12 otázek pro výběr správného cyklotrenažéru

Který trenažér získal podle tvých odpovědí nejvíc bodů? Klasika s bržděním o plášť, moderní s vlastní kazetou, válce nebo Smart Bike?

Na webu je hromada článků o tom, jak si vybrat ideální trenažér, ale nikde jsem neviděl dotazník, který by přesně spočítal, které provedení je ideální pro konkrétního cyklistu. Proto jsem vypíchl 12 různých požadavků, které na cyklotrenažér nejčastěji klademe, z nichž si stačí vybrat a na konci spočítat body. Ne každý parametr zajímá každého, někdo potřebuje nejtišší zařízení, jiný nejvíc skladné a někoho láká virtuální svět. V úvahu jsem vzal i praktické věci jako nosnost trenažérů nebo jejich hmotnost, pokud je třeba je často přenášet.

ako si vybrať trenažér

Způsob bodování

Porovnávat budu 4 hlavní typy, které jsou dnes na trhu dostupné. Proti sobě jsem postavil klasické řešení s bržděním o plášť zadního kola (Wheel-On, dále kvůli přehlednosti zkratka WO), cyklotrenažér s vlastní kazetou (Direct Mount, zkratka DM), válce (Rollers, zkratka RL) a Smart Bike (SM). Řešení, které je v konkrétní oblasti nejlepší, obdrží 3 body, průměrný výsledek je za 2 body a 1 bod znamená, že parametr je splněn, ale s nejhorším výsledkem. Pokud trenažér nějaký požadavek vůbec nesplňuje, je bez bodu.

ako si vybrať trenažérvýber trenažéra

Někdy více než na typu trenažéru záleží na konkrétním modelu nebo značce, proto jsem ke každé z 12 oblastí napsal i krátký komentář, kde se těmito výjimkami nebo upřesněními zabývám. Komu by se nechtělo body počítat, tak právě tento doplňující text může pomoci s orientací při koupi.

ako si vybrať trenažér

Horské kolo a cyklotrenažér

Kdo má doma jen horské kolo a chce ho používat na trenažéru, musí myslet na několik omezení. Komplikace může nastat kvůli výraznějšímu dezénu a širšímu obutí, jiný je rozměr osy a obvykle je delší ramínko přehazovačky. WO cyklotrenažér bude vyžadovat hladký plášť nebo redukci pro upevnění kola s pevnou osou, moderní MTB rychloupínáky již nepoužívají.

Provedení DM potřebuje redukci na širší rozměr osy, lepší modely ji mají v základním balení. Úskalím je i vyrovnání biku do roviny, robustnější pláště toto ovlivňují. Proto se hodí polohovatelné nohy, jako má například Wahoo Kickr SMART V6, podložku pod přední kolo vůbec netřeba. Více oplastované a hlavně starší DM modely mohou mít problémy s delším ramínkem přehazovačky nebo s kazetou s velkými pastorky. Méně vhodná je možnost RL, výrazný dezén je na válcích extrémně hlučný.

výber trenažéra

Hlučnost

Drtivá většina cyklistů trenažér na léto někam odloží, skladnost je proto velkou výhodou.
Cyklotrenažéry se dnes dají používat i v panelácích s tenkými stěnami a citlivými sousedy, hlučnost a vibrace mohou být na přijatelné hladině. Nejlepší výsledky, kolem 60 dB, mají DM a SM trenažery, hůře jsou na tom WO a RL. Rozdílná hlučnost záleží často i na cenové hladině, dostupný DM model Elite Suito dosahuje 73 dB, dražší model Tacx Neo 2T má 61 dB. Vibrace zásadně utlumí speciální podložka, běžné karimatky jsou většinou malé nebo tenké a ty lepší jsou již drahé.

