• natureman42

    Tak tento víkend se nám na mapě singltrailových center v ČR objeví další „špendlík“ a tentokrát to bude u města u Sušice na jihovýchodě Plzeňského kraje.

    Po xletech úsilí malé skupiny nadšenců vedené Alešem Hrabym (jinak pořadatelem skvěle hodnocených enduro závodů EnduroXrace) se jejich myšlenka enduro-flowtrailů v nádherné přírodě okraje Šumavy stává realitou. Stavbu zafinancovalo město Sušice a realizaci stavby dostal na starost Radomír Pala a pomáhal mu také Mira Kopecký tedy lidé se zkušenostmi mimo jiné ze stavby trailů na Rychlebských stezkách nebo v rámci Singletrailu Moravský kras.

    V tuto chvíli jsou k dispozici 4 traily s celkovou délkou lehce pod 6 km s (některými) názvy přebranými z keltské mytologie, která na Vás z přírody okolo přímo dýchá. Např. hned první trail Epona (keltská bohyně) začíná prakticky na obraném valu bývalého keltského hradiště, což je zážitek sám o sobě :-)

    Charakter BikeXZony je zas trochu jiný než jsme zvyklí z center typu Rychlebské stezky či Trutnov trails (nebo Singltrek pod Smrkem). Traily zde nevycházejí z jednoho místa, ale defacto na sebe postupně navazují, takže „kochací“ cross-country transfery (s úžasnými výhledy do kraje) jsou nedílnou součástí dne na BXZ.. :-) Samozřejmě můžete hoblovat jeden trail do „zblbnutí“, což asi nejlépe jde u Rockyho I a II, no do údolí prudce padající Morrigan či Eponu si více než 2× za den si dají fakt asi jen opravdoví narubanci.. :-)

    Kouzlo BXZ je krom nádherné přirody, kterou má dle mého jednu z nejhezčích v ČR, je i možnost využít stávající EnduroXRace RZety, které zůstaly z enduro závodů a které Aleš dal návštěvníkům plně k dispozici + pro milovníky i kochacích projížděk krajinou se dá navázat na můj (dnes již bývalý) projekt Javornických okruhů, které nabízejí x desítek kilometrů XC/HC vyjížděk parádní pošumavskou krajinou..

    Kompletní info k trailům zde – https://www.bikexzone.cz/

    Motivační video s Gaspim a Andreou Drengubákovou zde – https://www.youtube.com/watch?…

    Pre-report od Trail Huntera zde – https://www.trailhunter.cz/…bike-x-zone/

    Takže až sem do Sušice vyrazíte a ohobolujete místní hrabanku a žulu, tak dejte vědět, jak se Vám v BikeXzone libilo.. ;-)

    0 0
    • Smazaný účet  

      Loni jsem okusil asi 4× Javornicke okruhy, letos jsem stihnul zatim jen jednou, ale urcite ne naposled. Vyrazim vetsinou ze Susice, po trati lehka improvizace, at nabyhaji km a pokazde paradni vylet a svezeni. Za Javornicke okruhy za me urcite palec nahoru.

      Priste tedy zabrousim i na nove trate bikexzone.

      0 0
      • natureman42  

        Díky, bylo to krásných 6 let života chození a ježdění po Javornické hornatině.. :-)

        PS – Jen jsem v uvodu chybně napsal „můj (dnes již bývalý) projekt JO..“ – bývalý z titulu mé účasti, nikoli stavu – tj. projekt běží dál, jen já jsem z něj odešel a předal ho svým nástupcům.. Takže JO běží dál a na konci srpna tradičně nezávodní event Javornickypaz­drivec.cz. Ale dosti uz o JO, tohle je BikeXZone Sušice a těm patří tenhle prostor :-)

        0 0
        • raw 4  

          Musím ti za JO poděkovat…je to přesně to co mě baví…takže za mě velký Díky…škoda jen ze to mam tak daleko…

          0 0
    • Sp6rk0  

      Paradicka, na nedeli vyrazime

      0 0
    • becis  

      Ahoj,

      díky za info, určitě se tam vyrazím podívat. Traily které se jezdili v rámci sušického endura jsou stále udržované a nebo se již jezdit nedají?

