• zderes

    Možná nadpis zní divně. Bohužel doba a trendy se nezastaví. Možná taky by toto téma mohlo patřit spíše do jiného vlákna: Závodící děti, technika, komponenty – Diskuse – Bike-forum.cz. Mnoho lidí po přečtení už jen nadpisu jistě pochybovačně zakroutí hlavou a zakoulí očima. Asi jako já, když jsem viděl taková kola na závodecjh dětských kategorií. Není vůbec výjimkou vidět děti 9–10 let na takových kolech.

    Např. můj kluk 2007 je asi jedinej z jeho stejně starých kamarádů v našem okolí ( závodnickým), který tento rok ještě neměl 29tku. Když jsem pořídil 27,5, byl jsem některými trenéry a tatínky dotazován nebo spíš napomínán, že jsem nepořídil kolo 29. Taktéž klukovi někteří „kamarádi“ dávali najevo, že to, co má už je malý.

    Příští rok se tomu neubráním. Kluk takové kolo vyzkoušel, jestli mu velikostně sedne a jestli je to opravdu takovej rozdíl a jeho názor na to byl ten, že je to prostě mnohokrát lepší.

    Je to placebo efekt? Jak jste na tom vy?

    0 0
    • Emp14  

      Klid, ve světě dnešních dětských závodníků je to úplně běžné. Taky teď připravuji nové kolo a jen zvažuji jestli nebude rovnou na 29. Ale prcek je mnohem menší než ten tvůj :-) takže ještě bude 27,5.

      Ale je to proste tak, 29 jedou.

      0 0
    • barbier  

      není to ani tak o věku těch dětí, ale o jejich vzrůstu, takže od 145 cm už 29´´ mohou jezdit (od té výšky jezdí i na dráze 28´´).

      0 0
      • gerrard  

        Drahovka a horak nejde srovnavat, to neni argument. Na drahovku se se svymi 135cm vleze pohodlne i moje dcera, ale horaka ma porad 24”. To co vidam na detskych zavodech na co cpou rodice male deti jen kvuli velkym kolum, to je holy nerozum.

        0 0
    • mrazik62  

      Vypadá do dost legračně, když vidím malé děti jezdit na 29". Připomíná mi to, když jsme jako malé děti jezdily na babiččině kole a stály jsme na pedálech a špička sedla nám narážela do zad. Dneska jsou rámy, kdy i celkem malý prcek může šlapat v sedle na 29".

      To kolo je pro něj samozřejmě daleko hůř ovladatelné, než třeba 26" ale když vidím jaké závody na tom jezdí, tak to dává smysl a rodiče aspoň mohou utrácet a předvádět se :-) Děti nejezdí žádné těžké technické tratě ale spíše měkké povrchy, trávu … A tady ta 29" má výhodu v menším odporu = jedou rychleji. Přijde mi hrozná škoda, že nejezdí technicky náročné tratě s možnosti vynechat překážku. Pak by asi ta kola na kterých jezdí vypadala trošku jinak.

      1 0
      • Emp14  

        Skoro se vším souhlas, jen co se týče technické obtížnosti tratě je to spíš na pořadateli. Jsou tratě přesně jak píšeš, kdy děti jednou 2–5km více méně rovně po trávě. Ale jsou i závody kdy jedou docela technické věci, většinou jsou to menší závody mimo města.

        Spíš mě překvapilo jaké věci jezdí když trénují, některé ty překážky by zasloužily AM nebo Enduro :)

        0 0
        • barbier  

          o víkendu jsem byl na cyklokrosu, kde v žákovských kategoriích směly děcka jet i na MTB, krásně tam byly vidět ty rozdíly v kolech – hlavně, když točily šnečí ulitu.

          0 0
        • mrazik62  

          Jasně že je to o pořadateli. Třeba Kolo pro život je většinou (až na malé výjimky) právě o té trávě :-(

          Jinak ty děti zvládají i na ht s pevnou vidlicí věci, které dospěláci často dávají až na celopérech (myslím v té rychlosti). Jinak je škoda, že ta technika(kola) je u těch prcků tak důležitá, že se špatným vybavením se moc nechytají. Takže jim rodičové musejí kupovat už třeba ve 12ti tělech kolo za 100 tisíc.

          0 0
          • zderes  

            Jednoduchá věc, omezit minimální možnou váhu kola. Bylo by to o mnoho spravedlivější.

            1 0
            • mrazik62  

              Asi by to bylo řešení. Bez jakékoliv regulace je to silná výhoda-handicap to kolo.

              0 0
              • barbier  

                pak ale může dojít na absurdní situaci, kdy prcek na 24´´ s pevnou vidlicí bude muset dovažovat, aby se dostal na úroveň přerostlého konkurenta na 29´´ s odpruženou vidlicí – zásadním rozdílem jsou právě ty velikosti kol v rámci stejné věkové kategorie.

                0 0
                • gerrard  

                  Ja bych tomu nechal volny prubeh. :) Ono se to stejne jednou vsechno srovna a pak bude uplne jedno na cem kdo jezdil, kdyz mu bylo 10.

                  0 0
                  • zderes  

                    Souhlas, jen jistě bude mnoho těch, kteří nevydrží čekat několik let.

