Test: CamelBak MULE Pro 14 - praktický společník na dlouhé i kratší vyjížďky

Test: CamelBak MULE Pro 14 - praktický společník na dlouhé i kratší vyjížďky

Existují situace, kdy si říkám, jaký batoh si s sebou na výjezd vezmu nebo jakými brašnami vybavím své kolo. Někdy se jízda protáhne na dlouhé hodiny a kapsy dresu už nestačí na všechny nezbytné věci. Možná jste třeba právě ten typ cyklisty, který se bez batohu prostě neobejde, byť by v něm měl mít třeba jen peněženku.

Dostal se mi do rukou CamelBak Mule PRO 14 a upřímně jsem zvědavý, jestli mě zaujme, jelikož osobně batohy moc nevozím. Nezvládám úplně nejlépe pocit stažení popruhy, něčeho na ramenou a zpocených zad.


Proč CamelBak?

Nejpohodlnější bývají ty nejobyčejnější věci a CamelBak není výjimkou. Skutečně jako velbloud, který má svůj hrb jako zásobárnu, se snažil již majitel myšlenky Michael Eidson objevit něco přelomového. Sice se nejedná o původní infuzní vak v ponožce, nicméně toto je stavebním kamenem celého konceptu. A v dnešní podobě se tento koncept nachází jako praktický společník na dlouhé a klidně i kratší vyjížďky.

Nebudu zde znázorňovat nicneříkající křivky a grafy chování batohu, jak si vede ve stínu při letních teplotách či záření přímého slunečního světla, případně co se s ním děje za deště a pří minusových teplotách se sněžením. Naopak bych širokému okolí rád přiblížil reálnou zkušenost s použitím batohu.

organizér, “páteřák”, rezervoár, Mule

M.U.L.E. Pro

Mule je koncipován jako batoh s úzkým profilem, do kterého se vejdou základní věci a voda na delší bajkové vyjížďky. Model Pro disponuje objemem 14 l, včetně 3 l rezervoáru Crux na vodu.

kapsa pro baterii e-biku

Ovšem tento model je vybaven i kapsou, jejíž využití je myšleno pro náhradní baterii vašeho e-biku. Moc lidí toto asi dělat nebude, ale dovedu si představit, že majitelé e-biků si často vozí s sebou nabíječku, takže třeba i na tu by se ta kapsa dala použít. Pokud však tuto možnost využijete, už moc dalšího prostoru na jiné věci nezbývá. Jenže… Oproti minulému modelu prošel MULE přeorganizováním vnitřních kapes, a tak jsou v hlavním prostoru přehledně a kompaktně rozvrženy další kapsy zajištěné klasickým zipem. Dokonce v jedné z nich najdete jako součást praktický organizér, do kterého je možné si uložit drobné nářadí, rychlospojku řetězu či centrklíč.


Na klíče od domu, případně nějaké nářadí, využijeme drobnou boční kapsu. Její umístění mě potěšilo, nijak nenarušuje celistvost, její obsluha nevyžaduje akrobatické vykroucení kloubů a dostanu se do ní, aniž bych batoh musel sundávat. Další praktické kapsy jsou přímo v bederním popruhu – využijete je na energetickou tyčinku, gely, kapesníky nebo i telefon.

klíče mám hned po ruce, 08 - praktické kapsy v bederním pásu
Vlastní hmotnost MULE Pro 14 je 845 gramů a s příslušenstvím (brašnička/organizér, hydrovak) je to pak zjištěných 1085 g.

Bezpečí především, novinky nevyjímaje

Bezpečnost všude, kam se podíváš. Heslo dnešních výrobců, partnerů, produktových manažerů. To je samozřejmě moc dobře. Hlavním konceptem CamelBak je pohodlná hydratace během aktivit, aniž bychom museli sahat po láhvích s vodou. Tedy za první bezpečnou záležitost považuji samotné provedení tohoto konceptu. Voda na zádech a hadička bez starostí směrem ke mně.

in-line, cyklo, ...

U MULE Pro 14 je samozřejmě možnost si nastavit vedení hadičky z levé či pravé strany podle osobních preferencí. Konec je opatřen magnetem, kterému sekunduje druhý u hrudního popruhu – rovněž nastavitelného jak do šířky, tak do výšky. Tak jednoduché a tak funkční.

magnetický úchyt hydrohadičky je praktická věc
Ovšem bezpečnost není jen o hydrataci, byť se na ni zapomíná, nebo se neřeší. Aktivním bezpečnostním prvkem je kompatibilita s chráničem páteře Impact Protector. Jednoduchým, lamelovým provedením s vlastní zjištěnou hmotností 264 gramů zajišťuje úroveň ochrany 2 a to už je pořádným důvodem cítit se o kapku bezpečněji. Mule je vybaven speciální přihrádkou právě pro tento chránič, a to hned ve vlastní kapse "vedle" hydrovaku.

uložení “páteřáku”, 12b - venkovní kapsa pro rychlé odložení bundy, rukavic, atp.
A jak tak počítám, vychází mi, že při možném pádu na záda a páteř, kdy mám v batohu lehčí bundu, náhradní triko, vak s vodou, Impact Protector a ještě pevnou zádovou konstrukci, jsem chráněný před případnými vážnějšími zraněními. Chránič páteře je certifikován evropskou normou EN 1621-2. To znamená, že k otestování odolnosti proti nárazu a splnění norem certifikace je „páteřák“ vystaven nárazu 5 kg závaží z výšky 1 metru, což v momentě dopadu vytváří energii o 50 joulech.

