Intimní hygiena v dámské cyklistice

Většina žen si myslí, že má v oblasti dámské hygieny dostatečné vědomosti a v běžném životě to zpravidla nebývá ani tématem k diskusi, nicméně v kombinaci s náročným sportem, kterým cyklistika bezesporu je, se nároky na péči o tuto oblast zvyšují.

Vlivem dlouhého sportovního výkonu a blížících se letních teplot, je toto téma stále aktuálnější pro mnoho žen na kole.

...potížím lze ale efektivně předcházet správnou péčí...

Intimní hygiena je pro nás ženy velmi důležitou součástí péče o tělo a zahrnuje mnohem více činností než jen pouhé mytí těchto partií. V letních měsících jednoznačně vítězí kvasinkové infekce, vaginální záněty nebo dokonce záněty močových cest.

Mezi nejčastější potíže může patřit pálení, svědění, výtok, zarudnutí nebo pocit diskomfortu. K tomu dochází v souvislosti s dlouhotrvajícím tlakem působícím na intimní partie, často v kombinaci se zvýšenou teplotou a mechanickým podrážděním.

cyklistka na cyklocestekáva

Vlivem okolních podnětů se mění přirozená mikroflóra. Málokdo si totiž uvědomí, že právě vlhko a teplo, tvoří ideální podmínky pro množení bakterií a kvasinek. Těmto nepříjemným potížím lze ale efektivně předcházet správnou péčí o namáhaná místa před, během a po sportovním výkonu. Často jsou tyto příznaky také spojené s nadměrnou, nedostatečnou nebo také nesprávně aplikovanou péčí.

opalování na loucecyklistka

Jaké jsou nejčastější chyby při intimní hygieně v cyklistice?

Vše začíná už před vyjížďkou, kdy je vhodné se před obléknutím do cyklistického oděvu osprchovat. Ano, ne vždy tato možnost je, ale pokud ano, využijme ji! Rychlá sprcha smyje celodenní pot, odumřelé části pokožky, bakterie, a nakonec nás ještě příjemně osvěží a probudí ke startu. V intimní hygieně na směru rozhodně záleží, stejně jako při péči po toaletě. Tedy vždy zepředu dozadu, abychom na intimní partie nepřenesly fekální bakterie z oblasti konečníku.

kolo v lesekvety

Správné pH v naší intimní oblasti je kyselé a běžná tělová mýdla a sprchové gely jsou nevhodné.
Vždy použijeme čistý oděv. Dámské cyklistické kalhoty jsou sice vybaveny antibakteriální vložkou a řada výrobců v tomto ohledu na ženy pamatuje, nicméně antibakteriální schopnost není nekonečná. Zejména v letních dnech je vždy vhodnější použít čistý, vypraný a suchý oděv. V souvislosti s intimní hygienou, je také důležitá vhodná péče o funkční textil, který pereme ve speciálním pracím prostředku určeným na sportovní oblečení, výhodou je přidané máchání.

Předejdeme podráždění citlivé kůže zbytky detergentů z pracích gelů. V cyklistických kalhotách, vybavených speciální cyklovložkou, se dámy jezdí zásadně na ostro! Předcházíme zbytečnému podráždění vlivem kontaktu spodního prádla a cyklokalhot a zlepšujeme tím také prodyšnost.

prací prostredky
Dalším zásadním aspektem je netrávit v cyklistických kalhotách více času, než je nezbytně nutné. Dlouhé vysedávání v zapocených bibsech je jen dalším zdrojem nepříjemných problémů. Po vyjížďce je vhodné se co nejrychleji opět osprchovat a převléct do čistého a suchého oděvu. Po dlouhém a náročném tréninku je vhodné intimní partie promazat speciální kosmetikou pro cyklisty, avšak postačí i obyčejný kokosový olej, který má navíc antibakteriální účinky.


Většina žen pečuje o intimní partie komplexně, což zahrnuje také různé úpravy chloupků. Tato aktivita by neměla probíhat ve stejný den, jako máme naplánovanou nějakou delší vyjížďku. Kůže může být holením podrážděná a v kombinaci s drobnými oděrkami a dalším, několikahodinovým namáháním a přítomností potu jsou nepříjemné potíže snadno na obzoru.

Pozor také na vhodnou mycí kosmetiku. Správné pH v naší intimní oblasti je kyselé a běžná tělová mýdla a sprchové gely jsou nevhodné. Řada gynekologů a urologů doporučuje mytí jen čistou, teplou vodou. Pokud bychom si bez mycích prostředků připadaly nemytými, je na trhu k dispozici dnes již skutečně pestré množství vhodné intimní kosmetiky se správným pH.


Nezapomeňte ani na hygienu během menstruace. Zásadní je dostatečně častá výměna menstruačních pomůcek, kde opět předcházíme pomnožení nežádoucích patogenů. V případě nadměrného pocení lze zamezit zapářce například použitím dětského pudru. Odměnou za vhodnou péči nám bude dobrý zdravotní stav a čas ušetřený návštěvou gynekologa můžeme využít na pěknou letní projížďku.
Zdroj fotografií: archív autorky
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
KaterinaZemanka 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Zátěžový test – poznat své limity v grafu

Jak má člověk správně trénovat? Jezdit podle pocitu? Únavy? Nálady? Možná ano, ale co to mít podložené i daty? Tak jsem to zkusila a jak to probíhalo a co mi to dalo uvidíte níže.
Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu PR článek

Dámská kola do 60.000 - na cestu i do terénu

Pohyb na dvou kolech je skvělá a zdravá aktivita spojená s dobrodružstvím. Přinášíme výběr dámských kol z naší nabídky pro různé kategorie.
Nemoc a návrat do tréninku

Nemoc a návrat do tréninku

Prudké výkyvy jarních teplot, velké tréninkové zatížení a minimální možnost ovlivnit setkání se s patogeny představují i větší riziko onemocnění. Kdy po nemoci zpět do sportovního zatížení? Pravidla, která se vyplatí dodržovat, aby byl návrat k oblíbené sportovní disciplíně co nejhladší.
keyboard_arrow_up