Rascal 16

Přidat foto

Syn začal svou cyklistickou kariéru na dřevěném odrážedle Repello v necelém roce a půl. Dva měsíce po tom co se naučil chodit. :)

Pokračoval v necelých dvou letech prvním „opravdovým“ odrážedlem Rascal 12, na kterém se poprvé učil rovnováhu. Postupem času až získal jistotu a jezdil hodně času s nohama nahoře, to chtělo posun k dalšímu stroji.

V jeho 2 letech a 8 měsících dostal první opravdové kolo a mě čekal úkol naučit ho šlapat, stabilitu už měl perfektní a na odrážedle dělal kraviny, takže z počátku se ho moc nechtěl vzdávat. Prošel jsem si stavem, že ho to snad nikdy nenaučím až po naprostou euforii, když se sám poprvé rozjel. Naučil se to nakonec celkem rychle.

Výběr byl celkem jednoduchý, drželi jsme Rascalu, byli jsme s ním spokojení. Váhali jsme mezi 14" a 16" a nakonec mu rovnou bylo krásně to větší. Volba tedy padla na Rascal 16.

Hned při koupi byly brzdové páky vyměněny za co nejmenší a kvalitnější Tektro včetně kvalitních lanek a bowdenů Jagwire. Cílem bylo, aby brzdu zvládl bezpečně a pohodlně ovládat stejně jako na předchozím odrážedle.

Jako nevýhody bych viděl již zmíněné špatné brzdy z výroby, pro malé dítě naprosto nevhodné a těžko ovladatelné. Další pak, že černý lak (nálepka?) pod sedlem se loupe a obecně lak celého není moc pevný.

Kolo mu vyhovuje ve snad všech ohledech. Co už je ale delší dobu problém, je absence převodu. Jezdí tak rychle, že když se snaží šlapat a držet se mnou krok, tak už to vlastně nejde a rozčiluje se, že jede pomalu. A do kopců to jde samozřejmě ztuha. Na kole jezdíme běžně i 30 km a vypadá to, že ho kolo strašně baví a z toho mám obrovskou radost. :)

(vloženo 1.4.24)

tomixcz
Ohodnoť bajk: (4.8  / 15 hlasujících)
Značka Rascal
Model 16
Hmotnost 5,6
Rám Brushed AL6061, BSA 63mm
Vidlice Rascal, ALU, 75mm axle
Hlavové složení Integrated, 1, 1/8
Kliky Rascal BELT DRIVE, 100mm
Řetěz Řemen Gates
Náboj přední Industrial bearings
Náboj zadní Industrial bearings
Brzda přední Tektro V-brakes
Brzda zadní Tektro V-brakes
Brzdové páky Tektro páky (nejmenší dětské, bowden Jagwire a kvalitní lanka)
Ráfek přední Single wall ALU rim, AV valve
Ráfek zadní Single wall ALU rim, AV valve
Pedály Rascal, industrial bearings
Řídítka Rascal ALU, 25.4mm, 460mm
Představec Rascal ALU, 25.4mm, 50mm
Sedlovka Rascal ALU, integrated saddle, 25.4mm
Sedlo Rascal
Pláště KENDA All Grip Light, 16x1.50"

Komentáře

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.
tomixcz
tomixcz

6.4.24 22:52

duk: Hustý. Vyberu na další kolo teda raději jiný. Souhlas, když jsme kolo dovezli skoro nešlo točit klikama.

Reagovat
duk
duk

6.4.24 21:03

Dopadá to takhle a už jsem to viděl vícekrát. Jo, řemen může být relativně volný, pak jde hezky lehce :-)

Reagovat
tomixcz
tomixcz

4.4.24 07:32

duk: Dík :) S brzdami je to asi pravda, teď jsem to nějak řešil a taky jsem viděl dvoje různé. Pedály jsme neměli problém a to na ně určitě párkrát spadnul. Jakože se po pádu opravdu rozpadly nebo se točily hůř? Co se týče řemenu je super, jen mi přijde, že je trochu náročnější vyladit ho tak, aby měl co nejmenší odpor a kliky se točily volně.

Reagovat
duk
duk

3.4.24 18:46

Super bajk, taky ho máme ve stáji a jezdí na něm momentálně k velké spokojenosti už druhý malý biker :-). Měli jsme to štěstí, že náš exemplář měl Tektro brzdy už v základu. Koukal jsem v prodejně, že se to liší kus od kusu. Jediná drobná slabina jsou pedály, které jsou sice suprové tvarově, ale při prvním větším pádu se rozpadnou (ložisko je na konci a se zbytkem pedálu je spojené jenom subtilní plastovou klíckou která praskne), ale to je maličkost, jinak velká spokojenost se řemenem, který je tichý a bezúdržbový a celkově dobře udělané kolo.

