Vánoční dárky pro cyklisty a cyklistky: prohlédněte si naše tipy

Ani jsme se nenadáli a Vánoce nám opět klepou na dveře. A každý se určitě těší nejen na chvilky oddechu, setkání s blízkými a vánoční dobroty, ale také na dárky.

Ale zatímco většinou přesně víme, s kým se na Vánoce chceme setkat a jaké cukroví napečeme, s těmi dárky je to přece jen trošku náročnější. Mnozí lidé se nevěnují stejnému sportu jako jejich drahá polovička či kamarádi. Z řečí o středových složeních, výživových doplňcích či výšce ráfků kol mají akorát kvalitní guláš v hlavě. A právě proto věříme, že vám při výběru pomohou i naše tipy.

Široký výběr pro každou disciplínu

Nezainteresovanému by cyklistika mohla přijít velmi jednoduchá – vždyť máš kolo, sedneš a jezdíš. My, co se v ní pohybujeme už déle, ale víme, že každá disciplína má svá specifika a tomu jsme uzpůsobili náš výběr. MTB tretry si nerozumí se silničními pedály, výborně odvětraná aero přilba zase neposkytne dostatečnou ochranu v bikeparku. Proto u nás najdeš dárky pro silničního, ale i horského cyklistu. Nezapomněli jsme ani na děti, vždyť ty se z každého dárku radují snad nejvíc. Svá specifika mají také náročné a epické výjezdy. A protože obdarování není jen o hodnotných věcech, naší pozornosti neušly ani drobnosti.


„Fun factor“ jako hlavní smysl jízdy

Ať už jsi pravověrný maratonec, tvou láskou jsou úzké singletracky, nebo potřebuješ každodenní dávku adrenalinu – prvořadá je přece zábava! A základem jízdy je kromě kola oblečení pro pány i pro dámy. Terén je oproti hladším povrchům neúprosný vůči kolu a také vůči bikerovi v případě pádu. Proto by měla být prioritou přilba a podle potřeby i jiné chrániče. A co poruchy? Žádný problém, pokud biker/ka ví, jak se s nimi vypořádat a má na to adekvátní nářadí...

Cyklistika ve znamení rychlosti

Nablýskané rámy, lycra, pípající cyklopočítače a blikající světla.
Mnozí z nás si možná pamatují moment, kdy pod stromečkem našli své první kolo.
Řezání zatáček a vysoký výkon v nohou. Přestože mnozí tvrdí opak, silniční cyklistika je stejně „cool“, jako její terénní sourozenec a milujeme ji hlavně díky té lehkosti, se kterou se silniční kola téměř vznášejí nad asfaltem. A co se hodí každému silničnímu cyklistovi? Potěšit dokáže nový dres s moderním designem spolu s pohodlnými kalhotami a bundou odolnou vůči větru – ať už v pánské nebo dámské verzi.


Neustále přetřásaným tématem je bezpečnost na cestách. Řidiče těžko přinutíme, aby nás objeli bezpečně, ale můžeme na sebe upozornit kvalitním světlem, díky kterému nás zaregistrují dříve. Každý silniční cyklista uvítá nejen bezpečnou, ale také stylovou a lehkou přilbu. A že už všechno tohle vlastní? V takovém případě můžeme doporučit „high-end“ dárky, které potěší každého fajnšmekra.

Drobnost jako nejlepší forma dárku?

Mnoho lidí řekne: „Nekupuj mi drahé dárky.“ Tím pádem však může být výběr o to složitější – drobností je přece mnoho a některé z nich jsou specifické pro konkrétní disciplíny. My jsme však vybrali takové, které ocení každý cyklista. Bez ohledu na to, zda obouvá pláště s pořádnými špunty nebo „slicky“, zda jezdí dlouhé nebo krátké trasy.

Každý biker se totiž musí o své kolo starat a alespoň jednou za čas ho promazat. Každému se sejde praktický multiklíč pro případ, že by se něco na výjezdu pokazilo. Brýle nechrání jen před sluncem při jízdě po rovině, ale i před prachem a větvemi v lese. A světlo se sejde leckdy – pro vyšší bezpečnost, rozjasnění nočního trailu či pozdní návrat z jarního výjezdu.


Dětská radost je nejkrásnější radost

Mnozí z nás si možná pamatují moment, kdy pod stromečkem našli své první kolo. Náš výběr zahrnuje jak odrážedla, tak i kola pro starší děti ve všech možných barvách tak, aby byla ratolest maximálně spokojena. Každé kolo se však dá ještě vylepšit – ty menší pomocnými kolečky, ty větší košíkem na láhev či praktickým zvonkem. Začátky s jízdou na kole mohou být u dětí spojeny i s několika pády, to však není nic, s čím by si přilba či chrániče na kolena a lokty neporadily. Kdo bude dalším malým „Saganem“?


Od maratonu až po bikepacking

Volný den je pro ultracyklisty svátkem – konečně si mohou „střihnout“ nějaký dlouhý výjezd, někdy spojený i s přespáním, či tradiční sobotní maratón. V tomto případě je výbava v porovnání s „klasickými“ cyklisty mírně odlišná. Minimálně bikepackeři potřebují objemnější zavazadla, na jeden den dobře poslouží i jednoduchá podsedlová brašna. Vhodný batoh či jiné tašky by však ve výbavě chybět rozhodně neměly.


Při celodenním výjezdu jistě vyhládne a při vysokém výkonu mohou přijít i křeče – proto není radno podcenit výživu a regeneraci. Ale co z toho, když bude cyklista nasycený, ale celý den se bude ošívat kvůli bolesti? Lék je jednoduchý - dobře zvolené kalhoty, pohodlné gripy a přídavek kosmetiky. Znáš-li cyklistu, který by chtěl své ježdění posunout na každodenní level, ocení nepromokavou bundu nebo set světel.

A když už s novou výbavou vyjdeme do světa, abychom ji konečně vyzkoušeli, nesmíme zapomínat ani na základní lidskou ohleduplnost. Řidiči vůči cyklistům, cyklisté vůči turistům, jeden vůči druhému.

V případě, že se tvoje polovička či kamarádi věnují spíše outdooru, při výběru dárku může pomoci MTHIKER výběr.
Zdroj fotografií: archiv redakce
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
redakcia 

Podobné články

Servisní minimum, které zvládne i začátečník

Servisní minimum, které zvládne i začátečník

Kolo, stejně jako každý jiný kus techniky, vyžaduje alespoň základní péči. Jaké úkony zvládne i nováček v této disciplíně?
Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu PR článek

Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu

Pohyb na dvou kolech je skvělá a zdravá aktivita spojená s dobrodružstvím. Přinášíme výběr dámských kol z naší nabídky pro různé kategorie.
keyboard_arrow_up