• Janouch

    Ahoj znalci Broumovských stěn. Měl bych dotaz zda je technicky mozne prejet na kole hreben Broumoskych sten  od Honskeho špičáku pres Straznou horu , Supi hnizdo a dal po cerveny a zluty znacce az k Machovskýmu kříži ?? Popřípadě doporučte nějakou jinou variantu díky všem za info ..

    0 0
    • Janouch  

      to jse tam vazne nikdo nebyl ? :(

      0 0
      • Alibaba  

        Já jsem tam byl, ne však jako biker, nýbrž coby světlomalíř..­...Takže neporadím.

        0 0
    • Lázeňák  

      Chtěl jsem poradit, ale tady se zjevně jedná o úplně jinej Broumov než co je u nás  :-) 

      0 0
    • mara53  

      dá se to , ale jak píšeš – technicky a to místy docela dost!!  je to zpočátku pěkný nenásilný  singlík lesem nahoru od hl.cesty na Broumov a dál to máš pěkně značený jako trasa jednoho z nejtěžších MTB maratonů v ČR – Rallye Sudety – viz.mapka http://www.redpointteam.cz/…t/index.html - akorát se za Strážní horou při závodě sjede dolů do Ameriky – občerstvení tam ale funguje pořád, a pak se znovu prudce stoupá asi po té fialové – na Supí Hnízdo bys musel jet přes hvězdu po hřebeni - je to dost technický singlík s několika pěknými výhledy na Broumovsko ..... viz. Hvězda atd.      

      0 0
    • lazza  

      Oživím vlákno: rád bych ten hřeben projel taky – je to lepší dát ze severu nebo z jihu?

      Jinak nevím jestli koukám dobře, ale připadá mi, že je celá ta vrcholová stezka v NPR (?)

      0 0
      • va-bo  

        Navíc je tam teď do některých míst zákaz vstupu kvůli hnizdění sokola stěhovavého. Nevím podrobnosti, ale CHKO asi poskytuje info.

        0 0
        • lazza  

          Jeli bychom az v cervnu, nicmene jestli je hreben komplet v NPR, tak máme na kolech smolíka

          0 0
          • Smazaný účet  

            co si tak vybavuju z loňska, tak legal jsou tam na několika místech příčné přejezdy, ale hřebenovka nee

            0 0
            • lazza  

              Jojo, hřebenovka na bajku je bohužel mimo.

              Kdo je místní – jakou byste navrhovali alternativu?

              0 0
              • va-bo  

                Můžete jet mimo hlavní hřeben po obou stranách. Amerika, Božanovský kříž, Pasterka, nebo druhou stranou Slavný, Bělý, Řeřišný, Lhota, Karlow.

                Tak nějak. Doporučuju navštívit hostinec u Lidmanů ve Lhotě. Přes víkend otevřeno.

                0 0
      • MirosPikos  

        Těším se na fotky už teď :)

        0 0
    • hawrda  

      Kdysi jsme jeli po státní hranici od Trutnova až přes Ruprechtický Špičák,Janovičky atd.Místama naprosto boží singly mezi borůvčím a po vrcholku skal(např Hraniční hřeben nad Adršpachem).

      Jak to tam vypadá teď nevím.

      0 0
    • lazza  

      Malej report ze Stěn: v sobotu jsme plus mínus kopírovali Best of Sudety přes Broumovský stěny. Dojeli/došli jsme po modrý TZ až ke Hvězdě s tím, že to chcem vidět, ač se tam nesmí (kola samo tlačenka). Je to totál chození s kolem při boku/na zádech – průrvy, skály, soutěsky. Hezký pro pěší i s dětma.

      Sjezdy v oblasti naprostej orgáč: široký cesty vyskládaný obrovskejma plochýma kamenama, místy vyvrácenejma, takže občas pořádnej rachot. Příroda úchvatná, broumovský výběžek jak z jinýho světa:i ve 21.století umí neveliký terénní zlom vytvořit Ztracený svět, místo jak z jiných časů. Broumov hodně atmosférický a smutný místo.

