• Archer

    Koukam na cyklobazar.cz, a vchera-dnes minimalne 5–6 ruznych inzeratu o prodeje vidlic Marzocchi MX Comp ETA 105mm (2005, 2006). Neco se deje? Lidi se zbavuji Marzocchi? ;)

    0 0
    • jaski  

      taky sem si vsim. aspon nejsem jedinej komu to pripada divny :-)

      0 0
    • sportovni_biker  

      Já bych nutně potřeboval inzerát na střední pružinu (č. 83–2218) do Manitou Splice RTWD 2006 (bez LO) 100–130 mm nenašel by se někdo? ProgressCycle až do poloviny září nebude mít :-(

      0 0
    • vlk  

      No jo no, co si lidi zkusili levné vidle od RS či manitou, tak modla marzocchi padla-co se týká citlivosti apod.Ono ještě mnoho model padně.

      0 0
      • Archer  

        Tak ta zpominana Marzocchi (s ETA) ma nejlepsi znamky v review. Podivej treba na mtbr.com.

        0 0
        • Tomcat_1  

          Jde o to, jak jsou ty recenze na MTBR stary :-)

          0 0
        • wroum  

          coz vubec nic neznamena.

          0 0
          • Archer  

            Marzocchi vseobecne maji dobru povest, co se tyka spolehlivosti. Skoro nepotrebuji udrzbu, normalne funguji v hladnem pocasi. Neco jako Toyota mezi auta :)

            0 0
            • wroum  

              drive byla M opravdu nedostizna spicka, tak potom usnuli a probouzej se az zas ted :-) ta dobra povest, povest bezchybnych a neznicitelnych vidlic je taky poplatna drivejsi dobe, dobe kdy M mela v kazdy noze jedno dlouhy futro. dneska dela M uplne normalni vidlice, ktery jsou temer stejny jako konkurence, minimalne co se tyka mechanickyho provedeni. a porad to neni zadny pirko. jak Manitou tak RS mi prijdou jako inovativnejsi a progresivnejsi firmy, ktery delaj funkcne lepsi vidlice a vzhledove jakbysmet (aspon co se tyka XC. poruchovost u M stoupla a u RS a Mnitou bych rek, ze klesla – tzn je to tak nastejno.

              a to cos napsal ze nepotrebujou udrzbu… potrebujou jako jakakoliv srovnatelna vidlice se stejnym systemem. a to s tou zimou jakbysmet. M uz v nicem nevynika, co se tyka XC. spis naopak. Vynika maximalne este ve FR a DH.

              0 0
              • vlk  

                Ono já bych dodal že i RS dělalo dříve dobré vidlice, např jejich první modely judy byly supr, ale prostě nebyly tak robusní a neměli tu životnost co tehdejší Marzocchi.Dnes Marzocchi ostatní firmy i v tomto dohnali.Mám pocit, že Marzocchi trochu zaspalo na vavřínech a neinovovali.

                0 0
                • CZiko  

                  s tím že neinovovali plně souhlasím – ono se stačí podívat na několik minulých ročníků právě té MX Comp, jediné co se tam mění je design a kratší futra…jinak je to pořád na stejné brdo.

                  0 0
              • kolda  

                ja mam mxc 02 a tu bezudrzbovost muzu potvrdit. vyhovuje mi funkcne, zase tak necitliva neni. hmotnost kolem 1800g je jeste snesitelna. nevidim duvod pro inovaci.

                mam pocit, ze to byl posledni rocnik klasickych bombru..

                0 0
                • pop  

                  už bys měl vyměnit aspoň ten olej :))

                  0 0
                • Haryk  

                  Závidím Ti. Já jsem měl možnost si vybrat a dopadlo to tak, že jsem zvolil 03, která je o 30 dkg těžší (ač s vrtanou korunkou) a dělený futra mají vakl…prý provozní…tak děl odborník v servisu. Být tebou nedal bych ji z ruky.

                  0 0
                • wroum  

                  to je presne jedna z tech poslednich :-)

                  0 0
              • Dijck  

                Suhlas.

                0 0
              • georgio  

                taky mam to stesti a mam 02…jednu z prvnich v CR…a popravde receno jsem na ni vubec nesahl..i olej je puvodni…a bez problemu…ale novej by si asi zaslouzila:-) A jen tak se ji asi nevzdam…i kdyz ted na ni prijde kotoucovka, tak asi trochu utrpi:-(

                0 0
        • RUMcajs  

          Mno, jak svoji 105mm Marzochu pred par lety koupil a ridil se tou recenzi na mtbr. Jsem s ni spokojenej. Na dalsiho bajka sla 120mm a opet spokojenost. Hadejte od koho bude vidle na sjezdakovi?

          0 0
    • Nimrod  

      taky se zbavuju marzocchi, ale nejni to MXko… nevim, co ti je na tom divný, je to nejrozšířenejší vidlice ( krom rst :-) ). a proč by si někdo nemoch dopřát lepší model?

      0 0
      • Archer  

        Upgrade – je to v pohode. Vzdyt' proto se prodavaji te ruzny cyklisticky sperky, abych cyklista nikdy nemel klid, a stale kupoval neco noveho a modernejseho :)

        Ale divny, ze myslenka o upgrade napadla hned 4–5 lidi, a v stejny vikend :)

        Nejspis to bylo tak – prodavat na zacatku chtel jen jeden clovek, a dal inzerat s cenou. Ostatni 4 meli vidlice, ale nevedeli jakou cenu na to dat. Tak zahledli ten prvni inzerat, a dali svuj, s cenou +/- 500kc :)

        Mozno to vyuzijem, chci svoji 80mm zmenit na neco kvaltneho kolem 100mm. Zmeni me to trosku aj posed na bycikle, ktery ted' kompenzujem vzvednutym predstavcem.