      0 0
      • MirosPikos  

        Vzhledem k tomu, že jsou víceméně součástí „trailcentra“, tak by měli být průjezdné.

        0 0
    • AussigBiker  

      Vypada to pekne, dobrej namet na nejakej peknej prodlouzenej vikend, v Susici jsem byl na vejlete, kdyz jsme byli na Sumave, centrum je hezky. Urcite nekdy zavitam.

      0 0
    • AleZ80  

      Na JO jsem se zatím nedostal, tak to v případě BXZ musím napravit a eventuálně i spojit s něčím z JO.

      Díky za další lokalitu!

      0 0
    • Lubka6  

      Konečně něco na jihu. Zítra to tam jedu ozkoušet

      0 0
      • easyrider  

        Pak napiš postřehy, taky se chystám…

        0 0
      • MirosPikos  

        Chceme taky vyrazit, jen trochu měknu z toho počasí :) Zítra bude pěkně, ale jestli to nějak rozumně oschne? Na druhou stranu – nebude to prášit.

        0 0
        • Lubka6  

          Jo, bude to asi trochu mokrý, no. Aspoň bude o to větší sranda

          0 0
          • JEKL  

            Moje technika jízdy je prozatím strašná, tak nevím jak můžu hodnotit, ale za mě naprostá bomba. Zkusil jsem dát všechny Traily, začátek pěkně od nádraží v Sušici chvilkami po červené až nahoru na Sedlo a pak postupně dolů :-) Kdyby někoho zajímalo přesněji jsem trasu popsal na skupině https://www.facebook.com/…TrailHunter/ Jinak z Javornických okruhů už mám také něco odloveno (to je druhá bomba :-), velké díky za ně :-) ) , zatím Ztracený trail a hřebenový … jak se dá sjet sjezd z Malého hrádku ? :-D

            0 0
    • AleZ80  

      Máte někdo tip na nějaké bike-friendly ubytování, kde lze vzít kola na pokoj/apartmán?

      0 0
    • mope  

      Ve středu 3.9. se chystám okusit tuhle dobře vypadající novou lokalitu :-) Pojedu z Prahy/okolí a zatím v jednom, tak kdyby se někdo chtěl přidat at už na cestu nebo na místě tak neváhejte kontaktovat.

      0 0
    • nzg  

      Tak jsme v tydnu dvakrat projel komplet BXZ, jednou s manzelkou a jednou s kamosem a vsem se nam moc libilo.

      Hlavne Epona a Rocky 1 jsem luxusni. Stavitelum slava!

      Jake jsou plany do budoucna s touto lokalitou? Je moznost nekam poslat prispevek nebo koupit pasku, jako maji na TT ci Rychlebech?

      0 0
      • natureman42  

        ad plany – na to by ti nejvíc odpověděl pan Aleš ze Sušice, ale ten na b-f tuším není..

        Co vím já (informace stará asi 2 měsíce, mohlo se změnit), tak iniciátoři by rádi pokračovali (celkový projekt má dohromady mít až několik desítek km trailů různé obtížnosti v kopcích kolem Sušice), ale vše závisí na investorovi – tedy městě Sušici a tam to na nějakou další výstavbu zatím moc nevypadá..

        ad příspěvek – zatím podle mě nic takovýho nefunguje, no uvidíme do budoucna

        Pro aktuální info doporučuju sledovat jejich FB, ev. web, pokud se já dostanu k nějakým dalším insider zveřejnitelným informacím, rád je sem hodím..

        https://www.bikexzone.cz

        https://www.facebook.com/bikexzone.cz

        0 0
    • onuce  

      Jen prosím k tomu Morriganu, dá se sjet i na XC kole? Respektive nikde jsem nenašel jakou má náročnost. A láká mě, mám to cestou… Děkuji.

      0 0
      • MirosPikos  

        Všechno se dá.

        0 0
      • LRRTM1  

        Píšou pro pokročilé až zkušené: https://www.bikexzone.cz/nase-sluzby/

        Tak věřím, že jestli vemeno jako já sjede na enduro fullovi Eponu a ještě ho to baví, tak šikovnější člověk dá asi tohle i na XC.