      Při cestě k Machovu jsem si roztrhl holeň o pedál, takže návrat do Božanova a pak šití do Broumova,

      Neděle do Vraních hor tak padla, bohužel. Fotky nakonec o ničem, takže snad jindy a líp.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Příroda nádherná, ale ten Broumov je opravdu hodně smutné místo. Ať žije Beneš!

        0 0
        • MirosPikos  

          Beneš? Proč Beneš?

          0 0
          • Smazaný účet  

            No nejprve se Němcům nebránil a potom je hrdinně vyhnal. Důsledek je spolu se železnou oponou vidět.

            0 0
            • Jakobo  

              To je bohuzel nesmysl, ktery je dodnes predavan kvuli mylne znalosti tehdejsi situace. Sami bysme se dlouho neubranili a hlavne zapad zil v presvedceni, ze v CSR se deje bezpravi Nemcum. Bylo par takovych jako Churchil, kteri uz tehdy videli dal. Ale tech bylo malo.

              Navic Polsko bylo dalsi, ktere si chtelo urvat kus CSR a v zadech Slovaci.

              A ze je po valce vyhnal – a cos cekal? Uz jen ta nenavist k Nemcum, on jim tim mozna i pomohl, minimalne zabranil par masakrum. Slovaci meli udelat totez s Madary za Dunajem. Nic proti Madarum, ale obe zeme by dnes meli vetsi klid.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Ono ani tak nejde o to jestli bychom prohráli nebo vyhráli, ale co to udělá s morálkou národa. Máš zbraně, jsi připraven bojovat, dokonce padnout za vlast a nic. Potupně odejdeš.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  už tě vidím, jak říkáš dětem „jděte bojovat, sice prohrajete a umřete, ale pozvedne to morálku národa!“

                  0 0
                  • raw 4  

                    Souhlasím, je to těžký a s velkou pravděpodobností bychom prohráli…ale rozdíl mezi národní hrdostí (nemyslím hrdost když se něco vyhraje v hokeji, či v jiném nesmyslu :-)) mezi Poláky a nami je znát a to si myslim, ze Poláci byli v daleko horším postavení …

                    0 0
                • lazza  

                  Asi by to chtělo nastudovat nějakou tu literaturu. Uvidíš, že tak jasno už v tom mít nebudeš

                  0 0
                • Jakobo  

                  Bojem by tehdy CSR podporila nazor na utlak Nemcu (kteri by bojovali proti uvnitr republiky spolu se Slovaky v zadech) a my bysme mozna uz nikdy neziskali zpet tato uzemi. Je to jen jeden z nazoru historiku zalozeny na analyze tehdejsi situace. Takze Benes mozna podepsal ne primarne kvuli tomu, ze bysme se neubranili. V tech sudetech to jiskrilo uz od vzniku CSR a byly tam vypady obou stran, tam byl valecny stav dlouho pred rokem 38.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Zpetne se to da hodnotit ze vsech stran no…ale s vypady v pohranici pred zacatkem valky to bylo docela divoke…nazory, kdo mohl za napeti v pohranici se docela lisi.

                    Taky zpetne muzem rikat, ze vydani ceskoslovenska nemecku podporilo nemecke vojenske ulili, bo ziskali jednak techniku, druha tezky prumysl, ktery je docela vyznamne podporil pri budovani armady…

                    0 0
            • MirosPikos  

              Já bych šel trochu víc dozadu, když bych někoho obviňoval a viníka hledal v původcích dvou světových válek. Cokoliv potom už je jen důsledek války a za války se vždycky děly, dějí a budou dít hrozné věci.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mi nejvíc vadí princip kolektivní viny. My sami víme nejlépe co to znamena držet hubu a krok a myslet si něco jiného.

                0 0
            • lazza  

              Hele nech toho s tím Benešem :-) . Ještě tu někoho napadne vytáhnout Mnichov a vznikne další vlákno zadělaný nesmyslama

              0 0
      • raw 4  

        Moc pěkný.. přesně tohle mám rad…kolik bylo tahání vs. ježdění?

        0 0
        • lazza  

          Jezdit se dalo všechno – zredukoval jsem dva dny Trilogy na cca dvakrát 50km/1400m. Jednou Stěny, jednou Vraní hory, zachovaný všechny pěkný sjezdy i traily. Kdyžtak ti hodím GPX, kdyby ses tam někdy chystal.

