• SODOVKA

    Nazdárek, potřebuji poradit. Mám vidlu MarDJ3 04 130 mm s klasickou osou a kotoučem. Kupoval jsem ji někdy začátkem sezóny z druhé ruky a už v ní mám mírnej vakl :o( A ted se mi stává to, že po třeba po 1 hodině ježdění mám povolený přední kolo. Prostě mě připadne, že jak ta vidla pracuje tak se mi nějak „vymačkává“ rychloupínák a pak se to celý povolí. A jestli k tomu ještě přispívá ta koutoučovka ???? Fakt nevím. Neměli jste někdo podobnej problém ??? Já vím, jednofuché je si nechat vyměnit těsnění a takový ty vložky v nohách, aby tam ten vakl nebyl. Jenomže to stojí litr a do zimy na tom bude stejně. A pak další litr a další a …… Proto nedá se koupit přeba nějakej kvalitní ne rychloupínák, ale upínák aby se to nepovolovalo ??? Díííky za případné rady. Ještě doufám že se to něřešilo ve starších příspěvcích :o))

    0 0
    • Pá-dlista1  

      Da se koupit neco jako rychloupinak, ale bez packy na imbus, ale ja bych doporucoval, jestli mas Shimano naboj, koupit obycejnou plnou osu a hodit to na matice. Popripade si naboj predelat na prumysla. Kazdopadne „pevna“ osa prej moc pomaha jizdnim vlastnostem kola.

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Jeste jsem si vzpomnel, muzes zkusit zmenit upinak. Ja mel treba na zadnim kole takovej moc peknej XSIV, ale kdyz to dostalo poradnu ranu, tak se soupla osa v patkach (horizontalni). Pak se ten upinak pretrhnul, tak jsem tam vrazil Shimano a sice se mi nelibi, ale drzi a nemel jsem s tim zatim (tuk tuk) problem.

        0 0
        • JT  

          zajímavý, taky mám horizontální patky, XSIV rychloupínák…taky při větší ráně nedrží… akorát se zatím (?uk ?uk ?uk) nepřetrh…asi ho raděj vyměním… jo a prosím tě jak je to s tím nahrazením rychloupínáku „pevnou“ osou – opravdu to jde jenom u Shimana?

          0 0
          • Pá-dlista1  

            U Shimana to je jednoduche a neni v tom zadny hacek a stoji to par korun. U ostatnich naboju, budes muset pravdepodobne nechat udelat osu :(

            0 0
            • rhuman  

              muzes se pls trochu vic o tom rozepsat, dik

              0 0
              • Pá-dlista1  

                O cem konkretne?

                0 0
                • rhuman  

                  predelani shimano naby na pevnou 10mm osu

                  0 0
                  • milan1  
                    • Odstraneno na pozadavek usera –
                    0 0
                    • rhuman  

                      j, diky no ja planuju si od franty nechat udelat ram a premejslem jsem, o pevny ose (veprudu jsem s ni spokojenej ;)) jo jemy jasny, ze ta osa musi bejt delsi, ale slo me o to jak se naba musi rozdelat, co vyhodit atak

                      0 0
                    • TinkTink  

                      No on pudlista jeste mluvil o predelani na prumysla, takze tam ta osa bude vypadat uz zas jinak a je docela mozny, ze bude vyrobne mnohem jednodussi a tudiz i levnejsi…

                      Kazdopadne pak to predelani je dost tezky :)…nic na doma :)

                      0 0
                      • milan1  
                        • Odstraneno na pozadavek usera –
                        0 0
                        • TinkTink  

                          Nemyslim si, ze bude slozitejsi…ale bude to chtit udelat aspon jeste dalsi dve veci, ktery budou vymezovat vuli na ty ose…stacilo by…nevim jak to pojmenovat…mam to tu na jednech nabach kus za sebou … takovy jakoby dorazy…

                          Otazka je teda, jak dlouho se bude soustruzit ta ten cep s temi tremi castmi…casovy hodnoty fakt neznam z hlavy…to ne…(ok…bude asi jednodussi udelat jednu tyc a vyrezat na ni zavity.....asi :)…kolik to tak stoji od Franty? Hele…nemas ty od nej rovnou cely kolo? Jsem nad tim kdysi premyslel a jeho ramy se mi libi…

                          No…uvidime co na to pudlista :)…spis by me zajimala ta uprava vnejsi skorepiny naboje – vysoustruzit ci jak to upravit na prumysla…?