Reagovat
tomixcz
tomixcz

3.4.24 14:44

Miles90: Jako nikdy nezapomenu na okamžik kdy se poprvé sám rozjel a začala šlapat. To je moment k nezaplacení. :D Přesně. Co budeme dneska dělat? Půjdeme na kolo. :)

Reagovat
Miles90
Miles90

3.4.24 14:07

Úplně si vybavují ty začátky. Nejdřív procházky, malej kolo, pak klus a malej kolo, pak pomalu 6 km, 10km 20km, zmrzlina, buřty v lese. Jak říkáš, pěkně opatrně. Mladej pak taky vždycky hned vyhrál kolo, když jsme se ho ptali na plány na víkend… Je to boží. Těším se až bude drandit i mladší.

Reagovat
tomixcz
tomixcz

3.4.24 12:59

Miles90: To jsou neprůstřelný argumenty samozřejmě a proto nad tím pořád přemýšlím jak to udělám, když už vozík mám. No není to jednoduchý. :)

Vlasticz: Možná bych to měl uvést na pravou míru. Loni když měl tři roky, tam jsme jezdili max. nějakých 18 km a probíhalo to stylem, že vybíral cestu a jel, třeba na zmrzlinu. Dojeli jsme domů a říká mi: „Proč už jdeme domů, jedeme ještě někam.“. To jsme samozřejmě korigovali a šel na zahradu nebo stavět Lego. Někdy kolem 3 a půl a později začal jezdit víc, jezdí na kole fakt hodně. Skoro pokaždé co jdeme ven, my jdeme a on jede na kole. Najezdí takhle třeba 10 km. Má vysílačku a komunikujeme na dálku. No a pak se nějak stalo, že jedeme a máme už 15 km a ještě nás čeká cesta domů.

Nepozoroval jsem na něm nic. Říká, že chce jet znovu, a když vybere cestu, tak si vybere tu delší, kde třeba uvidí krávy nebo něco jiného. Jsem za to rád. Po těch 30 ti teda večer usne hned, jinak je to klasika – 6× čůrat, 4× pít atd. :D

Netlačím na něj a jsem si vědom toho, že pokud u cyklistiky má vydržet, tak ho to musí bavit. Samozřejmě mám strach o kolena a celkově to malé telíčko. To je ale na jinou debatu, myslím si totiž, že 16" už je mu malé a hlavně chybí převody.

Reagovat
Vlasticz
Vlasticz

3.4.24 12:46

Wow, 30 km na tomhle, není to na přetrénování? Já jsem rád za 15 u mladého ve čtyřech a půl. Kolo je fajn, hlavně ta hmotnost je rozumná.

Reagovat
Miles90
Miles90

3.4.24 11:57

@Tomixcz s tím vozíkem máš pravdu. Ale říkám si jestli to není pro dítě pohodlnější. Mně se s tím taky jezdí líp, než v sedačce, kdy ti kluk pořád rozhazuje rovnováhu. Navíc si tam člověk sbalí vše co potřebuje. Ten úložný prostor je bonus a vleze tam i odrážedlo. Navíc mi starší v sedačce nevydržel déle než půl hodiny. Ten mladší vydrží hodinu běhu, nebo 20km na kole v pohodě, než se zase někde proběhá… A ani se sedačkou to na nějaké řádění nebylo, neměl jsem z toho v terénu dobrej pocit. Takže s vozíkem jezdíme kolem Moravy, Bečvy po stezkách a Pěšinách a když chceme s Honzíkem někde do terénu tak jedeme raději sami.

Reagovat
benobiker
benobiker

3.4.24 11:55

tomixcz: Odrážedlo máme nějaké 12" ocelové noname, to není Rascal, véčko jenom zadní, ale prostě ta páka je lepší no, jde lehčeji… A měkčí špalky.:-)

Miles90: S tím pocitem máš asi pravdu…:-D

Reagovat
tomixcz
tomixcz

3.4.24 11:41

Miles90: My u odrážedla Rascal taky neměli sebemenší problém. Hlavně se k tomu staví čelem a reklamují v pohodě. No já zvažuju, že se vozíku zbavím a budu druhé vozit zase v sedačce, strašně to proveze a skoro nikam kam jsem chtěl jet jsem s tím neprojel. Furt o tom přemýšlím co je lepší.

No vidím to stejně :) Ale přece jenom co bych pro něj neudělal. U nás to vypadá, že 16" bude na rok, aktuálně má 110cm a 20" kdoví.

benobiker: Rozhodně to odráželo mají líp udělaný. S pedálama jsem taky spokojenej a zvažuju, že je pořídím na 20". Ok, k tomu by mě zajímalo něco víc, jak vlastně správně vyladit posed pro dítě. Všude jsou jen poučky pro dospělí a tak trochu předpokládám, že u dětí to možná bude jinak. Založím na to asi vlákno a dodám aktuální fotky.