          Tahle nosicí pasáž byla jen asi dva kiláky tady.

          0 0
          • raw 4  

            Super ideální kilometraz a převýšení na kochací vylet a gpx diky..

            0 0
      • Breakpain  

        O platformu nebo klasiku typu SPD?

        0 0
    • ufoncz  

      Jak to je s těma hraničníma cestičkama ve Vraních horách na přelomu července/srpna obvykle? Bývá to už zarostlý, nebo je to tam jako typicky už v trochu vyšších horách cajk a pěkně v borůvčí? Chodí tam o letních prázdninách dost lidí, nebo je to podobně jako třeba na Rychlebským hřebeni vzácnost někoho vůbec potkat? A co ty traily, co jezdí v enduro verzi Trilogy i tam těsně za hranicema v Polsku – to se dá najít v jetelným stavu? (mám na čistě bajkovou dovolenou bez dětí a ženy jenom pár dní, tak musím vybrat dobře – znovu Rychlebky, znovu Beskydy, nebo prvně Novohradky, nebo prvně Vraní hory + stěny (co se dá) + TT) :-). K tomu poslednímu se kvůli Lazzovi [1] přikláním nejvíc – ale fotky lžou, to víme. Předem díky za dobrý rady.

      [1] https://www.bike-forum.cz/…vrani-metuje

      0 0
      • ufoncz  

        Chtěl jsem napsat Javoří hory samozřejmě. I když i ty Vraní by mohly bejt zajímavý. Prostě celá hranice zhruba takto: https://en.mapy.cz/s/robecohuha (nahrubo)

        0 0
      • Honza03  

        Jánský Vrch by měl být cajk, lidi tam moc nejsou. Ve Vraních horách loni projel po hranici havrestor při těžbě takže za mě je to už dost zničený. Sjezd po zelené na jánský vrch je, ale pořád docela ok (bez lidí), nahoře ve Vraních lidi potkáš, ale jen pár. Vyjet nahoru doporučuji spíš z Polska po cyklo je to příjemnější. ADR hranice je super na konci je lepší vzít to starou RZ dolů prudký sjezd. Pak radši Polskem ty cesty u ČR asi budou neprůjezdné, u Autokemp Loděnice ZDOŇOV použít hranici ta je už ok, konec po zelené do PL může být místy docela boj radši bych to objel, ale nejel jsem tam už pár let, možná že když to trefíš tak ok.

        Jávoří: na nájezd na tu zelenou sem asi nikdy neměl odvahu (asi to bude na pěšáka), hřebínek by měl být ok až po Ruprechtický, ale taky se tam místy pohyboval havrestor. Na Ruprechta pěšky. Potom až do Janoviček se drž modré je tam trail pěkný lehce užší, ale loni jsme to projeli (asi nejhezčí část). Ten konec sem loni už nestihl. Takže nevím. Každopádně k tomu Ruprechtickému špičáku je celá ta zelená po hřebeni je dost morda, ta část z Ruprechtického už je na pohodu. Lidi tam téměř vůbec nejsou, občas traktor s těžbou.

        Pokračovat můžeš třeba na hřeben Orlických (dá se stavit v Kudowe, nebo i na Polických / Broumovských stěnách): https://en.mapy.cz/s/cofasesale

        0 0
        • ufoncz  

          Asi bych to plánoval jako ubytování na pár dnů někde poblíž a klidně dva dny vyjet na pěkný části toho hřebene a jinej den si zajet na TT. Teda jestli ten přejezd někam k Šerlichu, cos poslal, není taky nějaká MTB paráda. Každopádně díky za tipy.

          0 0
          • Honza03  

            Nej části: 1) Jánský vrch 2) ADR hřeben 3) sjezd z Vraních hor.