        0 0
    • wlk  

      no a když jsem hledal na cyklobazaru před 2ma týdny marcochu 06, tak po ní nebylo ani stopy…

      0 0
    • Pekáček  

      Já se jí snad brzo zbavím taky. Srovnání se současnýma RS teda nesnese. Vidle, co nebere malé nerovnosti, tvrdne při jízdě po hladkém povrchu (pak potřebuje fakt silný podnět na „utržení“) a při brždění a při jízdě ve stoje se propadá do 3/4 zdvihu je prostě hnus. Nehledě na rachot co doprovází její chod a to, že změny směru chodu zvládá jen s rázy jak se asi přilepuje těsnění – člověk má pocit, že má vakl v hlavovým.

      0 0
      • milan1  

        Já bych to ještě doplnil, Pekáček má navíc vidli ve verzi s ETA, což je to nejlepší, co je možné nabídnout ve verzi MX. Ostatní verze jsou na tom co do citlivosti ještě hůře. To, co popisuje Pekáček je skutečnost v porovnání s opravdu funkční vidlí. Nikdy tomu nebylo jinak a přechvalování Marzoch je jenom ukázka neznalosti. Žádná vidle nebyla nikdy tak zbytečně a nezaslouženě přechválena než typ MX.

        0 0
        • colin  

          to ze patri mezi nejprodavanejsi vidle asi svedsi o tom ze to jsou dobre vidle ne?

          0 0
          • milan1  

            Není lepší kupovat vidlice funkční a kvalitní? Já tedy neznám statistiky nejprodávanějších vidlic, já bych si vybral radši funkční :-)

            0 0
            • lidumil  

              Tak se zeptám která by to byla na véčka? Promiň mi moji neznalost, ale taky mám občas pocit, že ta MX Comp není to pravý… :-(

              0 0
              • milan1  

                Máš široký výběr a co se týče srovnatelné cenové relace, tak je tam všechno v oblasti citlivosti lepší než ta vychvalovaná M. Záleží co hledáš, ten tvůj dotaz nějak vykoukl samostatně a bez konkrétních souvislostí alespoň já je nevidím.

                0 0
                • lidumil  

                  Tak to hlavní – mám přes metrák, takže pružinovka je pro mě asi nevhodná, jezdím nenáročná až střední XC (občas sjezdík v kamenech v Krkonoších), zdvih kolem 100 mm a na véčka. Blokaci mít nemusím, no a cenově kolem 10L.

                  0 0
            • apache6000  

              podle me je problem v tom ze ti co ji maji jsou sni spokojeni a ti co ji nemaji tak ji pomlouvaji.a to bude asi ten problem.jinak jsem se dival na forum a moc problemu tam o mx neni takze s tou nekvalitou asi problem tez nebude.

              0 0
              • delfyn  

                mám jí a pomlouvám jí konkrétně MX comp ETA co ty na to?

                0 0
                • apache6000  

                  ze to nema cenu.mi ta vidle sedi a ostatni neresim a na jedno ano se vzdy najde 10 lidi co rekne ne.

                  0 0
                  • delfyn  

                    když ti sedí je to super, mě prostě nesedla, každej má jiný priority, co má jeden jako – má druhý jako+

                    0 0
              • vlk  

                Jab bych řek, že je to tak.Ten kdo ji má a nezkusil jiné lepší vidle např od Fox, RS, Manitou, tak je spokojen a vychvaluje ji.Ten kdo má ty lepší od jiných znašek a zkusil u kamošů MX tak na mx nadává.No a pak tu jsou lidi co mají marzocchi zkusili lepší a stále obhajují marzocchi, protože si nechcou připustit, že by měli horší vidlu.No prostě kdysi měla ve srovnání s ostatními nahoru.Což už není pravda.Jenže mýtus v lidech žije dál.

                0 0
                • wroum  

                  a pak tu sem este ja. kritik nejvetsi, kterymu ani jeden z topmodelu od Marzcchi nenií dobrej a kouka za co by ji vymenil.

                  0 0
                • Pi†el  

                  ta s tebou musim nesouhlasit. mel jsem nakou RST, RS PSYLO SL, JUDY SL,nakou suntourku,manitou MINUTE ONE, marzocchi mx comp a ted mam RS DUKE RACE.. obcas jeste jezdim na fotrikovim kole a ten ma RS RECON air. …a ta mx komp me chodem vyhovovala uplne nejvic.

                  0 0
                  • milan1  

                    Chodem mi vyhovovala nejlépe, to je právě ta nešťastná formulace. Ona byla nejcitlivější?

                    0 0
                    • Pi†el  

                      Jedina se dala vyladit tak,aby byla dostatecne citliva a zaroven schopna chroustat hrubej teran a nechodila na doraz, kdyz sem nekde poskocil. kdyz si 100mm duka nafoukam, aby byl dost citlivej, tak mi pri jizde po lesni cesticce chodi skoro do plnejch.. podobne se chova fotrikuv RECON. Na MINUTE me nesedlo spv

                      btw byla tot MX COMP AIR 04 120mm

                      0 0
                      • milan1  

                        Snad abys začal přesvědčovat Pekáčka, že nejde Recon vyladit.A že to, co nejde u Recona, to hravě zvládneš s Marzochou. Tvé přesvědčování je velmi nepřesvědčivé pro lidi znalé. To, co píšeš je jako bys toho Recona vůbec neměl k dispozici. Možná ti uvěří někdo bez zkušeností ale tohle byh speciálně tady a u Pekáčka vůbec nezkoušel. Tomu, co popisuješ, že ti chodí skoro do plnej je třeba to, čemu se říká využívání celého zdvihu. Chod na doraz by chybou byl ale to nepopisuješ. A jenom na okraj, nepleteš se? MX COMP air 120mm?

                        0 0
                        • Pi†el  

                          Na tom reconoj sem jen jezdil. Ze chodi pri jizde po cesticce skro do plnejch znamena,ze pri poskoceni nebo v nakym technickym trejliku chodi na doraz. Nepletu.byla trosku upravena.