        0 0
      • MnemonicJ  

        Pokud tím XC myslíš tu Meridu, tak bych to asi v kombinaci s tím špatným kolenem jako vhodnou rekonvalescenci asi spíše nedoporučil :-)

        0 0
      • natureman42  

        Morrigarn je co do technicky narocnost v klidu – to uz na Epone jsou imho technicky náročnější úseky – jen z tebe trochu vyklepe duši, páč je to prostě kamenoidní ratatanavrata flowtrail.. :-)

        0 0
      • cubas  

        Jo dá v pohodě. Vše je o rychlosti jakou to chceš proletět. První část je opravdu pěšinka lesem, spodní už trošku drncá.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Horni cast morriganu sjedes na xc uplne v pohode. Dolni cast je na xc jetelna, ale libit se ti nebude. Da se objet. Po konci prvni casti je lesni cesta vlevo a dojedes nad mesto k Andelicku. Jezdim to jak na xc tak na enduru a horni cast je rychlejsi na xc. (jen tak pro predstavu).

        Samozrejme se daji i na xc kole jezdit vsechny tyhle traily tady, jde o to jak si to uzijes. Dokud jsem nemel enduro, lital jsem na pevnaku i po vsech rz Susickyho endura a jde to. Pri trose snahy jde jet i rz sedlo po cerveny.

        Kola Trek Procaliber a Slash.

        0 0
        • onuce  

          Moc všem děkuji, zkusím pak tedy tu levou lesní cestu. Budu tři dny v Nalžovkách, jeden den koupání v Křemelné, pak oddych a pak na Javorník, zpět právě přes Morrigan. A na XC fullu 29" Koleno mažu vrstvou indobene, to pomáhá

          0 0
          • Smazaný účet  

            To mas cestou jeste trail nad Rokem. Ze Zaluzi kolem nejspis pojedes na Kalovy.

            Jo a dej si dolu sedlo, dost to pri sjezdu pomaha.

            0 0
            • onuce  

              Děkuji. Teď to takhle nevidím, ale měl jsem dojem, že ten trail Rok je nějak trochu stranou. Ještě juknu do mapy.

              0 0
    • Darkson  

      V Sušici na trailech jsem byl už 3× a musím jen chválit. Společně s Rychlebama a Trutnovem za mne nej ofiko středisko, navíc s velkým potenciálem. Kombinace nových flowtrailů a enduro RZ je perfektní, jen na Svatobor je to na mne moc do kopce a děsí mne místní kolonie mravenců :D. Líbí se mi typologie trailů, které si užijí všichni – zkušenější i méně zdatní. Příští rok přijedu i s dětma.

      Co mi zde chybí, je nějaká základna/zázemí, jímž by se celý projekt dal podpořit, ať ve formě útraty v hospodě nebo příspěvku.

      Každopádně skvělá práce, jen tak dál :-)

      0 0
      • theedge  

        Pristi rok se tam urcite podivam.

        0 0
      • JEKL  

        Co jsem tak zaslechl, v Albrechticích pod sedlem možná něco vznikne. Jinak prý pomůže, když se občas někdo zmíníme po E-mailu starostovi ze Sušice, že jsou traily fajn ;-) Pro toho kdo plánuje i Javorník doporučuji trasu Pazdřivce 2019 ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ja mam ted spis obavy oby vzhledem ke stavu lesu neco nezaniklo. Pokazdy kdyz se ted vyjede, jsou vykaceny dalsi a dalsi casti lesu. Kurovec tomu dava zabrat fest. Jen vrchol Svatoboru je napadenej a misty uz i vykacenej snad celej. Traily BXZ platilo mesto a tam se i po tezbe vse hned odklidi. Ale zbytek lesaci moc neresi. A to nemluvim o ilegalech v okoli.

          0 0
    • mope  

      Máte někdo info o týhle lokalitě, jestli sou nějaký novinky na sezonu 2020? ..byla by imho škoda kdyby tahle lokalita zanikla

      0 0
      • MirosPikos  

        Proč by měla zanikat, když minulej rok vznikla? :-)

        Novinky mimo EWS nebo co se tam vlastně pojede nechť popíše někdo věci znalý.

        0 0
        • natureman42  

          s Alešem jsem mluvil zrovna nedávno, řešili jsme ISPO a zimní sezónu obecně :)

          Na traily jsem se ho neptal, ale něco se btw zmínil, že teď snad jednaj o dalším rozšíření? Ale bez záruky, jeslti se dozvím víc a bude to veřejný, milerád to sem postnu..