                    0 0
                  • barbier  

                    zajímavý by bylo vidět na jakých MTB v 10ti letech jezdili třeba Evenepoel nebo Roglič :)

                    0 0
                    • zdenal8  

                      Tak ty asi v tej době na kole moc nejezdili ne?

                      A jo, to byl asi vtípek.

                      0 0
            • Pán z Dubu  

              Jako jediné kritérium by to způsobilo tvorbu ještě dražších ultralajtů na nadměrných ráfcích. Technických pravidel by bylo třeba více, např. max. průměr ráfku, převodový poměr…

              UCI pravidla pro dospělé také nejsou v jedné větě. Např. bikros i dospělí jezdí na 20“ zápletech.

              0 0
          • gerrard  

            Fakt nemusi kupovat nic draheho. Oni jenom chteji. Ono je to ve finale uplne jedno, jak to dite jezdi v tomto veku. Dulezite je co jezdi od 15 nahoru. A do toho veku se vetsina rodicu, mam pocit, uz tak trochu vystrili a pak uz tak nevyvadi, jako kdyz deti zacinaly a oni do toho vrhli vsechnu svou energii. :) Ale doba je takova, vsude se vali na vysledky, tak musi i decka. :)

            0 0
            • mrazik62  

              Všímáš ši, jaké emoce ty děti prožívají, když neudělají výsledek? Jak s nimi rodiče jednají? Kolikrát bych některýmu tátovi dál přes držku když vidím, jak jsou na dítě ********, že nezajel tak, jak si táta představoval :-(. Jasný je, že se o výkonnosti rozhoduje až v pubertě a později, ale na závodech menších dětí to tak většinou nevypadá.

              0 0
              • losiik  

                smutné je, ze se taková negativní motivace děje i v té nejmenší kategorii.. dcera jezdi KPŽ zatím do 5 let a co tam někteří rodiče předvádí je neuvěřitelné.. však je to “hra” v tomto věku, naučit děti pohybu, ukázat jim jinou zábavu a lásku ke sportu.. a ne je ****** za nedostatečný výkon

                problém není jenom v cyklostice.. když jsem ještě chodival lozit na umělou betonovou stěnu do Olympie (tehdy jako ještě bezdětný) , otec jistil na stridacku bratra a sestru, bratr starší.. kluk byl v půlce cesty, nemohl, brecel.. otec řve zespoda “snaz se trosku, visíš tam jako sracka, i sestra to prelezla”

                0 0
              • kejda  

                Buď naprosto v klidu. Tohle se děje i v jiných sportech. Mám dlouholetou zkušenost se squashem dětí, na řekněme vrcholové úrovni, a co se tam dělo, rozum stál. Já jsem vcelku mírnej, lidumil, ani kočku bych nezastřelil :), ale to bývalo leckdy na granát, tatovi i mámě nevyjímaje…

                0 0
                • Esi  

                  To je ten problém když si na dětech léčí svoje mindráky, až komicky působí když dítě za nedostatečný výkon jebe fotřík s pupkem že aby si ho viděl potřebuje zrcadlo na podlaze. Do 15 je v podstatě jedno jaký sport dítě dělá ideálně několik různých sportů na nic moc úrovni hlavně aby je to bavilo.

                  0 0
                  • zderes  

                    No to asi ne. Hokej, fotbal, tenis, gymnastika atd uz nikdy zavodne na urovni by nikdy delat nemohl.

                    0 0
                    • mirorek2  

                      Tak tak, to je třeba drtit od čtyř let. Všichni nej talenti co se tak podíváš jeli neskutečné bomby od útlého věku a navíc je to bavilo, tam se to podle mě láme

                      bavíme se o vrcholovém sportu

                      0 0
                      • losiik  

                        Gerwyn Price, aktualne svetova trojka v sipkach – zacal hrat sipky po skonceni aktivni profesionalni kariery v rugby :) ale je velmi diskutabilni, jestli jsou sipky sport :)

                        0 0
                      • obda  

                        Fotbal, hokej, gymnastika a plavání ne (jde o značně technické sporty, kde s výcvikem koordinace pohybů je nutné začít dříve; u gymnastiky zase dochází ke změnám přirozeného růstu těla), ale sporty na sílu a vytrvalost se dají začít klidně v 15 či později. Sem patří právě cyklistika nebo třeba veslování (Knapková začínala v 19).

                        0 0
                    • Esi  

                      Záleží čemu říkáš závodně na úrovni, třeba takový fotbal na úrovni České extraligy tak když začne v 15 a bude mít talent tak to v pohodě stačí pokud do že doby dělal třeba atletiku. Vždyť drtivá většina těch co se tam plácají by v Evropě seděla na lavičce i v druhé lize

                      0 1
                      • Le Corbusier  

                        no zrovna v případě fotbalu si myslím že tu techniku v15 letech asi těžko doženeš. na to aby si člověk zakopal s kámošema o.k., ale kariéra extraligové kopačky už to fakt nebude.

                        1 0
                        • Le Corbusier  

                          ono to má samozřejmě dvě strany. když dítě začne s nějakým sportem vážně/ závodně moc brzy hrozí že za 4–5let vyhoří a přestane ho to bavit. když začne pozdě tak už se proti zkušeným spoluhráčům nebo soupeřům nechytne a bavit ho to ani nezačne.

