• Andrew

    Chtěl jsem se jen zeptat kde jste si nakoupili nářadí na kolo. Nemyslím šroubovák ale spešl věci jako stahováky na kliky atd. Jestli přímo v cyklošopu nebo někde jinde. A co za výbavu považujete za základ, aby si člověk mohl oservisovat kolo doma (rozumnej kompromis mezi cenou nářadí a dobrým pocitem, že si to udělám sám). Zatím se v tom moc neorientuju, ale rád bych, tak díky za rady.

    0 0
    • Volf  

      Hele vážně by mě zajímalo, kde si myslíš, že se dají koupit speciální přípravky nebo nářadí na údržbu a servis kol, nebo kde je chceš koupit jinde než v cykloshopu ?

      0 0
      • Andrew  

        no předpokládám, že cykloshop ty věci pro svoji dílnu asi taky někde musel koupit. Mohlo by to být tak, že někdo založil první cykloshop a pak ti ostatní si to u něho nakoupili. To je ale verze „co bylo dřív vejce nebo slepice“. Proto si myslím, že nejen v cykloshopu lze spešl nářadí pořídit. Třeba bez přirážky, kterou si na to cykloshop narazí. V tom tkvělo jádro problému.

        0 0
        • Volf  

          Co takhle zkusit koupit kolo. Taky to obchodník musí někde koupit nejspíš ve velkoobchodě. Velkoobchod to musí taky koupit nejspíš od výrobce. Výrobce bude spoustu věcí řešit dodavatelsky / nevyrábět /, dodavatelé to musí taky někde koupit. Hele živím se obchodem od roku 1989 a vážně mně dokáže nadzvednout, když někdo není schopnej pochopit, že obchod je o tom, že vyděláš. Už jsem to tady párkrát psal, tak tobě to napíšu ještě jednou. Pokud považuješ marži za něco amorálního tak buď běž na Kubu nebo do Severní Koreje a nebo další možnost je ta, že si otevřeš vlastní obchod a budeš tam prodávat za to , za co nakoupíš.

          0 0
          • RomanH  

            Marze je samozrejme uplne normalni vec a obchod je o tom, aby jsi vydelal – nabidka / poptavka. Ale to nic nemeni na tom, ze se kazdy muze rozhodnout, kde nakoupi. Sice pochybuji, ze to vyrobce da Andrewovi levneji, ale zkusit si to muze. Ja bych v tom hlavne videl tu vzhodu, ze primo u vyrobce budes videt cely jeho sortiment a ne jen par kousku, ktere si vzala cykloprodejna na sklad.

            0 0
            • Volf  

              Dobře teď si vem situaci, že ty budeš prodejce a tvůj dodavatel ti bude podtrhávat ceny tím, že konečnýmu zákazníkovi bude prodávat za stejnou cenu jako tobě.

              0 0
              • onegear  

                Potrebuji pak jako zakaznik takoveho prodejce ?

                0 0
                • Volf  

                  Potřebuješ jako obchodník takového zákazníka. Ne teď trochu jinak. Nechci mluvit o tom, že logicky nebudu kupovat něco co je o x% dražší. Mně jen zaráží snahy koupit cokoli o pár halířů levnějc. Protože pak dochází k tomu, že se vyváží peníze z úplně někam jinam a ve finále to škodí zase jenom tobě, protože tvůj region chudne a tím i ty. Nebo ještě jednodušejc. Ty jsi třeba z Horní Dolní a koupíš v Praze. Tvůj obchodník má menší zisk, o to zase on nakoupí jinde míň a tak pořád dokola. A když jsi se ptal jestli jako zákazník potřebuješ takového prodejce tak rozhodně ano, protože až např. e-shopy zlikvidují kameňáky, tak automaticky začnou diktovat ceny.

                  0 0
                  • blue  

                    myslim, ze tvoje obavy, ze e-shopy zlikvidujou kamenaky, je hodne licha, rekl bych, ze stejne tak jako zapaleny bajkeri, jako jsou tady na BF, tvori jen nepatrny zlomek vsech cyklistu, tak i na e-shopech nakupuje jen nepatrnej zlomek vsech cyklistickejch zakazniku… a co se tyka e-shopu a kamenaku, tak zvlast v tyhle telecomovy republice bych to nevidel tak tragicky s tou likvidaci kamenaku…

                    0 0
                    • Pá-dlista1  

                      To je neco jako republika bananova, jen daleko shnilejsi? :))

                      0 0
                    • Volf  

                      Já jsem neřekl, že je zlikvidují, ale, že by i mohly. Jinak dobrej obchodník nikdy celou marži neprožere, ale část použije na zkvalitnění služby. Pokud to udělá, tak nemusí mít strach. Jinak opravdu jako obchodník / ne kola / mám možnosti, jak motivovat zákazníka, aby nakupoval u mne. Ale to vyvážení peněz jinam fakt může být problém.

