Test: Fizik Terra Atlas - pohodlí až na prvním místě

Pokud toužíte po tretrách pohodlných jako zimní bačkory vaši babičky, ale současně chcete zachovat sportovnější vzhled, se kterým neuděláte ostudu ani na trailech či šotolinách, čtěte dál. Tretry Fizik Terra Atlas by totiž mohly být přesně to, co hledáte.

První pohled

Výběr treter obvykle začíná výběrem velikosti. Tímto faktorem se v článcích nezabývám protože každý má nohu jinou a sám ví, co mu nejlépe vyhovuje. V případě Fiziku ale udělám výjimku a musím vyzvednout velikostní tabulku na oficiálních stránkách, která se kromě délky chodidla zabývá i jeho šířkou. Fiziky jsem nikdy dříve neměl na noze, takže jsem velikost vybíral úplně bez zkušeností, pouze dle velikostní tabulky a musím říci, že takto vybrané tretry sedí naprosto skvěle. Potěší rovněž široký rozsah velikostí od EU 36 až po 48, přičemž v rozmezí 38-47 jsou tretry vyráběny dokonce v polovičních velikostech. Fizik Terra Atlas jsou k dostání ve čtyřech různých barvách - černá, šedá, army zelená a růžová.

Tretry Fizik Terra Atlas
Na první pohled vypadají tretry velice líbivě, aspoň tedy z mého pohledu. Celá svrchní část je vyrobena z materiálu, který Fizik nazývá Microtex Laser Perforated. Jednoduše řečeno jde o syntetický materiál, který má na velké části laserem vyřezané drobné odvětrávací otvory. Povrch je na první pohled hladký, ale při bližším pohledu si všimnete drobné plastické struktury tvořené malými čtverci. Na tretrách nenajdete žádné odvětrávací síťky apod., což je za mě velké plus. Nejen že síťky bývají mnohdy nejméně odolným místem tretry a poškodí se jako první, ale také to mnohdy znamená zvýšený počet švů. A jak mi mnozí dají za pravdu, kde jsou švy, tam jsou problémy. Stačí setkání švu s chodidlem na nevhodném místě a neštěstí je na světě.

Vzhledem k materiálu se spousta z vás určitě pozastaví i nad větráním. Ano, odvětrání nohy není nejlepší, ale vzhledem k četnosti dírek není ani tím nejhorším, se kterým jsem se kdy setkal. Je to prostě takový střed. Pokud vás rozesmutnilo horší odvětrání, pak vás bezpochyby potěší velice jednoduchá údržba svršku treter. Při zašpinění je stačí otřít vlhkým hadrem a je hotovo, žádné složité drhnutí s nejistým výsledkem.

Tretry Fizik Terra Atlas
Od svrchního materiálu se posuneme kousek níže. Ne až na podrážku, ale k místu těsně nad podrážkou. Tady se nachází věc, kterou se mnoho treter nemůže pyšnit - polyuretanová obsázka po celém obvodu tretry. Možná se ptáte, k čemu taková věc známá spíše z pohorek může být užitečná u treter? Odpověď je jednoduchá - pokud máte sportovněji zaměřené tretry a přesto v nich v kamenitém terénu kolo občas tlačíte, podívejte se, kde je na tretrách největší poškození. Vsadím se, že to bude právě okolí podrážky. TPU obsázka spolehlivě chrání spodní část svršku tretry vůči ostrým kamenům a svým způsobem podtrhuje univerzálnost tohoto modelu.

Tretry Fizik Terra Atlas
Od obsázky se plynule přesuneme k podrážce, což je jedna z nejvíce zajímavých částí těchto treter. Možná si říkáte, co může být zajímavého na podrážce, podrážka jako podrážka. Ale není tomu tak, Fizik jde tak trochu jinou cestou než konkurence. Ze sportovněji střižených treter jsem zvyklý na podrážku spíše plastovou a úzkou, což způsobuje, že chůze například po hladké dlažbě či schodech se rovná spíše baletnímu výkonu. Toto ale u Terra Atlas nehrozí. Výjimečnosti své podrážky si je vědom i výrobce, který ji vyzdvihuje i v oficiálním popisu treter. Jedná se o pogumovanou nylonovou podešev s označením X5. Podrážka u Fiziku je výrazně širší, figury vzorku i takřka celá zbývající plocha (kromě oblasti kolem kufru) je potažená gumou. Toto zajišťuje nejen jistou chůzi i po kluzkých kamenech, ale zcela se zbavíte i pro tretry charakteristického cvakání, došlap je i na dlažbě zcela tichý. Už tedy nebudete středem pozornosti při cestě pro pivo a při seběhu po schodech na ranní vyjížďku nevzbudíte polovinu sousedů v paneláku. Super!

