• X-biker

    Podařilo se mi vytrhnout bovden hydra vedeni u kotoucovky shimano deore 555. Olej vsechen vychcal a zajimalo by me zdali by sel minerální olej Shimano nahradit nejakym jinym olejem. A zdali s tim mate nejaky zkusenosti. Predem diky

    0 0
    • Pavlos  

      Sice je to trosku off ale jak se ti to povedlo???

      0 0
    • ravo  

      Třeba Aligátor, 100ml ± 200 Kč ( ale netuším, jestli je to moc nebo málo, protože hydry nemám a netuším, kolik stoji origiš Shimano).

      0 0
      • slou  

        Origoš Shimano pry stoji 654kc/litr.

        0 0
        • ravo  

          Hmmm, litr Aligátoru stojí 800,–, takže to asi nebude to, co se tady hledá:-(

          0 0
          • slou  

            Jinak ta cena neni ze kseftu ale doporucene MOC z ceniku Lange. On se da koupit kit s 50ml oleje a jeste necim za cca 12–15 dolacu, na kolik to prijde u nas ale nevim. Pokud budu vychazet z katalogu Shimana tak ten kit ma hadicku se sackem a olej, ale na druhou stranu v tom samym ceniku je odvzdusnovaci kit pro hydry za 3230. Slozeni oleje pro hydry od Shimana jsem taky hledal ale zatim marne. Nastesti sem nic neurval takze to nepotrebuji, ale co kdyby.

            0 0
    • Zdyn  

      Pred nedavnem se to tu taky resilo.Zkus se podivat do starsich prispevku.Jinak se tam muze dat jakykoli mineralni olej.

      0 0
    • cabbage  

      trocu mimo tema: dala by se dot4ka nahradit mineralnim olejem?

      0 0
      • Zdyn  

        Jo mineral misto dotky jde v pohode,ale obracene to nejde.

        0 0
        • K2  

          Zkusils to? Kamarád to udělal na motorce, protože mu tekla brzda (olej je hustčí než DOT) a když po roce rozebíral brzdu, tak těsnění po té co ho vytáhl mělo tak dvojnásobné rozměry a bylo houbovité. Zpátky už ho nedal a koupil nové. Pokud jsou těsnění do brzdy dostupná, tak to můžeš zkusit. Záleží amozřejmě na materiálu. Možná je to tah Shimana, jak udělat brzdu a nelámat si hlavu s únikem kapaliny – dát tam jiné těsnění a kapalinu s větší hustotou než DOT

          0 0
          • Zdyn  

            No nezkousel jsem to,ale obecne plati,ze mineralni olej by nemel byt tak agresivni jako dot kapalina.S tou brzdou na motorce nevim.

            0 0
            • jose  

              Minerální olej není moc agresivní, já taky používám LHD do citroenů. Celá „citróňácká“ hydraulika je plná plastů a těsnění…

              0 0
              • K2  

                Otázka k jakému materiálu se chová s jakou agresivitou…

                0 0
                • jose  

                  také pravda, spíš takhle, jsem spokojený uživatel tohoto oleje přes dva roky na brzdách julie, luisa a ted marty…

                  0 0
                  • X-biker  

                    Hele a mohl by ses mi podivat jakej ze je to typ toho oleje do tech citroenu. kdyz to mas v magure bude to snad frcet i v shimanu, sem koukal neska v shopu tak mala lahvicka prej tak na 2 brzdy stoji 195kc v jednom obchode (yogi ostrava) a v druhym ktery je hned naproti pres cestu (jump sport) je za 265 kc a je to to samy. maj f tom celkem peknej prirazkovej bordel. Fuck off shops! Diky moc za ten tip kapaliny.

                    0 0
    • Vilém  

      Jak na Shimano tak Maguru pouzivam olej urceny do vzduchovych tlumicu na Citroeny, je to nak LHM, musel bych se podivat.Litr stal asi 200,– koupeno v normalni mototechne.Tez jde pozit mineralni olej tlumicovy o viskozite max 7,5.Magura Blood je nechutne predrazenej hydraulickej olej Shell Naturelle.

      0 0
      • X-biker  

        Konecne nekdo kdo mi muze pomoci. Diky moc letim do mototechny. Snad maj i naky mensi baleni i kdyz to asi ne vzhledem k tomu ze je to do aut. Ale skusim. A uvidim.