            0 0
            • Honza03  

              THčko ti to celý natočil začíná ADR hřebenem, pak Vraní hory a pak Jánský kde ten konec se dá sjet až dolů na ty schodky nemusíš…

              https://www.youtube.com/watch?…

              1 0
              • ufoncz  

                Tak třeba takovejto okruh z Petříkovic https://en.mapy.cz/s/nulagofoto ? Dává to smysl, nebo jsem to blbě pochopil a mám to neomylně všecko obráceným směrem a ještě vždycky vedle toho, co je dobrý na MTB? :-D

                0 0
                • Blunderbuss  

                  To je pěkný okruh kde se dá pěkně projet a lidi tam moc nepotkáš ani v sezoně. Z hraničního přechodu na Libné to je nahoru na Strážný vrch po hraniční stezce nejetelné (pro mě je to tedy nejetelné i dolů). Buď to vem po silnici nebo kolo na rameno. Až ten kopec uvidíš, tak to myslím rád vezmeš po silnici, která není moc frekventovaná. Zelenou z Okrzesyna jsem nejel, tak tam nevím.

                  0 0
                • Honza03  

                  Za bodem 11 je sjezd dolů staré RZ z triologie (je na videu). pak bych to vzal rovnou na Vraní přes Polskou cyklo nahoru. Klidně jak to máš (jen bych použil cyklo výjezd). Když sjedeš ty Vraní dolů tak za tou loukou se to na Triologii jezdí/ jezdilo k těm dolům (Szyb nr 2) od tamtud je nahoru fajn cesta. Ale dostat se tam je někdy méně fajn. Konec z Jánského je po hranici / zelené ke konci se jí to úplně nedrží (tak jak to jezdí na triologii).

                  0 0
                  • ufoncz  

                    Tak nakonec jsem vzal víceméně letošní trasu MTB Trilogy Vraní hory, akorát jsem nezačal v Teplicích, ale v Chvaleči a napojil se někde u Předního hradiště. No, asi jsem měl zůstat u své varianty. Takhle jsem viděl jeden pěknej sjezd navíc, ale bylo to hlavně na slunku v tom Polsku dost vyčerpávající a nakonec jsem musel z trasy prosit o vodu. Tady se moc studánky nevedou (nebo jsou tajný), chaty jako v Beskydech už vůbec ne. Nějaký postřehy, kdyby semka jel někdo další:

                    1. výjezd na trasu Trilogy od Radvanic je fajn zhruba až po cestu https://en.mapy.cz/s/mubosakagu lesácká spoušť do prudkýho kopce (pak ještě na trase trochu něco od těžby, ale dá se)
                    2. ten první sjezd z Hraničního hřbetu, co s e napojí na hraniční ZTZ má kromě šílenýho začátku pak ostrou i tu ZTZ (asi s tím pohla i trochu voda, takže myslím, že bez oddělaní pár balvanů v jediným možným dopadu by to snad ani teď nešlo celý sjet) https://en.mapy.cz/s/kokomukuto (já jako turista příště určitě vynechám, pač vydrápat se nahoru… jo a kolem je hafo nádherných pěšin, některý v mapě ani nejsou, úplná škoda se tam vraždit tak prudce dolů)
                    3. druhej sjezd za těma nej skalkama https://en.mapy.cz/s/detakemola je v pořádku, ale úplná škoda tu krásu opustit. A mimochodem, naopak je větší část toho hřebene z kopce
                    4. hřeben Vraních je od napojení se (1) až po odpojení někde za Szerokou (2) buď poznamenanej nedávným harvestorováním, nebo na něm dokonce pásovej harvestor operuje (a v jeho blízkosti bažiny a spoušť), nebo je to hnusná široká šotka. Přesně v tom odpojení zatím zůstává hezká cesta, ale bojím se, že to bude taky brzo minulost https://en.mapy.cz/s/posagodahu
                    5. sjezd z Královeckýho Špičáku celkem o ničem, trochu zarostlej a za ten mordor navrch hlavně mimo stín lesa to asi nestojí
                    6. sjezd z Vraních ok, i ten hřeben od napojení Trilogy na jih dost dobrej. Břízy dole u louky nemají chybu. Po hraniční zelené je to kousek po přejezdu potoka bohužel zarostlý
                    7. Jánskej vrch krása až na to prudký zakončení (tomu se dá ale vyhnout, jak jsem zjistil)
                    0 0
    • hawrda  

      Hraniční hřeben mas správně, taky jsem ho jel vzdy tímto směrem:).

      Zbytek nevím, nejel jsem.

      1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.