • BikerM  

                              Tohle jsem někde napsal???

                              Sry, ale už mě to přestává bavit.

                              Naposledy uvádím, že tahle lyže je zbytečně příliš měkká na to aby s ní lyžoval jen po sjezdovce.

                              0 0
                              • Soreno  

                                No tak znova – takže tahle lyže je moc měkká, aby se na ní dalo jezdit na sjezdovce – dle tebe jde moc lehce do oblouku? Tzn. hotový ráj pro začátečníky s lyží se neperou, krásně poslouchá, vytočí kratší oblouk, tím, že je měkká jim nezkope prdel, když sedí na patách?

                                Já bych ty lyže na tvrdší upravenou sjezdovku nechtěl jen se ptám dle toho co si tu psal jako INSTRUKTOR.

                                0 0
          • jirkas  

            Ale to co tu popisuješ se mu stane s každou vykrojenou lyží, když neví jak jezdit po hranách. A je jedno, jak je tvrdá. U měkčí lyže to akorát nedá takovou práci ji prohnout.

            0 0
            • BikerM  

              Chceš říct, že lyžovat bude uplně stejně, tedy stejným stylem pokud bude mít lyži určenou do parku a nebo obyčejnou lyži určenou na sjezdovku?

              0 0
              • jirkas  

                Princip carvingu je pořád stejnej, jen s některýma lyžema je to jednodušší a s jinýma složitější.

                0 0
    • Ruprt2  

      Když už to tu BikerM všem vysvětlil a Reed si koupil ty svoje župa parkovky, tak se vtěrknu s dotazem na materiál.

      Proč nepořídit slušné bazarovky popř. testovačky ze sezony 10–11?

      (Samozřejmě, že hyper ultra mega tvrdé)

      0 0
      • JSt  

        muzou za ne chtit treba neumerne moc penez. :-)

        0 0
        • Ruprt2  

          kolik je neúměrně moc?

          Nemluvím o jedněch konkrétních spíš o obchodu, který to tahá z Dojčlandu a z Uher, z testů a z půjčoven.

          Loni jsem takto koupil boty, který byli taky bazarové, ale evidentně je nikdy nikdo nejel.

          Bylo mi řečeno, že je to tím, že musí mít každý rok, max dva, nové a aktuální modely a zastoupené všechny velikosti. A sedmačtyřicítku prostě nikdo moc neorajtoval.

          0 0
          • Chudlick  

            Šefčík? :)

            0 0
            • Ruprt2  

              Nevím kdo to je. Co jsem slyšel, tak podobný byznys má více bazarů a obchodů, ale tak či tak není to směr diskuze, kterým se chci ubírat :-)

              0 0
              • Chudlick  

                Jasný. Já bral z podobného obchodu dvoje lyže. Katalogová cena kolem 17, on je měl za 6500 vždy loňsky model a spokojenost. Nové lyže bych asi nové nekupoval, pokud bych na nich netrávil min 4týdny v roce.

                0 0
                • Ruprt2  

                  A jaké výhody mají nové voňavky, oproti lyžím rok či spíš dva starým za 40–60% ceny.

                  V zásadě dost podobné relaci co píšeš. Viděl jsem jich několik a všechny co uvažuju stáli asi těch 5,5–6,5tis

                  0 0
                  • Chudlick  

                    Podle mě žádné výhody. Ono asi záleží na třídě těch lyží. Pokud ten model je dejme tomu střední třída, která v tý půjčovně frčí, tak se servis dělá třeba každý druhý den. Potom mohou být ty lyže třeba v horším stavu, než když vezmeš nějaký Hi či toplass lyže, které se třeba půjčí 3–5×za měsíc.

                    Já než koupit jedny nové, vezmu raději dvoje lyže, jiného zaměření, takto bazarové. Ale každý na to má určitě jiný pohled.

                    0 0
          • JSt  

            nevim… za nejaky vyssi model s vazem do 12din, kterym zbyvaji jeste nejake hrany skluznica bych u nejakeho velkodovozce nedal vic jak stverku. ale oni budou chtit urcite vic. ;-)

            0 0
            • Ruprt2  

              Jo budou, jak píšu níže. Já teda vozil vázání na 8 a loni s novýma botama už mi to na svahu jednou vyplo, když nemělo, tak tam mám teď 8,5.

              jinak proč bys nedal víc než čtverku, to je oč tu běží?

