Brněnsko horekopcom nad 40, 55 let a výše, aneb co jsem nevyjel

77 nepřečtených
  • babicak

    Založil jsem vlákno, kde se můžeme vypsat z drobnějšího i většího zaváhání, faux-pas a podobně, samozřejmě věkem vlákno neomezené.

    0 0
    • babicak  

      Včera po návratu jsem opět nevyjel červenou od Žilůveckého potoka na Babice. Po první třetině hrubá jezdecká chyba a následovalo zastavení naštěstí nedoprovázené pádem. Já to snad hore nikdy nedám :-)

      0 0
    • zbartos  

      Když jsem začal v 9/1990 jezdit na MTB, měl jsem jako test zdatnosti výjezd na Medlaňák po ŽTZ z JV strany (viz https://mapy.cz/s/2WslR ). Podařilo se mi ho zpočátku při vhodných vlhkostních podmínkách párkrát dokonce vyjet, ale od určitého věku už to nejde (je ale fakt, že už jsem to dlouho ani nezkusil, což byla třeba loni v létě chyba, protože jsem vážil nejméně za mnoho let), i když mám trošku lepší kolo a lehčí nejlehčí převod…

      0 0
      • Macik  

        Tak tenhle výjezd už dlouho objíždím po zelené :-)

        0 0
      • Excel  

        Letos jsem to jel jednou důle, navrch by mě to dobrovolně nenapadlo.

        0 0
      • babicak  

        Ten jsem nejezdil hore, ani když jsem přebýval v nedalekých Žabinách

        0 0
    • Jaroslávek  

      Nad 60 je už povolený všechno chodit.

      0 0
      • kankrlicek  

        Moje motto: Neexistuje kopec, který bych nevytlačil.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Hlavně to někdy vyjde pěšky rychleji a pohodlněji, ale to se pak nedá nikde prezentovat :-)

          0 0
          • Lišák  

            Pokud jde o rychlost a pohodlí, tak oproti kolu bych doporučil osobní automobil. Při zapnuté klimě se nebude jezdec ani potit. ;-)

            0 0
    • mastihuba  

      tebe to nepustilo? sem tlačil snad každej kopec v okolí Buku, když se mi nechtělo šlapat nebo byl led a sníh. Neni kopec kterej bych nevytlačil. :)

      0 0
    • babicak  

      Včera jsme vyjeli všechno :-)

      Chci se zeptat, když už jsem si založil vlákno ( a píšu si tam sám, jak někde napsal P@X) ,jak se laicky pozná utržený meniskus? Po včerejší vyjížďce se mi od rána zvětšuje bolest v koleni, na vnitřní straně. Když si ono místo prohmatám, tak tam cítím spolu s velkou bolestí, jako by se něco pod kůží pohybovalo

      0 0
      • LM  

        Včera jsme vyjeli všechno :-)

        Aneb jak si ******* kolena snadno a rychle :-D

        0 0
      • Paja  

        …zkusil bych se zeptat ortopeda ;)

        0 0
        • babicak  

          Nakonec nezbude asi nic jiného. Pro upřesnění, kdyby tu byl ortoped amatér, koleno mělo kdys udělánu plastiku

          0 0
          • mastihuba  

            Já teda ortoped nejsem, ale když sem si navrhnul v únoru koleno, tak mi z něj vytáhli krov a dostal sem na tři tydny zaracha vod všech aktivit, nějaký vytaminy ortézu a berle. Nejhorší je si myslet že to rozjezdu. Tadeáš si na chronického problém.

            0 0
      • Jaroslávek  

        Ale my jsme nejeli žádný ostrý záležitosti. Já bych ty jednoplacky nechal mladším ročníkům.

        0 0
        • mastihuba  

          Teoreticky když musíš tlačit tak to znamená že si neumíš naplánovat vhodnou trasu. :-)

          Sarah McDowell budu to diktovat.

          Tak kdo odhadne co tam mělo být? :-)

          0 0
      • kejda  

        Tak to bude asi meniskus :). Může být je cvaklý, ne utržený, jako kdybys mrdnul kladivem do talíře a odlomil se jen trojúhelník :) Ještě to poznáš když: stoupni jen na tu bolavou nohu a lehce přenes váhu dopředu a dozadu, měl bys cítit takové lupnutí, přeskočení. Mám to už asi rok, zatím se nechystám na AS, ale pobolívá to při každodenní zátěži = kolo, druhý den tenis (nebo badec, squash), třetí den kolo atd. furt dokola.