                          0 0
                    • abc  

                      Tak u těch malých dětí je důležitá hlavně všestrannost a obratnost a to ať dělají „závodně“ jakýkoliv sport. A případy sportovců, kteří zcela změnili obor v pozdějším období (Nash, Neumannová, Sáblíková, Roglič, Knapková) a vynikli v něm je právě důsledek té všestrannosti. Kondici natrénuješ vždy ale pokud je někdo „kopyto“ a od mala do něj rvou jen jak správně kopnout do balónu, nebo dvojtakty od rána do večera, tak to je pak problém. Ale ohledně toho fotbalu, třeba Jenda Koller začal hrát na úrovni taky až po dvacítce a kam to dotáhl…

                      0 0
          • Motyll  

            IMHO blbost musejí. Pokud chtějí (a rozpočet dovolí) mohou… Ovšem nevidím pro děcko přidanou hodnotu v kole za 30 a za 100.

            0 0
            • zderes  

              Možná šikovný taťka dokáže postavit za těch 30 kolo, které v obchodě s normální cenou stojí klidně kolem 100..

              Jinak v tom stavění a dílech na 29 je to obrovský rozdíl v porovnání s 24, 26 a 27,5.

              Je na to úplně vše, nic se nemusí moc hledat, shánět, dokonce se klidně může koupit použité kolo jako celek, je toho nepřeberné množství.

              Na druhou stranu už to není úplně o stavbě kola a toto může někomu docela chybět.

              0 0
            • barbier  

              když dobře situovaní rodiče pořídí dítěti takové letadlo, tak při dalším rozhodování upřednostní vzhledem k investovaným penězům znásobení cyklotréninků a závodů na úkor plavání, atletiky apod. – polovina dětí na drahých kolech dělá do 15ti let závodně jenom MTB a od 15ti let už nic.

              0 0
              • oddie  

                To je bohužel problém většiny jednostranně zaměřených sportů a zaslepených rodičů…

                0 0
                • barbier  

                  šílený je když rodiče nemají nebo nechtějí investovat třeba 200 Kč do starýho kimona v judu a děcko přes apel trenérů posílají týdny a měsíce na trénink v tričku s krátkým rukávem, to samé s pořízením za stovku opotřebovaných ploutví v plavání…

                  0 0
                  • oddie  

                    To nějak nevídám, zrovna s kimonama na judo bych klidně charitu udělal, co po dětech zbyde…

                    0 0
                • zderes  

                  A to si vem, že trenér mého kluka v cyklistice měl problém s tím, že kluk chodí 1–2× týdně plavat. Samozřejmě na úkor tréninku na kole…

                  0 0
                  • oddie  

                    Upřímně, pro mě jsou tahle témata o dětských závodních kolech a závodech dokonale odstrašujícím příkladem, a vždycky si říkám, jak je dobře, že od tohoto prostředí držím děti velmi daleko.

                    1 0
                    • mirorek2  

                      tak tak!

                      0 0
                    • gerrard  

                      Ale no tak. Nemas z toho nejakou zbytecnou fobii? Si to muzes udelat hezke a nechovat se jako ostatni. A znam kluby, kde to delaji velice, ale velice rozumne. Kdyz budou chtit kluci zavodit na kole, tak jim to budes zakazovat?

                      0 1
                      • oddie  

                        Vždyť jsem si to právě udělal hezké a nechovám se jako ostatní. Zakazovat jim nic nemusím, stačí je vést k něčemu jinému, navíc s tím bonusem, že je to všestrannější, což je pro ty děti podstatné.

                        1 0
                        • gerrard  

                          Tak to mame asi k detem trochu rozdilny pristup. Moje deti delaji to co chteji delat a nemusim je k nicemu vest. Jsou to jejich sporty co delaji a ktere si vybraly. To jestli je chteji nebo budou chtit delat vrcholove, v tom jim branit nebudu a dokonce jim to zasponzoruju. Je to totiz jejich cesta ne moje. K tomu zavodeni. Je tu spousta lokalnich zavodu, kde si zavodi deti pro radost a kdyz se povede pocasi, tak je to pokazde moc fajn. Na konci kazdy dostane lizatko a jsou vsichni spokojeni. No a k tomu trenovani. Co si myslis, ze deti ve veku do tech 10 –12 let ted delaji? Chodi do telocvicny a plavat. Pak se k tomu jeste prida behani a posilka. Tady to divoceni je spis zalezitost jedincu, kteri si mysli, ze vi jak na to a ne sportovnich klubu. Cyklistika je krasny sport a neni potreba ji demonizovat.

                          0 1
                          • mirorek2  

                            oddie to podle mě myslel obecněji

                            stačí se podívat na tréning jednoho místního suprklubu, 8–9 let, dospělá 29", lykra od hlavy až k patě, technika děcek v terénu 0, jak by s tím taky mohlo děcko otočit, když je to větší než ono, že…

                            z toho jsem měl osypky jen jsem je potkal na vyjížďce a bylo mi těch děcek opravdu líto

                            0 0
                            • gerrard  

                              No a to je to co pisu. Nemuzes cely sport zatratit jenom proto, ze se v nem obcas vyskytuji nejaci lidi co to neberou jako detsky sport.