          0 0
          • LRRTM1  

            Taky jsem zvědav. Už loni jsem koukal, jak na Sedle pokrylo trail jehličí – asi kůrovec mlsal..... a když si vzpomenu, co natropila těžba na červeným konci Kozy na TT…

            0 0
            • MirosPikos  

              Počítám, že se Epona v průběhu roku přejmenuje na „panorama trail“. Jestli padalo jehličí, tak to bude mít v létě rychlý spád. 2–3 měsíce a je hotovo. Stejně tak Novohradky. Tam jsem si všiml padajího jehličí na Kraví, jinde to nebude jiný.

              0 0
              • Soreno  

                Kluci, třeba to byl modřín opadavý :)

                0 0
              • mattew1  

                Vsechny traily jsou vpohode prujezdny. Oficialne jsou pres zimu zavreny, ale porad se na nich jezdi. Kalamita se jich nejak nedotkla, kdyz pres trail nekde neco spadne tak to nekdo z bajkeru uklidi. Myslim, ze nove traily budou stale vznikat, at uz treba na sedle nebo svatoboru.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Mateji, ne ze budou, ale uz vznikaji a nektere uz jsou nakopany. A ty na webech nejsou a nebudou. Ozvi se a ukazu ti neco.

                  0 0
        • mope  

          Protože vznikla za podpory města a už se nijak dál nerozvíjela, na jejich webu ani fb žádné novinky, žádné zázemí (akorát zvěsti), kůrovcová kalamita, atp.

          0 0
          • Smazaný účet  

            To ze neni nic na fb neznamena ze se dal nic nerozviji. Radsi tu sjizdime kopce nez weby.

            0 0
            • mope  

              Ale bez webu se to přespolní nedozví.. ;-)

              0 0
              • Smazaný účet  

                To je na reakci spíše na město, jako na investora BXZ.

                Mě to moc nevadí, že přespolní nejsou informováni.

                0 0
                • theedge  

                  Tak proč to sem píšeš ? :-)

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Píšu sem proto, že pořád něco vzniká. Na web to dávat nikdo nebude,ale osobně se svézt a ukázat co tu je není problém.

                    0 0
                    • honzarb  

                      Cim mene lidi o tom vi, tim lepe?:-) To neni ilegal, ne?

                      0 0
                    • nksh  

                      Takze je to normalne znacene, akorát to není na netu?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Značené jsou pouze nové 4 traily co vybudovalo město. Na webu BXZ je dalších 7 RZ endura – bez označení.

                        A pak jsou tu další ilegály co nikde na netu nenajdeš. Jedině když ti to někdo místní ukáže.

                        0 0
                        • honzarb  

                          na Strave najdes vsechno;)

                          0 0
                        • mope  

                          Ale my se tu bavíme o BXZ Sušice a ne o nějakých ilegalech. To je dost rozdíl.

                          A nerozumím tomu, proč by aktuality měl zveřejňovat investor.

                          0 0
    • theedge  

      Nevíte co se stalo v Sušici ? Enduro RZ traily zmizely z webu i z Trailforks …

      0 0
      • MirosPikos  

        Neboj, že země nezmizely. Možná je to proto, aby tam nejezdil kdejakej jouda před EWS.

        0 0
        • theedge  

          No pokud se tam třeba nějak brutálně těží kůrovec tak zmizet klidně mohli. O víkendu jsme tam chtěli jet, ale máme to 4h cesty …

          0 0
          • MirosPikos  

            Byl jsem tam před týdnem a alespoň Svatobor, tam je v plné parádě včetně jednoho padáčku, kterej jsem vysrabil. Myslím, že i sedlo budou obe eRZety ok.

            0 0
            • kycis  

              Ta co se oddeluje z Epony je ok, tu druhou jsme nejeli.

              0 0
      • McBlacky  

        Taky me to prekvapilo. My tam byli ted o vikendu a kdo mel TF aktualizovanou tak bez RZ, kdo ne, mel je tam.

