• Jarunak

    Nedavno jsem autem za svetla predjizdel cyklistu co mel naprosto neprehlednutelnou zadni cervenou blikacku. Byl perfektne videt na 100m proti slunicku.

    Neporadite prosim nekdo nejakou takovou blikacku na denni pouziti co by mela alespon 200 lumenu a byla videt take z boku?

    1 0
    • borda  

      je to o něco méně, ale svítí fest, navíc se ten světelnej tok dá plynule regulovat.

      https://www.alza.cz/…d5685141.htm?o=4

      Jinak nějaký denní blikačky dělá tuším třeba blackburn.

      0 0
      • Prazak0  

        Mám blikačku Smart, uvádějí u ní 80 lm a myslím, že je opravdu. Řekl bych, že bude vidět velmi dobře i za dne. Nemyslím ani tak dny jako dnes, kdy je zataženo, momentálně u nás celá obloha, ale nejsou to těžké mraky, že je hůř vidět. Světla docela dost, žádné tmavé mraky. Na slunci, přímo na něm, tak moc vidět není nic. Plné sluneční světlo je až 200 tisíc luxů. Tady spíš mít nějaké reflexní prvky.

        U těch blikaček jde taky o optiku. Pořídil jsem si druhou blikačku Force, udávaných 16 lumenů. Svítí velmi dobře, ale bez optiky. Do 100 metrů to je vidět jako docela silná blikačka, pak asi tolik ne. U té zmíněné blikačky jde o optiku. Pokud tam není, tj. světlo jde úzkým paprskem, tak potom je lepší ten můj Smart, co má 80 lm, ale má to v kuželu, který se velmi málo rozšiřuje, udávají viditelnost 1600 m. Jinak na kratší vzdálenost 100 a nejspíš 200 m to bude v každém případě vidět velmi dobře, i kdyby to nemělo optiku a svítilo do všech strany (polokoule). U těch nabíjecích světel bych se bál, že to dlouho nevydrží svítit. Nebudou to desítky hodin, na plný výkon v lepším případe nějakých 8 h, v horším třeba jen 2 h, což je pak málo.

        1 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Nevím, běžně se udává u slunečného dne 100 000 luxů. Odkud máš těch 200 000 ?

          Reflexní prvky jsou účelné tehdy, kdy na ně svítí kolemjedoucí vlastními a relativně silnými zdroji světla. V ostatních případech zabírá barevné oblečení, při nízkém kontrastu s velkým podílem modré složky záření se naplno projeví efekt fluo pigmentů.

          Nabíjecí světla, pokud jsou nabita, vydrží i v relativním chladu blikat několik hodin, provozuji je souběžně s bateriovými, vyzkoušeno. Také je rozdíl, jestli s optikou přímo na LED, s optikou druhotnou (nebo v kombinaci) nebo jestli COB LED (což bývají často právě ty moderní nabíjecí).

          Předpokládám, že máš Smart 317R 1W, z těch velkých na baterie je také dobrá Smart 5123. Od obou jsem měl v ruce kopie s horšími diodami a svítily asi tak polovičně. Osobně používám Author RedSpot.

          0 0
          • Prazak0  

            Ano, maximum slunečního svitu za poledne se udává přes 100 tisíc, někdy hodnota 120 nebo 130 tisíc. Čistě prakticky, lidské oko u silného osvětlení rozdíl moc nepozná. Já to číslo měl v hlavě, možná jsem spletl 120 s 200, nevím.

            Reflexní prvky, na které svítí třeba i zapadající slunce nebo slunce co je přece jen níže, tak dokážou při osvícení velmi silně zářit. Ano, dobré může být i oblečení určitých barev,

            Nabíjecí světla se výdrží liší, platí pro přední i zadní. Pokud má některé sice velký výkon, ale ne tak silnou baterii, tak by skutečně mohlo svítit jen pár hodin. Dobré světlo by mělo vydržet více hodin. Mám Smart RL 317 R, bez uvedením jednoho Wattu. Jakou má spotřebu nevím, při blikání vydrží baterie dlouho. Ano, kopie no name dokážou vypadat stejně, typicky proudu žerou i víc, ale svítí dosti méně. U tohoto světla mám až obavu, aby vzadu to neoslňovalo. U předního světla pak řidiči blikají, asi ani moc silné zadní by se jim nelíbilo. Ale blikací režim není tak intenzivní jak trvalé svícení, záblesky jsou krátké. U trvalého svícení bych v noci nechával intenzitu poloviční, i ta svítí dost.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Ty reflexní prvky jsou prakticky viditelné v odrazu, jen pokud máš slunce přímo za sebou.

              Zadní 1W je ještě tak nějak mezně snesitelná (ale i dobrá 0,5W s nevybitou baterií stačí, nad cca 40 lm), dopředu se prodávala třeba Smart Egg 184WW – 2W a to bylo už na blikání většinou moc, na svícení ale v pohodě, ale jen jako orientační a poziční světlo, nesmělo směřovat moc nahoru, ale nedalo se použít na osvětlení cesty pro plynulou jízdu. Pokud silnou blikačku dopředu, tak to chce pulsování, což dělají asi výhradně světla s akumulátorem. Nebo nějakou levnou krabičku za 100 Kč na baterie a k tomu prostě standardní světlo na akumulátor.

              Nabíjecí světla opravdu jsou i jen na těch „pár hodin“ a bývá to u nich celkem pravidelně uvedeno, jako třeba 6 hodin blikání a jen 1,5 hod svícení. Hlavně je třeba mít u všech světel na paměti pokles reálné kapacity baterie při poklesu okolní teploty, malých akumulátorů v dobíjecích světlech se to může dotknout výrazněji, jejich prochladnutí je otázkou chvíle.

              0 0
              • Prazak0  

                Tak jistě, reflexní prvky jsou vidět buď na slunci, nebo pokud je nasvítí světlo, klidně i od kola. Já osobně nemám rád kola, co mají vepředu blikačky. Občas to oslňuje a blikání člověka rozčiluje, i když to třeba nesvítí do očí. Vzadu u slabšího světla to je v pořádku, u bílého světla vpředu mi to vadí.

                Zatím mám všechna zadní světla na baterie, používám nabíjecí, vydrží docela dlouho, řekl bych že dobrá nabíjecí vydrží lépe než nějaká levná alkalická. I ty z Lidlu vzadu fungují velmi dobře, do předního světla baterie z Lidlu ovšem raději ne. Dnes má smysl kupovat jen aku, co se vybíjí velmi málo, i ty staré NiMh mi ale vydržely přes 10 let, spíš déle. Pak je pokles kapacity, ale u menšího zatěžování se to tak neprojeví. V zimě je dobré mít ty baterie uložené v chladu, vlastně i v létě, ne každý to chce cpát do ledničky, ale třeba do chladnějšího sklepa, kde místo 26 st je jen 16 st ap.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Použití přední blikačky má také svá daná pravidla.

                  Doporučuji oslovit nějakého odborníka, který s bateriemi pracuje profesně (a nejsou to u něj články a baterie za stokoruny), aby objasnil samovybíjení baterií a vyvrátil mýtus ukládání v ledničce.

                  Lidlové baterie Tronic fungují celkem uspokojivě, za ty peníze. Přední „opravdu světlo“ na malé články AAA nebo AA je nesmysl, jejich energetická hustota není dostatečná. Smysl má buď zabudovaný akumulátor nebo nějaký batterypack, případně světlo na výměnné baterie 18650. Kvalitní články (Samsung třeba) mají opravdu velkou kapacitu i provozní spolehlivost, jen se s nimi musí trochu umět zacházet.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Samovybíjení závisí na teplotě, jak u článků starých, které se vybíjely velmi rychle, tak i u těch nových, kde za určitých podmínek se za rok vybije nějakých 15%, nevím přesně kolik, taky se liší dle značky. Baterie z Lidlu se vybíjejí rychleji než ty značkové. Ty malé AAA do blikačky postačí, ale na přední světlo, i když AA, tak tady může být problém. Dřív např. ten, že baterie v balení měly každá jinou kapacitu, někdy se to lišilo dost. Nevěřím ani té životnosti, dobré baterie by měly vydržet několik set cyklů (udávaných tisíc je mimo realitu, baterie často fungují, ale kapacita je výrazně snížená). Vepředu mám světlo BM Ixon IX, deklarovaná intenzita osvětlené plochy je 80 lx. Hlavně tam je dobrá optika, osvětluje to široké pole, přitom světlo je intenzivní. Při nějakém měření, testu, naměřili luxmetrem hodnotu menší, nevím jestli 60 lx, ale i tak je osvětlení slušné, to už odpovídá osvětlení místností, když se dřív svítilo klasickými žárovkami. Mnohde ani nějaká místnost jako chodba neměla těch 60lx, ale jen 30.

                    0 0
                  • Romancero  

                    lipolky do ledničky (chladu) je snad dobré (nabité) ukládat-pokud nejsou delší dobu v provozu..

                    0 0
                    • marttoni  

                      Nabité ale jen částečně na 3,75 – 3,85V. Lepší nabíječky mají režim Storage, který aku nabije popř vybije na tuto hodnotu. Teplota 0–25°C

                      0 0
                    • Prazak0  

                      Tak já mám články NiMh, i pro ně platí, že chemické procesy v nich probíhají v chladu pomaleji. Nejde jen o samovybíjení, ale hlavně o celkové stárnutí, degradaci článku věkem, i kdyby se nijak nezatěžoval. Nakonec i guma, pláště nebo duše, kdo je bude mít v teple 26 st. tak to nevydrží jako v teplotě nižší, třeba 15 st. A opačně, to že některé články nefungují tolik za mrazu, to je dané právě tím. Chemické reakce jsou zpomalené, takže článek má menší kapacitu, kterou je schopen v daných podmínkách poskytnout, případně i menší proudový odběr. Ani nabíjení nemá být v chladu, optimum se udává 20 st, nabíjet třeba při 5st nad nulou nemusí být vůbec dobré, ani u pomalého nabíjení. U rychlonabíjení bych se docela bál, aby článek nevybouchl.

                      0 0
      • vasek80  

        Ty ji máš? Jak dlouho vydrží blikat na těch 150 lm. Děsím se po každé vyjížďce chodit nabíjet.

        0 0
        • borda  

          Mám, ale úplně čerstvě koupenou. Zatím jsem ji stihl akorát pořádně zašpinit od bahna :).

          Podle údajů výrobce v módu denního blikání na 150 lmn 19 hod.

          0 0
        • borda  

          První dva řádky jsou defaultní módy, druhé dva řádky jsou cokoli mezi těma hodnotama – je, jak píšu výše, plynule stmivatelna.

          Docela jsem to i chvilku lustil, než jsem to pobral :)

          Pamatuje si poslední nastavení.

          0 0
          • Hrabex1  

            jak je mozny, ze day flash 150lm vydrzi temer to samy, co flash 25lm? To jsou kratky blikance v hodne dlouhych intervalech?

            0 0
            • vasek80  

              jj

              0 0
            • deekay  

              ano, je to kratky blik a dvojblik vysi intenzitou, aby to upoutalo pozornost prave za dne. Za tmy uz je to pro kolemjedouci docela otravne :D Chce to prepnout na normal blikani.

              0 0
        • borda  

          Jo a má to USB-C, což je malé, bezvýznamné plus. A krytí IPX7, což je plus významější.

          Toť asi již opradu vše, co jsem k tomu vyzkoumal.

          0 0
          • vasek80  

            19 hodin je paráda. A navíc po stažení na 100lm se to ještě zvedne. Usnadnilo mi to vybírání na nové kolo

            0 0
            • deekay  

              Jo ta blikacka je fakt paradni. Jsem z ji celkem nadseny a jako bonus na kole dobre vypada (teda na blikacku samzorejme)

              0 0
          • Hrabex1  

            trochu me zarazi ten tvar, neni to svetlo sklopene dolu? nebo se da vozit i obracene, aby to svitilo kolmo dozadu?

            0 0
            • Alojs01  

              Muzes ho samozrejme nasadit obema smery. Dal jsem ho na zadni vzperu a dobry.

              Jedina nevyhoda je zapinani. V rukavicich to proste nesepnu…:-)

              0 0
            • deekay  

              da se vozit i obracene, ale ono ma tu zadni diodu podel toho obvodu, takze je videt i sklopene dolu. Mozna je to tak naopak udelane proti oslnovani, tezko rict.

              0 0
              • Hrabex1  

                diky za odpovedi. Radsi bych byl, kdyby to svitilo primo. Oslnovani bych resil jinym rezimem nebo tou regulaci

                0 0
        • pp37  

          Sviti dobre, ale ma hrozne blbe ovladani. Zapinaci tlacitko je poslepu nenahmatatelne a plete se s regulaci intenzity.

          0 0
          • BB  

            souhlas, na tak mizerná tlačítka jsem ještě na žádné blikačce nenarazil. Asi je to kvůli té voděodolnosti. Co je ještě horší je přiložený návod. Docela dlouho mě trvalo, než jsem pochopil logiku ovládání a musel jsem si dát dohromady českou a anglickou verzi. Každá je trochu blbě, ale naštěstí v jiném místě. Nepochopím na co je ten 8 vteřinový zámek. Blikačku omylem nezapnu, díky necitlivým tlačítkům, tak ten lock mode je zcela zbytečný. Jinak svítí parádně.

            0 0
            • d69  

              naprostý souhlas,ale s trochou cviku jsem to dneska dal i v rukavicích :)))

              0 0
            • Smazaný účet  

              Podle fotek to vypadá jako dost velkej fail, ale na druhou stranu, zadní světlo člověk nejspíš nezapíná za jízdy, a obvykle ho zapíná tak jednou za jízdu, takže to nevidím jako úplně zásadní problém. Ale je fakt, že drobná blbost člověka časem dokáže začít naprosto iracionálně ***** :D

              0 0
              • vt  

                Mam ji rok a tlacitka jsou uplne v pohode. Hlavne ze do ni netece.

                Jedine minus vidim ve zbytecne slozitem ovladani a zbytecnem milionu rezimu :-/ Jinak za mne super koupe.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Kolik to má režimů? Moje původní Ruby asi pět, a docela mi tím leze na nervy, obzvlášť když si to nepamatuje poslední aktivní :)

                  0 0
                  • Pijer  

                    Tahle má také asi pět, ale plus je k tomu volba intenzity. Každopádně si pamatuje poslední režim. Tedy jenom když si člověk pamatuje, že se vypíná dlouhým podržením tlačítka a nepřemáčkne si to krátkým stiskem :-D

                    Na tlačítka jsem si zvyknul, ovládám je v rukavicích, ale ne za jízdy.

                    0 0
      • nomecz  

        aktuálně (do 25.10) se dá koupit se slevovým kódem za 409 kč což je asi bezkonkurenční nabídka

        0 0
    • deekay  

      Mrkni na MOON Cerberus, pisou 150lm, ale je to videt fakt dobre i do boku.

      0 0
      • borda  

        :)

        0 0
      • gersa  

        Jak dobře jde chytit na aero sedlovku? (Giant TCR)

        0 0
        • jakub_kencl  

          TVL nestraš, vozím ji pod prdelí :-)

          0 0
        • Ciba04t  

          To je pěkný, teď ji budu mít dva roky, takže radši nenabijet bez dohledu. Jinak jsem s ní maximálně spokojenej, tak snad ještě vydrží.

          0 0
          • Smazaný účet  

            nenabijet bez dohledu platí o veškeré elektronice. Porucha se může projevit od nabíječky až po přístroj až požárem bytu. Kamarádovi vyhořel byt od noťasu a to ani v nabíječce nebyl. Časovaných bomb jsou po barácích desítky až stovky. Vůbec nejlepší jsou elektrokola a koloběžky. To je neuhasitelný, přitom ty krámy lidi tahají až domů, tam to samozřejmě i nabíjí.

            0 0
            • cibi  

              ad neuhasitelnost:

              v předchozím zaměstnání se řešil LiFePO4 aku 48V/100AH.

              Když se probírala bezpečnost s hsičem, tak nám žekl: nechat dohořet nebo zasypat tahtrou hlíny a nechat dohořet.

              Vše potřebné pro oheň obsahuje samotný akumulátor.

              1 0
              • Kouba_2005  

                Hasici maji treba specialni kontejner s vodou, do ktereho „horici“ auto ponori. Po nekolika dnech v kontejneru se i tak muze stat, ze to zahori znovu. Nedavno nam na skoleni ukazovali vzniceni li-Ion baterky a servisnim okynkem baterie vyslehnul 7m dlouhy proud horici plasmy. No, ty baterky nejsou zadna sranda vec a i kdyz se tak moc nejevi, tak umi i zabijet a ne tak, ze by clovek uhorel. Stejnosmer je svina.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  S NiMH akumulátory takový problém není.

                  1 0
                • DDDD  

                  Mě při přejímce elekto auta říkali, že každá větší nehoda (vzhledem k tomu, že jsem za život řešil jen nárazníky tak nevím co je větší nehoda) je auto totálka právě jen kvůli baterkám. A i tak jde na pár dní do karantény, jestli nezačne hořet.

                  0 0
                  • MatS  

                    Taková totálka se snadno uklízí. Necháš dohořet a pak zameteš smetákem :-)

                    0 0
        • kandik psi zub  

          Osvetlenie na bicykli má byť namontované vo fabrike, kde ho vyrobili. Svetlá sa majú zapínať jedným vypínačom umiestneným na riadidlach pri prste jednej ruky a mali by vydržať svietiť aspoň 24 hodín. Situácia aká je dnes je na cvokhaus.

          Tohle je taky vtipny :)

          1 0
          • kadlec  

            A na jednou nabiti z fabriky svitit po celou zivotnost kola :)

            0 0
        • Andreany  

          Taky mi shořela. Po nabití, naštěstí nic nechytlo, jen smrad a saze.

          0 0
    • jirkaRS  

      Hele, jestli byla podlouhlá a úzká, tak to byla blikačka od Garminu s radarem Varia. Mám ji a už se mě párkrát ptali lidi z auta na semaforech, co to mám, že svítí pekelně :-)

      0 0
    • xpj  

      Já vozím https://www.kupkolo.cz/…5384_z94933/ a dal jsem to doma na všechna kola. Za ty peníze svítí super.

      Pak mám ještě od Garminu radar a ten teda smaží…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Pověstná byla tuším první verze Force Ruby.

        0 0
        • Tom-T45  

          Tuhle jsem si zrovna minulý týden objednal z Alíka. Mají u ní udaný výkon 3 W a 800 mAh akumulátor, takže by to mohlo dobře svítit i dost dlouho vydržet, tak jsem zvědavý, nakolik to bude pravda :-)

          0 0
        • Jardo  

          Mám tu Ruby od Vánoc a jsem s ní moc spokojen. Svítí supr a v širokém úhlu pozorovatelnosti. Mohla by ale dýl vydržet. Je to max na dvě delší vyjížďky. Na silnici blikám ve dne v noci :)

          0 0
          • mirage  

            Ctu to tady o tech blikackach. Mam dve na USB, ale dalsi bych bral asi na baterie, treba na 2×2032 a proc. Blikacky na usb maji signalizaci to jo. Nez vyjizdim tak se divam jestli neco nesignalizuje, nee, tak si rikam vydrzi, sednes na kolo, zapnes ji a jedes. No a muze se stat, ze za 10min. jizdy uz signalizuje ze se za chvili vybije a tak se stane, ze dojizdis a zadek uz nesviti a ty o tom ani nevis. Tak ze ted uz asi jen baterie, ale jeste uvidim.

            0 0
            • xtonda  

              Jenže nabít blikačku s akumulátorem před každou jízdou nic nestojí, na rozdíl od nový baterky.

              0 0
              • mirage  

                To jo nestoji, ale musis si na to vzpomenout, dve baterie 2×2032 cena 30,– a vydrzi tam nejmi 3 mesice

                0 0
                • bodlak2  

                  blikačka na 2032, to je snad vidět pouze v temné komoře :-)

                  0 0
                  • Jardo  

                    Mám na zimáku i blikačku na 2×CR2032 a svítí to použitelně jenom s novými baterkami. S tou Ruby se to nedá srovnat. Je ale pravda, že ten kus na cr2032 se slabými bateriemi bliká aspoň trochu. Kdežto ta Ruby se vypne a je opravdu blbé, když dojíždíš a nevíš, že neblikáš (stalo se mi to včera). Je potřeba si zvyknout dobíjet před nebo po každé jízdě.

                    0 0
                  • mirage  

                    Tak to by ses divil jak sviti

                    0 0
                    • nooski  

                      Spíše by ses divil, jak můžou svítit dobíjecí blikačky ;-)

                      0 0
                • Cryzyy  

                  ja bych bral nějakou na 18650, abych baterku nemusel řešit :)

                  0 0
              • Prazak0  

                Pokud se musí před každou jízdnou nabíjet přes USB, nějaký minikonektor, tak tipuji životnost na jeden rok. Nejlepší je na AAA baterie, tam normálně fungují i nabíjecí, vydrží to dosti hodin.

                U integrované baterie je taky problém, že není výměnná. Mně třeba před lety odešel holicí strojek. Ani se neopotřebovala ta planžeta, ale baterie kaput. Rozdělat to nešlo, baterie zatavená. Nabíjet před každou jízdou je otrava, já to dělám jen u předního světla, kde to žere víc proudu. Ale v zásadě bych mohl jet víc jízd, pokud jedu jen jednu, dvě hodiny, vydrží mi svítit 4–5 hodin na plné nabití.