                          0 0
                          • Pi†el  

                            a ja ji nikoumu nenutim.nekomu vyhovuje kdyz musi prejet obrubak,aby vidle zacala chodit – jinymu zas zehlicka. Me ta MX proste sedla.

                            0 0
                            • milan1  

                              Prosím tebe, nedělej si tady z nás srandu. Takový Jakub popíše přesně co mu vyhovuje a jde mu to samozřejmě věřit.Jakub má své představy a taky svou pravdu, kterou mu nikdo neupírá. To tvoje, to je něco z jiného soudku. Citlivost, kterou nám tady předkládáš ty, je naprostý nesmysl, který dokáže odhalit každý, kdo se na uvedených vidlicích svezl.

                              0 0
                          • milan1  

                            Tou úpravou myslíš odebrání negativek?

                            0 0
                            • milan1  

                              Nevyjadřuješ se k těm negativkám a já předpokládám, že to je ta tvá úprava. Jestli je to opravdu tak a ty tvrdíš, že ta Marzocha dokonce bez negativek je vzorem citlivosti, na který nemá Recon ani Duke, tak tě pasuju na největšího pohádkáře v tomhle thredu. Bylo toho tady použito dost ale tohle je jasně „nejlepší“ Popovídej si o tom s Vlkem a Pekáčkem.

                              0 0
                              • mar_tin1  

                                ta mx comp air 04 105mm ma u negativek 15mm spacery. predpokladam, ze vyndal prave ty spacery. ale to jen tipuju…

                                0 0
                                • milan1  

                                  Když je na nižší zdvih, tak je tam má, když je na 105, tak jsou už pryč. Když chceš 120 vyndáš i ty negativky.

                                  0 0
                                  • mar_tin1  

                                    nene, ten spacer je prave jen ve 105mm modelu. tohle je obrazek ze servisniho manualu pro mx comp air 2004

                                    0 0
                                    • milan1  

                                      105 má možnost přestavby a tenhle váleček slouží k té přestavbě. Verze s nižším zdvihem tuhle možnost nemají protože mají právě o tuhle vzdálenost kratší plunžry. Myslím, že Pitel dokáže odpovědět přesně a ne podle manuálu.

                                      0 0
                                      • kovar  

                                        to už ani není vtipné

                                        0 0
                                      • mar_tin1  

                                        vzdyt to jsem prave napsal. ze 105 ma ty spacery, ktere kdyz se vyndaji, tak jde vidle na 120. 85mm verze ma kratsi plunzery. jasne, ze pitel by mel vedet presne, co s tou vidli udelal. ja jen psal, ze na to, aby vidli zvedl na 120 mm, nemusel vyndavat negativky. tu upravu tady uz nekdo presne popisoval, fotky rozborky mx comp air 105 2004 jsou taky v sekci foto/kola a komponenty. tam jsou ty spacery videt.

                                        0 0
                                        • milan1  

                                          Proto píšu, že by měl odpovědět právě on. Já znám z praxe jak se ty plunžry liší délkou ale přiřadit je k jednotlivým ročníkům, to opravdu nedělám. Vím, jak se liší, odkdy dokdy které byly to neřeším.

                                          0 0
                                          • mar_tin1  

                                            no jo. vzdyt to neni podstatne. hlavne, ze je pitel s tou vidli spokojenej.

                                            0 0
                                            • milan1  

                                              Nechci mu brát jeho spokojenost, jde mi o to ukázat co nejjasněji, pro případné další zájemce, že v tomhle hodnocení ohledně citlivosti něco nehraje. Všimni se, že u Jakuba nemám problém ohodnotit jeho přesný popis. Tenhle popis ale nemá se skutečností nic společného.

                                              0 0
                            • Pi†el  

                              nee. vyndanej asi 15mm tlustej spacer…

                              0 0
                              • TinkTink  

                                To by chtelo foto…ja mam vyfocenou akorat MX Comp 04 120mm na bajku jak jsem ji mel..rozhozenou ne, ale ty plunzry byly delany na MX Comp ETA 120 (samozrejme jenom do pravy ne-eta nohy…aby me nikdo nemohl chytnout za slovicko :)) )

                                0 0
                          • vlk  

                            Tak si toho Recona trochu přifoukni.Co mám zkušenost se vzduchovými marzocchi mx tak ať se nafouknou jakkoli, tak když to člověk zkouší zapružit rukama namístě, tak to ještě jakš takš jde, ale když jede v terénu, tak místo aby to malé nerovnosti zobalo, tak je k nim nečinná.U duka vzduchovýho, také dost záleží jak se nafoukne a pokud máš sl tak i nastaví.Já mám duka pružinovýho a jsem plně spokojen.

                            0 0
                  • vlk  

                    Hm zajímavé.Jakékoliv psylo, duke, recon má mnohem,mnohem citlivější a kultivovanější chod než mx comp.Závodníkům také třeba vyhovují tvrdé necitlivé vidlice.Jde o to co od nich čekáš.Ale buď podle mě kecáš, že si je měl a nebo Ti prostě vyhovuje něco jiného, než citlivá žehlička.

                    0 0
                • apache6000  

                  nic proti,ale to stejne muzu rict o tvoji vidli ja a co ty na to?presvetsil jsem te,ze mas vidli na hovno.asi ne co?

                  0 0
                  • vlk  

                    No víš já dokáži zkritizovat i své věci.Klidně řeknu, že duke je pevností na toma si jak mx comp, takže nové nynější vidlice ala recon, revelation, tora apod jsou o dost pevnější.Ale zase srovnávat s citlivostí pružinového duky xc u-turn s tlumením hydracoil II s jakoukoliv nynější marzocchi mx comp je prostě nesrovnatelné.Ale dobře tento thread je alespoň k něčemu, až budud příště žádat o rady ohledně vidlic, už budu vědět, na čí rady nemám dávat, kdo je zaslepen jen svojí vlastní vidlicí a nic jiného nepřijímá.

