Rozhovor: Tereza Neumanová - z Vysočiny do World Tour

Cyklisty na světové úrovni bychom v našich českých a slovenských končinách uměli napočítat i v desítkách. Jak to je s dámami – cyklistkami?

Tereza je trojnásobná mistryně České republiky v silniční cyklistice (2019, 2021 a 2022). Má za sebou několik výborných pódiových umístění na dámských verzích akcí jako Tour de Swiss, Vuelta nebo The Women´s Tour. Startovala také na olympiádě v Tokiu 2020 (resp. 2021). Začínala na horském kole, ale postupně přešla k silniční cyklistice. Je jí 25 let, momentálně žije a trénuje ve Španělsku a o tom, co ji čeká v nové sezóně 2024, si můžete přečíst v rozhovoru.

Ahoj Terezo. Já bych se na úvod rád nejprve vrátil trochu v čase. Přiznám se, že jsem tě vnímal hlavně jako bikerku, která jezdila za CS-Accolade, tehdy ještě i s Tomášem Višňovským. Kam vedla tvá cesta z tohoto týmu a jak se to vůbec všechno semlelo?
Po dvou letech v CS-Accolade jsem se rozhodla, že chci zkusit silniční cyklistiku, ale naplno, což znamenalo odjet ven (do zahraničí pozn. autora). Dala jsem sama sobě limit, že pokud se za rok nedostanu do World Tour (WT) týmu, tak končím a budu se snažit najít novou životní cestu. První rok jsem strávila ve španělském týmu Burgos Alimenta a pak jsem podepsala dvouletou smlouvu do WT týmu Liv Racing. Potom přišla nabídka do UAE team ADQ, za který budu závodit od příštího roku (2024, pozn. autora).

Tereza Neumanová
Povedl se ti nejprve pěkný přestup z MTB do silniční cyklistiky. V ní jsi však laťku posunula ještě výše. Představíš nám tvůj tým pro rok 2024?
UAE TEAM ADQ patří mezi top týmy na světě. V letošní sezóně jim patřilo 4. místo v UCI rankingu. Je to tým s obrovským zázemím pro své závodníky, který se snaží rok od roku posouvat ve všech směrech, co se týče profesionální cyklistiky.

Budeš mít nějakou specializaci v rámci týmu? Co by ti nejvíc sedělo? Nebo o tom rozhodují jiní?
Jsme v týmu dvě sprinterky. Moje pozice bude rozjíždět „lead out“ a soustředit se na hromadné dojezdy. Budu se specializovat na sprinty a závody s kratšími kopci, které končí hromadným dojezdem. To je něco, co by mi mělo sednout.

Co to obnáší od sportovkyně, takový přestup? Jaká jsou kritéria a podmínky? Jsou také v cyklistice agenti, kteří sledují kontinentální týmy a nižší soutěže?
Ano, v cyklistice fungují agenti. Ale takovým způsobem přestupy nejsou časté. Tuto roli zastávají spíše týmy, které sledují závodníky - převážně na World Tour, popřípadě pokud někdo výkonnostně vyniká v závodě na kontinentální úrovni.


Myslíš si, že muži mají v porovnání se ženami „snazší“ cestu dostat se z Česka a Slovenska do elitního World Tour týmu?
Myslím si, že to mají ženy těžší, česká a slovenská mužská cyklistika má ve světě jméno. Vždy bylo pár cyklistů v nejvyšších soutěžích. Myslím, že díky tomu je už cestička trošku vyšlapaná, i když je to určitě stále náročné. U žen není ani ta cestička. Vlastně, za dva roky ve WT můžu říct, že jsem nejdéle jezdící cyklistka v nejvyšší soutěži. Tu cestičku tam vyšlapávám pro Česko zatím bohužel sama.

Autor: Pro úplnost doplním, že Slovensko má závodnici v UCI kontinentálním týmu BePink - Gold, Noru Jenčušovou. Rozhovor s ní připravila na jaře letošního roku naše redaktorka barcasuch.


Ženská cyklistika byla (a je) poněkud v pozadí. V roce 2022 jsme viděli první Tour De France Femmes, což si myslím je skvělý počin k propagaci tohoto sportu ve společnosti a hlavně mezi ženami. Jak vnímáš tuto akci ty?
Tour dodala ženské cyklistice velký mediální zájem, což jí velmi pomohlo dostat do povědomí. Já osobně to hodnotím velmi pozitivně. Ženská cyklistika přesně něco takového potřebovala.