                0 0
                • zdenek  

                  K tomu bych doplnil, že u těch nevyměnitelných je větší riziko, že se vybijí při dlouhodobém nepoužívání a tím se trvale poškodí (sníží se kapacita nebo úplně odejde). Takže vyměnitelné se při dlouhodobém nepoužívání jednoduše vyndají ze zařízení a vybíjejí se jen samovybíjením (u LSD je minimální). Nevyměnitelné se navíc vybíjejí klidovým odběrem zařízení.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    Ano, sice by zařízení neměla mít klidový odběr, v praxi ho ale občas mají. Takto mi jedno staré světlo od BM zcela vysálo baterie na nulu asi po 14 dnech. Naštěstí šly články oživit a fungují. Pokud by tam byla LiPol baterie (nebo podobná), tak po vybití por určité napětí se už neoživí ani náhodou.

                    0 0
                    • krokus  

                      Jak moc velký problém je, když mám blikačky s integrovanou baterií nasazené na kolech v nevytápěné místnosti? Kola mám 3, střídám je, takže jednotlivé blikačky většinu času zahálí…

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Tak v baterii probíhají elektrochemické procesy, vč. stárnutí baterie. Nižší teplota stárnutí zpomaluje, teplota nad nulou vadit nemůže nijak. Teploty nižší než nula taky nebudou vadit, elektroly zmrznou obvkle při takových mrazech, které nemají šanci nastat. Naopak, dříve se skladovaly NiCd baterie zcela vybité a v mrazáku. Jinak by bylo za extrémních mrazů, nějakých –40, tady by mohlo dojít z mrznutí a roztržení článku.

                        0 0
                      • babkanakole  

                        Třeba ten Moon v návodu hlásí, že i při nepoužívání je třeba minimálně každého čtvrt roku nabít.

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Pravidelné dobíjení je spíš kvůli accu, kde dochází k samovolnému vybíjení. I když u lithiových článku je malé, tak dochází k němu. Ovšem pokud jsou články starší, pak samovybíjení dokáže být daleko rychlejší. Takto mi zcela odešla baterie u notebooku, po pořízení nového počítače jsem nějakou dobu neužíval ani nedobíjel a baterie je zcela kaput. Tam žádný odběr nebyl.

                          0 0
                    • zdenek  

                      Většinou platí, že zařízení, které nemá mechanický vypínač, má klidový odběr. Tedy i svítilny, které se zapínají tlačítkem.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Pokud je ten odběr nepatrný, menší než samovybíjení baterie, tak to tolik nevadí. Ale i tak chce hlídat, zvl. lithiové baterie se hlubokým vybitím zcela zničí.

                        0 0
            • Alojs01  

              Mam zadni blikacky CATEYE na AAA, jezdim temer kazdy den do prace a baterky tam mam cely rok. Na minulou sezonu jsem si poridil na zadni vzpery takovy obyc blikacky na USB, sice presne vim, kdy (po kolika hodinach jizdy) je musim nabijet, ale dost me to otravuje. Tak je mam jako doplnkove k te hlavni CATEYEY.

              0 0
              • xtonda  

                Alkalická AAA má kapacitu cca 1,5Wh, což odpovídá 400 mAh Lion aku. Takže pokud blikna na AAA nebo i 2×AAA vydrží celý rok, tak to znamená akorát to, že to hovno svítí.

                0 0
                • Alojs01  

                  Jak sviti mi naprosto staci, ve dne ji nepouzivam a nepotrebuju tem za sebou vypalovat oci…:-)

                  0 0
                • Prazak0  

                  Je to složitější. U LED je rozhodující protékající proud, nevím už z hlavy napětí, které červené ledky mají. To znamená, že sice můžu mít dva články o 3V, ale na LED je při svícení nějakých 1,7Vm zbytek jsou ztráty v elektronice, která omezuje procházející proud. U levných světel v podstatě odpor vypočítaný dle napětí článků. Proto při poklesu napětí svítí méně. Když mají Lion vyšší napětí, tak se na tom odporu jen spálí víc energie. To napětí zas není o tolik vyšší, aby tam byly přes jeden odpor dvě LED v sérii. Je třeba tedy porovnávat mAh, s tím že u NiCd nebo i primárních článku tam tyto musí být dva. Kolik energie tam je je wattech není tak důležité.

                  Ale jinak ano, při extrémně malé spotřebě moc světla nemuže být. Jsou sice velké rozdíly, kvalitní LED bude hodně svítit při malém procházejícím proudu, kdežto nějaká nejlevnější bude málo svítit a proud bude větší. Ale i tak tu jsou určité meze, ty jsou dané tím, kolik ty nejlepší užívané led spotřebují.

                  0 0
                  • drood  

                    Tak ,,regulaci" protopením na odporu už snad nepoužívá žádné LED světlo. Regulace proudu je elektronická, alespoň PWM…

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Tím si nejsem moc jistý. Proč tedy u poklesu napětí tam klesá proud? Netvrdím, že elektronika je jeden odpor v sérii, ale moc se od toho neliší. Žádná složitá elektronika tam není, která by např. držela konstantní proud nezávisle na napětí, pokud to je v nějakém limitu.

                      0 0
                      • drood  

                        Nemyslím konkrétní svítilnu. Beru to obecně, asi jako ty v příspěvku. Driver s nějakým Atmel čipem už je záležitost pár korun. Udržování konstantního proudu už musí být standard. Samozřejmě, pokud klesne napětí pod propustné při daném proudu, bude to svítit dál, ale stále méně. A třeba spousta svítilen na 1AA funguje i na 14500 li-ion.

                        0 0
    • animalmk1  

      Já vozím tuhle :

      http://www.cateye.cz/…039022/05025

      Malá , hezká , vydrží a je to vidět :-)

      0 0
    • mech1  

      Podívej se na MAX1 Energy USB

      0 0
    • Tomik_S  

      Vozím teď chvíli Lezyne laser drive-2 denní blikání(250lm a slabší 150lm)+dalších 7 možností o výkonu od 6lm po 40lm.

      0 0
    • Jarunak  

      Kluci, dekuji vsem za tipy.

      Jeste jsem nasel od Speslu...... cena je taky spesl.

      https://www.kolokram.cz/…ght-p217302/

      0 0
    • Tom-T45  

      To cos viděl byl určitě Garmin. Ta se navíc ještě víc rozbliká, když ji míjí auto: https://youtu.be/LSToPKFwZMw?… ta je fakt nepřehlédnutelná, ale ta cena…

      Měl jsem tuhle: https://www.global-sport.cz/…-r-1watt-led ta svítila skvěle, byla na mikrotužky, ale nebyla pořádně vodotěsná a zacvakávací mechanismus se po čase začal uvolňovat. Nakonec jsem se s ní projel v dešti a tím jsem ji odpravil.

      Docela příjemně mě překvapila tato ta je je vidět i ve dne na slunci (samozřejmě na Garmin nemá, to je jiná kategorie)

      0 0
      • jirkaRS  

        Cena Garminu je veliká, ale to bezpečí je k nezaplacení. Vědět a mít přehled, že se blíží za mnou auto, je skvělé k tomu, že se nacpu co nejvíc ke krajnici a jak je cesta volná, tak jedu blíže ke středu, kde je povrch kvalitnější.

        0 0
        • Tom-T45  

          Jezdím se zpětným zrcátkem, což je takový Garmin pro lidi, co maj moc dětí a hypotéku k tomu :-) Ale zároveň pořád hledám svatý grál mezi blikačkami, tedy něco, co bude vidět i za slunečného dne a vydrží blikat minimálně 10 hodin. Ideální by byla nějaká 2 – 3 W na tužkové baterky, ale nic takového se bohužel nevyrábí, resp. o tom nevím.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            2–3W červená dozadu je už moc. Červená LED je účinnější, než bílá, stačí proto menší příkon. 1–2×0,5W je dobré, ta 1W / 80 lm už je celkem síla. A nevím, jestli bych takto výkonné světlo raději bral na tužkovky nebo na akumulátor, velmi podstatné je i vlastní řízení výkonu, aby to blikalo pořád stejně a nekopírovalo křivku vybíjení.

            Do hodně špatného počasí je pak lepší vozit blikačky dvě – i kvůli záloze.

            Opěvovanému Garminu 515RTL udávají pro blikání 65 lm a je vidět opravdu královsky.

            0 0
            • Prazak0  

              80 lm v reflektorové optice je opravdu dost, v noci bych si nedovolil to nechat na plný výkon a stálé svícení, blikací režim nechávám, zatím nikdo netroubil. Smart uvádí, že se nemají dávat nabíjecí baterie, je to na dvě malé tužkové. Dávám tam ty nabíjecí, vydrží dlouho, jestli je o chlup menší intenzita nevím, neměřil jsem odběr proudu, svítí to spíš až moc.

              Ano, nejlepší je mít vzadu dvě blikačky, buď obě nechat svíti/blikat, nebo druhou jako zálohu.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Vzhledem k ceně alkalické AAA baterie kolem 5 Kč bez DPH u standardní produkce Bateria Slaný dávám na léto tyto, na zimu většinou nějaké Varty.

                0 0
                • vasek80  

                  Dej si do nějaké vícewattové levnou alkalickou a Ennelop kterej umí dávat i přes 4 A a uvidíš rozdíl.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    To mi je jasné. Nicméně pořizovací a provozní náklady hovoří v zadní blikačce ve prospěch levných alkalických, baterie se tam nehuntují mezním odběrem, ale počasím/kondenzací a průběžným stárnutím. Kdyby šlo o přední světlo, byla by to jiná písnička.

                    0 0
                  • Prazak0  

                    Chce to baterie s nízkým samovybíjením, ve stejné továrně jako Eneloop se vyrábí více značek, např. Fujitsu a snad i Sony, které mi taky výborně slouží. Kupodivu Made in Japan jsou i baterie z Ikey, údajně z téže továrny, fungují velmi dobře. Myslím, že bude velmi dobrá i nabíječka z Ikey, stojí jen 200Kč, přijde mi srovnatelná s nabíječkou Panasonic. Tj nabíjí ne příliš vysokým proudem (něco přes 300mA), odpojení deltaV, každý článek je hlídán zvlášť, žádné po dvojicích, kde to je v sérii a odpojí dle poklesu napětí na jednom článku.

                    Dosti lidem nabíjecí baterie dlouho nevydrží, protože mají špatné nabíječky nebo špatný postup. Baterie rozhodně před nabíjením nevybíjet, mít nabíječku, která to odpojí sama, každý článek jednotlivě. Ne moc rychlé nabíjení, když jsou články horké, není to dobré. I když se uvádí, že lze nabíjet proudem snad až 1000 mA, tak nabíjení proudem 300 mA mi přijde šetrnější a zas tak pomalé není.

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      A také jak moc baterie vybíjet, resp. jestli nabíjet i málo vybité baterie.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Málo vybité baterie klidně nabíjím. Chci, abych měl záruku, že vydrží svítit 4–5 hodin. Nemá cenu, naopak bateriím škodí, je před dobitím vybíjet. Samozřejmě baterie se nesmí přebíjet. Což se řeší vypnutím nabíjení po poklesu napětí. Ovšem je pravdou, že pokles napětí už znamená začátek přebíjení. Nejšetrnější pro NiMh články by bylo je nevybíjet příliš hluboko, třeba jen do 50% a potom je dobít, ale ne na 100%. To by šlo docílit např. sledováním napětí u článků při nabíjení. Pokud mám třeba vysledováno, že napětí nejprve stoupá až na 1.48V a poté už ne a naopak pak dojde k poklesu napětí, tak ukončit nabíjení zde. To nabití by stejně fakticky bylo na nějakých 95%, spíš více. Jenže nechce se mi baterie hlídat. Pokud nabíjím menším proudem, tak to přebíjení tolik nevadí, než se baterie odpojí. Naopak, u větších proudů může zas dojít k rychlejšímu poklesu napětí. Nejlepší nabíječky nabíjí třeba velkým proudem, ale ke konci nabíjení proud výrazně sníží.

                        Dříve jsem baterie před nabíjením vybíjel a nabíjel pak proudem C/10. Z praxe vím, že to vybíjení jim škodí, vybíjel jsem přitom články jednotlivě, ne v sérii. Např. baterie GP uvádějí, že jim nijak neuškodilo v testu, když byly rok pod nabíjecím proudem 100 mA (AA články). Nabíječky po skončení nabíjení obvykle malý proud tam posílají, ale bývá 30–50 mA, do doby, než člověk články vyndá. Myslím, že bateriím to nijak nevadí. Staré světlo BM mi vybilo baterie Fujitsu všechny na nulové napětí. Prostě byl tam nějaký nepatrný proud i bez svícení, který během pár týdnů baterie zcela vybil. U vybíjení v sérii je nejhorší možnost přepolování, tj. nevratné chemické změny znamenající poškození článku. Tady byl asi vybíjecí proud tak nízký, že k přepolování nedošlo (k přepolování stačí, aby jeden článek byl slabší a jiný naopak silnější, pak je tím zbytkem ten slabší nabíjen v opačné polaritě). Baterie jsem opatrně nabil, nyní normálně užívám, nepozoroval jsem žádný pokles kapacity. Ani jiné špatné chování, baterie v nabíječce reagují poklesem napětí, kterým se ukončuje nabíjení. Potíž je, že některé baterie, zvl. ty horší, na konci nabíjení ten pokles napětí nemají, nebo k němu dojde až po dlouhé době, mezitím se přebíjí, baterie je horká, což jí škodí.

                        0 0
                        • K2  

                          Ahoj, mám doma mix dobíjecích baterek 1,2 NiMH různého stáří. Jedná se o Lidl, Sanyo a GP.

                          Dá se nějak jednoduše změřit stav těch baterek, třeba maximální napětí po odpojení z nabíječky?

                          Syn má terénní auto na dálkové ovládání, kterému odešel baterypack z 8×1,2 NiMh baterk, tak bych mu chtěl sestavit nový a chtěl jsem použít ty baterky, které mám doma. I když je plně nabiju, tak mi auto nechce jezdit (asi některá z baterek není v dobré kondici a nedá už dostak proudu a tím znehodnotí celý baterypack (baterky jsou v sérii)

                          Díky za info, jak poznat stav starších článků – možná koupím novou sadu a bude klid…

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Tak ono se moc nedoporučuje míchat různé baterie, různé stáří a typy. Protože budou mít jednak jinou kapacitu, potom možná i jiný vnitřní odpor. Stav článků jde zjistit asi nabíječkou, která provádí testování případně formátování. Já mám starou nabíječku Voltract, která toto uměla. Nyní to umí jen teoreticky, elektronika funguje, ale nefungují tlačítka, takže nemůžu zadat ten režim testování nebo čehokoli. Loni jsem si koupil jakousi nabíječku, zasílali mi to z Polska. I u nás to dělají, jsou to v podstatě kopie té samé nabíječky. Režim testování je v nabití naplno a potom se vybíjí. Testování opakovaně nabíjí a vybíjí články, sleduje změnu kapacity. Pokud roste, tak opakuje cyklus, když klesne, přestane.

                            U toho auta asi půjde o velké vybíjecí proudy. U starých článků může být kapacita slušná, ale jen pro menší vybíjecí proudy. Pro velké proudy může být kapacita menší. To je třeba vědět, že kapacita článků je různá pro různé vybíjecí proudy. Doporučil bych asi koupit nové články, mám jednu sadu AA z Ikea. Je to vyrobeno v Japonsku v té firmě, kde se vyrábí Eneloop a dalších pár předních značek. Naposledy stála sada 4 baterií 200Kč, což je slušná cena. Kapacitu mají trošku vyšší než Eneloop, které mají ty základní 2000mA. Tady mají o trochu víc, což znamená trošku rychlejší samovybíjení. Ale pro daný účel to může vyhovovat velmi dobře. Mají tam i nabíječku, stojí 200Kč, nabíjí proudem myslím 330mA, každý článek jednotlivě. Pro velké odběry bych to já osobně nabíjel občas větším proudem, třeba 500 nebo 700 mA, občas nabíječkou s nějakými 300 mA. Přece jen, nehřeje to tolik, je to šetrnější. Rychlost nabíjení má vliv, při nabíjení dochází k chemické změně, cosi se na elektrodě usazuje (kov, sloučenina, z hlavy nevím). Při pomalém nebo rychlém nabíjení to má trošku jinou strukturu. Pro vybíjení velkými proudy se radí nabíjení velkým proudem a naopak, pro malé odběry nabíjet menším proudem. Třeba baterie z Lidlu, ty novější povolují nabíje max. 480 mA, což není vyloženě málo, ale Eneloop dovolu nabíjet proudem dokonce 2000 mA, dnes někdo psal (já myslel jen 1000 mA, z hlavy si nejsem jist). Vlastně lepší články se spokojí s méně náročnou nabíječkou, není třeba je testovat a vyřazovat ty špatné. V balení 4 článků z Lidlu, tak některé měly požadovanou kapacitu (zhruba), jiné měly asi poloviční. Ty novější s menším samovybíjením jsou snad lepší, ale zboží z Lidlu má dosti proměnlivou kvalitu, někdy slušné, jindy dosti mizerné. Pak skutečně jedna, dvě špatné baterie znamenají dosti menší napětí a auto nejezdí. Ono vůbec, mít více baterií v sérii, to vede k rychlému zničení. Když se baterie zcela vybijí, tak může dojít k přepolování. U dvou baterií to tolik nepoškodí, jak je baterií více, tak pak může být dost velký proud, který nabíjí ten nejslabší článek opačnou polaritou. Chce to buď baterie měnit o něco dříve, na konce změřit u všech napěti. Nebo koupit nějaké dosti kvalitní, které budou opravdu mít stejnou kapacitu, v té se bou lišit jen nepatrně.

                            0 0
                            • 01carbon  

                              prestante tu blabolit neco o baterkach – formatovani.

                              tazatel – zjistit vybijeci krivky kazdeho clanku, vybrat do packu stejne – bud nejaky kamarat s prislusnym pristrojem, komercne to je nesmysl – koupit novou sadu

                              0 0
                              • zdenek  

                                Navíc se tomu neříká formátování, ale formování. Formátuje se disk…

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Vycházím z terminologie, kterou užívají prodejci při nabízení zboží. Formátování, formování, refresh, oživení. Hlavně mi serou lidi, co chytají člověka za slovíčko a vědí o podstatě hovno.

                                  0 0
                                  • zdenek  

                                    Že to říkají prodejci neznamená, že je to správně.

                                    Klid. Jen se tě chtěl upozornit, abys to zbytečně nešířil dál.

                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      To ani netvrdím ale beru tu terminologii jako takto užívanou.Asi nejlepší označení v češtině by bylo oživení nebo obnovení článků k angl. refresh.

                                      U některých starých, méně kvalitních článků skutečně po provedení režimu oživení článků, tj. opakované nabíjení a vybíjení s měřením kapacity skutečně vedlo ke zvýšení kapacity. U většiny to ale nepomohlo, kvalitní články fungují lépe a tento režim nevyžadují. Větší cenu spíše může mít samotné měření kapacity, kdy lze snadno zjistit, jakou kapacitu článek skutečně má. U nových je lepší ho chvíli použít, tj. vybít třeba při svícení, nabít a po pár cyklech teprve změřit. Kapacita potom může být trošku vyšší.

                                      0 0
                                      • 01carbon  

                                        Kdyz o tom nic nevim, tak o tom neplácám blbosti.

                                        Uvedeni do chodu technnologie Nixx se skutecne použiva ale jinak nez to co tu pisete.

                                        Tak si o tom alespon neco prectete.

                                        0 0
                            • K2  

                              Díky za info, asi se novým 2 sadám nevyhnu.

                              Původně jsem chtěl vytěžit něco z těch cca 12ti článků, které se mi válí v šuplíku.

                              Pack mám sestavený formou bateriového pouzdra, takže baterie budu nabíjet každou zvlášť.

                              Jakmile poklesne napětí, tak se auto nechce ani pořádně rozjet, motor cuká ale nejede. Do nuly baterie moc vybít v tom autě nejdou

                              0 0
                              • Prazak0  

                                Ten pokles napětí při tak velkém počtu baterií v sérii, tak tam patrně bude jeden či několik článků vybitých či prakticky vybitých a hrozí přepólování. Nebylo by od věci po vyndání článků z pouzdra je přeměřit. Na každém by mělo být napětí aspoň 1.0 V. I když krátkodobě článek bude vybit na nulu, tak po ukončení odběru, pokud nebyl zcela vyčerpán, tak se tam nějaké malinké napětí objeví. Chytrá zařízení mívají elektroniku, která odpojí napájení při nějakém poklesu napětí. Ale u více článku tu je riziko, že ostatní budou mít plné napětí a pokud jen jeden poklesne, tak se to neuhlídá. Takže asi články kontrolovat, jak jsou na tom po vybití sady.

                                0 0
                                • K2  

                                  Tak jsem koupil 8ks baterií IKEA a po instalaci to má odpich srovnatelný s alkalickými AA 1,5V

                                  Zatím spokojenost, výdrž jsem ještě nestihl otestovat. Pokud to dá 2–3 15–20 min hry tak spokojenost

                                  0 0
                                  • 01carbon  

                                    nevybijet pod 0,8v/clanek

                                    0 0
                                    • K2  

                                      Změřím to, až se auto nebude chtít rozjet a uvidím, jaké tam bude napětí…

                                      0 0
                                    • Prazak0  

                                      Ono fakticky už pod napětí 1,0 V tam není žádná využitelná energie. Pro NiMh není problém hluboké vybití, problém je hluboké vybití článků v sérii. Protože může dojít k přepólování, pak mohou nastat nevratné změny. Ale i když by se články vybil jen jednotlivě, tak hluboce vybité není dobré skladovat, nějaké chemické procesy. Pro delší skladování nejlépe na nabité, nemusí být zcela, ale když budou zcela nabité, nic se neděje.

