• pajzon86

    Zdravím.

    Mám dotaz; jaké jsou podle vás dobré dioptrické brýle na kolo?

    Vozím adidas evil eye a ztratil jsem rozjasnovaci zorniky. Bohužel je to starší model a náhradní nikde nejsou. Tak jsem nucen se podívat po jiných.

    Díky

    0 0
    • Smazaný účet  

      je tady na to asi 7 témat

      proč ti nestačí?

      0 0
    • Smazaný účet  

      kontaktni cocky

      0 0
    • Martin  

      jednoznačně zde: http://www.sport-optik.cz

      0 0
      • cobra  

        S touhle optikou jsem ted poridil dost spatnou zkusenost, kamarad mi je doporucil, ze mu udelali pekny bryle. Kdyz jsem si mu ale po po trech mesicich po objednani stezoval, ze zatim zadne bryle nemam, prestoze mely byt asi za 3 tydny, tak dodal, ze bryle sice delaji dobre, ale jsou hrozne nespolehlivi. Nakonec po 3,5 mesicich jsem si pro bryle prisel, byly ovsem udelane do obroucek, ktere jsem si nevybral. Myslel jsem, ze me omejou. Nakonec jsme domluveni, ze se pokusi udelat skla do obroucek co jsem si vybral, ale ma s tim porad nejake problemy – nekolik firem, co vyrabi skla to zamitlo (mam 6 a 4,5 dioptrie). Tak nevim, dam tomu jeste tak mesic a pak asi pujdu jinam. Muzete nekdo doporucit optiku, kde vam udelali kvalitni slunecni sportovni bryle (6 dioptrii) do cca 10 000 kc?

        0 0
        • RapMan  

          Ty R2, které jsem dával níže, dělal Optik Antonín v Příbrami (koukám že jsi z Dobříše). U té dioptrické redukce píšou – Umožňuje vsazení dioptrických skel, hodí se na skla do cca 3 dioptrií (bez ztenčení, se ztenčením i více). Vhodné i pro skla s cylindrem. Třeba by to dokázal. Ty brýle stály do 3000Kč.

          0 0
    • Libores  

      https://www.eyerim.cz/…7607-119022/ + skla Konvex Alpin.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ja jezdim s OAKLEY CROSSLINK PITCH, mam tam samozabarvovaci skla a jsem celkem spokojen. Cocky a nejaky rozjasnovaci skla ale budou lepsi.

      0 0
    • Pajasob  

      Já jsem si pořídil kontaktní čočky a jsem spokojen, protože je můžu používat kdykoliv, kdy se mi nehodí mít na očích normální brýle. Jinak 100% doporučuju kdybys o nich uvažoval jít k očnímu. Někdy mi přijde, že ty obchody s kontaktníma čočkama to ani nezdůrazňují, ale je to důležité, protože nevhodně používanými čočkami či použitím jiných rozměrů (zakřivení atd.) se může nevratně poškodit oko. Já osobně bych moc nevěřil ani optometristům, lékař je jistota.

      0 0
    • Kaire  

      Hele asi je to z jiného soudku ale koupil jsem na začátku jara R2 CROWN s dioptrickou vložkou do které jsem si nechal udělat nejlevnější plastová skla. Komplet mě to vyšlo pod 2 tisíce. Bál jsem neduhů těch vložek (navíc ta R2 je celkem malá). Byl jsem ale příjemně překvapen, vložka je dost daleko od očí aby nepřekážela ale dost blízko abych si jí nevšímal (nutno dodat že mám opravdu hodně dlouhé řasy a o vložku nezadrhávám při mrkání).

      Za ty peníze jsem fakt mile překvapen a nemůžu si stěžovat. Kupoval jsem nefotochromatické kvůli řízení, v balení jsou dva páry skel a dokoupit se nové dají za nulanula prd. Zpracování opravdu bytelné, nic nevrže a spoje drží fest. Nastavitelnej nosník, ohebné nohy a dobře drží na hlavě. Používám je jak na běh, kolo, triatlon i na letní nošení. Mají docela dobré prouděn vzduchu takže se mi ani nezamlžují jak jsem čekal.

      Oakley to sice, a vložky mají své neduhy, tak to ber jako názor do diskuze.

      0 0
      • Auditor  

        Dioptricka vlozka – myslíš toto ?

        0 0
        • Polka  

          Ne, spis tohle.

          0 0
          • Kaire  

            Jojo přesně tohle.

            0 0
            • RapMan  

              proč raději vložku než tu přímou optickou redukci, aby bylo v brýlích pouze jedno sklo?

              0 0
              • obda  

                Abys mohl měnit barvu skel podle potřeby bez nutnosti kupovat více různě zabarvených dioptrických skel?

                1 0
              • kamaro  

                Moje zkušenost je taková, že brýle s dioptrickým klipem se daleko více rosí mezi skly. Zejména při pomalejší jízdě do kopce to bylo téměř nepoužitelné.

                Nyní mám vsazená dioptrická skla do sportovních brýlí a funguje to výborně. Mám tedy čirá, protože jsem jezdil do práce brzy ráno. Teď už do práce nejezdím, takže bych volil skla mírně zatmavená. Jinou barvu skel nepotřebuji, ani v civilním životě nepoužívám sluneční brýle.

                1 0
                • Smazaný účet  

                  Pri cene JEDNOHO dioptrickeho skla cca 5000,– by me tedy dve sady dioptrickych zorniku staly 20000,–

                  0 0
                  • kamaro  

                    Hodně záleží na tvaru brýlí do kterého se potřebuješ dostat. Čím složitější a protáhlejší tvar a také složitost optické vady tím vyšší cena.

                    Mě to vyšlo na 2500,– komplet – pár skel, čiré, plast s antireflexem. Brýlové obroučky jsem dodal vlastní.

                    0 0
                    • Auditor  

                      To ti zavidim… bohuzel, s astigmatismem a vyssim cylinddrem jsi v … no, za draho v tom.

                      0 0
                      • kamaro  

                        No je ještě potřeba poznamenat, že mi to dělala známá, která pracuje v optice. Dala mi to se všemi možnými slevami na skla a pravděpodobně s minimální marží. Jinak na tom budou mít optiky asi pěkný vývar.

                        0 0
                        • my_dudesty  

                          No já mám kolem 1 dioptrie a na jednom oku trochu cylindr a ta vložka do R2 mě vyšla kolem 2k – plastová tvrzená skla a nejsem si teď jistý, jestli i antireflex. Vím, že celkem i s těmi R2 brýlemi jsem v tom byl asi za 3k. A to jsem vlezl do prvního optiku, co jsem našel, bez nějakých slev.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Jenze ja mam 6 dioptrii…to uz se objednava na zakazku, musis brat ztencena skla (drazsi), nejaky lehky kompozit (drazsi)…uprava proti poskrabani (drazsi)…

                            0 0
                            • my_dudesty  

                              Jasný, tam pak chápu, že je ta cena nakokot.. Já chtěl i tak pod laser (a to zdaleka neutratím za brýle tolik, co ty), ale jak jsem psal níže, tak mi to na klinice nedoporučili :/

                              0 0
                            • iceduck  

                              Souhlas, já za svoje zakázkové Rudy dal těch 20. Ale nelituju.

                              0 0
                          • xtonda  

                            Pokud máš nízké hodnoty korekce, tak mají skla skladem a cena základního skla je v řádu stovek, pokud jsou hodnoty nad nějaký limit (u mě cylindr –3,5), tak už jsou na objednávku a je to za tisíce, navíc tě většina donutí vzít jako zakázkové i to druhé sklo.

                            U číňana sou základní skla v ceně brýlí, připlácí se antireflex 5 – 15 USD podle typu a příplácel sem 9 USD za cylindr nad 3. Obroučka 28 USD, takže celkem mě brejle před rokem stály 28 + 9 + 15 USD.

                            0 0
                      • Smazaný účet  

                        Přesně můj případ. Jen jedno sklo do civilu mám za 3000.

                        0 0
                        • Auditor  

                          Ja si ted nechal delat bryle. jen skla – cca 3,5dioptrie, velky cylindr (nevim kolik ted), 1× ztencene, antireflexe, naka vrstva proti poskrabani … samozabarvovaci (jako stmivaci) – jedno sklo lehce pres 6 tis.

                          A mam je cca mesic.. a mala mi je srazila pri oblikani z hlavy … a bum na beton a sou poskrabany … coz neuhadam.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Já mám poloviční dioptrie, ale mega cylindry. U brýlí řeším problém s tloušťkou skel – parametry pro brýle mám stále stejné, ale každá optika je udělá jinak tlustá. Nevim, jestli to závisí i na tvaru obrub, ale před lety sem zkusil brýle z Grand Optical a to byl masakr – i když sem si připlatil za ztenčení, skla byly snad o 50% tlustší než na mých starých brýlích a neskutečně těžká. Ihned sem jim to vrátil a pak sem se vrátil do své oblíbené optiky, která ovšem nemá moc velký výběr, zato mi to ale udělají hezky.

                            Teď hledám nějakou optiku v Brně, která udělá práci poctivě a má velký výběr brýlí. Nevíš o něčem?

                            Ale chci borce z oboru, Grand Optical je pro mě pseudo optika …

                            0 0
                            • xtonda  

                              Ano závisí to na tvaru obrub. Pokud máš mínusy, tak je čočka uprostřed tenká a ke krajům se rozšiřuje, čím menší je obruba, tím víc se čočka ořeže. Taky záleží na ose, pokud tlustý kraj je nahoře a dole, ořeže se víc než pokud vyjde na strany. Pokud máš plus, tak do menší obruby by teoreticky stačil menší průměr zdrojové čočky, který ve středu vyjde méně tlustý, je otázka, jestli nějaký dodavatel skel dělá víc průměrů a nějaká optika si to podle obrub vybírá.

                              Různé materiály mají různou hustotu, takže sklo z materiálu s vyšším indexem a vyšší hustotou nemusí být lehčí (nebo ne významně). Materiály mají i různé optické vlastnosti, ty s vyšším indexem jsou většinou horší (nižší Abbeovo číslo – větší disperze, větší reflexe)

                              Já mám na levém oku –3,5 cyl + 0,5 D a osa tak, že nejtlustší vychází do levého horního kouta, skla normální (index 1,5) a vypadá to takto.

                              0 0
                • obda  

                  Mně se zas tak moc nerosí. Mám nějaké prastaré BBB, a jediná nevýhoda je, že klip je dost blízko oka. Jinak používám ty brýle i jako sluneční, na hory a na lyžování, tudíž použiju čiré, žluté i zrcadlové skla.

                  0 0
                  • my_dudesty  

                    Já mám teda ty R2 Crown a bohužel úplně stejnou zkušenost jako kamaro – asi se moc potím, ale pro mě jsou ty brýle do sebemenšího výjezdu celkem nepoužitelné, protože se hned zamlží. Takže většinu času (dokopec a hřebenovky) jezdím bez brýlí a nasazuju je až na sjezd.

                    Nicméně ta redukce na dioptricka skla mě docela zaujala, fakt škoda, že to nejde do těch R2 Crown a musel bych kupovat další brýle..

                    0 0
                    • Kaire  

                      Já ty Crown Používám i v zimě na běhání v kopcích a je to v pohodě (na stezku nebo po ulicích brýle nepotřebuji). Zamlžil jsem je jen asi dvakrát při opravdu dlohém a kopcovitém běhu (24km 850vm), když si dýchá člověk hodně pod nos.

                      V létě ať dělám co dělám tak se mi nikdy nepodařilo je zamžit, možná ve velkém slejváku… na ten sem zatím ale nenarazil, brýle nosím jinak i normálně (město, výlet apod.) Potím se jinak opravdu hodně, gumu na nožičkách už mám uplně rozežranou.

                      Ta redukce mi přijde jinak také zajímavá, já osobně volil tohle, protože vím že brýle rychle dosekám… To se taky stalo už mám dokoupenou druhou sadu k původním a dvoje brýle samotné, v jednich mam jen čirá skla na ranní běh nebo když je zataženo. Druhé používám na bika a ostatní aktivity. Představa že mi kamínek nebo když spadnu, případně spadnou brýle samotné udělají rýhu do skla za 5000… hmm to bych nebyl moc rád. Takhle se nemusím bát vzít je na fakt blbé feraty, nebo třeba posouvat hranice na biku, kde se prostě padá…

                      0 0
                    • RapMan  

                      Jak nejde? Tady je – http://www.r2.cz/…078-atprx2b/

                      Optik říkal, že do této redukce umí skla nabrousit, pak se sklo zacvakne přímo do brýlí. Rozdíl jak to vypadá viz. fotky, které jsem přiložil. (Brýle nemám ale hledám pro manželku, proto jsem toto téma opět nakousl.)

                      0 0
                      • kamaro  

                        Toto řešení se mi moc líbí.Nevěděl jsem že něco takového existuje, ale dokážu si představit že do něčeho podobného bych příště šel.

                        Já to mám vsazené do celoobvodových rámečků.

                        0 0
                      • my_dudesty  

                        Aha, já právě myslel, že to je nějaká konkrétní verze těch Crownů AT078. Tak tím pádem to rozhodně stojí za zvážení! Moc díky za upozornění, to možná pořídím :)

                        Nedávno mi v jedné klinice nedoporučili operaci kvůli nějak zvláštně tvarované rohovce a že mám stejně málo dioptrií, tak tohle by mohla být taková malá náplast..