                          Jo…tedka budu shanet nahradu za lozisko 6002 RS do stredovy osy :)))…jen tak na okraj :o)…a kdyby jsi videl to osazeni tam, tak by ti bylo jasny, ze me tady ta osa tak slozita neprijde…proste jenom tyc a dve drazky na pojistne krouzky…nic vic… :o)…takze ta osa by sla teoreticky udelat stejne.....max to muzu vyfotit… :)

                          0 0
                    • Pá-dlista1  

                      Vis milane jsem rad, ze ses jako zacatecnik teoretik pustil do dalsiho oboru, kteremu nerozumis. Tak pocatecni skadleni mame za sebou a ted k veci.

                      Opravdu to neni tak jednoduche, jak si predstavuju. Je to totiz jeste daleko jednodussi a narozdil od milana si to nemusim predstavovat.

                      Proste se koupi plna osa na matky, ta je samozrejme delsi nez ta na rychloupinak a vymeni se za tu stavajici. Tot vse. Hotovo. Neni co resit a naklady 16Kc.

                      Predelani na prumysla neni taky nic sloziteho (relativne) a divim se, ze to tak pripada nekomu, kdo pry dokaze rozhybat vidlice Suntour. Ledaze by milan chtel zacit fušovat i do tuningu naboju a zamerne mlzil.

                      0 0
                      • milan1  
                        • Odstraneno na pozadavek usera –
                        0 0
                        • Pá-dlista1  

                          Nerikam, zes nenarazil na spatny kousky, ale kdyz bude plna osa kratsi nez potrebujes, kam pak nasroubujes matice nebo jak ji upevnis na vidlici? A kdyz bude mit vetsi prumer, tak jak ji narves do patek?

                          0 0
                          • milan1  
                            • Odstraneno na pozadavek usera –
                            0 0
                            • náčelník  

                              Čistě teoreticky by se dala osa u kónusových nábojů Shimano nahradit závitovou tyčí, kterou lze koupit v každém železářství za pár korun a uříznout na požadovanou délku. Samozřejmě za předpokladu příslušného typu, průměru a stoupání závitu. Ale nevím, zda běžné závitové tyče tento požadavek splňují.

                              0 0
                            • Pá-dlista1  

                              Ach jo. Milane, Milane :/ Takhle se snizovat k urazkam a jeste se znemoznit. Muzes pouzit treba osu z naboju Shimano DX, kdyz trvas na originalu. Je to polozka 23S 0500 nebo radsi komplet 23S 9801.

                              Sbohem tvá Máňa.

                              0 0
                            • Tomcat  

                              Můžu tě upozornit, že takou vou osu seženeš, teda asi nic pro te be protože je neznačková( Poldi Kladno? kopeno v prodejně ..Šicí stroje, jízdní kola ). Pokud se jedná o náboje na závity je tu Woodman Components , DMR atd… Stačí hledat. Jentak k tomu snažení, osa se závitem možná je pevnější ,ale je to taky přežitek . Pokud je něco tuhý lehký, a dobře se to montuje tak to sou 20mm dutý osy. To, že jde udělat i lehká dokazuje Maverick, Obbis, Pace …

                              0 0
                              • SODOVKA  

                                JO, JO JENOMŽE TO ZNAMENÁ UTRATIT 1–2 TISÍCE ZA OSU, NECHAT PŘEPLÉCT VÝPLET A HLAVNĚ KOUPIT NOVOU VIDLU DO KTERÉ SE DÁ UCHYTIT :O))

                                0 0
                              • milan1  
                                • Odstraneno na pozadavek usera –
                                0 0
                                • SODOVKA  

                                  no jasně, 20mm osa je fakt mimo, ale ta předělívka osy vypadá reálně. Ale nebudu shánět nebo objednávat, nýbž si ji vyrobím. Doufám že to zvládnu. O weekendu rozdělám ten nádoj a uvidím co uvidím :o)) V pondělí dám vědět.

