Dobijeni telefonu z baterie e-bike

15 nepřečtených
  • Patrik-r

    Krasny den vsem. Prosim, chtel bych se s vami poradit. Pouzim drzak na telefonu na kolo od quadlock. Je super, ale potreboval bych poresit nabijeni telefonu. Kdyz mam zapnutou navigaci, telefon se rychle vybije. Logicky se nabizi nabijet telefon z baterii e-biku. Mam system Bosch a prostym propojenim telefonu a konektoru na displeji Bosch systemu to telefon bohuzel nedobije:-(. Vozit s sebou powerbanku v batohu nebo nekde v brasne na ramu se mi moc nechce. Mate prosim nekdo nejakou dobrou radu, jak telefon dobijet primo z baterie e-biku?

    0 0
    • esmo  

      Kup si Garmina a máš po starostech.

      1 0
    • Kouba_2005  

      Z motoru Bosch máme na Treku vyvedeny dráty na světlo vpředu i vzadu, dle specifikace by tam mělo být 12V. Prdnul bych tam něco, co je určeno do auta, co dělá z 12V 5V pro USB a pak můžeš vesele nabíjet. Co máš za generaci Bosche?

      0 0
      • Jakobo  

        To radeji ne. U auta nejde primarne o usporu energie a par watu sem tam nic neznamena. Nejsem si jist jake je zapojeni, u tech lepsich cigaretovych zasuvek byval nejaky linearni stabilizator, u tech levnych pouze srazeci odpor nebo vubec nic http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?…. Vic jak polovina vykonu se pak meni v teplo, napr. pri odberu 1 A je to 7 W + ztraty a to uz po par hodinach bude znat (10 hodin 70 watu vrealu treba mene, ale to je fuk).

        Lepsi bude tzv. step down menic, coz je v podstate stejnosmerne trafo. Prodava se i primo s USB zasuvkou a cokoladou, kde se jen zapoji draty. Napr. https://grobotronics.com/…-3a-usb.html?… nebo https://www.ebay.com/…384852408228?…

        Na ebay je toho plno.

        0 0
        • JanGPX  

          Souhlas. Sám mám takovýto step down zdroj na kole, namontoval jsem to do držáku na baterii, mám evbike, vyndáním baterie se to odpojí.

          Chci ale upozornit na pár „detailů“. Není to uživatelská věc, kterou koupíte a propojíte, vyžaduje to montáž od elektrikáře.

          Nevím, jaký výstup má třeba Bosch a pod. zda někde je 12V, ale pokud to budete připojovat přímo na baterii, tak ta má 36V (nebo 48V) a to jsou nominální hodnoty, ve skutečnosti se třeba ta 36V nabíjí až na 42V a to je „mnohem více“ než vstupních max 24V, které je uvedeno třeba u těch odkazovaných zdrojů. Tedy pozor, musí to toto větší vstupní napětí snést. Navíc je třeba na vstup obvodu namontovat vhodnou pojistku, pokud tento (čínský) obvod shoří, tak by to taky mohlo zkratovat baterii.

          Nebo naopak, může se to „prorazit“ a pustit těch 42V do výstupu a co to udělá s mobilem ani nechci odhadovat…

          Navíc je to potřeba namontovat tak, aby na to nepršelo…

          Pokud ale máte těch 12V jako nějaký výstup, tak již jistě bude jištěný a nebude to problém, udělat to třeba jako kabel-prodlužovaču, na jedné straně nějaký 12V konektor a na druhé už je USB. A třeba to zatavit do smršťovací bužírky…

          Naprázdno (bez připojeného mobilu) tyto obvody berou tak cca do 10mA (můj 6mA) a bude-li to viset na baterii trvale, za pár dní ji to kus vybije…

          Pokud je to tedy správně uděláno, pak je to výborné řešení, odebere to jen o něco málo více, než spotřebuje mobil.