        0 0
      • Kohout  

        Prosím, který Shell Naturelle myslíš? dělají se 4 druhy, s různou viskozitou. Díky http://www.volny.cz/…toindu_1.htm

        0 0
        • jocky  

          Urcite ten s nejnizsi viskozitou! Do tlumicu jsou s vetsi viskozitou a do kotoucovek s minimální.

          0 0
    • lubos  

      Napadlo me, je mozne pouzit olej treba olivovy, nebo ze slunecnice ? Mozna je to blbost .. jenom me to tak napadlo ..

      0 0
      • Pavlos  

        Dobry dotaz snad se nekdo chyti. A co treba fritovaci?

        0 0
        • martt  

          ak chcete tie brzdy dosrat, tak len do toho.

          Osobne si myslim, ze to bude fungovat s hocijaky hydraulickym mineralnym olejom ako sa dava napr. do hydraulik traktorov, bagrov apod. Liter za par korun.

          Tie oleje, ktore su v malom baliku za vela penazi su vraj bioodburatelne ale na to sa moze pri takom malom mnozstve vykaslat. Ked v lese prdne hadica na lakatosovi, tak tam hned vystriekaju litre oleja a nie nejake poldeci.

          0 0
          • lubos  

            No ale proc se tim doserou brzdy. To chci vedet. Nejde mi o ale o zivotne prostredi v tomhle pripade.

            0 0
            • martt  

              Vlastnosti fritovacieho oleja resp. olivoveho oleja su uplne ine ako mineralnych olejov. Jednoducho do hydrauliky patri imho hydraulicky olej a nie nieco urcene na pecenie. Rovnako by som tam nedaval napr. motorovy olej.

              A ak je nieco urcene na urcity typ brzdovej kvapaliny, tak by som tam daval presne tu a nic ine. Pokial viem z auta, tak napr DOT2 a DOT3 sa nesmiu miesat ani nahradit. DOT3 a DOT4 sa mozu ale zase sa nesmu nahradit DOT5. Celkom ma to zaujimalo aby som vymenou neposral ABS co je dost draha sranda.

              Spat k tomu oleju – aj Shimano urcite kupuje olej od nejakeho normalneho vyrobcu v sude za par korun liter a potom to dalej predava tisickrat drahsie. Jediny problem je zistit, co je to za olej.

              Ked kuknes na tuto stranku http://www.veloplus.ch/…l_detail.asp?… tak vidis ze napr. obycajnu DOT4 kvapalinu predavaju v cykloobchode za 17 eur malicku flasku. Do auta kupis od vyrobcu ATE (to je renomovany vyrobca brzd a ABS) liter DOT4 za 5,–EUR. Urcite je to to iste, inac by na tom nemohlo stat DOT4.

              A este k brzdam – tie malicke kotucove brzdy s pomerne malymi kotucmi su urcite dost teple. Mne sa podarilo na aute pred mnohymi rokmi priviest kvapalinu do varu a brrzdy prestali uplne brzdit. U malej brzdy je aj chladenie horsie aj vzdialenost kvapaliny od zeraveho kotuca je mensia, takze mozno je aj bod varu rovnako relevantny ako v aute ak nie relevantnejsi. A olivovy olej, ktory sa zapecie pri pravdepodobne nizsej teplote by som nepovazoval za nejaku vyhru.

              Najjednoduchsie je imho napisat do VURUPu, co by povazovali do takychto podmienok za najvhodnejsi olej a urcite Ti odpovedia. Uz som sa tam viackrat na nieco pytal a vzdy som dostal slusnu a kvalifikovanu odpoved.

              http://www.vurup.sk/…/slovak.html

              0 0
              • lubos  

                No .. zlou kvapalinou ABS urcite neposeries, pretoze ABS s kvapalinou nema nic spolocne. A co sa tyka tej teploty a oleja, ked si vezmes, ze olivovy/slnecnicovy olej sa pouziva na vyprazanie, tak nieco urcite vydrzi. Otazka je co je viac teplejsie, asi ten kotuc, a co to s olejom spravi. Ak to tu teplotu nevydrzi tak je to jasne … zasrate hadicky a tesnenia. Ale zaujima ma to, ci to naozaj tak je. Neviem kolko je tepolta pri vyprazania, DOT kvapalina ale mava tak tusim takych 300 stupnov, stara kvapalina tak 220, co uz je rizikove. Ale ako pozeram tu stranku, tak s hydrami asi neni hodno bajkovat pri –30 stupnov. A mozno ani s olejovou vidlou :-)))