                              0 0
                              • mirorek2  

                                já nezatracuju sport! zatracuju přístup klubu typu nejdůležitější je mít: 29", SPD a elasťáky, tam bych děcko nedal ani kdyby chtělo

                                0 0
                                • gerrard  

                                  :) Proc te drazdi ty elastaky? :) To je vetsinou tymove obleceni a deti chteji jezdit v tymovem. Horsi je to cpani na velke kola a to je zase spis v rezii rodicu nez klubu.

                                  0 0
                                  • mirorek2  

                                    protože kua chrániče jim nedají, bo to není p**o aero

                                    0 0
                                    • zderes  

                                      Dnes v elasťákách a spd jezdí mnoho dětí a ani nejsou v žádném klubu. Pokud fakt jezdí, tak jezdit v tretrách je mnohem bezpečnější. To je jako hrát fotbal bez kopaček. Jasně jde to, ale pokud to myslíš vážně, proč nekoupit kopačky…

                                      Jestli tam blízko máte nějaký “profiklub” (bůhví co tím myslíš, podle mě normální bajkovej oddíl) tak pochybuju, že by děcka měly techniku 0. Chtějí jezdit ve dresech oddílu. Pamatuju si, když mladej dostal první dres od trenéra jak na to byl hrdej)

                                      Jinak děti 8–9 let určitě nemají dospělé 29.

                                      Snad malinké rámy s velkýma kolama, tomu také v žádném případě nefandím.

                                      0 0
                                      • mirorek2  

                                        Na spd se techniku děcko nenaučí, na 29 taky ne. Klučina to tam lámal kolem stromu a už se válel, nedosáhl samo na zem ani kdyby seděl na horní trubce… Slepý nejsem, velikost kola ještě odhadnout dovedu.

                                        Ať si každý dává svoje děcko na co chce…

                                        Jméno klubu zmiňovat nebudu, nestojí mi to za to.

                                        0 0
                                        • kejda  

                                          Máme taky klubové dresy, sám jsem si ho zaplatil, upravil si grafiku, ale klidně mohl jezdit v teplákách a triku. Ale, ono to vypadá líp, a když ho náhodou někdo vidí, co umí, a zeptá se, případně se nezeptá, ale vidí logo klubu, tak může přihlásit svoje dítko. Tomu se říká nepřímá podpora. Bez této nepřímé reklamy by všechno stálo s prominutím za hovno.

                                          A jinak. Lukáš, syn 9 let, je jediný z celé skupny, kdo jezdí na platformách. Jednou mu jeden démon z bikepaku řekl, že nejvíc cool jsou borci na flatech, a co se naučíš na platformách, tak je úplně nejvíc. Mám mu to rozporovat???

                                          0 0
                                          • losiik  

                                            syn jezdi na tom modrém fullu? :)

                                            já bych byl naopak rad, ze jezdi na flatech a naučí se ovládat kolo bez upnutych nohou, na spd muže přejít kdykoliv

                                            0 0
                                            • kejda  

                                              To bude on :)).

                                              Však já jsem rád, na SPD může vždycky přejít, opačně je to trochu obtížnější :)). Ahoj pro mne. Vlastní zkušenost, domlácenej, jak po dvou kolech v ringu…

                                              0 0
                                          • mirorek2  

                                            vždyť to tak říkám! jen ho nechej, ještě sam hill 5/10 boty a je to :-))

                                            já přece nerozporuju zápal a klubové dresy:.-) hlavně ať to děcka baví

                                            0 0
                      • kejda  

                        Vím, kam míříš. Vidím to stejně. Hlavně to musí být pro děcka zábava…

                        0 0
                  • barbier  

                    no jo, když tomu u vás velí exot, který letěl z TS po prvním semestru…

                    0 0
    • Motyll  

      Dávám si do oblíbených…

      0 0
    • gerrard  

      Pri mladeho vysce je 29” kolo logicka volba. Ja uz taky priste pujdu do 29” v 173cm uz do toho dorostl. Ale zase si nemyslim, ze 27,5 je nejaky pruser. Stejne je to nakonec v nohach.

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Pokročila geo rámů, v začátcích 29ery s délkou CS pod 440 mm a hlavové trubky pod 100mm s vnitřním hlávkem nebyly. Progres ve zpracování karbonu, 1× řazení + boost řetězová linka umožnily stlačit délku CS ke 420 mm – tj. na úroveň 26erů. Úchop lze snížit představci (i řidítky) s výrazným dropem.

      Otec s B-F vzděláním, internetem a motivací dokáže vyprojektovat stavbu 29eru, na kterou se poskládá děcko od nějakých 150 cm tělesné výšky srovnatelně jak na 26er. Takový 29er žádá Rozpočet. Soutěžní XC tratě asi převážně nahrávají uspěchaným velkým zápletům. Zejména období růstového spurtu hovoří proti investici do materiálu. To pro nesoutěžní cyklistiku hezké 26ery z rámů za výprodejové ceny nebo bazarovky k nenáročné ergonomické optimalizaci jsou za přijatelnější cenu.

      0 0
    • Le Corbusier  

      https://www.bike-forum.cz/…team-27-15-5

      už jí to bylo asi malé tak pořizují 29:)

      0 0
      • gersa  

        Přesně to jsem sem chtěl dát taky :)

        Dcera dorostla na 29

        0 0
      • Jezevec70  

        Panenko skákavá, co mu dcera provedla, že musela jezdit na takhle nastaveném kole? :-(

        0 0
      • oddie  

        To je ale dobrý, nemít díly a být to někde za rohem, možná bych to vzal… teda pro děcko, které má 155 :D

        0 0
        • gersa  

          Mě napadlo, že by to bylo tak akorát pro manželku. Má 160 :)

          Ale ta kolo už má

          0 0
        • Jezevec70  

          Mladému by to taky sedlo. Má asi 157cm.