        0 0
        • babicak  

          Po celkem „dlouhém“ období klidu mi včera koleno fest napuchlo a jako kdyby ztvrdlo, vůbec nešlo ohýbat, bolest více méně není. Předcházelo tomu v neděli ostré rýpnutí, bodnutí a pak dobrý. Prý je to výpotek – tzv. voda v koleni, ve čtvrtek jdu k lékaři :-(

          0 0
          • kejda  

            Jo, výpotek blokuje funkci ohybu. Punkce je lahůdková, já jsem tam měl 20 ml – tolik jsem dával na doplnění mlíka v pláštích :))), ale pomůže :) a navíc dostaneš z jedné stříkačky rovnou šlehu ATB a možná kortikoidy, které po dobu rekonvalescence taky pomůžou. Pak tři týdny klid minimálně. Rotace kolena by měla bolet v případě nějakého zhmoždění, ale to řekne ortoped, udělá pár manévrů s kolenem a zjistí poškození. Držím palce :)

            0 0
    •  

      Kopec z Blanska na Klepačov – zadní nepoužívaná cesta z parkoviště pro kamióny – je tam starý rozbitý asfalt, většinou cesty se to dá, ale tak ve dvou třetinách je to asi 50 metrů velmi prudké (sklon asi 20–25%) – to místo přichází nečekaně za zatáčkou, člověk jede na nejlehčí převod a myslí si, že už to nemůže být horší a za zatáčkou se to ještě víc zvedne.

      …a je tam v tom nejhorším místě navíc 5 příčných betonových žlabů – jsou tak 10 metrů od sebe a dají se trochu lépe projet krajem. Nejhorší je ten druhý. Asi 4× jsem to zkusil a buď jsem to zavčasu otočil, když mi nejely nohy, anebo jsem skončil na tom druhém žlabu – za ním jsem podhrábl zadním kolem, zastavil se a už se nerozjel – v tom prudkém kopci se nedá už znova nasednout. Na 5. pokus jsem uspěl, musí se před každým žlabem vždycky zatnout zuby a přidat (i když už to nejde), aby byla setrvačnost – tahle „finta“ pomohla.

      Čas je rozhodně lepší, když se to celé jede než když se tlačí – protože už jen to nasedání a sesedání stojí spoustu sekund.

      https://www.strava.com/…nts/10487224

      0 0
      • pepek  

        . . . . . a přitom se to dá jet vedle lesem a na pohodu

        0 0
        •  

          no, ono se to dá jet vedle i po silnici nebo po pěkném asfaltovém chodníku – cest je tam víc, ale tohle je prostě výzva :-)

          0 0
        • Kire  

          Tak.

          0 0
    •  

      Výjezd od Blanenské přehrady lesem podél potoka na Češkovice – tady je velká část relativně OK, ale někde kolem půlky jsem několikrát tlačil, když byly v prudším místě všude kameny. Většinou mi uskočilo přední kolo, podhráblo zadní apod. a zůstal jsem stát v překážce. Naštěstí se dalo relativně brzo potom vždycky zase nasednout. A spíše ke konci jsou 2 dřevěné mostky – jeden přes potok, ale není na něj nájezd a jeden pod dost velkým sklonem přemosťuje bahnitý úsek. Na obou jsem také raději tlačil.

      Kdyby tohle někdo znal a poradil, jak to projet, budu rád.

      https://www.strava.com/…nts/12160987

      0 0
      • Kire  

        Jezdíme to tu a tam s kamarádem nahoru a dá se to vyjet. Spodní část je bez problémů, kamenitou pasáž beru spíše zprava, tam se mi zdá stopa jednodušší. První mostek se objíždí zleva, je stejně ve špatném stavu. Za druhým je pro mne nejtežší místo, nájezd na prudký dřevěný chodník, tam si musíš dát bacha na práci s těžištěm a abys měl dostatek sil. Následující část je už na pohodu.

        0 0
        •  

          zkusím to tak – u toho přejezdu potoka jsem něco zleva za stromem úspěšně objížděl (a nemusí se rovnou přes potok?), ale jinak v pasáži předtím (kde nejsou moc stromy) byla nalevo skoro zeď a napravo sráz dolů – moc prostoru tam na těch šutrech není a nechtěl jsem balancovat na té hraně :-) a ještě to jet víc zprava… snad jedině tam níž, kde ještě není tak velký sráz

          prudký dřevěný chodník jsem ani nezkusil, na ten si budu muset víc věřit

          0 0
          • ufoncz  

            Ten rozbitej mostek se dá pořád ještě přejet stylem „prostě jedu“ ale vlevo to je asi jistější. Následující dřevěná plošina při oslizlu nebo námraze bude asi těžší. Skutečnej oříšek je ale pak to pokračování po modrý od rybníka směrem na Obůrku. Ten, co má nejvíc zářezů v originálním (pozitivním) vlákně na téma horekopcom, to vyjel, mně to připadalo bez šance.

            0 0
            •  

              Budu muset počkat na lepší počasí, teď to tam nebude nic moc. V neděli jsem to zkusil podruhé, ale na první těžší šutry jsem jaksi blbě najel a klasika – podhráblo mi zadní kolo a už jsem stál. Tak jsem to nechal na jindy a jel se projet spíš po rovinkách, protože jsem měl stejně jaksi tvrdé nohy.

