Dolomity a Toskánsko na kole pro gravel/silnička začátečníky

21 nepřečtených
  • historys

    Zdravím, můžu se zeptat na vaše best off tipy na cyklovýlety pro gravel/silničku Dolomity/Toskánsko pro ne zatím uplně zkušené vrchaře? Na kole v Toskánsku chceme nejvíce okolí Sienny a Val d Orcia a v Dolomitech hlavně pěší turistiku. Kola budeme mít sebou, tak si říkám, zda je i nějaký slušný ne uplně extrémně náročný výlet možný v Dolomitech?

    0 0
    • Zbyněk  

      V těch Dolomitech máte už vytipovanou nějakou lokalitu?

      0 0
      • historys  

        Budeme mít auto, takže přesun v poho, ale budeme asi v okolí Cortiny a St. Magdalena. Jde mi spíš o praktickou část, když nejsme úplně trénovaní vrchaři, zda má cenu vůbec kolo vytahovat z kufru nebo je to pro nás moc velká vražda :D.

        0 0
        • Slavik  

          Z Cortiny do Toblachu je pěkná gravelová cyklostezka po bývalé železniční trati…

          0 0
        • Zbyněk  

          OK. Večer napíšu nějaké tipy.

          0 0
        • Zbyněk  

          Tady je pár tipů na trasy, které nejsou extrémně obtížné, ani přvýšením, ani délkou.

          https://mapy.cz/s/kususakogo

          Okruh, který se bude určitě líbit. Po šotolinové cyklostezce, co zmiňuje kolega pode mnou do Toblachu. Jde i po silnici, ale stezka je zajímavější např kaňon Felizon, hezčí výhledy a bez aut. U jezera Durrensee pěkný pohled na Cristallo. Dále údolím Pustertal po stezce nebo boční komunikaci, asfaltový výjezd na Prato Piazza (1993 m). Poctivé stoupání, ale žádný extrém. Od konce asfaltu k chatě Durrenstein šotolina, sjízdná opatrně i na silničce. Jede se po travnaté pláni, které dominuje Croda Rosa. Scénicky nejhezčí úsek trasy. Sjezd na Carbonin po hrubší kamenité cestě. Někteří to sjížděli i na silničce, pro mě už to bylo přes hranu. V dolní části dva asfaltové úseky. Zpět po býv. žel.

          https://mapy.cz/s/nugasupute

          Okruh kolem masivu Cristalla. Začátek stejný, jako předchozí trasa, dále po silnici táhlejší stoupání na Misurinu. V případě chuti lze vyjet k chatě Auronzo pod Tre Cime do cca 2340 m. Je to hrozný krpál, ale scénicky jedna z nejhezčích alpských cest. Jinak se pokračuje z Misuriny (výhled na Marmarole) do sedla Tre Croci (krátké stoupání) a pak zavěrečný sjezd di Cortiny. Trasa bez Lavareda je vcelku pohodová.

          https://mapy.cz/s/cukoretelu

          Poctivá horská trasa přes tři sedla, ale s přívětivou délkou. Nejtěžší je první výjezd na Passo Giau (z vrcholu parádní výhledy všemi směry), dále krátké stoupání na Colle Santa Lucia a nakonec Falzarego s rychlým sjezdem do Cortiny (kousek nad Cortinou za tunýlkem super pohled na Cristallo, Sorapis a Antelao a samotnou Cortinu.

          https://mapy.cz/s/bocohulazu

          Z Val di Funes na Passo Erbe. Začátek hodně tvrdý, pak mírnější pasáže, konec opět prudší, ale ne už tolik. Pohled na Peitlerkofel. Sjezd do Brixenu buď přímo nebo přes Luson, dále po stezce na Klausen a návrat údolím Funes (stoupání asi 5%).

          https://mapy.cz/s/fukemajugu

          Jednodušší odpočinková trasa. Sjezd do Klausenu, po stezce na Ponte Gardena, Val Gardenou nahoru,San Pietro, Lajon a zpět do údolí Funes. Úsek San Pietro – Lajen – Gudon je parádní se slušnými výhledy a minimálním provozem. Mezi body 7 a 8 je asfalt a jde to projet i na silničce.

          https://mapy.cz/s/pegodugado

          Varianta předešlé trasy, tentokrát po „druhé“ straně. Úsek přes San Barbiano do Collalba je výživný ,ale stojí za to. Skoro bez aut a hezké pohledy na Dolomity.

          Tras jde udělat spousta. U toho Brixenu se mi třeba líbila náhorní plošina kolem Naz s jablečnými sady.

          1 0
          • jIrI___  

            Dodal bych k tomu jednu poznámku získanou během minulého týdne – na ty silnice vedoucí z Cortiny doporučuju na kole vyjíždět velmi brzy ráno nebo naopak večer, protože v běžnou dobu na nich byl i mimo sezónu provoz naprosto masakrální. Jak to tam vypadá přes prázdniny si ani nechci představovat :)

            0 0
    • krabica  

      V Dolomitech je hodně silničních výšlapů do různých sedel, přes léto tam bylo silničářů doslova jak nasrán0, zvláště kolem Madonny di Campiglio.