                                      Chce to změřit si opravdu napětí všech článků, ideálně hned po vybití v tom autě. I nepatrné rozdíly v kapacitě můžou způsobit to nabíjení v opačné polaritě, zkrátka jeden článek je vybit, ostatní ještě ne. Takže když bude patrné např. snížení rychlosti auta, tak radši už nevybíjet a přeměřit.

                                      0 0
                                      • 01carbon  

                                        prestante tu psat blbiny a neco si o tom prectete

                                        0 0
                                      • K2  

                                        Tak auto dalo cca 3–4 15 min hry, za mě OK. Auto pak už nechtělo jet a zatáčet souběžně.

                                        Změřil jsem zbytkové napětí na článcích a všechny měly shodně 1,29V – to mi připadá poměrně hodně. Baterky jsem hodil na nabití proudem 0,5A

                                        Zřejmě auto na provoz potřebuje vyšší napětí – ještě to párkrát vyzkouším a ještě pořád zvažuju ten článek z 10 ks AA, který by udržel v článku vyšší napětí a delší provoz auta.

                                        0 0
                                        • Prazak0  

                                          Zbytkové napětí je dvojí, jedno při samotné zátěží, to může být docela nižší. Potom bez zátěže se článek vzpamatuje a napětí trošku stoupne. Ale 1.29 V je docela dost, vypadá že by to ještě vydrželo nějakou dobu. Ale určitě je lepší skončit o trošku dříve než moc pozdě. Nabíjecí proud 0.5 A bude v pohodě, to není vyloženě pomalé nabíjení, ani nějaké rychlé, takový střed. Ano, více článku by dalo vyšší napětí, jak zareaguje hračka, těžko říci. Ale i nyní by šlo asi provozovat déle. U částečně vybitých baterií tam je třeba 1.22 V a stále tam je plno kapacity. Ale při vybíjení menším proudem se články chovají jinak. Jestli ale, zdá se, tam ještě dosti kapacity zbylo, tak stejné napětí tam bude. Rozdíl v kapacitě se projeví až na konci, některý článek bude mít pak menší napětí, ostatní zatím trošku vyšší.

                                          0 0
                                        • wladeq  

                                          Vyssi napeti ti neda delsi „jezdeni“!!!…da autu vice stavy, bude zivejsi… nemusis se ale bat, motor nespalis, mnohem driv odejde ta chaba elektronika co tam bezpochyby je ;). LiPo je v tehle cenove relaci asi overkill, ale pokud chces nejlepsi mozny vysledek, nabastlil bych tam zrovna je. 11.1V, triclanek, nevim kolik presne je tam z obchodu

                                          edit: samozrejme zalezi na tom, kolik je tam na ty clanky mista…ale beru, ze pokud se tam vejde 10×AA, tak i tri Lipo, treba 18650

                                          0 0
                                  • Prazak0  

                                    Tak snad budou sloužit dobře, já s nima mám zkušenost velmi dobrou, i když pro klasické svícení a ne pro pohon hračky.

                                    0 0
                          • Tom-T45  

                            Jestli to není nějaké auto ze supermarketu ale skutečně RC model, tak to s běžnými AA akumulátory fungovat nebude. Modelářské akupacky jsou stavěné na mnohem větší vybíjecí proudy.

                            0 0
                            • deekay  

                              Jestli je tam ted 8×AA 1.2V NiMh, tak to bude spis hracka, nez poradny RC model.

                              0 0
                              • wladeq  

                                Tak treba traxxas šestičlánky s uspechem prodava (i kdyz teda nechapu kdo, a proc, to chce zivit NiMh zlem). osmiclanky se asi cpou to tech neefektivnich hracek (soude dle vizaze toho packu)

                                0 0
                                • K2  

                                  Ano, je to hračka, celkem hezké terénní auto 4×4 s dobrou terénní prostupností – takový trucktrial auto za cca 800 Kč

                                  Akupack byl sestaven z článků 8×AA NiMH 700mAH a samozřejmě už odešel do věčných lovišť

                                  Na 8 NIMH starší články se mi to zatím nepodařilo rozjet, ale když jsem to nakrmil 8 tužkovkami tak to hezky jezdilo 1 den.

                                  Zvažuju do toho nacpat pouzdro na 10 AA a používat to s běžnými NMH – pokud jim nebude vadit to zapojení do serie

                                  Pokud by vás napadl nějaký malý lehký 12v článek, který by se dal dobíjet např Auto/moto nabíječkou /mám i tu malou udržovací) tak budu rád…

                                  0 0
                                  • Prazak0  

                                    U té sestavy 8× AA NiMH mě zaráží strašně malá kapacita článků. Ta kapacita odpovídá spíš AAA, i ty mívají třeba 950 mAh. Běžné Eneloop mají cca 2000 mAh, články Idea Ladda dokonce 2400 mAh. Jinak pokud to auto bylo tak levné, pak možná tam daly nějaké dosti mizerné baterie. Dát tam normální, pokud jsou AA, tak by mohly pak zajistit delší výdrž. A i tak, asi bych nenechával zcela vybít provozem, zvl. když články budou mít větší výdrž a nabíjel dříve, nabíječka si s tím poradí, odpojí článek sama včas.

                                    0 0
                                    • zdenek  

                                      To by naznačovalo, že tam má akumulátory pro větší proudy. Ty mívají nižší kapacitu.

                                      0 0
                                      • Prazak0  

                                        To by spíš odpovídalo akumulátorům NiCd, které dokážou dát opravdu větší proudy, kapacitu mívaly před lety 500 mAh, později 700, ty nejlepší se sintrovanými elektrodami i 900. Nebo tam daly nějaké ošizené NiMh, co jsou levné, prodávají se pod názvem light a obvykle mají poloviční kapacitu.

                                        0 0
                                        • K2  

                                          Tak jsem to kontroloval :-) u auta byl jeden pack součástí + jsem koupil jeden náhradní. Oba jsou 9,6 V

                                          Ten originál je 700 mAh a je to NiCd !!!

                                          a ten dokupovaný je 1200 mAh a je to NiMh !!!!

                                          Prodali mi různé články! Nevšiml jsem si toho. Na oba to chvíli jezdilo a pak přestalo. Nové s tímto konektorem už neprodávají. Nejsem si 100% jistý ani tou nabíječkou

                                          Proto jsem začal tvořit vlastní článek. Na 8 AA alkalické to jezdilo v pohodě jeden den. Zvažuju ten baterypack na 10 NiMh s tím, že nabíjet budu každý zvlášť v nabíječce. Ta moje umí dobíjecí proudy 200/500/cca700 mA

                                          Pokud si pamatuju z minulosti, tak NiMH uměly vyšší proudy než běžná alkalická.

                                          PS: Ještě jsem zvažoval startovací powerbanku, ale ta stojí cca 1200–1500 Kč a pro tohle autičko by to byl zbytečný luxus, ale ultimátní řešení!

                                          0 0
                                          • sodek  

                                            Nemáš nějaký odkaz na autíčko, nebo jak je v tom dělaná elektronika? Třeba řešíš něco, co by se dnes mohlo řešit modelářskými bateriemi.

                                            0 0
                                            • ˘Ö˘ Krab  

                                              Přesně to mě napadlo. Ale zase by musel řešit nabíječku.

                                              0 0
                                            • K2  

                                              Jedna se o tohle auto

                                              https://www.mall.cz/…goliash-rc-d?…

                                              Koupil jsem ho jinde, ale je stejne. Jak uz jsem psal. Na tuzkovky jezdi, hledam cim nahradit bateypack. Radsi 12v nez tech puvodnich 9,6V. S puvodnim packem dalo auto max 20 min a konec. S tuzkovkami to dalo cca 3 detske hry=cca 45 min

                                              0 0
                                              • K2  

                                                Jeste mam doma akupack ze svitilny Solarm Storm 8.4V Lion cca 5ah.ten jsem nezkousel pripojit

                                                Nevim, jestli by stacilo napeti…

                                                0 0
                                              • sodek  

                                                To vypadá skutečně na hračku. Tam moc parády nevymyslíš.

                                                0 0
                                          • Prazak0  

                                            Osobně bych tam pack s více články nedával, vyšší napětí by mohlo vadit jak té hračce, tak z hlediska přepolování slabšího článku to je větší riziko.

                                            NiCd, pokud jsou kvalitní, tak dokážou dávat dosti velké proudy. Ale mají výrazně menší kapacitu při stejné velikosti. NiMh 1200, tak to odpovídá době někdy před 10 lety. Těm NiMh vadí větší nabíjecí proudy víc než starým NiCd.

                                            Koupil bych asi články s nízkým samovybíjením Made in Japan (Eneloop, Fujitsu, Sony) s udávanou kapacitou 2000 mAh. Tyto články snesou velké proudy, při nabíjení i vybíjení, na internetu jsou k dohledání jejich nabíjecí a vybíjecí křivky. Proti tomu články s vyšší kapacitou (2400 apod), taky s typu Eneloop (nízké samovybíjení) jsou schopny dodávat o něco menší proud. Pro to auto by asi taky posloužily. Tuhle verzi bych koupil, kdybych bral Ikea Ladda, jsou levné a opravdu kvalitní. Ale i články s 1900– 2000 mAh zajistí dobu provozu výrazně delší než uváděné staré články. A větší než velká část alkalických baterií. Lepší by byly jen nějaké lithiové jednorázové baterie, ovšem ty jsou dražší než accu NiMh a jen pro jedno použití. Po užívání bych změřil napětí, články nabíjel radši o trochu dříve, nenechával zcela vybít. I když velmi kvalitní články trošku horšího zacházení snesou.

                                            Nabíječka se zdá vyhovující, nabíjecí proud bych volil dle odběru, který bych se pokusil nějak změřit, pokud to technicky bude možné. Pro větší odběry se doporučují větší nabíjecí proudy, na konci když tak nabíjecí proud snížit. To dělají drahé nabíječky samy, takové co stojí 2 nebo 4 tisíce, ty pro běžné domácí použití většinou nemají cenu.

                                            0 0
                    • vasek80  

                      Já mám ještě původní Eneloopy od Sannya. No už to bude dost přes 10 let. Postupně jsem dokupoval novější od Panasonicu a od Fujitsu. Kluci mají spousty hraček na baterky a ovládání. Celé ty roky jsem je nabíjel a odešli mi při tom už 2 nabíječky IPC-1L a teď mám obdobnou, tedy s displejem pro každou šachtu. Celé roky je před nabitím vybíjím a nabíjím na max 700mA a ta nová umí až 1000mA (Eneloop udává maximální nabíjecí proud 2000mA). Letos jsem už vyhodil první stará Sanya ktera se dala nabít už na max 1500 mAh. Někde jsem četl, že naopak tyto baterie vyžadují vyšší nabíjecí proud a 300 je málo a mám to i ověřené, že kolikrát je na pomalu nenabiju, ale vyšší proudem ano. Někdy se stane, že vyndám baterku po 3 letech z ovladače a nejde nabít na víc jak třeba 50 mAh, tak vybít a zase nabít a už jde na 400 a ještě jednou a je tam klidně i 2100 mAh. To jsou mé zkušenosti s tímto typem baterií. Mám jich doma víc jak 100 od každé AA a AAA. Jsou tu okolo samá auta na dálkové nabíjení a vláčky atd…

                      0 0
                      • vasek80  

                        Toto mi vypadlo když do google zadám nabíjecí proud Eneloop. Píše tam ideálně 800–2000. Samozřejmě s kvalitní nabijěčkou s hlídáním teploty.

                        http://www.battex.info/…oop-a-recyko

                        0 0
                        • Prazak0  

                          Znám ty stránky, část věcí je zajímavých, ale pár věcí, co píše, tak pravdu nemá. Já o těch bateriích četl opravdu hodně, většinou v angličtině. Četl jsem i dosti dlouhé pojednání o tom, jak se chovat k NiCd článkům. Autor se odvolával i na to, jak postupuje NASA. Byla to vysvětlováno i z hlediska elektrochemie, reakce, které tam probíhají, konstrukce baterií atd. A pak tu mám zkušenost původně z NiCd, poté s NiMh články od začátku 90. let, tj. nějakých 30 let je používám, sleduji i životnost a další chování.

                          0 0
                        • Prazak0  

                          Jen doplním, co ten pán píše a nemá pravdu. Ty články, které mají nízké samovybíjení, tak opravdu to není o tom, že se koupí „přednabitý“ článek a nemusí se dobíjet před použitím. To by byl malý přínos, stačilo by jen nové baterie nabít, i u těch s nízkým samovybíjením je nové ještě dobiju na plnou kapacitu. Ale ty baterie mají trvale nízké samovybíjení, uvádí to výrobci a ve skutečnosti to tak je. Možná časem, když články zdegradují, tak to samovybíjení se zvyšuje, to platí o všech bateriích. Myslím, že ty nejstarší mám už staré aspoň 10 let, takže trošku zkušenosti s nimi mám.

                          0 0
                      • Prazak0  

                        Tak četl jsem ve více zdrojích, že všechny ty značky vyrábí v Japonsku jedna továrna. Pozor ovšem na články, stejná značka, ale bude uvedeno Made in China. Sice značkové, ale přece jen nebude vyrobené v Japonsku. Já zdegradované baterie spíš přeřazuji, místo světla na kolo do obyčejné baterky, nebo ovladače k televizi, do budíku ap.

                        Výše nabíjecího proudu, výrobci píší ledacos, ne vždy jejich cílem je maximální užitek pro zákazníka. Proto i dosti nabíječek je nešetrných. Např. baterie z Lidlu mívají povolený největší nabíjecí proud 480 mA (ty starší typy asi méně). Nejlepší baterie vydrží více, ale z hlediska životnosti to nemusí být optimální. Pokud při nabíjení se zahřívají, tak když tam je nějaký plastový separátor, tak časem to teplo ho zničí. Ale je pravda, že pro velké odběry se doporučuje rychlonabíjení velkým proudem, pro odběry malým proudem spíše pomalejší nabíjení. Baterie pak poskytne nejvyšší reálně využitelnou kapacitu. Dle mého názoru je nejlepší nabíjecí proudy mít spíše menší, i když ne zas těch C/10. Nabíjím tedy proudy 300, 500 nebo 700 mA. Nabíječka mi umožní i 1000mA, ale to bych užil jen krátkodobě, pro vybítý článek, pak napětí snížit. Pokud nabíjím nabíječkou integrovanou ve světle, tak tam je proud asi 600–700mA, baterie po nabití, pokud světlo otevřu, jsou slušně zahřáté, nechám-li plně dobít. Kdy vytáhnu a nabíjím v nabíječce na najakých 300 mA, zahřívání je podstatně menší. Vybíjecí proud je kolem 400mA, možná trochu méně, takže nabíjet velkým proudem nedává smysl ani z tohoto hlediska.

                        Jiná věc je formátování baterií, tj. cyklus plného nabití, otestování kapacity vybitím na nějaké napětí (cca 1,0 V), opět nabití a otestování kapacity. Některé články se tak oživí, pokud u nich došlo k tzv. paměťovému efektu. U NiMh ale tento proces obvykle není potřeba. A je-li baterie poškozená jinak, např. snížená kapacita, tak toto už nepomůže, jen se přidá několik cyklů a o ty sníží život baterií.

                        0 0
                        • vasek80  

                          Však jsem také psal, že první Sanyo Eneloop mám víc jak 10 let (dle fotek 2009) Vůbec neodhadnu počet nabíjecích cyklů, ale než jsem přešel na světlech na 18650, tak jsem 3 roky jezdil večerní švihy s klukama do jednoho kempu na pivo dost často a Každá vyjížďka bylo nabíjení, takže první roky to možná bylo 50× do roka a pak tak 20×. Tedy můžou mít po 11 letech něco pod 500 cyklů a 2 z 4 původních mají max kapacitu 1500mAh. Nyní jich budu mít doma tak 50 kombinaci AA a AAA a to tchán koupil synovi 2 tanky na dálkové ovládání, které dohromady vezmou tuším 28 baterií (to už další kupovat nebudu).

                          Tedy bez problémů mi vystačí 10 let hodně aktivního používání i s vybíjením před nabíjením a nabíjením na 1000mAh. Možná tedy omezím vybíjení, ale nabíjet je nižším proudem dle mě nemá smysl. Takto jsou do 2 hodin plné.

                          0 0
                          • Prazak0  

                            Vybíjení dávalo smyslu u nabíječek s časovačem. Nebo se užívá při formátování nebo testování baterií. Ale baterii daleko víc prospívá, když pravidelně je vybité ne tak hluboko a i u nabíjení by bylo optimální ukončit o něco dřív. Někdy to dělám, na nabíječce si zobrazuji napětí a odpojím třeba u 1.49 V, případně rukou sahnu, nakolik hřeje. Ale kvalitní baterie vydržely to vybíjení, méně kvalitní by asi dávno odešly.

                            0 0
                        • Smazaný účet  

                          Já mám taky ještě původní Eneloop od Sanyo a mám k nim i tu jejich originální nabíječku, na štítku je uvedeno pro nabíjení AA 550mA, pro AAA 380mA, pak je tam ještě uvedeno FUSE: T2AL 250V to nevím co znamená

                          0 0
                      • sodek  

                        Co máš místo IPC-1L?

                        0 0
                          • sodek  

                            díky

                            0 0
                          • zdenek  

                            Vylepšili už konečně tlačítka nebo jsou pořád s tak necitlivým stiskem jako u starší verze?

                            0 0
                            • vasek80  

                              Mám ji půl roku a těžko říci. Cvaká to jistě přes relatině vyšší odpor. Je to 100% rozeznatelné, že cvakne.

                              0 0
                              • zdenek  

                                U té starší s nimi byl problém už od nova. Je potřeba najít správné místo na tlačítku, kde mačkat. Žádná mechanická odezva na stisk. Tohle fakt nezvládli.

                                0 0
                                • vasek80  

                                  Ta moje má tlačítka super, lepší než IPC-1L. Ty jsem měl 2. Starou s tuším 5V zdrojem, která zlobila od začátku ale vydržela možná 8 let a druhá s 12V zdrojem odešla cca kolem 2 let. U první svítil komplet displej všechny znaky a druhá se jednoho dne vůbec nezapnula.

                                  0 0
                                • MirosPikos  

                                  Nevím jak moc starší, tu svojí mám přibližně 3 roky a nikdy žádný problém.

                                  0 0
                            • Prazak0  

                              Bohužel u těchto nabíječek jsou tlačítka nejslabší částí. Elektronika vydrží, ale tlačítka časem přestanou fungovat. Pak nabíječka funguje jen v základním režimu, tj. vložit baterii a nabíjí defaultním proudem.

                              0 0
                              • sodek  

                                Mně nějak zlobí zrovna ta elektronika. Nabíječka se občas resetuje. Zapojíš do zásuvky, položíš, díváš se na display a najednou se resetuje. Někdy to udělá při vkládání aku, jindy třeba dvakrát při pokusu o vložení a nabití 4ks. Ani je tam kolikrát nestačím všechny usadit a jindy zase klid. Kontakty i zdroj vypadají v pořádku, tlačítka taky.

                                0 0
                                • Prazak0  

                                  Jedna nabíječka FK mi taky zcela odešla, ta jen zobrazovala napětí a stav nabití, pak najednou konec, zobrazuje nesmysly a nenabíjí. U té Voltcraft, tam jen tlačítka. U nové řeším tak, že tlačítka nemačkám zbytečně a počítám s tím, že časem možná to přestane sloužit. Dříve i hloupější nabíječky, v podstatě co jen nabíjela a odpojovala pomocí delta V, tak stále ke 2000Kč, přitom v době, kdy ty platy byly asi poloviční, tj. v r. 2000.

                                  0 0
                                  • sodek  

                                    Jsou ještě nějaké rozumné alternativy, kromě IPC-3, co postoval vasek80?

                                    0 0
                                    • Prazak0  

                                      Třeba Voltcraft IPC-1L, ale to je možná ještě dražší. Tady jsou dva typy nabíječek, pokud chci nějakou, která umí dělat testování, refresh režim (formování, formátování oživování – terminologie prodejců je různá), atd. – ty jsou dražší. V současnosti v nabídce toho moc nevidím a stojí buď kolem tisíce, nebo levnější verze od FK o pár stovek méně.

                                      Pak jsou nabíječky, které nabíjí vhodným proudem, odpojí při delta V, tj. poklesu napětí po nabití článku, na běžné nabíjení zvl u kvalitních článků stačí. Tady třeba základní nabíječka z Ikey za nějakých 200Kč, nebo nabíječka podobná parametry této https://www.zahrada-naradi.cz/…-111733.html.

                                      Takových je víc, já kupoval Panasonic i se sadou 4 Eneloop článků AA, stálo to celkem 500Kč.

                                      0 0
                                      • sodek  

                                        Asi mi tak nejde o korunu jako o to, abych nepořídil nepoužitelný šunt.

                                        0 0
                                        • Prazak0  

                                          Osobně mám lepší zkušenost s Voltcraft než s FK, i když nabíječky FK dělají totéž. Ale nelze usuzovat jen z toho, že jedna nabíječka mi odešla, zatímco u Voltcraft odešla jen tlačíta a v zákl. režimu nabíječka dál funguje. Ta nabíječka z Ikey bude velmi dobrá, jakási kopie Panasonicu. Nebo koupit nabíječku Panasonic i s články, já to před pár lety koupil za 500kč v akci, nyní jsem viděl, že to stojí jen o trošku víc, snad 550. Dobré články zas nějakou supervybavenou nabíječku nepotřebují. Co by měla mít: nabíjet každý článek zvlášť, ne po dvou v sérii, odpojení delta V, rozumný nabíjecí proud. Takových nabíječek je plno, obvykle různé noname (nebo spíš méně známé značky), nějaký rozptyl v ceně tu je.