              0 0
              • Ruprt2  

                Ještě to upřesním. Lyže mám carvy, rovné prostě nejsou, ale slýchám posměšky, že jezdím ještě na rovných lyžích.

                Jsou to nějaké Rossignoly 10.4 183cm. mají asi 12–15let nevím přesně.

                před dvěma lety jsem byl s dětma na lyžáku a v závěrečném závodě ve slalomu jsem byl 2sec za prvním. A první byl nějaký tatík, ale komplet oblečený v týmových hadrech a uznávaný jako nej lyžař.

                Loni jsem na něho ztrácel jenom 6desetin a to měl zbrusu nové Fishery, údajně nejvyšší model.

                No a já ho chci letos rozcupovat :-)

                0 0
                • JSt  

                  zazehli mu v noci klistr a mas to doma. ;-)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    A večer do hospody vynesu z lyžárny ty svoje odrbaný šunky, abych mu ukázal, že o lyžích to není.

                    To je nápad :-)

                    0 0
              • Soreno  

                Jde o to že testovací lyže nebo z půjčovny mají dělaný servis každou chvíly čímž se pěkně obrušuje hrana a to taky nejde do nekonečna. Lyže kupuju nový v Rakousku i s poštovným mě stály 312 eur – Fischer RC4 Superrace SC u nás byli za 15k

                0 0
      • Reed  

        No, myslím, že REED si ještě župa parkovky nekoupil, jen se ptal, zda by stály za to atd… Co se týká lyží, možná budou právě nějaké „testovačky“. Příští týden bude vše jasné! Děkuji všem za rady, hodně jsem se dozvěděl a trochu i přiučil :-) Pak dám vědět, jaké lyže budu trestat na svahu :-)

        0 0
    • Milwa  

      Zdar chlapi,

      po pár letech bez lyží vyrážím do Tyrol a plánuji lyže pujčit. Měl byste někdo nějakou radu?

      1.) Mám si pujčit lyže v Radotíně nebo až v Alpách? Nejde o cenu ale o nabízené modely, stav lyže, šíře sortimentu atd.

      2.) Jakou kategorii lyží mám preferovat? Výška/váha 191/85. Plánuji strávit týden na upravených pistách. Nejradši mám delší rychlejší oblouk. Chci si zasportovat, zkoušet techniku a nebojím se síly. Svahů mám od mala sjeto hodně, ale když jsem zlomil svoje downhillky, už jsem jen párkrát zkusil nějaké pseudocarvy a posledních pár sezon jsem neviděl zasněženej kopec vůbec. Tedy jestli mám vzít nějaký allmountain v odolné rentalové verzi, kterýžto nebude tak náročný, nebo vzít nějakou „exclusive“ specializovanou lyži, která se prodává nějak mezi 10 a 15 tisíci, ale mohla by mě náročnost znechutit?

      Díky a skol!

      0 0
      • Milwa  

        up

        0 0
        • Stingray  

          Nejlepší bude zajet do Radotína a poradit se tam.

          Nevím jak moc dobře lyžuješ, ale podle mě bude optimál něco kolem 175 – 180 cm, allmountiny s poloměrem plus mínus 17ti metrů. Ideální by bylo si něco půjčit na den a uvidíš jak se ti natom bude jezdit.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj, pokud ještě uvažuješ o nových lyžích, můžu ti doporučit značku elan. V posledních sezónách vyráběli dobré lyže za nízké ceny :)

      0 0
    • mastihuba  

      nemate nekdo tip na skialp bazar potrebuju lyze na smajdani okolo sjezdovky co unesou metracka. :)

      0 0
    • mastihuba  

      nemate nekdo tip na skialp bazar potrebuju lyze na smajdani okolo sjezdovky co unesou metracka. :)

      0 0
    • -b-n-x-  

      Kua. Já teď objevil tohle vlákno, kousek si četl, a normálně to bolelo.