          0 0
      • kejda  

        To jsou mi ale věci :))…135 cm a dosáhla při TT 586 cm na rodla? A co teprve ty kliky 170 cm :)

        0 0
    • zderes  

      Do našich bajků jsem přidal kolo 29 na závody pro kluka. Už teď vím, že příští sezónu mu bude malé. Rám 17, kluk měří 164 cm.

      0 0
    • Motyll  

      Zkusím dotaz i sem. Nemáte tip na lehká kola, boost, microspline?

      Váha jezdce aktuálně 36 kg. Cena do ± 7k CZK.

      0 0
      • bednee  

        Lehká za 7000? Co si představuješ pod pojmem lehká? Já tak 1450g a ty ta 7000 nepořídíš. DT X1900 se na bazaru prodávají sundané z nového kola za 5000, ty ale váží cca 1900g.

        0 0
        • Motyll  

          Díky za reakci. Představoval bych si něco kolo 1600 – 1700 g.

          0 0
          • oddie  

            Náby z Ali, ráfky Black Jack, dráty 1,8 a je to tam :)

            0 0
          • šlapatko  

            Ve výprodeji byly náboje A2Z,dráty revolution + ráfky kolem 400g. Lehké kola pro děcko do 50kg.

            0 0
      • tm  

        Já potřeboval na normální ořech, vzal jsem Fulcrumy (nosnost do 90 kg), pro dítě ideál:

        https://www.kupkolo.cz/…der_z106872/?…

        0 0
        • Motyll  

          Ty jsou fajn, ale MS je nedostupný…

          0 0
          • bednee  

            Pokud nemas XTR kazetu, tak vymen i tu a usetris dost na hmotnosti. Klidne muzes mit XD kazetu s Shimano hazkou.

            0 0
          • zderes  

            Podívej se na Biketone.cz. Mohlo by to tam být. Náboje Bitex, ráfky i dráty.

            0 0
        • Motyll  

          Tak už jsou dostupné… Ale je tam větší problém :) Ty červené polepy jdou sundat?

          S naší barevnou kombinací naprosto nekompatibilní.

          0 0
          • Motyll  

            Tak než jsem se rozhoupal, jsou opět nedostupné… Bože já su vůl :)

            0 0
    • jenda kohout  

      Přesouvám z 26” vlákna. Takže vážení ladiči, měl by někdo zájem o můj rám. Je to 29” eSko. Hmotnost tak jak je na foto 1430g, včetně hlavového složení a adaptéru na pm třmen. Mám i další díly z baiku, více do sz nebo v mém profilu.

      0 0
      • kejda  

        Nevypadá to zle, příští rok to budu řešit pro syna, ale pro mě RU je krok zpět… zbytek bajku budeš prodávat na bazaru?

        0 0
        • jenda kohout  

          Napiš o co bys měl zájem. Něco už jsem použil, ale většina je v dílně

          0 0
          • kejda  

            Hodím SZ, spíš mi pak napiš co ti zbylo, ať se neptám furt jak debil a vše zajímavé bude fuč :)

            0 0
            • jenda kohout  

              Ok, domluveno. Teď jsem mojí pořídil Treka, tak něco je ještě s otazníkem. Sednu k tomu a sepíšu.

              0 0
        • kubad  

          v teto velikosti? zase nepřeháněj,

          můžeš dát 10mm RWS a rozdíl proti 12mm ose nepoznáš

          0 0
      • radak  

        Zdar, ten ram je ještě volný? Jaky to má střed? Dik

        0 0
    • šlapatko  

      Nazdar, máte prosím reálné foto 29ky pro postavu 150cm. Dcera měří 146cm. Do jara bude mít 150cm a řeším jestli postavit 27,5 nebo 29. Pro 29 mluví rychlý růst dítka. Vidlici mám v plánu snížit na 80mm, pláště nějaké gravel, kliky 152mm.

      0 0
      • bednee  

        Sup, velikost rámu S – https://photos.app.goo.gl/…6JgKMUej7ic8

        0 0
        • šlapatko  

          Díky

          0 0
        • kejda  

          ale klučina vypadá větší než 146 cm

          0 0
          • bednee  

            Na fotce má asi tak 150cm.

            0 0
            • šlapatko  

              Vidím to na 27,5. V rodině máme 29 velikosti 15, posadím ji na to a uvidím. Sám mám 193cm a menší kola mi sedí více.

              0 0
            • kejda  

              Tak to je fajn, my taky jdeme do S

              0 0
              • bednee  

                Možná pořešit geometrii, známý koupil synovi, co je o trochu menší Rockridera M, protože tvrdí, že má stejnou geo jak Sup S. Nevím.

                0 0
                • šlapatko  

                  Chce to kratší rám, nízkou hlavovku, vidlici 80mm a adekvátní kliky. Pláště dle použití. Pro mladou by na jaro stačily 622–40. Je opatrná a jezdíme nejvíc polňačky. Po zajetí není problém nazout mtb gumy. Jezdíme i hostýnky, Beskydy, rychlebky atd. Na vyzkoušení mám u rodiny 15 rám. Jen namontuju 152mm kliky, představec 50mm a upustím vidlici. Po tomhle testu bude jasno.