                                  0 0
                                • Pá-dlista1  

                                  Ty bys cloveka dokazal snad i ******. Jeste, ze jsem povaha klidna. Uz jsem ti to psal prve. Neplet se do veci, kterym nerozumis. Chapu, ze jako krosar (nebo co vlastne) mas prehled jen o krosovych sadach (aspon), ale sada DX je sada urcena pro BMX, proto se tam bezne pouziva osa na matice. Ted jsi me donutil, abych si to otestoval a v soucasnych podminkach vyzkousel predelani. Jako normalni smrtelnik zajdu do servisu s timhle pozadavkem a uvidime. Vcera mi tvrdili, ze to neni problem. Zitra napisu, jak to dopadlo.

                                  0 0
                                  • náčelník  

                                    Počátkem devadesátých let byla DX sada „normální“ MTB mezi LX a XT. Pro BMX se začala dělat tak 1997 (?).

                                    0 0
                                    • Pá-dlista1  

                                      Ja vim :) To je jen taktika sdelovani polopravd. Neni to lez, ale taky si neco necham pro sebe :)) Mimochodem, ona se uz asi taky nevyrabi, ale jako nahradni dily by mit meli. Krom toho je tahle osa M10, takze by se musela pouzit i s konusama („normalni“ je M9), ale kulicky jsou stejny. Ja si tam teda necham dat jinou, uvidime jakej to je ve skutecnosti „problem“.

                                      0 0
                                      • Tomcat  

                                        Hroznej problém. :o) Protože , už tu nebude někdo moc brblat jak to je hrozný, že se to povoluje , fylozofovat na závitama a nad tím jestli to dělaj nebo ne a bla…bla..

                                        Jinak hustý v Milovicích někdo vylomil Deemaxe z patek u Mazocchi. É bylo to na závit ;-)

                                        0 0
                                        • Pá-dlista1  

                                          Snad to nebyl Bob (kona stinky dee luxe, myslim) a sroubovana stribrna Z3?

                                          0 0
                                          • Tomcat  

                                            Ne full to nebyl. Mazocchi to byla mová. Týpek to byl od Plzně. Byla to Kona nebo novej RockMachina.

                                            0 0
                                  • Pá-dlista1  

                                    Tak to stihnu jeste dneska. Menil jsem i konusy a kulicky, protoze tyhle byly uz strasny. Nicmene samotna CrMo osa stoji 150Kc a nebyl to zadnej problem, ze prej to delaj bezne. …ja se tedy loucim. Páček shledáček. Tahle debata je (aspon pro me) uz bezpredmetna.

                                    0 0
                                    • milan1  
                                      • Odstraneno na pozadavek usera –
                                      0 0
                                      • Tomcat  

                                        Hele nechtěl by přestat plácat ty, nebo musíš mít poslední slovo. Pokud to čtu od začátku tak Pádlista tvrdí furt to samí od začátku do konce a to jde to předělat na 10mm osu na matice to je hnedka první příspěvek.

                                        Za to ty tady bádáš nad nesmtelností chrousta . Dýlka osy, stoupání, matky hmmm… Nedělej z autora otázky primárně ****** jo, Apropo to asi než koupíš novou duši tak ji měříš šuplérou že?

                                        Prostě ač se to hodně lidem příčí, občas se řešej problemy stylem: Já to tam prdnu a ono to nějak dopadne. a fungu je to.

                                        0 0
                                        • enjoy  

                                          ehm kdo ze musi mit to posledni slovo?:-)) ted vlastne ja:-)

                                          0 0
                                      • Pá-dlista1  

                                        ? Kdyz uz jsme na lopatkach a nevime kudy kam, tak obvinime „soupere“ ze lzi. Nevim co je podle tebe blbe machrovani, ale ja jsem od zacatku vedel, ze to neni zadnej problem a jen ciste ze zajmu jsem to zkusil, protoze tu mam jednu shimano nabu vhodnou na experiment. Dokazal jsem si to i v praxi, narozdil od tveho teoretizovani a ty ani ted nedokazes priznat, ze opet nemas pravdu? To jen tak pro shrnuti, aby ostatni vedeli co jsi vlastne zac. Koncim a jdu se soustredit na jezdeni. To me totiz bavi jeste vic nez dokazovani pravdy nejakym zabednencum.