                        0 0
                      • RapMan  

                        Měl někdo srovnání tohoto řešení (R2 se vsazenými dioptrickými skly přímo do brýlí) se zabroušenými skly do brýlí Rudy project? R2 s těmi skly by vyšlo cca na třetinu toho co RP se skly s podobnými vlastnostmi.

                        0 0
                      • RapMan  

                        Posílám finální výsledek. Mínus jeden a půl dioptrie, 75% šedá skla vsazená do té redukce. Výsledná cena 2700Kč za komplet jak je na fotkách + původní čirá skla do R2 Crown. Třeba to někomu poslouží jako inspirace. Pokud se osvědčí, další skla budou pravděpodobně fotochromatická, aby šly brýle použít za každého počasí.

                        0 0
                        • my_dudesty  

                          Právě mi v optice brousí čočky do přesně těchto brýlí. Šel jsem teda low cost variantou obyč čirá skla, kdy ta dioptrická část vyjde na něco přes 900 (rámeček R2 crown už mám několik let s dioptrickým klipem). V té optice mě totiž strašili s tím, že periferní část bude hodně zkreslovat a že nemá smysl do těchto obrouček cpát víc peněz a skoro mě nalomili na nějaká óčka :) S dioptrickým klipem to zkreslení pozoruju, ale dá se s tím žít.

                          Prosímtě jak vnímáš tahle skla – je to zkreslení hodně výrazné? Díky!

                          0 0
                          • RapMan  

                            nosí je manželka, zatím je brzy na hodnocení, zkreslení do stran se taky bála – proto lowcost sluneční varianta, ale prý je to zatím v pohodě, zkreslení nepozorovatelné. Uvidíme po delším nošení. On je pro ní hlavně rozdíl v tom, že po přeměření zraku má jiné dioptrie než cca 3 roky zpět ve starých dioptrických brýlích (z mínus 2,25 + čtvrt cylindru se jí teď líp vidí s mínus 1,5 dioptrie bez cylindru. Takto jí to při měření a zkoušení vycházelo nejlíp. Proto jsme nechtěli dávat hned fotochromatiku, když by jí to ve výsledku nevyhovovalo…

                            0 0
                            • my_dudesty  

                              Díky za info, sám jsem na to zkreslení zvědav. Od těch fotochromů mě odrazovalo více lidí, že na kolo to je na hovno, užitečné leda při večerních návratech, kdy se to plynule rozjasňuje, ale rychlejší střídání slunce/stín to nedává. Proto jsem taky uvažoval jen o šedých nebo pak nějaká skla do oranžova zlepšující kontrast.

                              Samozřejmě pokud to manželka nemá jen na kolo, tak fotochromatika může dávat smysl.

                              0 0
                              • Lister  

                                Venku už bych nic jiného než fotochromaticke nevozil.

                                Netrvrdim že se to přizpůsobuje během vteřin, ale je to prostě fajn když je můžeš lit v autě, kde jsou skoro čiré, pak vylezeš na slunko a oni krásné ztmavnou.

                                Vidění v lese hodně ovlivňuje barva zorniku. Mám do červena, a v lese fajn. Na silnici bych asi dál šedé.

                                0 0
                                • Lister  

                                  Nebudu tvrdit že to jsou ty nejvíc zatmavené brýle, co můžou být, maximum je kolem 85 % což jsou takové slabší sluneční, ale je to sakra znát a nikdy jsem neměl pocit že bych potřeboval víc.

                                  Na fotce není maximální ztmavnutí, tohle je reakce na přímé slunce přes okno. V interiéru jsou skoro čiré.

                                  0 0
                            • my_dudesty  

                              Hm, tak buď mi to blbě nabrousili (schválně abych zainvestoval do pořádných brýlí) nebo mám nějaké divné dioptrie (taky kolem minus 1–1.5 se započítaným cylindrem), ale pro mě je to zkreslení na kole nepoužitelné a myslím, že ani na běžné nošení to nebude. Už jen když stojím a otáčím hlavou, tak mi to nedělá dobře. Vrátil jsem zpátky klip a uvidím, jestli to budu ještě řešit. Blbý je, že by se mi ty pokusy prodražily.

                              0 0
                              • RapMan  

                                To je škoda, manželka je spokojená. Jak na běžné nošení, tak i na kole. Změřili Ti dobře vzdálenost očí od sebe? Kromě samotného měření očí musela kouknout do nějaký škatule, ze který si optik tu vzdálenost změřil. Někdy je už nezvyk to, že je vidět větší prostor, jak je sklo větší. Optik říkal, že některým lidem nejdřív po obvodu musel lepit černou izolepu, aby si nejdřív zvykli, a pak teprv sundat a mít celý rozhled

                                0 0
                                • my_dudesty  

                                  Jj, měření a byla i škatule na šířku očí od sebe. Prostě přímo před sebe vidím ostře, ale všechno je trochu užší a periferní vidění je už úplný *******.. A mám strach, aby to s dražšími brýlemi nebylo to samé :/

                                  0 0
                                  • RapMan  

                                    Možná dělají paseku právě ty cylindry. Jestli máš čočky bez cylindrů, zkus i skla taky bez nich. V dražších brýlích, resp. sklech, to muže být naopak ještě horší, pokud by byly ještě více zahnuté. Tady máš aspoň trochu výhodu, že už můžeš ladit “jen” skla a další pokus tě vyjde na cca 800Kč.

                                    0 0
                                  • mastihuba  

                                    Si teda nejsem moc jistej, ale poslední troje brejle už se zadny střed očí nemeril, ale delala se 3d fotka prave kvuli zakriveni skel, aby to nezkreslovalo. Teoreticky bych mel mit stejny parametry po celem skle, aspon tak nejak jsem to pochopil.

                                    0 0
                                    • my_dudesty  

                                      @RapMan: No já právě žádné čočky nepoužívám, jen do auta mám klasické brýle. Nevím jak s těmi pokusy – v jiné optice mi řekli, že kvůli zakřivení to musí být nějaký lepší typ skla (ale jedním dechem dodali, že to stejně asi bude trochu zkreslovat) a už si řekli 3k za tvrzené ztenčené čiré sklo, takže to už by byl drahý experiment :/

                                      @mastihuba: to je ale hodně zajímavé info. To byla nějaká z těch větších optik typu Fokus,Grand O. apod? Asi budu chodit po optikách a ptát se, jak měří zakřivení..

                                      0 0
                                      • kliiima  

                                        Moje zkušenost je jednoduchá, zkus jiného optika (pokud možno specializujícího se na sportvní brýle). Já měl oči změřený ve Focusu a měsíc poté jsem šel do sport optik (www.sport-optik.cz). Borec mě měřil asi hodinu, naměřil jiné hodnoty než ve Focusu, předělal mi brýle od Focusu a udělal jedny sportovní a vše funguje naprosto skvěle (už je mám 5 let a naštěstí se mi oči nemění, tak jsem pořád spokojenej a až jednou budu muset udělat nový brýle, jakýkoliv, půjdu znovu do sport optika).

                                        0 0
                                        • my_dudesty  

                                          Jj, ještě zkusím pohledat kam s tím. Ten sport-optik zní dobře, ale ze severní moravy to mám trochu z ruky :/

                                          0 0
                                    • obda  

                                      Asi jsem natvrdlej, ale co ma 3D fotka se zakrivenim skel? Pokud mluvime o tomhle, tak je to pouze „vice sexy“ metoda mereni dioptrii atp. Jestli produkuje lepsi vysledky nez zkuseny oftalmolog si nejsem moc jist.

                                      0 0
                                      • mastihuba  

                                        ne, todle není ono, postavila mne před zrcadlo se dvouma foťákama. nasadí ti obroučky bez skel a udělají fotku z čela i ze strany. Je to nějakej typ scaneru nebo nevim jak to nazvat pomocí kterýho udělají skla správně do obrouček a používají to i na sportovní zakřivený skla. žádný tečky fixkou jak se to dělalo dřív. Nevim jak to popsat. Mám od nich troje brejle, dvoje sportovní a nikde nic nezkresluje.

                                        0 0
                                        • obda  

                                          Aha. To se zakřivením taky nebude mít nic společného. Asi to i funguje, ale v reálu to u šikovného optometristy nebude mít jiný výsledek než ta tečka. Prostě potřebuješ určit středy, tohle zřejmě ještě určí vzdálenost skla od oka a sklon.

                                          0 0
                                          • my_dudesty  

                                            No tečka ti jen určí středy pro pohled zpříma, ale tohle by mělo řešit to periferní vidění, ne?

                                            Edit: ještě by mastihuba mohl prozradit, ve které optice to tak měří :)

                                            0 0
                                            • mastihuba  

                                              Diamond optic v Brně

                                              0 0
                                              • my_dudesty  

                                                Sice taky daleko, ale díky!

                                                0 0
                                              • obda  

                                                Tak jsem to dohledal – jde o DNEye scanner. Zkusím nastudovat a poptat se známého optometristy. Obecně mám k těmto věcem trochu nedůvěru, většinou jde o kšeft nebo nebo dosáhnutí dobrých výsledků i méně zkušenými pracovníky.

                                                0 0
                                                • Lister  

                                                  Periferni zkreslení řeší hlavně kvalitní čočky.

                                                  Vemte si jak tragické jsou běžně komerční modely brýlí. U těch tmavých je to často maskované, ale čirá skla jsme skoro u ničeho vozit nemohl, občas mi z toho bylo i špatně.

                                                  0 0
                                                  • obda  

                                                    S tou kvalitou skel a zkreslením naprostý souhlas, mám stejnou zkušenost.

                                                    Prokousat se těma marketingovýma žvástama u DNEye je náročné. Viditelně měří při roztažené zornici (tj. podobně, jako na rozkapaném oku), protože je to přesnější. No a tvrdí, že díky tomu taky nějak zvládnou i aberace atp. (tedy ty, které mají původ v nedokonalosti konkrétního oka), zvláště u progresivních (tedy hyper super multifokálních) skel. Ale tady už dost mlží…

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    To nastuduj, pak mi to nekdy vysvetlis. :) ale to co tam maji je ještě neco jinyho. Zkusim se zeptat. :)

                                                    0 0
                                                • mastihuba  

                                                  Jasně je to jak pocitat logaritmickym pravitkem :) jedny cocky mam primo RP a druhy rodenstock, což oboje bude cajk.

                                                  0 0
                                            • obda  

                                              Jak přesně to má řešit periferní vidění?

                                              0 0
                                              • my_dudesty  

                                                Hele nejsem optometristra, ale pokud mají 3d model se zakřivením čoček a vzdáleností od oka, tak zřejmě mohou čočky vybrousit jinak (a zřejmě lépe podle mastihubovy zkušenosti), než když když udělají 2 tečky pro pohled z příma a periferně vidím hodně pokřiveně..

                                                Nehodlám dále zabředávat do této teoretické diskuze. Prostě pokud v okolí najdu takovou optiku, kde to dělají a cena bude akceptovatelná, tak to vyzkouším. Jinak asi zůstanu u klipu.

                                                0 0
                                                • obda  

                                                  Optiku urcite najdes – hledej DNEye. Cena bude vyssi, protoze cocky musis nechat udelat u Rodenstocku.

                                                  0 0
                                                  • my_dudesty  

                                                    Z toho mastihubova popisu mám dojem, že to 3d měření obličeje je technologie od Rodenstocku ImpressionIST. To DNEye podle popisu vypadá na udělátor přímo pro měření vad oka. Ale dobrý, už jsem našel jednu optiku ve Frýdku, což mám kousek, tak se tam zkusím poptat.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    To bude ono :)

                                                    0 0
                                                  • obda  

                                                    Takže sofistikované malování teček. Za tvoji spokojenost s brýlemi teda můžou především kvalitní skla, tohle je nepodstatné.

                                                    0 0
                                                  • mastihuba  

                                                    tak jest :) já když udělám 3d obrázek tak to taky vypadá líp a řeknu si za to 2× tolik, taková je doba. :)

                                                    0 0
                                      • mastihuba  

                                        Tak sem to tento tyden v ramci novejch bryli vyzkousel a pripomina mi to pouziti akusticke kamery vs normalni zvukomer. Dulezity je umet ty parametry vyhodnotit. V zasade sme namerili to stejny co s doktorem v bohunicich pred 15 lety jen s tim rozdilem ze dneska uz potrebuju bryle na cteni a mam vysokej ocni tlak :) nevim cim to, jestli treba horkou vodou pod kterou jsem to nekdy umyval, nebo jestli sem to nenechal v aute za sklem, ale po cele plose obou skel je patrna struktura jak pri vlackovateni vina :) vyfotit mi to moc nejde je to videt jen proti svetlu a kdyz je nasadim tak to poznat nejde…

                                        0 0
                                        • kliiima  

                                          U nových brýlí se mi to objevilo po měsíci a bylo mi řečeno, že jsem to nechal ve vysoké teplotě, např. v lete v zaparkovaném autě. Naštěstí mi je vyměnili.

                                          Nyní, po 7 letech, to mam už na obou brýlích (jak normálních, tak i sportovních)

                                          0 0
                                          • mastihuba  

                                            Normalni mam zatim cajk, u tak drahejch skel me to ale docela sere. Na RP se mi rozpadaji po trech letech plasty a u skel bych taky cekal vyssi odolnost, ale nevedel sem jestli sem na ne nekde nelehnul.