      0 0
      • brtníček  

        Kolem Madonny? Tam mne to nikdy moc nezaujalo. Dolomity jsou pro mne trochu jiné destinace. Co konkrétně za zajímavé průsmyku je kolem Madonny?

        2 0
        • Zbyněk  

          Trasu přes Madonnu (Campo Carlo Magno) vyhodnotila většina lidí jako nejnudnější z celé tehdejší akce. Hezká je ale prý výchdně položená Paganella. Jinak jde o pohoří Brenta, italsky Dolomiti di Brenta, což nesprávně evokuje k pohoří Dolomity, se kterými nemé geograficky nic společného.

          0 0
    • ratel  

      Pokud potrebujes nutne do Dolomit a Toskanska, pak se v sezone nebo v dobe pekneho pocasi priprav na trochu vic lidi, co si prectou stejne pruvodce jako ty a chteji mit fotku s Tre Cime. Nic proti tomu, je tam pekne. ale fakt tam uz nemusim v sezone. Ale Dolomiti jsou nejen ty bez privlastku, ale taky Friulane, Bellunesi, Piccole Dolomiti …

      Nastesti Italie je fakt velka a pekna a da se tam i pro kolo najit plno super mist. Jedina chyba je ze se tam musi pres Rakousko :-)

      Moc pekne jsou treba Prealpi Vicentine.

      Par fakt peknych useku se super vyhledy, provoz krome srpna minimalni.

      https://mapy.cz/s/numekuhate

      https://mapy.cz/s/relofucaca

      oboji s moznosti koupacky v teplem jezere Caldonazzo, zajimave pevnosti a vesnicky kolem…

      Ono dneska staci trochu chtit pracovat s mapou a googlem. Samozrejme osobni zkusenost je fajn, ale prave do tech mene znamych mist moc lidi nejezdi.

      1 0
      • Zbyněk  

        V podstatě souhlas. Mě už centrální Dolomity na kolo taky nelákají. A Valsuganu, Passo Vezzena plus plošinu Sette Comuni jsem tu už dříve zmiňoval taky a nějak se to nesetkalo s úspěchem :-) … byť osobně třeba tu Vezzenu považuji za hezčí kopec, než jsou ty čistě dolomitské.

        1 0
        • ratel  

          no tak zas přemlouvat nikoho nebudem, aspoň tam nebude plno :-). Zrovna jsme se vrátili z IT/Ligurských a Apuanských Apenin, bohužel ne na kole. Ale tam by to šlo taky.

          0 0
        • skaj  

          Me se hodne libilo tohle https://en.mapy.cz/s/lajudecufa

          Jel jsem to tedy pri Giru a Passo Manghen bylo zavrene pro auta, takze zazitek jeste umocnen.

          0 0
          • Zbyněk  

            Passo Manghen mám rád. Když jsme ho jeli poprvé 2003, tak jsem věděl pouze, že byl zařazen na Giru 1999, nic víc. Na internetu bylo tehdy prd a mapy taky pořádné nebyly k mání. Takže to bylo trochu dobrodružství. Jinak k té Tvojí trase mám drobnou variantu: z Roncegna na Torcegno a nad Telve se napojíš na cestu na Manghen. Je tam pěkný pohled na protější skály Vicenzských Alp. V tomto směru je to docela výživné, opačně jednodušší.

            0 0
    • easyrider  

      Oživím téma a poprosím o tipy na lokalitu Toskánsko, silnice. Já chtěl někam severovýchod, Pisa a okolí a všici mi říkaj Follonica, což je o 200 km dál. Tak by mě zajímalo, proč sedět v autě další 2+2 hodiny navíc. :) Předem dík za vaše postřehy.

      0 0
      • oberleutnant Weiss  

        Roky jsme jezdili do Mariny di Grosseto, za mě hodně příjemná lokalita, můžeš tam natočit kilopade po naprostý rovině stejně jako nastoupat na stejné vzdálenosti 2500, takže si každý přijde na své. Letos prvně jedeme severněji, mělo by to být někde v okolí Ceciny, tak uvidím… Každopádně ten čas strávený na cestě je zlo, za o třetinu kratší dobu jsi na Istrii a je to vlastně taky taková malá Itálie:-)

        0 0
        • easyrider  

          Dík. V Chorvatsku jsme byli vloni a ten čas na cestě je příjemný. Itošku už pojedem.na noc.

          0 0
      • jecnak  

        Z Follonicy dojedeš do pravého srdce Toskánska (To považuju zhruba ve čtvrerci Follonica, Sienna, Lago Bolsena a Trasimeno). Dá se odtamtud taky udělat jednodenní výlet na Elbu. 25. jedem na týden do Grosseta.

        1 0
        • Hagner  

          „Srdce“ teda zkusím příští rok ;-) Letos jsem to zkombinoval s Korsikou a zatím bych řekl, že to asi nebyl optimální nápad :-( Uvidím co Korsika, zítra přejíždím. Toskánsko chce víc času ;-) Vidím to pro příští rok na 5 + 5 dnů s přestěhováním v rámci Toskánka :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.