Reagovat
Miles90
Miles90

3.4.24 11:28

@benobiker mně se osvědčil Max1 popřípadě ZTTO a podobné osvědčené značky z Číny v karbonu. Ale jinak co se týká ladění těhle malých kol, obávám se, že vynaložená energie bude převyšovat užitek. Je to spíš pro tátův dobrej pocit. My měli 14ku přesně půl roku, to samé 16ku. Dvacítka vydržela rok.

Reagovat
benobiker
benobiker

3.4.24 09:02

Já teď kupoval holce Rascala 14". Malá je teda fakt malá, má 89cm, takže sedlo vysunuto asi jen 1cm nad sedlovku, možná ani ne, aby tak akorát dosáhla špičkama nohou na zem… Říkám si, že by mohly být kliky klidně o cenťák kratší, 100mm se mi zdají prostě moc. Řezal jsem i klacky… Brzdy jsem vyšteloval jak to jen šlo, ale souhlasím, že páky jsou nic moc, je v nich prostě silná vratná pružinka, ta nejde povolit, takže jen samotné véčka povolit jak jen to jde a očistit lanko a bovden od vazelíny… Malá to ubrzdí na klid, ale na předchozím odrážedle jsem ji to naladil tak, že se to mačkalo tak dvakrát lehčeji jak moje Hayesy a furt flekovala..:-) I špalky tam prostě byly lepší…

Samotnej rám je krásnej, jinak na tom jsou ale prostě napráskaný levný věci, jako ty klacky, představec i kola, žádná gramařina tedy… Pedály jsou vcelku fajn.:-)

Mám nutkání koupit kratší představec, origo je 50mm. Sedlo také nelze posouvat, je to natvrdo součást sedlovky, při úplně zasunutém sedle by bylo možná fajn mít možnost šoupnout sedlo víc dozadu, aby se nešlapalo tak brutálně pod sebe…

Reagovat
Miles90
Miles90

3.4.24 08:08

Parádní kolečko. Co se laku a zpracování týče, my měli Core a kvalitativně jsem byl fakt spokojenej. Až u dvacítky jsem měnil řazení ale co se váhy a účelu týče, neměl jsem větší výhrady. Teď mě čeká odrážedlo pro mladšího a už se těším, až s námi bude jezdit jinak než v Croozru, už se lump pěkně proveze.

Reagovat
tomixcz
tomixcz

2.4.24 12:02

orm: Je to tak a když se rozhlídnu kolem sebe, jde to obrovsky poznat. Máme v rodině všemožné učitelky, takže to mám z první ruky. Plně si to uvědomuju a snažím se ho ptát, jestli chce závodit, kam dneska pojedem, jak daleko apod. Stačilo mi minulý týden jsem viděl malou holku, který mělo skoro stejně velký kolo jako já. Kliky dlouhý, řidítka dlouhý, SPDčka, posed extremně nataženej. Dopadlo to tak, že jezdila fakt rychle, vyhrála by, ale jak nezvládala to kolo ovládat, vysekala se na asfaltu a skončila pod zaparkovaným autem. To se pak člověk hnedka zamyslí.

Souhlas, akorát u Billy Bonkers se bojím aby to drželo na mokřejším podkladu, v lese apod. Jsou psané na dirt a pumptracky.

Reagovat
tomixcz
tomixcz

2.4.24 11:56

romachain: Taky jsme spokojení. My jsme právě první 16" reklamovali a dostali jsme nové, protože se to úplně sloupalo. S tou demontáží jsem to v jednu chvíli udělal stejně a jak získal po chvilce jistotu, tak už to taky šlo i se šlapáním.

Bál jsem se toho, teď se spíš bojím o tu rychlost jakou jezdí a aby se někde hodně nerozsekal. Nějaké zábrany to vypadá že má. :D

Reagovat
orm
orm

2.4.24 10:38

@tomixcz: To je hodne o rodicich a o tom, kolik casu diteti venuji. Pokud rodic nema ke kolu vztah, tak dite k tomu take vztah mit nebude. Na druhou stranu je potreba nebyt prilis ambiciozni a dite netlacit tam kam nechce jen proto, abych mohl rikat, ze moje 3 lete dite jezdi traily. Podporit, ale nenutit.

Plaste urcite dej sirsi, alespon ty 2". Schwalbe Billy Bonkers jsou fajn.

