Pojedeme zadem. Jistě všichni víte, kudy...

Tenhle výraz se jistě pravidelně objevuje v každé cyklistické partě. Když společně jezdí často, všichni hned vědí, co znamená. Je-li ale přítomen nějaký nováček, pochopitelně tápe. Kudy je vlastně „zadem“?

Asi všichni se shodneme na tom, že pod pojmem „zadem“ si představíme trasu, která není přímá, nevede po hlavní silnici a zpravidla vymetá odlehlejší místa, často skrytá nejen před větrem, ale i před okolním světem. Jenže v každé partě může slovo „zadem“ znamenat jinou cestu, každý má své oblíbené „zadem“ a ve chvíli, kdy se sejdou dva cyklisté, z nichž každý má zažité jiné „zadem“, může snadno nastat problém v komunikaci. Málokoho totiž napadne, že na daném místě existuje ještě jiné „zadem“, než má on sám zažité, a že se ona (z nějakého důvodu nežádoucí) přímá trasa dá objet třeba i druhou stranou. Ale co už, v nejhorším případě pojedou každý svým „zadem“ a sejdou se tam, kde se jejich „zadem“ opět potkají. Tedy pokud mají předem stanovený jiný cíl než jen „jet zadem“.

Když ovšem stejná parta jezdí často podobným směrem, vzniknou postupem času i další varianty trasy než „zadem“. Kupříkladu my jezdíme z místa A do místa B někdy „spodem“, jindy „horem“, což se méně často jezdícím osobám občas plete s variantou „vrchem“, většinou ale volíme trasu tam „po hlavní“ a zpátky „naokolo“ (též „navokolo“). Trochu problematický je pojem „normálně“, protože ten se mění podle toho, která trasa je pro nás tou dobou zrovna „normální“. Takže je zkrátka možné, že v březnu bylo „normálně“ zaměnitelné s „po hlavní“ a v srpnu odpovídá pro změnu třeba trase „spodem“. Specialitou jen pro ty nejzasvěcenější je varianta „kolem psa“. V daném místě na nás totiž dvakrát pes vyběhl a od té doby jsme ho tam neviděli. Už je to možná i rok, úseku už ale neřekneme jinak - tedy dokud tam na nás nevyběhne něco, z čeho budeme mít intenzivnější zážitek... Nejzákeřnější je trasa „jako minule“, protože kdo minule chyběl a nesleduje pozorně Stravu, prostě neví. A zrovna na poslední společné vyjížďce se objevil nový výraz, který jsme do té doby opomíjeli - „bokem“! Jeho autor tak samozřejmě okamžitě dostal zodpovědný úkol ho definovat, k čemuž se postavil čelem, a skutečně popsal trasu, která u nás do té doby neměla vhodný název. Tak teď už ho má. A už teď se těším, jaký termín nám přibude příště!

Co si vy představíte pod pojmem „jet zadem“? Máte nějaká svá oblíbená „zadem“? Nebo nějaké jiné výrazy, kterým rozumí jen pár cyklistů ve vašem okolí? Jezdíte někdy i „předem“, nebo se vždy jen předem domluvíte, že pojedete „zadem“? Pochlubte se v diskusi pod článkem!
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

160 km vyjížďka, pohoda nebo utrpení?

160 km vyjížďka, pohoda nebo utrpení?

160 km ujetých během jedné vyjížďky. Pro někoho rutina, pro jiného nepředstavitelná štreka. Já se řadím do té druhé skupiny cyklistů. Jak zdolání této porce kilometrů dopadlo v mém podání se dozvíte na následujících řádcích.
Maroko – najlepšie cesty Afriky

Maroko – najlepšie cesty Afriky

Čo treba k ideálnemu jazdeniu na cesťáku? Kvalitné cesty? Skoro žiadna premávka? Zaručené počasie? Epické stúpania? Na tomto kúsku severu Afriky nájdeš všetko. Plus trochu exotiky. A nízkonákladovka lieta priamo z Viedne, let 4 hodiny.
Stŕpnuté ruky – ako sa zbaviť tejto nepríjemnosti počas jazdy

Stŕpnuté ruky – ako sa zbaviť tejto nepríjemnosti počas jazdy

Tento problém sprevádza počas výjazdov viacerých cyklistov. Aké možnosti nám ponúkajú výrobcovia a čo dokážeme zmeniť my sami ?
keyboard_arrow_up