                0 0
                • martt  

                  ABS ma s kvapalinou vela spolocneho – je to taka bednicka (nemyslim elektroniku) obsahujuca cerpadlo a osem elektronicky ovladanych ventilov ktore znizuju resp zvysuju tlak (dva na kazde koleso). Plus kazde koleso ma svoj vlastny okruh a privod. Cele je to spojene – jeden kus – s hlavnym brzdovym valcom. Amatersky a v VW servise neopravitelne. Stoji to nejakych sto tisic (VW ma skutocne take zverske ceny nahradnych dielov) teda viac ako je hodnota tej mojej kary a nerad bych to dosral. Aspon v mojom aute to tak je (od firmy ATE).

                  0 0
                  • lubos  

                    Aha, ano. Ja som to zobral prilis zjednodusene … iba cidla na kolesach :-)) Dik za orapvu.

                    0 0
              • martt  

                este som sa trocha pohrabal po webe a nasiel toto

                http://www.avidbike.com/…slation.html

                kde pisu:

                Shimano XT requires the use of „mineral oil only“. In this, it is the same as Magura. The German manufacturer is, at this time, the only proprietor of mineral oil named „Magura Blood“. This little humor characterizes the company. To buy hydraulic fluid for a Citroen, or a plasma transfusion, it’s less expensive and there is more of it…

                samozrejme neviem, ci je to pravda ale urcite je ten citroenovsky olej vhodnejsi ako olivovy

                A ze nie sme jedini co ich to zaujima: http://www.roadcycling.net/t48751.html

                0 0
                • lubos  

                  Tak tam chlapik pise, ze sa da pouzit olej na babatko. :-))

                  0 0
    • Kamikaze 591  

      Nemáte někdo z Valašskomezi­říčška trochu oleje na jednu zadní brzdu? Se mi nechce kupovat litr celý.

      0 0
      • mr.nikdo  

        Tak kup nejake male baleni… Ja kupoval Motorex a je tam tak na 2 brzdy…

        0 0
        • ememem  

          to je co za balenie?

          0 0
          • mr.nikdo  

            100 ml, ale neni asi tak vyhodny jako ten co pise Majkee. Nicmene, naplnil jsem tim celou zadni brzdu. Dolil trochu do predni… Oboje odvzdusnil a jsem tak v 1/2.

            Takze jestli spotrebuji 1 lahvicku na 2 brzdy za dejme tomu 2 roky, tak je mi to celkem jedno…

            0 0
            • ememem  

              sa pytam za to ze si pisal ze vystaci az na dve brzdy, zo 100ml snad urobim 5 parov, ved tam ide par ml.

              0 0
              • mr.nikdo  

                Tak tu 1/2 odhaduji ;-). Ten olej z brzdy jsem tam nenalival zpatky…

                A jak rikam, odvzusnoval jsem i predni + onehda jsem lehce dolival hladinku…

                Ale musim zkratit hadice, tak uvidim, zda vystaci :-D

                0 0
              • mr.nikdo  

                Jako zaver, ze podle me je proste ten 1 l silenost, pokud nestavis kola… :)

                0 0
                • ememem  

                  to je jasne, ved som mu radil nech si necha v servise za par korun deci odliat.

                  0 0
              • maajkee  

                Do zadní shimano brzdy potřebuju většinou tak 20ml, do přední tak 15ml, takže tak tak by to dalo na 3 páry s tím že budou nulový ztráty :)

                0 0
        • Kamikaze 591  

          Já potřebuju minerální olej. Není motorex brzdovka?

          0 0
          • mr.nikdo  

            Kdyz budu slovickarit, tak potrebujes Brzdovku…

            Nazev tematu je – mineralni olej Shimano… Takze co myslis?

            0 0
      • Ralan  

        Kolik tam toho vleze? Mám tak cca 15ml co zbylo po odvzdušňování :-)

        0 0
      • honzar  

        Mám z kupkola http://www.kupkolo.cz/…tr_1741.html klidně ti odleju kolik budeš chtít, ale jsem z R.p.R.