      0 0
    • mais  

      když se vlákno oživilo :) – nemáte někdo tip na fááááákt hodně široký lyžáky s vysokým nártem? Letos jsem poslední sjezd jel na boso a i tak to bolelo jak sviň…a pokud by k tomu byl tip i na in-line stejných vlastností tak beru – letos jsem vynechal, pač jsem vhodné nesehnal a po první jízdě (10km) na původních jsem den a půl nemohl chodit

      0 0
      • krabica  

        A zkusil sis lyžáky nechat upravit?

        0 0
        • mais  

          moje starý křusky co začaly tlačit nemají smysl a v nových jsem se s nohou 42 nedostal do 46 (stejně tak brusle), takže než budu něco upravovat, tak napřed chci vědět, kdo vůbec má polotovar, který by pro to dolazení byl použitelný – mimochodem i na kole jezdím ve starých dodrbaných tretrách, protože nové co by seděly jsem nenašel

          0 0
          • Hykal  

            Když bootfiter tak https://bootfitter.cz/. Byl jsem v hodně obchodech, kde se tváří, že umí dotvarovat botu, ale nikde moc neví co dělají. Naskenovat nohu a pak ti je schopen doporučit vhodnou botu. Skener na nohu mají asi leckde, ale on je fakt šikovný a skromný.

            2 0
      • Xvoto  

        nechat si udelat boot-fitting presne na nohu – vytvarovani skeletu. Dělaj to v kazdym lepsim sportu (Harfasport apod.)

        0 0
        • mais  

          když nesedí polotovar, není co tvarovat. Takže než budu tvarovat, tak chci vědět, co mám hledat – tedy to, co je na začátku nejširší a na nejvyšší nárt

          0 0
      • dada  

        Pohodlí=Salomon

        Salomon=Pohodlí

        0 1
        • mais  

          Salomon mám staré už nedávají změnu nohy po letech a nové nesedí, respektive nedostal jsem se s 42 nohou do boty 46

          0 0
        • krabica  

          Jo, zkusil bych tvarovatelnou HV variantu od Salomonu, tz. S/PRO HV 130/120/100

          0 0
      • TKM28  

        Stejné parametry jsem dlouho hledala v dámské verzi, prošla jsem cestou několika kompromisů. Náhodně jsem narazila na Atomic Hawk a mám vyřešeno.

        0 0
      • Miro91  

        asi bych koukal na Atomic Hawx Magna a vypéct (flexe dle potřeby) nebo výše zmíněné Strolz…

        0 0
      • UHU  

        HV (103–106) a měkčí – pokud při obouvání píchá do nártu

        0 0
    • cft  

      Neni to levny. Najdi si Strolzskiboots.at

      0 0
      • mais  

        tak s tím ani nepočítám, že bude levný řešení, nicméně, pokud do toho ty prachy nedám, tak si prckové minimálně sezonu 22/23 nezalyžujou…

        0 0
        • cft  

          Tyhle boty nosi hodne rakousky ucitele lyzovani. Holt kdo ma smulu a nema konfekcni velikost…

          0 0
          • mais  

            no spíš bych řekl, že se výrazně změnily kopyta bot obecně – brusle, lyžáky, tretry, trekové, oblekové…

            0 0
        • adam1  

          Kolik máš vůbec rozměr nohy? Šířka délka ?tim bych začal :)

          0 0
    • mastihuba  

      neřešil někdo lyžování s křečákama na lejtkách? :D

      0 0
      • mais  

        mám na takové stahovací rukávy, hodím je pod podkolenky na lyže a jedu.

        0 0
        • mastihuba  

          hmm zkoušel jsem kompresní podkolenky a jak utáhnu horní přezku, tak mne stejně hrozně rozbolí nohy. Pořídil jsem skialpy a půl dne šmajdám nahoru s otevřenou horní přezkou a jak chci jet dolů a zavřu to, tak jsem v pasti :(

          Poslední šanci vidím v měkkých galoších na SNB.

          0 0
          • mais  

            Chce to hledat a celou kombinaci řešit já takhle spolu s širokou tlapou a vysokým nártem skončil až na skeneru nohy a úpravách boty.

            0 0
          • nomecz  

            neni jednodussi si ty krecaky nechat odoperovat ?