                  0 0
                  • kejda  

                    Ta u nás to vypadá na vidlu 140 mm :) a samozřejmě celopéro :)

                    0 0
                    • šlapatko  

                      Mladej bude rád. My jsme hltači km a stačí nám HT :-)

                      0 0
                      • kejda  

                        Taky ho sem tam vytáhnu na 50+ km, aby si zas nemyslel, ale ne nějaké perné kopce. Většinou vlakem a pak zpátky po svých :).

                        Těch má tady v Brně až až

                        0 0
                  • Pán z Dubu  

                    Chce to i krátkou zadní stavbu – ať dokáže nadlehčit přední kolo a jen do všeho nedrcá. CS kolem 420–425 mm nabídne asi jen boost karbon. Jako např. BH Ultimate Evo: CS 420 mm, BBDrop 65 mm – pro kratší kliky níž=líp. Krátkou CS má Kellys, ale šlapák výše.

                    Úchop lze snížit negativníma vlajdama.

                    0 0
                    • šlapatko  

                      Budu se pohybovat v levnějších relacích. Nejspíš to dopadne s 27,5. Větší výběr levných rámů a kratší zadní stavba. Mám doma i použitelnou vidlici. Jen půjdu mimo proud a zvolím převody 2×10. Proti přesmykači nic nemám. Doma se mi válí XT kazety, nemám rád brzdu na přehazce. Je potřeba vyvinout větší sílu na páce. Přesmyky side swing chodí krásně u utáhne je i holka.

                      0 0
                • kejda  

                  Je to porovnání. Jeho stávající XS 27,5" je jen o málo menší než třeba Superior S. Rozvor třeba delší 3 cm, horní rámovka o cca 4 cm atd. Pak jsou ale rámy, které jsou dlouhé, vysoký standover, je fakt potřeba se na to trochu podívat.

                  0 0
      • bednee  

        Kliky 152 mi teda přijdou krátké. My jsme nechali co tam byly 170 dlouhé. Vidlice taky zůstala na 100mm zdvihu. Pláště má 2,25.

        0 0
    • šlapatko  

      Kliky nechám 152mm, momentálně vozí 140mm.

      0 0
    • šlapatko  

      Stavím se do krámu za známým a vyzkouším jestli má 29 při 150cm smysl.

      0 0
      • zderes  

        Když měl kluk 150 cm, tak někteří jeho vrstevníci na 29 jezdili. Řekl bych, že skoro všichni s podobnou výkonností.

        0 0
        • šlapatko  

          Ahoj, rozum říká 26 nebo 27,5. Peněženka 29, za dva roky jen vyměním rám.

          0 0
          • zderes  

            Pokud jde o peněženku a nebude se extra závodit, klidně bych nechal 26. Rozdíl mezi 26 a 27,5 není až tak velkej. Ale i ta varianta 29 není úplně špatně, ale asi bych si to někde vyzkoušel.

            0 0
          • oddie  

            26 se po inzercích válí, jen si vybrat, to je spíš plus pro peněženku…

            0 0
    • prochyz  

      Kdyby měl někdo zájem, prodávám tomto rám 17" a vidlici se suntour xcr(vzduchová, pevná osa)

      0 0
      • vpa007  

        Hele, nechtěl bys to nafotit krapet líp… a nejlíp umýt a naleštit? Né, že bych před prodejem dělal ze zdechliny navoněnou krasavici, ale tak nějak to pomůže… a i když někde kupuju jetou věc, tak mám rád, když mám pocit, že je to hezký… jen takovej T!P. ;-)

        0 0
        • zderes  

          Má pravdu ten chlapec, ale výjimka potvrzuje pravidlo.. Když jsem kupoval ojeté auto, tak jsem hledal a hledal a podle toho, co bylo napsáno a podle nádherných fotek jsem cestoval. Těch aut se dalo napočítat tak pět v republice. Z toho bylo jedno v Brně, ale co, dvě blbý fotky nenaleštěného auta a v popisu jedna věta něco o prvním majiteli. Tenhle inzerát mi tam vždy tak nějak zavazel. Za pár dní jsem cestoval do Brna a že se na to podívám. Bylo to u autorizovaného prodejce. Všechno bylo ale úplně jinak a s autem tam pak přijel majitel, leštěnka v perfektním stavu a druhý den jsem si to odvezl. Jezdím s tím tři roky, tak dlouho jsem auto nikdy neměl :))

          Netvrdím ale, že toto kolo je tento případ :)))

          0 0
    • vt  

      Mam 2 dotazy na stavice:

      1) Od kolika cm prechazite u deti na 29?

      2) Jake jsou moznosti ramu – u 26 jsem byl spokojen s Force, ty jsou koukam nedostupne, mozna Maxbike? Idealne potrebuju set s pevnou vidli.

      0 0
    • indet  

      Syn ma aktuálně 157cm 46Kg a od Ježíška dostal Rockrider XC500 https://www.decathlon.cz/…_/R-p-304245?…. Na kterém jsem navažil reálně 11,7Kg včetně pedalu a košíku.

