• Lukster

    Ahojte, za měsíc se jede Author Šela Maratón 2022 v okolí Helfštýna v Moravské bráně. Zatím tam není moc přihlášených lidí a tak zkouším zde trošku rozhýbat stojaté vody. Vůbec mně hlava nebere, kde se všichni ti cyklisti za poslední 2 roky vytratili. Bylo by škoda tento krásný závod nechat umřít…

    Neberte to prosím jako reklamu atd., jen bych nerad viděl tento závod ukončený kvůli nezájmu. 75km na dlouhé není žádná hrůza ;-). Popř. trati pro děcka, atd…

    Za postřehy budu samozřejmě rád ;-).

    Díky

    Anketa: Pojedete letos Šelu?

    NE
    17x
    61%
    0 0
    • orm  

      Naposledy jsem jel v roce 2017. Letos asi zase nepojedu :-), ikdyz jsem o tom uvazoval, ale mam jiny program s rodinou, ktera ma prednost. Lidi se presunuli jinam. Cast k enduru, cast k jinemu sportu, cast to prestalo bavit se honit. Boom marathonu je podle me uz pryc. Koukal jsem na trasu a skoda, ze uz to vede jen po jedne strane moravske brany.

      0 0
      • Lachtis  

        Presne a taky si myslim, ze i ty ceny. Ted to nemyslim zle, ale lidi si taky rozmysli, zda dat 800 za nejaky okruh + nemale naklady na cestu apod. Za ten zavod s vyletem vlastne muzes mit treba novy dres, kotouc, retez, apod.

        Ja uz taky kaslu na kpz apod, kde jsou nesmysl ceny startovneho a jezdim jen stdcove hnojaky.

        Ne ze bych na to ty penize nemel, ale radsi si odpustim nejakej zavod a zajedu si ten den nejaky pekny vylet na kole a za usetrene prachy si koupim treba nove, lepsi desticky :-)

        1 0
        • Pikaču  

          Šelu mám daleko ale když zhodnotim ty poblíž author zavody, KPŽ tak za ty prachy si to rozmyslím který pojedu. Lokální hnojaky jsou za 300–350, vše terénem. Pokud je to hezký zavod kde neni tretina na nudné lesni cestě nebo cyklostezce tak jo. Jinak me tohle co popisuji za ty peníze neláká.

          Šelu neznám, mám ji daleko takže spíš k authoru a kpž.

          1 0
          • Lachtis  

            Presne jak pises. Taky to tak mam, hnojaky za 300,– apod jezdim a hlavne tam se jezdi teren, takze pak mi tech penez neni lito. Nez dat 800 za silnicni kpz apod+ treba 300+ za dopravu

            0 0
          • brtníček  

            Šela je pěkná trať vedená hodně po singlech plus prostředí hradu Helfštýn. Vypada to, že megalomanským akcím je v MTB maratonech prozatím konec . Lidi blbnou s běhací a chodící výzvou.

            0 0
            • Pikaču  

              Jj, to jsem pochopil z komentářů níže. Proto hodnotím obecne author, kpž.

              0 0
    • kovar  

      Mě ty maratony už nějak netáhnou. I protože úplně vymizeli lidi, co brali maraton spíše jako společenskou akci než jako závod.

      1 0
    • snas89  

      Lidi po covidu hodne zleniveli.

      Na zavodech vnimam, ze proridly hlavne ty zadni pozice (kde se pohybuju:)).

      Ty predni tolik netrpi. Tam lidi nezleniveli.

      A ano: jak ostatni psali, cena, posun nekam jinam.

      0 0
      • Slavik  

        Tady si někdo zapomněl uvědomit, že zadní pozice to jedou pro radost a defacto zaplatí závod těm předním závodníkům/spor­tovcům.

        A ty zadní pozice vůbec neláká nějaká dlouhá štreka, ale zajímavosti: občerstvení, brody, terén, technika, fanoušci, zábava, hlídání dětí, celkově servis.

        1 0
    • told  

      Tak jsem na startovku ze zvědavosti taky mrkl , zajímavý je věkový pruměr hlavně na B trase.

      Ale toho si všímám i na okolních závodech , nejvic obsazená kategorie 40 –50.

      1 0
      • Slavik  

        Se divíš? Podívej se na rozložení populace dle věku. :-)

        Až se jim pořadatelé trošku přizpůsobí, pak budou mít masovku.