Tereza Neumanová
Nyní se vraťme trochu k nám domů. Ty jsi jezdila i pro českou Duklu Praha. Z médií vím jen to, že jsi byla z Dukly vyloučena, čemuž úplně nerozumím, protože jsi přece trojnásobná mistryně České republiky v silniční cyklistice…
Ano, před pěti lety. Nebyla jsem vyloučena z týmu, ale byla mi odebrána výplata, která byla v té době, kdy jsem ještě studovala na vysoké škole a soustředila se na cyklistiku, můj jediný příjem.


V čem vidíš slabiny na naší CZ/SK cyklistické scéně? Co neděláme, resp. děláme nesprávně, porovnáme-li to s trénováním v zahraničí?
Přijde mi, že se u nás velmi tlačí na juniorské kategorie, když máme vždy mistra světa a Evropy ve všech disciplínách. Myslím, že to souvisí určitě s příliš brzkým specializováním. Pak těm lidem dojdou baterky a v elitních kategoriích se již neposouvají. Nebo jim dlouho trvá, než z těch juniorských let zregenerují a dokážou se začít zase posouvat. Spousta lidí to nedá psychicky a skončí.


Můžeš nám prozradit, co tě čeká v příští sezóně? Máš už nějaký předběžný kalendář?
Všechno se dozvím až na únorovém soustředění. Zatím nemám nic potvrzeno.

Věřím, že přestože jsi přešla na silniční cyklistiku, nezanevřeš na tu horskou. Bude i horské kolo alespoň formou tréninku nebo zábavy i v budoucnosti?
Popravdě jsem na horské kolo sedla za ty poslední tři roky, co jsem v silniční cyklistice, dohromady asi pětkrát. Zatím mi horská cyklistika nechybí. Uvidíme, jak v budoucnosti.

Jelikož máš bohaté zkušenosti z terénu a výkonnost elitní silniční cyklistky, je zde možnost, že bychom tě viděli i na gravel soutěžích?
Ráda bych gravel vyzkoušela, hlavně tréninkově, ale s nabitým silničním kalendářem si nedokážu představit, že bych zvládla zapojit ještě gravel závod. Možná na konci sezóny mistrovství světa na gravelu by mohlo být fajn. Uvidíme, jak se to příští rok vyvine.


Je tady zima a s ní i mírný tréninkový útlum. Co děláš ráda v zimním období, resp. off-season, pokud to tak můžeme nazvat?
V silniční cyklistice je off-season velmi krátká. Měla jsem měsíc úplné volno, ale teď už jsem zpátky v tréninku. První závod máme v lednu, takže už teď trénuji převážně na kole a v posilovně a občas zařadím nějakou volnočasovou aktivitu.

Kde nejraději jezdíš? Máš nějakou svou oblíbenou destinaci - doma i v zahraničí?
Žiji v Gironě v Katalánsku, to je asi moje nejoblíbenější místo pro trénink.

Tereza Neumanová
Je něco, co bys doporučila mladým cyklistkám, které jsou třeba v juniorských soutěžích, nebo i amatérkám?
V juniorských kategoriích bych doporučila naučit se hlavně zdravou disciplínu k tréninku a snažit se vydržet u cyklistiky, i když je to těžké a třeba se právě v juniorech tolik nedaří. Pokud chtějí uspět v elitních kategoriích, je nutný hlavně pravidelný trénink a výsledky se dostaví. Amatérkám bych doporučila, aby se cyklistikou hlavně bavily.

Tereze moc děkuji za ochotu a čas, který si na rozhovor našla. Samozřejmě jí za nás v redakci i čtenáře přeji hlavně zdraví a spoustu dalších skvělých výsledků. Podpořit ji, sledovat, jak se jí daří, můžete například přes sociální síť Instagram.
Zdroj fotografií: Terezin archiv
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
AdMich 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Plavání – třetina triatlonu a prevence bolesti zad

Plavání – třetina triatlonu a prevence bolesti zad

Nevím, kolik nás je se sedavým zaměstnáním. Půlku dne prosedět u počítače alá kreveta a pak se stejným tvarem oblouku zad sednout na kolo, trenažér…? Takto vypadal můj prosinec a část ledna, kdy jsem si řekla: basta, nechci vypadat jak Févalův Hrbáč.
Do práce na kole – jde to celý rok?

Do práce na kole – jde to celý rok?

Vyhnout se ranním zácpám, projet se před prací a šetřit peníze za pohonné hmoty jsou pouze ukázky výhod, které cesta do práce na kole nabízí. Pokud jste ještě nepřišli na chuť této výzvě, možná vám tyto tipy pomohou.
L'Etape 2023 očima závodníků

L'Etape 2023 očima závodníků

Už nějaký ten den od závodu uplynul, avšak zcela bez nadsázky letošní L'Etape Czech Republic by Tour de France zanechal ve všech závodnících silné emoce. A co řekli někteří z nich?
keyboard_arrow_up