Mistrovství Evropy horských kol: klání v extrémních podmínkách

V neděli 12. 5. 2024 skončilo v Cheile Gradistei mistrovství Evropy v cross country horských kol. Co vše se v rumunské mlze a dešti odehrálo?

Celý program evropského šampionátu začal ve čtvrtek 9. května rozjížďkami short tracků, ze kterých vedla postupová cesta do bojů o medaile. Biatlonový areál v Cheile Gradistei v pohoří Fagaraš byl ten den zahalený do mlhy a teplota nepřekročila 10°C - nic pro slabé povahy.

Mistrovství Evropy horských kol

Nejprve se o medaile utkali junioři a české barvy si připsaly hned 3 umístění v TOP10: 7. Kryštof Bažant, 9. Hana Viková a 10. Kateřina Beyerová. V následující elitní ženské kategorii, která se jela zároveň s kategorií U23, se v bahenní jízdě blýskla 9. místem Jitka Čábelická, kterou postihl defekt a závod dojela díky insertu. Devátou příčku vybojovala v kategorii U23 i Adéla Holubová.


V pátek se počasí zlepšilo a v programu svítil jen štafetový závod. Do něj byli za české barvy nasazeni Jan Sáska, Eliška Hanáková, Adéla Holubová, Jan Zatloukal, David Friedel a Amálie Gottwaldová. Českému týmu na startu sice chyběl nemocný Ondřej Cink, ale mladí jezdci se s nástrahami tratě poprali statečně. Na start se postavili s číslem 7 a na stejné pozici dojeli i do cíle, s pětiminutovou ztrátou za vítěznými Italy.

Mistrovství Evropy horských kol
Sobota 11. 5. byla ve znamení XCO klání v juniorských kategoriích a mužské kategorii U23. Pro české barvy se nejlépe vyvíjel závod mužů-juniorů, v kterém se od startu na čelních pozicích pohyboval David Friedel, ke kterému se velmi brzy přidal Kryštof Bažant startující z až 54. pozice. Až do finálového kola to vypadalo na dvě české medaile, potom ale Davida bohužel postihl defekt a skončil na 18. místě. Kryštof Bažant ale pozici udržel a dojel si pro stříbrnou medaili!

Mistrovství Evropy horských kol

Mezi muži v kategorii U23 se z českých závodníků nejlépe umístil na 12. místě Jan Zatloukal, ještě lépe ale dopadla v juniorské ženské kategorii Amálie Gottwaldová, která dojela desátá.

Nedělní počasí bylo snad nejhorší ze všech dní šampionátu. Mlha, vítr, déšť, 5°C, bláto, díky kterému byly některé úseky trati uzavřeny… V ženské kategorii U23 se představily hned 4 české závodnice, z nichž se nejlépe umístila 15. Nela Viktorová. Adéla Holubová, které se dařilo ve čtvrtečním short tracku, závod nedokončila.

Mistrovství Evropy horských kol
V elitní ženské katerorii si zlato odvezla Puck Pieterse (NIZ), za kterou dojely Mona Mitterwallner (AUT) a Nina Benz (GER). Z češek skončila nejlépe Jitka Čáblická na 21. místě. Mezi muži dopadly české barvy podobně - při absenci Ondřeje Cinka byla nejlepším umístěním 26. pozice Jan Škarnitzla. Titul vybojoval Simone Avondetto (ITA) před Simonem Andreassenem (DEN) a Julianem Schelbem (GER).


Celý šampionát ale významně poznamenalo zmíněné špatné počasí. Déšť se střídal s mlhou (případně příroda dopřála závodníkům obojí zároveň), podmáčená bahnitá trať a velmi špatná viditelnost byly důvodem vypuštění některých segmentů tratí a většího počtu odstoupení ze závodu, než je obvyklé. Posuďte sami podle fotografií ve fotogalerii pod článkem...


Doufejme, že závod světového poháru v Novém Městě na Moravě, který nás čeká už za necelé dva týdny, bude provázet lepší počasí a fanoušci i závodníci si budou moct závody víc užít.

Kompletní výsledky evropského šampionátu naleznete zde.
Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Krásami Lužických hor: jaký byl letošní Malevil Cup

Třetí červnový víkend přilákal do Lužických hor téměř devět stovek bikerů a bikerek ze 14 zemí na 24. ročník MTB maratonu Malevil Cup. Co místní tratě závodníkům nachystaly?
Světový pohár horských kol: novinky z Arény 2 týdny před akcí

Světový pohár horských kol: novinky z Arény 2 týdny před akcí

Vysočina Aréna se pilně připravuje na každoroční svátek, a tedy další díl nejprestižnějšího seriálu závodů horských kol UCI MOUNTAIN BIKE WORLD SERIES, který proběhne už za 2 týdny, v termínu 24. – 26. května. Na co lákají pořadatelé diváky?
Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup slaví jubileum! Na začátku června se pojede už po pětadvacáté

Malevil Cup je jedním z nejtradičnějších MTB maratonů v Česku, který v letošním roce slaví 25. jubileum.
keyboard_arrow_up