                      0 0
                      • onegear  

                        Kdyz bude mit prodejce sortiment, ze ktereho si chci vybrat, tak koupim i za vyssi cenu. Kdyz mi ale rekne, ze to a to ani neobjedna, protoze kdyz si to vyzkousim a nekoupim tak to neproda, tak mi asi nezbyde nic jineho nez hledat pomoc u distributora.

                        Ufff . . .

                        0 0
                      • blue  

                        no rekl si to teda trochu jinak, nez ze by mohly, ale to je jedno… kazdopadne k tomu podle myho hodne dlouho nedojde, stejne tak jako nebyla do dneska internetem vytlacena papirova knizka a noviny, jak kdysi kazdej predpovidal

                        0 0
                        • Volf  

                          Máš pravdu. Opravdu jsem to napsal trochu jinak. Ale vážně si nemyslím, že e-shopy vytlačí kameňáky.

                          0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Ale no tak. To muze fungovat u supermarketu a kolonialu pana Novaka, ale ne u e-shopu a kamenaku. Kazdy ma jiny styl prodeje i cilovou skupinu zakazniku. Kamenaky nikdy nezmizi, ale jejich podoba se muze hodne zmenit. K horsimu to urcite nebude. P.S.: Ja treba nakupuju v e-shopu za dobry ceny a tim podporuju jejich kameny obchod, kam nemam cas zajit.

                    0 0
              • Pá-dlista1  

                Taky si myslim, ze maloobchodnici tezi v prevazne vetsine z hlouposti, lenosti a tisne zakazniku.

                0 0
              • RomanH  

                Co jsem si vsiml, tak vetsinou primo vyrobci (nebo dovozci) nepodtrhavaji ceny – to by se jim taky mohlo pekne vymstit. Prodavaji za doporucene ceny, ktere davaji svym odberatelum. Tak neprehanej.

                0 0
          • Pá-dlista1  

            Pak se maji vytvaret nejaky hodnoty, kdyz si par čičmundů jako ty prenda stejnou vec z pravy ruky do levy a zvedne cenu na desetinasobky. Kdyz budu mit zelezarstvi za rohem, taky si nepojedu pro imbus do bikeshopu pres pul republiky, abych si ho koupil nekolikrat draz. Neco jineho je, kdyz za tu marzi neco nabizi. Treba, kdyz mi to doveze z taiwanu. Kdyz se mi pretrhne lanko pred cykloprodejnou, tak si ho tam zajdu koupit, ale kdyz si chci VYBRAT neco na kolo, tak uz si v cykloprodejne asi nevyberu. (ted sem to zase prehnal, ja vim jsou i vyjimky, treba veci co je potreba zkouset nebo nejaky zapomenuty starozitnosti)

            0 0
          • blue  

            marze samozrejme ano… ale ja osobne jim rikam prekupnici, ne dodavatele, kdyz v tom retezci vyrobce-zakaznik zacne bejt az prilis moc meziclanku…

            0 0
          • senožrout  

            Proti marži nikdo nic nemá. Ale sám jako obchodník určitě víš, že to samý můžeš někde nakoupit mnohem levněji a jinde mnohem dráž. Sami obchodnící na to to mají vypracovaný systematický postupy a sofistikovaný metody. Vždy? i obchodníci laborujou mezi dodavateli a jejich obchodními podmínkami. A zároveň mají stejně tak systematický postupy na to, aby to co nakoupili nejvýhodnějc s co největším efektem prodali. Celku se říká obchodní politika. Neupírej totéž snazivému bikerovi :-). Jen blb nebo sebeničič by platil víc peněz než musí..... A čím jsou lidi bohatší, tím víc se snaží učetřit, takových znám spoustu. To tak prostě je. Ale je fakt, že třeba u dovozce Marzošek Bartoníčka nakoupíš jako koncák vidli mnohem dráž než v jakýmkoliv krámu. Takže si tím putováním a bypassem obchodních článků vůbec nepomůžeš.