                                          0 0
                                          • vasek80  

                                            Jsem to nedočetl a výše psal, že mě zase odešly 2 Voltcrafty u obou elektronika a 3 už jsem nekoupil. U té FK jsem si alespoň schoval záručák.

                                            0 0
                                          • sodek  

                                            Nemáte někdo přehled, jestli má smysl pořizovat třeba NItecore řada UM něco, případně něco z řady Liitokala?

                                            0 0
                                            • madhence  

                                              Cca před rokem jsem pořídil Liitokala LII-500. Ale moc k tomu neřeknu, umí to různý blbiny, ale já prostě potřebuju nabíjet. Tak nabíjím a jsem spokojený. Za ty prachy…

                                              Co to neumí: když nám akumulátory vybité do mrtě, tak to akumulátory nepozná. Musím mít ještě hloupou nabíječku, která je dobije aspoň trochu.

                                              0 0
                                              • Jery01  

                                                No tak to jsem zvědav jak to bude fungovat, mám tu samou nabíječku na poště :) ale hloupou nabíječku jsem ještě nevyhodil, tak dobré vědět.

                                                0 0
                                              • Pijer  

                                                Dobré vědět, já už se pár starých článků, které se v Litokala tvářily jako mrtvé, zbavil. Nelituji toho, stejně byly letité a na současné poměry s nízkou kapacitou, a tak jsem většinou dával přednost novějším kouskům :-)

                                                0 0
                • Jenda  

                  Přesně, vozím do 0,5W smartek AAA z Lidlu a za zimu spotřebuju tak 2 maximálně 3 sady na každou blikačku, to je tak málo že mě nějak nenapadá důvod se mořit s nabíjecíma baterkama.

                  0 0
          • Nydlak  

            Používám SMART 321R LED

            0,5W 80lm, na 2×AAA baterie. V režimu blikání je to až moc ostré. 30 hod blikání na jednu baterku plně dostačuje.

            0 0
            • Romancero  

              používáš nabíjecí nebo alkalické?

              0 0
              • Nydlak  

                Alkalické, výrobce nedoporučuje nabíjecí.

                Používám ikea.

                Poslední sada byla od Ansmann a ta už bliká podezřele dlouho.

                0 0
                • Prazak0  

                  Ano, tento výrobce doporučuje alkalické baterie, ale sám taky vyrábí světla s integrovanou baterií, sice nějakou lithiovou nabíjecí. Z hlediska svíce je skutečně jedno, co je zdrojem elektrického proudu, pokud tam jde správné napětí a zdroj poskytuje dostatečně velký proud. Alkalické baterie mají malinko vyšší napětí, ale jen na začátku, to napětí pak naopak klesne více než u NiMh článků. Baterie z Ikea jsou japonské výroby a jsou velmi kvalitní.

                  0 0
            • obda  

              Vozil jsem taky, ale při večerních návratovkách s klukama to bylo pro ty za mnou dost nepříjemné (jako všechny blikačky s 0.5w/1W diodou). Ta je fajn, když člověk jede sám. Takže jsem přešel zpátky na kvalitní 3 diodovou Smart 403R

              0 0
              • sodek  

                Teď mi přišla Xlite 100 Cubelite II. Nedokážu udělat recenzi, ale nevypadá to zle.

                0 0
          • jirkaRS  

            Rozumím ti. Taky mám malé děti i hypotéku. Dlouho jsem odolával, ale právě že mám doma děti, chtěl jsem něco bezpečnějšího pro provoz na silnici a nelituji. Je pravda, že 5K ke dost peněz ;-)

            0 0
        • ULPA  

          Souhlasím, s garminovým radarem se mi jezdí pocitově lépe..

          0 0
      • Hrabex1  

        superflash byla neodolnosti vuci vode vzdycky povestna

        0 0
    • nooski  

      Pořídil jsem si teď Moon Nebula a jsem nadšen. V balení 3 druhy držáků včetně úchytu na ližiny, velká plocha COB diod, super výkon a kolem 11 hodin výdrž.

      0 0
      • Jarunak  

        Tak toto bude asi presne co hledam a jeste to lze namontovat na lyziny pod sedlo.

        Diky

        0 0
      • marttoni  

        Díky za tip, hned jsem si jí objednal.

        0 0
        • marttoni  

          Tak zpracování parádní, svítí to luxusně, akorát jsem jí nasadil narychlo teď ráno při cestě do práce a svítilna je rovnoběžně se sedlovkou, tak svítí kus za kolo. Tam se asi musí poštelovat ten šroubek co je uvnitř zámku, že? Bohužel tady nemám šroubovák abych to testnul.

          0 0
      • jIrI___  

        Tu jsem měl taky v merku, ale odradila mě velikost. Vzal jsem nakonec Moon Orion a taky spokojenost. Celkově mě ta značka překvapila, na to že to je onálepkovaná čína…

        0 0
        • nooski  

          Oriony mám taky na základě tvé recenze. Jsou fajn až na pomalou frekvenci blikání. Zase výdrž je parádní a vozím je teď pravidelně jako doplněk k přednímu světlu a právě Nebule vzadu. Někdy se snad dokopu k foto srovnání různých zadních blikaček.

          0 0
        • vasek80  

          Koukal jsem včera na ně v sadě přední/zadní u toho zeleného s…e za 590. Píšou denní blikání 30 hodin. Jak je to vidět za dne? Kdyžtak pamatuješ kde jsi se o nih rozepisoval, jak píše kolega nade mnou?

          0 0
          • vasek80  

            Už jsem si asi vybral. Do předu Moon Mizar a zadní Moon Orion. Ten Orion se mi na předku moc nelíbí.

            0 0
          • jIrI___  

            https://www.bike-forum.cz/…-na-blikacku

            Oriony pro mě mají jedno obrovské plus, které převáží všechny mínusy – fungují i jako odrazka. Ale chápu, že pro někoho je toto naopak úplně nepodstatné :)

            0 0
            • nooski  

              S tou odrazkou to není úplně pravda. Snažil jsem se vytvořit nějaký odraz pomocí blesku a jediné, co světlo neodráželo, byla právě tzv. odrazka na Moonu :-)

              0 0
              • jIrI___  

                To je zajímavý pokus, který by mi mohl rozbořit všechny bábovičky :). Zkusím teda někde vyhrabat klasickou odrazku z kola a porovnat.

                0 0
                • nooski  

                  Hele dukaz misto slibu. 2 nejlevnejsi reflexni pasky, lepici folie z alika na prilbe a Moon :-)

                  0 0
                  • vasek80  

                    Máš odkaz na Alliexpres ty odrazky? Co na ně zasvítit světlem, přeci jen by to bylo bližší světlům auta než ten blesk.

                    0 0
                    • nooski  

                      Hele svetla ve tme budou mit stejny efekt, jako blesk na mobilu ve dne. Vždy zalezi na uhlu, na intenzite svetla atd. Kazdopadne ty odrazky na blikackach Moon jsou uplne k nicemu. Co se tyce te folie, tak ji mam doma roky. Staci hledat adhesive reflective tape a vysledku je plno.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Vzhledem k tomu, jak málo je té reflexní fólie potřeba, tak se dá koupit v metráži kamioňácká originální Scotch. Těch pár korun už snad cyklistu nezabije, odrazivost a trvanlivost nad očekávání.

                        0 0
        • mm  

          Natekla mi do MOON Orion voda. Přes plast vidím převalující se kapky. Stalo se vám něco podobného? Kromě mokrých cest a sněhu do kontaktu s vlhkostí nepřišla. Nabíjecí konektor vždy důsledně zaklapnutý. Blikačka se kvůli tomu i sama vybila do nuly.

          0 0
          • MatS  

            To bych reklamoval, pokud vyrobce uvadi IPx5, kde je odolnost vuci strikajici vode pod vsemy uhly pri prutoku 12,5l/min a tlaku 30kN/m2 po dobu az 3min.

            0 0
      • krokus  

        Vyndat tu blikačku z držáku (na sedlovce) dá docela práci, skoro se bojím, že urvu tu plastovou páčku. Ale možná je to jen blbej pocit.

        Svítí to teda moc pěkně.

        0 0
        • nooski  

          Já spíše bojuju s nasazením, ale chce to grif. Sundání úplně v pohodě.

          0 0
          • krokus  

            Při nasazování je podle mě potřeba docela silně zmáčknout tu páčku, stejně jako při vyndavání. Druhá možnost je teda sundavat blikačku i s držákem.:-)

            0 0
            • babkanakole  

              +1

              Dospěla jsem k sundavání komplet i s držákem jako rychlejší variantě.

              0 0
        • jIrI___  

          Já se u Orionu naopak nemůžu nabažit magnetického upnutí, to je snad nejpříjemnější sytém na který jsem narazil.

          0 0
      • krokus  

        Přijde mi, že rychlost blikání je relativně malá, kor v denním režimu. Doufám, že mě kvůli tomu někdo nepřehlídne. Asi je to jen takovej blbej pocit…

        0 0
    • Romancero  

      tohle je snad možný jen na B-F!!

      tady lidé umírají na covid, brzo bude vyhlášen vyjímečný stav..a vy tady řešíte nějakou podělanou blkačku!! :-)

      0 1
      • nooski  

        Tak jízda ráno do roboty, kde vydělávám peníze, by bez pořádné blikačky znamenala podstatně závažnější problém než covid. Sražený někde po tmě ve škarpě pak budu mít čas přemýšlet o různých věcech.

        0 0
      • BB  

        tak třeba v obleženém Leningradu, kde hlady umíraly desetitisíce lidí uspořádali cyklistické závody a měla tam premiéru Šostakovičova symfonie Leningradská. Takže ta podělaná blikačka i v téhle blbé době není od věci.

        0 0
      • gersa  

        Nejhorší smrt je z vyděšení :)

        0 0
    • Jarunak  

      Tato blikacka vypada take zajimave

      https://www.mall.cz/…e-rear-black?…

      0 0
    • Smazaný účet  

      Teď jsem na šel na Alze Moon Nebula. Koukni na to:

      https://m.alza.cz/…d5685156.htm

      0 0
    • vasek80  

      Tak jsem právě objednal obě blikačky. Nakonec vyhrála značka moon a jejich magnetický držák, ikdyž mě zprvu zlákal Cerberus. Dozadu jsem vzal Orion a dopředu Mizar. Tam to nabíjení je ještě dokonalejší.

      0 0
    • Jarunak  

      Dnes v podvecer jsem prejizdel po okrskach z chalupy na byt cca 200km a sledoval osvetlene cyklisty.

      Vetsina mela blikacky jako bludicky.

      Kluci, opravdu to chce poradna svetla, vubec vas nebylo videt a kdyz tak az na posledni chvili.

      0 0
      • Prazak0  

        Já mám blikaček plno, postupem let se zlepšovaly vlastnosti LED, takže jsem občas si koupil novou. Ale i ty staré svítí v zásadě přijatelně, lépe než třeba světlo na dynamo, kde vzadu byla žárovička půl wattu.

        Ale viděl jsem i blikačky v cenách velmi nízkých, za 30kč, takže pak asi moc nesvítí. Nedokážu posoudit, toto jsem si nekupoval. A taky, pokud někdo jezdí na nenabíjecí baterie a současně šetří, nechce je vyhodit, tak pak světlo sice svítí, ve tmě trošku vidět je, ale na silnici, která je osvětlená, to světlo moc vidět není. Zadní světlo, to jde člověku ještě víc o život jak světlo přední. U mnoha lidí by pomohlo jen dát nové baterky.

        Zadní světlo nemusí být zvlášť silné, myslím že nějakých 5 lumenů by mohlo stačit (to je možná ta půlwattová žárovička u světel na dynamo). Pokud je ovšem světlo slabší, pak vidět už skoro není. Nejhorší je osvětlení (v obci), které není tak silné jako ve dne, ale přesvětlí slabá světla z kola.

        0 0
        • Tom-T45  

          Zadní světlo nemusí být zvlášť silné? Stačí výkon půlwatové žárovky na dynamo?

          Poté co jsme tu celou dobu řešili světlo s co největším výkonem a výdrží jsem rád, že nám konečně někdo vysvětlil, jak jsme se mýlili.

          0 0
          • Prazak0  

            Občas vidím lidi, co takové kolo s dynamem mají, typicky při přejíždění na vesnici nebo po městečku. To světlo vidět je, i v té osvětlené obci. Ty bludičky, co nejsou téměř vidět, tam to množství světla je ještě dosti menší. Nikomu neradím se osvětlovat podle asi stále platné normy pro osvětlování kola. Za současných technologiích to není nutné, ale je to určité minimum, které už značně zvyšuje bezpečnost.

            Zvlášť silné zadní světlo, tak tady si myslím, že v reflektorové optice při trvalém svícení mi přijde 80 lm moc, může to oslňovat auta, kdežto 40 lm je i tak dosti silné. Já to řeším volbou blikacího režimu, kde záblesk je silný, ale krátkodobý. U světel, co mají přes 100lm, tak ta nemusí vadit, ale záleží na optice. Reflektor se mi nejeví moc vhodný, nějaký pás Cob led vadit nemusí.

            0 0
            • Tom-T45  

              Chci takové světlo, které bude ten za mnou vidět za jakýchkoli podmínek i v okamžiku, kdy mě míjí auto v protisměru. Nějaká slabá bludička je v takové situaci naprosto k ničemu.

              0 0
              • Prazak0  

                U silných světel je problém, aby neoslňovalo, ještě víc to platí pro některá přední světla, co blikají, svítí silnou intenzitou, je to velmi nepříjemné. Přijde mi, že blikací režim u diody co svítí 80lm je zcela dostatečný. Myslím, že sám mám blikačky dosti silné, nevozím nic, co by nebylo vidět a nebo jen splnilo těsně předepsanou normu, tj. svítilo jak ta žárovička na dynamo.

                U silných světel bych asi vybíral, kde bude svítit nějaká polocha, tj. typu Cob Led. Tam bych se nebál i stovek lumenů.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  COB jsou dobré dopředu právě a jen jako (drahá) blikačka, výhodou je viditelnost ze všech úhlů. Silná světla nemají moc na výběr, diody jsou v nich vesměs tytéž. Liší se optika, bin a řídící elektronika.

                  0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Zadní světlo nemusí být zvlášť silné, myslím že nějakých 5 lumenů by mohlo stačit (to je možná ta půlwattová žárovička u světel na dynamo).

          Teď jste to zabil.

          0 0
        • Potkan007  

          Zadní světlo potřebuju silnější, než přední, protože co se děje před kolem vidím a jsem schopný ovlivnit. Co se děje za mnou netuším a nezměním. Musím spoléhat na to, že mě zbytek provozu vidí.

          0 0
          • wladeq  

            V aute to mas taky tak? Tyvole, co se to tu zas sešlo

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Asi permanentní mlhovkář.

              0 0
              • nooski  

                Nebo stálý sešlapávač brzdového pedálu v koloně. Taky fajn zvyk…

                0 0
              • Potkan007  

                Mlhovkář ne, jen mám zkušenost s ustláním si na zemi, protože rozespalý řidič nekoukal – jednou jako cyklista, dvakrát jako chodec na přechodu. Vážně není o co stát.

                Auta a kola jsou v úplně jiné pozici. Auto je v provozu rychlé, obtížný hmyz jako je cyklista a zbytek provozu dojíždí, takže kouká před sebe. Cyklista jede pomalu a to, co ho ohrožuje, se k němu blíží téměř výhradně zezadu. Jestli se ke mně blíží auto, ví o mně a jede půl metru vlevo, nebo o mně neví a jede mi přímo do zad, fakt nerozliším, pardon.

                V zimě jezdím za tmy po městě, všude lampy, takže na cestu vidím a potřebuju být vidět. Vzadu mám jednu červenou blikačku na zádech, druhou na sedlovce, abych byl vidět za každé situace i kdybych třeba jednu zakryl. Vepředu mám jeden 5cm LED pásek, intenzitou něco jako denní svícení auta, takže zepředu jsem vidět (ale sám spoléhám obvykle na lampy), zezadu jsem nepřehlédnutelný.

                0 0
                • Prazak0  

                  Fakt je, že silněji osvětlené kolo budí větší respekt, auta se mu vyhýbají větším obloukem než když je osvětlení jen menší, sice třeba dostatečně dle normy, ale ne tak intenzivní. Intenzivní zadní i přední světlo ovšem v obci tolik vidět není, hlavně zde hrozí to objíždění s malou vzdálenosti od jezdce. Mimo obec by ale stačilo zadní světlo méně intenzivní. V noci třeba v obci 80 lm vzadu, mimo obec klidně 40lm.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    A kolik má ta 0,5W zadní žárovka na dynamo? Má těch 80 nebo těch 40 lm? :-)

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Ta žárovka vzadu bude stále asi platnou normou pro osvětlení kola. Žárovka 100 W vydává asi 1300 lumenů, slabší žárovky mají spíš jen 10 lm/W, tady to odhaduji kolem pěti lumenů světla, svítí vláknou, takže určitý jas tam bude.

                      Nikomu neradím mít vzadu co nejslabší světlo, ale bludičky, co nejsou vidět, ty mají daleko i k těm pěti lumenům světla. Světlo s deklarovaným 16 lumeny led Cob, třeba blikačka zadní FORCE COB 16LM je vidět velmi dobře, vnímaná jako silné světlo, nemá optiku, takže z větší dálky tak nebude působit jako silné světlo, od 100 m ale je výborně viditelné i v obci. Je otázka, jestli fakticky to světlo nesvítí o něco více, než se uvádí.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        To je kouzlo COB, protože je oko nevnímá jako čistě bodový zdroj.

                        Znovu a znovu: kritická pro výkon blikačky (pro čelovku platí totéž) není tma sama o sobě. Kritické jsou třeba nízké slunce, jasná obloha po západu/před východem, zebra- stíny, hustý okolní provoz lépe osvětlených vozidel, předměty (stromy, křoví) zasahující až na hranu jízdního profilu, výškově a směrově členité komunikace. Tam všude je potřeba mít velký hrubý výkon zadního světla/blikačky. Ideálně ještě blikání výrazné, ale neobtěžující frekvence, popř. s plynulým náběhem jasu. Tím jsou podpořeny obě základní funkce: zachycení cyklisty (odlišení od rušivého pozadí) a následně jeho jasná identifikace coby cyklisty (a ne třeba upíra s červenýma svítícíma očima).

                        Ve všech výše uvedených případech, ale i některých dalších, je zadní světlo, které je výkonově souměřitelné se světly automobilů/mo­tocyklů, lépe o nějaký kousek silnější, pro cyklistu výhodou až rozhodujícím faktorem zachraňujícím ži­vot.

                        A to už se nebavíme o mlze, i v ne úplně husté se většina světel pod 40 lm začne ztrácet, v hodně husté mlze pak mají výhodu v subjektivním vnímání bodové zdroje oproti COB.

                        [Klasická zadní mlhovka v autě je 21W, tj. teoreticky 21×13=273 lm bílého světla, po filtrování červené složky zůstane kolik, polovina? Pořád se bavíme o něčem jako cca 100 lm. Předpis stanoví 150–300cd.]

                        Normované osvětlení jízdního kola je technický výsměch, který odráží technologické možnosti poloviny minulého století a také hustotu provozu v polovině minulého století. Velmi poučné je sednout si do šedesát let starého obyčejného auta a vyjet potmě, aby si člověk uvědomil, jak málo a špatně svítí proti dnešnímu normálu. Píše se rok 2020, není nejmenšího důvodu, abych svítil 1000× méně, než moderní auta. Samozřejmě, prát 1000lm strobo je hnus, ale 80lm zadní světlo, ani ta 80 lm červená blikačka, nikomu epileptický záchvat nebo slepotu nezpůsobí.

                        0 0
                        • Tom-T45  

                          Dobře shrnuto.

                          0 0
                        • Prazak0  

                          Tak jistě, nakonec i sám jsem psal podobně, kritické není jak to svítí ve tmě mimo obec (i tam je světelný smog, ale světla přece jen je podstatně méně), ale právě v obci, kde není osvětlení jako v denním světle a současně není vidět natolik, aby ta blikačka nebyla potřeba. Nebo při denním svícení, tady je zcela jednoznačně lepší blikačka třeba s 80 lm než jen se 40 lm. Silné světlo způsobí nejen že kolo je vidět, ale auta ho objíždí s větším odstupem než u světel slabších.

                          Před pár lety jsem jel v zimě, na dynamo v náboji, v předu v sérii dvě stětla, cyklista, s kterým jsem se pak dal do řeči, tak myslel, že jede nějaká motorka, bylo to ovšem mezi obcemi. Vzadu taktéž dvě světla, žádná žárovička, ale silně svítící LED, viditelné velmi dobře, stálé svícení.

                          Ty vyložené bludičky, znovu opakuji, ty svítí výrazně méně než ta stále platná norma, tj. mají daleko k té žárovičce vzadu o půl wattu. To je fakt o život, to předpisové osvětlení znamená ovšem určité minimum a výrazný rozdíl mezi tím být osvětlen nebo nebýt osvětlen. Opakuji, vozím výrazně silnější osvětlení, zpravidla blikám vzadu dvěma světly.

                          0 0
                        • Motyll  

                          Mám RTL510, kde píšou 65 lm na denní blikání, 29 noční.

                          Na můj vkus je to za tmy příliš silné a přelepoval jsem polopropustnou­ folii.

                          0 0
                      • vasek80  

                        5 lumen možná při rychlosti 20km/h kdy zvuk dynama připomíná zvuk turba při 130 000 otáčkách. Babička, která se s dynamo osvětlením plazí po obci rychlostí 5 km/h při kadenci 6 odhaduju tak na 1 kandelu.

                        0 0
            • Jarunak  

              Resi se tady blikacka, ktera se da pouzit v prubehu celeho dne, tedy i za svetla.