                    Já alespoň přiznám, že dnes už jsou lepší vidle než ta má. Ale jezděte si každý sám co chcete.Já už raději nikomu rady ohledně výběru nových vidlic dávat nebudu.

                    Jsem byl první kdo tu propagoval RS proti marzocchám ještě v dobách kdy Byly od RS akorát Psyla a Duky.Tenkrát se mi nadávalo, považovali jste mě za blázna apod.Tenkrát to byl samý marzocchista.Dnes jsem rád, že většina lidí již procitla.A už zůstali jen ti tvrdohlaví se zastaralými nesmyslnými názory a u těch to nemá smysl.

                    0 0
                  • milan1  

                    Ale ty jsi přímo ukázkový. Takovýchhle tu dříve bylo víc, tvořili spolek a vyžívali se v napadání ostatních značek. Přestože už dávno bylo mnoha jiným jasno se pěkně mýlí, oni se vyžívali právě v tom napadat a hledat chyby u jiných značek a pomlčovat svoje. Ten spolek byl pro svůj velmi agresivní styl nazván Spolkem militantních marzochistů a ten, který se sám pasoval za jejího předsedu sem přispívá stále. Upozorňuju, že takovýmhle stylem, kdy je vše vnímáno osobně a za to, že mi někdo pomluvil vidlici, musím to já zase vrátit jemu, tím se nějakým skutečně platným výsledkům nedá dostat. Tohle je přímo ukázkový příklad jak „objektivního“ hodnocení se dá dobrat na netu. Kdekoliv, kde převažují příznivci určité značky (a zrovna Marzocha má svojí setrvačnost) se dozvíte vždy jen kupu nesmyslného vychvalování a jednoznačného odsouzení na straně druhé. Jakmile někde najdete takovéhle podmínky, kde bude skupinka vychvalovat do nebe jedeno a na druhou stranu zavrhovat všechny ostatní, prchejte, tam najdete vždy lidi plné omylů.

                    0 0
                    • apache6000  

                      nic proti,ale ja jsem zadnou dalsi znacku nehanil ne?na rozdil od tebe co tu celou dobu marzocchi odsuzujes.mi ta vidle sedi a skousel jsem i jine tak mi furt nedokazuj ze jsem magor co si koupil blbou vidli a tet je zni nestastny. Howk koncim

                      0 0
                    • vlty  

                      TAk pozor na ten minulý čas! My jsme ještě nezkončili a kujeme pikle, jak náš spolek zase pozdvihnout.Potom se vrátíme a nabereme na vidle všechny, co jsou nepravého (RS, Manitou…) vyznání! Potom zase přjde doba jednoznačného vítěztví a Marzocha bude zase uctívána! :-)))

                      0 0
                    • VencaV1  

                      Nerad bych se mylil, ale v te dobe (na starem b-f, kolem roku 2001) pruzinove modely Marzocchi opravdu moc rovnocennou konkurenci na trhu nemely. Ted jsem mozna nekoho trochu zmatl, vzhledem k datu me registrace. :)

                      0 0
                      • kovar  

                        rád bych tě uvítal jako hosta do klubu militantních Marzzoteroristů, berem aj jednonohé, neboť dobře zapadnou mezi nás, jelikož mnoho našich členů přišlo o svou nohu při neodborné manipulaci s podomácky vyrobenými pekelnými stroji při bombových útocích na Sutouristy a Indiány a PoSramisty (RS). Dokonce uvažujem o sloučení s Ultralevicovými teroristy, vlastně ultraleftycovými.

                        0 0
                      • vlk  

                        No v té době ne, ale už v roce 2004 měli konkurenční značky za srovantelné ceny stejné, či často i lepší vidle.A vem si že dnes je tomu dokonce naopak za stejnou cenu má jejich konkurence mnohem lepší.No jo je rok 2006.

                        0 0
      • Garyk  

        Mám letošní model s ETA, a to, co popisuješ, rozhodně nemohu potvrdit. Měl jsem možnost srovnání s Rebou nebo pružinovým Blackem, ale tahle vidle žehlí opravdu nejlíp. Pod brzdami a při šlapání vstoje se propadá, ale určitě ne o 3/4 zdvihu, prostě pracuje tak, jako každá jiná vidle bez LO. Možná jsi měl smůlu na špatný kus nebo špatný ročník…

        0 0
        • milan1  

          Nezlob se ale tomuhle nejde věřit ani náhodou.

          0 0
          • Garyk  

            Tak nějak jsem to od tebe ani nečekal :-) Sice přesně nevím, čemu že nevěříš, ale pokud jde o srovnání s Blackem a Rebou: nedalo mi to a kouknul jsem na mtbr na hodnocení uživatelů a ta MX Comp ETA tam za poslední 3 roky vychází nejlíp (v r. 2004 ještě nebyla Reba). Tak mám radost, že těch blbců, co je s ní spokojeno, je nás víc…

            0 0
            • milan1  

              Ono totiž ta relita při optravdovém zkoušení a porovnání vykoukne docela jinak, než při přebírání jakýchsi hodnoceních na netu.