                                            0 0
                                            • kliiima  

                                              Tak to zkus reklamovat, jak jsem psal, mne to u normálních brýlí uznali. A v zimě se jim bude blbě vymlouvat na na letním slunci zaparkovany auto

                                              0 0
                                              • mastihuba  

                                                Mam je ctvrtej rok…uz je mam i jinak dodreny…na reklamaci to neni, krom toho uz to mam vyreseny novejma sklama za 1/2

                                                0 0
                                            • Mikikuba  

                                              RP má plno náhradních dílů. Já vyměňovala vše plastové několikrát na drahých dioptrických.

                                              0 0
                                              • Luke96  

                                                Kde ty díly kupuješ?

                                                0 0
                                                • mastihuba  

                                                  Me to vymenili v optice pri vymene skel. U Rydonu nos, barevny boky i nozky za usi. Mam to od podzimu? V Brně optika pod AZ Tower. Ted mam osyp a nevzpomenu si na nazev.

                                                  0 0
                                                  • Radek A. S.  

                                                    Já jsem k Rydonu kupoval nový rám (praskl mi při neopatrné výměně sklíčka) v Liberci – nějaká optika v nějakém nákupním centru, byl jsem překvapený že to v pohodě sehnali, ten model mám cca 17 led, od začátku s dioptickou vložkou … Také jsem k tomu bral gumičky za uši a navíc mostek co sedí na nose – vlastně mi z těch původních zbyly jen strany, sklíčka a dioptrický klip :-)

                                                    0 0
                                                • Mikikuba  

                                                  Normálně v krámě kde maj rp. Případně objednaj.Hledej na googlu.

                                                  0 0
                                              • rasto  

                                                31.5. jsem objednal náhradní skla do fotonyků. u oficiálního CZ distributora. čekám dosud. v nepravidelných intervalech se ptám na dostupnost, stále nic :-(

                                                0 0
                                        • obda  

                                          Je to úplně běžné, dělá mi to taky. Důvodem je vyšší teplota. Já přitom brejle z ksichtu nesundávám, takže zavřené v autě nebývají. Ale příležitostí se najde dost, od nahlédnutí to trouby po rozfoukávání ohně :)

                                          0 0
                              • kejda  

                                Malinko oživím zde téma. Nechal jsem si taktéž vyrobit skla do R2, čiré, levné čočky, sféra –0,5 cylindry –1 a druhé oko –1,25. Potřeboval jsem je pouze na tenis do haly, kde u světlení zářivkami hůře zaostřuji na míček.

                                Popravdě, v Brně žádná optika mi nenabídla čočku pod 1500/ks, spíš se kroutili a házeli po mně RP nebo Oakely, abych dal aspň 4 tyčky do obrub… Takže jsem dal na dopručení zde a nechal je vyrobit u pana Antonína v Příbrami, který byl velice ochotný a vše mi do druhého dne vyrobil a poslal. Cena čoček byla 1000 Kč za obě. Sranda, tetelil jsem se blahem a pro sicher radostí objednal nové Garminy :)

                                Výsledek je bohužel – čočky jsou prakticky nepoužitelné. Dal jsem si je včera na kolo a najel cca 30 km, a to jsem srdcař, pořád jsem doufal, že je to hlavou a ne brýlemi, vnímání je úplně někde jinde, všechno bylo maličké, auta jak angličáci, havran 5 metrů ode mne vypadal jako kos. Na kole jsem si připadal, že měřím metr dvacet :). Tak brýle zkreslovaly skutečnou vzdálenst, země byla jak se říká, na dosah ruky. Vertikální rovina jako třeba stůl, je v brýlích nakloněná rovina, rovné kovové šprušle na bráně jsou přes brýle viditelné jako písmeno V, a to je vařil můj kamarád kovář, rovné jsou. Večer na tenise úplně to samé, brýle totálně devalvují odhad vzdálenosti a vše zkreslují. Dohrál jsem tenis v brýlích, co mám v autě, které mají skla skoro rovné, takže zkreslení nulové.

                                Jen tak jsem zavolal manželce kamaráda, optometrička, a ta mi řekla, že jednoznačně to dělají tyhle levné čočky a že jsou to vyhozené peníze…

                                Tak mne teď akorát mrzí, že mně ten pan optik z Příbrami raději neposlal do zadele a neřekl mi, že to bude takto na hovno.

                                Tedy, buď dioprický klip do R2 a smířit se s malým zorným polem nebo drahé Trivexy, a to je ještě také sázka do loterie…každopádně litr je pryč…

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  Zkus se o tom pobavit v optice ve slavkove na poliklinice. Pani tam davala rovna skla do vetsich obroucek bez velkeho zakriveni. Ohnuta skla bez zkreslovani umi v optice pod AZ tower, cena ovsem standart, ale umi i jiny skla nez jen to obednat u RP nebo oakley, trojka to bude stejne.

                                  0 0
                                  • kejda  

                                    Jojo, trojka jedno sklo, Diamond optik znám. Oni to umí udělat bez zkreslení z Trivexu skoro všechny optiky…na to, že je potřebuji na pár dnů v roce… nejradši bych si tleskl dvěma cihlama…:)

                                    0 0
                                • xtonda  

                                  Takhle nízké hodnoty sfér a cylindrů sou běžně jako skladová skla, já mám sféry + 0,5 a cylindry –1 a –3,5 a jen díky těm –3,5 cylindrům mi všude nabízeli zakázková skla za tisíce, jinak je cena základních skel do tisícovky, takže mě překvapuje, že po tobě chtěli tolik. I u levnějších skel nevěřím, že by ta skla byla natolik nekvalitní, že by neodpovídala parametrům.

                                  Takže buď to optik spletl a dal tam nesprávnou čočku nebo jí nesprávně zasadil nebo běžné čočky nejdou do těch obrouček zasadit tak, aby to fungovalo.

                                  Každopádně pokud je to takhle špatně, tak to reklamuj.

                                  0 0
                                  • kejda  

                                    Sorry, že reaguji tak pozdě. Přečetl jsem si to až dnes :(.

                                    No je to tak, že všechny ty optiky tady v Brně, když viděly brýle R2 Crown, tak říkali, že tam musí být ta drahá čočka, která potlačuje to zkreslení na minimum. Nedokážu si ovšem představit koupit na zkoušku koupit Trivex za 3 000 Kč/kus a vidět takto zkresleně.

                                    U čočky za 480 Kč je tenhle jev asi možný, je to přesně tento typ „klasická čiré čočka s HMC vrstvou ( antireflexní vrstva + lakové tvrzení“. O to víc mne mrzí, že to ten optik přece musel vědět, když je vyráběl do toho klipu na brýle R2. Zakřivení čočky je tam zjevné a navíc měl brýle jako vzorek u sebe. Pro zajímavost přikládám fotky zakřivení R2 vs Rudy Project (u RP mi na rovinu řekli, že jedna čočka bude stát 2 750 Kč čirá, a 3 750 fotochro­matická). Termín cca 3 týdny, prý se vyrábí někde venku. Zakřivení obrouček brýlí je totožné, takže dedukuji, že prostě není možné vyrobit levnou čočku do brýlí s takovým zakřivením, aby to nezkreslovalo. Anebo lze a optik udělal chybu…Každopádně tyhle čočky, co mi vyrobil, měl hotové za odpoledne, protože jsem mu dopoledne v 10 35 hod poslal vzdálenost očí a v 16 06 psal, že je odeslal.

                                    Spíš by mne zajímal názor ostatních tady, co si nechali dělat levná skla do R2, jestli jim to taky zkresluje anebo jim to třeba nevadí. Já s tím nemůžu ani hrát, ani jet na kole…

                                    Zase jsem četl celé vlákno tady a někdo tady psal, že si nechal udělat něco podobného a pro něj bylo taktéž zcela nepoužitelné.

                                    0 0
                                    • my_dudesty  

                                      Stejná zkušenost – levné čočky do R2 – nepoužitelné zkreslení, vrátil jsem zpátky klip a jezdím s ním a brýle vytahuju jen na sjezd, aby se nestihly zamlžit

                                      0 0
                                      • kejda  

                                        No, zkusil jsem ještě optiku tady v Brně. Zjistili, že PAN OPTIK ANTONÍN zaměnil středy na sklech, respektive udělal ty skla opravdu blbě.

                                        Teď mi vyrábí nové skla, opět levné, cca 500 Kč/kus, tak uvidím, jak to dopadne, tady už se dá reklamovat a vrátit, neboť si vše změřili osobně. Poreferuji.

                                        Když jsem viděl, kam umístil středy, tak jsem se lehce zavzdušnil. Normálně prohodil pravé a levé sklo. Nechápu, přitom je to zkušený optik, ale je možné, že ty skla vyráběl někdo jiný, než on…

                                        0 0
                                        • mastihuba  

                                          Tesim se na vysledek. Zni to velmi zajimave.

                                          0 0
                                          • kejda  

                                            Tak brýle hotové. Ofotil jsem zakázkový list, než abych to tady přepisoval, je tam vidět i typ a tloušťka skla, cena celkem za obě 1500 Kč, antireflex. Pravda, dioptrie jsou malé a cylindry také.

                                            Výsledek na kole : připadalo mi během jízdy malinké zkreslení, brýle jakoby trochu zmenšují, ale dalo se s tím překvapivě úplně bez problémů jezdit, bude to zcela určitě daň za přece jen levnější skla. V šeru v lese výborné, ostrost skvělá. Na tenise úplně super, viděl jsem pomalu i chlupy na míčku :).

                                            Takže maximální spokojenost.

                                            To mírné zkreslení se dá tolerovat, kdyby se to projevilo na Trivexech za 3500 Kč/sklo, asi bych byl kapku rozmrzelý :)).

                                            Ty první, špatně vyrobené skla si nechám na památku, jako varování, reklamovat chybně vyrobené skla se špatnými středy asi nemá cenu, optik prakticky od mé první velmi, opravdu velmi zdvořilé výtky na chybu ve výrobě přestal zcela reagovat a na maily vůbec neodpovídá.

                                            No, beru to jako svoji chybu, nechat vyrábět skla 300 km od bydliště, byť u doporučeného profesionála, byla asi blbost…

                                            0 0
                                            • RapMan  

                                              Tak super že to nakonec dobře dopadlo… Ty druhý skla tedy dělala brněnská optika a ne Antonín?

                                              0 0
                                        • kejda  

                                          Jo a takhle jsem mu to posílal, přesně, jak to chtěl.

                                          Jak se mi vrátí zpět ty původní, na chuja skla, postnu fotku skutečných středů, které udělal…

                                          0 0
                    • obda  

                      Mně se mlží většinou jen v zimě (běžky, sjezdky). Nicméně i tehdy většinou ok.

                      0 0
                  • Ciba04t  

                    Ja uz asi ctyri roky pouzivam bryle od Force: https://www.kupkolo.cz/…skla_z97851/ Nerosi se mi, jen se lehce zamlzi kdyz zastavim Jinak maximalni spokojenost.

                    0 0
    • vili  

      Kdyby to nekoho zajimalo, tak takhle to dopadlo s brylema pro zenu. 1 3/4 dioptrie, nejakej cilindr, oakley flak jacket 2.0. Fotochro­maticke sklo primo z oakley. Objednano primo ve znojme v hatich okbryle.cz. Velmi ochotni, na prodejne spousta modelu a barev na vyzkouseni. Cena 9500,–, dodani do 10 dnu.

      Btw. Puvodne sme vybrali jawbreakry, protoze sedely a slusely nejlepe, ale do tohoto typu bryli s jednim sklem nedelaji samozatmavovaci. Majitelka nadsena.

      0 0
      • Lister  

        Hezký

        S cenou je to tak že nejvíc záleží na množství dioptrií. Když máš hodně tak podobných poloobroucek pak musí být hodně tencene sklo a to pak není problém dostat se s cenou jednoho skla na 5–6 tis a celých brýlí kolem patnáctky.

        0 0
      • gerrard  

        Jj tam to nabizi, ale dat tolik za bryle pro 14 leteho kluka se mne nechtelo. Cocky a bryle s klipem to jisti.

        0 0
        • vili  

          No jo no. Bryle s klipem sou nejhorsi reseni, cocky zena nesnesla, navic astigmatismus…, operaci nam nedoporucili. Tzn posledni reseni je toto. Ale kdyz mrknes do fotek, tak tam nekdo nedavno vkladal vyrazne levnejsi reseni.

          0 0
          • gerrard  

            Jako ocka sou ocka :) to by i pubertak chtel. Klip ma v R2 i v Force a nefrfle. Az bude vetsi a nebude tak nicit a zapominat, tak i on je mozna dostane.

            0 0
          • Smazaný účet  

            Bryle s klipem jsou jedine rozumne reseni, pokud mas hodne dioptrii = cocka je mensi = okraje skla slabsi

            Navic treba extremne ztencena polykarbonatova cocka s vrstvou proti poskrabani + fotochromaticka by pri 6.5 dioptriich stala tak 7–8k Kc. Jedna. Kdyz to nechas dat do klipu, nemusi byt fotochrom, nemusi mit odolnou vrstvu a nemusi to byt ta nejvic zeslabovana verze = usetris hodne moc

            0 0
            • vili  

              Jak myslis. Ja mel klip od RP cca 15 let zpatky, uz tehdy to stalo snad 4000 a bylo to pro me na jakykoli sport nepouzitelne. Mozna uz technologie pokrocila, ale na nejake neextremni dioptrie bych o klipu neuvazoval.