Tretry Fizik Terra Atlas
V oblasti podrážky mě překvapila i pozice montážní destičky pro kufry. Oproti konkurenci je posunuta výrazně blíže směrem k patě. Jde vidět, že u Fiziku sledují poslední anatomické trendy, které doporučují umístění kufru ne přímo pod kloub palce, jak mají mnozí cyklisté zažité, ale preferují jeho posunutí o něco dále směrem k patě. Tuhost podrážky je označená indexem 5, což je v žebříčku Fiziku přesně uprostřed. Škoda, že tato stupnice není nijak sjednocena mezi všemi výrobci, orientace by byla hned jednodušší. Takto můžu jen říci, že tuhost je pocitově opravdu průměrná. Osobně jsem tuto průměrnou tuhost registroval ve dvou případech - při silovém šlapání ve stoje, kdy jsem cítil pedály, a při chůzi, která nebyla nijak moc vzdálená od chůze v běžných botách. Průměrnou tuhost ale nelze považovat za negativum, siloví závodníci nejsou cílovou skupinou těchto treter a hobby cyklisté ji naopak mnohdy ocení.

Fizik Terra Atlas
Upínací systém u Fiziku zvolili klasický BOA s kolečkem a ocelovým lankem v bužírce. Někdo BOA zbožňuje, jiný BOA nenávidí, já se řadím do té první skupiny. BOA je z mého pohledu uživatelsky nejpříjemnější systém upínání. Mnozí se bojí o poruchovost systému, ale z mých zkušeností funguje BOA naprosto spolehlivě. A když už se něco přihodí, přímo výrobce BOA nabízí doživotní záruku a po vyplnění krátkého formuláře na jejich webu vám zdarma zašlou kompletní náhradní sadu. Tato záruka funguje, osobně jsem si to otestoval u letitých treter, na kterých se poškodila bužírka lanka. Vyplnil jsem formulář a za pár dní jsem na tretry montoval nové lanko i upínací kolečko. Ale jednu výtku bych přece jen měl, u Fiziku použili nejnižší model L6 Dial, který neumožňuje krokové povolení. Tzn. tretru utáhnete po krásně jemných krocích, ale i k drobnému povolení musíte kolečko úplně vysunout a tím celé utažení úplně povolit. Vyšší modely BOA umožňují kromě krokového utažení rovněž krokové povolení. Někomu by rovněž mohlo vadit pouze jedno BOA kolečko, což neumožňuje rozdílné utažení spodní a horní části. Z předchozích ale zkušeností vím, že s tímto problém nemívám a u Fiziků tomu nebylo jinak.

Fizik Terra Atlas
Se systémem utažení souvisí i konstrukce jazyku, který v případě BOA musí být tuhý, aby vás tenká lanka při utažení neřezala do nártu chodidla. Fiziky toto splňují, pohodlí při utažení je navíc podpořeno asymetrickou konstrukcí. K jazyku se ještě vztahuje jedna až vtipná, ale velice praktická věc. Nevím, zda to bylo záměrem návrhářů (dle tvarování pravděpodobně ano), ale při vyzouvání tretry se jazyk díky svému vybrání “zasekne” o kraj tretry a po vyzutí v této poloze zůstane. To způsobuje nejen velice snadné následné obouvání, ale díky tomu, že jsou tretry plně otevřené, i lépe vysychají. Toto pro mě byl až nečekaně praktický detail, na který jsem si velice rychle zvyknul.

Fizik Terra Atlas
Na tretrách kromě praktického poutka na patě usnadňujícího obouvání nenajdete už žádný další prvek, díky čemuž celé tretry působí uhlazeným dojmem. Za negativum se však dá považovat naprostá absence reflexních prvků, nenajdete zde ani jednu sebemenší plošku odrážející světlo z reflektorů projíždějících aut. To je celkem škoda, stačila by drobnost třeba v podobě zhotovení loga na patě reflexním potiskem místo obyčejného a pasivní bezpečnosti by to výrazně prospělo.

Fizik Terra Atlas
Už tradičním zklamáním u většiny treter je vnitřní vložka, která sice není tak moc tragická jako třeba v případě Sidi, ale rozhodně nepatří ani mezi ty nejlepší, se kterými se můžete v tretrách setkat. Je to prostě “aby tam něco bylo” a pravděpodobně spousta z vás ji vymění za některou z osvědčených více anatomicky tvarovaných vložek.

Fizik Terra Atlas

Pocity během jízdy a zhodnocení

To, jak moc dobře tretry sedí na noze, je záležitostí ryze individuální, protože každý má nohu jinak tvarovanou. Mně Terra Atlas sedly vyloženě perfektně. Oživoval jsem si všechny vzpomínky na různé tretry, které jsem kdy vyzkoušel, a troufám si říci, že v oblasti pohodlí jsem neměl lepší tretry. Už při první vyjížďce jsem měl jasno, že s Fiziky budeme kamarádi. Ani na jednom místě chodidla jsem necítil zvýšený tlak či jiné nepohodlí. Ten pocit ze skvěle sedících treter se každou další vyjížďku ještě prohluboval, umělý materiál svršku se přeci jen lehce dokázal vytvarovat dle nohy.