        0 0
        • Kamikaze 591  

          To by si byl hodný. Do Rožnova bych dojel třeba po cyklostezce. Ještě uvidím jak pochodím zítra v té mototechně. Kolik by si chtěl za 250ml?

          0 0
          • jIrI___  

            Nemusíš ani chodit do mototechny, stačí do cykloshopu. Já bez problémů požíval tenhle Motorex , je sice trošku dražší, ale zase ho mají snad úplně všude a to i to malé balení vydrží dostatečně dlouho.

            0 0
          • honzar  

            359/4, to je 90Kč.

            0 0
    • ememem  

      chod do preveho servisu nech ti za prislusny poplatok deci odleju a mas vybavene.

      0 0
    • maajkee  

      Minerální olej do hydraulických brzd LHM+, dá se koupit v každý mototechně nebo na benzíně, litr stojí cca 200,– Kč, za 300,– se dá koupit litr origo shimano minerálu.

      Oleje jsou mísitelný, ale pro dobrej pocit je lepší starý olej vypustit a dát tam novej.

      0 0
      • Kamikaze 591  

        Dík, poptám se v mototechně. Mám obavu že v tom jednom servise by mi odlili tak za150 kč 100ml. Což bych si radši koupil za 2 kila celý litr.

        0 0
    • hovanec  

      Taky se přikláním k hydraulickému oleji pro podvozky Citroen. Používám Bosch LHM+ 1 litr za 199Kč. Ale tohle se zde řešilo už několikrát, stačí zapátrat v historii. S tím přitmelováním hadičky si nejsem úplně jistý… Snad existujou olivy nebo tak něco.

      0 0
    • vsn  

      skoč do nějakýho kamenáku, vem si nádobku 50ml at ti odlejou. vyjde to na pár kaček

      0 0
      • Joseph de Sax  

        třeba křišťál je minerál, tak bych ho zkusil trochu pomačkat…moc asi z toho nevyteče, ale zato bude ten olej křišťálově čistý..

        0 0
    • Joseph de Sax  

      když seženeš jiné minerály na olej, tak určitě…

      0 0
    • beeker  

      v obchodě mi odleli trochu oleje, který má modrou barvu, ale originální v brzdách shimano je červený.. můžu to bez problémů smíchat??

      0 0
      • jIrI___  

        Modrý minerál tuším používá Magura. Bez obav bych to smíchal, resp. novým olejem vytlačil starý růžový.

        0 0
        • beeker  

          chtěl jsem do shimano a takový jsem dostal, tak to zkusím

          0 0
    • mamfpici  

      nazdar, mate niekdo skusenosti s nahradenim magura oleja hydraulickym olejom? mam k dispozicii shell tellus s2m 32 pripadne aj ine viskozity tak ma napadlo ci to tu niekto uz nahodou neskusal.

      0 0
      • goofy  

        No jelikoz si vybavuju, ze nebyl problem menit Maguracky a Shimanacky mineralni olej, a jelikoz do Shiman hodne lidi (vcetne me) davalo LHM+, tak bych dal klidne tenhle… No a jelikoz mi po 7 letech porad zbyva vic nez pulka (a to jsem neco rozdal), tak bych zkusil zajit do servisu Citroenu, jestli ti ho trochu neodlijou ;-)

        0 0
    • matheus  

      takže jestli jsem to dobře pochopil… Do Magurackých brzd můžu dát normální minerální olej např. pro brzdy Shimano, protože je to defacto totež… akorát s jinou barvou, je tak?

      0 0
      • kubad  

        můžeš dát co chceš, ale okamžitě přijdeš o záruku.

        ¨Shimano je mírně řidší, ale na funkci to moc poznat není, do Magur modrá Magura

        0 0
        • matheus  

          brzdy jsou 3 roky staré, z bazaru… ale chtěl bych ke odvzdušnit. Takže o záruku se nebojím ;-) na funkci to teda nebude mít vliv, jo?

          0 0
          • kubad  

            Magura má 5 let záruku

            bude to fungovat

            0 0
            • matheus  

              Ale já nemám účet ????

              Každopádně to vypadá že je to v pohodě a podařilo se.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.