Tip na výlet: Calp - po stopách Zwift Academy

Pojďte se se mnou podívat do populární tréninkové lokality profesionálních týmů vyhledávané díky ideálnímu mikroklimatu a krásnému prostředí – na Costa Blancu.

Pokud jste se minulý rok dívali na Zwift Academy 2022, pravděpodobně je vám tato lokalita známá. Kromě toho, že si ji každoročně vybírají profesionální týmy jako tréninkovou lokalitu, Costa Blanca nabízí široké portfolio možností pro turistiku, plavání či relaxaci na pláži.

Lokace Calp

Calp jsme si vybrali pro výhodnou polohu u moře, ale zároveň i blízkost míst, která jsme chtěli na kole vidět. Ubytování nebylo drahé (přibližně 30 EUR na noc za osobu) a také nám hrál do karet fakt, že se v Calp nachází několik půjčoven kol.

Do Calp jsme se dostali letem z Vídně do Valencie, odkud jsme jeli rental autem přibližně 1,5 hodiny. Můžete však letět také do Alicante, odkud je cesta do Calp kratší o polovinu.

Půjčovna

Vybrali jsme si půjčovnu Vuelta Turistica, ze které jsme si půjčili kola BMC Roadmachine a BMC Teammachine. Ceny kol se odvíjejí od sezóny, takže doporučuji podívat se na aktuální ceník na webové stránce. Celkově byla kola v pořádku, i když na kole jednoho z kol byla špatně dotažena špice. To nám však rychle vyměnili za druhé kolo. V půjčovně nám ochotně vyměnili sedla, namontovali pedály a nastavili kolo podle bikefitu, který jsme jim předem poslali.

Calp – po stopách Zwift Academycyklistický výlet, cyklodovolenka

Co se vyplatí vidět na Costa Blanca

Coll de Rates

Než se dostanu k epickému výstupu na Coll de Rates, doporučuji zastavit se ve městě Alcalalí, kde na křižovatce najdete kavárnu Musette, kterou vlastní bývalý profesionální cyklista.

cyklodovolenkaTip na výlet

...než se Lukáš spustil dolů a my jsme opravovali defekt, on čekajíc na nás zahlédl Mathieua van der Poela...
V této kavárně měli asi nejlepší (nepřepraženou) kávu, kterou jsme ve Španělsku měli. Ve výlohách mají vystaveny, jak jinak, musettky a v kavárně jsou vystaveny dresy různých profesionálních týmů. Sedět lze uvnitř i venku. Doporučuji však sedět venku, zvuk kolemjedoucích kol vám bude krásně znít v uších. Také je možné, že ve správné roční době zahlédnete i jezdce z některého z pro týmů. Pokud chcete vidět videa Mathieua van der Poela, jak dělá latté art, doporučuji sledovat jejich Instagram. Na výběr byla také široká nabídka lákavých koláčků.

A teď zpátky ke stoupání. Coll de Rates jsem měla na seznamu „to-climb“ od doby, kdy jsme zhlédli sérii Zwift Academy 2022. Byl to kopec, který v této sérii rozhodl o tom, který z cyklistů a cyklistek dostane profesionální cyklistický kontrakt a kdo ne (i když ti, kteří na to koukali, asi vědí, že to tak docela nebylo).

cyklistický výlet, cyklodovolenkaCalp – po stopách Zwift Academy

Stoupání od Parcentu je velmi příjemné, táhlé, bez zákeřných procent (6,5 km, 5,2 % průměrný sklon). Ovšem pokud máte rádi výzvy, měli byste si vyzkoušet i takzvaný Super Rates nebo Extreme Rates. Je to pokračování stoupání, které má kolem 3 km s průměrným sklonem 9,3 %. Coll de Rates a Super Rates odděluje restaurace/bar a krátká gravelová sekce. Potom to začne.