Norma je pak rozdělena do dvou úrovní:
  • Úroveň 1 – chrániče při výše zmíněném testu musí propustit sílu v hodnotě menší než 18 kN
  • Úroveň 2 (jež splňuje tento Impact Protector) – vyšší ochrana, nesmí propustit více než 9 kN a současně o 50 % menší přenos síly do žeber a páteře než u úrovně 1.

Pád na sebe nenechá čekat

Air Support Pro – jak si vede?

Záda batohu jsou mimo svou pevnou konstrukci vybavena systémem podpory proudění vzduchu. Na tento otevřený systém jsem byl od začátku zvědavý. Doslova nesnáším ten pocit mokrých zad, když se zpotím a potom je mi zima, apod.

Propracovaný systém Air Support Pro

Při běžném ježdění v turistickém tempu funguje skvěle a není mu co vytknout – záda jsou v suchu. Nedalo mi to a zkusil jsem se o něco víc zahřát. Ideální je větrání vyzkoušet při cestě do práce, tedy během půlhodinky vysokého tempa. Při průměrných tepech 180 tzm se pochopitelně objevila standardní místa, která nezůstala suchá, tedy ramena, bedra a u lopatek. Nicméně mě příjemně překvapily samotné popruhy. Jsou vzdušné a netlačí.

Detail provedení popruhu

Teplo, zima, vítr, déšť

Mule se neurazí, když si ho vezmete do jakéhokoli počasí. Nejčastější otázkou jistě je, jak zvládá deštivé počasí. K batohu není pláštěnka, a tak je jasné, že v dešti nebude problém. Nicméně pro 100% jistotu si ji můžete extra koupit pod názvem CamelBak Rain Cover. Skutečně i bez použití externího doplňku v podobě žluté pláštěnky je obsah batohu v suchu, i když v tretrách čvachtá voda. Jediným nedostatkem jsem shledal horní malou kapsu. Vozím v ní peněženku, ta je sice v suchu, ale zapínání kapsy už tolik netěsní a mít tam složený nějaký kus papíru jako třeba jízdenky, vstupenky apod., můžete být za deště nemile překvapení.

do deště povolenoPovšimněme si navlhlého okraje uvnitř malé horní kapsy

Pro koho je CamelBak MULE Pro?

Batoh je určen pro sport, jednoduše je to multisportovní záležitost. Nedáte ho z ruky samozřejmě na kole, neztratí se na trailech, ale ani na dlouhých silničních výjezdech. V pohodě ho s sebou berte na turistické výšlapy po horách nebo na stezky při in-line ježdění. Tato verze batohu je navržena pro mužskou postavu, což ale neznamená, že ho nesmí nosit ženy. Ty však mohou sáhnout po dámské variantě, která pro ně bude jistě optimálnější - je navržena tak, aby respektovala ženské tělo, a popruhy jsou vytvarované do „S“.

Pro dlouhé silniční výjezdy ideální

Batoh člověk může vozit i jako zavazadlo do práce, ale nějaký větší oběd se tam už tak pohodlně nevejde, tak s tím počítejte. Jinak se jedná o perfektní počin, který mohu jen doporučit.

Výhody


  • Zádový systém Air Support Pro
  • Vnitřní uspořádání
  • Kompatibilita s páteřovým chráničem Impact Protector (není součástí batohu)
  • Bederní pás s kapsami
  • Magnetické uchycení hydratační hadičky
  • Reflexní prvky
  • Nepromokavý povrch
  • Popruhy na připevnění přilby
  • V nabídce zvlášť dámská verze

Nevýhody


  • Neutěsněné zapínání malé horní kapsy, ale lze dokoupit pláštěnku.
  • Při použití „páteřáku“ se objem prostoru znatelně sníží.
  • Obtížná obsluha zádové kapsy dresu pod batohem při zapnutém bederním pásu batohu.

Batoh můžete pořídit za cenu 3 699 Kč. Impact Protect „páteřák“ je za 1 299 Kč. Další info je k dispozici na tomto odkazu.
info
Testy a představení produktů se realizují s produkty a materiály zapůjčenými od dovozce dané značky nebo z MTBIKER shopu. Jejich obsah a závěr je subjektivním názorem autora.
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
Reneks2 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Spodní trika Craft: správný výběr spodní vrstvy se vyplatí

Větu “venku je zima, pořádně se obleč” slýcháme už od dětství asi všichni. A samozřejmě je to pravda. Nikdo se nechce vracet domů promrzlý.
Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Test světel KLS: kolik lumenů je potřeba?

Dny se krátí, ale chuť jezdit je pořád. Je však potřeba to trošku vychytat a na cestu vidět. A taky být vidět. Co nás může zajímat při výběru světla nebo blikačky? Pár světel a rozdílů mezi nimi si ukážeme v tomto testu.
Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Test: Alé Riparo - když nechcete mrznout

Zimní cyklistické oblečení je pro ježdění v nižších teplotách nezbytnost. Pokud nechcete mrznout, jsou zimní kalhoty a bunda kousky výbavy, do kterých se určitě vyplatí investovat. Jak se osvědčila Alé Riparo R-EV1?
keyboard_arrow_up