        Tihle opravdu nebudou jezdit 70km maratóny (až na výjimky).

        0 0
    • Smazaný účet  

      Startovné Vychází 10 Kč na kilometr :) najs. Nepojedu. Nějak chybí motivace, parťáci.

      0 0
    • jIrI___  

      V dávných dobách byla Šela jeden z mých oblíbených závodů s perfektním zajištěním i tratí. Současná výše startovného (obecně, ne jen na Šele) v kombinaci s vyššími náklady celkově (zvláště teda doprava a komponenty, kterých v případě deště odejde hned několik) je pro mě už ale neúnosná. Podobně na tom je poměrně dost známých i z lepších sociálních skupin. Navíc v době covidových opatření spoustu lidí zjistilo, že závody pro ně nejsou až tak důležité, jak si kdysi mysleli, a že, zejména pravidelní závodníci, jejich vynecháním ušetřili desítky tisíc Kč do rodinného rozpočtu, které ze zcela jistě dají využít smysluplněji…

      0 0
      • Melvin  

        Na Covid bych to úplně nesváděl, ten odliv lidí nastal už dříve. Vidím to v okolí, kdy lidi co jezdili skoro každý víkend závod, teď buď jedou jen pár srdcovek a nebo se na závodění vybodli úplně. A přitom jezdí pořád stejně, ne-li víc. A důvody proč nejezdí jsou různé. Určitě to jsou peníze (ne jenom startovné), pak to stojí hromadu času, některé to s poklesem výkonnosti přestalo bavit (už nestáli na bedně), přesun k jiným sportům a asi i to, že takoví ti úplní hobíci se přesunuli na e-biky atd.

        0 0
      • Singlespeed  

        V roce 2007 dokončilo dlouhou trať 837 lidí a krátkou 670 lidí. V roce 2018 dokončilo dlouhu trať 211 lidí a obě kratší dohromady 287 lidí. Takže kovidem to úplně nebude. Prostě to lidi už přestalo bavit.

        1 0
        • Slavik  

          Evidentně dlouhé tratě je přestali bavit…

          Jsem zvědav, kdy si toho pořadatelé všimnou.

          0 0
          • Lukster  

            Tak tratě maratónů jsou většinou cca 50 km, tady je jedna 75, bývala i přes 100 – takže zde taky posun je. Navíc je to namotané na jedné straně Moravské brány, takže odpadají zdlouhavé přejezdy, které mě osobně moc neseděly – ale zase na nich rychleji ubíhaly km ;-)

            1 0
        • ememem1  

          presne, okolo roku 2018 sa to zacalo ozaj lamat a ne len u nas, bohvie preco ale skoncilo aj niekolko cestnych preterkov v rakusku v okoli viedne ktore boli roky platnym etalonom s pomerne velkou ucastou a silnymi sponzormi ako napr. schwechater radmarathon, volksbank moedling radmarathon a pod.

          u nas napr. slavo ukoncil sulovsky maraton (co teda bola riadna sleha medzi jak amaterskymi tak poloprofesionanymi pretekarmi) plus niekolko dalsich mensich.

          0 0
          • Singlespeed  

            Sláva ukončil Súľov mimo jiné proto, že ho kvůli rekordnímu nárůstu počtu závodníků v posledních ročnících už nedokázal sám ukočírovat a místní lidé si stěžovali. Takže měl úplně opačný problém, než má Šela.

            1 0
            • ememem1  

              ano aj. proste to prerastlo sameho seba. a mimo ine ho to uz aj prestalo bavit, navyse kopa mladsich ambicioznych akozepretekarov sa tam spravalal ako kok oti.

              1 0
            • Slavik  

              Tento problém se dá řešit cenou. KPŽ může vyprávět…

              0 0
              • Singlespeed  

                Nechtěl, říkali jsme mu to. Takže teď teď místo maratonu dělá dělníka na stavbě…

                0 0
      • Singlespeed  

        Startovné 800 Kč je zadara, už v roce 2004 chtěl ten hamoun Procházka 600 Kč :-) .

        https://www.bike-forum.cz/forum/8316.html

        1 0
        • ememem1  

          hamoun za startovne 30 E ? to mi pride viac ako v pohode, na tom nemoze zarobit.

