Tip na výlet: Velké Meziříčí – údolím Balinského potoka

Kratší okruh západně od Velkého Meziříčí krásnou přírodou po naučné stezce Balinského a Nesměřského údolí, aneb z Meziříčí přes Ameriku a Alpy zase zpět.

My jsme tuto trasu volili jako odpolední rodinný cyklovýlet, proto byl plán odbýt si největší stoupání okruhu hned ze začátku, aby byly děti ještě plné sil. Vydali jsme se tedy z parkoviště u koupaliště krátce po silnici po modré turistické značce, ale hned po cca 500 m jsem zahnuli doprava po asfaltové cestě na naučnou stezku směr hotel Amerika. Nutno podotknout, že celý okruh NS je velice dobře značen, tudíž nebylo nutné celou cestu vytahovat mapu.

Stezka klikatící se proti proudu Lavičského potoka po NS Balinského a Nesměřského údolí.

Počáteční stoupání

Kolem vodních nádrží Lalůvka přichází „největší“ stoupání dne na vrchol Okrouhlice (547 m n.m.). Zde je potřeba děti lehce motivovat, stoupá se lehce technickým terénem a zejména po dešti, jako v našem případě, je terén pro méně zkušené bikery hůře zvladatelný. Po vystoupání na vrcholek Okrouhlice a od Štěpánkovy kapličky (Hrbovský vrch, 569 m n.m.), která byla vybudována po velkém požáru přilehlé dědinky Hrbov v roce 1766, se nabízejí krásné výhledy do okolní krajiny.

Štěpánova kaplička na Hrbovském vrchu (569 m.n.m.)
Z Hrbova kolem Kapličky sv. Jana Nepomuckého pokračuje cesta zpět do údolí a přes potok Balinka, poté cesta krátce, ale prudce, stoupá na Šeborov. Po projetí vesnicí se cesta opět, již definitivně, svažuje do údolí Balinského potoka. Krátký přesun po silnici střídá u obce Uhřínov polní cesta, po které vjedete do asi nejkrásnějšího úseku naučné stezky. Hned v ústí údolí, za obcí Uhřínov, naleznete krásný „výhled na Alpy“, cesta se poté točí údolím podél Balinského potoka.


Cesta údolím

Po asi dvou kilometrech cesty podél vody narazíte na Čermákův Mlýn s pilou a malebnou dědinku Baliny. Po projetí dědinkou vyjedete okolo Dolního Mlýna opět do údolí Balinského potoka a po hliněné cestě pokračujete dalších pět kilometrů dále podél toku až do Velkého Meziříčí zpět ke koupališti. Celá trasa naučné stezky je lemována spoustou informačních tabulí, které rozšíří znalosti o okolní krajině vám i vašim potomkům. Malebné údolí nabízí spoustu krásných zákoutí a zajímavých míst.

Místo pro očistu duše <i class='fa fa-smile-o'></i> na  NS Balinského a Nesměřského údolí.Lesní bar U Bobra za obcí Uhřínov.

Závěrem

Jak jsem již psal v úvodu, nejedná se dlouhou trasu, a je tedy vhodná zejména pro rodinný výlet nebo jako část cesty po okolí Velkého Meziříčí. Dá se napojit na další cyklostezky ať už severně od Meziříčí směr Mostiště a obec Vídeň, nebo pokračovat do dalšího Nesměřského údolí okolo řeky Oslavy přes Tasov třeba až do Náměště nad Oslavou.

Cesta klesající k říčce Balinka za obcí Hrbov.

Parametry trasy



  • Náročnost: lehká trasa
  • Vhodné kolo: horské HT, krosové, gravel
  • Délka: 16 km (možnost napojení na další cyklotrasy)
  • Převýšení: 200 m
  • Terén: 90 % lesní a polní cesty, 10 % silnice
  • Trasa: na Mapy.cz
  • Ideálně mimo víkendy, nebo o víkendu mimo sezónu

report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Beskydsk&yacute; masakr&hellip; radost ze sebezničen&iacute;

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
Tip na v&yacute;let: Alpy na dosah ruky pro zač&aacute;tečn&iacute;ky - Schneeberg

Tip na výlet: Alpy na dosah ruky pro začátečníky - Schneeberg

Jak zažít alpskou idylku s přespáním nad 2000 m.n.m a přitom vzdálenou 3 hodiny autem, to vše za dostupnou cenu? To nabízí pohoří Schneeberg v Dolním Rakousku.
Tip na v&yacute;let: P&aacute;lava - kraj &uacute;rodn&yacute;ch vinic a skaln&iacute;ch step&iacute;

Tip na výlet: Pálava - kraj úrodných vinic a skalních stepí

Nové Mlýny, Rakvice, Zaječí, Strachotín, Pasohlávky a burácející Dyje. To je Pálava, oblast perfektně značených cyklostezek lemovaných nejkrásnějšími českými vinicemi.
keyboard_arrow_up