              0 0
              • Lister  

                Problém je že těch 7 dioptrií už je docela dost a finančně to pak vyjde fakt špatně.

                Ale dají se vychytat akce kde dostaneš levnější čočku zdarma. Takhle jsem kupoval svoje. Bohužel tu čočku za 6 tis jsnsi zaplatil ale pořád to bylo minus 3 tis za tu druhou.

                Kluk měl teď naštěstí minus 40 na obě.

                Samozřejmě máš pravdu že pokud to jde tak jedině komplet brýle

                Edit: na fotce to tlusté sklo je 3.5 dioptie s cylindrem a skoro největším tenčením.

                0 0
        • Lister  

          Zrovne včera jsme klukovi 8 let vyzvedavali dvoje nové brýle. Má klasiku a kvalitní fotochratiky. Kluk je nadšený. Taky není moc důležitějších věci v životě než pořádně vidět.

          A celkově to vyšlo výrazně levněji než těch 9 tis výše.

          Stačí vybral hezké obruby s celou obroučkou kde se nemusí tolik tenčit a pak ta cena nemusí být hrozná.

          0 0
          • Namtos  

            Taky asi záleží jakou má vadu jestli plusové dioptrie kde se čočka od středů do krajů tenčí anebo mínusové kde se čočka do krajů rozšiřuje a pak je tam víc materiálu i na variantu s drážkou pro silon.

            0 0
            • Lister  

              Jo to máš pravdu.

              Nějak jsem to bral z našeho pohledu kde všichni máme minuskovou vadu. Navíc pokud je někdo dalekozraký (pluskove dioptrie) tak pro něj brýle pro sport nemají takový význam jako pro krátkozraké lidí.

              0 0
              • Jezevec70  

                Jak se to vezme. Mám +3/+4 s cilindrem +1/+2,25. Tam už to není tak jednoduché.

                Otázka je, jestli by takováhle skla šla dát do nějakého klipu.

                Zatím jezdím v obyč brýlích, ale ideální to není.

                0 0
      • Včelda  

        Navážu na Viliho s Oakley. Mám dlouhodobou zkušenost s diptrickými brýlemi při sportu (kolo, tenis, lyže pod.).

        První O Flak jsem měl 8 let. Musely vydržet opravdu hodně a jsou stále nositelné (drží tvar, neloupou se apod.) Skla (fotochrom.) jsou po povrchu mírně popraskaná (na očích to není vidět).

        Druhé jsem pořídil O Flak 2.0. Výraznější rozdíl je ve sklech, kde fotochrom. má větší rozsah a umí být i zcela čirá.

        Co je v obou případech důležité. Skvělá optická vlastnost skel, kontrast, bez zkreslení, rychlost změny barvy (je závislá na teplotě – v mrazu pomalejší). Skla vyráběna v Oakley (dělají v IRL tuším). Vždy je nutné správně zaměřit oči (u lékaře nebo spolehlivá optika).

        Do třetice jsem si nechal udělat O Metalink na běžné nošení se skly z optiky (Zeiss). Byť jsou více civilní, tak se dají bez problému použít i na kole (na silnicce do nich více fouká).

        Co lidé často neřeší, mimo vlastností oční vady – je kvalita (vlastnost) skel dle použití. Oakley dělá dioptrie i s jejich Prizm (kdo zná i lyžařské, ví), takže si můžete vybrat skla na MTB, Road apod. Pokud si budete nechávat dělat vlastní skla, zkuste se podívat na stránky Zeiss, Oakley apod., kde si můžete zjistit vhodný typ dle využití. Pro příklad. Mám s filtrem modrého světla (e-zařízení) a pro řízení auta (redukce odlesků).

        Prosím Vás, nejsem optik, prodejce apod :-), jen uživatel s dlouhodobou zkušeností používaní brýlí pro sport, vlastně všechny činnosti.

        Fota. Zleva 8 leté O Flak, O Flak2.0, O Metalink

        0 0
    • Lok  

      Tak ja mám 1,5 a 0,75 na dálku a vozím už víc jak pět let brýle Alpina PSO Twist Four VL+… Mají stmavovací skla a jsem s nimi fakt spokojený… Lehké a hodně polohovatelné :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Force ride pro. Su a vymenitelnymi sklami alebo s fotochromatic­kymi. Maju otvory proti zahmlievaniu. V baleni su 2ks klipov a 2ks nosnych drziakov. Nahradny klip sa da kupit za 60kc. Daju sa don osadit skla do 4dioptrii. Su dost prehnute tak s vacsimi cylindrami moze byt problem.

      0 0
    • Zdenule123  

      Za mě spokojenost s těmihle https://optikdodomu.cz/…sporty-white . Dokonce jsem nemusela ani nikam chodit a optik mi je přivezl k vyzkoušení až domu.

      0 0
      • xtonda  

        Když pominu, že si reklamní trol co se zaregistroval jen aby si udělal reklamu, tak si navíc úplně blbá dávat odkaz na sluneční brýle do tématu, kde se řeší brýle dioptrické.

        0 0
      • kejda  

        A doma jste změřili i dioptrie?

        0 0
        • sodek  

          No jasně. Speciální skla, ±0 :)

          0 0
        • Zdenule123  

          Dioptrie jsem měla změřený už od doktora. Jjestli měří i doma, to netušim. Každopádně brýle jsou s dioptriemi a zatím s nima nebyl žádný problém.

          0 0
    • Tydlii  

      http://www.sport-optik.cz/

      ja si je nechal udělat tady. trvalo to neskutečně, ale optika za to nemohla, skla se dělají na zakázku a prostě to trvalo.. pán je dobrej a ví co doporučit, rozumí tomu. nechával jsem si tam dělat aji nový skla do klasických brýli, s obojím spokojenost.

      0 0
    • VonVagel  

      https://racing.ekoi.cz/…-correcteurs?…(clients-CS)

      Dneska jsem objevil.

      0 0
      • xtonda  

        Škoda, že nejdou vybrat čiré, ne vždy jsou vhodné sluneční brýle a za zatmavovací chtějí docela velký příplatek.

        0 0
        • kejda  

          Těžko říct, jestli to má smysl, nějak jsem to naklikal a jsem na 8 litrech u těch dražších typů. Řekl bych, že návštěva optika bude lepší než toto…

          0 0
          • xtonda  

            Ty typy bez vložky vycházejí dioptrické sluneční 2600, což by se dalo, ale zatmavovací jsou dvojnásobek. Já sem sluneční brýle vždycky brzo zničil nebo ztratil, takže sem si zvykl je prostě nepoužívat a teď co nosím dioptrické brýle mám jen čiré.

            0 0
            • kejda  

              No právě, já si to moc neumím představit, mít zelená případně modrá, nedejbože vícebarevná :) dioptrická skla… čiré jsou optimální, případně fotochromatiky s nějakým 5% základním ztmavením.

              0 0
              • mastihuba  

                Pred 10 lety jsem s tim experimentoval. Mel sem ramecek ve kterym sly vymenit 3 sady skel. Cire ruzove a tmave. Kdyby to lip sedelo na obliceji, tak super. Barevna dioptricka skla nejsou problem, jen je oser menit ty sklicka. Cele to vyslo cca na 3,5 tacu.

                0 0
                • kejda  

                  Jo, vyměnit skla v některých rámech je někdy opravdu maturita. Občas, když to tam rvu,l na krev, mám pocit, že zlomím rámeček a to bych se vážně posral…:)

                  0 0
                  • mastihuba  

                    Toto slo dobre, ale kupuj si brejle od cina na po netu :)

                    0 0
                    • kejda  

                      Já vím no…do těch mých R2 jsem rval tu dioptrickou vložku pod tlakem, dobře 5 minut, celý orosený, i pivo jsem si otevřel. Ještěže ten grilamid je ohebný jak děcko…

                      0 0
                      • mastihuba  

                        Po trech sezonach nutnost repasovat. Barevny plasty rozpadeny, skla trochu poskrabany. Novy skla za 50% + novy plasty.

                        0 0
                    • xtonda  

                      Já si kupuju a jsem spokojen.

                      0 0
                      • mastihuba  

                        poslední leta se držím hesla vydělej a nechej vydělat.

                        Od číňana jsem kupoval asi 3× před deseti lety a dělal jsem chybu že jsem bral obroučky s pevným nosem, kterej pak nešel nastavit a brejle neseděly. Dnes už bych vybíral jen kovový obroučky. Dioptrie mám leta stejný a tam asi není problém. Nicméně když si člověk vymyslí fotochrom, polarizaci, dioptrie s cilindrem, multifokál apd. tak to naskáče i u číňana a pustit 5000 za brejle, který nevyzkouším se mi moc nechce.

                        0 0
                        • babkanakole  

                          Závidím stejné dioptrie, já minimálně jednou ročně přihazuju.

                          Ale kovové obroučky + pád u mě skončilo rozseknutým obočím a třemi stehy. To obočí povolilo dříve než brýle, i když ty byly taky na odpis.

                          0 0
      • Smazaný účet  

        jako dioptrické brýle přes internet bez zaměření středů a doladění dioptrií optikem?

        haha = bulšit

        0 0
        • kejda  

          Středy změřit není problém a dioptrie můžeš použít, co ti napsal doktora na poukaz. Mně doktor napsal poukaz a optik vyrobil brýle, už nic nedolaďoval… Pravda, byly to ovšem rovné brýle do auta, ne sportovní.

          0 0
          • Smazaný účet  

            jak mi je zaměří do těch obrouček, když brýle objednávám přes internet?

            udělají přes internet i 6,5 dioptrie, odlehčené a zeslabené polykarbonátové čočky s tvrzeným povrchem? (neudělají)

            je to bulšit

            0 0
            • mastihuba  

              Ale udelaji, roztec ti zmeri u doktora. V optice mnohdy skla nedelaji a posilaji k vyrobe do fabriky. Ovsem ne kazdej si to troufne sam objednat, aby vse sedelo jak ma.

              0 0
              • kejda  

                Souhlas, i ty moje teď optika nedělala, ale nějaká dílna. Jinak dražší skla třeba do Oakley nebo RP se dělají přímo ve fabrikách na zakázku. Taky tam přece nepojedeš, musí stačit, co máš od doktora.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  na Oakleje jsem se před pár lety ptal přimo ve firmě která je prodávala (v Praze) – s požadavkem na zabroušený 6.5 dioptrie mě poslali do háje, že jen do 6.0

                  0 0
        • xtonda  

          Dioptrie určuje doktor nebo optometrista, optik (výrobce brýlí) do toho nemá co kecat. Optik mi změřil vzdálenost zornic a tu spolu s hodnotami sfér a cylindrů od doktora pak napsal do objednávky skel, žádný zaměřování se nekonalo. Když to pak zasazoval do obrouček, neměl žádný další údaj, do objednávky číňanovi vyplňuji totéž – PD, sféry a cylindry. U normálních brýlí má sklo dané optické parametry v celé ploše, takže jestli brýle sedí na nose o půl cm víc nahoru nebo dolů fakt nehraje roli. U multifokálů to je citlivější, ale zrovna tak to může zmrvit i optika, což se mámě stalo.

          0 0
    • jazdaadam  

      Já bych doporučil brýle od Smith Optics, který umožňují vložení dioptrického adaptéru, mám to takhle na lyžařských brýlích a jsem s tím fakt mega spokojenej. A navíc český zastoupení, myslím Tornado shop má teď na Smith akce.

      0 0
      • Macik  

        Dioptrická vložka do sportovních brýlí mi nakole absolutně nevyhovuje, snadno se to zamlží a naopak odložení trvá dlouho.

        0 0
    • bipe  

      Nemáte někdo zkušenosti s brýlemi od RELAX, konkrétně R2 RACER AT063A6? Zaujalo mě, že skla mají v dolní částí vsazenou část s bifokální čočkou. Dělají je s různou dioptrií 1,5; 2,0 a 2,5. Jedny brýle od RELAXu už mám, jsem s nimi spokojen. Ale řeším také dioptrie na kolo, vzhledem k tomu, že mám 1,5, tak by mě to mohlo dostačovat a nemusel bych jít do plnohodnotných dioptrických brýlí. Na dioptrickou vložku jsou zde názory dosti rozporuplné, tak nevím, jestli bych do této varianty šel. Děkuji

      0 0
    • zonn  

      Mám tyhle, donesl jsem si do optiky obroučky, jedno sklo bylo za cca tisíc, žádnej ranec. Sluneční s klipem jsem měl taky, ale hrozně se mlžily.

      0 0
      • Smazaný účet  

        to se máš – mě vychází jedno sklo na cca 4000,–

        0 0
        • Auditor  

          Se máš :D Mně kolem 6–7 tis podle typu

          0 0
        • kejda  

          To je zadara :))… když jsem se ptal na RP, tak za dioptrické fotochromatiky chtěli cca 16 500, z toho rámeček by stál jen cca 3 tisíce…

          0 0
          • mastihuba  

            Ano cca 7300 jedno sklo + obroucky dle chuti, pak v nich projdes lakovnou a v zoufalstvi to ocistis houbickou na nadobi. Pak uz jen places a bijes hlavou o zed.

