• t100-CZ

    Ahoj, před časem při cestě na kole do práce jsem pozoroval, že mě polovina obličeje neposlouchá. Při návštěvě lékaře mě byla diagnostikována bellova obrna lícního nervu. Pravděpodobně je to v důsledku prochladnutí, možná oparu. Setkal se s tím někdo z vás? Jaká byla doba regenerace? Už ležím několikátý týden, chodím na rehabilitace a stále žádné zlepšení.

    Díky

    0 0
    • makimaki  

      Měl jsem, když mně bylo asi 13 let. Poprvé jsem to poznal, když jsem chtěl zapískat na kámoše do okna, a nešlo to. Doktorka říkala, že to mohlo být z ofouknutí, třeba od otevřeného okýnka v autě. Chodil jsem na rehabilitace, takové obličejové cvičení, před tím nahřívání parafinem, sáčkem. Ta rehabilitační sestra, byla strašně šikovná, fakt to byla její zásluha, že se to podařilo vrátit do původního stavu. Jinak pořád čepice, držet v teple, šátky. Na 95% se to povedlo opravit, celý prázdniny mě vozil děda do nemocnice, moc mě tím pomohl. Je to už dlouho, ale stále jsem nezapomněl, vypadal jsem docela bídně.

      Takže přeji uzdravení a drž se.

      0 0
    • Lister  

      Pokud se po týdnech nic nezlepšuje, tak je riziko přechodu do chronického stavu bohužel už vysoká. Zároveň pokud se s tebou krom RHB nic jiného neděje, tak je to špatně. Ale s tímhle přístupem se u praktiků pro dospělé bohužel setkávám často.

      PS: Bellová obrna, je obrna lícního nervu, takže máš v nadpisu 2× napsáno to stejné :⁠-⁠)

      0 0
    • d69  

      Vydrž,14 dní je na regenaraci parezy jakehokoli nervu strašně málo.Záleží na místě ,původu a rozsahu postižení ale minimální doba je tak 2–3 měsíce.Základem je RHB-teplo-ze začátku kortikoidy,ev antivirotika,dlou­hodobě B vitaminy-např Revitanerv strong a trpělivost.

      2 0
    • jenda95  

      Měl jsem asi v 8 letech, chodil jsem po doktorech asi rok, možná i déle (ale kromě toho i normálně do školy i když jsem furt slintal, protože jsem neudržel zavřenou držku … na základce ideál). Pomalu se to spravilo, ale pohyblivost půlky obličeje mám trochu menší, i když to poznám asi jenom já.

      0 0
    • kapo22  

      Ahoj, měl jsem to stejné asi 2 roky zpět. Byl jsem s tím 2 měsíce doma. Rehabilitace 3× týdně, kortikoidy a intenzivní domácí cvičení a dalo se to do pořádku. Ale ze začátku to trvalo. Tak vydrž.

      1 0
    • mdejvidos  

      Ještě si zajdi na očni ať Ti dají mast do oka aby nevysychala rohovka když nedovíráš oko (hlavně v noci). Jinak jestli jsi někde ofoukl tak OK, ale jestli není jasná příčina, tak se ukaž u neurologa: zobrazení + ev. lumbálka (infikovaných klíšťat s borelkou je dost). P.S. Bellova obrna je jen jeden typ periferní parezy facialisu, těch ostatních příčin je požehnaně.

      1 0
      • t100-CZ  

        Kapky i mast do oka mám. I když tu správnou nelze nyní koupit.

        U neurologa jsem byl, poslal mě na EMG. Ale týden jsem čekal na neurologa a teď budu 14 dní čekat na EMG. Vše se to prostě strašně vleče bez zlepšení.

        0 0
        • kapo22  

          Jo jo, tak to je. Na lumbálku jsem šel tak po měsíci.