      Dostal aktuálně kratší představec, ESI gripi a zužil jsem mu řídítka na 680mm. Ještě musim sehnat menší sedlo. Mladej me prekvapil jak rychle se s kolem sžil.

      0 0
      • PatRyck  

        Je to ve velikosti S? A jak dlouhé to má kliky? A jdou tomu odstranit nálepky ROCKRIDER? :-)

        0 0
        • JachymP  

          Nálepky jdou přelepit nálepkama sworks

          0 0
        • indet  

          Nalepky jsou pod lakem :-). Kluk ma 9let a roste strašně rychle. Na jaře loni měl 150cm. Tak jsem vzal už M-ko. Kliky jsou 170mm, mladej se na kole nehoupe. Mam doma jeste jedny kliky M8100 v 165mm, ale nevim zda to budu předělávat protože bych musel nechat na obou kolech prelisovat středy Shimano za Sram. Ani nevim zda lze opakovane prelisovat stred? Nebo se vždy používá nový?

          Předpokládám že prohozenim klik to nebude mit tak velky vliv na hladký chod řazení Sramu, nebo Shimana 1×12. Rockrider me prijemne prekvapil, jak to kolo je pěkně poskladane a funkční. A mezi nami takovou hmotnost nemela ani Alma M50 v originále kdy jsem ji koupil dceři a to maji stejnou vidli a ram Orbei váží těsně nad 1kg. 3–4roky kluk pojezdi a pak buď dostane nový rám, nebo cele kolo.

          0 0
          • lith  

            Tohle kolo je za ty peníze super. Jen velikost M je teď prostě moc, ale to víš a zdůvodnil sis to. Já osobně bych ještě popřemýšlel, jestli tam nedat převodník 32z.

            0 0
            • PatRyck  

              Souhlasím, že za tyhle peníze to vypadá bezkonkurenčně. Vůbec bych se nezlobil, pokud bys poslal fotky, jak na tom kluk vypadá, když šlape. Podle tabulky na webu Decathlonu to sice na něj je velké, ale já řešil podobné téma se Spešlem a i když holka byla tabulkově S, tak jí M nakonec vůbec velké nebylo. Tabulky je třeba brát s rezervou!

              Každopádně ty kratší kliky tam můžeš dát i do SRAM DUB středu (je na osy s průměrem 28,99 mm) s nějakou redukcí (na průměr Shimano 24 mm). Tahle: https://www.specialisteelektrokol.cz/…-typ--bsa24/ vypadá použitelně, ale odborník nejsem. Jestli se pletu, tak se tady určitě někdo ozve :-)

              0 0
    • kajto  

      OG Evkin velikost S. Zatim takhle ,jeste budou lehci zaplety ,Pirelli plaste a jina kazeta.Zluta se vytrati ,princezna chce jenom cernou.Sedlo se nastavi par cm niz.

      2 0
      • vpa007  

        Tyjo, pěkný! A tý žlutý je škoda, nějakej ten akcent toho čenokněžníka posílá dál… ale hádat se s ženskou, zvlášť s vlastní dcerou, to fakt nechceš.. :D

        0 0
      • Polka  

        Super! To by mohlo mít kolem 9kg.

        0 0
        • kajto  

          Diky. Jo,az dorazej Scorpiony z Italie ,tak to hodim na vahu, predbezne 9.1 bez pedalu.

          0 0
      • matbiker  

        Prosim te, poslal bys mi odkaz na ten ram?

        0 0
    • kejda  

      U nás už taky přezbrojeno :)

      2 0
      • Emp14  

        Velikost rámu? A velikost pilota? Díky.

        0 0
      • Motyll  

        Velká paráda!

        0 0
      • Jáchym 1  

        Je to pěkný a hlavně to je Cubík :-)

        0 0
        • kejda  

          Jojo. Skáče výš a dál a ten Lyrik vepředu jakoby ani nevěděl, že se něco děje…Ještě mám možnost vyměnit originál Lyrik Select 160 mm za Lyrik Ultimate 150 mm, což mě láká už vzhledem k vnitřní patroně…

          0 0
    • ganjabiker  

      Náhodou jsem objevil toto: https://kolonet.cz/…-velikost-13

      Bohužel hlava 1 1/8, zadní osa zřejmě 135/10, nicméně i tak mi to přijde jako zajímavý kup.

      0 0
      • gersa  

        maximální šíře pláště 29"x2,10

        To neni moc pozitivni udaj

        0 0
      • kejda  

        No kromě ceny, která je super, na tom nevidím nic moderního…na nějaké to šontání po šotkách kolem baráku to asi splní účel.

        0 0
      • RapMan  

        a co se s tím dělá, když to to surový rám. Musí se lakokvat, i když se mi to líbí v tom surovém stavu?

        0 0
        • kejda  

          Můžeš to nechat v tom surovém, to není vůbec špatné

          0 0
    • madcat  

      Má cenu po 26" dávat klukovi rovnou 29", nebo je vhodný tu 27,5" nepřeskakovat? Mám kluka 11 let/cca 150 cm a holku o 2,5 roku mladší, teď má tak 134 cm baj voko. Kluk jezdí na Author Champion 26", holka na 24" Orbee MX24. Oba z toho pomalu, ale jistě vyrůstají, ne že by jim to bylo vyloženě malý, sedlovka určitě ještě trochu určitě vytáhnout půjde, ale příští rok už nejspíš bude potřeba pokročit dál. Myšlenka je taková, že když by kluk přes zimu nějak výrazně povyrostl, tak s 29" kolem už bych mu pak jenom (když by to šlo) měnil rám za větší jak by rostl, většina komponentů by se mohla používat když to lehce přeženu až do smrti. Je tu někdo s relevantníma zkušenostma, tzn. podobně věkově od sebe děcka? Dík všem.