Reagovat
romachain
romachain

2.4.24 10:26

Su docela zvědavej jakej budeme mít přechod z 12" Kokuy. Ten starší měl „problém“ se naučit šlapat, takže jsme nakonec přistoupili ještě k jednomu mezikroku: z tohodle 16" Rascala jsem demontoval kliky se středem a řemen a měl z toho 16" odrážedlo s brzdama, na kterým byl šťastnej. No a pak jsem mu to tam jednoho dne vrátil a ejhle, najednou to šlo…

Reagovat
romachain
romachain

2.4.24 10:23

Jo jo, je to dobrej stroj. Náš doma trpělivě čeká až na něj sedne mladší syn. Ten starší už odrůstá z následnýho 20" kola. S brzdama ani s lakem jsme problém nezaznamenali, ale min. co se laku týče je to nejspíš tím, že je to dřívější (předcovidová?) produkce, zaznamenal jsem v jisté době ohlasy jak asi změnili recepturu a na laky se začlo nadávat…

Reagovat
tomixcz
tomixcz

2.4.24 09:59

orm: Díky za podporu. :)

ER jsem při výběru prvního kola vůbec neznal. Jak se tak dívám, tak Německo je dobré na nákupy všeho možného.

Pláště – jo souhlas. Přední už mu párkrát v zatáčce ustřelilo a spadl, ale zatím bez ztráty kytičky. S tím tlakem je to pravda, teďka když jedem někde po lese, tak je dost naklepanej. Kouknu na to, jak bych mu to mohl usnadnit. Dík za tip.

Taky doufám, že mu to vydrží. Říkám si, že je to mnohem lepší než u dětí (v jeho věku) co vidím kolem sebe (mobily, televize, nákupní centra). Tak snad základ je dobrej, ale člověk nikdy neví.

Reagovat
orm
orm

2.4.24 08:57

@Johny.Merida: V cem je problem? Nikde tu bazar nezminuje, nedava na nej odkaz nepise, ze je kolo na prodej. Za me je tohle ok.

Co se tyka kola, tak pekne. Sli jsme, jdeme, s dcerou stejnou cestou. Zacali jsme u repello s, pak odrazedlo a ted 14" slapaci kolo (na 16" byla v dobe uceni mala). Jen jsem misto Rascalu dal prednost Early rideru. V nemecku jsem ho sehnal levneji nez Rascal a prislo mne lepsi, hlavne ty brzdy, ktere jsi musel menit.

U kola bych vymenil plaste za neco objemnejsiho. Vidim, ze Rascal, podobne jako woom, dava hrozne uzovky. Na odrazedle i kole jsem daval schwalbe big apple 2". Je to pohodlnejsi a daji se vozit nizke tlaky bez obavy procvaknuti. Na leto budu vracet originalni 2.25".

Kazdopadne je radost videt deti se ucit a delat pokroky, tak at vam to vydrzi.

Reagovat
tomixcz
tomixcz

2.4.24 08:22

Pravda :) Lak souhlasím, dopíšu to nahoru ať je to tady hezky viditelné i pro ostatní. Díky.

Reagovat
Smejči
Smejči

2.4.24 07:00

Ty brzdy jsou největší problém Rascalu. Jsou to takové noname šmejdy a ještě abys byl Arnold, abys to ubrzdil. Dcerka s tím taky měla problém. Druhým problémem je fórovej lak, kterej hned podřeš, to u jiných dětských kol (zkušenost třeba s Woomem) není.

Reagovat
tomixcz
tomixcz

1.4.24 23:19

Já vložil i svoje kolo dneska, jenže jsem neznal pravidla apod., tak jsem začal znovu a pořádně. Už delší dobu to tady čtu a tak se mi celkem líbí mít tady kompletní historii. Ono taky není jisté, že se prodá. :) Pak bych to nechal třeba pro dalšího.

Reagovat
Johny.Merida
Johny.Merida

1.4.24 23:01

Dnes ho sem vložíš a zároveň ho dáš na cyklobazar?… Moc nechápu…

Reagovat
tomixcz
tomixcz

1.4.24 22:25

Je to tak, před chvilkou jsem ho tam vložil. Roste jako z vody a aktuálně vybíráme 20" s převodem.

Reagovat
plysovykozisek
plysovykozisek

1.4.24 22:21

Ááá to je ten, co je na bazaru

Reagovat
tomixcz
tomixcz

1.4.24 21:57

Díky moc :) Uvidíme, samozřejmě každý otec by rád, aby byl ten jeho další.

Reagovat
Aduldinho
Aduldinho

1.4.24 21:01

Parádní děckokolo! Kluk je šikovnej že by další Zdenda Štybar na obzoru? ;-) 5*!

Reagovat

Další galerie z kategorie

black85 0
Michal0412 0
thunderCZ 8
TrilO26 3
TJK 12
TJK 17