              0 0
              • Garyk  

                Hodnocení z netu jsem nepřebíral, jen se s ním ztotožňuju. A realita vykoukne hlavně při ježdění, ale o tom už tady bylo X threadů a vždycky z toho byl slušnej flame. To tvoje měření uznávám jako dobrou komparativní metodu, ale pocit z jízdy, ten se změřit nedá…

                0 0
                • jakub  

                  no ja si myslim, ze vidlice je naprosto individualni stejne jako treba sedlo… proto se mi zda, ze vas rozhovor je naprosto zcestny, jezdil jsem MX COMP ETA, MX COMP, SUNTOUR MG 95, CUNTOUR IC PRO SL, tedkom jezdim BLACK ELITE, vsechny vidle maji pro a proti narovinu ale rikam a podotykam muj nazor: "nejspokojenejsi jsem byl s ETOU " a at si tady rikate co chcete, vzdycky ji budu obhajovat, nebot jeji system zamykani, tvrdy chod atd mi proste vyhovuje tagze je nejspis uplne na nic toto resit… Milan o vidlich vi hoooooodne moc to je neoddiskutovatelne a respektuju ho, presto mne ale nepřesvědčí, že ETA není dobrá vidle a to jsem měl uz i čest videt vytuněné SL, stejně bych volil ETU howgh

                  0 0
                  • milan1  

                    Beru samozřejmě tvůj názor, protože dokážeš popsat to, co ty oceňuješ. Ale problém je v tom, že zatímco ty nehledáš citlivost na počátku, tak jiní to ocení. Dá se říct, že závodníci, kteří preferují necitlivý a tedy nehoupající počátek kroku vidlice vidlice tuhle vlastnost ocení ale tohle přeci řeší hlavně ta ETA ( zamykání). Když je ale tak necitlivá i v této verzi a ty si nemáš možnost zvolit luxusnější režim jako nabízejí ostatní značek, tak to je to špatné a je dobré, když se to přesně rozliší.

                    0 0
                    • Garyk  

                      Milane, nechci se s tebou pouštět do odborného sporu, protože vím, že na to nemám. Přesto ale nemůžu souhlasit s tvrzením, že MX Comp ETA 2006 je necitlivá vidle. Byla sice z výroby přeplněná a nevyužívala zdvih, ale po ubrání oleje chodí, jak má. Foukám ji naměkko (tak cca 35 psi)a fakt žehlí. A ještě k té ETĚ: ona sice dokáže vidli přitvrdit, ale za cenu rozhození geometrie, a to je pro mě takové mínus, že ji takřka nepoužívám. To mi připadá výhodnější Motion Control od RS.

                      0 0
                      • milan1  

                        Měl jsem už k dispozici i ročník 2006 a můžu ti říct, že po stránce citlivosti je to stále stejné. A k tomu rozhození geometrie ono je to stále opakované a značně přeceňované, ta geometrie se ti zas tak výrazně nerozhodí a při stoupání do kopce, kdy by měly být ETA používána výhradně to zas tak nevadí a je to spíš přínosem. Tvrzení, že ti to nepříjemně rozhodí geometrii beru jedině v případě, že si to zamkneš na rovině a snažíš se spurtovat. Jedině v tomto okamžiku s tebou budu souhlasit. Při používání ve výjezdu však ne. A ve výjezdu budu vždy pro tento systém proti Motion Controlu, který ti naopak zvedne ještě víc předek kola proti kopci. A to považuju za daleko horší a nepříjemnější. pokud se naučíš oceňovat ETU v kopcích, kam její užití patří nebudeš jí tak odsuzovat.

                        0 0
                        • lidumil  

                          Musím souhlasit, protože se zavřenou ETOu vyjedu i stojky bez „krkolomného“ balancování na špičce sedla celkem v pohodě v sedle.

                          0 0
                        • Garyk  

                          Samozřejmě, že ETA má význam pouze v kopci, ale ono hodně záleží i na tom kterém konkrétním biku. GF Sugar se díky své geometrii nijak moc v kopci na zadní nestaví, takže to snížení mi moc nepomůže. A naopak: v kořenitokamenitém výjezdu mi spíš pomůže citlivá vidle.

                          0 0
                          • milan1  

                            S tou ETOU se to má kolikrát jako s tou citlivostí, někdo je s tím spokoje a někdo ne, každý by si ale měl dělat soudy podle dostatečných znalostí a měl by hlavně dokázat rozlišit i informace jiných. Je ta vidlice necitlivá na počátku, je. Tohle ale až poznáš při porovnání s citlivou vidlicí a když ti to někdo tvrdí, tak ti nehaní tvojí vidlici ale zná její potenciál a ví její hranice. Nemá cenu někoho přesvědčovat, že to je skvělé. Jsou dokonce takoví, kteří právě tohle ocení ale ti to taky správně pojmenují, viz Jakub. To pokažení geometrie je se mi zdá tolikrát opakované, že mě zase připadá jako vhodné vyzdvihnout co to přináší. Lidi se kolikrát nechávají unášet názory druhých a namísto aby objevili přednosti nechají si namluvit jenom nevýhody. Jsem pro to aby se dosáhlo maximum věrohodných informací ze kterých si bude možné nezávisle vybírat. Nejsem zastáncem toho, že jenom jediná vidlice dokáže splnit všechny rozdílné požadavky. Výběr na trhu je takový, že omezovat vše jenom na jednu jedinou značku je chyba. Více opravdu věrohodných informací o maximálním počtu vidlic to je rozhodně lepší, než vychvalování jedné jediné nebo právě té své konkrétní vidlice, to k ničemu nevede. Důležité je získávat vlastní zkušenosti a mělo by to vést i k lepšímu určení co vyhovuje právě mě. Ostatně mé stránky snad právě o tomhle vypovídají.

                            0 0
                            • Archer  

                              Důležité je získávat vlastní zkušenosti

                              Souhlas.

                              Ale, bohuzel, ne vzdy je to mozne. Bud s financnich duvodu, nebo jinych (neni demo-bike, neni cas, etc.).

                              A proto jsou tak popularni informacni zdroje jako mtbr.com, a podobni diskuze, jako je tato.

                              0 0
                              • milan1  

                                Snad dostatečně vidíš, jak je mtbr zavádějící. Když se dají lidi dohromady a budou trochu aktivněji přistupovat k hodnocení, tak tady máš informace, které ti může mtbr jen závidět. Tys nezaregistroval rozlišení různých provedení Reb a to ve spolupráci několika majitelů a na dálku? Je to v thredu O grafu charakteristik.