        Ale objevili jsme dost mozna dve rozstaveny trasy takovejch vrazd, ze pro cesky enduro to rothodne postaveny nebylo (bez urazky) ja jak jezdim tuzku, hezky jsem se po tech nejvetsich features prosel

        0 0
        • theedge  

          Tak pokud tam ty traily jsou sjizdny a je to info z tohoto vikendu tak se tam asi vypravime. Z TF mi to bohuzel zmizlo ale jinde se to da najit. Ale vzhledem k tomu ze to zmizlo i z webu tak je to divny. To je urcite zamer.

          Videl jsem ze jsou 2 od Epony, 2 ze Svatoboru a jeden od Morriganu ?

          0 0
          • McBlacky  

            Dve ze Sedla. Jednu jsme dali a je ok. Druha bude mit mozna cast po pasece ale neni toho tam dole moc. Na Svatoboru jsme nebyli a tu u Morrighanu jsme nehledali pac chcalo, nicmene ten les tam stoji bez tezby.

            Jestli vyzvete tu nalevo od cerveny a nalevo teda i od rz2 ze Sedla tak dej vedet 

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ta část nalevo od červený se ještě dolaďuje, ne primárně pro ews. Je tam nakopáno více možností a není to jednoduchý.

              Prosím ty kdo tam chtějí jezdit, tak bez zapnuté Stravy.

              0 0
    • Lopáč  

      Nevíte náhodou někdo, zda tam letos nebudou nějaké novinky?

      0 0
    • natureman42  

      Jiz 1.5, bude to zda se velky! ;-)

      https://www.enduroxrace.cz/

      1 0
    • skua  

      Ahoj mám dotaz…v létě bych chtěla se psem zavítat do Sušice a konečně omrknout ty nádherný traily…prosím Vás někoho z místních..nemáte tip na rozumný ubytko, asi přímo v Sušici…nechci být daleko..:)..předem moc děkuju

      0 0
      • Tommit  

        Jako místňák ubytování neznám, ale až přijdou dotazy na hospody, pak jsem k dispozici:-)

        0 0
      • gerrard  

        Nebude se ti na hafíkovi po trailech blbě jezdit? Není lepší kolo?

        1 0
      • nksh  

        Hotel JEZ&SPI, maji i zabezpecenou kolarnu na kartu

        0 0
      • lazza  

        My byli v Apartmanu Pod Rokem v Susici, da se odtama rovnou stoupat k trailum. V kaskadach nad barakem je zahrada, kde se daj opect i spekacky ;)

        2 0
      • natureman42  

        anebo se ubytuj na Javorníku na Šumavě a vemte to s koníkem přes liduprázdný hřeben Javornický hornatiny, kolem královského hradu Kašperk až po keltským geniem loci prodchnuté kopce BikeXZone – Sedlo, Kalovy a Rok..

        https://javornickeokruhy.cz/

        • akorát mám pocit, že koník to dá tam a zpátky ho povezeš na zádech, páč je to už hafo km a hlavně převýšení jak v polovičních Alpách.. ;-)
        0 0
        • skua  

          hmm..to nezní vůbec špatně, mrknu na to do mapy…tak ke Kašperku jsme taky chtěly mrknout..kiláky bychom museli halt trochu očesat..super tip..díky

          0 0
        • skua  

          neměl bys nějakej odkaz na tu hřenovku u Kašperku..res­p…jak vede ten hřeben a v kterým směru ho jet??

          0 0
            • skua  

              nádhera…díííky jste nejlepší:):)

              0 0
              • natureman42  

                jen ze sedla si to dej ofiko trailem Eponou a navrat po ty sotoline zpatky ku Kašperku.. Anebo ještě si pridej Rocky I. a 2. a mas to komplet.. ;-)

                Když se totiz Javornicky trasovaly, tak ty BikeXZone traily jeste neexistovaly a sjezd ze Sedla je v tom gpx logu veden po enduro trailu, ktery je sice paradni a celkem vyzivny i na techniku, jem ted nevim zda je uz sjizdny po tezbe, ktera tam v minulosti probihala..

                1 0
                • cft  

                  Tento trail je již nenávratně zničen těžbou. Jezdí se buď po červený TZ nebo to lze po jedné ze dvou cest šikmo svahem co vedou zpět na vrstevnici nad Milčice. Jasně ,nebo Epona když je nejhůř.

