Čistění a mazání - základ, který zvládne každý

Znáte ten pocit, když umýváte kolo, vše namažete a zůstanete se na něj dívat ještě dalších 10 minut s úsměvem? Trochu vám k němu pomůžeme a přidáme několik tipů na vhodné doplňky.

FORCE čistič na brzdy - 10,79 €

FORCE čistič na brzdy, Čištění a mazání
Čisté brzdové kotouče znamenají v první řadě bezpečnost. Jak víme, na cestách nebývá jen voda, ale také různé mastnoty a další nečistoty, které mohou značně snížit brzdný účinek. Nejen při jízdě, ale i při běžné údržbě se může stát, že nám na kotouč kápne trochu maziva. Vyplatí se proto mít po ruce řešení, které si hravě poradí s oleji, brzdovými kapalinami a dalšími nečistotami. Takovým prostředkem je například čistič brzd od FORCE. Doporučená cena tohoto produktu je 294 Kč. Najdete ho v MTBIKER shopu.

Weldtite DeLuxe sada - 36,99 €

Weldtite DeLuxe sada
Přes zimu je důležité chránit své kolo před blátem, sněhem, solí a jinými nečistotami. Ideálním prostředkem je Rapid Ceramic Shield, který vytváří ochrannou vrstvu, a tak se nečistoty nebudou na rám tolik lepit. Cepo ho testoval v tomto videu. V sadě dostanete navíc prostředek k umytí kola spolu s měkkým kartáčem a dvěma hadříky z mikrovlákna. Tím budete mít vše potřebné k umytí kola a to pak zůstane déle čisté. MOC je 909 Kč na MTBIKER shopu.

Vortex Go Clean - 4,99 €

Vortex Go Clean
Při čištění čistícím přípravkem často odstraníme pouze tu nejsilnější špínu, ale velmi tenká vrstva mastnoty téměř vždy na povrchu zůstane. Platí to hlavně při mytí pohonu kola. Samozřejmě nechtěná mastnota na brzdovém kotouči či na ráfku dokáže způsobit i mnohem větší škody. Je dobré mít po ruce odmasťovač, jakým je GO CLEAN. Je vysoce účinný, rychle se odpařuje a zanechává povrch ihned suchý, bez špíny a mastnoty. MOC je 234 Kč a naleznete jej na našem MTBIKER shopu.

Muc-Off Indoor Training Kit V2 - 56,99 €

Muc-Off Indoor Training Kit V2
Říká se, že „kdo maže, ten jede“, ale je třeba dodat i to, že „čistota je půl života“. Platí to i při tréninku na trenažéru. Sada obsahuje Sweat Protect, který brání korozi zejména od kapajícího potu, antibakteriální čistič Chamois Cream, který se bude hodit pro dlouhé zimní večery v sedle, C3 keramické mazivo na řetěz a hadřík z mikrovlákna. To vše je zabaleno v pěkné tašce. MOC je 1 479 Kč v MTBIKER shopu.

Effetto Mariposa Allpine Extra - 14,90 €

Effetto Mariposa Allpine Extra
Švýcarská značka, která se zaobírá hlavně produkty určenými pro bezdušové systémy a opravné sady. V jejich portfoliu produktů ale naleznete také čistič řetězu Allpine Extra. Čtete dobře, Allpine, nehovoří o Alpách, ale o použití borového oleje jako účinné složky tohoto odmašťovače. Tím se stává i biologicky odbouratelným. Je ideální pro přípravu řetězu před voskováním. Svým složením je také vhodný k odmaštění brzdových kotoučů. Najdete jej za 492 Kč na MTBIKER shopu.