          0 0
    • Peewit  

      Měl jsem před šesti lety. Hned mne poslali na oční, oko vysychá. Umělé slzy, na noc mast a oko zalepovat zavřené. Čtyři neděle rehabilitace, nahřívání, žádný pokrok. Pak nějaké vyšetření, kdy mi do obličeje pouštěli slabý proud a podle odezvy nervů jim nějaký graf ukázal, jaká je naděje na zlepšení. Po měsíci mě najednou začalo bolet za krkem (kde mne před obrnou ofoukla v práci klimatizace). Začal jsem trošku cukat koutkem a svedl jsem i malinko krabatit čelo na postižení straně. Pak to šlo rychle a během týdne se stav upravil tak, že nebyli vidět žádné následky. Chce to neztrácet víru v uzdravení ale depka to byla. Nelze normálně jíst, pít. V MHD si ženský myslí, že na ně mrkáš (jedno víčko se nezavírá) :-)

      0 0
      • t100-CZ  

        Tak nevím jestli se mě to nezdá, ale včera mě bolelo za krkem jako čert. Dnes bych řekl že mám náznak pohybu v koutku úst a na čele ????

        0 0
    • deda  

      Po 14 dnech rehabilitace jsem byl jakztakz ok. Jak pisi ostatni kapat a lepit oko a byva to i priznak neuroboreliozy, tak tu nepreji…

      0 0
      • Vilém  

        …zvlast v ceskem zdravotnictvi, ktere borelku prakticky nezna, neumi ji lecit, lekari ji bagatelizuji, resenim jsou pro ne antidepresiva.

        1 4
        • Peslezedirou  

          Ano, máš bohužel pravdu, borelka je navíc hrozně zákeřná…

          0 0
          • Vilém  

            Prochazim si tim uz delsi dobu, takze vim jak na toto reaguji lekari a jak bohuzel dopadaji neleceni, nebo pozde leceni pacienti. V lepsim pripade jako jako lide se spoustou zdravotnich projevu na AD, protoze podle zdejsich lekarskych postupu staci dva tydny ATB a borelka je pryc (ano, muze byt, kdyz se to chyti hned) a neco jako chronicka borelka neexistuje, pacienti jsou hypochondri a antidepresiva jim pomohou. V horsim pripade jako totalni mrzaci, s vygumovanou hlavou, nepohyblivym telem, kteri nezridka ukonci sve trapeni sami.

            Zvlastni, ze v okolnich zemich, at uz je to nemecko, nebo treba polsko jsou specialiste, ktteri se na toto zameruji, existuji specialni pracoviste, ktera takto postizenym lidem pomahaji, U nas je jediny lekar, ktery toto dela a tomu taky odpovidaji navaly lidi, kteri k nemu jezdi a taky cena, kterou si za sva sezeni uctuje.

            0 0
            • Lister  

              A teď jde o to, jestli to specialisté opravdu pomáhají nebo jen využívají hysterii kolem borrelií a nechávají si platit za léčbu lidí, jejichž potíže s ní opravdu vůbec nesouvisí. Vím jaké protokoly jsou v Německu. Pomáhal jsem jednomu kamarádovy s léčbou pomocí importovaných ATB a bylo to dost složité a zdlouhavé a ve výsledku dodnes nevím, jestli jeho potíže opravdu byly z borreliózy, protože se upravily dlouho poté, co s jakoukoliv léčbou skončil. Borellii opravdu měl, měl druhé lokalizované stádium, které nebylo úplně dobře zaléčené a s delším rozestupem to přešlo e stav který odpovídal třetímu diseminovanému včetně neurologických poruch bez postižení srdce.

              Aktuálně mám v péči jednu rodinu, která své děti léčí dle doporučení jednoho německého specialisty pomocí bezlepkové a nizkosacharido­vé diety.

              Problém je v tom, že opravdu nikdo neví, co ta mrcha dělá, který protokol na chronická stadia opravdu funguje a který je jen šarlatánství (chybí tvrdá data o účinnosti). Každý imunitní systém je jiný, každý reaguje jinak. Někdo borrelií projde ani o tom neví, u jiného nastartuje autoimunitní proces, který pak vede k chronickým potížím, protože opravdová chronická infekce je docela vzácná a v naprosté většině případů se nepotvrdí.