      0 0
      • XNeo  

        Po zimě už by určitě 29" zvládl, jen sehnat vhodný (malý) rám. Otázka je co kluk jezdí, 27,5" bude o něco obratnější, takže spíš jde o to co mu víc sedne.

        0 0
      • zderes  

        Jsou to cyklozávodníci?

        0 0
        • madcat  

          Určitě nee, spíš klasičtí vesničtí tůristi. Jakože tak 50/50 když si sami vyjedou s kamarádama po dědině a nebo se mnou občas cyklo výlety dejme tomu do 20 km zatím… Zas tak moc tu cyklistiku nežerou ????????‍♂️

          0 0
          • šlapatko  

            Ahoj 27,5 bude obratnější a lehčí. Dcerka přecházela ve 146cm na 27,5 kola, rám 16. Vidlice 80mm, kliky 152mm , krátký představec. Momentálně mám problém sehnat 18 rám. Mladá roste jak z vody.

            0 0
          • zderes  

            Tak bych to moc neřešil a přeskočil bych 27,5. A ani bych s tím moc nespěchal.

            0 0
      • Pán z Dubu  

        https://www.albie.cz/…rc-7-0-2021/

        má krátkou chainstay, jako málokterý 27,5er. I BBDrop patří mezi větší – tzn. pro kratší kliky ideál. U toho nemám obavu o obratnost a ovladatelnost.

        0 0
      • K2  

        Mám podobný problém. Dcera mi vyrostla z S 26" a hledám nějaké menší Mko. Má kolem 160 cm a ještě poroste

        Našel jsem tohle kolo https://www.decathlon.cz/…_/R-p-330101?…

        Líbí se mi, že Mko rám je hodně nízký (délka sedlové trubky 400), což odpovídá u jiných výrobců S-ku.

        Decathlon prezentuje, že se do toho rámu dají osadit jak 27,5" tak 29" kola.

        Jaký je váš názor na tohle kolo?

        0 0
        • tompca  

          Proč ne, já šel podobnou cestou, sice ne mtb, ale gravel,holka 156cm, měla 27.5" na 14" rámu a příští rok by jí byl malý, koupil jsem Tribana GRVL 120, předělávám jí ho na hydrauliky a 27.5" kola.

          0 0
        • indet  

          Ja koupil synovi obdobnou xc500 v M a vyrazne víc si na kole věří jak na malém kole. Neboji se ani větších kořenů a hupu.

          0 0
    • pocestny  

      Ahoj, potřeboval bych si ujasnit, jestli má smysl koupit základní SID SL Select RL 100mm, osa 15×110mm, 29", okolo 10500 kč na děcko kolo. Chtěl jsem lehkou, citlivou a né moc drahou vidlu. Dítě by mohlo mít tak 48–55 kg v průběhu času, nenáročné XC bez skoků.

      Myslel jsem, že to bude „jasná volba“, ale po pročtení diskuzí si už vůbec jistý nejsem.

      Díky moc.

      PS: položím stejný dotaz raději i v SID/Reba vlákně

      1 0
      • bednee  

        Taky jsem to řešil a nakonec jsem koupil Fox 32, na cyklobazaru jich je hromada nových nepoužitých.

        0 0
    • tompca  

      Kdyby někdo sháněl pro „dítě“ 29" v S (155–170cm), tak na muziker.cz mají za pěknou cenu pár kousků BH Bikes Ultimate RC model 2022.

      https://www.muziker.cz/…-horska-kola?…

      1 0
      • hompmo  

        Po další úpravě to může být pro děcka super bajk…

        0 0
        • madcat  

          Přemýšlím jakou úpravu máš na mysli, mě na těch kolech takhle na první pohled nic vysloveně neuráží. Možná ty in-house komponenty typu řídítka, sedlovka atd. za nějaký lehčí, ale jinak mi připadá karbon bajk na neošizeným Deorečku a se slušnou vidlou za 26 tisíc nebo kolik jako docela neuvěřitelná nabídka.

          0 0
          • gersa  

            175mm kliky bych asi dítěti nedával. Tedy pokud nemá 175+

            0 0
          • tompca  

            Pro „dítě“ se 157cm je to polotovar. Kliky 175mm, řidítka 780mm, představec 80mm, sedlovka 420mm (kouká 23cm z rámu, to je i na mých 173cm vysoko), základní brzdy. Jinak váha po sestavení z krabice 12.31kg bez pedálů (jen sedlovka+sedlo 645g), za 26.300,–, ale pěkný základ, prohrabu šuplíky a uvidíme co z toho vyleze.

            1 0
      • tompca  

        Tak co zbylo, zase „zdražili“.

        0 0
    • tompca  

      Dneska jsem „dobastlil“ finální verzi. Bylo docela hezky, tak jsme ho se synátorem cca 15km projeli a zatím je nadšený.

      https://www.bike-forum.cz/…ro-pubertaka

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.