                                0 0
                                • Archer  

                                  Zatim jsem bohuzel ne nashel lepsi alternativu mtbr. Kdyz potrebujem neco zjistit o nejakem komponentu (bud' vidlice, nebo brzdy atp.), tak zacinam na mtbr.com-review. Tam najdem aspon' predbezne oceneni. Jsou tam obcas docela detalizovany a technicky vyspele review. Te me dovedu k nazoru, ze mam pokracovat dalej v pruzkumu, nebo se mam vykaslat na tento model.

                                  Potom na radu vstupuji fory – mtbr, tento for, jeste par jinych. Hledam hlavne osobne zkusenosti, a nekoho, kdo prichazi s problemem, a jako ho resi.

                                  Vetsinou tak najdu vsechno co potrebujem, obcas i vic. Ale chce to spoustu casu, a drsne nastaveny „filter“ v hlave :)

                                  Jen par krat me stalo, ze jsem musel zeptat na foru ohledne nejakeho komponenta. Ale to uz byla detalni otazka, ne jako „co myslite o tej vidle“ :)

                                  Co se tyka vidli: osobne pouzivam Fox F80RLT, starsi model. Mam ho z druhej ruki, a bohuzel predchazi majitel zanedbaval pravidelnym servisem. Prece v Pisku me ji zachanili, ale „LT“ mam vyrazeno, „R“ zatim funguje v poradku. Jsem s vidli spokojeny, ale uz pomalu zacinam rozhledavat po alternative, a budu chtit vetsi zdvih (100–120). Koukal jsem na bazar, a prave z toho vznikl cely ten thread :)

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Copak tady není dostatečně vidět na čem je hodnocení vidlic majiteli založeno? Přeložím. Začátečník koupí chválenou vidlici a nemá srovnání jiné, než předchozí velmi nekvalitní. Proti té je nadšen a píše zkušenosti. Druhý příklad. Na tuhle vidlici jsem si zvykl a protože je má, tak je nejlepší. Se třetím se setkáš jen vyjímečně a je to člověk jako Wroum, který už toho vyzkoušel opravdu hodně a nemá problém popsat pravdivě jak to je. Tohle může popudit někoho, kdo má tu vidli a přitom má potřebu zase jí přechválit. Tak, máš tady mnoho hlasů a ty si je zprůměruj. Bohužel, ten průměr nefunguje přesně, Pravdu z té skupinky má pouze jeden a ty nemáš dostatek zkušeností a informací abys to rozeznal.

                                    0 0
                                    • Archer  

                                      [i]Tak, máš tady mnoho hlasů a ty si je zprůměruj. Bohužel, ten průměr nefunguje přesně, Pravdu z té skupinky má pouze jeden a ty nemáš dostatek zkušeností a informací abys to rozeznal.[/i]

                                      Tady by mel zacat fungovat spominany „filter“ :)

                                      0 0
                                      • milan1  

                                        V tom filtru je problém a ten kdo má dobrý filtr má už tolik zkušeností, že se na ty internetové hodnocení nespoléhá.

                                        0 0
                                    • Gtiker  

                                      Co k tomu dodat, je tady dost lidi co tady haní MARZOŠKU jen co se dá, jen at se podívaji na příspěvky RS PROBLÉM?MANITOU TO SAMÉ, tak nevím podle čeho soudíte že Marzoška je už za zenitem MX je kvalitní vidlice ve své třídě a hlavně spolehlivá což o jiných vidlicích nemůžeme tvrdit na 100 procent.Myslím si že MARZOCCHI v ostatních řadách nemá absolutně žádnou konkurenci Z1,888,AM a co se týká MX je to ideální vidle na CC pružina/vzduch -ideálka, kdo chce přitvrdit máme tu ETU že ano, ono je asi v dnešní době IN vozit vše jiné než Marušku, někdo prostě zkusil Marušku, mrzelo ho že jí nemá a že už si koupil něco jiného tak ji tady vychvaluje:-), VIVA MARZOCCHI !!!!!

                                      0 0
                                      • cabbage  

                                        :-D

                                        0 0
                                      • milan1  

                                        Doufám, že se tady objeví ještě několik takových příspěvků aby ti, kteří nepamatují éru militantních marzochistů nasáli trochu jejich uvažování. Nic než národ, pardon, nic než značka, neznáte to odněkud? Tady se neposuzují vlstnosti, tady se nikdo nechce dozvědět podrobnosti a že by se rozlišovaly typy, to tedy ani náhodou. Takže, nic než vlajka ! Co dodat, jaký lepší příspěvek a jeho obrazový doplněk si přát :-)

                                        0 0
                                      • vlk  

                                        Sjezdové a freeride vidlice to jim neberu, tomu až tak nerozumím.Ale na poli xc mají jedinou řadu co za něco stojí a to je marathonka.Jenže je natolik drahá, že v této cenové relaci se dají sehnat řádově lepší vidle od RS či foxu.Od RS je od Tory nahoru vše docela dobré-tedy asi od 5 tis výš.Tomu nemůže marzocchi konkurovat.A s těmi sjezdovými vidlicemi se příští rok také může mnohé změnit.Některé nové vidle co připravuje RS budou mít nohy až 40mm apod. vychytávky.Zpá­tečnické myšlení nemá v cyklistice co dělat, vývoj nezasatvíš.Už mi to připadá, že novinky se chrlí stejně rychle jako v oboru IT.