          1 0
          • Smazaný účet  

            Jinde je to o něco víc ;-)

            0 0
          • Singlespeed  

            Hamoun za těch 600 Kč v roce 2004, kdy stál Súlov 200 Sk a Sláva z něj žil půl roku :-) .

            0 0
            • gerrard  

              Tady to označování pořadatelů za hamouny je takové ehm nepěkné. Je to kapitalismus. Jestli to pro tebe tu hodnotu má, tak rád zaplatíš, když ne tak prostě nepojedeš. Prd víš jaká je rentabilita akce, kolik co stojí a jaké jsou náklady. Chápal bych, kdybys remcal na základní životní potřeby bez kterých žít nejde, ale na něco tak zbytného, jako je účast na maratonu? Směšné.

              0 0
              • Singlespeed  

                Neremcám, jen konstatuji. Tehdy bylo ochotno zaplatit 600 Kč přes 1000 lidí, takže proč toho nevyužít.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak je to osobní rozhodnutí ;-) Jeden se rozhodne, že chce 600,– a tisíc dalších se rozhodne, že to zaplatí. Nevidím v tom problém :-)

                  Maraton v Dolomitech stojí 150,– Euro a stejně se třicettisíc lidí rozhodne, že by to dala, jen aby se dostali na start :-)

                  Myslíš, že organizátoři jsou hamouni? :-D

                  0 0
                  • orm  

                    Take pak brecej, jake jaci jsou chudaci a ze chtej prispet jeste mimo to startovne?

                    0 0
    • sorak  

      Kura lidi a vy cekate, ze to startovne bude 15let furt stejny? Vzdyt 400 Kc v roce 2005 byly uplne jine penize nez ted.. to ze se cena proti „davnym dobam“ zdvojnasobila nedejboze ztrojnasobila je fakt, ale za tu castku si proste obecne dnes uz nekoupite to same jak tehdy, hodnota penez je jina..

      Urcite se najdou vyjimecne pripady, ktere bohuzel berou furt tak nejak stejne prachy za ty roky, ale myslim, ze valna vetsina lidi ma taky prijmy o kus jinde nez pred 10ti nebo vice lety..

      Samozrejme respektuju, ze se najde spousta dalsich akci, ktere vam davaji vetsi smysl nebo ze s prichodem rodiny jsou priority jinde, ale schovavat neucast ciste za cenovku mi prijde trochu jako vymluva :))

      Luki, naklikano, jedu.. sic na tech singlech mozna budu trpet, ale co :D

      5 0
      • Barak  

        Ono, když si ke startovnému přičteš cenu pohonných hmot tam a zpět (pro mě z Prahy), cenu ubytování plus případně hnusné počasí a z toho možné další náklady, za těch 75km to fakt úplně nestojí.:-)

        0 0
      • scalar  

        Pro někoho nejde ani tak o rozdíl ve startovném mězi rokem 2005 a 2022, ale o rozdíl ve startovném na tomto závodě a na jiných závodech. Když řešíš jeden, dva závody ročně, tak ten rozdíl kolem 500,– Kč není úplně zásadní, ale když kromě biků děláš i běhy, duatlony a triatlony a máš platit přes 30 závodů ročně, tak řešíš i cenu startovného, závodů je pak pořád hodně a můžeš si vybrat nákladově příznivější (Šela je pak pro hodně lidí drahá na dopravu i startovné).

        2 0
        • Barak  

          Na druhou stranu, kolik takových lidí je? Podle mě moc ne.

          1 0
          • scalar  

            Já jich znám dost, určitě řádově desítky. A nikdo z nich nejezdí na KPŽ, Šelu apod.

            0 0
            • Melvin  

              Tak někteří cílí na ty hnojáky i kvůli tomu, že mají větší šanci na bednu, než na KPŽ, kde v podstatě jako amatér nemáš šanci. A každého nebaví se plácat na 50–100 místě. To už je pak lepší si udělat výlet a startovné strčit do oběda.

              0 0
            • Barak  

              Desítky těch, kteří jdou na 30 závodů ročně i vč. triatlonů? Tak to se přiznám, že ačkoliv mám mezi známými poměrně dost lidí, kteří závodí, teda neznám nikoho, kdo by závodil v takovém objemu.

              0 0
              • Pikaču  

                Tak ja to mam 10 minimum a 20 rekneme max závodu. Celkova suma je proste vysoka a radsi pojedu hnojak za 350 nebo si neco koupim na sebe nez jet author/kpz pokud za to nestoji.

