• Masi

    Zdravím, měl bych dotaz k cenám komponent před rokem a nyní. Pokud se nyní kouknu na Shimano LX versus XT, tak cenový rozdíl je velmi malý (náboje, přehazovačky, brzdy) – byl obdobně malý rozdíl i před rokem?

    Hodlám se dobrat toho, zda má letos vůbec cenu koupit kolo ve slevě (počítejme 15 – 20%), nebo počkat na nové modely s tím, že za stejnou cenu jako loni bych získat lepší osazení (a o rok vývoje pro vylepšení komponent).

    Pokud bych vycházel jen z kurzu dolaru, tak šel o 25% dolů. Což si můžu vyguglovat snadno, ale vyhledat ceny komponent před rokem už není snadné, proto prosím o případné reakce. Díky.

    0 0
    • Rychlej turista  

      Před 10 – 15 byla ultegra sada pro závodníky a pro lidi, co nevěděli, kam s prachama. Od té doby ceny stále klesají, takže jestli chceš čekat, až se ten pokles cen zastaví, třeba už ani to kolo potřebovat nebudeš.

      0 0
    • kubad  

      no za 2 roky to bude ještě levnější, za 3 ještě víc takže za pár let budou skoro zadarmo – teď jen jestly se ti vyplatí počkat

      0 0
    • BlickM  

      To je těžký.

      Třeba loni v. letos ten pokles nebyl tak velký. 15–20% případná sleva asi udělá víc. Teď vynechávám vývoj komponentů a taky jsem sledoval spíš kola na úrovni Deore.

      Ale třeba jestli se nepletu 2–4 roky po koupi mého kola šli ceny dolů víc, takže táta třeba koupil Treka s Deore cca o 6000,– levnějc, než já GT.

      Takže můj názor: Většinou se asi vyplatí dobrá sleva, ale čas od času to neplatí a skok nových modelů je větší. A pak :-D ten pocit, že sis koupil přecijenom novinku.

      Kurz Dolaru klesá, jestli klesají ceny komponentů (teda rychleji než těch 15–20%)? Asi ne, navíc jestli a jak rychle zareagujou na ceny výrobci kol… Ať se rozhodneš, jak se rozhodneš, minimálně jednou si řekneš, že já … to neudělal obráceně ;-)

      Nepomoh, co? :-D

      0 0
      • Masi  

        Nepomoh, ale rád jsem si to přečetl ;)

        Jinak díky za reakce všech. Kolo už mám doma – nakonec úplně jiné, než jsem zamýšlel. Mám Amuleta 10.3 s 30% slevou, takže z hlediska ce­ny nebylo moc co řešit.

        A co se týče mého dotazu, stejně pořád věřím, že v rozhodování může pomoci srovnání cen vůči lonsku. Mít ta čísla k dis­pozici, tak bych si poradil sám, takhle to alespon napíšu obecně, čeho jsem se snažil dosáhnout.

        Protože mi šlo jen o srovnání komponent LX vs. XT, stačilo by mi vě­dět:

        • zda se oproti lonsku snížil cenový rozdíl mezi LX a XT, tj. kolik % z ceny XT komponentu připadá na LX ⇒ pokles rozdílu ceny mezi dražším a levnějším modelem pro 2009
        • částka vyjadřující absolutní pokles LX a XT nezávisle na sobě ⇒ pokles ceny kol pro 2009

        Ale jak naznačoval leckterý příspěvěk.. nemá cenu to překombinovávat. Leč věštit z čísel taktéž není od věci :)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Dáš jeden závod na blátě a zjistíš, že ty ceny jsou úplně jinde, než kdyby ses mu vyhnul a místo toho jich dal pět na suchu.

          0 0
    • stihac  

      Pomoze ked porovnas priamo 2 alternativy ktore pre teba prichadzaju do uvahy – ak je to ten isty model jednej znacky len iny rocnik, tak niekedy sa zmeni farba k horsiemu / lepsiemu :) Inac niekedy dostane novsi model zasadne lepsi niektory komponent, tak dalsi argument… ale ja si kupujem kolo vzdy s tym ze vydrzi par let (min. 5) tak je mi jedno ci je to novsi alebo starsi model, to rolu prilis nehra, skor konkretne veci, ci sa v danej sade nieco z roka na rok tak zmenilo ze to ma vyznam brat do uvahy alebo nie. A viac sa spolieham na zlavy na stare modely, pravda teraz vyvin kurzu USD trochu situaciu meni.

      0 0
      • kubad  

        jak mění vývoj kursu dolaru ceny?

        většina výrobců má pro evropu ceny v Eurech a kurs euro dolar berou 1/1 takže ten pád kursu se projeví max při individuálním dovozu.

         
        0 0
        • stihac  

          Mam na to vobec reagovat? Vidim ze sa vyznas este aj v zahranicnom obchode… Ked hovoris o nejakej vacsine tak tu by potom zrejme ta mensina rychlo polozila. Alebo su aj ine obchodnicke grify ako obchodovat v USD. (isto nemusim rozvadzat – to uz skutocne presahuje ciel tohto fora)

          Mozno si len chcel povedat ze je to zapricinene posilnovanim Kc voci euru, ale tvoja nenavist a zlomyselnost ti nedovolila napisat to priamo a jednoducho? Keby to nepisal stihac, tiez by si mal rovnaku potrebu poucovat?

          0 0
          • kubad  

            na něco sem se zeptal tak prosím o odpověď, jinak s tím poklesem kursu vůči euru samozřejmě souhlas

             
            0 0
            • stihac  

              tak si zaloz temu a dufaj ze sa najde niekto ochotny ti odpovedat. Nie si moj nadriadeny a necitim sa ti byt ani inak zaviazany aby som musel na tvoje akokolvek mienene (napriklad aj zbytocne) dotazy odpovedat ked si panacek zamane…

              0 0
              • prodi  

                stihaci stihaci já ti zezačátku fandil, myslel jsem, že máš svůj názor něčím podložený, ale ty máš v tý palici fakt asi vymeteno. Neber to jako urážku…

                0 0
                • stihac  

                  a to mam brat ako co? Neviem ktory nazor si teraz konkretne myslel, ale to je jedno.

                  0 0
            • dancing dog  

              Asi takhle- dollar prudce klesal, ted kolísá se stále sestupnou tendencí, ale už mnohem pomalejší…euro je vůči dollaru pořád silnější / nikdo teda asi vlastně ani neví proč / a koruna vůči euru stále posiluje…dollar stále je zatim měnou světa č. 1…

              tak, a teď si to dát trocha dohromady…

              0 0
    • petrpoko1  

      hoď tenhle dotaz někam na forum o počítačích.. věčná otázka jestli koupit co je dostupný nebo počkat co přinese další rok, slevu tam nahrazuje zastarávání komponent a porád nový standardy patic a rozhraní :)

      Kup co se ti líbí a když se ti nic nelíbí nebo to nepotřebuješ tak počkej – ale rozumový úvahy do procesu koupě kola nepatří. Máš na něj peníze a chceš je utratit nebo nemáš (případně je šetříš).

       
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.