            0 0
            • kejda  

              Lakovnou? :))))

              0 0
              • mastihuba  

                no, lakovací box na velký konstrukce, barva všude ve vzduchu, člověk si to neuvědomí že má na hlavě brejle…

                0 0
                • babkanakole  

                  Ono doma stačí nahnout se nad hrnec, co se v něm třeba vaří brambory. Udělej to častěji, a máš taky vyděláno.

                  0 0
                  • sodek  

                    V podstatě stačí otevřít pečící troubu.

                    0 0
                    • obda  

                      Nebo grilovat. Možností je nepřeberně.

                      0 0
                      • mastihuba  

                        No vcera sem sundaval u auta respirator a fungl novy brejle litaly po zemi… :(

                        0 0
                        • xtonda  

                          To je přesně ten důvod, proč odmítám platit za brýle vysoké částky. Jednou je to respirátor, jindy kapuce.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            jasně – tak můžu mít skla jedno za 1500,– ale budou to fakt skla, nevíc nezeslabený – při 6.5 dioptrie mi to urve hlavu

                            a jak chci polykarbonát a zeslabený, tak to začne lítat, ty cifry

                            0 0
                            • xtonda  

                              Meleš blbosti, za tyhle peníze máš v pohodě skla ze základního optického polymeru CR-39

                              Zrovna polykarbonát je opticky nic moc materiál, má nižší Abbeovo číslo než jiné materiály se srovnatelným indexem lomu, akorát je odolnější.

                              0 0
                            • xtonda  

                              cenová nabídka brýlí u číňana

                              1 0
                          • babkanakole  

                            Jako regulérní slepejš, co má skla o síle dna pivní flašky, jezdím na kole s normálními dioptrickými naprosto nemoderně pod řemínky helmy. I tak si je občas srazím když helmu odkládám.

                            Respirátor a moje současné obroučky jsou naprosto ztracené, každé nasazování a odhazování znamená neskutečné aranžování, ty obroučky jsou s tím silně nekompatibilní. Co mě nejvíc vadí je, že tu pitomou šitou, trojvrstvou roušku se mi nakonec podařilo vychytat tak, že se s brýlemi docela v pohodě snesla.

                            Jak já závidím lidem, co jim vyhovují kontaktní čočky.

                            0 0
                            • obda  

                              Dioptrický pod řemínkama taky běžně vozím (ani mne nikdy nic jiného nenapadlo), a ani si nepamatuju, kdy jsem si je naposledy shodil. S respirátorem taky bez problémů.

                              0 0
                        • kejda  

                          No teda, máš to ale štěstí. Nejdřív lakovna, teď stopro podřené skla…

                          0 0
                          • mastihuba  

                            Je to cisty, ale krve by ses ve me nedorezal a lidi se otaceli jak sem picoval

                            0 0
                    • xtonda  

                      To se mi stává celkem často, brýle se orosí, během chvíle to zase přejde. To má něčemu vadit?

                      0 0
                      • babkanakole  

                        Jo, všechny ty hogo fogo povrchové úpravy tím likviduješ. Což by tak nevadilo, kdyby to viditelně nezhoršovalo optické vlastnosti.

                        0 0
                        • xtonda  

                          Mám hogo fogo oleofobní úpravu :-)

                          0 0
                          • babkanakole  

                            A taky máš vadu zcela zanedbatelnou ;)

                            Mě u vybraných brýlí (se slunečním klipem) Číňan napsal, že tam ty moje skla nejdou.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              přesně…víc jak 5 dioptrií je často problém…například

                              a to že se to dá naklikat v nějakém virtuálním konfigurátoru ještě neznamená, že to vyrobí

                              0 0
                          • obda  

                            Hogo fogo oleofobní úprava nebude mát vliv na různou tepelnou roztažnost jednotlivých vrstev ;)

                            0 0
          • Smazaný účet  

            proto mám RP s vložkou – každý sklo těch cca 4000,– a fotochromatický RP něco přes 3000,–

            0 0
          • Karaya  

            Já mám teda RP + dioptrie s fotochrom za 9800,–

            Optika Krouman v Brně a byla tam teda sleva, že už to byly druhé takové. Plná cena by byla 11000,– pořád je to ale dost méně, než za to chtěli jinde po tobě.

            0 0
    • Smazaný účet  

      Dokázal by mi někdo poradit brýle, do kterých pasuje tento „klip“? Záleží i na tvaru toho výstupku, který se do brýlí zasune. Měl jsem ho v Limar OF5 (odešly gumové části a už se neprodávají), ale vím, že je to „Čína“ a těch možností je víc.

      0 0
    • AE86  

      Ahoj, přihodím tematické info, omluva pokud už tady zaznělo. Rakouské bryle prodávané dříve jako Adidas už jsou pouze pod vlastní značkou Evil eye. Docela mě jakožto konzervativce na chvíli vyděsilo, že přijít o stávající, nové nekoupím

      0 0
    • onuce  

      Dnes jsem si vyzvedl svoje první brýle v životě. Zkusil jsem je hned ne sic tématicky na kole, ale na kriplkáře, což je ale podobné. Mám nějaké ergonomické, myslím rámeček, což je na kolo super. Horší ovšem je optika. Připadám si o polovinu vyšší, nedokáži odhadnout vzdálenost, a vůbec je jízda díky tomu nebezpečná. Dá se přivyknout? Mám obavy, že je to ale nějakým prý asketismem, co mi zjistili. Na druhou stranu žasnu, co vidím. Znal jsem dosud jen z fotografií. Vidím totiž dobře cca do půl metru.

      0 0
      • novcze  

        je to astigmatismus… zvyknout se určitě dá a za to ostřejší vidění to stojí

        0 0
        • onuce  

          Ano, tak. A děkuji, snad tedy opravdu přivyknu, protože takto se nedá.

          0 0
      • Cabasekxxx  

        Ten problém s odhadem velikosti je u astigmtismu naprosto normální. A pokud si dosud brýle nenosil a teď si nasadil nějaký veliký dioptrie tak je to jasný. Ale neboj, mozek je chytrej a srovná si to. Časem ani nebudeš vnímat, že máš brýle na nose.

        0 0
      • babkanakole  

        S astigmatismem je třeba si na nové brýle zvykat. Před dávnými a dávnými lety jsem nové brýle hrdě nasadila v optice, vyšla s nimi ven, a málem se přerazila ve vchodu – ten schůdek jsem sice viděla, ale jinde než byl. A to už jsem brýle nosila i před tím.

        Za mě jednoznačně přivykat, a na začátku bez tak hodinového rozkoukání nevyrážet „do světa“, člověk je nebezpečný sobě i ostatním. Pokud ti s dioptriemi v budoucnu výrazně hýbnou, čeká tě to možná znovu.

        0 0
      • xtonda  

        Jo, dvacet let sem na to kašlal a pak mě skrz tlak poslali k očnímu a tam mi nacpali brejle, astigmatismus levé –3,5, pravé –1. Zvykal sem si dva měsíce, ale vidím co sem dřív neviděl.

        0 0
        • onuce  

          Co všichni píšete výše je sic povzbudivé, jen mám obavy, zda to přivyknutí nepředpokládá trvalé nošení brýlí. Jelikož ale brýle, jakékoli, nesnesu, je to cizí předmět na očích, plánoval jsem mít je pověšené na krku a pouze v případě potřeby, či konkrétního zájmu, juknout do dálky. On stejně celkový dojem působí nepřirozeně, kulisovitě. Jako 3D Anaglyfy. Nebo pokud někdo pamatujete ty papírové stereoskopické kotoučky vkládané do stereoskopu od Meopty. Pohádky apod.

          0 0
          • babkanakole  

            To jaksi předpokládá. Oči si momentálně přetěžuješ, a odhadem po týdnu už bys viděl „normálně“. Mě se to zatím i po větší změně vždy srovnalo za 2–3 dny, on si mozek rychle zvykne. Jen to pak nechce prehazovat staré a nové brýle.

            Pravda, já nemám na výběr, bez brýlí bych sice přežila, ale okolo 7D skutečně nechceš na svět koukat bez korekce a rozhodně nechceš někoho takového potkat za volantem „bez“, nebo když je zrovna nasadil po měsíci.

            1 0
            • onuce  

              Rozumím. No, toho jsem se bál. Budu tedy používat jen občas, výjimečně, vlastně místo dalekohledu či divadelního kukátka.

              0 0
              • Peslezedirou  

                Máš rád divadlo?

                0 0
                • onuce  

                  Mám, moc. Ale dlouho jsem tam nebyl. Naposledy v Národním. Kukátko silně aberovalo.

                  0 0
              • capis  

                Jen občas? Špatné rozhodnutí.

                1 0
                • onuce  

                  Já brýle vůbec nechtěl, ale byl jsem lékařkou náhodně odhalen…

                  0 0
                  • capis  

                    Tak jí poděkuj. Nemáš ani tušení, co si nenošením způsobíš.

                    1 0
                    • onuce  

                      Lepší vidět na dálku dvojitě, než se přerazit.

                      0 2
                      • babkanakole  

                        Ne, lepší je tomu obětovat víkend. Za mě, z pozice člověka co musí do práce, pokud se mu na brýlích něco výrazně změní:

                        V pátek po práci nasadit nové brýle a staré schovat pro případ nouze. V sobotu se rozkoukávat po bytě a počítat s tím, že budu brát s sebou futra po pravé straně, případně se motat v nejbližším okolí, co to znám – u mě tedy většinou zahrada. Normálně dělám co je třeba, tím rychleji si oči zvyknou. V neděli vyrazím pěšky po okolí, ideálně někam mimo lidi, případně park. V pondělí jsem víceméně v pohodě, i když ideál to občas pořád ještě není. Do auta ten první týden po rozhodně nesednu. Co potřebuji jedu na kole a „jen“ jezdím ten týden opravdu důsledně mimo větší provoz a přes křižovatky to ideálně převádím po světelných přechodech. Opruz, ale jistota, že mě ten odhad vzdálenosti nevypeče. Ono sice hrozí spíš to, že se někde „nevejdu“ do vrat, opět po pravé straně, ale nehodlám riskovat, že vezmu něco důležitějšího.

                        A zhruba po týdnu a ten necelý první měsíc poté, co mi takhle hýbnou s brýlemi, zkrátka ráno nesedám do auta dřív, než minimálně hodinu přes ty brýle koukám, ať se děje cokoli, a nejezdím ani za šera a za tmy. Ono je doslova vidět, kdy je to už v pohodě.

                        2 0
                        • onuce  

                          Tedy! To jsem netušil, jak mohou být při řízení brýle nebezpečné, děkuji. Lépe s nimi vůbec nezačínat. Ostatně na dálku i tak něco vidím, nějakou překážku. A lhostejno, zda se jedná o srnu, či bábu s igelitkou, vyhnout se musím tak jako tak.

                          0 2
          • xtonda  

            A jaké tedy máš hodnoty korekce?

            Ano, nosím to trvale, těch –3,5 už je dost. Když sem to nasadil, tak sem začal obdélníky vnímat jako lichoběžníky. Když jsem si zvyknul, tak je to naopak.

            Každopádně astigmatismus se projevuje jak na blízko tak na dálku, dávat to jen na dálku nedává úplně smysl.

            1 0
            • onuce  

              Hodnoty dioptrií vůbec nevím. Ale na blízko vidím dobře. Na dálku dvojitě, a to i když se dívám jedním okem!

              0 0
              • xtonda  

                Jak nevíš, doktor ti musel dát předpis s čísly podle kterého ti v optice vyrobili brýle. To ses ani nepodíval co tam bylo? Ty si fakt marnej.

                2 0
                • onuce  

                  Mně ta čísla nic neřeknou, tak jsem si je nezapamatoval.

                  0 0
              • babkanakole  

                Já vím, že ti nemá cenu radit.

                Ale fakt naposled – nasaď si ráno ty brýle a sundej je až půjdeš spát. Těch pár dní to zvykání si na ně přežiješ (ten největší problém je fakt na pár dní) a pak se můžeš těšit na to, co všechno uvidíš. Po pár dnech ti i přestane vadit „něco cizího“ na očích.

                0 0
                • onuce  

                  Děkuji, ale stejně bych je na blízko musel sundavat, a na blízko je většina času.

                  0 1
                  • babkanakole  

                    Proč? Pokud nemáš na dálku skla jak dna od flašek, můžeš brýle nosit i na blízko.

                    Osobně jsem do zhruba 5,5 dioptrií na dálku neměla jediný problém, od té doby na čtení drobného písma a detailní práci zatím brýle dávám dolů a zkracuji vzdálenost „na špičku nosu“, i když v současnosti to ideál není. Příští týden začínám řešit multifokály. I s mými dioptriemi je lepší cokoli na vzdálenost od 50 cm s brýlemi než bez nich, a to nepočítám, že bys měl ty brýle silnější než já – dost dobře si nedovedu představit, že by ti někdo předepsal takový skok. Co pamatuji, dávalo se míň „na zvyknutí“ s tím, že se třeba po roce dokorigovalo.

                    0 0
                    • onuce  

                      Našel jsem od toho papír, tak nevím, jak jsou brýle silné (viz foto). A hned jsem to ještě znovu zkusil, na blízko s nimi ale vidím opravdu rozmazaně.

