Singltrek Suchák: pěšinkami okolo kopce a pevností

Zajezdit si po cestičkách v lese, mimo asfalt a turistické trasy, je myslím důvod vynálezu horských kol. Projekt Singltreků může být naším vodítkem v tomto světě, kde každý šlape za své a cestou i něco vidí.

Singltreky rostou na mapě republiky pomalu jako houby po dešti. Za jejich vznikem stojí Singltrek s.r.o., společnost zaměřená na projektování přírodě blízkých stezek, která se jejich tvorbou zabývá už víc než deset let. Název a logo mají dokonce zapsané jako ochrannou známku.

Při tvorbě stezek je důraz kladen především na soulad s přírodou – nenajdete na nich tedy nijak zvlášť vyšejpované a vyžehlené pasáže, na druhou stranu jsou ale dost vzdálené amatérsky vytvořeným přírodním trailům. Občas nějaká klopenka a boule, povrch z přírodních materiálů, ale taky kořeny a kameny. Upravené a udržované, je za nimi vidět kus práce a pokud se o některé úseky nikdo nestará, příroda nemá problém vzít si je celé zpátky.

Singltrek SuchákSingltrek Suchák

Singltreky jsou označeny barvami podle obtížnosti, stejně jako to známe z ostatních trail center. Když jsme před lety poprvé zavítali na Singltrek pod Smrkem, bylo to asi týden po ježdění v Rychlebkách, ze kterého jsme byli, přiznám se, trošku vyplašení. Šli jsme se tedy do návštěvnického centra zeptat, jak je to s tou obtížností, jestli černý je tak černý jako Prokletý nebo Jestřáb.

Pánové za pultem nám s úsměvem odpověděli, že je to jiná černá – nejde až tak o obtížnost překážek, jako o sklon a náročnější šlapání (jasně, na černých je víc kořenů a občas nějaký drop, ale nic, co by nezvládl trošku zkušenější XC hobík). A takhle je to i s obtížností ostatních trailů.

Singltrek Suchák najdete na hranici Čech a Moravy, kousek od Králík. Ideálním výchozím místem je parkoviště na Červenovodském sedle, u kterého je nejen mapa, ale taky třeba bufet. Od něj se lesy okolo Suchého vrchu klikatí cca 22 km singltreků obtížností od zelené po červenou.

Singltrek Suchák

Jako rozcvička slouží zelený úsek pod sedlem Hvězda, který vás z parkoviště dovede dál pod Suchý vrch a plynule se změní v modrý Okruh pod Bradlem. Ten má celkem asi 8 km, převýšení je minimální (i když do kopce a z kopce to je, ne že byste se vezli zadarmo). Každopádně jde ale o velmi zábavnou stezku, kterou si užijí i děti (za mě na min. 20” kole), které se nebojí a umí kolo ovládat.

Našim juniorkám se okruh líbil moc, co se jim líbilo míň, byl následný výšlap po asfaltce na Kramářovu chatu na Suchém vrchu. Ale nanuk zachrání všechno. Jinak Kramářova chata je skvělý cíl výletu – kromě bufetu tam najdete i rozhlednu, hotel s wellnessem a restauraci. Myslím, že si vybere každý.


Co by to ale bylo za výlet do českého pohraničí, kdybychom vynechali pevnosti. I když jsme přijeli kvůli singltrekům, hledáním řopíků si můžeme vyjížďku hezky zpestřit. Červená trasa nás ale zavede k něčemu většímu – k dělostřelecké tvrzi Bouda. Červený okruh nazvaný celkem návodně „K Boudě“ vás už zaměstná trošku víc – má zhruba 15 km a převýšení přes 300 metrů. Najdete na něm větší množství vlnek, které znamenají spoustu zábavy, hlavně ve větších rychlostech.

Celá trasa se vine úbočím Suchého vrchu, pěšinu ale nehledejte úplně na celé délce – místy vede po lesní cestě (třeba ve stoupání k Boudě). Pokud máte čas, je prohlídka dělostřelecké tvrze určitě dobrý nápad. Na červený jsme děti nevzali, i když by to nebyl problém – technicky tady žádné nástrahy nečíhají, jen se musí víc šlapat. Asi někdy příště, i u Boudy mají nanuky…

Singltrek Suchák
Za mě jsou singltreky super projekt, díky kterému to můžete celkem bez obav pustit lesem, trasu máte dopředu nachystanou a značenou. Navíc, pokud si z míst, kde singltreky jsou, vyberete nějaké méně známé (jako třeba právě Singltrek Suchák), máte velkou šanci potkat málo lidí a užít si přírodu.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
ZuzaChol 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Tip na výlet: Železná cyklotrasa - pohraničím po stopách železnice

Projet se po trase bývalé železnice, prozkoumat její okolí a přiblížit si bývalé stanice, to vše nabídne Železná cyklotrasa neboli Żelazny Szlak Rowerowy v česko-polském pohraničí nedaleko Karviné.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
keyboard_arrow_up