Od základu: Elektrokola pro začátečníky a pokročilé

Už dávno neplatí, že elektrokola jsou novým trendem. Jsou novou kategorií cyklistiky a jejich portfolio se každou sezónou rozšiřuje.

Elektrokolo dopomáhá cyklistovi podat vyšší výkon. Dá se říci, že elektromotor znásobuje vynaloženou sílu šlapání do pedálů, což má za následek rychlejší výjezd s vyšším počtem kilometrů za kratší dobu. Méně se vyčerpáte a více ujdete. Různé e-biky mají ovšem i různé vlastnosti. Začátečník může vyhledávat něco jiného než pokročilý. Někdo vyhledává rychlý výšlap do kopce za účelem sjezdu a někdo využívá tento stroj k celodenním výletům. Vlastnosti e-biků však zůstávají. Toto jsou ty nejzákladnější:

Motor Shimano Steps EP8

Síla motoru

Na první místo jsem dal sílu motoru (udávanou ve W), se kterou souvisí i točivý moment motoru (Nm). Obecně platí, že čím vyšší čísla, tím je podpora motoru větší.

ako si vybrať elektrobicykel

Dojezd - baterie

Kapacita baterie se udává ve watthodinách (Wh). Opět platí – čím vyšší číslo, tím vyšší kapacita a samozřejmě lepší dojezd. Na dojezd má vliv zejména hmotnost e-bikera, úroveň dopomoci a mimo jiné i typ povrchu, venkovní teplota, protivítr,…

Displej Shimano

Ovládání – displej

Ovládat dopomoc elektromotoru a vybírat si jednotlivé stupně zvládnete díky jednoduchému ovladači na řídítkách. Tento jednoduchý ovladač může být doplněn o displej, čímž jednoduchost klesá. Samozřejmě existují ovladače s různými funkcemi i pro náročnější uživatele, které vám ukazují více údajů a můžete si s displejem spárovat mobil či využít navigaci.


Integrace

Integraci jsem pro jednoduchost rozdělil do dvou částí – integrace baterie a integrace kabelů.

e-bike
Integrace baterie – je-li baterie integrována do rámu, elektrokolo vypadá lépe a úhledněji. Na druhé straně, zejména pokud jde o light e-biky (superlehká elektrokola s nižším výkonem a dojezdem), baterie je častokrát integrovaná a nelze ji z kola vyjmout. To je nevýhoda hlavně tehdy, když cyklista v zimě nejezdí a elektrokolo odloží do garáže, kde je nízká teplota. V takovém případě může baterie degradovat.

Rovněž se baterie nedá odpojit při přepravě elektrokola letadlem (baterii vám do letadla nevezmou) nebo v případě, že jste na hotelu a chcete nabíjet pouze baterii na pokoji. V posledních letech se však snaží výrobci navrhovat elektrokola tak, aby byla baterie vyjímatelná a zároveň integrovaná do rámové trubky.


Integrace kabelů

Integrace kabelů je také hlavně vzhledová záležitost. Málokdo chce mít plantající se kabely z ovladače omotané kolem řídítek či bowdenů. Díky integraci kabelů například do řídítek a přes hlavové složení dostanete estetičtější vzhled elektrokola. Na druhé straně pak musíte používat speciální komponenty přímo od výrobce kola, které si často neumíte vyměnit za jejich alternativy. Domácí servis elektrokola je v tomto případě složitější.

Integraci najdete i na ostatních doplňcích elektrokol jako jsou integrovaná světla nebo dokonce i nabíječky na chytré telefony.

e-bike

Hmotnost

Samozřejmě použití elektromotoru a baterie zvýší hmotnost celku. Pokud se však hmotnost využije rozumně, tedy ve středu kola (motor) a ve spodní části spodní rámové trubky (baterie), elektrokolo bude stabilnější. Ovšem čím je hmotnost vyšší, tím jsou jízdní vlastnosti a manipulace s e-bikem horší. Většinou platí, že čím má baterie vyšší kapacitu, tím vyšší je i její hmotnost, což se projeví na hmotnosti celého elektrokola. U některých prémiových motorů můžete ušetřit pár gramů, aniž by klesl výkon.