Park Tool PT-PPL-1 - 7,69 €

Park Tool PT-PPL-1
Voděodolná vazelína, která chrání před korozí, by neměla chybět v žádném servisním kufříku cyklisty, který o své kolo vzorně pečuje. Je určena k mazání ložisek zadní stavby - v případě celoodpruženého kola, je velmi vhodná pro mazání ložisek hlavového složení nebo středového složení. Vhodná je také na ložiska nábojů kol. Vazelína PT-PPL 1 snižuje tření a opotřebení a chrání před průnikem vlhkosti, čímž brání tvorbě koroze. MOC je 209 Kč a najdete ji na našem MTBIKER shopu.

Brunox RockShox Deo - 5,70 €

Brunox RockShox Deo
Máslový chod pružení, které „vyžehlí“ každou malou nerovnost. To je hned jiný pocit. Samozřejmě, je to v první řadě o správném nastavení pružení, ale i takové malé detaily, jako použití oleje na kluzné plochy, dokáží jízdu zlepšit. A nejen to. Jeho použitím čistíme a chráníme gufera, tedy těsnění. Nakonec doporučuje jí i gigant ve výrobě pružících elementů – RockShox, jako ideální prostředek pro servis tlumičů a vidlic. MOC 100 ml spreje je 155 Kč. Najdete ho v MTBIKER shopu.

Weldtite PURE Wet Lube - 6,99 €

Weldtite PURE Wet Lube, Čištění a mazání
Samotný název produktu prozrazuje, že jde o olej do vlhkých, mokrých a blátivých podmínek, což je v podstatě právě v tomto období ideál. Další část názvu – PURE – znamená olej na přírodní bázi, čímž budete chránit životní prostředí. Jak produkt fungoval, v jakých podmínkách se dá využít a jaké jsou jeho výhody či negativa, vám nejlépe přiblíží Imro v redakčním testu produktů Weldtite. MOC oleje PURE Wet Lube je 173 Kč. Najdete ho v MTBIKER shopu.

Finish Line Easy Pro Brush Set - 19,49 €


Kromě “cyklokosmetiky” se biker při čištění kola neobejde ani bez čisticích nástrojů. A jestli začíná takzvaně od píky, bude pro něj ideální koupit celou sadu. Finish Line Easy Pro Brush Set obsahuje pět kartáčků různých tvarů, kterými zvládneš vyčistit celé kolo od rámu přes pohon až po těžko přístupná místa. Štětinky kartáčků mají různou tvrdost, takže se každý hodí pro čištění jiné části kola. Cena sady je 649 Kč a najdeš ji v našem MTBIKER shopu.

BIKEWORKX Clean set - 66,99 €


Čištění kola může být požitek. Obzvlášť pokud na to máte správnou a komplexní výbavu. Například uloženou v praktickém kbelíku, jaký nabízí český výrobce BikeWorkx. Po ruce tak budete mít až tři kartáče na různé části kola, houbičku i hadr, k tomu samozřejmě adekvátní čistící prostředky včetně legendárního Cyklostaru. Na konec vše můžete namazat olejem resp. mazadlem. Tento komplet, který můžete vzít i do kufru auta, když pojedete třeba na závod, má MOC 1 359 Kč. Najdete ho na MTBIKER eshopu.

Více „cyklokosmetiky“, aby bylo kolo stále připraveno na dobrodružství, naleznete na našem MTBIKER shopu.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?

Podobné články

Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě PR článek

Výbava do náročných podmínek - bez problémů ve sněhu i blátě

Počasí si z nás dělá poslední týdny dobrý den a zažíváme bláznivé podmínky - sníh, déšť i bláto. Jakou výbavu zvolit do takového počasí?
Pohon a řazení – očisti, namaž, upgradni PR článek

Pohon a řazení – očisti, namaž, upgradni

Mezi „spotřebáky“ na kole patří i různé části pohonu, některé vydrží kratší dobu, jiné déle. Přinášíme několik tipů, po kterých můžete sáhnout.
Výbava na dlouhé výlety - vzhůru za dobrodružstvím PR článek

Výbava na dlouhé výlety - vzhůru za dobrodružstvím

Každé správné dobrodružství ale vyžaduje i technickou přípravu. Co by nemělo chybět?
keyboard_arrow_up