                0 0
                • Barak  

                  Ale jo, pokud jezdíš jen cyklozavody, tak to nějaké peníze udělá.

                  Jen, když byl vyse zmíněn i ten triatlon, což je sam o sobě poměrně nákladný sport, kdy se navic startovne v zahraničí počítá v desítkách tisíc, tak v tomto kontextu řešit stokoruny asi nema moc smysl.

                  0 0
                  • scalar  

                    Na triatlonových závodech na úrovni krajského poháru je startovné 250 –300,– Kč.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      jo jde o to proč ten závod děláš…

                      Někdo pro partu kamarádů a na to se nabalují další zajemci…

                      A někdo na kšeft…

                      0 0
    • dědek mohy  

      Jel jsem Šelu několikrát, ale vždy jsem trpěl na mě celkem brzkým termínem.(jednou jsem teda jel na podzim a to jsem trpěl také). Ale tak nějak jsem si to vzadu protrpěl rád. S příchodem rodiny se priority úplně zpřeházely, jsem rád, když si najdu 3 hodiny týdně na běh, kolo je bohužel odsunuto v zájmu a letos mám najeto 55 km. Takže na Šelu se nechystám, nějaký zásadní zlom v čase na trénink nevidím

      0 0
    • Singlespeed  

      Drahá polovička jezdí Šelu už od roku 2004, ale posledních pár let už taky vynechává. Doba pokročila, jet to po x-té už ji moc neláká a navíc ji naštvalo, že dal Prochajda startovné zdarma Tině v kategorii ženy, když už všichni ví, že je to chlap.

      0 0
    • Adrenaline  

      Za mě určitě jo. Šela je srdcovka. Je málo závodů opravdu v terénu. Trať je hravá ale zase náročná. Takže se určitě objevím.

      4 0
      • Rakosnik  

        Souhlas, za kazdy zavod, ktery neni sprint po sotoline na dve hodiny, bychom meli byt vdecni.

        7 0
      • sorak  

        Souhlas.

        Trať je od závodů např. KPŽ odlišná v tom, že velká část není vedená po lesních/polních/as­faltových cestách. Tím je pro hodně lidí zajímavější a pro pořadatele je ale také náročnější na přípravu a údržbu.

        2 0
    • Paval  

      Zdravím všechny pravoslavné cyklisty bikery.,

      jezdím MTB přes dvacet let a přiznávám ,že se řadím mezi cyklisty – magory. Potěšení z krásných náročných terénů ,známých i neznámých mi stále dělá radost a touhu poznávat další nepoznané. I když jsem Drásalovec, tak mám sjeté snad všechny maratony co se v Česku jezdí. Vůbec nepatřím mezi ty na předních postech a ani mi o to nejde. Startovné a celkově investované peníze do takového závodu jako je Šela jsou určitě úměrné dnešním cenám a odpovídají nabídnutému servisu. Respektuji názor každého z vás. Já patřím mezi ty co si vychutnávají počasí – nepočasí…babička říkávala" šak ať prší, hlavně když je hezky" Ten adrenalin co vyplavuje hormon štěstí mě nakopne do další výzvy. Žádné peníze mi to nevynahradí. Ať žije Šela 2022 !!!.

      3 0
    • popokatepetl  

      Nepojedu a to mám závod skoro za domem. Asi jsem starej, nebo covid, ale už se mi nechce moc honit. Na kole jezdím často a rád, ale koronáčem jsem asi zlenivěl. Navíc čím jsem starší přizpůsobuju kolo rodinnému životu a né rodinný život kolu. Ale na závod se zajedu podívat a trasu si projedu :-).

      0 0
    • budíček  

      byznys je byznys, hlavně vydolovat peníze

      0 3
      • jIrI___  

        Proti tomu ovšem nelze říci křivého slova. Pořádání akcí pro veřejnost je obživa jako každá jiná

        3 0
    • TynaZ  

      Dá se to objekt podle „stálého značení“, jak se to píše v propozicích? Nemáte někdo gpx? Díky!

      0 0
      • lith  

        Před pár dny jsem to projížděl a vychystal jsem si GPX soubor. Ale jde to i podle šipek. Možná kombinace obojího je ideál. Pokud to chceš poslat, dej vědět.