                  0 0
                  • natureman42  

                    hm, myslel sem si to.

                    Červená je pekna, ale ta druha pulka kolem skalky je uz celkem regulerni DH.. Jasne, to nejhorsi se da svést a vyhodou je ze clovek nemusi šlapat tu sotku zpatky, ale zas kdyz uz na to Sedlo clovek vyjede (a nikdy tam nebyl), tak vynechat zatim nejdelsi trail BXZ – Eponu – by byla za mne veeelka škoda,..

                    0 0
                  • MirosPikos  

                    Jakože Val si Sole je v háji? :(

                    0 0
    • makak  

      Zítra se poprvé chystáme do Sušice. Chtěli bychom projet určitě Eponu a Rocky 1,2. Můžete mi prosím poradit:

      • kde zaparkovat ?
      • jak optimálně přejet mezi traily?
      • co se dá za den zvládnout (v Trutnově, zvládneme vyjet nahoru tak 5×. )?
      • jídlo vodu sebou nebo se dá někam rozumně dojet od trailů ?

      Případně uvítám i další tipy nebo aktuální info, protože na oficiálních stránkách nic k aktuálnímu stavu není.

      díky

      0 0
      • natureman42  
        • parkovat buď v Sušici, pak si můžeš dát všechny traily tak jak se mají – tj. Epona (vícekrát) – Rocky1-Rocky2 (vícekrát) – a Morrigarn tě nakonec sveze do Sušice
        • začni Eponou, tu si dejte dvakrát (jsou tam i ilegály, ale ty bez místňáka sami asi nenajdete), pak přesun na Rocky 1/2 a nakonec přesun na Morrigana – z mapky se to dá celkem pochopit..

        https://www.bikexzone.cz/info/

        0 0
        • natureman42  

          anebo zaparkovat tady a dát si to hvězdicovitě na Eponu, pak prejezd na Rocky1–2 .. Morrigan je trochu stranou, takže toho sjedete a pak budete zase trochu víc nastoupávat zpátky na parking v Záluží…

          https://mapy.cz/s/nubumalanu

          A jídlo a pití sebou, penzion Pod Sedlem je tuším mimo provoz??? a v Záluží nic není

          1 0
          • makak  

            Super díky moc.

            Na to Záluží jsem koukal a napadlo mě, že tam můžeme nechat auto jako základnu a během přejezdu mezi Eponou a Rocky dáme jídlo a doplníme vodu.

            1 0
      • MirosPikos  

        Načasovali jste to dobře, máte tento víkend poslední možnost. Pak začíná těžba a končí sezona co se Epony týká. Jinak jak píše Zbyňa.

        0 0
        • makak  

          Tak to byla klika.

          Epona moc pěkná, dali jsme jí 3× a pak ostatní traily 1 x.

          Občerstvení u penzionu bylo v provozu.

          Co nás překvapilo, na kole jsme za celý den nepotkali vůbec nikoho.

          @natureman42 – parkování u JZD ideál, díky

          1 0
          • MirosPikos  

            Tak paráda, že se to povedlo. Byl trochu chládek, ale to člověk cestou nahoru ocení. Občerstvení u Pensionu za mě nefungovalo poslední léta nikdy i když bylo otevřeno. Nevím, proč to ty lidi dělají, když vůbec nejsou do kšeftu. Ale to jen dodatek mimo téma.

            0 0
          • natureman42  

            jj, neni zac :-)

            ad nikoho – hele podle me je to mix vic veci dohromady. At uz marketingem, na kterym by Sušice mohla zapracovat, zatim relativne malým poctem trailu, dale pak spis chladnějším zarijovym vikendem a i treba svym specifickým pojetim trail centra, ktery vlastne žádný centrum-zakladnu nema a pro nektery druhy bikeru je to tak lehce neuchopitelny..

            Kazdopadne ac sem se narodil vzdusnou carou 10 km od Trutnov Trails, tak Sušice je geniální svoji přírodou, Šumava je mocná lesni čarodějka.. ;-)

            2 0
            • nksh  

              Ja tam byl letos v lete celkem 3× a potkal jsem dohromady tak 2.5 bikera a 2 bikerky :)

              Jinak souhlas, Susice a okoli je skvele a jezdime tam radi a casto

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.