              Od rybníka na Obůrku to zatím ani zkoušet nebudu. Je fakt že na to asi ani nemám vzorek, mám 26×2.0 a spíše silniční pláště.

              0 0
      • Vilém  

        Potrenuj techniku :) Jediny co tam cloveka zastavi je ten blativej strmej kousicek hned za potokem.

        0 0
        • Krutor  

          … a nebo nohy :-)

          0 0
        •  

          přes to blato je právě udělaná dřevěná „konstrukce“ – šikmý chodník, nevím jak je to tam dlouho, ale předtím jsem to tam nikdy neviděl, vždycky tam bylo jenom to blato

          0 0
          • Vilém  

            Pravda, dlouho jsem tam nebyl, takze je mozny, ze pres to neco zbudovali.I kdyz pri tom sklonu si moc naklonenou rovinu nedovedu predstavit, tam je to spis na schody.

            0 0
            •  

              vypadá to příšerně – velké mezery mezi deskami, žádný nájezd na to a ty desky vypadají, že se brzo postupně prolomí (jsou tak 30cm nad terénem) a bude to pak vpodstatě ještě horší, když se to bude bortit a kolo do toho propadne… jo a není to úplně rovina, je to jaksi vypouklé

              0 0
          • Rychlej turista  

            Proč jsi to zamkl? Je to škoda, nebylo to zas tak špatné vláno.

            0 0
            •  

              V tom balastu jsem si už zhruba našel co jsem nevěděl a utvrdil jsem se v tom, že můj mix pohodlí a váhy je přesně to, co potřebuju a že je to reálné za ty peníze sehnat, když budu trpělivý – a to já su.

              A vypadalo to dál, že je to už docela dost kontrproduktivní – prakticky asi 80% příspěvků si tam neustále hledalo něco, co tam nebylo a některé argumenty byly fakt hodně mimo.

              Teď přes zimu stejně jezdím na nejhorších kolech, abych neojížděl ty lepší, takže je času fůra to zrealizovat.

              0 0
    • kejda  

      Já mám rád tuto, je tam kmen přes cestu ale jinak moc pěkný (když letím dolů, tak mne potěší, že to tam leckdo tlačí), a pak na zkoušku nervů tento kopeček, má sice jen asi 40 metrů, ale výjezd je to super, stojka jak má být :)

      0 0
      • babicak  

        „tuto“ je pekný kopeček hore, ale dá se, sice s funěním, ale nahoře s dobrým pocitem. Ten krátký kopeček neznám

        0 0
        • kejda  

          A hlavně ta žlutá pokračuje za tou asfaltkou prakticky pořád nahoru až do Soběšic, ale už ne tak prudce, takže si moc nevydechnu. Je to kratší a údernější, než výjezd z Jehnic po šotolině…

          0 0
          • babicak  

            Jj, jezdím tam, když jedu z Řeckovic domů

            0 0
          • ufoncz  

            Z Jehnic po šotolině můžeš jen kousek a pak je tam výjezdově ještě údernější taky žlutá TZ ;-)

            0 0
            • kejda  

              Myslíš od Rakovce nahoru na Kněží horu? Tu jsem jel v pátek dolů. A jednou po dešti, nejetelný…

              0 0
          • LM  

            „tuto“ nemám rád, nahoru jezdím tudyma (o 1/3 delší ale lepší profil + časově to vyjde skoro nastejno:-))

            0 0
            • kejda  

              Zkusím :). Odbočka je u toho starého parku, jak ho lesáci zrušili?

              0 0
              • LM  

                Pokud myslíš ty skoky na dirtbike, tak jo.

                0 0
          • kejda  

            Správně jsem myslel z Mokré hory, ne z Jehnic. Šotolina se jmenuje Soběšická a je únavná…

            0 0
            • ufoncz  

              Aha, to je ale prevazne rozbita asfaltka. Alternativ je tam ale strasne moc. Zluta od Zamilca je jedna z nejhezcich, ale prelizat tam ted ten strom zrovna v pulce nejprudsiho, je otrava. Jezdete tou oborou (v plotu jsou prejezdy), at to tam tak nezarusta ;)

              0 0
      • Polka  

        Na te Planyrce je vetsi maso toto ;-)

        0 0
        • kejda  

          Taky to má cca 18%. Ale je to pravda na trávě. Ta krátká má skoro 19% a jede se po udusané hlíně, což je za sucha příjemnější.

          Jo, okolo Tesca se dá na výjezdech dost zablbnout…

          0 0
    • pepek  

      Soudruzi, já vím, že to sem ani nepatří, ale já su tak ščasný (jak řekl můj krajan). Dnes jsem poprvé vyjel Lesní Strasse až nahoru bez šlápnutí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.