              0 0
          • jIrI___  

            To je úvaha hodně mimo…

            0 0
          • Tom-T45  

            Vzhledem k povinnosti denního svícení to prakticky vypadá tak, že pro spoustu řidičů to, co pořádně nesvítí, jakoby neexistovalo. Přes den proto jezdím vepředu s 8 W led světlem přepnutým na blikání.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Také si začínám myslet, že je potřeba, aby všichni svítili plusmínus stejně intenzivně.

              0 0
            • Georrge  

              To je podobna prasarna jako motorkari jezdici permanentne s dalkovyma :)

              Ted na podzim jsem byl prekvapen, ze i relativne slabe predni blikacky byly v rannim protislunci dobre videt. Podminkou ale je, ze se clovek musi divat. Pokud cumi do blba, nepomuze sebesilnejsi svetlo. A ridice koukajici pres sebe to pak nuti odvratit zrak, aby se protivne silnemu svetlu vyhli. Takze vseho s mirou :)

              0 0
              • Tom-T45  

                Nemyslím, že je to prasárna. To světlo svítí mnohem méně než potkávačky na autě, které se jako denní svícení používají standardně a s motorkáři s dálkovýma se to fakt nedá srovnat.

                Prostě jen chci, aby o mě dostatečně dopředu registrovala auta před kterými mám přednost a auta v protisměru kvůli předjíždění.

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  A jak to vlastně bliká a jakou intenzitou? Jinak už 3W blikající (ne strobo) LED na plný výkon je tak na hranici, dobrá spíš do mlhy nebo zebra-stínů za letního poledne.

                  0 0
                  • Tom-T45  

                    Není to strobo, normální relativně pomalé blikání. Ve dne je to myslím naprosto v pohodě, problém je k večeru, když se stmívá. Jak se mi to blikání začíná odrážet na značkách, tak to buď sklopím, nebo přepnu na stálé svícení.

                    0 0
                • Georrge  

                  Pokud sviti mene nez potkavacky tak nema 8w nebo je to nejaka cina. 8w led na plny vykon namirena dopredu je uz opravdu silne svetlo a blikani to jeste umocni (tak aspon ze to neni strobo).

                  0 0
                  • Tom-T45  

                    Dobře, přiznávám, je to 8W čínských, takže evropských to bude možná 4 – 5 :-)

                    0 0
          • Prazak0  

            Zadní světlo je jistě důležitější než přední. Za šera je leckdy trošku vidět, jet lze, ale ze zadu hrozí, že mne neuvidí auto. Spoléhat na odrazky nestačí. Jenže přední světlo má osvětlovat plochu vozovky do určité vzdálenosti, která má zaručit bezpečnou jízdu. Zadní světlo, tak tam kouká řidič za mnou přímo do světla, ta intenzita musí být nižší, nesmí oslnit. Světlo není od toho, abych jím mířil na vozovku, tu osvětlovat nemusím, mířím s ním vlastně druhému do očí. Pokud bude mít světlo vysoký výkon (v lumenech), pak se musí pohlídat, aby neoslňovalo, nesmí být nějaký reflektor, ale svítíc plocha obvykle už se snese.

            V jistém smyslu ano, přední světlo někdy nemusí být tak intenzivní, ale zadní by mělo být dosti silné. V absolutních hodnotách množství vydávaného světla ale platí, jak jsem popisoval výše. Světlo, které dopředu svítí 80 lm není zvlášť silné a plocha bude nasvícená slabě. Dozadu je to ale dosti silné světlo.

            0 0
            • rasto  

              nechci Ti nabourávat logiku, ale přední světlo nemusí vždy sloužit k osvětlení plochy vozovky. zrovna ve dne, ale i za šera slouží k tomu, aby byl cyklista viděn. (tj. obdovnou fci, jako zadní!). = velice důležitý aspekt při vyjetí vozidel z vedlejších na hlavní, což vnímám jako největší riziko střetů

              0 0
              • Prazak0  

                To pochopitelně vím, ale pro mě je dosti podstatné i to, aby mi to osvětlovalo vozovku, což je třeba i v obci, jelikož od lamp to bývá nerovnoměrně. Potom silnější světlo je vidět z daleko větší dálky. Slabá blikačka jen upozorní že jede kolo, silné světlo vzbudí víc respektu, občas si ho někdo může splést s motorkou nebo mopedem.

                0 0
          • sodek  

            A proto těm za sebou pálím do xichtu :)

            0 0
    • BikerM  

      Nemáte někdo zkušenost s Knog Cobber lil?

      https://www.knog.cz/…-svetlo/4805

      0 0
      • dasir  

        Mám, naprostá spokojenost. Chtěl jsem silnou blikačku, která je vidět i z boku. Tohle je paráda.

        0 0
        • Milosch  

          Jen 8 světelných režimů? A není to málo za tu cenu hodně přes litr?

          0 0
          • Kouba_2005  

            A kolik jich reálně používáš? 2? 3?

            0 0
            • Milosch  

              Odpálil jsem to ještě před smajlíkem. Je to samozřejmě děs se tím proklikat, ale pro Číňana to je jako s těmi pruhy od Adidas. Já si osobně vystačím se dvěma režimy…

              0 0
      • Kouba_2005  

        I tohle https://www.knog.cz/…k-black/1900 je super, z boku teda nic moc, ale magnetickej držák je parádní.

        0 0
    • Georrge  

      Byt videt je dulezite, o tom zadna, ale ty ultrasilne blikacky jsou zlo :D po ranu v rozespalem stavu je kazdy blik jako jehlou do oka :D a jeste lepsi jsou cyklisti na cyklostezkach, kteri maji predni svetlo, se kterym by se dal nasvitit stadion, nastavenou na blikacku :) ano, sice vidis ze tam neco jede, ale protoze jinak vidis uplne hovno tak to proti nehodam moc nepomaha :D

      Za me je lepsi vice slabsich zdroju, nez jeden prehnany.

      0 0
      • jIrI___  

        Silná přední světla na strobo jsou kapitolou samou pro sebe. Často je potkávám i na neosvětlených cyklostezkách, když ráno jedou šichťáci na šestou do rachoty, a osobně nechápu, jak s tím může jezdec vůbec jet a že mu to silné rychlé blikání v naprosté tmě nevadí…

        0 0
        • nooski  

          Tomu taky nerozumím a dotyčný by si zasloužil sedět hodinu před svým blikacím světlem, aby pochopil, jaká cypovina to je. Bohužel s rozmachem dostupných čínských XXXlumenových světel je to jev stále častější.

          0 0
        • Georrge  

          Presne tak, vzdyt to musi byt neprijemne i pro nej. Zvlast kdyz clovek jede po neosvetlenem, to prece chces aby ti svetlo osvetlovalo cestu a se strobo nemuzes na cestu poradne videt. Krom toho, ze samotne blikani po dobu cele cesty musi byt na palici…

          0 0
        • sodek  

          Souhlas. Jako řidič za volantem bych některé blikačkáře, ale i trvalé svitíče zastřelil na místě. Jako cyklista si dávám pozor na montáž u sebe a u manželky, abychom neoslňovali.

          BTW, teď mi přišla nějaká čajna, která je při blikání tak nepříjemná i při pohledu zezadu, že si tento režim nedokážu na řidítkách představit, bez ohledu na naklopení.

          0 0
          • nooski  

            Doufám, že stejný přístup máš k chronickým mlhovkářům a drtičům brzdového pedálu za volantem.

            0 0
            • sodek  

              Mám, vím jaký problém dělá nadměrné osvětlení mým očím. Tak se snažím neoslňovat druhé (ať už jedu v plechovce, na kole, nebo jako pěšák). Já v podstatě kolikrát třeba na křižovatce na červené zatáhnu elektrickou ruční brzdu, abych tomu za sebou zbytečně nevypaloval oči.

              0 0
              • Georrge  

                Podepisuju se, aby to nevypadalo ze nadavam jen cyklistum. Nevim proc maji dnesni auta tak silna zadni svetla, ale stat za takovym v noci na semaforech je nekdy fakt chutovka (dokonce i blinkry maji nektere auta dost neprijemne). Chapu, ze i auta to maji kvuli tomu aby sly videt ve dne, ale nechapu proc nemaji automaticke zeslabeni intenzity v nocnich podminkach… stejne ty senzory dnes vsechny auta maji kvuli automatickym svetlum a samozatmavovacim zrcatkum.

                0 0
                • jIrI___  

                  .

                  0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Možná zrovna proto, že když dojedeš do kolony za takové auto a svítíš potkávačkami, tak abys viděl, že brzdí nebo bliká směrovkami.

                  Zadní světla nejsou podle mě problém, pokud svítí dost silně, největší problém jsou mlhovkáři, trochu nepříjemní jsou brzdaři. Tragédie jsou čínské bludičky imitující denní svícení. A hromadný nešvar jsou kyklopové a ti, kterým svítí jedno světlo úplně jinam, typicky naplno do očí všem v protisměru. O nevypínačích dálkovek pomlčím.

                  Trochu problém je u některých předních sdružených světlometů, kdy není dost z dálky k rozpoznání blinkr. To odpadá u většiny full-led, které na té straně bílé světlo ztlumí.

                  0 0
    • AussigBiker  

      Ja pordil Bontrangter Ion 200 dopredu a Flare RT dozadu, prodavaji to jako sadu, nebo zvlast. Maji senzor na svetlo, tak muzou / nemusi sami prepinat intenzitu, Trek ma k tomu ohromnej marketing, ze jako resili kuzel svetla, blikani, bla bla bla. Tvrdi, ze i za dne je viditelnost na 2 km. Da se k tomu dokoupit dakovy ovladani, to ovsem ale pak nefunguje ten senzor intenzity. Da se tam nastavit spousta veci, hlavne u predni blikacky.

      https://www.trekbikes.com/…-rt/p/23710/?…

      0 0
    • sparrow_cz  

      Nedávno jsem tady na bazaru čapnul Lezyne Strip 150. Docela by mě zajímalo, jestli te nejsilnější mód (150 lm) není potmě moc silný pro řidiče za mnou. Zatím jsem nezaznamenal žádnou zápornou reakci, ale těžko se to hodnotí. U předního světla je to jednodušší.

      0 0
      • drood  

        Ty nejsilnější módy jsou denní režimy. Já jsem taky tady koupil Strip 300, ale to samovybíjení je peklo. Za 3 dny po nabití a nepoužívání už ani neblikne. Takže buď v ní vyměním lipolku nebo to předělám… Ne, že bych to potřeboval, jedna červená XPE vzadu, napájená z dynamonáboje, takže cca 80 km, je dostačující i za slunečného dne, o noci ani nemluvě…

        0 0
    • vasek80  

      Tak dnes dorazila. Bohužel nedomysleli balení, nebo to pos…i otroci zelené potvory z Alzy. Přišla celkem poškrabaná. Vracet to nebudu, tak jsem ji vylštil jemnou autoleštěnkou, ale hluboké vrypy zůstanou. Na funkci to vliv nemá a z Alzy raději nekupovat. Nafotce je už po 10 minutovém leštění. Nenapadlo mě to vyfotit před.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        To máš rovnou i zajeté, to je za příplatek.

        0 0
      • MatS  

        To bylo v balení i kamení o které se to takto ohoblovalo? Rozhodně bych to vrátil a nesmířil se s poničeným výrobkem. Jinak se z toho prodejce neponaučí. A to mělo být fungl nové? Nemohl to někdo vrátit ve 14 denní lhůtě a oni to bez kontroly poslali znovu do oběhu?

        0 0
        • vasek80  

          Vracet to a platit poštu zpět se nevyplatí. Stejně to bude od zadního kola za chvíli špinavé atd. Každopádně moje 4 objednávka z Alzy a z toho 3× ******* a prvně zkažené vánoce po slibech o včasném dodání.

          0 0
          • vasek80  

            Bylo to tam takto, tedy ten čený plast obráceně, ale to je fuk. Blikačka trčí a nebyla na ní žádná ochranná folie a hovada ta při balení nějak hážou či co. Asi standard u toho zeleného kripla.

            0 1
            • Smazaný účet  

              Tak hází se se vším, tohle je prostě blbě navržené balení.

              0 0
            • Tom-T45  

              Pro příště, při oprávněné reklamaci (což tohle asi je) platí náklady spojené s reklamací prodejce. Takže možná stačilo vyfotit a napsat do Alzy co s tím a měl bys zpátky všechny peníze nebo by Ti poslali nové zboží.

              0 0
              • vasek80  

                Já mám na alzu takovou smůlu, že bych očekával měsíční šetření reklamace a pak by mi stejně poslali jiné (levnější) zboží ač na faktuře by stálo do dražší, což se mi u nich už také stalo a tu blikačku by dříve přestali vyrábět než by s ke mě dostala. Po asi 5 letech jsem mimozemšťana vyzkoušel jen ze zvědavosti jak funguje nově instalovaný Alzabox.

                Každopádně fakt je to vidět jen při odrazu světla, třeba okna. Spíše by mě zajímalo jestli tam má být ochranná folie, řekl bych že tam být měla 100%.

                0 0
                • lubosalbi  

                  Některý lidi mají prostě smůlu na objednaný věci online, můj kamarád to má podobně a u různých shopů. :-)

                  0 0
                  • vasek80  

                    Abych nebyl nefér, tak před letošní dovolenou jsem synovi a manželce kupoval v Decathlonu tu celoobličejovou masku se šnorchlem. Klukovi přišla dobrá a u manželčino bylo vidět, že byla použitá a vrácená. Byl tam ještě vidět píseček z pláže a také mikroškrábance pod nešikovně opětovně nalepenou ochranou folii . Nějaký hňup si ji vezme na dovolenou a po týdnu vrátí v rámci 14 dní a nalepí na to folii tak, že jsou pod ní vidět bublinky vzduchu a chlupy z oblečení..

                    No nic, byl pátek pár hodin před odletem a padlo rozhodnutí to nevracet. Jenže u moře jsem to chtěl manželce složit, tedy nasadit šnorchl a zjišťuji, že tam je menší velikost na dětskou masku. Takže nepoužitelné a po návratu vrátit. Blbé je, že si lidi něco takto půjčí a ještě horší, že vám to předají dál aniž jste o tom informováni a ani si nezkontrolují kompletnost zboží.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Tady bych se zastal Alzy i dalších obchodů. Pokud někdo vrátí zbožím, tak Alza ho přijme zpět a prodá s určitou slevou. Zboží prohlédnou a sleva se řídím tím, jestli šlo jen o otevřený obal, něco třeba nějaká lehká známka používání. Při viditelném mírném použití nemusí obchod vracet plnou cenu. Případ, kdy někdo koupí lyže a za 14 dní je vrátí, tak to by vůbec obchod nemusel akceptovat. Jiná věc je, když někdo zkusí boty, půjde v nich jednou do práce, zjistí, že mu nesednou a pak je vrátí. Tady minimální užívání bylo, ale u bot se nezjistí, jestli sedí jen tím, že si je natáhnu na nohu a udělám pět kroků v prodejně. Decathlon třeba půjčuje kola na vyzkoušení. Pokud ta kola pak prodají bez slevy, tak jsou gauneři. Všude jinde prodávají kola, co byla jako zkušební se slevou.

                      0 0
                      • vasek80  

                        Samozřejmě prodáno za plnou cenu. Psal jsem že to pošlou dál aniž jsem byl o tom informován. Jakmile je v eshopu napsáno rozbalené zboží, což jsem včera viděl u nějaké blikačky , tak dávám ruce pryč. 50 kč sleva za pocit z věci vonící novotou nestojí.

                        0 0
                        • Prazak0  

                          U určitého zboží rozbalení nebo krátké užívání nemusí vadit, zvl. pokud se upraví cena. Poškrábané bych ale fakt nechtěl, i když z hlediska svícení vzadu se to nijak neprojeví. Ano, já to pochopil, že se nenamáhali nic říci a prodali za plnou cenu. Takovým obchodům se pak vyhýbám, nebo aspoň výrazně omezím nákup tam. Na jaře byli hrubí v Penny marketu, přitom tam mám 5 minut z domu. Nechtěla vzít natrženou bankovku, přitom dle zákona to je tak, že obchod tuto nesmí vrátit, ale je povinen přijmout. Pokladní křičela, zavolala ostrahu. Takže jsem tam zaplatil jinou bankovkou, od té doby jsem tam byl asi jednou. Možná tam ta kráva už není, jinak jsem některé prodavačky znal, co tam prodávají řadu let. Tato nějaká nová. Ale bohužel, já tam nepolezu, platím jim a nenechám na sebe křičet. Bankovku jsem udal bez konfliktu jinde do platebního automatu. Tu natrženou jsem dostal v Lidlu, ale všiml jsem si toho pozdě. Taky mi to neměli vůbec do dávat, jim to banka vezme, tyto peníze se mají stahovat z oběhu.

                          0 0
                • rasto  

                  no teď už nic nezjišťuj, nebo ne na.ereš. měls vrátit. jsem přesvědčen, že skladníci posmýkali po podlaze, z plezíru. do takového stavu, jak jsi vyfotil bys blikačku nedal ani po 5 letech provozu.

                  poučení pro příště ;-)

                  0 0
                  • vasek80  

                    U spotřebáku za pár stokorun mě to netrápí, obzvláště u Alzy, kde očekávám vždy jen to nejhorší. Jen mě to zajímalo, jestli to hrubě podcenili soudruzi v PRC a nebo to v Alze nejen smýkali po zemi, ale dokonce z toho ještě sundali ochranou folii.

                    0 0
        • HonzaRez  

          Naštěstí v blikačce není paměťová karta s fotkami nahého ukrajince…

          0 0
      • jIrI___  

        Balení je na prd, s tím souhlasím. Bral jsem taky z alzy (jinde už elektroniku ani nenakupuju, protože záruční servis je z mého pohledu bezkonkurenční), ale naštěstí bez problémů. Toto bych zcela jistě obratem vrátil. Na svítivost ty škrábance nebudou mít vliv, ale nasere to :)

        0 0
    • Smazaný účet  

      Po dnešní diskuzi to nešlo jinak. Po rozbalení svítí parádně.

      0 0
      • krokus  

        Jak funguje ta přední bílá? Na silničce si takhle velkou blikačku moc neumím představit (tu zadní ano). Budeš ji vozit na řidítkách nebo na vidlici?

        0 0
        • drood  

          Blikání je legální jen ve dne nebo pod veřejným osvětlením a v noci si s tím na cestu moc neposvítíš…

          0 0
        • rasto  

          nebo ji na rodlách nastavíš na výšku. jestli tedy jde. ale bude to vypadat divně.

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jak je velká? Mám na řídítkách 6 cm dlouhou podobnou úzkou a celkem v pohodě. Na estetiku nehraj, jde o funkčnost.

          Jediný problém u té mé, když je na ležato, je velký vyzařovací úhel, ať se dá jakkoliv, stejně vidíš, jak bliká.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Jo, bál jsem se, že bude přední oslnovat do vlastních oči, ale není tomu tak. U jiných blikaček to řeším kouskem rozstřihnute duše, kterou obalim kolem těla blikacky. V tomto případě to není nutné

            Jinak blikacky se dají dát svisle i vodorovně. Přiložim foto

            0 0
        • Smazaný účet  

          Obě mají stejné módy tj. : blikání slabe/silnější/sví­ti a přitom bliká/denni extra blikání + 4× intenzita svícení

          • přední by se dalo event použít na svícení jako dojezd, reálně by to na max svítící mód mohlo vydržet přes hodinu
          • zpracovane je to parádně, v balení je několik úchytů.. Jak na trubku/Aero sedlovku, pak na oblečení taková spona a na sedlo
          0 0
          • babkanakole  

            Ta přední svítí dostatečně i na ten nejslabší režim pro použití jako nouzovka na asfaltu, pokud člověk jede volněji (tj. tak 15–20 km/h).

            Mám na cestě z práce dva neosvětlené kousky – jedno je komplet tma v krátkém podjezdu, pak neosvětlená cyklostezka a komplet tmavá ulice, obojí nasvícené jen světelným smogem z města.

            Výhoda je toho širokého kuželu světla, se svítivější baterkou s blbějším kuželem světla předtím to tam byl větší problém než s tímhle staženým na minimum.

            Brala jsem to s tím, že to budu mít při dojíždění z práce jako nouzovku na dojezd na ten nejsilnější režim, pokud zapomenu jiné světlo, a nakonec nic jiného nevozím. Jako zálohu budu pořizovat zase nějaký Moon v menším provedení, co budu tahat v kabelce.

            0 0
      • Hrabex1  

        jak dlouho vydrzi blikat ta zadni v 200lm rezimu?

        0 0
      • Smazaný účet  

        Jsou trochu větší

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Mám asi trochu rozměrově decentnější. Původ: posezónní sleva v TESCO před několika lety, nečekal jsem, že vydrží tak dlouho. Mám k tomu i zadní, takovou placatou ve tvaru pavézy.

          0 0
        • krokus  

          Neměl bys tu zadní mít natočenou spíš zhruba kolmo k zemi?

          0 0
      • kyl  

        Mám podobné Nexelo

        0 0
    • lubosalbi  

      Nemáte někdo typ na zadní světlo na montáž na lyžiny sedla? Ideálně dobíjecí s nějakou slušnou výdrží.

      Na alíku jsem našel takový ty malinký, klidně bych i něco většího a aby to bylo vidět i z boku. Cena ± 500,–

      0 0
        • sodek  

          Prakticky to bude podobné, jako co jsem psal tady, novější verze, Cubelite II

          0 0
        • lubosalbi  

          To jsem našel, ale tam se mi nelíbí systém demontáže světla, protože na sedle zůstane držák se závitem na světlo. Mám to na mtb a šťourat z toho bláto, abych mohl nasadit světlo se mi úplně nechce.

