Od základu: 5 chyb, které vám pokazí požitek z jízdy

Každý udělal za svou éru jízdy na kole nějaké chyby. Díky tomuto článku jich budete dělat minimálně o 5 méně.

Cyklistika není sport, při kterém je technika a výbava striktně dána. Cyklisté jezdí na různých kolech a mají různý styl jízdy. Právě různorodost činí tento náš sport tak krásným. Každý však v minulosti udělal nějaké chyby, ze kterých se poučil. V tomto článku si představíme 5 častých chyb, které můžete odstranit buď zadarmo, nebo jen s minimálním budgetem. Tyto chyby z mé praxe často pozoruji zejména na začátečnících.

fúkanie kolesa

1. Velmi tvrdá/měkká kola – aby vám kola neodskakovala

Příliš vysoký nebo nízký tlak může způsobit buď ztrátu gripu (kolo nebude v terénu držet), nebo dokonce i zničit ráfek.

Už v nedávném článku jsem psal, že příliš vysoký tlak bude znamenat, že kolo od nerovnosti odskakuje (podobně jako míč). Při příliš podhuštěném plášti bude mít kolo nesprávné vlastnosti, plášť se bude příliš deformovat, což může vést i k poškození ráfku.


Správný tlak obecně neexistuje. Musíte na něj přijít po zvážení více faktorů, kterými jsou: styl jízdy, šířka pláště, šířka ráfku, hmotnost jezdce, tloušťka stěny pláště, použití insertů...

Na vypočítání správného tlaku doporučuji i tuto kalkulačku.

horská cyklistika, mtb

2. Příliš široká/úzká řídítka - aby se vám lépe zatáčelo

Příliš široká nebo úzká řidítka vám kazí techniku jízdy a zhoršují zatáčení.

Výrobci často dávají na kola zbytečně široká řídítka. Dokonce i na kola menších velikostí. Není to proto, že jim zůstaly na skladě a chtěli se jich zbavit. Je to komponent, který si musíte přizpůsobit podle sebe. Osmistovky (800 mm široká řídítka) nesednou většině běžné populace cyklistů a tak je třeba řídítka přizpůsobit svým proporcím. Je tedy nutné vzít řezačku nebo pilku a z každého konce kousek uříznout. Čím je jezdec nižší – čím má kratší ruce, tím užší řídítka by měl používat. Samozřejmě to funguje i naopak.


Kolik už je málo? Jelikož šířka řídítek souvisí s ovladatelností kola, není vhodné řídítka zkracovat až příliš. Může to mít negativní efekt a řízení nemusí být tak přesné. Já osobně mám 175 cm a používám 760 mm řídítka. Používal jsem i 800, 780 i 740. Takhle to sedí mému stylu jízdy a jsem spokojen.

horská cyklistika
Je třeba zkoušet a experimentovat. Správná šířka řídítek může mít velký dopad na vaši jízdu. Čas strávený výběrem a zkracováním může být zdlouhavý, ale nakonec si budete výsledek pochvalovat. Když jsme u řezání řídítek, platí známé pravidlo: dvakrát měř a jednou řež. Nezapomeňte, že na karbon se používají speciální přípravky.

pedále

3. Nekvalitní pedály – zapomeňte na plasťáky od výrobce

Nesprávné pedály mohou znamenat odskakování nohou od pedálů a v horším případě i pád.

Opět budu odkazovat na můj minulý článek o pedálech. Pedály jsou jedním ze dvou kontaktních bodů jezdce s kolem při sjezdu. Pokud vám nedrží nohy na pedálech, máte problém. Místo hledání nové vidlice nebo celoodpruženého kola se zaměřte na pedály. Máte kvalitní pedály? Drží vám na nich boty? Máte na pedálech vůbec piny? Jsou pedály dostatečně velké?


Častokrát jezdí kola z výroby s takzvanými plasťáky - pedály, které nemají ani piny. Tím pádem nemůžete očekávat, že vám bude noha na pedálech v terénu držet. Správné pedály byste měli v ideálním světě zkombinovat se správnými botami, určenými pro cyklistiku.


4. Brzdy v katastrofálním stavu – abyste nebrzdili dvěma prsty

Brzdy ve špatném stavu mohou znamenat nejen diskomfort během jízdy, ale i pád a možná i hůře.

Tady nebudu šetřit kritikou. Pokud mi nevěříte, v jak katastrofálním stavu mohou mít cyklisté brzdy, zeptejte se svého lokálního mechanika. O to hůře, když takové brzdy mají rozhodovat o tom, zda zabrzdíte nebo ne. V podstatě tedy hazardujete se zdravím.


Vybržděné destičky, sedřené kotouče a zavzdušněné brzdy jsou problémy, které můžete s trochou šikovnosti vyřešit už za pár stovek korun. Vždy se před jízdou přesvědčte, že máte brzdy v dobrém stavu. Kontrolujte si tloušťku destiček, tloušťku kotouče a zkuste si párkrát na rovině zabrzdit. Pokud půjde páčka až ke gripu, brzdy jsou zavzdušněné.


Nastavení brzdových páček je kapitola sama o sobě. Ideální způsob je brzdit jedním prstem. Máte silnější úchop, než kdybyste brzdili dvěma prsty.


5. Sjeté pláště – abyste se mohli na kolo spolehnout

Sjeté pláště znamenají absenci gripu a v horším případě opět může dojít k pádu.

Pláště je třeba měnit pravidelně. Jakmile se začne dezén pláště sjíždět a vytrácet, měli byste si pořídit náhradní plášť a když přijde správný moment, vyměnit ho. Málokdo si může dovolit měnit pláště po pár výjezdech jako v depu F1. Avšak jakmile bude z vašeho pláště, který měl kdysi dezén a poměrně vysoké špunty, naprosto hladký plášť, nebude držet a nemůžete se na něj spolehnout.


Proto byste měli pláště měnit včas, aby nenastala situace, které budete později litovat. Rovněž dávejte pozor na ztvrdlou gumu při extrémně starých pláštích.

prilba, bezpečnosť

Neučte se z vlastních chyb

Každý dělá a dělal chyby. Znáte nějaké, které jsem zde měl zmínit? Udělali jste v minulosti nějakou chybu, se kterou se chcete „pochlubit“? Klidně nám napište do komentáře.


Největší chybou při jízdě na kole je nenosit přilbu. Taková chyba vás může stát život.

Přečtěte si také ostatní články ze série Od základu:

Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: levné vs. drahé kousky – kde můžeme ušetřit?

Od základu: levné vs. drahé kousky – kde můžeme ušetřit?

Cyklistika může být velmi drahý sport. Ať už jde o komponenty, kola nebo oblečení, některé kousky umí pořádně odlehčit vaši peněženku. Do čeho se však vyplatí investovat?
Od základu: Odpružená vidlice a tlumič – všechny informace pro začátečníky

Od základu: Odpružená vidlice a tlumič – všechny informace pro začátečníky

O odpružení kola, tedy o vidlici a tlumiči, by se daly napsat litanie. Co je však to nejdůležitější, co by začátečník neměl přehlédnout?
Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Od základu: Jak si vybrat MTB přilbu a jaké typy známe?

Helma zachraňuje životy, o tom není pochyb. Jak si však vybrat přilbu, jaké typy MTB přileb existují a na co se při výběru zaměřit?
keyboard_arrow_up