                      0 0
                      • babkanakole  

                        Tohle je relativně sranda, takže neblbni a nasaď a dávej dolů jen na spaní. Tu korekci potřebuješ jak na blízko, tak i na dálku.

                        Ta půl dioptrie, co „k tomu astigmatismu“ máš na dálku, ti na blízko nemůže udělat žádný problém.

                        1 0
                        • onuce  

                          No ale opravdu dělá. Bez brýlí vidím na blízko perfektně, s brýlemi menší písmo ani nepřečtu.

                          P.S. ani větší písmo nepřečtu, šíleně mázlé.

                          0 1
                        • sodek  

                          To není tak úplně pravda. Pokud vynecháme astigmatismus. Tedy tvoje poznámka, pokud jde o astigmatismus je v pořádku. Ale všeobecně, s přibývajícím věkem brýle na dálku při čtení, při debatě s kamarády nejprve odkládáš, pak ti na čtení nestačí ruce, písmo v mobilu si zvětšuješ a zvětšuješ no a pak si necháš vyrobit na čtení. (nebo multifokály). Taky není úplně pravda, že se s přibývajícím věkem lepší vidění do dálky. Zkrátka každý to může mít jinak, oko je sval a časem leniví.

                          0 0
                          • babkanakole  

                            Hele, tohle já chápu, vím to už dávno a zrovna už čtvrt roku řeším oči. S věkem mi dioptrie na dálku přibývají taky a ne zrovna málo, začínala jsem kdysi někde kolem dioptrie a momentálně jsem na dálku na šestinásobku – a podle posledních vyšetření to asi ještě nebude úplný konec. Astigmatismus mám k tomu jaksi ještě navíc.

                            Ale fakticky je zhruba v našem věku takový problém půl dioptrie při čtení?

                            Jo, dovedu si představit, že se pak oči při čtení dřív unaví, resp. nepřečtou blechy. Víc bych ale vsadila na to, že v tomhle případě by to chtělo tomu dát šanci.

                            1 0
                          • xtonda  

                            Asi tak, s přibývajícím věkem jsou na čtení potřeba plusové dioptrie, takže je možné, že ta –0,5 akorát překročí tu hranici kdy už mu to na čtení vadí.

                            0 0
                      • xtonda  

                        Tak to je celkem nic, při těch potížích cos popisoval sem čekal, že to bude řádově víc.já mám

                        pravé sph +0,5 cyl –1

                        levé sph +0,5 cyl –3,5

                        Doktorka mi navrhovala nechat si levé operovat s tím, že bych pak brýle nosil jen v případě potřeby na čtení.

                        Takže pokud ti to nevyhovuje a máš pocit, že i bez toho vidíš dostatečně, tak to prostě nenos. Na druhou stranu při těch malých hodnotách je celkem zvláštní, že ti to vadí, leda by to doktor blbě změřil nebo optik blbě vyrobil.

                        0 0
                    • Mikikuba  

                      Není o síle dioptrií ale o věku! jedná se pak o klasickou stařeckou vetchozrakost. Alias už oko nezaostří do blízka. Když je mladší zvládne to i s dioptriema do dálky. Proto lidi, kteří mají dioptrie do dálky nepotřebují brýle na vetchozrakost tk brzo. Samozřejmě pak musí sundavat ty na dálku…

                      0 0
                  • xtonda  

                    Pokud je to na astigmatismus, tak je to blbost, to je na všechny vzdálenosti. Proto sem se ptal co tam máš za údaje, nemáš ještě kopii nebo obdobný papír z optiky? Každopádně proč sem vůbec píšeš, když si stejně nenecháš poradit a akorát meleš hovna prezentuješ co si za ******.

                    Omlouvám se za vulgaritu, ale tohle prostě slušně pojmenovat nejde.

                    2 0
                    • onuce  

                      To je v pořádku, chápu. Jenže jsem si uvědomil, že bych skrze přivyknutí musel nosit brýle stále, což nemohu.

                      0 0
                      • Cabasekxxx  

                        Máš dvě možnosti. Buď si zvykneš a přijmeš fakt, že budeš brýle nosit stále. Zajímal by mě fakt, proč je nemůžeš nosit. A nebo budeš do pár let potřebovat bílou hůl a vlčáka.

                        0 0
                        • onuce  

                          Proč bílou hůl? Nenošením brýlí se zrak přec nikterak nekazí. A nemohu je nosit, protože to prostě nesnesu. Zešílel bych. Vydržím je mít nasazené maximálně pár minut. Což na dálku stačí. Naštěstí na čtení brýle nepotřebuji, na blízko vidím naprosto perfektně.

                          0 0
                          • Cabasekxxx  

                            Aha, takže je nemůžeš nosit jen proto, že si ani nezkusil si na ně postupně zvykat. Ano, nenošení brýlí sice nezhorší oční vadu, ale ta se samozřejmě může zhoršovat samovolně časem. Navíc se mžouráním oči daleko více unavují a to také není ideální.

                            Děsí mě představa toho, že slepej jezdíš na kole. Doufám jen pro klid ostatních, že nejezdíš autem.

                            Jinak pokud ti vadí brýle tak, že by si zešílel, existuje jeden geniální vynález, případně jedno geniální, byť ne úplně levné řešení. Schválně jestli přijdeš na to co to je.

                            0 0
                            • onuce  

                              Pokud myslíte kontaktní čočky, tak ty bych nedal vůbec. Něco lepit přímo na bulvy! Masochismus.

                              0 1
                              • Cabasekxxx  

                                No, takže si pouze potvrdil to co tady u tvých příspěvků vidím dost často. Přijdeš si pro radu, ale jak ta rada nekoresponduje s tvojí pravdou a názorem, tak je to špatně. Tobě něco radit je přesně jako to pověstné házení perel sviním. Ale dělej jak myslíš, je to tvoje věc.

                                3 0
                                • onuce  

                                  Svoji pravdu nehájím, ale fobie si poručit nedá.

                                  0 1
                                • capis  

                                  Ten radu nechce, chce být pouze zajímavý. Navíc mu pomoci není. Zbytečná debata a ztráta času.

                                  3 0
                                  • onuce  

                                    Ale chce. Bohužel v této situaci mi rady opravdu není. Zkusil jsem chvíli s nasazenými brýlemi jít, ale nebýt berlí, švihl bych sebou, i tak jsem nepříjemně prudce došlápl. Ale vydržet se v brýlích delší dobu prostě nedá, obdivuji všechny, kteří to zvládají.

                                    0 1
                                    • capis  

                                      Kecy v kleci. 0,5 dptr není taková síla, kdo nechce, ten si výmluvu vždycky najde. Řešení najde ten, kdo řešit chce. A dost. Tím s tebou končím, protože vidím, že to nemá cenu a nikam to nevede- viz. výše. (ale debatu jsi rozvířil, to se musí uznat, však zbytečně)

                                      2 0
                            • babkanakole  

                              No, zrovna čočky na astigmatismus nemusí být výhra, jestli je tedy myšleno tohle.

                              0 0
                              • Cabasekxxx  

                                Nemusí, ale to bez konzultace s odborníkem a vyzkoušení nepozná.

                                0 0
                              • kejda  

                                Doba pokročila. Mám torické čočky, s cylindry a osami. Proti brýlím obrovský rozdíl, brýle mi zkreslují rovinu a výšku, a to jsem si nechal udělat Transition 8 gen. Čočky jsou v mém případě ideální možnost. Zvyknout se na brýle moc nedalo, když je nepotřebuji nosit pořád. Hůř vidím pouze za šera…

                                1 0
                                • onuce  

                                  To je přesně ono, nedá se zvyknout, když není třeba nosit brýle stále. Já navíc s nimi na blízko nevidím. Ale bohužel typická je reakce pana Capice, prý zbytečná diskuse. Přitom o nic nejde, těch pár řádek nestojí ani příslovečný halíř. Umlčet, zadupat, ponížit, to je asi užitečnější diskuse na foru.

                                  0 1
                                  •  
                                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                    0 1
                                  • capis  

                                    „Umlčet, zadupat, ponížit, to je asi užitečnější diskuse na foru“. Mladý muži, nemluv za mne, pořádek si udělej u sebe. Nepochopils.

                                    1 1
                                    • onuce  

                                      Nepochopil-li jsem, vysvětlete. Děkuji.

                                      0 1
                                      • capis  

                                        Ne. Už se diskuse neúčastním.

                                        0 0
                                        • onuce  

                                          Přesně to jsem čekal. Je do Vás vidět jako do skleněné kozy. Tedy chápu velmi dobře.

                                          Ale proč vůbec reaguji. Nové poznatky, respektive řešení! Optik, jež brýle vyráběl, mi řekl, že sám měl stejný problém. Astigmatismus, nereálná vzdálenost v rovině i hloubce. Vynechal prý cylindry a osy a udělal kompromisní skla jen na dálku. Perfektní, prý. Udělá i pro mne!

                                          0 0
                                          • onuce  

                                            Dnes jsem byl brýle vyzkoušet a úplně jiný svět. Perfektně ostré na dálku, přitom vše reálné, žádný efekt papírových kulis. I po schodech dolů jsem s berlemi v nových brýlích sešel, v těch astigmatických to byla holá sebevražda. Udělal mi jednu dioptrii na každé oko.

                                            0 0
                            • babkanakole  

                              .

                              0 0
                            • xtonda  

                              Zas to tak nehroť, v roce 2000 sem byl na vyšetření kvůli řidičáku, doktorka říkala, že to sice na povinné brýle není, ale že mi silně doporučuje jít na oční. No nešel sem a brýle sem začal nosit až o cca 16 let později kdy mě na oční poslali na vyšetření pozadí kvůli hypertenzi. Ty jeho hodnoty sou nic.

                              0 0
                              • babkanakole  

                                To sice jsou, ale to dvojité vidění, co popisuje, není jen tak. Ale každý svého štěstí strůjce.

                                0 0
                              • Cabasekxxx  

                                To že vidí dvojitě ti přijde nic? Hm zajímavý

                                0 0
                                • xtonda  

                                  Šmankote, já mám na levým –3,5 cyl a na pravém –1, než sem dostal brýle, tak sem to že vidím dvojitě vnímal akorát při pozorování hvězdné oblohy nebo když sem se na to zaměřil, zakryl si pravé oko a díval se třeba na kontrastní nápis, tak sem viděl jeden a druhý slabší lehce posunutý překrývající se. To není jako že místo jednoho vidí dvě auta vedle sebe a teď si může vybrat které je skutečné. Hodnota –0,5 je nic, onuce jak přehání tak jak to umí.

                                  0 1
                                  • onuce  

                                    Přesně tak, štvou mě dva srpky měsíce. Úplněk má jen posunutý okraj.

                                    0 0
                                    • xtonda  

                                      Stejně mi to přijde zvláštní, dvojitost sem vnímal okem, kde mám –3,5 a jen hvězdy, ne měsíc, tím kde mám –1 to vnímám jen nepatrně mázlé. –0,5 je fakt nic, tam bych nic takového nečekal.

                                      0 0
                                      • MavasH  

                                        Tady je výhoda být „slepej“. Se svýma 5 dioptriema vidím takový šmouhy, že nemám nárok rozeznat, jestli je to ještě šmouha, nebo už „druhý exemplář“ :)

                                        0 0
                                        • babkanakole  

                                          Divil by ses, jak krásně ostře a výrazně dvojitě můžeš vidět po zkorigování „co to jde“ :)

                                          U mě tohle vyvolalo současné kolo vyšetření – a zjištění je, že se mi nezanedbatelný astigmatismus vyskytuje i na druhém oku. Po více jak třiceti letech nošení brýlí a pravidelných kontrol je to docela překvapení – žiju v tom, že astigmatismus se během života moc nemění.

                                          Kontrola zraku bez brýlí je u mě vždy groteska. Na začátku se řešilo, jaký řádek přečtu. Zhruba tak od pětatřiceti se chlubím, když „nějak“ vidím tu ceduli samotnou…

                                          0 0
    • Cabasekxxx  

      Tak tady je evidentně každá rada drahá. Nevím kolik ti je, ale bejt slepej jako patrona a být nebezpečný sobě i okolí není zrovna ideální. Osobně mám brýle na dálku – 1. A neumím si představit jet bez nich autem nebo na kole. A mžourání a snažení se zaostřit na nějaký předmět je pro ty oči taky „fajn“.

      2 0
    • michalikova  

      Nějaké novinky ve světě brýlí? Chtěla jsem si pořídit brýle na kolo, dioptrické. Myslela jsem si, že něco vyberu na Zennioptical, ale nabídka je hrozně malá. Tak jsem koukala na ceske stránky a našla jsem brýle R2, ale tady zase čtu, že se to pak hrozně mlží a také nevím, kolik by taková sranda stála?…kde se do toho koupi ta skla jsem také nepochopila

      0 0
      • mastihuba  

        zajdi si do optiky pod AZ Tower Diamond Optic řekni cenovou představu a oni se ti nějak pokusí vyjít vstříc nebo ti aspoň vysvětlí jak to vše funguje. Věřím že pokud se vyberou levnější obruby a skla, tak se lze dostat pod 10k. Mám od nich už čtvrté brýle a přístup naprosto super.

        0 0
      • vili  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
        0 0
      • scota  

        Ptal jsem se v Easy Optik na Oakley Flak Prizmatické a bylo to kolem 7 000–7 500 Kč s dioptrickými čočkami.