            0 0
            • mastihuba  

              tak oproti znamejm mi nikdy nepřišly nejak významný, kamarád má provazce viditelný pod kůží a lyžuje normálně, já je mám skoro neznatelný, ale počitám že na toto mi odpiví spíš doktor na cevnim :D

              0 0
    • va-bo  

      Nosite pod helmu jeste slabou cepici, nebo zatepleni helmy staci?

      0 0
      • -b-n-x-  

        Mě by helma s čepici nedávala smysl. Zateplení lyžařské helmy mě přijde rozhodně lepší než čepice.

        0 0
      • va-bo  

        OK. Ptam se pro to, jestli mam koupit helmu presne na miru, nebo trochu vetsi, pro cepici.

        0 0
        • nomecz  

          cepice ne, ale kukla se kolikrat hodi. Takze nejakou rezervu bych si tam nechal.

          1 0
          • va-bo  

            OK. Dik. Zkusit s kuklou.

            0 0
          • Barak  

            Kukla je tenká, na tu není potřeba dělat rezervu.

            0 0
          • -b-n-x-  

            Ja si v kukle vždycky zadychal brýle.

            Takže když už si potřebuju zakryt i xicht, tak použiju takový ten šátek (bandana/tunel – nebo jaxe to jmenuje). To se vlastně dá použít i jako „čepice“ – takhle to vozím v zimním období na kole.

            0 0
        • krabica  

          Teď jsem lyžoval v –17 a nějaká kukla, či tenčí čepice se pod helmu hodila…

          0 0
          • -b-n-x-  

            Přemýšlím co jsme to kdysi vozili když bylo takových těch minus dvacet? Helmy nebyly, a myslím, že jsme při těch teplotách začali vozit brýle, a šály přes oblicej. A ano,.někteří měli ty kukly.

            0 0
            • BSA  

              Já měl kdysi kuklu, snad babi mi to upletla, a přimrzala mi k fousum. Musel jsem dycky čekat až v teple bufetu rozmrzne.

              0 0
              • -b-n-x-  

                Vždycky bylo nejhorší vydržet ty první dva dny. Potom už byl člověk zvyklý, a taky věděl jaxe má obléknout.

                Ještě si vybavuji, že jsme se po obličeji něčím mazali.

                Jsem zvědav jestli ještě někdy zažijeme stabilní –20 déle, než pár dnů.

                0 0
            • Hagner  

              Co si pamatuju, tak jsme kolkrát nevozili ani čepice (běžky) :-D

              1 0
            • mais  

              co by ještě z té doby mám svetr z ovčí vlny – dneska by se v tom člověk upekl, vzala se šála, dobrá vlněná čepice a bylo – subjektivně je mi v helmě větší zima, než bývala v tomhle.

              0 0
              • -b-n-x-  

                No, kdybys to vyzkoušel dnes, kdoví co bys řekl.

                Jakoukoliv čepici profoukne. A je rozdíl jestli to profukuje vzduch při 0°C, nebo –20°C :-)

                0 0
                • mais  

                  no byť jsem nelyžoval (jen jsme na sjezdovce sáňkovali), tak jsem tu čepici měl na hlavě v neděli, když bylo u nás přes den jen –14°C a bylo to v pohodě. – to víš my na horách pořád ještě něco jako zimy míváme ;)

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Tak já taky v těch dobách měl jen čepici. Ale při těch –20 jsem si ještě pod ní myslím něco dával. Případně kapuci na ní.

                    0 0
      • mais  

        mač mám šlupku z roku 2009, tak pod to nosím ještě čepici pod cyklistickou helmu, nebo kuklu, podle počasí

        0 0
      • AleZ80  

        Vozím kuklu slabou a stačí mi to i ve velkých mrazech.

        1 0
      • dada  

        Používám pod helmu tenké vlněné merino srandy od Buffu. Buď tenoučký tunel, nebo v extrémních teplotách tenkou vlněnou čapku. Okolo nuly nic. Takže rezerva tak 2–3mm mm max.

        0 0
      • JSt  

        helmu s velkou rezervou, at tam vleze i pripadna bambula. ;-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.