                                        0 0
                                      • wroum  

                                        ty ses jantar :-)

                                        • ETOU nic nepritvrdis, maximalne ti vydle zustane trochu zamackla.
                                        • Kazdej kdo ma srovnani, ti rekne ze konkurencni vidle treba od RS chodej vyrazne lepe, spolehlivost je +/- stejna
                                        • jakozto majitel AM 1 se starsne tesim, az budu mit na kole vidlici odpovidajici mym predstavam, a jedno vim uz ted, zadna Marzocha to nebude
                                        0 0
                                        • TinkTink  

                                          Prave jsem vymenil Marzocchi Drop Off 2 za Manitou Nixon Super TA :)…tesim se az to zitra projedu… :)

                                          0 0
                                          • wroum  

                                            ja na konci tunelu vidim pika a pomalu se k nemu blizim. :-)

                                            BTW, myslim ze ten Nixon bude lepsi :-)

                                            0 0
                                            • TinkTink  

                                              Ja jsem zvazoval Nixon Super TA vs. Pike 426 Poplock…na­konec Nixon…

                                              1. je levnejsi, pac je vyprodej :o))
                                              2. Pike prakticky nesehnatelny za dobrou prajs
                                              3. Piku jsem mel vic nez Nixonu = vic okoukana…
                                              4. obe to jsou imho kvalitni vidle…neni moc co resit…kilo dolu hmotnosti :))
                                              5. kdybych dal Pika, musel bych pouzivat dual poplock a to se mi nechce..to ovladani neni moc komfortni…dve packy stejny jsou taky opruz…takhle mam jednu poplock a druhou IT :o)))
                                              0 0
                                              • wroum  
                                                1. ..... :-)

                                                este uvidim, ale vymena je asi nevyhnutelna :-)

                                                za kolik se da prodat AM1, duralovej sloupek, ETA, 130 zdvih, 2006?

                                                0 0
                                                • TinkTink  

                                                  Zalezi na stavu, ale ja bych strasne nerad rekl cokoli vic nez 50% MOC…ty ceny drahych vidli strasne spadly dolu…pocitam ze toho myho DO, ktery by mel mit MOC nad 10 prodam tak za 6 zhruba, coz neni moc :o)..zacni prodavat za vic a postupne snizuj :)

                                                  0 0
                                          • Soptík  

                                            Trochu mimo:až to budeš zítra projíždět mohu jet s tebou? Od dnešního večera se budu pohybovat týden kousek od Otrokovic,budu tam mít koleso,ale nikoho kdo zná okolí.Co ty na to?

                                            0 0
                                            • TinkTink  

                                              Jasne, ale musis se do 11 presunout do Vizovic…jedeme na Certovy kameny, pokud nebude moc lejt… :)…cca 60km…25 zpet je neurcitych…tempo VELMI VELKA POHODA…

                                              0 0
                                              • Soptík  

                                                Myslím že by to šlo. Vizovice kde?

                                                0 0
                                                • TinkTink  

                                                  Namesti Palackeho – pred Zamkem…dyztak mi na sebe posli telefon – do mailu…kdyby byla zmena, ozval bych se nebo bych se ozval ciste z principu, ze je vse ok :)))

                                                  0 0
                                      • Dijck  

                                        Joker:)

                                        0 0
                                  • BB  

                                    Moje zkusenost s MTBR je spise negativni. Hodnoceni tam jsou strasne subjektivni a strasne tam kopou za svoje kola a komponenty. Jako by to meli zaplaceny. Ja pouzivam zmineny filtr tak, ze me zajimaji pouze dotazy toho typu, ze nekdo ma problemy s vlastnim komponentem a pta se na radu. Tam vetsinou problemy vyhreznou. Ale v hodnocenim neverim ani za mak.

                                    0 0
                                    • Archer  

                                      Ja pouzivam zmineny filtr tak, ze me zajimaji pouze dotazy toho typu, ze nekdo ma problemy s vlastnim komponentem a pta se na radu.Tam vetsinou problemy vyhreznou.

                                      Presne tak!

                                      A v hodnocenich (review) muj nejoblibenyj stlpec – „Weaknesses“. A taky v „Bottom Line“ casto se vylezou nejaky dobry kusky.

                                      0 0
                            • Garyk  

                              Pro mě má systém ETA přínos hlavně v té pružině, která sama o sobě je měkká a pomocí vzduchu se dá dobře doladit. Ale pořád mi to připomíná citlivostí spíš pružinovou vidlici, než vzduchovku. To uzamčení a změna geometrie s tím spojená je pro mě nepřijatelná. Možná na biku s jinou geometrií je to přínos, u mě ne. Netvrdím, že ta vidle je nějakej zázrak, dovedl bych si představit na svém biku i jiné kousky (a nemusely by být zrovna od Foxe), ale na to totálně kritické hodnocení od Pekáčka jsem prostě musel zareagovat :-) Howg

                              0 0
                              • poiko  

                                dotaz prakticky začátečníka, ať nemusim zakládat novej thread: pružinová vidlice bere lépe počáteční nerovnosti (žehlí??) a vzduchovka je v počátku tvrdší?

                                0 0
                                • Garyk  

                                  Teorie, pouhá teorie… Myslím si, že novější systémy vzduchovek se s tou počáteční citlivostí už vyrovnaly pomocí nějakých DualAirů či jiných negativek. Myslím si, že ta otázka měla směřovat na někoho povolanějšího…

                                  0 0
                                  • milan1  

                                    Pružinová vidlice bude vždy výhodnější pro extra lehkého jezdce, ten musí hledat i ty nejmenší odpory, protože zatěžuje vidlici daleko méně a pozná i ty nejmenší rozdíly. Dobré vzduchové vidlice už se ale pružinovým přiblížily tak, že těžší jezdec vůbec nemusí poznat rozdíl prožinová, verzus vzduchová. Je to dosaženo samozžejmě negativní pružinou a malými odpory v těsnění a tuhle situaci už zvládlo mnoho výrobců, s jedinou výlimkou a to je Marzocchi. Ta neměla tento problém nikdy dobře vyřešen a k jeho řešení spěje velmi pomalu. U nižších modelových řad jako je MX nemůže být o pokroku téměř řeč.