výber trenažéra

Výkon a přesnost

Technickou specifikaci cyklotrenažéru je třeba číst s pochopením. Pokud má v popisu uveden maximální výkon 2000 W a zvládne simulovat i 20% kopec, neznamená to, že se v zimě běžně na takových hodnotách jezdí. Výkonnější stroj bude zejména rychleji a reálněji reagovat na změny zátěže, ochotněji si poradí například se sprintem, ať už během intervalových tréninků nebo online závodů. Příkladem nižšího výkonu jsou RL, například Elite NERO s maximem 7%, nebo WO model Tacx Boost s 1050 W. Velmi dobře jsou na tom s výkonem DM zařízení, premiantem je novinka Elite JUSTO s 24% a 2300 W.

ako si vybrať trenažér

Montáž vlastního kola

Nejméně práce je s RL, tam stačí většinou kolo jen položit. U verze WO je třeba vyměnit osu nebo rychloupínák zadního kola a na rozdíl od DM jej není třeba sundávat. SM vlastní bike nepoužívá, takže mimo pořadí. Příkladem nejjednoduššího řešení je model RL od značky FORCE Spin.

výber trenažéra

Skladování

Drtivá většina cyklistů trenažér na léto někam odloží, skladnost je proto velkou výhodou. WO a DM se klidně vejdou do skříně, většina modelů má skládací nožičky. Skládání může vyžadovat použití nářadí, model Wahoo Kickr SMART V6 se skládá i bez něj. RL lze většinou složit na polovinu, ale už to zabírá více místa. SM skládat nikdo nebude, buď je trenažér součástí interiéru nebo domácí posilovny, nebo na léto celý putuje do garáže.

výber trenažéra

Přenášení a manipulace

Se skladováním souvisí i to, jak těžká jsou jednotlivá řešení. Výbornou hmotnost má provedení WO a pod 10 kg se dostanou i dostupné RL.
Více rotujících částí znamená větší riziko úrazu.
Možnost DM můžu rozdělit na základní a top model – čím větší a těžší setrvačník, tím to je lepší pro pocity z jízdy. Hmotnost se pohybuje od 14 kg po 22 kg, zajímavé, že i Tacx Neo 2T s elektronickou brzdou a bez klasického setrvačníku se dostal také na 21,5 kg. SM má běžně i přes 40 kg, s manipulací pomáhají kolečka.

výber trenažéra

Nosnost

Kilogramy se budou řešit i při nosnosti, nejběžněji je stanovena na 113 kg, u značky Tacx jsem našel údaj 125 kg. V bodování jsem dal o jeden bod méně jen řešení WO, spojení kola a trenažéru mi přijde subtilnější. Kdybych byl těžší jezdec, hledám něco solidnějšího.

ako si vybrať trenažér

Kolo se chová jako venku

Kdo chce s cyklotrenažérem stoupat do kopců nebo se při jízdě pohybovat do stran, nejvíc možností je s modely WO a DM. Většinou se k nim dá dokoupit výtah nebo balanční deska, která simuluje reálný pohyb, kolo není se zemí pevně spojeno. Některé DM to zvládají i bez přídavných zařízení, například Wahoo Kickr Move, jiné řešení je použití speciálního příslušenství, jako to má Tacx. Pocit reálné jízdy je i na RL, tam jde hlavně o udržování rovnováhy, SM většinou zvládají jemné pohyby do stran, nejdražší modely se už dokáží naklánět horizontálně.

výber trenažéra

Bezpečnost dětí a zvířat

Více rotujících částí znamená větší riziko úrazu, s WO se točí celé zadní kolo a na RL obvykle obě. U DM a SM rotují jen nohy, nebo jen zabezpečený setrvačník, což nebude problém ani u zvířat a dětí.

ako zvoliť správny trenažér

Nemám vlastní nebo vhodné kolo

Jedině SM nevyžaduje vlastní kolo, jeho vyšší cena nevypadá tak špatně, má-li zájem jezdit více členů domácnosti, kterým by bylo nutné kupovat jejich vlastní. SM se střídáním jezdců počítá, posed lze rychle a snadno měnit. RL dostává bod za to, že zvládne téměř jakékoli kolo.