          0 0
          • zdenek  

            Já ho mám z Alíka (pod jiným názvem, ale vypadá stejně) taky na MTB. Pokud se světlo vozí pořád, tak do závitu bláto nedostane. Jezdit jen se samotným držákem by byl problém.

            0 0
            • lubosalbi  

              Já ho právě stále vozit nechci, do bikeparku je to zbytečný :-)

              0 0
              • Pán z Dubu  

                Tak bez blikačky tam voz šroubek. On by se prázdný zasvinil kterýkoli zádržný systém.

                0 0
                • lubosalbi  

                  Od oka je ten průměr závitu tak 25mm, ne takový šroub tam fakt vozit nechci :-)

                  0 0
                  • zdenek  

                    Tak nějak. Pěkný šroubek. :-)

                    Zatím jsem po kratším používání zjistil jednu nevýhodu světla na ližiny: Pokud není moc tma, nepoznám, jestli svítí. Světlo na sedlovce je vidět, když se víc ohneš nebo otočíš. Za sedlo vidět není…

                    0 0
                    • lubosalbi  

                      Ale když máš teleskop, tak je světlo na sedlovku nepoužitelný. Stačí dát dlaň za sedlo a vidíš jestli to svítí ne?

                      0 0
                      • zdenek  

                        Za tmy to tak funguje. Když rozsvěcím preventivně už za šera nebo při jízdě proti nízkému slunci, tak to na dlani nevidím.

                        U silného světla (jako Smart 317?) je za tmy vidět odraz na silnici…

                        0 0
            • kiwaf  

              Mam primo tohle, stejny system: https://a.aliexpress.com/_mKlg7LZ

              a taky jsem ho tam vozim porad, je tam hezky schovany.

              0 0
              • plzakj  

                Kolik to prezije vody? Je to dobre zatesneny?

                0 0
              • zdenek  

                O tomhle jsem také uvažoval, ale nenašel jsem v popisu, jestli se dá přepínat AUT – MAN. Dá se vypnout automatika?

                Proto jsem raději vzal tenhle NEWBOLER

                0 0
                • tom_hampejz  

                  O tomhle taky přemýšlím, ale chtěl bych ho najít a normální baterky, protože nechci být otrokem dobíjení všeho možného přes USB :(

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Je docela zajímavé chtít mermomocí horší řešení.

                    0 0
                    • Jirra  

                      Ja třeba v normálních bateriích vidím výhody. Když zjistím před jizdou, že jsou vybité, hned je vyměním, můžu vozit náhradní…

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Když zjistím před jízdou že je blikačka vybitá, tak dám jinou. Náhradní vozi nepotřebuji, mám náhradní blikačku.

                        0 0
                        • Jirra  

                          A v čem jsou klasické baterie to horší řešení?

                          0 0
                      • Prazak0  

                        Dosti podstatné je i to, že běžné NiMh AA mají kapacitu, která obvykle znamená desítky hodin blikání. Kdežto ta světla s integrovaným akumulátorem ho mají takovým, který má malou kapacitu, obvykle vydrží krátkou dobu. Na plný výkon leckdy 2 hodiny, což je opravdu málo. Může stačit pro běžné zimní jízdy, ale je otrava muset nabíjet před každou jízdou. Navíc postupem času se 2 hodiny zkrátí, kapacita baterií klesá, to je běžný jev.

                        0 0
                        • plzakj  

                          A neni to vykonnejsim svetlem u tech s integrovanou?

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            Mám Smart V2 a nějaké Číny s integrovaným akumulátorem. Jako je pravda že vydrží méně oproti té V2 ale jsou kompaktní a voděodolné. Svítivost je podobná. Nabijim je jednou týdně i s předním světlem, oboje min 10 hodin vydrží.

                            0 0
                          • Prazak0  

                            U některých ano, jsou to obvykle světla za pár stovek 350, 500Kč. Nabízí opravdu hodně světla, měřeno v luxech. Ale vydrží na plný výkon některá jen 2 hodiny. Prostě kapacita baterie neodpovídá reálné spotřebě. U výměnných baterií, tam to taky není optimální, ale lze aspoň zastavit a baterie vyměnit.

                            0 0
                • kiwaf  

                  Moc vam toho nepovim, mam ho par dni, navic jezdim sam, tak tezko rict jak dobre sviti/nesviti. Za me muzu zhodnotit jen vzhled a zpracovani, coz je perfektni.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        Moon Nebula: Tu co recenzuji výše. V balení je i držák na lyžiny

        0 0
    • Delkim  

      Vzal jsem set Moon Orion, účel to splňuje perfektně!

      0 0
      • JachymP  

        Jde ten Orion zapnout v rukavici? Chtěl jsem Cerberus, ale rukavice si kvůli zapnutí sundavat nechci.

        0 0
        • jIrI___  

          V dlouhoprstých podzimních bez problémů, tlačítko je vystouplé.

          0 0
          • JachymP  

            Tak mi přišel Orion z alzy nepoškrábanej ;) Vypadá líp než na fotce, ovládání dobrý, světelný výkon dostatečný. Dík za tip.

            0 0
    • vasek80  

      Sice vlákno je o zadním, ale k zadnímu Orionu jsem si dnes vyzvednul přední Mizar. Parametrově se jedná o totéž, tedy 40lm svítí a 100lm dení blik. Díky reflektoru a 1 LED mi přijde vhodnější i pro jízdu ve tmě, kdy dosvítí dále s jasnějším bodem, než Orion, kterému svítí mnoho LED po obvodu, což mi zase přijde vhodnější na zadní světlo. Hodnota 40 lm je ve tmě úplně dostatečná na návrat domů. Nabíjení je řešeno přes USB, nikoli kabelem, ale přímo konektorem, přes který je gumová krytka. Tady vidím do budoucna možný problém, že krytka bude časem volnější a padat. Zatím ale drží pevně a díky vroubku po obvodu to vypadá, že na to mysleli.

      0 0
      • jIrI___  

        Má nějaký pulzující režim nebo jen klasické ostré blikání?

        0 0
        • vasek80  

          Z hlavy, protože papíry jsem už vyhodil. Je to jako Orion 5 režimů.

          1. svit 20 lm
          2. svit 40 lm
          3. slabé blikání cca 2× za vteřinu
          4. silnější blikání skoro 1× za vteřinu
          5. silné 100 lm denní blikání.

          Dělají ji v sadě s Alcor zadní, která je tvarově podobná se stejným nabíjením přímo do USB, ale denní blikání je jen 15 lm. Proto jsem to řešil Orion dozadu. Osobně jsem si to takto vyhodnotil jako nejlepší kombo za dostupnou cenu.

          0 0
    • Jarunak  

      Diky vsem za typy. Nakonec jsem poridil trosicku drazsi Bontrager Ion 200 RT/Flare RT.

      Je k tomu drzak pod sedlo, dalkove ovladani a moznost komunikace s Garminem.

      Vyhoda miniaturniho dalkoveho ovladani je, ze svetla zapinate z jednoho mista a jednim stisknutim prepinate rezimy predniho svetla blika/sviti.

      Predni svetlo sviti do siroka a na silnici je dostacujici, do terenu, nebo do lesa nikoliv.

      Ja v lese v noci nejezdim, takze splnilo ocekavani na maximum.

      Pokud bych se casem rozhodl jezdit v lese, poridim predni svetlo alespon 800lumenu s powerbankou at ma vyuziti i pres den na dobijeni mobilu, pripadne predni blikacky.

      0 0
      • Lok  

        naprosto skvělá volba, Flare RT mám a i přes jasný den jde vidět fakt kotel daleko… doufám že budeš spoko :)

        0 0
      • AussigBiker  

        Tak snad bude slouzit. Ja to koupil v Kursportu a ted nekdy prisel email, ze maj 30% slevu :) No ale co uz.

        0 0
    • scoty  

      Připojujete nové blikačky, třeba Moon Nebula, hned po koupi na nabíjení?

      0 0
      • xtonda  

        Jo, nový LiIon či LiPol aku se sice z výroby tváří jako cca z poloviny až dvou třetin nabitý, ale u všech zařízení s tímto typem aku je v návodu, že před použitím se má důkladně nabít.

        0 0
        • scoty  

          Dík :) dnes jsem jí při cestě koupil v Alze a je teda super. Když jsem ji pustil, tak mi chtěla vypálit oči.. :))

          Bf děkuji za tip;-)

          0 0
          • scoty  

            Tak zatím spokojenost, jen mi přijde, jestli už to nesvítí moc.. Mi Nebula chtěla vypálit oči:))

            Zas je dobře vidět i ve dne v rušných ulicích… A do lesa ji neberu.

            0 0
        • babkanakole  

          Zadní Nebula (originál zabaleno) po rozbalení ani neblikla. Přední z téhož setu svítila jak o život. Tady to překvapilo, protože bych čekala, že samovybíjení zafunguje u obou stejně.

          Na nabíječku šly obě, dávám každé nové zařízení automaticky.

          0 0
          • Prazak0  

            To je problém, hluboké vybití u lithiových baterií znamená konec baterie, nebo výrazný pokles kapacity. I kdyby ta byla ochrana, tj. odpojení při určitém poklesu napětí, tak k tomuto poklesu napětí došlo. Tj. asi déle skladovaný kus. Přitom tyto baterie mají nízké samovybíjení.

            Každopádně bych sledoval, jak po plném nabití vydrží svítit, kdyby doba byla zkrácená, reklamoval bych.

            0 0
          • vt  

            Klidne je mozne, ze se zapnula v krabici pri prevozu … nebo si nekdo hral.

            0 0
            • Prazak0  

              Tak NiCd bateriím vybití i na nulu nevadí, u NiMh nevadí krátkodobě, u lithiových baterií hlubší vybítí znamená pokles kapacity. Dokonce i když jde o vybití v rámci povoleného rozsahu, tak to nesvědčí. Záleží, jakou to má elektroniku, pokud to včas vypne, nemuselo by být pozorovatelné poškození.

              0 0
              • vasek80  

                Já vzal NiCd hodně na milost a nedám na ně u akuvrtačky dopustit. Bohužel na svoji velikost mají malou kapacitu a pro drtivou většinu lidí jsou nepraktické, protože se při nih musí myslet. Jak jsem psal, mám je v akuvrtačce od Makity, zvládají nabíjení z 0 do plna za 40 minut, tedy vyšším proudem jak 1C. Vrtačce je letos 11 let a oba články výdrž hádám jako za mlada. Snažím se je držet v chladu a nikdy neskladuji naplno nabité a jsou tak na 200 cyklech. Letos jsem tátovi poučel vrtačku, protože chtěl vrtat něco na chatě, když mi ji po měsíci vracel s tím, že to ještě nevyvrtal a pořád ji jen vozí v autě tak mi bylo do pláče (bylo to v létě a parkuje na slunci). Uvidím časem jestli jeden článek bude horší a z toho plyne ponaučení, NiCd jen do rukou poučeným lidem a nářadí nepůjčovat ani v rodině.

                0 0
                • Dargos  

                  Právě proto li-ion. Na montážních co jsem jezdil jsme používali výhradně aku vrtačky pro elektrikářské práce, jeden aku pack ve vrtačce a druhý v nabíječce. Tohle používání by nimh ani nicd nedali

                  0 0
                  • Prazak0  

                    NiCd jsou v EU zakázané kvůli kadmiu, staré články mít lze, ale nové se prodávat nesmí. NiMh se chová podobně, i když špičkové proudy dá menší. A rychlonabíjení je možné proudem C/1 u baterií typu Eneloop. U vrtačky bych NiMh věřil o trochu víc. Li-ion a podobné články mají vyšší kapacitu vzhledem k velikosti článku, taky vyšší napětí. Nesnáší ale hlubové vybití a myslím, že ani velký proudový odběr jim nedělá dobře. U těchto článků je určitě dobré je nevybíjet moc hluboko, pak mohou sloužit velmi dobře a dlouho. Takže určitě správný postup je takhle střídat.

                    0 0
                  • vasek80  

                    Pro profi použití bych se nedádal, ale pro hobíka, co používá vrtačku příležitostně jsou super. I pro silné vytížení jsou dobré, protože utahují celou dobu na max moment a během 4 větších vrutů jsou mrtvé a nemusí se vybíjet, prostě to vybití je velmi rychlé během použití. Druhý akumulátor je za 40 minut plný a nikdy se mi nepovedlo do 40 minut vyměněný vybít. Po rekonstrukci baráku měli klidně rok a víc pauzu někde v kufru, pak třeba pergola, zase pauza atd… Ty dlouhé pauzy mohou být pro li-ion smrtelné.

                    0 0
                    • Prazak0  

                      Lion apod. mají nízké samovybíjení, ovšem jsou-li baterie starší, tak to může být jinak. Což vím u staršího notebooku, kde se to vybíjí samo, za rok by to asi zcela odešlo, už jsem takto o jednu baterii zcela přišel, neužívaný notebook a pokles napětí, už to nešlo připojit k nabíjení.

                      NiCd nebo NiMh mi vydržely přes 20 let, ne všechny, ale mnohé ano, samozřejmě tou dobou už nebyly parametry jak u nových. Ale netvrdím, že mají stejnou hustotu energie jak Lion baterie. Jen pro svícení na kole je zatím užívám, v podstatě mi vyhovují. U nabíjecích světel, kde je baterie integrovaná, tak je problém, když odejde. A pak je celkem jedno, jestli to bylo lion nebo NiMh, otázka je, jestli jde zařízení nějak rozebrat a vyměnit, obvykle to moc nejde.

                      0 0
                      • zdenek  

                        Je to tak. Proto mám v kalendáři periodické upozornění po pár měsících, že mám nabít akumulátory. Po bytě je jich spousta a některé se třeba delší dobu nepoužívají (vrtačka, záložní NTB, sluchátka, světla na kolo, powerbanky…)

                        0 0
                    • obda  

                      NiCd mi teda po letech v akuvrtačce odešly i bez toho slunka. Při domácím používání se občas pár/hodně měsíců vrtačka nepoužije, pak musím nabít aku, zašroubuju/vyvrtám 10 ks – 100 ks, a pak to zase leží.

                      0 0
    • jIrI___  

      Nevíte zda existuje nějaká zadní blikačka ve stylu okleštěného radaru od Garminu? Tzn. jen by při přiblížení auta zvýšila jas, žádná komunikace skrz GPS, hodinky apod.

      0 0
    • JudyN15  

      Kterou byste doporučili?

      Rozmýšlím, jestli tuto dražší, ale kompaktnější :

      https://www.koloshop.cz/…likacka.html?…

      nebo levnější :

      https://m.alza.cz/…d5685144.htm

      Díky

      0 0
    • jIrI___  

      Máte někdo zkušenosti s blikačkou Sigma Blaze ?

      0 0
    • RapMan  

      Nějaký tip na blikačku, která jde dobře připnout na batoh + při pohybu se sama zapne? Abych jen nabíjel a dál se o ní nestaral…

      0 0
      • RapMan  

        Tak objednaná Cubelite 2 . Trochu jsem uvažoval o XlitET s USB-C, ale na batoh se mi asi víc líbí ta Cubelite. No jsem zvědavej na blikačku s ARM procesorem :)

        0 0
        • RapMan  

          Blikačka Cubelite 2 dneska dorazila, svítí super, na batoh jde připnout skvěle, automatika taky reaguje dobře, intenzivnější světlo při brždění je bonus…

          0 0
    • Petr Dalajka  

      Mám dotaz k blikačce Moon Cerberus. Uvažuji o koupi, jen vidím problém ten, že někdy to budu potřebovat uchytit na podsedlovou brašnu topeak. Máte někdo tuto blikačku? Má to uchycení na brašnu (takové poutko).

      Díky

      0 0
      • Smazaný účet  

        Moon Nebula má takovou sponu…treba na triko

        0 0
      • Pijer  

        Mám jí objednanou, ale ještě nedorazila. Ale podle videa má jen uchycení na sedlovku pomocí gumiček, je to vidět zhruba v čase 1:30 https://youtu.be/VHeg4xoxXPU

        Hodně jsem kvůli tomu zvažoval Nebula, ale odradilo mě, že je ještě o 3 centimetry delší a má horší odolnost proti vodě.

        0 0
        • Petr Dalajka  

          Nebula se mi nelíbí vzhledově. Prosím dej vědět až ti dorazí jestli je možné ji uchytit i na tu brašnu. :)

          Díky

          0 0
          • Smazaný účet  

            Podle popisu výrobce co obsahuje balení a podle návodu tam spona není.

            Contents

            Cerberus

            CE-PP(Rubber Pad)

            3 O-rings for mounting:

            RS-D (fits 20–26mm diameters)

            RS-E (fits 26–35mm diameters)

            RS-F (fits 35–52mm diameters)

            USB-C (USB cable)

            Weight: 0.77lb / Packing & Package: 0.22lb

            0 0
          • Pijer  

            Tak jak už bylo zmíněno, jsou tam jen kroužky.

            0 0
        • Andreany  

          Nejde dát jinam než na sedlovku.

          0 0
      • Ciba04t  

        Mam ji a v balení jsou pouze kroužky k uchyceni na sedlovku.

        0 0
    • Petr Dalajka  

      Má prosím Moon Orion upevnění na poutko na brašnu, nebo jde to nějak vyřešit? Díky

      0 0
    • Pijer  

      V Alze teď mají v akci Moon Orion zadní za 229,– a sadu přední+zadní za 449,–

      0 0
      • gersa  

        Nebula je taky za pěkný peníz

        https://m.alza.cz/…d5685144.htm?o=8

        0 0
        • Honzis  

          jo, krátce potom co jsem ji koupil šla cena dolů … Bliká super, viditelnost i do stran výborná, možnost uchycení mi vyhovuje, snad jen obsluha tlačítka nic moc – je až moc titěrné a trefit obnovení posledního režimu je nad moje síly.

          0 0
          • Forester  

            Lze blikačku na držáku polohovat (měnit sklon)? Z obrázku to vypadá, že ne.

            0 0
            • Honzis  

              jde to, povolí se šroub a je možno měnit sklon uchycení. Nevím zda to bude pořádně vidět, ale je krásně vodorovně

              0 0
          • gersa  

            Jo, dopadl jsem stejně, taky jsem kupoval za plnou cenu ;)

            Pod hodnocení se podepíšu beze zbytku

            0 0
    • Kos_CZ  

      Mám Gaciron W08–40 a je super – má výdrž až 85 hodin. Je rozměrnější (čtverec 40×40mm – tloušťka 20mm), takže pokud by se nakrásně vybil akumulátor, světlo funguje jako odrazka.

      Má režimy:

      stálý svit 40lm

      stálý svit 20lm

      stálý svit 5lm (ideální pro denní svícení)

      rychlá blikačka 40lm

      pulsní blikačka 5lm (ideální pro denní svícení)

      pulsní blikačka 40lm

      IPX6, má připevnění páskem, nabíjí se USB kabelem. Stála pětikilo a jsem maximálně spokojen – mohu jen doporučit!

      0 0
      • nooski  

        5 lm pro denní svícení? To si ani nevšimnu, že je světlo zapnuté :-)

        0 0
        • Kos_CZ  

          To je tak když člověk kopíruje a nečte- moje chyba a lenost. Je to z webu- předpokládám, že autor chtěl napsat místo „denni“, „noční“.

          Já to mám nastavené na max, dobíjím tak jednou týdně(když jezdím, což se teď moc nekoná) a že by mě někdo přehlédl se mi nestalo…

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Režimy dobré, svítí jak šlak, ulomil jsem po čase klip, povedlo se mi ho přilepit, po roce opět ulomen, ale jsem rozhodnut vyrobit si jiný.

        Ještě jedna zásadní výhoda – pamatuje si poslední režim.

        0 0
      • bodlak2  

        jj, ty jsou super. Vozím jednu červenou (jako rezervu, kdyby se posral radar) a jednu bílou vpředu.

        0 0
    • va-bo  

      Preferujete blikačky s napájením klasických baterek nebo nabíjecí přes USB ?

      0 0
      • vt  

        Driv jsem preferoval klasiku a pouzival zasoby AA/AAA baterek … ale to uz je dneska blbost, blikacky s integorvanym aku jsou vykonove a uzivatelsky uplne jinde.

        0 0
        • jIrI___  

          Tím bych si zvláště u zadních světel nebyl úplně tak jistý. Když si vezmeš třeba rozšířenou Smart 317 na 2×AAA, tak ta při 20 lm blikání vydrží 200 h (resp. 140 h při 80 lm blikání). Zatím jsem se nesetkal s nabíjecí blikačkou, který by se těmto hodnotám byť jen přiblížila. Pokud bych jezdil každodenně třeba do práce, tak nad nabíjecí blikačkou vůbec neuvažuju právě kvůli té výdrži.

          U předních svítilen je situace přesně opačná, tam bych naopak neuvažoval o žádné jiné než nabíjecí :)

          0 0
          • vt  

            Tuhle Smartku mam (mozna starsi verzi), je opravdu dobra, stvala mne hlavne spatnou vodotesnosti (nastesti se nevypina, ale pouze prepne do staleho sviceni). Mozna teda jak pises – na kazdodenni dojizdeni asi ok, pripadne kdyz mas uz doma NiMH acka … ja uz bych do toho nesel.

            0 0
          • xtonda  

            Alkalická AAA má kapacitu okolo 1000 mAh, takže dvě mají kapacitu cca jako 666 mAh Li-Ion aku, a to je kapacita, která se v blikačkách celkem vyskytuje. Výdrž tohohle světla je daná spíš tím, že má poměrně krátké záblesky, takže ta silná dioda svítí relativně krátkou dobu.

            Každopádně když dávám nabít přední světlo, tak nevidím problém v tom dát nabíjet i zadní, vyřešeno obojí při jednom a pak stačí aby zadní vydrželo aspoň tolik co přední.