              Nebudu tvrdit, že nejsou zanedbané případy – jsou a není jich málo. Ale ani se nedá tvrdit, že se u nás na borrelii kašle. Je jasné nastavený postup na diagnostiku a léčbu a všichni k němu mají volný přístup. I laická veřejnost.Dá se dohledat na webu České infektologické společnosti a je to postup, který používá naprostá většina vyspělých států.

              0 0
    • rasto  

      z jiného soudku: rehabilitoval jsem rameno, vykloubená klíční kost, potrhané vazy. hrozně dlouho bez jakéhokoliv zlepšení. cca měsíc, měsíc a půl. nebyl jsem schopen zvednout ruku, musel jsem si vypomáhat zdravou. a po tom 1,5 měsíci, jako když švihne bičem, začalo se to radikálně zlepšovat. rozcvičoval jsem i doma, nechtěl jsem být „mrzákem“.

      =>vydrž a rozcvíčuj

      1 1
      • Lister  

        Tohle jsou ty pověstné jabka a hrušky…

        2 0
        • rasto  

          vím vím, upozorňoval jsem hned v úvodu. chtěl jsem pouze naznačit přínos rehabky ;-)

          0 0
          • Lister  

            Jenže ty sis poranil vazy a RHB ti pomohla rozcvičit ztuhlou ruku a stabilizovat ji – vazy se vždy nějak zhojí a buď převezmou svou funkci zpět nebo ji nahradíš okolními strukturami, takže výsledek tam vždy nějaký bude.

            Kdežto u obrny se snažíš stimulaci svalů obnovit (nebo nahradit) neuromuskulární (nervově-svalové) spojení a obnovit jeho funkci. Což je věc velmi nejistá a nemusí se vůbec podařit.

            2 1
            • ladys  

              Asi úplně zbytečně útočný příspěvek. Také tě nikdo nenapadal, že nedokážeš přečíst třetí příspěvek..

              Odkaz na nějaké cvičení atd. https://www.fnmotol.cz/…-nervu-1.pdf

              Syn to měl, když byl malý. Bylo to pravděpodobně od úrazu v MŠ(ta radši nic nehlásila). Útlak způsobila prasklá tepna. Jednou dírou krvácela do obalu a druhou se to vracelo,ale ne dost. Nakonec se tepna zaslepila, 25.12. 6h ráno. V noci se převáželo vybavení ze Střešovic do Motole. Přístup lékařů byl dost špatný, rozhodlo pár lékařů co měli na to pochopit co se vlastně děje…

              0 0
    • t100-CZ  

      Ahoj, tak bych rád poreferoval o průběhu:

      1. Týden se diagnostikovaný stav ještě zhoršoval
      2. Týden beze změn
      3. Týden tvář začala jako by přicházet k sobě, avšak dále bez pohybu a zlepšení.
      4. Týden se to začalo hýbat. Každý den jsem pozoroval nějaké zlepšení.
      5. Týden, řekl bych že jsem na 90% původní hybnosti. Mám trochu křivý úsměv a blbě cením zuby. Prý by se to ještě mohlo zlepšit. Já to na sobě poznám, ostatní nikoliv.

      Na závěr bych se rád zeptal jestli se to někomu opakovalo? Začal jsem chodit do práce, ale počasí není zrovna ideální. Samozřejmě si tváře už lépe chráním, ale dokonalé to není.

      1 0
      • Peewit  

        Tak blahopřeji. Chraň si hlavně lebku vzadu, kde Tě to bolelo. Tam prý nerv nějak probíhá lebkou a když se foukne, tak nějak „oteče“ a jak se tam nevejde tak odumře (velmi laické vysvětlení toho co mi řekli). Občas mne tam zabolí a pak mám trochu strach a to je to už 6 let. Prý je ale šance, že Tě to potká znovu minimální.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.