Tip na výlet: Francouzské bike parky -  Les Arcs

Bonjour! Bike parky ve Francii, jsou, až na výjimky, otevřené jen 2 měsíce v roce, a to v červenci a srpnu.

Jak jsem ale zjistil po poslední návštěvě ČR, jsou často levnější než ty české, o rakouských či italských ani nemluvím. Ve většině z nich vás denní permice (forfait) vyjde na zhruba 20 €. Začnu tam, kde jsem posledně skončil. Dnes bych se, s dovolením, pověnoval našemu domácímu, tedy Les Arcs. Takže tedy, já sám si rozděluji bike parky do dvou kategorií, a to enduro a downhill, podle toho, se kterým typem kola si tam víc užiju. Samozřejmě to neznamená, že v “enduro“ bikeparku by se nedalo jezdit na sjezďáku a naopak. DH kolo preferuji pro rychlé či rozbité tratě se skoky, enduro kolo zase spíš pro technické traily.


Začínáme už v městečku Bourg-Saint-Maurice

U nás v Les Arcs máme tu „nevýhodu“, že si můžu vzít obě kola. Je tu jak závodní sjezdová trať, kde se jezdí regionální DH pohár, tak i technické traily, kde by bylo sjezdové kolo spíš k zlosti než k užitku. Oficiální bike park má poměrně velkou rozlohu s nejvyšším bodem ve 2 500 m n. m. a nejnižším v 800 m n. m. Ano, počítáte dobře, celkem - 1 700 m převýšení!


Začíná už v městečku Bourg-Saint-Maurice, a to lanovkou (funiculaire), která vás vyveze do 1 600 m n. m. dále přes léto fungují 3 sedačky a 1 kabina. Funiculaire jede každých 30 minut od 8.30 h do 19.30 hodin nepřetržitě. Sedačky se točí od 9.15 do 16.45 hodin, s postupnou půlhodinovou pauzou přes oběd. To vše za 20 €/den.


Pokud vyrazím se sjezďákem, budu se držet oficiálních tratí. Všechny jsou spíše přírodního charakteru se skoky, klopenkami a minimem dřevěných překážek. Ty můžete najít v malé north-shore zóně. Všechny tratě mají solidní flow, bez ohledu na to, jestli jste právě na modré či černé, na černých a červených tratích střídané občasnými techničtějšími úseky. Zeleně jsou v našem resortu, snad až na jednu či dvě výjimky, značeny široké cesty, které dle mého názoru nemají s bike parkem nic společného.


Celkově je náš bike park roztažen na poměrně velkém území a z hlediska praktičnosti bych ho rozhodně neřadil mezi ty nejlepší, co se však týče zábavnosti, řekl bych, že mu není moc co vytknout. Počet oficiálních sjezdovek (8) se může zdát možná nízký, ale troufnu si tvrdit, že vás zabaví na takové 2-4 dny určitě. Pokud vás to zklamalo, dovoluji si připomenout, že řeč je pouze o oficiálních DH tratích.


Nejlépe s enduro kolem

Pokud vyrazím s enduro bikem, kolem mám daleko větší možnosti. Jednak si můžu dovolit dojet dolů do údolí v podstatě kamkoliv, v nejhorším mě čeká cca 15 minut pohodového šlapání po rovince zpět k Funiculairu. Ačkoliv na oficiální mapce resortu zjistíte, že z enduro tras máte na výběr 2 černé, 3 modré a 2 zelené, ve skutečnosti máte možnosti téměř neomezené. Má to ale menší háček.


Velká většina sjízdných pěšinek, po kterých jezdíme, na mapce není. Je jich ale tolik, že by vystačily minimálně na dvoutýdenní prázdniny. Obtížností by se daly zařadit mezi černé a červené, často velmi prudké, technicky náročné, nezřídka s (velmi) zavřenými zatáčkami. Prostě paráda.


No a ještě bych závěrem neměl zapomenout na vyvoněný, loni zbudovaný pumptrack. Co mi přijde ale vůbec nejlepší, že ačkoliv náš bike park nabízí tolik zábavy, NIKDY tu nejsou davy.


Možná je za tím fakt, že v průměru jsou tratě spíše těžší, případně nedbalá publicita nebo prostě to, že ve Francii je bike parků hodně a jsou tu i lepší. O těch třeba zas příště...SALUT!

Autor článku a fotografií: Gabriel Guevara
report_problem Našel (našla) jsi v textu chybu?
mtbiker-komunitaCZ 
clear
Proč se Ti článek nelíbí?
Odeslat zpětnou vazbu
Formulář se odesílá

Komentáře

Momentálně se tu nenacházejí žádné komentáře

Abys viděl(a) celou diskusi, musíš být přihlášený/á.
Formulář se odesílá
Přidej komentář
Formulář se odesílá

Podobné články

Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Cyklostezka Bečva - od soutoku k soutoku

Vymýšlíte, kam na kole na výlet nebo na dovolenou, ale nemáte rádi kopce? Nebo máte malé děti a rádi byste se projeli i s nimi? Cyklostezka Bečva pro vás bude to pravé.
Když jeden Velký Javorník nestačí…

Když jeden Velký Javorník nestačí…

Byl to velký den nejen pro fanoušky silniční cyklistiky, ale asi pro všechny, kdo tomuto sportu fandí a sledují ho. Ten den náš kraj navštívila hvězda, sice už ne tak zářící, ale pořád hvězda.
Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Beskydský masakr… radost ze sebezničení

Rád se toulám po Beskydech na bajku. Ono se to docela nabízí, mám je za rohem, takže stačí párkrát šlápnout a jsem tam. Beskydy poskytují, co se cyklistiky týče, naprosto luxusní podmínky.
keyboard_arrow_up