            0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Za mě: zadní na krátké a občasné jízdy dobíjecí, na pravidelné a delší jízdy (na silničce) 2× AAA. Přední spíš dobíjecí, na klasické baterky maximálně jen jako blikající rezerva (ale i tu poslední dobou řeším malými dobíjecími).

        0 0
      • kiwibibo  

        Používam blikačky s akumulátorom aj na dochádzanie do práce, mám to cca 40min, v režime blikania to vydrží hodne.. Teraz na podzim keď celá ranná cesta bola v úplnej tme a boli ešte aj hmly, tak som preistotu vozil 2 blikačky.. Čo si ale hodne pochvalujem je G-senzor v blikacke – funguje to spoľahlivo, je to hodne citlivé, stačí bike zobrať do ruky a už bliká, nestane sa že by človek zabudol zapnúť blikacku..

        0 0
        • va-bo  

          G-senzor je pohybový, resp.otřesový senzor ? Měl jsem něco takového u předního světla Hella. Když bylo kolo v klidu, tak to vypnulo. U předního světla to nebylo úplně ono.

          0 0
      • obda  

        Preferuji klasiku. Nechtělo by se mi to furt dobíjet. Starou Smart 403 mám pohozenou v garáži na polici a do batohu přihodím, když čekám návrat za tmy. Na ty návratovky mi vydrží bez výměny baterek dlouhé měsíce (kontroluji zapnutím před hozením do batohu) s nulovou péčí. Navíc klasiku mám třeba 10 let, akumulátory ji nezeslábnou ;)

        Blikačky s vysoce svítivými diodami jsem vozit přestal, protože na návratovkách jsou pro spolujezdce dost nepříjemné (a ve tmě je vidět dost i ta klasika).

        0 0
        • Hrabex1  

          Mne by taky vic vyhovovaly blikacky s vymennymi bateriemi, ale cybi me supersvitivej denni rezim a moznost regulace pri pouziti za tmy.

          0 0
          • Prazak0  

            Co třeba Smart s 80 lm, v blikacím režimu vydrží baterie dlouho a intenzita záblesků je opravdu vysoká. Nechávám i v noci, i když tady by možná bylo lepší poloviční intenzita. Trvale svítit 80 lm bych se ani neodvážil, aby to neoslňovalo.

            0 0
            • Hrabex1  

              80lm je ve tme opravdu hodne a rezim blikani podle me nic neresi. Je to skoda, nechapu, proc se nedela neco rozumnyho na normalni baterky (2×AAA nebo jeste lepe 1×AA)

              0 0
              • Prazak0  

                Já tam původně dával odkaz, nevím, jestli jsem zapomněl vložit, nebo admin dal odkaz pryč, protože tu nemá být reklama. Jedná se o světlo SMART RL-317R-80 SuperFlash , odkaz kde prodávají nedávám, ale přes google lze najít, cena krásná za necelých 250Kč. Je na dvě baterie AAA. Blikací režim neoslní tolik jako trvalé svícení, hlavně výrazně šetří baterie. V noci jde používat i trvalé svícení nebo blikání s 40 lm, což je asi lepší. Já to nechávám blikat na plnou intenzitu. V obcích se dosti svítí a pak je lepší silnější světlo a než se dostanu dál za Prahu, tak projíždím více obcí než mimo obec.

                0 0
                • Hrabex1  

                  superflash byvala bomba, ale to je uz dost dlouho. Dnej se konkurence uplne jinde. Hlavne na denni blikani je to slaby. Jeste horsi je, ze do ni tece. Na to staci i slabsi desticek. Pak sviti, i kdyz svitit nema a nesviti, kdyz svitit ma.

                  0 0
                  • Tom-T45  

                    Souhlas, 1W Superflash, byl jsem z ní nadšený, než jsem se s ní projel v dešti + po čase se vychodil zacvakávací mechanismus, takže se mi párkrát za jízdy rozpadla. Touhle zkušeností pro mě značka Smart skončila.

                    0 0
                  • Prazak0  

                    Tak já to světlo mám rok nebo déle a zatím mi tam nenateklo. Dešti jsem občas projel docela slušnými. Blikaček Smart mám více, ani do těch starších mi nenatékalo, ty odpočívají, jelikož nyní mám ty, co více svítí.

                    Ale u té verze 80lm je více verzí. Já tam nikde nemám uváděný 1W led, některé verze 80 lm to uvádějí, jiné ne. Pak jsem viděl i jakousi Smart, v ceně do 200Kč a taky 80 lm. Možná napodobenina a třeba do ní teče. Nevím. Já měl problém s vodou s některými cyclocomputery, ale to musel být dosti silný déšť, za běžného deště tam nenateče.

                    0 0
                    • Tom-T45  

                      Já měl tuhle:

                      https://www.mojekolo.cz/…317r-1w-led/?…

                      Svítila skvěle, ale jinak strašný šmejd.

                      0 0
                      • Prazak0  

                        Já mám trošku jinou, není tam napsaný 1W, svítí opravdu dobře, zatím jsem nezpozoroval, že by do ní teklo. Vlastně já blikačky měním, když se objeví nové, které víc svítí. Přestala mi svítit jen jedna, přesněji, v problikávacím režimu tam hlavní led stále trochu svítí, v režimu stálého svícení funguje. Byla to česká obdoba těch reflektorových Smart, svítila stejně jako běžné Smart, jen tomu časem zčásti odešla elektronika.

                        0 0
                    • zdenek  

                      Taky jich mám několik. Pouze jedno má nějak „vymačkané“ tlačítko, že jde hůř zapínat. Jejich nevýhodou je, že sundávací část je těžká kvůli bateriím a při pádu se obvykle rozloží. Jednou jsem tu část s baterkama ztratil v nějakém sjezdu.

                      0 0
                    • Hrabex1  

                      tech verzi asi bylo nekolik, k tomu pak jeste vsechny ty cinsky napodobeniny. Teklo ale do vsech. Jestli tobe ne, mas stesti, ze jsi narazil na dobrej kus.

                      0 0
                • vysmátej bajker  

                  Kdyby někdo to 317 chtěl mam na prodej.sz.

                  0 0
                • tonik666  

                  Pořád vozím Mars 3.0 od Blackburnu, a není důvod měnit.

                  0 0
    • kiwibibo  

      Jj pohybový, slúži na samo-zapnutie a vypnutie blikačky – vypne sa po cca minúte bez pohybu. Ďalšia funkcia je „brake light“ – blikačka pri brzdení zvýši jas a na par sekúnd zostane svietiť namiesto blikania.

      0 0
    • Nikiller  

      Jestli jde o výkon, tak za mě MOON Nebula. Na nejvyšší stupeň (200lm) bliká mnohem jasněji než svítí mlhovka u auta. Což je asi zbytečně moc, na druhou stranu ve dne nepřehlédnutelné. Zároveň v noci nepoužitelné → nebezpečně oslňující.

      Na fotce dole, v režimu 100lm = na pohled svítí srovnatelně s mlhovkou (na fotce to neni moc vidět).

      0 0
      • nooski  

        U režimu se 100 lm mě štve ta nízká intenzita záblesků, i ve dne používám 2. blikací režim tuším se 60 lm a je vidět parádně.

        0 0
        • krokus  

          100 lm je režim č. 3? A „day flash“ (režim č. 4) nepoužíváš?

          0 0
          • nooski  

            Ne, oba režimy mají příliš nízkou frekvenci blikání.

            0 0
            • krokus  

              Aha, výše jsi psal o intenzitě, to mě zmátlo. S nízkou frekvencí souhlas, zvlášť u day flash. Používáš teda dvojku, i když je sluníčko?

              0 0
            • Pijer  

              Vidíš, a mně ten day flash přijde super. Sto lidí, sto chutí :-)

              0 0
    • Na-kochacku  

      Nejaka zkusenost? Libi se mi to brzdove svetlo

      https://www.kempy-chaty.cz/…ilnicni-kolo

      0 0
    • MirosPikos  

      Dneska mi přišel Nebula. Vzal jsem jenom zadní a pak jsem litoval, že ne obojí. Ale teď už jsem zase v klidu. Představa, že někdo dostává zepředu i zezadu takové štosy mě děsí. Dřív jsem měl obavy, aby mě auto vidělo a teď budu mít obavy, aby vůbec něco vidělo. Resp. jeho řidič.

      Zpracování, za tu cenu, mile překvapilo. Kvalitní plasty, kovový rámeček, držáky taky vypadají že u jejich návrhu někdo přemýšlel. Ve srovnání s Fenixem – nebe a dudy. Krom toho, že Fenix nesvítí nic moc, tak i tím zpracováním kulhá. Myslel jsem, že uchytím za sedlové lyžiny, ale nastal problém. Na to, že mám sedlo v předozadní poloze zhruba na prostředku, tak se tam tím úchytem nevejdu (vadí zadní šroub na sedlovce). Sedlovka je OneUp Dropper V2. Možná, že na CB Highline, tedy na druhém kole, bych uspěl. Později vyzkouším.

      Celkově vzato, konečně blikna co nestojí ranec (nebude mi jí tolik líto, až jí někde v lese urvu a ztratím). Svítí parádně a možnosti uchycení plně dostačující.

      0 0
      • J.e.n.i.k.82  

        Mám stejnou sedlovku a řeším světlo, které uchytím jen za sedlo. Zrovna jsem ztratil Gaciron W08, ale ten bych stejně nemohl použít, protože se dá chytit jen za sedlovku (mám 210mm zdvih a žádnou pevnou část sedlovky trvale nad profilem kola).

        Ten RAZ Smart zmiňovaný výše by se mi docela líbil, ale je zbytečně chytrý a nedá se koupit rovnou s držákem na sedlo.

        Nebula držák má problém s One Up V2 sedlovkou, takže tu také ne.

        Jsou nějaké nabíjecí alternativy v ceně do 1k?

        0 0
        • MirosPikos  

          Záleží jakou máš předozadní pozici sedla. Já mám sedlo od oka na prostředku. Nijak jsem to neřešil. Kdybych ho posunul o 5mm dozadu, bylo by to zřejmě ok. Možná to tak nakonec dopadne.

          0 0
        • Kos_CZ  

          K tomu ztracenému Gacironu: Jak k tomu došlo? Ptám se proto, že ho mám taky, tak abych se případně vyvaroval nějaké záludnosti v konstrukci držáku…

          0 0
          • J.e.n.i.k.82  

            Z toho strach mít nemusíš – tohle byla jen moje hloupost :-)

            Měl jsem ho na poutku na batohu, protože ráno potřebuji kousek dojíždět na skládací koloběžce a nijak dobře tam ta spona nedržela, takže jsem světlo pak při nakládání koloběžky do auta z batohu vytratil..

            Samotný držák se světlem na sedlovce drží skvěle a i když je to světlo větší (mám to 80lm hranaté), tak nikam necestuje a zdá se, že vydrží.

            0 0
            • Kos_CZ  

              Aha – tak to jo. Mám to čtyřhranné taky a jsem maximálně spokojený – jen mne napadlo, že třeba ten držák rád praská, nebo tak něco. :)

              Takže dobrý. Děkuji!

              0 0
      • Smazaný účet  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • scoty  

        U držáku na Nebulu potřebuješ vzadu na ližinách cca 12mm. Ten kdo má sedlo hodně dopředu má smůlu. Podle mně by šel ten držák mírně propilovat, aby šel víc dozadu, materiálu je dost.

        0 0
        • MirosPikos  

          Trochu jsem posunul sedlo a už to tam mám. Projel jsem a možná se mi dokonce líp sedí :-D

          0 0
    • RomSva  

      Zdravím,

      Existuje nějaká zadní blikačka co by jela na vymenitelne 18650 accu? Ideálně nabijitelna přes některé z USB?

      Děkuji

      0 0
    • Smazaný účet  

      Koupil jsem Cerberus, a i když je trochu dražší (na to co to je, jako drtivá většina blikaček), jsem nadšenej. Až na ty tlačítka, který jsou trochu nedomyšlený a mohly by trčet trochu do prostoru, aby šly ovládat v rukavích (byť zároveň úplně nevidím problém v sundání rukavice, abych jednou za hodinu změnit režim), jsem nadšenej. Svítí to jako kráva (až moc), svícení do stran je geniální, nabíjení je na USB-C, a uchycení je řešený výborně.

      0 0
      • MatS  

        Taky mne bude cekat pod stromeckem, tak se tesim na upgrade.

        0 0
    • Jan D.  

      Na Alze jsou teď v akci některé blikačky a světla Moon (např Nebula za 329 kč a Vortex za 479).

      0 0
      • Tencovozikmin  

        A muzes si koupit celou jednu za mesic

        0 0
        • MatS  

          To mne taky překvapilo natolik, že jsem nakonec objednal 2× Cerberus. Tam to omezení není.

          0 0
          • Jan D.  

            Jaké omezení?

            0 0
            • MatS  

              No nedovolí ti dát do košíku víc než jeden kus. Takže když chceš dva, tak leda koupit na dvakrát a tím pádem 2× doprava. Ale to bylo na Moon Orion a možná některé další v akci. Já nakonec vzal Cerberus a tam to omezení nebylo.

              0 0
              • Prazak0  

                Koupit na dvakrát, ale nelze pod tím samým emailem a telefonem. Registrace na jméno není povinná, takže použít druhý email, mobil být funkční nemusí. Samozřejmě, to je dobré pro toho, kdo si tam dojde osobně, ne platit dvakrát dopravu.

                0 0
                • MatS  

                  Právě. Navíc když máš firemní VIP účet s lepšíma cenama, tak je to úplně v pytli. Asi toho chtějí prodat málo.

                  0 0
                  • Prazak0  

                    To je otázka. Oni nabízí opravdu dost zboží za velmi slušné ceny. Nemuseli by to prodávat nebo dát cenu, která je jinde, tj. o něco vyšší. Připomíná mi to typickou akci ze supermarketu. Pár opravdu levných položek, které přilákají zákazníky, kteří pak koupí i jiné věci, ceny už ne tak příznivé. Když to lidi koupí nadvakrát, tak si příště k tomu může přidat ještě něco jiného. Já u druhé koupě tam taky koupil něco dalšího, v podstatě za cenu, jak stojí ta pneu.

                    0 0
            • Prazak0  

              Omezení funguje nejen tak, že nejde vložit do košíku např. 2 kusy. Já tam koupil plášť https://www.alza.cz/…d4749067.htm?…

              za dobrou cenu 219 Kč. Nedovolí to ani v rámci příštího nákupu vložit znovu, oznámí, že za měsíc jeden kus. Kdo chce koupit, musí přes jiný email a asi i telefon. Jde tam koupit bez registrace, takže nemusí člověk udávat jméno, i když to typicky u emailu je. Nevím, jak by reagovali na email, kde by nebylo jméno, ale nějaká zkratka nebo jen znaky, třeba japro což může být jan procházka ap. U těch plášťů to je dosti otrava, co s jedním, že. Přitom zobrazovaný stav zásob se opravdu nemění, po nákupu zůstane myslím stejný, tj. 4 nebo po týdnech nyní to ukazuje 3 kusy.

              Alza používá agresivní praktiky, např. po návštěvy jejich eshopu nejde vyskočit klávesou zpět, ap. Nicméně ceny mají občas zajímavé, takže občas tam nakoupím.

              0 0
    • Dvojan1  

      Moon orion. Alza – sada za 449. Svítí pěkně. Super magnetické držáky. https://youtu.be/b3TOz-_eHIo

      0 0
    • Smazaný účet  

      Nepročítal jsem to tady, ale pro teleskopkáře, co nemají rádi nabíjení, otestuji Kross.

      0 0
    • oneeeee  

      made in china . na výber . popis je na fotke . cena je dobrá . čelovky sú dobré , mimo cestnej komunikácie . oslňujú vodičov .

      0 0
    • oneeeee  

      toľko určite nemá . možno tak 2000 mAh . číňania sú podvodnici . predávajú baterie 9900 mAh a v skutočnosti to má len okolo 960 mAh .

      vykupujú staré baterie a prebaľujú ich . vidno to aj podľa váhy a aj podľa výdrže. liitokala má original baterie . je to výrobca . asi si kúpim dve do svetiel na bike .

      inak zadné blikátka sú aj z brzdovým svetlom a aj zo smerovkami . ráčte popozerať .

      https://de.aliexpress.com/…2387944.html?…

      0 0
      • mrozu  

        Jojo, Liitokala, to je vyloženě značka, takovej čínskej samsung, viď, to ostatní jsou přebalené repasy :D

        0 0
      • drood  

        Liitokala je jen obal nebo dokonce pouhá přelepka. Pokud koupíš originál Liitokala, bude v tom Panasonic nebo LG… Ale i Liitokala se falšuje…

        0 0
    • oneeeee  

      viac info o baterkách tu . nech je to tú čisté

      https://forum.elektrolab.eu/…baterie.395/

      0 0
    • roupik  

      Borci, kdo máte Moon Cerberus. Asi jsem úplně blbej ale kde je tech 5 módů svícení? Nejde mi mezi nimi přepínat, jen to svítí a da se navolit intenzita jinak nic.

      0 0
      • Na-kochacku  

        Tady je to videt

        https://youtu.be/IjrUG_uHVZ8

        0 0
        • roupik  

          jj, diky, podle jejich pribaleneho návodu jsem z toho moudrej teda nebyl

          0 0
          • MatS  

            Taky jsem s tim zapasil ted u stromecku :)

            Hlavne ze to bylo locknuty. Ten zamek je uplne zbytecny, neumim si predstavit, ze by se to omylem zaplo.

            Jo a ted mam mnoho tecek pred vocima jsk jsem do toho cumel :-D

            0 0
            • roupik  

              Přesně, připadal jsem si jak svářeč bez kukly

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Takhle?

                0 0
                • Na-kochacku  

                  :))

                  0 0
                • Pijer  

                  Přesně tak jsem si onehdá připadal, když jsem odjížděl od stánku. Nevýrazná tlačítka, ovládání jak pro strojního inženýra nebo absolventa víkendového kurzu a ještě kombinace několika ne málo desítek kilometrů v nohách a nějakého pivka v žíle – Polívka jak vyšitej :-D :-D :-D

                  0 0
        • Jáchym 1  

          Tě péro,než to naladí tak vyjde slunce.

          0 0
          • MatS  

            Onose to zda. Prvotni nastaveni je trochu opruz, ale pak uz jen zapnes a vypnes. Beztak pouzivam jen jeden rezim. A ma to pamet posledního rezimu.

            0 0
    • oneeeee  

      čo toto ?

      ja si idem kúpiť . je ich tam veľa a majú dobrú svietivosť

      https://de.aliexpress.com/…2434980.html?…

      0 0
    • Kos_CZ  

      Tak tohle ještě nemám… :D

      0 0
      • Kouba_2005  

        Máš, ale nad sedlem a snad nesvítí :-)

        0 0
      • vt  

        AA nebo aku?

        0 0
      • Pijer  

        V reálu co se světelného toku týká, zrovna moc výkonná není, ale plusem budiž viditelnost 360°.

        Na druhou stranu z názvu vlákna není zřejmé, jak je ta výkonost myšlená, takže sem do výběru možná patří :-D

        0 0
        • 01carbon  

          jel jsem autem za borcem po vrsovicky ul. cca pred mesicem okolo 17hod. ze se mu to bimba pod sedlem jsem si vsiml az napodruhe. u kohinoru na krizovatce jsem stal vedle nej tak jsem mu rikal ze to neni moc viditelne. trochu se cilil – sem mu rikal at si da odstup 10m od kola a zkusi to ocima najit (lampy, semafory, rozsvicene auta…) uplne to zanikne.

          0 0
    • exxonvaldez  

      Mám

      https://www.aliexpress.com/…7657707.html?…

      a objednávám další 3ks .Za ty prachy spokojenost.

      0 0
    • jihacv  

      Potkal jsem cyklistu a měl kolo osazené těmito světly, jak jsem podle vzhledu zjistil: Bontrager Ion 200RT vepředu a vzadu Flare RT. Nemáte s nimi prosím někdo zkušenost, co se týká výdrže, viditelnosti,…

      0 0
      • milmat  

        Já mám jen tu přední, vzadu mám radar. Ta přední má výdrž, jak se píše ve specifikaci. Zadní má kamarád a je to jedna z mála zadních blikaček, které se dá použít ve dne. RT jsou dražší, ale umí ovládání přes ANT+, což v kombinaci s Garmin Edge a Smart Bike Lights funguje velmi dobře.

        0 0
    • Fifa2  

      Přispěji svoji troškou do mlýna – doma máme 2 sadu knog plus https://www.knog.cz/…k-black/1900

      které se mi líbili svoji variabilitou a podle mě i docela dobře sviti – na přední i zadní blikacku ve tme nebo šeru naprosto dostatečné. Magnetického uchycení do držáku jsem se nejdřív trochu bál, ale je to spolehlivé dokonce i hlavou dolů. Bezvadné je že je lehlá a když ji používáte jako klip na oblečení tak nesjíždí a drží na místě. Jen (a to mne na při výběru netrklo) jsou diody umístěny na té tenčí části klipu (obvykle to vývá obráceně- plastový klip je nějak dobastlen k tělu blikačky) Takže když chcete blikačku zasunout třeba do poutka na podsedadlové brašnicčce, musíte ji tam strčit tím tlustším koncem (jde to hůř ale jde to, alespon u těch 2 našich, zase nevypadne)

      Nicméně na denní blikání mi výkon zadní blikačky přestal vyhovovat tak jsem hledal něco s vyšším výkonem a Knog je drahý jak prase, takže jsem nakonec na zdejší doporučení objednal Moon Cerberus na Alze https://www.alza.cz/…d5685141.htm. S jejich klasickýma předníma světlama mám super zkušenosti, jen jsou jak už tady někdu psal drobet overengineered – na nastavení správného modu systemem, jednoklik, dvojklik, podrženi abyste vystudovaly vysokou školu.

