Novoroční předsevzetí ve sportu

Pokud patříte do skupiny lidí, kteří si novoroční předsevzetí zásadně nedávají, tak věřte, že podle statistik je vás výrazná menšina.

Každý začátek nového roku je k této aktivitě nejlákavějším obdobím. Snahu vylepšit svůj dosavadní osobní či sportovní život má přes 70% dospělé populace, nicméně lidí, kteří své plány opravdu dodrží, je už výrazně méně.

Novoroční předsevzetí jsou neodmyslitelnou součástí začátku každého nového roku. Pro mnohé z nás je to příležitost k zamyšlení se nad tím, čeho jsme v uplynulém období dosáhli, co bychom chtěli změnit a jaké cíle si stanovit pro rok následující. Všechny tyto aspekty jsou aplikovatelné i ve světě sportovním. Často máme tendenci si dávat příliš ambiciózní předsevzetí, která by nám měla zlepšit život, zvýšit sportovní výkon a tím naplnit přehnané očekávání.


Jenže jak dlouho vydržíme dodržovat naše plány? Zpravidla je to jen několik týdnů, než se vrátíme k našim starým návykům. Tzv. ledňáčci, všichni lidé, kteří se s příchodem prvního lednového týdne rozhodnou být velkými sportovci, razantně mění své staré stereotypy a motivace a energie jim vydrží maximálně pár týdnů.

Jak tedy přistupovat k novoročním sportovním předsevzetím tak, aby se stala zábavnou výzvou, a ne pouhou otravnou povinností? Základním pravidlem je, že sportovní předsevzetí musí být reálná a splnitelná. Tato rozhodnutí pro změnu by měla náš sportovní život obohacovat, dělat jej hezčí a veselejší. Jen díky tomuto přístupu se stane ze sportu udržitelný životní styl. Sportovní dospělost je, když si člověk uvědomí, že jen nový rok jeho život nezmění. Aby byla změna trvalá, musí být hlavně udržitelná.


  • Dejte si reálné cíle, definujte si, čeho chcete konkrétně dosáhnout. Zohledněte svoje současné časové možnosti, aktuální zdravotní stav a kondici, ať váš plán není nereálný hned v začátku!
  • Dobrý point je také si na rovinu přiznat, co v cestě za svým cílem jsem ochotný obětovat.
  • K vytouženému cíli si připravte plán s částečnými a krátkodobými úkoly, které vás budou k cíli postupně přibližovat.
  • Věřte si! Jít do něčeho nového rovnou s pocitem, že je to nemožné a nezvládnu to, je zbytečná demotivace a prohra hned na startu.
  • Svěřte se se svými plány a ambicemi změny svým blízkým, rodině, sportovním přátelům. I oni vám mohou v jejich plnění pomoci nebo vám alespoň nebudou z důvodu neznalosti situace vaši snahu kazit.


  • Zkuste nové věci. Nemusí jít nutně hned o nové kolo, ale pár vhodných a praktických doplňků může zvláště u žen zvýšit podstatným způsobem motivaci. Zajímavou volbou může být také spolupráce s osobním trenérem.
  • Novým impulsem může být také tréninkový camp nebo společné vyjížďky. Výsledkem může být podstatné zlepšení teoretických vědomostí i praktických zkušeností a spolu se získáním nových dovedností nás bude sport dost možná i více bavit. Příjemným benefitem je získání nových přátel se stejným nebo podobných cílem a vzájemná podpora.
  • Dejte prostor širšímu spektru aktivit, které můžete střídat podle aktuálních časových možností, počasí, nálady. Předejdete tím monotónnosti, demotivaci a vyhoření.
  • Změna by měla být komplexní. Upravte svůj jídelníček. Konzumujte jednoduché, čerstvé, sezónní a minimálně zprocesované potraviny. Taková strava je pro tělo výživná, snadno připravitelná, chutná a tím pádem trvale udržitelná.


  • Dejte si nové výzvy jako například ujetí určitého počtu kilometrů v jeden den, závody, Everesting, poznávání nových cyklistických lokalit v České republice i v zahraničí nebo vyzkoušejte úplně jiné odvětví cyklistiky jako třeba gravel, bike packing nebo gravity disciplíny v bike parcích.
  • Netrestejte se za občasné uhnutí z plánu. Všichni jsme jen lidé a přehnaný tlak na dokonalost a výkon může mít negativní efekt a podstatný vliv na ztrátu motivace. Sport musí být především radost a zábava, protože jedině tak nás bude bavit a naplňovat a postupně se stane neodmyslitelnou a zcela automatickou součástí našich životů.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Proč je důležité jezdit pomalu

Proč je důležité jezdit pomalu

Máte pocit, že se nikam neposouváte? Že vaše výkonnost čím dál víc stagnuje? Že ani zvýšení tréninkových dávek nepřineslo žádný efekt? Možná je to tím, že jezdíte příliš rychle. Možná? Spíš téměř jistě.
Nemoc a návrat do tréninku

Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.
3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

3 první vyjížďky aneb co na to ta proklatá záda

…pokračování k článku 5 chyb aneb jak se vyhnout akutní blokaci zad.
keyboard_arrow_up