                                    0 0
                                • delfyn  

                                  moderní vzduchovky maj negativní pružinu a ta zlepšuje citlivost prý:)ozkoušený to nemám

                                  0 0
                              • Pekáček  

                                No hele, já mám MX Comp ETA 2004 a co jsem si s ní vytrpěl bych nepřál nikomu. Třikrát byla v servisu páč servis vždy něco pokazil když něco opravil. Co se týče kroku, asi je to hlavně díky kratičké negativce (05 a 06 má prý delší) a odporu stíráků. Prostě srovnání s upraveným Suntourem XC-Pro-E 2002 a Reconem SoloAir nesnese ani náhodou.

                                0 0
                                • Garyk  

                                  Já ti to věřím, dokonce si vzpomínám, jak jsi to tady kdysi popisoval. Jen jsem prostě konstatoval, že s mojí vidlí tyhle problémy nemám. A s Reconem ti přeju hodně štěstí (a ty 32 mm nohy ti závidím…).

                                  0 0
                                  • Pekáček  

                                    Dík, s Reconem budu to štěstí potřebovat :o)

                                    0 0
                                  • vlk  

                                    Já tu jeho marzocchi zkoušel a fakt je to neskutečný rozdíl, a není jediný kdo s tou vidlí má tyto problémy-už jsem již takových zkoušel víc.

                                    0 0
                                • TinkTink  

                                  Ja chci jenom dodat, ze Tva vidle je prokleta. :)

                                  0 0
      • pop  

        Já sem měl MX comp bez Ety a toto mi nedělala(myslím to propadání do zvihu,spíš naopak,nikdy nešla na doraz-chodila max na 2/3 zdvihu). Akorát se hrozně houpala i s max.útlumem,když jsem jel do kopce. Jinak byla tichá narozdíl od pučenýho Reconu (ten se mi taky nezdál svým chodem). Nakonec jsem skončil u R7 s LO a su spokojenej-malý nerovnosti bere pneu. Myslím,že je to individuální záležitost,co komu vyhovuje a to je dobře. Jediný co mi vadí,že se nedají vidlice před koupí vyzkoušet :(

        0 0
      • delfyn  

        souhlas až na ten rachot:)

        0 0
    • colin  

      no mam ji a zatim jsem nemel problem a chodi rozhodne lip nez R7 co ma kolega.

      0 0
    • Tomcat_1  

      No. Tak si to tady ctu. Nahodou MX Comp mam. Predtim to bylo nekolik Suntourek, takze srovnani mam pofiderni, ale preci jen myslim ze do diskuze mohu prispet. MX Comp neni spatna vidlice za ty penize co jsem ji koupil ja (cca. 3000,– v bazaru, po rozborce se vidle ukazala jako téměř nejetá). Je potreba ji brat jako uplnej zaklad znacky a jako k takove pristupovat. Jejím kladem je poměrně robustní stavba v porovnání s jejími souputnicemi (podle me se Comp vyrábi aspon 5 let bez vyraznejsi zmeny). A co se záporů týče, byly tu už proprány – váha, nižší citlivost, … Resume – nelze na ni házet špínu, ale ani ji vynášt do nebes.

      0 0
    • mastihuba  

      něco z historie :)

      www.bike-forum.cz/…0/forum.html#…

      0 0
    • McBlacky  

      celý to číst nebudu a asi budu donucen si od někoho půjčit váhu a hodit sem graf mx comp COIL 2003, protože ta moje s citlivostí problém nemá a dost lidí tady může potvrdit že jen malíčkem zatlačíš na představec a chodí. Mám takovou rovnováhu neg/poz pružin, že jen váha kola dělá nekolikamilimetrový sag a zároven při zdvihu 105 jsem ji na fullu nedostal nadoraz tak aby mi vyrážela řidítka z ruky.

      chyba vidle je jen váha a velký pohupování při jízdě ve stoje. Citlivější 100mm zdvihovou vidli jsem měl v ruce jen 2004 vanilu Enjoye ta ovšem měla moc velký klidový sag na mě a celkově Fox pružiny jsou i v nejtvrdší úpravě dost měkký na uvedené váhy.

      zároven jsem neviděl mx comp air žádnou který by mě převědčila jít do tohoto systému nízkotlakého openbath… nelze MX COMP brát jako jednu vidli, ikdyž konstrukce a tlumení je stejná tak se liší modely jak ročníkem tak provedením COIL/AIR/ETA

      0 0
      • milan1  

        Proti verzi ocelová pružina nemám nic co se týká citlivosti. Tady právě Marzocha získala svojí pověst, která potom zcela nezaslouženě přešla i na verze vzduchové. Přešla díky tomu, jak se nerozlišuje a jak se vše hází jenom pod značku. Všímaví to poznali již dávno, mnoho lidí nechápalo, co že je na tom něco dobrého když oni poznávají něco zcela jiného a někteří prostě zavřeli oči a chválili a chválili a u mnoha to trvá dodnes. A ještě tlumení, to nebylo ideální ani v případě verzí Coil.Kdo má zájem, může si to na té své vyzkoušet. Stačí k tomu stlačit a začít rychle pouštět. Jistě tam ucítí prodlevu, než zabere expanzní útlum. Je to opravdu cítit i v ruce a zhoršuje se to ještě, když se zvětší provozní vůle mezi plunžrem a záklopkou. Tady by byl krásně vidět rozdíl mezi tímhle tlumením a ostatními kvalitními systémy. Byl by citelný i proti nedávno probíranému vylepšení s názvem SSVF. Postavit vedle sebe SSV a SSVF a vyzkoušet takhle jednoduše by bylo dobrou ukázkou pro každého, kdo myslí, že SSV je špička.

        0 0
        • McBlacky  

          to já netvrdím že je špička je to starší systém, ale na vidlích své kategorie a určení funguje ke spokojenosti uživatelů.

          0 0
    •  

      Ticho! Všechny vás zabiju!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.