ako si vybrať trenažér

Dobrý design jako doplněk interiéru

Jak by vypadal cyklotrenažér, který by se stal součástí bytového designu? Černý plast a barevné nápisy by nahradilo dřevo a decentní barvy, díky čemuž obývací pokoj nevypadá jako tělocvična. Nejméně bodů dostane možnost RL, provedení zaměřené na design jsem ještě neviděl. Podobně jsou na tom i SM, více než do obývacího pokoje se hodí do soukromé tělocvičny. Příkladem řešení WO s důrazem na vzhled je například model Elite TUO, dobře vypadá i kožený popruh DM modelu Elite JUSTO.

výber trenažéra

Použití venku nebo bez elektřiny

Trenažér se často používá i k rozjetí před závodem, proto se může hodit i možnost používání bez zapojení do elektriky. Nejlepší řešení je WO bez chytrých funkcí, manuálně lze nastavit až 10 možností odporu. Stejně to funguje u nejlevnějších RL, menší je počet možností odporu a nižší výkon jsem už zmiňoval také. Moderní DM a SM umožňují používání bez elektřiny, Elite JUSTO lze doma přednastavit na požadovaný odpor a Tack NEO Bike Plus dokonce z pohybu nohou napájí i vestavěné ventilátory.

výber trenažéra

Nejlepší značka?

Ať už jste si body počítali, nebo si typ cyklotrenažéru vybíráte podle doplňujících informací, které jsem sem napsal, ještě bude třeba udělat jedno důležité rozhodnutí. Výběr značky. Já bych zohledňoval tyto věci:

  • Trenažér je komplexní zařízení, proto bych vybíral jen z top zaběhnutých značek
  • Pokud značka nabízí také příslušenství, které mě zaujalo, preferoval bych vše od jednoho výrobce. Homogenní systém obvykle nabízí více možností nebo lepší fungování
  • Trenažér se časem mechanicky opotřebuje, proto bych vybíral značku se servisním zastoupením v našem regionu a s bohatou nabídkou náhradních dílů a příslušenství
  • Nejvíce rad a zkušeností s řešením problémů lze vygooglit u nejrozšířenějších značek a modelů
  • Jako se vším, trenažér od silné značky se prodá na bazaru rychleji a za více peněz

ako si vybrať trenažérvýber trenažéra

Obecně nejlepší řešení

Asi nikoho nepřekvapí, že všeobecným vítězem a nejuniverzálnějším řešením je dnes DM trenažér od zajeté značky jako Wahoo, Tacx nebo Elite, k tomu není třeba ani počítat body. Trenažér s vlastní kazetou vyhoví největší skupině cyklistů a na všechny ostatní případy pomůže tento dotazník.
Zdroj fotografií: elite-it.com, wahoofitness.com, garmin.com
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
cepooo 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Virtuální trénink, reálné zážitky?

Virtuální trénink, reálné zážitky?

Vsadím se, teda moc doufám, že nejsem jediná, kdo teploty pod 10 stupňů Celsia biologicky nezvládá. Mrznoucí prsty, ustavičně tekoucí nos, slza v oku a ještě navrstvená oblečením jak cibule. Ano, daly by se pořídit zateplené boty, rukavice s vyhřívacím prvkem nebo špunty do nosu, ale ledové plochy nebo naopak břečka nejsou zrovna moje gusto. Padla tedy otázka, zda si nepořídit trenažér.
Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Jak má člověk správně trénovat? Jezdit podle pocitu? Únavy? Nálady? Možná ano, ale co to mít podložené i daty? Tak jsem to zkusila a jak to probíhalo a co mi to dalo uvidíte níže.
Do práce na kole – jde to celý rok?

Do práce na kole – jde to celý rok?

Vyhnout se ranním zácpám, projet se před prací a šetřit peníze za pohonné hmoty jsou pouze ukázky výhod, které cesta do práce na kole nabízí. Pokud jste ještě nepřišli na chuť této výzvě, možná vám tyto tipy pomohou.
keyboard_arrow_up