Cvakání - SR Suntour odpružená sedlovka SP17 NCX 30.9/400 mm

17 nepřečtených
  • oznogg

    Ahojte,

    předně chci říct, že nejsem bike-nazi na klapání ve středu a podobně (spíš naopak), ale v okamžiku kdy se za vámi otáčí lidé už to prostě není ono :D

    Pořídil jsem si na Kellys SOOT 50 odpruženou sedlovku SR Suntour SP17 NCX. První cca týden vše v pohodě, krásně se jezdilo a hlavně záda tak netrpěla. Potom ale začala sedlovka klapat. Spíš se chci zeptat jestli někdo nemá zkušenost se stejným typem sedlovky nebo jestli nemám koupit silnější pružinu nebo tak něco… Nejsem úplně technický typ (sedlovka byla instalována v servisu), tak mě zajímá váš názor než kolo zase odvezu zase na opravu. Klapání jde přímo z toho pístu (sedlo to nedělá) když jedu na mírně nerovném terénu nebo se víc opřu do šlapání. Pokud se opřu do sedla úplně vepředu, tak odpružení funguje bez problémů. Ale když sedím klasicky podle tvaru sedla, tak už klape… Natočil jsem pro názornost video:

    https://photos.app.goo.gl/…y9KirUQGa1x7

    Předem díky.

    0 0
    • iiki  

      Silnější pružinu použít pokud už nelze víc utáhnout nastavovací šroub. (chodí to tvrdě na doraz)

      Sedlo máš moc posunutý dozadu – obrovský nápor na lyžiny, ohnou se přez hranu zámku (můžou i prasknout). Možná se tam už něco děje, odpovídalo by tomu to cvakání při zatížení zadní hrany sedla.

      Váleček (když je málo maziva) na tom pístku pazvuky taky umí, ale to zní jinak.

      0 0
    • Markony  

      Tyhle sedlovky mam dvě ale žádný zvuk, jak psal kolega přitáhnout stávěcí šroub a náhodou nemáš volnou jednu stranu dotažení sedla ?

      0 0
    • xtonda  

      Vidím, že to dělá jen když tlačíš na zadní část sedla. Mám SP12, ale co sem koukal na obrázky SP17, tak sem nenašel rozdíl. Tohle u mě určitě není normální.

      Zkontroloval bych následující:

      • že sedlo není víc vzadu než má být a že je dobře usazené v zámku a ten je řádně dotažen
      • že nedochází ke kontaktu ližin sedla s předním horním kloubem paralelogramu, to se tu této sedlovky bohužel u některých sedel stává
      • že máš správnou tuhost pružiny pro svojí hmotnost, sedlovka se dodává se střední, ale dají se dokoupit měkká a tvrdá, ale z videa nevypadáš že bys měl pod 65 nebo nad 95 kg a tey potřeboval jinou pružinu
      • že máš správně nastavené předpětí pružiny podle návodu, při nasednutí má být sag zhruba třetina zdvihu a zároveň má být ten šroubovací špunt kterým se předpětí nastavuje zašroubován tak aby bylo vidět minimálně 10 mm závitu. Jelikož to celkem snadno stlačuješ jednou rukou docela o hodně přijde mi, že to máš utažené málo.
      • že je sedlovka dobře usazená a dotažená v rámu a bez bordelu.

      Podle návodu se má každého půl roku nebo po 500 km provádět údržba – vyšroubovat zespodu vyndat pružinu, dá se vyndat i píst, vyčistit, namazat vazelínou, namazat klouby něčím řídkým. Ty klouby jednoduše rozebrat nejdou, čepy se musí vylisovat. Tak uvidíš v jakém je to stavu. Podle návodu pokud není správně nastaveno předpětí, tak to bude chodit po dorazech a sedlovka se může poškodit. Sedlovky se dělají v různém průměru, ale pružiny sou stejné, aby se nevychylovala do stran je na ní nasazen plastový váleček, ten se mohl sesunout, i když mi to nepřijde pravděpodobné.

      0 0
      • petyn  

        Čepy normálně rozebrat jdou. Povolí se inbusem ten červík a čep vytlačíš šroubovákem ven.

        0 0
        • xtonda  

          Mě to právě moc nešlo, červík sem vyndal, ale drželo to fest, přes šroubovák sem do toho mlátil a vylezlo to jen asi o 1 mm, tak sem to radši naklep zpátky, podle návodu se tohle při údržbě dělat nemusí. Co sem viděl na YT jak někdo dělá údržbu, tak nějak lisoval. Teď když je víc jetá, tak už by to možná šlo, ale když sem to zkoušel po první sezoně, tak to tam drželo fest.

          0 0
    • oznogg  

      Všem moc děkuju za rady,

      dneska dojede brácha, tak se na to přes víkend koukneme a projdeme všechno co jste psali. Je pravda že sedlo by mohlo být trochu víc dopředu, občas si příjdu moc natažený když jedu… to bude asi první věc co zkusíme.

      Jinak vážím cca 80 a výška 190.

      Dám vědět co zabralo, případně jestli jsme sedlovku zrušili úplně :D

      0 0
    • Markony  

      Vyndaní červu musí jit úplně ven není porblém mam dvě ale na obou jen čep chce trošku vice zabrat kulatinka kladivo a jeto v klidu .

      0 0
    • Smazaný účet  

      Cvakaní ? Nejedna se spis o cvakot ?

      0 0
    • oznogg  

      Posunutí sedátka dopředu pomohlo tak o 50%. Už ne-cvakám/klikám/cva­kotám jak úplný blázen :D Ale po příští výplatě půjde kolo znovu do servisu.

      0 0
    • Petrkupb  

      Prosím o radu, vážím 65 kg ± 1kg bude fungovat spíš namontovaná střední pružina nebo mám rovnou dokoupit měkkou ? Je to zase výdaj + 300 kč.

      0 0
    • allrose  

      Pokud z ní nepotřebuješ pružinovou houpačku,tak by ti měla vyhovět i střední,nejdříve vyzkoušej..

      0 0
    • Langi46  

      Zdravím všechny. Měl bych dotaz k této sedlovce, resp. k jejímu průměru 30,9 mm. Já mám stávající sedlovku 30,4. Do trubky se mi 30,9 nevleze. Mohu trochu obrousit? Zbude tam pak dost materiálu? Měl někdo stejný problém?

      Děkuji za odpovědi.

      0 0
    • Markony  

      Osobně bych vazal velké kladivo a namlátil ji tam to půjde stejné řešení jako ji brousit . Spiš sehnat průměr 27,2mm a použit vložky .

      0 0
      • Langi46  

        Tak to je škoda, tohle jsem nevěděl, že jsou takové redukce. Takže obroušeno na 30,4 mm. Snad to neprdne.

        0 0
    • Langi46  

      S jakým sedlem na sedlovce jezdíte? Je již zbytečné kupovat např. sedlo Ergon SM E-Mountain Pro Men stealth? Nebo to bude v pohodě.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.