Nicméně jedním dechem dodávám, že Atlasy zcela jistě nebudou sedět každému a to z jednoho důvodu - mají užší střih. Navíc onen zmíněný střih je poměrně specifický. I přesto, že jde o tretry dělané spíše pro střední až užší šířku chodidla, oblast špičky je velkoryse široká. V tomto ohledu vzpomeňme třeba na tretry od Sidi. Jsou rovněž střižené na úzkou nohu, ale jejich špička je uzoučká jako u dámských balerín a bývá kamenem úrazu pro spoustu lidí, kterým by šířka v oblasti chodidla vyhovovala, ale do špičky své prsty poskládají jen obtížně. A právě prostor ve špičce tretry je jeden z dalších prvků, který přispívá tomu špičkovému komfortu Atlasů. Pokud ale máte celkově nohu širší, porozhlédněte se jinde, Fizik Terra Atlas vám s velkou pravděpodobností nebudou vyhovovat.

Fizik Terra Atlas
Napadá mě jedno negativum, které se mi ale spíše náhodou podařilo vyřešit. Při chůzi měly tretry tendenci pohybovat se v oblasti paty, jakoby se chtěly vyzout a to i přesto, že z vnitřní strany paty je tretrách neklouzavý silikonový potisk. Stejné nářky se objevovaly i v různých zahraničních recenzích. Pátral jsem po tom, čím je tento problém způsoben, a výsledek jsem nalezl při přímém porovnání s jinou tretrou - oblast paty je u Fiziku nízká, což ostatně zmiňuje i výrobce a odůvodňuje to zlepšením pohodlí tretry. Když jsem si ale v tretrách vyměnil vložky, použil svoje oblíbené a dříve testované (Giro X-Static), problém s pohybem paty zmizel jako mávnutím kouzelného proutku. Vložky Giro jsou v oblasti paty nepatrně nižší, pata je hlouběji v tretře. A tato drobnost stačila k tomu, aby zmizel problém s pohybem v oblasti paty.

Fizik Terra Atlas
Výrobce Atlasy nazývá nejuniverzálnějším modelem v jeho nabídce a s tímto tvrzením mohu pouze souhlasit. Vyloženě skvělé mi připadají na gravel, kam se hodí svým vzhledem a především vlastnostmi a nadprůměrným komfortem, který tretry poskytují. Velice dobře si Atlasy ale dokážu představit i na trailové ježdění, kdy oceníte gumovou neklouzavou podrážku. Při tlačení kola zpět nad špatně projetý úsek už nebudete muset v kamení klopýtat v klouzavých tretrách, ale půjdete s jistotou takřka jako v běžné obuvi. V této situaci rovněž oceníte i TPU obsázku chránící spodní část treter před poškozením. Naopak pokud jste závodně založený XC jezdec, nebude vám vyhovovat relativně nízká tuhost treter, tohle prostě není závodní model. Trošku mi v hlavě vrtá cena treter, která aktuálně na MTBIKER shopu začíná na 3 399 Kč, což není zrovna nejméně. Kdyby byl použit vyšší model BOA kolečka s možností krokového povolení, který v této ceně u konkurenčních výrobců můžete najít, neřeknu křivého slova. Když ale tretry obuju a jedu na vyjížďku, pochyby o ceně se rozplynou, za takto vysoký komfort se prostě vyplatí něco málo připlatit.

Fizik Terra Atlas
Klady:
  • skvělý komfort treter
  • gumová neklouzavá podrážka
  • prostorná špička
  • povrch snadný na údržbu
  • minimum švů

Zápory:
  • pouze základní model BOA kolečka
Zdroj fotografií: archiv autora
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
jIrI___ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Od základu: Jak si vybrat boty na MTB?

Tretry nebo cyklistické boty se napříč disciplínami odlišují. Jakou tretru je třeba vybrat na tu svoji a jaké faktory při výběru zohledňovat?
Test: Giro X-Static Supernatural Fit Kit - podceňovaná součást treter

Test: Giro X-Static Supernatural Fit Kit - podceňovaná součást treter

V dnešním článku se podíváme na jednu z nejvíce podceňovaných součástí cyklistických treter, která má však velký vliv na výsledný komfort. V horších případech tato součást může mít neblahý vliv na zdravotní stav chodidel či kolen, resp. může tyto zdravotní obtíže pomoci zlepšit či úplně odstranit. A tou součástí jsou vnitřní vložky, chcete-li stélky.
Co jíst a pít při tréninku?

Co jíst a pít při tréninku?

Jsi závodník, hobby cyklista nebo rekreační jezdec? Neměl bys při tréninku zapomínat správně pít a jíst!
keyboard_arrow_up