        1 0
        • PAM  

          Ahoj. Na jakou trasu máš ten gpx soubor? Na tu dlouhou? Pokud ano, pošleš mi to taky, prosím? Pokud tedy ano, pak na email petr.mazura@mtbiker.cz

          Díky

          0 0
          • lith  

            Posílám. Chystal jsem si to na projetí na mapy.cz, takže bacha, v některých úsecích to nemusí přesně kopírovat trasu, ale chytá se to nějaké vedlejší lesní cesty. Ale pokud sleduješ i šipky na stromech, tak cajk

            0 0
            • PAM  

              Ok, super. Moc díky

              0 0
              • brtníček  

                Jedná zajímavá informace k tomuto závodu. Mel by jet Boudný. Snad se dal borec dohromady a našel správný životní směr.

                0 0
                • jIrI___  

                  Jsem zvědavý, jak si soupeře povodí na after party.

                  0 3
                  • ememem1  

                    ale no tak, ze zrovna ty co si s troskami pracoval ak sa nemylim. to sa sportovcom obcas stava, aj vyrazen lepsim a bohatsim ako je on. (borg, tyson, becker, fluery, ulrich atd.)

                    0 0
    • Lucik_bikerka  

      Ahoj, kdyby se našla dobrá duše, která by mě svezla na závody z Brna, byla bych moc ráda. Na náklady na cestu samozřejmě přispěji. Děkuji.

      0 0
    • lith  

      Tak jestli tu někdo byl, jaké měl dojmy? Za mě super trať, skvěle značená. Bláto tomu přidalo víc na obtížnosti. Rozhodně skvělé poježdění

      1 0
      • Rakosnik  

        Trat super, znaceni a organizace taky.

        Jen to razeni na startu bylo na houby – kdyz uz ma kategorie 40–49 startovat az za vsemi mladsimi a zenskyma, tak pak je potreba to pustit ve vlnach nebo udelat takovou trasu, kde se da na zacatku predjizdet, a ne 3 min kopec po uzke ceste a pak ~5km singlu…

        0 0
        • orm  

          Vitej v klubu starcu :).

          0 0
          • snas89  

            A pritom mi prijde, ze prave ty kategorie 35+ jsou v maratonech porad hrozne silny (vlastne nej za elitou).

            1 0
      • sorak  

        Byl jsem, trat pripravena super, pocasi to udelalo zajimave, ale v ramci mezi.. chvilkama to bylo sice napinave, ale nikoho smotaneho vedle trati jsem nevidel :)

        Start byl asi trochu nervozni, balik 40–49 mohl byt vic vepredu, hodne z nich se pak prehnalo pres ty 2–3 baliky co byly pred nima..

        Jinak ale nebylo moc co vytknout, znaceni super, hafol dobrovolniku na trati, obcertvovacky dost vybavene i pro pomalejsi kusy vice vzadu, dojidaci stanice v cili a moznost dat si na stravenku misto rizota ctvrtku grilovaneho kurete za me super!

        2 0
      • Lukster  

        Zdar, radar ráno trošku hrozil výraznějším deštěm,ale nakonec jen trochu, to mokro dost přidalo na zábavě. Aspoň měli výhodu bikeri nad ziletkami:). Organizace super, značení taky, jen ten start by chtělo jinak než věkem… Při startu u hradu bohužel moc jinak nejde natáhnout pole než kolem Krasnice, ale jinak start a cíl na stejném místě je skvělá věc! Věřím, že příští rok zde závod zase bude a s ještě více lidmi na startu, protože toto je luxusní závod s tradicí, který v místním terénu nabízí až neskutečně velkou porci zábavy mtb ježdění

        3 0
    • vp2  

      Za organizátory díky všem za chválu, poslední týden před závody bylo po lese fakt dost lidí, kteří makali na tom, aby všechno klaplo a nakonec se propojilo do jednoho skvělého dne a zážitku. Kritiku ohledně balíku 40–49 přednesu na hodnotící schůzce traťových komisařů ve středu:-) Příští rok se na vás těšíme v sobotu 6.5.2023!!!

      6 0
      • Rakosnik  

        Super, jeste jednou diky za organizaci a pripravu zavodu.

        0 0
      • sorak  

        Presne tak – diky moc za vasi praci a cas!

        0 0
      • Motyll  

        Díky, závod i organizace perfektní.

        Jedinou drobnou poznámku bych měl k dojezdu trasy st. žáků… Posledních x km za provozu a pak asfaltový sešup k cíli.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.