Dýchání a pořádné watty. Cestou vzhůru si říkejte, že veškerá námaha bude odměněna nádhernými výhledy. Cesta na Super Rates je poměrně úzká a větší část bez svodidel či zábran. Sjezd i výstup tak mohou být nebezpečnější. Naštěstí na tuto cestu nemohou jet auta, pouze turisté a cyklisté a tak máte o jednu starost méně.

cyklodovolenkacyklistický výlet, cyklodovolenka

Na gravelovou sekci si dávejte pozor hlavně při sjezdu, z naší skupiny zde Aďka dostala defekt. Než se Lukáš spustil dolů a my jsme opravovali defekt, on čekajíc na nás zahlédl Mathieua van der Poela, jak se otáčí na vrcholu Coll de Rates. Vždyť kdo jiný by to byl v mistrovském dresu na bílém Canyonu (fakt, že je v této lokalitě, jsme si ověřili i na jeho Instagramu). Takže pokud nechcete opravou defektu promeškat zahlédnutí mistra světa, jeďte raději pomaleji a opatrněji.

Calp, Španielskocyklistický výlet, cyklodovolenka

Z Coll de Rates do vesnice Tarbena nás čekal krátký sjezd, na který plynule navázalo příjemné stoupání do vesnice Castell de Castells přes Coll de Bixauca (6,03 km, 2,9 %). Z tohoto stoupání jsme měli luxusní výhled na Coll de Rates a Super Rates, který jsme předtím absolvovali. Stoupání končilo brdky podobnými těm kopaničářským, pouze s jinými výhledy. Po dostoupání už opravdu přišel velmi dlouhý sjezd, delší než 10 km, který byl opravdu zasloužený.

Příklad trasy s Coll de Rates naleznete na tomto odkazu.

Tip na cyklistický výletCalp, Španielsko

Zajímavostí je, že Coll de Rates je stoupáním, na kterém tým Jumbo Visma objevil dvojnásobného vítěze Tour de France Jonase Vingegaarda. Říká se, že profesionální týmy se dívají na Stravě na segmenty a také na to, kdo na nich drží KOM. Pokud tedy aspirujete na získání profesionálního kontraktu, bookujte letenku. Aktuálně už však na Coll de Rates drží KOM Taděj Pogačar.

Puerto de Confrides (20,41 km; 706 m)

Nádherné stoupání lemované citroníky, které bylo i součástí Vuelta a Espaňa v roce 2019. Po pravici i levici vás budou provázet stromy se sytými zelenými listy a šťavnaté oranžové pomeranče.

Tip na výletTip na cyklistický výlet

Po zastávce na kávu v Guadalest s výhledem na hrad vystřídaly pomerančovníky vysoké skály, které lemovaly cestu. My jsme na této cestě potkali minimum aut a tak jsme měli opravdu zážitek.

Stoupání na Puerto de Confrides bylo opravdu přenádherné. Táhlo se přes údolí, která byla lemována skalami. Malý provoz a nenáročný sklon. Toto „passo“ se nachází ve výšce 970 metrů nad mořem.

Calp, ŠpanielskoCalp, Španielsko

...je to skvělé místo, kde můžete doplnit Vitamin K (kofein), Vitamin G (glukózu), cukr (koláče nebo churros)...
Čekal nás příjemný dlouhý sjezd a před dalším stoupáním jsme se ve vesnici Gorga zastavili v potravinách, kde jsme se osvěžili chipsy, hrozny, čokoládou a vším možným… Při plánování pauz je třeba si dát pozor na španělskou siestu. Určité menší obchody se v městečkách zavírají odpoledne a otevírají až podvečer kolem 17:00 až 18:00 hodin. Dávejte si tedy pozor, abyste nezůstali bez vody.

Příklad trasy s Puerto de Confrides naleznete na tomto odkazu.

cyklistický výlet, cyklodovolenkaCalp, Španielsko

Puerto de Bernia

Stoupání na Puerto de Bernia bylo dlouhé, táhlé a velmi různorodé. Lze jet z města Xaló nebo z města Benissa. Výhledy z tohoto stoupání jsou přenádherné. Na pár místech potrápí i strmější sklon, ale krásné výhledy zmírňují pálení v nohou.