                                        0 0
                            • vlk  

                              laskavě se přestaňte rozčilovat.Já již kdysi dávno tuto proceduru prodělal.na přední náboj shimano-nějaké alivko nebo acera nebo co- vyměnil jsem osu dutou s rychloupínákem za klasiku s matkama.měl jsem to na přední vidli suntour mg91.Osu jsem sehnal normálně jako náhradní díl od shimana stálo to 100% do sta korun.Jezdilo to nějakou dobu než se osa pokřivila-jeden nepříjemný karamból.Ta původní dutá mi připadala pevnější.Dnes už ale nemám ani tu vidlici ani ten náboj.Předělání na průmyslová ložiska jsem nezkoušel.

                              0 0
    • Seppy  

      na moji vidli mam vakl jak svina, a rychloupinak v pohode drzi, proste to poradne utahni totalne na fest a kdybys to nak podelal tak to vymen za jinej, nebo na matice no…

      0 0
    • SODOVKA  

      No, takže to dopadlo nasledovně. V pátek jsem trušku poupravil ty matice, aby drážkování co je na nich bylo hlubší a víc so to po rychloupnutí „vrylo“ do patek vidlice. A ono to nepomohlo. Tak jsem v sobotu koupil novej rychloupínák a taky to nějak výrazně nezabralo. Takže asi vyzkoučím Pádlistův postup a nějak tam narvu jinou osu. Takže bych od tebe Pádlisto potřeboval radu jek na to :o)) Mám středy Hardware a průmyslech a s přírubou na koutouč. Takže odkuď do toho :o??? Díky za radu

      0 0
      • Pá-dlista1  

        Hmm. Nejjednodussi by asi bylo vykuchat tu starou osu a donest nejakymu soustruznikovi, at ti udela kopii, ale s delsima koncema se zavitem.

        0 0
        • SODOVKA  

          no, soustruh na kov má doma táta, takže si to zvládnu udělat sám. Takže rozebrat náboj a dostat z měho tu osu ve steré se díra na prostrčení rychloupínánu. A místo ní tak potom namontovat novou, která nebude mít ten otvor ale bude plná a zakončená závitama. Je to tak??? A z jakého materiálu, abych tu novou osu nějak neurval. podle mě to totož musí být nějakej měkčí materiál, protože se na to budou vyřezávat závity….. Takže ocel asi ee. Takže jakej ???? A nebo nedá se ta osa koupit??? Nová???

          0 0
          • Pá-dlista1  

            Netusim jakej system je v Hardware nabojich, ale pochybuju, ze by se dala koupit stejna osa na matice. Nezapomen, ze ta osa musi byt delsi, abys mel kam ty matice prisroubovat. Proc myslis, ze by ta osa nemela byt z oceli? Myslis, ze do oceli se zavit vyrezat neda?

            0 0
            • SODOVKA  

              s tou délkou je mi to jasné, s tou ocelí nevím nevím :o//

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Za prve neni ocel jako ocel a za druhy jestli chces tu osu udelat z neceho mekciho nez z oceli, tak panbuh s tebou. Jestli to je kvuli zavitu, tak toho se fakt bat nemusis.

                0 0
                • wlada  

                  ja jsem si nechal udelat pevnou osu (mam naboj Shimano Deore) ale za boha nemuzu sehnat ty matky na zajisteni. Byl jsem snad vsude (bikeshopy, ferona, fabory..). poradite pls kam pro ne. jsem bezradny. diky

                  0 0
    • lubos  

      Laicky dotaz. Tvuj problem souvisi s velikosti kotouce (asi mas 200ku predpokladam), nebo se zdvihem, nebo s tim jak jezdis ? Jelikoz ja tez nemam pevnu osu, abych nemel tentyz problem, kdyz koupim vidlici se zdvihem vetsim nez 10cm.

      0 0
      • SODOVKA  

        kotouč 6" zdvyh 130mm styl jízdy : polety, jsezdíky atd. v rámci možnosti kola a taky mojich :o))

        0 0
        • lubos  

          Hmm, to abych se zacal bat :( A kolik vazis, doufam, ze ne 60kg.

          0 0
          • SODOVKA  

            80 – 82 podle sztosti a ročního období

            0 0
            • wlada  

              ja jsem si nechal udelat pevnou osu (mam naboj Shimano Deore) ale za boha nemuzu sehnat ty matky na zajisteni. Byl jsem snad vsude (bikeshopy, ferona, fabory..). poradite pls kam pro ne. jsem bezradny. diky

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.