Vyplétání kol - Napětí drátů

33 nepřečtených
  • Ondrej90

    Zdravím,

    prosím vás o radu. Nadchl jsem se pro nová kola. Začal jsem s výpletem předního kola, protože se mi zdá jednodušší. To se po půldenním úsilí povedlo avšak jsem narazil na jeden zásadní problém, na který nejsem schopný najít jednoznačnou odpověď . Kolo jsem vycentroval, srovnal podle tenzometru napětí v drátech a nasadil TL plášť. Po nafoukání jsem nechal kolo odpočinout a napětí drátu jsem znova zkontroloval. Napětí kleslo a v ten moment jsem všechny niple znovu dotáhl. Ráno jsem nad tím začal přemýšlet a nejsem si jistý, jestli jsem udělal dobře.

    Napětí na drátech je teď 750/1100 N což je blízko limitu a nevím, jestli je dobré na něm být. Na druhou stranu v servisu jsem si nechal minulý rok přeplést kola a na zadním mám u kazety dráty dotažené na 1600N a za cca 3500km se neobjevil žádný problém. Když už jsem do toho investoval tolik času, chtěl bych to mít správně. Za každou radu předem děkuji.

    Náboj : Novatec D791SB B15

    Ráfek : DT Swiss M442

    Dráty : DT Swiss Champion 2.0mm

    Anketa: Je dobré dotáhnout výplet po nasazení a nafoukání pláště ?

    Ano
    0x
    0%
    Ne
    1x
    100%
    0 0
    • Johny.Merida  

      No hele, napětí drátů je jiné s pláštěm a pak bez. Hodnoty napětí bys měl mit v tabulce u tenzometru. Je důležitý naterial, průměr drátů, ale to v tý tabulce najdeš.

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Jakobo  

      Zdar. Zapletam siroke jednostenne rafky, vnejsi sire skoro 40 mm. Jsou to stare rafky ze supliku, ale temer nepouzivane a bytelne, zadny papir. Mam 36 dratu 2 mm, na kolik to mam u predniho kola vysponovat? Normalne u dvoustennych davam tak na 107 kg, 24 dilek parktool tenzometru. Tady to mam m,omentalne na 22 dilku, 86 kg a zda se to akorat. Mam jeste pridat nebo spis ubrat?

      0 0
      • Jakobo  

        Hlinikove bez nytu, jsem neuvedl. A pro skarohlidy za cislovkami jsem zapomnel tecku.

        0 0
      • Jakobo  

        Uz si presne nepamatuju, ale myslim jsem to nechal na tech 86 kg, tj. 22. dilek PT TM-1. Kolo uz ma neco najete a zatim drzi. Je to jen plecka na popojizdeni, vepredu zapletene dynamo a ted zapletam nove zadni kolo 7r. Nexus.

        Na prave hnaci strane u pastorku to ted mam na 86. kilech, tj. 22. dilek, vlevo je to o dilek min, 77 kg. Premyslim, jestli dosponovat o 1 dilek nebo to pro jistotu nechat tak. Je to zase 36 dratu, bytelny jednostenny rafek vnejsi sire 30 mm. Asi to zkusim dostahnout na 23/22. dilek. Rafek kolem niplu by porad jeste prasknout nemel a vyplet bude pevnejsi.

        0 0
        • Jakobo  

          No, ale kdyby se k tomu nekdo znaly vyjadril spal bych o neco lepe :-)

          0 0
    • Barrycz  

      Na kolik kg nebo nm by jste utahovali draty u 29” a moje vaha 120kg?

      0 0
      • Barrycz  

        32 dratu

        0 0
        • Jakobo  

          Vepredu bych napnul na 96 az 107 kg. U kazety na 107 az 120 kg, zalezi co mas za rafky a naby. Pokud mozno kup asymetricke rafky, aspon dozadu. Vyrazne to snizi rozdil v napeti a dnes uz to neni tak nedostatkove zbozi ani takova palka.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.