            0 0
    • Lada1  

      jak psal PDlista – neni nutne nic zvlastniho, staci bezne vybaveni domaci dilny – sada klicu, imbusy, sroubovaky, kladivo (pneumaticke taky neni k zahozeni), kombinacky, sikovky (hasak)

      0 0
      • Smazaný účet  

        no, stahovák na kazetu taky není k zahození, neznačkovej za 50(?) už nevim, podobně jako na kliky či na středový misky. bič mam z kusu plochý ocelový tyčky, starýho řetězu a pár nejtů – trhni si parktoole (ovšem na jeho výrobu sem zas potřeboval třeba vrtačku). na vyplejtání se mi osvědčil starej šroubovák do kerýho sem uprostřed vypiloval zářez – daj se utahovat niple i dyž z nich drát čouhá (centrklíčem se mi často daří niple orvat). za vrchol mého nářaďovětvořičského umění ale považuju dyž sem ze šroubu (snad lešenářskej nebo co to bylo) opilováním hlavy (šroubu) udělal stahovák na starý shimano 6kolo. ;o))

        0 0
    •  

      Jen počkej, Zající!

      0 0
  • Pá-dlista1

    …lis na hlavovy slozeni, freza na hlavovku a stred, ten nastroj na rovnani patky, na natloukani jezka, rezani sloupku, na sfrezovani dosedacich ploch pro kotoucovku, klice na vidlici, odvzdusnovaci sadu na brzdy, klice na konusy....., montazni stojan, zidlicku, sverak… drzak na toaletni papir, nuz na pizzu…

    ja mam 5ku imbus, sroubovak a velky kladivo (mozna jeste nejaky drobnosti:). Zatim jsem si vzdycky vystacil :))

    0 0
    • Žanek  

      Tak mi řekni, jak pomocí pětky inbusu a kladiva (jinak kladivo je nejlepší multiklíč, to je pravda..) sundáš kazetu a vyměníš prasklý drát a vycentruješ kolo ;o))

      0 0
      • Aiax  

        Ja bych vedel jak sundat tu kazetu, ale pak uz by nebylo treba menit draty ani centrovat…

        0 0
      • Pá-dlista1  

        To je nahodou docela lehky. Praskly drat z vypletu odstranis uz snadno. No a pak pomoci kladiva uz jen docentrujes :))

        To mi pripomina, ze jsem zapomel na centrovaci stolici :) s uchyl(k)omerama samozrejme :)

        0 0
        • Pá-dlista1  

          No a ted vazne. Retez omotas kolem kazety a prostrcis jim imbus. Pak sroubovak opres do zubu matice na kazete (proc matice? on je to vlastne sroub :o ) a kladivem poklepes (povolis), sundas. Drat vymenis a centrovat sroubovakem pri vzutem plasti uz umis, ne?

          0 0
          • Sirenna  

            To vazne myslis na sebe :-D Ja jen ze si odpovidas :)

            0 0
          • Žanek  

            Taky možnost, ale pokud máš „šroub“ na kazetě hodně utaženej nebo´s ho dlouho nepovoloval tak takhle jenom zničíš ty drážky a potom tam nepůjde nasadit stahovák. Nemluvě o tom, že ty rány ořechu zrovna nesvědčí… Centrovat šroubovákem se dá, ale omezeně, protože pokud potřebuješ výplet opravdu hodně natvrdit tak se bez centrklíše neobejdeš. Šroubovákem se můžeš akorát poškrábat v pr…i :o));

            0 0
            • Pá-dlista1  

              Si delam srandu. Jasne ze by to taky slo, ja to posledni dobou z nedostatku casu (pokud to neni treba na zavodech) davam do servisu. Kdyz vim, ze jeden den budu jezdit na druhym kole, tak tohle dam na den do servisu. Kdyz je to na zavodech, tak to bud jeste pojede (vydrzi) nebo se musi dat jiny kolo.

              0 0
        • Žanek  

          :o)) Co nejde silou, jde ještě větší silou… No ale je to něco pro gramohoniče, protože ušteříš několik gramů za drát, nipl a tu část ráfku, kterou urazíš při „centrování“ Jinak když jsme u těch „potřebných“ nástrojů, kde´s nechal ten bazmek na měření napětí drátů ve výpletu (tenzometr??) A svářečku na opravu případných defektů na rámu…

          0 0
    • Andrew  

      držák na toaletní papír je někdy potřeba, protože člověk se z toho někdy fakt může pos..t.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.