          Jo a ještě mě napadá: pokud nebude USB správně „propojeno“, aby mobil poznal, že jde o nabíječku, nevezme si víc než 0,5A a to stačí tak tak na udržení v chodu, když moc nesvítí display. To je ochrana, standard USB u PS nedodává víc než těch 0,5A (pomalé nedostačující nabíjení)

          Pokud je to správně zapojeno (propojeny datové vodiče), tak si to vezme něco přes 1A a to už stačí (standardní nabíjení)

          Na nějaké rychlonabíjení nebo superrychlé nabíjení zapomeňte, na to se používají vyšší napětí než 5V ve speciálním zapojení.

          To, že obvod dodá třeba 3A je jedno, mobil si při 5V stejně nevezme víc, než to standardní nabíjení.

          Nemáte-li ale známého elektrikáře-slaboproudaře, nepouštějte se do toho.

          Běžnému uživateli bych doporučil tu powerbanku…

          2 0
          • Jakobo  

            Ebike nemam, ale do prace na nich jezdi par lidi, tak jsem trochu obeznamen. Jo, divam se na net, ze to neni tak jednoduche. Nejde ani tak o vlastni zapojeni a bezpecnost, ale o nevratnou ztratu zaruky v pripade modifikace. Proto tam doporucuji kupovat kolo uz s vyvedenym USB portem nebo upgradovat baterku na baterku s USB portem.

            Oboje bude spoustu lidi rada k hovnu, pac nova baterka bude stat 10 tacu, nebo spousta lidi ma sestavu z ciny, kde ta moznost ani neni.

            Vstupni napeti u baterek 10× clanek v serii je uz na hrane pouzitelnosti tech step down menicu, ty jsou navrzene do tech 40 V. Napeti naprazdno tady bude neco malo pres 40 V, po zatizeni ale rychle poklesne asi na 38 V.

            Toto chce fakt probrat pro konkretni typ kola podle napeti a ceny ND, pripadne co plyne ze ztraty zaruky (U Bosche, Shimana ap. znacek asi konecna → externi powerbanka).

            Pokud nic z tohoto neplati, zmerit napeti pri plne nabite baterce na svetle a tam taky pripojit nabijecku. Ke svetlu uz draty mely jit pres pojistku a navic je spinane, neni furt pod napetim. Ja co mam na jednom kole svetlo B&M na dynamu, ale udajne je pouzitelne i pro elektrokola, tak to ma primo vyvedene fastony + a -, ze se da na nej zapojit dalsi spotrebic.

            Buck, boost a buck-boost menice se trochu resily v jednom vlakne na svarforu kdo zna, dobre video udelal Bekr https://www.youtube.com/watch?… mozna uz od te doby vydal i to zminovane video o menicich pro USB nabijeni. Probira tam ucinnost, odolnost, pojistky apod. Kdo se chce do prestavby pustit doporucuji nejprve shlednout.

            0 0
            • Jakobo  

              Jeste dodatek, pac se v problematice akupacku celkem vyznam. Ctel bych VAROVAT pred nejakym vyvedenim dratu z baterky nekde mezi clanky 8 nebo 12 V (7.2, 10.8 V). To nelze! Baterka by se rozhodila a sla rychle do kopru. Napeti u jednotlivych clanku musi byt stejne v cele baterii. Mluvime o rozdilu v setinach voltu.

              Tam sice muze byt nejaky vnitrni balancer, ale ten bude spravne pracovat jen pri nabijeni, ne pri odberu, pokud se odebiraji desitky W.

              0 0
    • Jáchym 1  

      Jaký máš ovladač?

      0 0
    • HonzaPro  

      Řešil jsem (asi) stejný problém s Bosch Kiox a v servisu mi řekli, že musím mít originál Bosch kabel USB Mikro A – Mikro B. S běžným Mikro B – Mikro B to prý nefunguje.

      Zatím jsem si ho ale nepořídil a dobíjení telefonu řeším permanentně připojenou powerbankou 10000mAh..

      0 0
    • HonzaPro  

      Nakonec jsem objednal tady: https://www.ebike24.com/…icro-a-usb-c . Mají různé verze

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.