        0 0
        • tomxxx  

          Ušetřit by šlo na Oakley Crosslink Zero, tam bude výbrus asi levnější, nicméně 7 tisíc mi přijde v klidu

          0 0
          • scota  

            no nyní mám na kolo sluneční brýle Alpina za cca 700 Kč ;-)

            0 0
            • kejda  

              A to si představ, že dáš 12 tyček za brýle a pak se v nich nedá jezdit, protože zkreslují rovinu…:). No, na tenis jsou dobré…

              0 0
          • Aduldinho  

            Hoj, tak jsem si právě objednal ty Zerouše se samozabarvovacími skly, tak jsem na to zvědav ;-)

            Teď nosím v civilu a jezdím na kole s těmito: https://www.cocky-optika.cz/…x8026-802612

            Avšak mám na nich pouze Blueblocker a i trošku mi za ně fučí, takže těmi Zero bych si měl snad polepšit, že? ;-)

            0 0
    • Petruna1122  

      Ahojky co sluneční brýle na kolo? Má někdo z luxbryle? Mají dobrý ceny tak mě zajíjmá jak jsou na tom s kvalitou

      0 0
      • kejda  

        Tak to zkus a poreferuj…

        0 0
      • JanaDuck  

        Ahoj hele já se slunečníma odtud zkušenost nemám. Ale brala jsem tu vloni dioptrický brýle a s těma sem moc spokojená s cenou i s kvalitou.

        0 0
        • rasto  

          děkujeme za tvojí zkušenost. velice si vážím toho, že ses kvůli tomu, abys to tazatelce (která se kvůli dotazu na brýle z toho zparchatnělého shopu ten den registrovala), sdělila, jsi se taky kvůli tomu neváhala zaregistrovat. vážně, hezká reklama! :-/

          2 0
        • rasto  

          krytá reklama

          0 0
    • Smazaný účet  

      reklama

      0 0
    • Nostromo  

      Potřebuji nakopnout, zda nemáte někdo stejnou konfiguraci očí jako já.

      • 2,15 D na obou očích (tzn. blbě vidím na dálku) a přitom už mám nějaký věk a s brýlemi na dálku nevidím na blízko.

      Na blízko vidím super bez brýlí – když dělám cokoliv na cca 0–40cm musím si brýle sundat.

      Teď řeším jak takhle jezdit ve velkých mtb/moto brýlích ve fullface helmě.

      Jak to řešíte? Dáváte mtb brýle přes dioptrické? Kontaktní čočky (ty nejdou sundat, takže s nimi na blízko nevidím) a na blízko extra brýle na čtení?

      :-)

      0 0
      • Cabasekxxx  

        Já teda na blízko ještě vidím i s brýlemi na dálku, takže nemám potřebu je sundavat. Ale šel bych do něčeho takového.

        https://pan-optika.cz/…e-bryle-278/

        Jestli jsem tě tedy dobře pochopil.

        Na kolo vozím tyhle https://www.zbozi.cz/…ckym-klipem/?…

        A jsem spokojen.

        Jinak jsou i brýle na lyže a na moto uzpůsobené na nošení přes dioptrické brýle. Ale jak moc je to komfortní nevím.

        0 0
        • Kaire  

          Na lyže používám jak to, tak normální dioptrické pod lyžařskými. Jenom doplním že to chce buď kvalitní, nebo pravidelně mazat něčím proti zamlžení.

          1 0
      • Charles2k  

        Mám na dálku o dost víc a od cca 45 let se mi začalo zhoršovat i na blízko. Bez brýlí pak dobře zaostřím tak do 15cm max.

        Řeším to multifokálními brýlemi.

        0 0
      • sodek  

        Tak vidíš perfektně na blízko bez brýlí do dálky, jak píšeš, nebo na čtení taky potřebuješ nějakou dioptrii (extra brýle na čtení)?

        0 0
        • Nostromo  

          Pokud to bylo na ne, tak ano, vidim na blízko dobře bez jakýchkoliv brýlí – tzn když mám brýle na dálku a chci já nevím, vyndat dětem třísku, musím si ty brýle sundat.

          Když mám ale kontaktní čočky, ty si jen tak v lese nesundáš (technicky sundáš, ale už nenasadíš) a tak mi oční poradil s čočkami používat brýle na čtení – že tím by se to mělo vyrovnat. :-)

          0 0
          • sodek  

            Jen jsem se ptal. Měl jsem to stejně. Za sebe bych asi nepřebíjel čočky brýlemi na čtení. Nejdřív bych zvážil, jak často potřebuješ s čočkami číst. Nebo zapátral po multifokálních čočkách (nevím, nemám zkušenosti). Čočky nepoužívám. Mě se pomalu zhoršuje stav na čtení a nijak nelepší na dálku. Tak to začíná vypadat na multifokály.

            0 0
            • Nostromo  

              Ani nejde tak o čtení, ale na kole hlavně o cokoliv na blízko, seřizení přehazky, když chytíš šutr, ošetření odřeniny, hledání defektu apod.

              Primárně al musím vyřešit kombinaci s těmi velkými mtb brýlemi – na poslední endurosérii na Špičáku jsem musel každých pár m stavět a čistit si dioptrický brýle. :-(

              0 0
            • mirabike  

              Řešil jsem několik let, že budu muset nějaké multifokály pořídit, na čtení marketové 3D a na dálku bych potřeboval 1.5, ale vozil jsem jen na dlouhý cesty v autě.. Nakonec jsem vše vyřešil na doporučení kamaráda (o rok starší a podobné problémy) operací – nitrooční transplantace multifokálních čoček – a jsem naprosto nadšený, vidím ostře od cca 20 cm do nekonečna. Dnes si říkám, že jsem to měl udělat minimálně před deseti lety!

              Klidně napiš SZ s dotazy – doporučím ty nejlepší.

              0 0
              • mastihuba  

                Na kolik to tak vyjde? Já do brejli za ty léta nastrkal ke kolu a to už by bylo na neovizi :)

                0 0
              • fkada  

                Ahoj

                Můžu poprosit o pár informací ohledně operace co jsi podstoupil?

                Konkrétně rozdil oproti multifokalnim kontaktním cockam ( pokud jsi je teda zkoušel) Já je teď zkouším a to nandavani a vyndavani je tedy peklo a funkce tedy taky nic moc.

                A kde jsi na zákroku byl a proč ses rozhodl pro to místo?

                Děkuji za zprávu.

                1 0
              • mirabike  

                Mastihuba: S tou nejvyšší řadou čoček, co mám 64 k za obě oči + 2 k vstupní nezávazné vyšetření s konzultací.

                EDIT: blbě zařazeno, ale ai si to najdeš ;-)

                0 0
      • mirabike  

        viz moje odpověď níže @sodek

        EDIT: výše :)

        0 0
    • mastihuba  

      Jelikož mi to zase spadlo… :( tak mne čeká nová investice do skel a pravděpodobně i obrouček.

      Asi půjdu z Rydonů znova do celé obroučky.

      Vzhledem k cenám co se dnes do brýlí sypou neřešil někdo pojištění?

      Asi mi na to odpoví v optice, ale pokud máte zkušenosti tak se podělte. Poslední dobou mi to spadne každej rok a to už je fakt docela drahá sranda. Šňůrku na krk mám, ale docela to zavazí. :D

      Nějakej tip na zajímavé obroučky?

      Uvažuju nad výběrem

      RP

      0 0
      • Harmassan  

        Právě kvůli možným pádům se mi příčí do toho více investovat, vždycky jsem bral levnější model od 3F … letos už po třetí a přibral jsem k nim i trochu lepší tyto: https://www.3fvision.cz/…htning-1288/ zatím spokojenost, i když usazení dioptrické vložky mi přijde u těch levnějších modelů lepší

        0 0
        • mastihuba  

          tímto jsem si prošel okolo roku 2006 –10 a oproti drahé variantě to jsou dva kroky zpět :( začínal jsem na tomhle z dealextremu pak trochu lepší od uvexu pak rovná skla z optiky a nakonec sportovní zakřivená skla do RP, která už budou čtvrtá v pořadí.

          0 0
          • jkcz  

            Taky me nakup na konci sezony ceka. Ty me RudyProject uz asi 3 vymenu skel nepreziji, obroucky uz maji za sebou par let intenzivniho pouzivani. Do zvazovani jsem zaradil i toto. Vozi a testuje Honza Barta.

            https://www.koloshop.cz/…ticka/145016?…

            0 0
            • mastihuba  

              To by mohlo být tohle. teď je velmi v kurzu při oblibě velkých štítových brýlí vkládat dioptrické vložky přímo do velkého skla, dá se tak vyhnout klipu.

              https://www.evileye.com/en/prescription

              0 0
              • Radek A. S.  

                Tohle vypadá pěkně. Ale mě u klasického Rydonu vyhovuje, že si ráno za šera dám rozjasňující krycí skla a odpoledne kouřová a pod tím mám pořád stejný dioprtický klip. Nevím, jestli nebo jako pohodlná je u tohoto řešení …

                0 0
              • obda  

                To by mne zajímalo, kolik by tohle (nebo něco podobného) celkem stálo s nějakejma obyčejnejma dioptriema (řekněme +3) bez cylindru. Má tady někdo zkušenost?

                0 0
                • mastihuba  

                  brejle 3–4tis + skla vložená do štítu klasika okolo 5,5 tis za jedno sklo. Celkem by to vyšlo 13–16tis podle toho co si vymyslíš. Mne ti velký brejle odrazují, protože se pod tím v létě potím jako prase, tak jsem tomu zatím odolal a nechal dělat jen skla do Rydonu.

                  0 0
                  • obda  

                    Díky. Tak to zůstanu u brýlí s klipem, kterej sice není ideální, ale ty současné mi v zásadě tolik nevadí. Stálo to snad 2.5 k komplet (fotochrom brýle, klip, dioptrická skla, práce). Já nejsu ochotnej platit ani za prohnutý skla ;)

                    Spíš hledám sportovní obruby, do kterých se dají bezproblémově zabrousit normální spojky (ve fotochromu, ten mi přijde fajn).

                    0 0
                    • Kaire  

                      Já ty Crown taky používám a sem v pohodě. Hlavně protože na MTB mám brýle po roce na výměnu.

                      0 0
                    • kejda  

                      Mám RP, a nechal jsem si tam zabrousit dioptrická skla. Ale jako jsou dost prohnutá, tak se mi úplně změnilo reálné vnímání a nemůžu je prostě nosit. To zkreslení je veliké …13 tisíc v pérdeli

                      0 0
                      • mastihuba  

                        to neni peknej příběh :(

                        0 0
                      • Luke96  

                        Taky mi chvíli trvalo, než jsem si zvyknul. Teď je nosím pořád a lepší brýle jsem neměl.

                        0 0
                        • kejda  

                          Není možné si zvyknout. Havran na poli vypadal jak kos. V bikeparku jsem nebyl schopen odhadnout, kde je pode mnou doskok. Do auta ovšem ideální, neboť potřebuji na dálku, ale jinak pravdu vyhozené peníze. Plánuji klip do R2, tam jsou ty skla relativně rovná.

                          0 0
                          • jkcz  

                            Nevim, ja zrovna vcera s R2 a klipem bojoval. Dokud nebyl osazen skly, tak sel nacvaknout dobre. Se skly ho do bryli, ale nejsem schopny nacvaknout :( Takze bryle dostala dcera.

                            0 0
                            • kejda  

                              Jaký model? Já mám Crown a jde to vcelku v pohodě. Nechal jsem si udělat i obyčejná levná dioptrická skla do těch Crown, ale jsou uchycena v silonu a prakticky to tam vůbec nejde nasadit, furt se to vysmekává. Plánoval jsem je používat v zimě v hale na tenis, ale zůstalo jen u toho plánu :))

                              0 0
                      • obda  

                        Jo, s tím prohnutím může být problém :-/

                        0 0
              • jkcz  

                Asi to nejak funguje – z dnesniho Gira…

                0 0
          • sodek  

            Prosímtě kde si RP necháváš dělat?

            0 0
            • mastihuba  

              DIAMOND OPTIC pod AZ Tower

              Reference velmi kladné.

              0 0
            • futurama  

              Já jsem si nechal dělat skla – plasty, samozatvavovací RP zde http://www.sport-optik.cz/ před 6 lety a i po pár pádech bezproblémů. Nosím je o civilně a super, jen teď budu muset na kolo objednat nové, při větších rychlostech mi fouká spodem a vadí mi to na oči.

              0 0
              • mastihuba  

                věřím že to taky dělají dobře, ale do Prahy kvůli tomu jezdit nebudeme ;) jinak souhlas, řeším dilema, kdy pod rydony fouká a pod těma co nefouká se zase na slunku potím jako prase. :D

                1 0
                • futurama  

                  Musím se podívat po trhu, na lyže mám Salomony a ty se mi vůbec nepotí

                  0 0
          • Smazaný účet  

            takže máš 2 brýle… civilní a zatmavovací na kolo?

            já mám civilní a sluneční bez dioptrií.

            zvykl jsem si hodně jezdit na slunci jen s dioptrickými brýlemi nakonec to zatmavení ani není potřeba – stačí kšilt. V autě je to ale peklo. Tam jezdím s brýlemi přes sebe :)

            Někdo mi říkal, že existují magnetické klipy. Neznáte?