Tip na cyklistický výletCalp, Španielsko

Stoupání směrem na Puerto de Bernia určitě prověří kromě vaší kondice i vaše kamarádství, pokud jedete ve skupince – kdo čeká a kdo ne.

cyklistický výlet, cyklodovolenkacyklistický výlet, cyklodovolenka

V městečku Xaló pod stoupáním doporučuji navštívit kavárnu Los Dos Café. Vlastní ji Holanďan, se kterým jsme se dali do řeči. Říkal nám, proč je Costa Blanca, konkrétně Calp, výborná lokalita právě pro cyklistiku. Vysvětlil nám, že v této geografické části převažuje mikroklima, které drží během roku velmi příjemnou teplotu s minimem deště. A právě proto je toto místo vyhledáváno nejen amatérskými cyklisty, ale také profesionálními týmy. Také nám prozradil, že Remco má v okolí dům a tak tam na něj můžete natrefit.

Zpět ke kavárně - je to skvělé místo, kde můžete doplnit Vitamin K (kofein), Vitamin G (glukózu), cukr (koláče nebo churros) nebo elektrolyty (tostada con tomate y oli de oliva) - populární snack Španělů. Je to jemně opečený chléb či bageta s olivovým olejem a jemně nasekaným rajčetem.

Příklad trasy s Puerto de Bernia naleznete na tomto odkazu.

Calp, ŠpanielskoTip na cyklistický výlet

Bonus Nr. 1 – Faro Cabo de la Nao

Z Calp doporučuji zajet i kousek na sever k majáku Faro Cabo de la Nao. Krásný bílý maják, na který můžete shlédnout i z vyhlídky Mirador Torre d´Ambolo. Tuto vyhlídku opravdu doporučuji. Výhledy jsou přímo terapeutické. Nádherný útes, šumící voda, bílé čepičky na vlnách, zvídaví racci a lesknoucí se hladina vody – čistá idylka a skvělé místo pro snack.

cyklistický výlet, cyklodovolenkacyklodovolenka

Bonus Nr. 2 - pěšky na Penôn de Ifach

I když je na Costa Blanca mnoho míst, kde si můžete vybrat zázemí, pokud jste se rozhodli přespat v Calp, doporučuji také procházku na Penôn de Ifach - ikonickou skálu vysokou více než 300 metrů nad mořem. Ideální na východ nebo západ slunce. Ale pozor, dbejte na vhodnou obuv, druhá polovina stoupání je seriózní skalnatý terén s vyleštěným a často vlhkým, kluzkým povrchem. Pokud se chystáte vyjít nahoru přes sezónu, budete potřebovat i povolení k výstupu, které je bezplatné a můžete si jej vybavit jednoduše přes internet. Je to z důvodu omezení turistů a ochrany přírody.

Calp, Španielskocyklistický výlet, cyklodovolenka

Shrnutí

Lokalitu Costa Blanca doporučuji všemi deseti, zejména pro její příjemné mikroklima a ještě příjemnější stoupání. Mně osobně se tam líbilo mnohem víc než v Gironě, ve které jsme byli přesně takhle před rokem.

Pokud jste navštívili destinaci Costa Blanca a máte jiné tipy pro cyklovýlety, budu ráda, pokud se o ně podělíte v komentářích.
Zdroj fotografií: archiv autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
luckafabi 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Španělsko - Dénia: kolo, výhledy a vůně pomerančů

Březnové teploty jsou v našich zeměpisných šířkách dost nepředvídatelné a odsedět si na kole alespoň 3 hodiny tak bylo pro mě nemožné. Ale pak přišla nabídka za pět dvanáct. Jarní soustředění našeho klubu ve španělské Dénii! Vamos!
Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

Bikepacking napříč rakouskými Alpami - vstříc dešti a sněhu

Jaké je Rakousko? Běžný smrtelník si představí mléčnou čokoládu, řízek a Mozarta. Cyklista vidí spoustu cyklostezek, ohleduplných řidičů a krásných alpských stoupání.
Mini bikepacking na ostrově Utö

Mini bikepacking na ostrově Utö

Brázdění štěrkových cest na ostrovech v Baltském moři představuje snad to nejpříjemnější, co může Švédsko cyklistům ze světa nabídnout.
keyboard_arrow_up