Elektrobicykel BULLS

Jak si mám vybrat elektrokolo

Výše zmíněné vlastnosti elektrokol je třeba zvážit a vybírat si podle svých preferencí. V první řadě je vhodné, abyste si jako u běžných kol určili disciplínu, kterou chcete na kole jezdit, případně se poradili s odborníky.

e-bike, batéria

Začátečník - rekreační e-biker

Začátečníci si častokrát vybírají elektrokola za účelem co nejjednoduššího ovládání. Síla motoru a kapacita baterie musí být adekvátní hmotnosti cyklisty i zaměření, na které ho chce využívat. Pokud předpokládá, že bude s elektrokolem jezdit zejména kopcovitý terén, doporučuje se vyšší kapacita baterie i vyšší točivý moment motoru.

Elektrobicykel BULLS počas výšlapu
Integrace je pro rekreační cyklisty výhoda, protože nemusí řešit odstávající kabely a pravděpodobně budou využívat spíš certifikovaný servis než domácí dílnu. Integrovaná světla a vychytávky jsou v tomto případě výhodou díky jednoduchosti. Hmotnost elektrokola závisí hlavně na výši budgetu. Čím máte naditější peněženku, tím víc si můžete připlatit za prémiovější materiály a komponenty a elektrokolo bude lehčí.


Pokročilý e-biker

Ze svých osobních zkušeností vím, že pokročilí e-bikeři využívají elektrokola naplno. To znamená, že obvykle hledají právě vyšší kapacitu baterie (pokud nejde o lehké e-biky). Samozřejmě, čím je vyšší výkon, tím jim elektrokolo pomáhá v akceleraci více (například výjezd ze zatáčky), čehož využívají převážně sjezdově orientovaní cyklisté. V případě, že si chtějí cyklisté servisovat e-bike doma, integrace není výhodou. S hmotností je to stejné jako u rekreačního e-biku – prémiovější = lehčí.

elektrobicykel

Nespekulujte, hlavně jezděte

Tím, že elektrokola přinesla nové komponenty a čísla v podobě wattů a newton metrů, mají jezdci ještě větší prostor pro analýzu a research těchto kol, čtení testů a zhlédnutí testovacích videí. Je to však bezedná sklenice, do které se snadno ponoříte. Pozor na zbytečné spekulace a marketingové tahy výrobců, jakož i na totální novinky, které nejsou otestovány. Proto si dáme na závěr opět jednu motivační větu – vypni počítač a jeď jezdit.

Věděli jste, že? V roce 2023 vymysleli na Novém Zélandu první vodní elektrokolo? Jízda může být sice zajímavá, ale výrobce prodává tento stroj za téměř 9 000 dolarů.


Přečtěte si také ostatní články ze série Od základu:
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
tomasmartinak 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Od základu: Jak si vybrat MTB pedály?

Pedály jsou jedním ze tří kontaktních bodů kola s jezdcem. Je to tedy velmi důležitý komponent. Jak vybrat pedály a na jaké faktory se při výběru zaměřit?
Od základu: 29, 27,5 nebo 26? - MTB a vhodná velikost kol

Od základu: 29, 27,5 nebo 26? - MTB a vhodná velikost kol

Za poslední roky prošel celý segment horské cyklistiky zajímavým vývojem. Velké změny nastaly i ve velikosti kol.
Od základu: Pláště pro MTB – základní výběr a tipy

Od základu: Pláště pro MTB – základní výběr a tipy

Pláště jsou nejdůležitější částí na kole. Jak vybrat pláště a na co si dávat pozor? V tomto článku vás provedeme základními tipy.
keyboard_arrow_up