            0 0
            • scota  

              v autě jezdím se samozatmavovacími skly od Oakley

              0 0
            • Slam09  

              Magnetické klipy mám na brýlích do auta. Jeden tmavý a jeden rozjasňovací žlutý. Dá se to přicvaknout jednou rukou.

              0 0
            • mastihuba  

              Troje. :) Civilní fotochrom se spodkem na čtení, sportovní fotochrom a sluneční do auta.

              0 0
            • l-e-t-o  

              Existují, jenže obrouček, které mají k dispozici magnetický klip zas tolik není. Sám teď hledám nové brýle, které budou mít i magnet pro přidělání slunečního klipu na normální nošení nebo do auta a moc variant nenacházím.

              0 0
              • Charles2k  

                Kupoval jsem takové kdysi u Zenni Optical, cena byla asi 3× nižší než v české optice (ale měl jsem k tomu ztenčená multifokální skla s více dioptriemi)

                0 0
            • tvvana  

              S klipem mám Pointy, viz třeba tady – https://www.aoptika-eshop.cz/s-klipem/ Do auta i jinam lepší než fotochrom, protože to změníš okamžitě a podle svý potřeby. Ale maj i fotochrom klip.

              Akorát jsem nenašel žádný se sportovnějším tvarem, takže na kolo RP Maya s mechanickým klipem. Kdyby tam byl na magnet, bylo by to ideální…

              0 0
    • treatt  

      Zdarec,

      trochu bych oživil téma, protože se mi definitivně rozpadly Rudy Project Exception a musím to nutně řešit, protože se už nevyrábí :(

      Nemám přehled, kam se mezitím posunula technologie a možnosti, díval jsem se jen na civilní, že nová generace Transitions už podle všeho umí hodně – nejen rychlost přechodu, ale že se dají udělat i s nějakou lehkou zrcadlovou úpravou a přitom se umí vyjasnit prakticky do čira.

      Tak než začnu jak pako obíhat optiky, měl bych pár dotazů..

      konkrétní optika v Praze – máte prosím doporučení, kde rozumí sportovním brýlím a mají adekvátní šíři nabídky?

      Co si představuju:

      Rozhodně ne vnitřní dioptrický klip, vadí mi to, takže zabroušení do skel

      Nemám silné dioptrie, jen ¾ + lehký cylindr, ale vadí mi zkreslení při větším zakřivení, hledám tedy maximálně rovný zorník

      Fotochromic – tohle je pro mě must, je pěkný mít sluneční brejle, ale co když se setmí? Takže vyčištění do čira je pro mě hodně důležité

      „Nepoškrábatel­nost“ – podstatnější jak nerozbitnost, nikdy se mi nestalo, že bych si na brejle sednul, ale několikrát mi spadly na šutry a „nerozbitné“ sklo od Rudy Project se hned podrápalo

      Nezafoukání – to je pochopitelně trochu indivindi, ale prostě nutnost, aby i v kilu za brejle nefučelo a nezačaly mi slzet oči..

      Barevné podání/kontrast – pro mě dost podstatné kritérium, takové to oranžovo/hnědé, co zvyšuje kontrast mám rád, naopak peklo jsou modravé, které všechno akorát rozpliznou

      No a samozřejmě za to nemusím utratit majlant a měly by být lehoučké, samozabarvovací zcela do světla a přitom podání jako Prizm od óček ???? Což mi je jasné, že neexistuje, ale rád bych našel co nejlepší kompromis..

      Předem moc dík za zkušenosti

      0 0
      • mastihuba  

        A hodinky s vodotryskem bys nechtěl?

        1 1
        • -b-n-x-  

          Tak zrovna u brýlí chápu že má takto náročné požadavky. Než mít něco jen trochu kompromisního, tak to raději nicht

          0 0
          • Slavik  

            „Nepoškrábatel­nost“ – podstatnější jak nerozbitnost, nikdy se mi nestalo, že bych si na brejle sednul, ale několikrát mi spadly na šutry a „nerozbitné“ sklo od Rudy Project se hned podrápalo

            Taková nepodrápatelná skla nemá ani NASA a ta má kur.va velký rozpočet.

            0 0
            • scalar  

              Nemůžeš srovnávat nároky českého hobby cyklisty s obyčejným americkým astronautem :-)

              6 0
            • Kaire  

              On to popsal ale dobře.

              Buď máš tvrdé a křehké skla, nebo měkké a „pružné“. Často se dávají právě ty měkké kvůli bezpečnosti. To on nechce a já chápu proč. Na bajku poškrábu skla do nepoužitelného stavu za jednu sezónu.

              0 0
          • Laudis  

            Náročné požadavky OK, ale musí mít hlavu a patu. Schválně jsem to přeposlal optometristovi. Okomentoval to slovy, že borec je asi fanoušek sci-fi, ať si pustí před spaním Star Trek. A na závěr to samozřejmě zazdí požadavkem, aby to moc nestálo.....Sám vozím víc jak 10 let RP Zyon s diop. klipem a akorát točím barevný skla dle potřeby, pokud čekám špatný podmínky a jedu na celý den, vyhodím klip a dám čočky. Do komba s tím mám Adidas Evil Eye, taky s klipem. Kdybych neměl obrubu vel.L, tak si tam nechám zabrousit přímo diopt. skla. To jde kvůli zakřivení jen do vel. S.

            4 0
            • Bonebiker1  

              Hmm, to jsou rady, zajdi někam, kde tomu opravdu rozumí, ale počítej s tím, že to úplně levné nebude. Mě fotochromatické, speciálně tvrzené R2 stály 15.000,– Dřív jsem jezdil s klipem, to už nikdy.

              0 0
              • Radek A. S.  

                Já nosím brýle od druhé třídy ZŠ a v posledních dvaceti letech mám na kolo RP Rydon s dioprtickým klipem a už nikdy jinak :-) Asi jsem moc konzervativní abych zkoušel jiná řešení … A jak píše Laudis výše – měním krycí skla podle očekávaných světelných podmínek a tím, že čiré nebo světle žluté mám s sebou jako náhradní/rezervní. Nějaké Adidasy jsem kdysi zkoušel taky, ale tam byl ten klip moc blízko oku a řasám.

                1 0
          • mastihuba  

            Věř že jsem toho od roku 2005 vyzkoušel fakt hodně a bylo by za to pěkný kolo.

            1 0
      • futurama  

        Já mám cca za 13,500 z http://www.sport-optik.cz/ už 6 let, jen jsem vybral blbý model obrouček a fouká mi pod lícní kosti. Myslím že jsou schopni udělat plastový skla pro každé brýle. Skla/plasťáky jsou nerozbitné a nepoškrábané.

        0 0
        • Jason Voorhees  

          Dioptrická skla/plasťáky rozhodně nejsou nepoškrábatelné!

          Minimálně antireflex ti sleze cca za dva roky a pak už bych byl opatrnější. Ono totiž malá dírka ve skle dělá už větší dírku v oku. Věř mě. Brýle mám na nose od dvou let.

          2 0
          • psbiker  

            Polykarbonát je odolný dost, ale zase se poškrábe. Sklo nebo CR-39 se rozbijou na nepěkné střepy. Dobře se jeví TRIVEX, ale nemám s tím zkušenosti, možná někdo z BF?

            0 0
            • xtonda  

              Trivex by měl být ve všem lepší než polykarbonát. Ale odolnost proti rozbití a poškrábání jdou proti sobě, materiály odolné proti poškrábání jsou tvrdé a tedy křehké a naopak.

              0 0
      • mastihuba  

        Já skončil u dioptrických rydonu. Bohužel neznám brýle který jsou nerozbitné a neposkrabatelne. Tím že každý rok a půl rozsekám jedny skla, tak už mi to v optice dělají ze soucitu skoro zadarmo. Dnes už se umí vložit dioptrické skla i do štítových brýlí, klip bych taky nechtěl a se zatmavenim se dá začít skoro od nuly s tím že na ostré sluneční dny mám ještě dioptrické sluneční tmavé. Požadavky na dioptrické brýle mám prakticky stejné jako ty. Prostě počítej 8–20 tis podle toho jak se rozsoupnes. :)

        0 0
        • LM  

          Zkoušels kontaktní čočky? Ty nerozsekáš a v součtu by i jednorázové asi vyšly lépe než série rozsekaných skel :-)

          0 1
          • rasto  

            přesně. taky jsem u sportovních aktivit přešel na čočky. nosím je 2 roky. mám genezi od RP přes BBB zase zpět na RP.

            ten pocit lehčích brýlí, kdy se navíc 2 skla na sobě nezapařují, je k nezaplacení.

            0 0
            • Peslezedirou  

              Na zkoušku jsem vzal Force s klipem, pak jsem si koupil lepší brýle taky s klipem, optometrik mi řekl, že není problém dioptrická skla vyříznout, ale bude se mi dost zkreslovat obraz a doporučil čočky. Jsem posera a myslel jsem, že čocky nedokážu nasadit, teď už to zvládnu docela rychle a musím říct, že jsem fakt rád a ke klipu bych se už nechtěl vracet.

              0 0
          • mastihuba  

            Čočky jsem teda zkoušel, ale nevyzkousel. Pani mi to ukázala, pak sem se marně půl hodiny snažil já, pak se půl hodiny marně snažila ona a pak sem jí řekl že mi tam ještě jednou sáhne a zlomim ji obě ruce. Ano pořád ještě mluvím o nasazování kontaktních čoček a nespletl sem si vlákno se Sodomou nebo s dopisem do Brava.

            0 0
            • LM  

              Zajímavé. Mě se akrorát ptali, jestli se neleknu, když mi přiblíží prst k oku. Tak jsem řekl, že neleknu, ale že si to rovnou radši nasadím sám. Tak mi to vysvětlil a ukázal. Dal jsem pravé oko na třetí pokus, levé na pátej. A vyndal jsem ji na první pokus :-)

              0 0
              • mastihuba  

                No mě fouknutím oční tlak nikdo nezmeri. Jeden doktor drží víčka od sebe a druhej měří. Je to porod.

                3 0
                • sodek  

                  Automat se snaží, fouká, oči mrkají. Po několika pokusech to neúspěšně vzdá.

                  0 0
              • kejda  

                S čočkami mám obecně big problem. Nasadit, to ještě jde. Pravé oko cca na 5×, levé i na desátý pokus nula bodou… Úplně krvavý voko, a čočka stále na ukazováku…

                Ale vyndání mám vychytaný, dívej se more dolů, a chytnu čočku, a na první pokus ji vytáhnu.

                0 0
                • LM  

                  Mě pomohlo nasazovat levý oko levou rukou (jsem pravák).

                  0 0
                • Jan D.  

                  Možná by pomohla jiná velikost nebo jiný materiál čočky. Já mám spíš problém si večer vzpomenout si z očí čočky sundat, protože o nich vůbec nevím:) už jsem s nimi kvůli tomu párkrát spal, což není úplně fajn. Mám je teď po mnohaleté pauze pouze s brýlemi asi měsíc, tak jsem si ještě nezvykl.

                  0 0
            • rasto  

              já měl boží optičku. první, co jsem se měl naučit, je dotýkat se očí. před zrcadlem. u ní jsem pak byl 3× na nasazování vzorků.

              napotřetí jsem doma k obědu krájel feferonku. v 15:00 jsem byl objednaný. no, cítil jsem jí :-) oči mě pálily jako čert hehe

              0 0
          • Bonebiker1  

            Už je to pár let zpátky, ale když jsem poprvé vyrazil s čočkami a užíval jsem si to, tak jsem píchnul. A byl jsem v prdeli, v čočkách na dálku jsem na duši neviděl a byl jsem rád, že jsem měl sebou náhradní a nemusel jsem lepit, to bych nedal. Když jsem to říkal doktorce, tak mi poradila, ať sebou vozím brýle na blízko v kterých s čočkami uvidím (bez brýlí vidím na blízko dokonale). Takže řešení na nic. Nedám dopustit na kvalitní dioptrické sportovní brýle.

            1 0
            • KoudakT  

              A to bude spíš problém toho, že potřebuješ brýle na blízko i dálku. Nevím jestli se takové čočky vyrábí. Brýle ano.

              0 0
              • LM  

                Tyjo, tak multifokální kontaktní čočky se fakt vyrábí.

                Já nablízko naštěstí vidím dobře, brýle používám jen na dálku. Při čučení nablízko brýle sundavám (proč si zbytečně namáhat oči, že?), což s čočkama neudělám a není to s nima pak úplně optimální, protože nemají tak přesnou korekci jako brýle…

                0 0
    • Bonebiker1  

      Galerie Harfa https://www.galerieharfa.cz/…-style-optic Velký výběr brýlí a super přístup.

      0 0
    • KoudakT  

      Jediné rozumné řešení je jít k očnímu a nechat si aplikovat jednodenní kontaktní čočky. Co tady tak čtu, vyjde to i podstatně levněji. Taky jsem se tomu x let bránil a nešlo to, dělaly mi blbě, ale pak mi nabídli nějaké hodně prodyšné a jde to s nima parádně.

      0 1
    • Bonebiker1  

      Co budu dělat s brýlemi na blízko, když bez nich vidím super? Problém je v tom, že v čočkách na dálku nevidím na blízko, takže jsem je zavrhl. Jednoduchý.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.