Výživa v životě hobby sportovce

Nový kalendářní rok patří od nepaměti k období hodnocení a bilancování uplynulé sezóny a je ideálním časem pro nové cíle a realizaci změn. Ve světě hobby sportu netřeba být extrémně radikální, ale je výhodné tento čas ke změně uchopit konstruktivně.

Sport a výživa spolu úzce souvisí. Jídlo je palivem pro vykonávání aktivit, které nás baví a naplňují a podle toho bychom k němu měli také přistupovat. Nespornou výhodou hobby sportovních disciplín je určitá volnost. Nemusíme jít na trénink, když je zima nebo déšť a podobným způsobem můžeme přistupovat i k našemu jídelníčku. Není potřeba dogmaticky počítat kalorie a vážit si na gramy přijaté potraviny.

Také není nutné detailně analyzovat obsah makro a mikro-nutritientů. Nemusíme si denně hlídat hmotnost nebo příjem a výdej energie a urputně sledovat jiná totalizační data. V tomto je svoboda sportování pro radost.

Výživa v životě hobby sportovcestrava cyklistu

Na druhou stranu ale není potřeba vyživovat svoje tělo náhodným výběrem, někdy i nezdravých nebo zbytečně kalorických potravin. Pokud je sport zároveň i naším životním stylem, máme tendence k celostnímu přístupu a tento se týká mimo jiné i našeho jídelníčku.

A protože začátek roku a nové sezóny je ideálním obdobím ke změně, přikládám několik užitečných tipů, jak uchopit a rozvíjet vlastní stravování správným a hlavně zdraví prospěšným směrem.

strava cyklistuVýživa v životě hobby sportovce

  • Nechoďte nakupovat hladoví, předejdete impulsivnímu nakupování nezdravých potravin a jejich následné konzumaci.
  • Pokud nedokážete být ve výběru potravin striktní, nekupujte domů zbytečné pamlsky plné cukrů a tuků.
  • Zaměřte se na základní, sezónní, lokální a jedno-druhové potraviny.
  • Návrat k přirozenosti. Velká část populace má díky přidaným aditivům změněné chutě a přirozené vnímání potravin, proto jim základní a neupravované potraviny připadnou mdlé a nedostatečně chutné.
  • Vyhněte se nakupování a konzumaci složitých a zprocesovaných potravin.

strava cyklistuVýživa v životě hobby sportovce

  • Preferujte střídmost a jednoduchost. V praxi to znamená výběr základních potravin s žádným, nebo krátkým složením na etiketě (tvaroh je tvaroh, jablko je jablko, maso, vejce, rýže je zase jenom rýže). Potraviny s dlouhým seznamem složení jsou nečitelné, složité a obsahují aditiva.
  • Pokud chcete ušetřit peníze i kalorie a vyhnout se nákupu zbytečností, pište si nákupní seznam.
  • Pouze strava, která nám bude chutnat a prospívat je trvale udržitelná.
  • Upřednostněte hlavní jídla před pojídáním pamlsků. Pokud se zasytíme plnohodnotným a vyváženým jídlem, vyhneme se konzumaci kaloricky zbytečných potravin.
  • Omezte počet vedlejších jídel. Nekonečné pojídání drobností a různých svačinek jen zbytečně navyšuje množství přijatých kalorii v rámci dne. Upřednostněte vydatnou snídani, oběd a večeři.


  • Hladovět a hlídat kalorie není potřeba. Pokud do svého jídelníčku zařadíme nutričně hodnotné potraviny, které vyživí naše tělo, vyhneme se konzumaci nezdravých potravin a nemusíme se obávat nadbytečného nárůstu hmotnosti.
  • Nebojte se sacharidů. Každé nutričně vyvážené jídlo by mělo obsahovat poměr jednotlivě zastoupených živin. Sacharidy, bílkovina, tuk, vláknina (sacharidy-obilovina, brambory, bílkovina-maso, vejce, mléčný výrobek, tuk-máslo, sádlo nebo kvalitní, nerafinovaný olej, vláknina-ovoce, zelenina).
  • Luštěniny alespoň jednou za týden jsou ideálním zdrojem živin, vlákniny a zpestřením jídelníčku. Velmi vhodné jsou jako zahuštění polévek, do salátů nebo ve formě teplých či studených pomazánek. Velmi populární je například hummus (pasta z cizrny, tahini, citrónu a chilli), ale obdobné pomazánky lze připravit také z fazolí nebo čočky.
  • Konzumace alkoholu by měla být spíše výjimečnou událostí než denní rutinou. Alkohol je speciální téma, ale obecně lze říct, že jeho konzumace ve společnosti je nadměrná a vede jen ke zbytečnému navyšování přijatých kalorií, snižuje hranice kritičnosti u výběru následně konzumovaných potravin, brzdí regeneraci po sportovním výkonu, dehydratuje organismus a přináší mnoho dalších negativních aspektů.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad

Když milovníka kola chytnou záda, tak jediné, co ho zajímá je kdy tato nepříjemnost odezní a bude moct opět naskočit do sedla. Tento stav právě prožívám, tak bych se s vámi chtěl o tuto zkušenost podělit.
Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě? PR článek

Zimní cyklistické bundy - chrání, hřejí a co ještě?

Ježdění v zimě má své kouzlo. Důležitým faktorem je ochrana před chladem, srážkami, ale i vhodné odvětrávání a viditelnost. Opět přinášíme několik tipů.
keyboard_arrow_up