      0 0
    • Psonaysz  

      Vybírám zadní světlo na kolo a narazil jsem na tuhle.. Nějaké recenze jsem nalezl tady na fóru, ale není jich mnoho.. Má někdo nějaké zkušenosti??

      Shanren Raz PRO SMART

      https://www.led-expert.cz/…rt-d1969-htm

      0 0
      • Pijer  

        Devět stovek za blikačku z číny – „A není to málo, Antone Pavloviči?“

        Slušně se to posunulo.

        0 0
        • Psonaysz  

          Taky se mi to zdá nějak moc.. Chtel jsem se zeptat zda ma někdo zkušenosti

          0 0
          • Na-kochacku  

            Mohu jen doporucit. Vysoce svitiva. Dost rezimu. Brzdove svetlo. Mozne nastaveni mnoha funkci z telefonu.

            0 0
      • MatS  

        Nechceš raději značkové za míň? Navíc Alza bude mít o víkendu dny Marianne, tak třeba bude ještě další sleva.

        https://www.alza.cz/search.htm?…

        0 0
      • Chalupář  

        Mám od vánoc, maká dobře, svítivost pro denní i noční svícení – blikání dobrá. Ohledně ceny, každá sranda něco stojí, má spoustu chytrých funkcí. Jen je otázka jestli je člověk potřebuje, já jsem hračička tak jsem za ní rád. Jen možná menší vydrž baterie než uvádí prodejce ale možná to je způsobeno že jsem jezdil při teplotách okolo nuly.

        0 0
        • Na-kochacku  

          Ta baterie uz v tehle teplejsich dnech vydrzi dele.

          0 0
          • Chalupář  

            Moje zkušenost, při teplotě 0–5 v režimu blikání cca 17 hodin. Uvidíme až se oteplí. Každopádně jsem za ní rád.

            0 0
          • Chalupář  

            Dnes jízda 1:50 režim blikání teplota 12°C a ze 100% klesla kapacita baterie na 73%. To nevypadá na udávaných cca 35 hodin výdrže. Mám nastavené bílé světlo, možná jiná barva žere méně :-)

            0 0
        • Dohny69  

          Uvažuji taky o koupi. Máte Raz Pro SMART, nebo Raz SMART?

          0 0
      • Prazak0  

        Na můj vkus dosti předražené a výkon nic moc. Dle mého názoru nabíjecí světla nejsou žádná výhoda. Radši na výměnné baterie, kde dávám taky nabíjec a ty vydrží opravdu déle než pár hodin a nemusí se nabíjet po každé jízdě. A po degradaci accu vyhodit celé světlo.

        Od Smart mám s reflektorem, deklarovaných 80 lumenů, asi to má. Má to dva režimy svícení a dva režimy blikání, jedno v plné intenzitě, druhé v poloviční, tj. 40 lm. Vidět to opravdu je slušně. Smart mi přijdou jako zavedená značka. Tehdy to stálo kolem 300Kč. Pak mám taky s těmi Cob diodami, tj. malé diody, ale svítí to služně v takovém pásu. Mám toto světlo https://www.spoke.cz/…e-basic-led/ (našel jsem v rychlosti odkaz, prodávají snad všude možně), krom toho stejné světlo bude i pod jinými značkami českých značek, třeba Nexelo atd. Asi to dělá jedna továrně v Číně. Svítí velmi slušně, méně než 80 lm, ale je velmi pěkně vidět docela daleko, dva režimy, stálé svícení a blikání. Já to tehdy kupoval za necelou stovku. Asi je lepší vozit blikačky dvě, třeba když se vybijí baterie, je to asi lépe vidět.

        0 0
        • Fazzy  

          Já myslim, že za ten rok už něco vybral :)

          1 0
          • Prazak0  

            Téma má i dnešní příspěvky. Já sem psal dříve a nějak mi to označilo i starší příspěvky, takže jsem omylem reagoval a nevšiml si, že ten příspěvek je staršího data.

            0 0
            • Fazzy  

              jo, však to se tu stává běžně, ale nedalo mi to :)

              0 0
      • Smazaný účet  

        Raz Pro jsem nedávno koupil. Je perfektní, ta aplikace na nastavení je docela solidní, a hlavně to světlo má několik držáků, ze kterých ten na ližiny sedla je úplně geniální – to jsem viděl poprvý. Super k teleskopu.

        0 0
    • Zdeněk HK  

      Prosím majitele Cubelite 2 o radu, jak přepnu mezi auto a manual. Náhodně se mi to povede, ale je to přecejen náhoda. dík.

      0 0
    • FOSA  

      Ahoj,

      nějaký tip na „chytrou blikačku“? Chtěl bych pořídit nějakou lepší blikačku, cenovka tak do 1500,– by byla super.

      Líbilo by se mi, kdyby měla „brzdové světlo“ a nejlépe třeba i automatické zapnutí/vypnutí. Třeba i zapamatování si režimu, ať se pak neproklikávám dvanácti funkcemi…

      Je případně ještě nějaká nóbl funkce co lze využít? (o radaru vím, ten je cenově mimo a funkci asi oželím, kdyby mě to auto mělo trefit, asi mě trefí i s radarem).

      Má někdo reálnou zkušenost? Na webu jsem něco našel, ale zda to reálně i funguje. Ono „brzdové světlo“ mám i na blikačce z alíku a když brzdím svítí, ale taktéž reaguje i na díru v cestě a následný otřes.

      0 0
      • LiborV  

        Kdo jednou zkusí radar, už jinou blikačku nechce. Brzdové světlo je pole mě blbost, nikdo to vnímat nebude.

        Pokud nechceš radar, na brzdový světlo bych se vykašlal a vzal pořádnou blikačku, typů je tady mraky

        0 0
        • FOSA  

          ještě jsem teď při brozdání narazil na Bontrager s ANT+, který pak funguje dle garmina, to by se mi líbilo hodně. Jen jsem hledal alternativu ještě k tomu Bontrageru (nelibí se mi moc ta kostka) a zatím nic nenašel. Ale propojení přes ANT+ vypadá slibně!

          0 0
          • pawouk56  

            já omylem koupil tu menší verzi bez ant, ale bliká to hodně dobře a lidi mi říkali i ve dne, že to je vidět super, takže doporučuju. Trochu se mi nezdálo, že blikačky dobře držely v držáku a bál jsem se, že je ztratím, ale jezdil jsem s nima celej rok a všechno v pohodě.

            0 0
            • HonzaP9  

              Jo, tuhle v Malešicích vedle mě na světlech zastavil chlap v autě a prej co to mám za zadní blikačku. No jak je člověk naladěnej na blbce, tak jsem čekal, že dostanu vynadáno, že to oslňuje, ale když jsem mu řekl, že to je radar, tak řekl jen „no je super, tak nashle“ a byl pryč…

              1 0
      • rasto  

        něco nabízí i lezyne (KTV PRO SMART REAR). jak funguje, netuším https://ride.lezyne.com/…o-smart-rear

        0 0
    • wego1991  

      Vlákno sem pročetl a nejvíc se mi líbí Moon Nebula a Moon Cerberus, ale spíše Nebula. Příspěvky jsou už starší, tak mě zajímá zda je to stále dobrá volba nebo už je nějaká lepší alternativa?

      0 0
      • Kouba_2005  

        Mám obě a Nebula rozhodně lepší i co se týče ovládání nebo jsem tak levej, ale s Cerberus se nějak mým pokusům o nastavení brání a dělá si co chce :-) Kvůli montáži pod sedlo, tedy v případě vybavení teleskopem, je Nebula prostě super.

        0 0
      • Fazzy  

        Nedávno jsem taky vybíral čistě podle informací z netu a vyšly mi nejlíp právě Nebula a Lezyne Zecto Drive Max. Srovnatelný světla, Zecto jen nepatrně výkonnější. Nakonec jsem vzal Lezyne, hlavně z důvodu podle mě efektivnějšího kruhovýho rozmíštění diod a teoreticky lepší viditelnosti z boku. Nicméně Nebula je zase designově uhlazenější, míň humpolácká a i ona je nepochybně pořád super volba.

        0 0
        • wego1991  

          Právě že Nebula se mi líbí díky lepšímu ovládání a Cerberus zase díky větší výdrži a taky že na sedlovku hezky dolehne, kdežto Nebula trčí do prostoru..

          Dík za tip na Lezyne, ale takovou malou mám od Fenixu a potřebuji ji doplnit něčím s delší výdrží.

          0 0
          • Honzis  

            já používám myslím ten první/druhý blikací mód a třeba za 3jízdy preventivně dobiju, úplně v klidu i v mrazu.

            0 0
          • Fazzy  

            No Lezyne ma stejnou a vzhledem k trochu vyssimu vykonu v podstate i delsi vydrz nez Nebula. Cerberus je opravdu designove nejhezci, ale tam uz mi vadi az moc mala svetelna plocha. Vykon sice ma, ale uz mi to prijde jako moc tenka carka a me slo primarne o denni pouziti. Nicmene, ani ten sem v ruce nemel a vychazim jen z videi na netu, takze treba se pletu.

            0 0
            • MatS  

              Cerberus sviti i pres den jako krava a je videt jak zezadu, tak z boku. Vyhodou je vlastni plynule nastaveni vykonu u vsech rezimu a jeho pamatovani.

              Nevyhoda je spatne ovladani tlacitek poslepu nebo v celoprstych rukavicich.

              2 0
      • Honzis  

        Za mě je Nebula fakt super, svítivost i do stran, velká plocha, držák v pohodě, vypadá bytelně.

        0 0
        • wego1991  

          Jo asi do ní půjdu. Teď je na Alze i s předním světlem o asi 50 Kč dražší než jen zadní Nebula. Dopředu mám sice Fenixe BC30R, ale pro přítelkyni na občasné dojíždění za tmy to bude pěkný bonus za těch 50 Kč navíc.

          0 0
      • d69  

        Mám Cerebrus víc než rok a naprostá spokojenost ! Výdrž naprosto dostatečná (přes zimu jezdím po práci-vyjiždím většinou často až za tmy 40–50 km a zatím se mi nestalo,že by jakoukoli vyjížďku nedalo), rychlé dobití (po 3 hod svícení cca 15–20 min) přes USB-C..Jediným nedostatkem bylo horší ovládání v (zimních) rukavicích – vyřešeno nalepením kolečka od záclon:)

        3 0
    • Lister  

      Prosím zadní blikačka použitelná i přes den, USB nabíjení (ideálně C) a uchycením pod sedlo.

      Smart funkce nepotřebuju (nebráním se jim). Jde mi hlavně o to, aby měla nějaký výkonný zábleskový mód, který je vidět i přes den – nízko položené slunce, v lese při střídání světla a stínu, v protisvětle.

      Ocenim malou velikost – ideálně něco kruhového nebo malou kostku.

      Syn má Moon Arcturus, není úplně zlá, ale přepínání režimů a signalizace vybití je tragédie, ale celé to zabíjí, že se občas sama vypne – u světla fajn vlastnost :-)

      0 0
      • jIrI___  

        Pokud by ti nevadilo počkat si do května…

        https://seesense.cc/…-sense-icon3

        0 1
        • Lister  

          Nejsi troškar :-) Stojí za ty peníze?

          Větší než jsem si představoval, ne nepřekonatelně. Nenašel jsem držák na ližiny?

          0 0
          • jIrI___  

            Viděl jsem předchozí generaci a byla to snad nejvíce viditelná blikačka, se kterou jsem se setkal. Ta nová generace by měla být papírově ještě silnější. Uchycení na ližiny nemá, špatně jsem to z tvého prvního příspěvku pochopil :)

            0 0
            • Lister  

              Taky jsem to mohl líp napsat.

              Ale to je skoro 100% podmínka. Jako znalec všech možných světel – nějaký tip?

              0 0
              • jIrI___  

                Popravdě mě vůbec nic nenapadá. To uchycení na ližiny je hodně omezující prvek, v podstatě výsada blikaček z Ali :)

                0 0
              • Ivan  

                Moon Nebula má, mimo jiné, i klip na ližiny. Svítí docela dost. Je trochu větší než jsem čekal, ale žádné drama.

                0 0
              • Kamilac  

                Co moon nebula, v balení je držak na ližiny, svítí fakt hodně, akorát je trošku větší

                https://www.alza.cz/…d5685144.htm?o=4

                0 0
                • Lister  

                  Jak jsem psal výše Moon doma máme.

                  A mám k nim nějaké výhrady, svítí hezky, ale držák nemá šťastný úhel, světlo je pod sedlem hodně nízko. Signalizace vybité baterie na přední straně uprostřed ostatních blikajících diod he napřesdržku – to prostě vůbec není vidět. Možná to má Nebula jinak ale to už je pro mě moc velké světlo.

                  0 0
                  • Kamilac  

                    Ještě mě napadl Moon Comet-X , je menší taky pod sedlo, svítí pěkně a signalizace vybitýho světla je na tlačítku zapínaní (to tlačítko se rozsvítí modře) který je na zadní straně. Taky ho mám, a stačí sklonit i za jízdy hlavu pod sebe, a pohledem dozadu pod sedlo je hned vidět, že to tlačítko svítí modře a je potřeba nabít.

                    https://www.alza.cz/…d5685145.htm?o=31

                    0 0
                    • Lister  

                      Díky.

                      Prošel jsme nabídku Moon a asi nejvíce se mi líbí Helix.

                      https://www.alza.cz/…d6424097.htm#…

                      USB-C, je silnější, má jiný držák pod sedlo a indikátory na boku.

                      0 0
                      • jIrI___  

                        Jen těch 100 lm není na denní blikání žádná velký hitparáda…

                        0 1
                        • Lister  

                          Asi máš pravdu, ale je to stejný výkon, jako udávání u té naší a ta je přes den použitelná.

                          0 0
                          • skaj  

                            Pridam se k jirimu, 100lm je suboptimalni. Z moji zkusenosti, mam Nebulu, jezdim i s radarem. Pokud chces „radar“ efekt – tedy aby se ti auta vyhybala z dalky – rozhodne jdi do Nebuly. Tech papirovych 100lm rozdilu je realne znat (Nebula ma i mod se 100lm a na ten ridici reaguji mene). Tech 200lm je asi pro ridice lehce protivnych, ale fakt funguje.

                            0 0
                            • Lister  

                              To už je fakt fest velké. Ale popřemýšlím. Nebula má taky obě signalizací diody umístěné kolem zapínacího tlačítka? To je totiž fakt neskutečně blbý nápad.

                              Moon má i nové mnohem silnější světla, ale aktuálně nedostupné.

                              K tomu radar efektu. Dnes jsem míjel jednoho cyklistu a ten rozhodně nějaký radar měl. Z dálky to občas jen bliklo, po přiblížení na cca 50 m se frekvence razantně zvýšila. To se mi hodně líbilo. Rozhodně lepší než všechny ty brzdové funkce.

                              0 0
                              • jIrI___  

                                Radar je (zatím) jen jeden, ten od Garminu.

                                0 0
                              • rasto  

                                kdo má radar si jej nedokáže vynachválit. zvláště s kombinací s tachometry garmin, wahoo atd. já už tak podlehl, z ninexu je za 4,1k na cestě ke mě

                                0 0
                                • Motyll  

                                  Pro silniční přesuny je radar jediná volba.

                                  0 0
                                • gollum  

                                  Nedávno jsem měl na kole v zadu brašnu, tak se mi tam radar nevešel, připadal jsem si dost divně, tak jsem ho aspoň umístil na kolo kamarádky, která měla na sedlové trubce volno, jen jsem si moc nedokázal zvyknout, že to co mi ukazuje wahoo není co se děje těsně za mnou, ale za kamarádkou…

                                  0 0
                    • Jenda  

                      Comet-X mám, svítí v ten denním módu celkem slušně ale stejně jako u Orion je problém, že je to vždy dvojzáblesk s frekvencí cca 1 Hz, tedy třeba na křižovatce může člověka někdo snadno přehlédnout pokud rychle mrkne mezi záblesky.

                      Jak stárnu tak jsem cím dál víc připosranej (nebo zodpovědnej?) a vozím teď vzadu Comet-X na denní režim a k tomu Cerberus na nějakej co bliká častěji ale přitom je furt slušně vidět. Vpředu vozím Comet-X a k tomu normální světlo který problikává mezi 50 a 100 lm.

                      Bohužel mě zklamal Orion, do 3 ze 4 kusů co jsem měl se dostala vlhkost :-( Takže poslední vozím na biku abych měl něco malýho co zapínám když jedu po silnici.

                      0 0
                • detoxy  

                  Dá se Moon nebula v držáku naklápět? Viděl jsem, že má držák na šikmé vzpěry, ale chtělo by to trochu naklopit, aby to nesměřovalo do nebe. Jinak asi taky půjdu do radaru a ubastlím na něj držák na tu šikmou vzpěru (pod sedlem mám velkou brašnu).

                  0 0
                  • Lister  

                    Dá se naklánět, ale jsou tam pevně dané velké skoky, někdy to nemusí vyjít, takže já jsem si držák trochu upravil termoformingem. Na můj vkus směřoval moc dolů a to právě proto, že musí pojmout jak malé svítilny, tak ty velké, jako je Nebula.

                    0 0
                  • Kamilac  

                    Naklapět se dá, povoliš ten šroubek a zase utáhneš. Ale jak píše Lister, jsou tam velký skoky. (Držák pod sedlo je úplně stejnej, akorát se chytá na ližiny)

                    0 1
      • Wencanator  

        mesic zpet jsem koupil na alza.cz moon orion predni a zadni za cca 300 kc a super. Maximalne umi myslim 50 lumenu, ale hlavne je to nekolik diod, takze svetelna plocha je relativne velka.

        0 0
    • scota  

      Mám tuto max. 300 lumenů a jsem s ní moc spokojený:

      https://ride.lezyne.com/…ip-drive-pro

      0 0
    • Pavell  

      Vozim Moon Nebula od vanoc, supr design, skvele sviti. Vcera jsem vyjizdel rano pred 4.hodinou a i predni svetlo funguje paradne.

      0 0
    • HWSpeedy  

      Pro zajímavost:

      Moon Nebula W přední použito v režimu DAY FLASH (DOUBLE BLAST) do dobu 7:45 hodin, následně nabití 1.690 Wh (340 mAh)

      Moon Nebula zadní použito v režimu DAY FLASH (DOUBLE BLAST) do dobu 7:45 hodin, následně nabití 2.413 Wh (474 mAh)

      0 0
    • roman 3D  

      hledám alternativu moon nebula předek a zadek za něco podobně svítivého ale kde není takový odskok držáku od řídítek či sedlovky

      0 1
    • Cavendish  

      Kdyby někoho zajímalo jak vypadá Moon Orion zevnitř. Dcera mě s tom hodila o zem a z plošného spoje kvůli tomu odlomil minusový pól.

      Krytka je přilepená, doporučuji nahřát pistolí a pomalu plochým plastovým nástrojem páčit. Chce to cit a trpělivost, ale jde to.

      Kontakt sem přiletoval zpět a krytku nalepil na místo gelovým lepidlem.

      1 0
      • Milosch  

        Přiletoval? Ty budeš podle všeho klempíř, ale v elektronice se tomu říká pájení. Tak jsem Ti alespoň rozšířil obzory :-)

        1 6
        • Cavendish  

          Nemáte zač mamlasové. Člověk vám sem dá nějakou zajímavou informaci z opravy světla a dočká se akorát remcání skrz použité slovo :((

          8 0
        • BlickM  

          Ale jdi ty brepto …

          0 0
      • cibi  

        dík za report.

        ad lepení sekunďákem:

        mám zkušenost že mi „vylezou“ otisky prstů na plexisklových dílech.

        Někdy hned, někdy třebas za měsíc.

        0 0
        • jIrI___  

          Lepení sekunďákem je v případě polykarbonátu úplně k ničemu. Přesně jak píšeš – během prvních měsíců lepidlo plast neustále naleptává a uvolňují se výpary, které způsobují vizuální vady a napětí v plastu. V nejhorším případě průhledné díly úplně zmléční a samovolně prasknou.

          0 0
    • honzabike  

      Jet za blikackou ktera ma 40 a vic lumenu je peklo.

      1 0
      • nooski  

        Kolik lumiku ma zadni svetlo auta, popr. brzdove svetlo, na kterem kazda 3,14ča stoji v kolone nebo mlhovka, kterou vetsina retardu neumi pouzivat?

        0 1
        • MatS  

          No s tim brzdovym svetlem si stezuj i automobilkam a funkci auto hold.

          0 0
        • jIrI___  

          Brzdové funkce na LED světlech nových aut mívají obvykle kolem 40 lumen, častěji spíše o něco méně než více. Tipuju, že jsi předpokládal vyšší hodnotu :)

          0 0
          • BlickM  

            já tipuju kolem 250 lm

            0 0
          • xtonda  

            Běžná zadní žárovka má 5W pro běžné zadní světlo a 20 W brzdové, což je nějakých 50 a 200 lm, takže těch 40 lm se mi nezdá.

            0 0
          • nooski  

            Cekal a internet mi hazi hodnoty kolem 400 lm. 40 lm na brzdovku je fakt malo.

            0 0
            • jIrI___  

              Zkusil jsem pohledat údaje k nějakému konkrétnímu autu a našel jsem ne úplně typický, ale za to poměrně čerstvý příklad – nový Range Rover. Na zdroji celkově 625 lm, na světelném výstupu v nejjasnějším bodě 44 lm. Mám tu před sebou i světelnou mapu, ale tu zveřejnit nemůžu. Ty velké ztráty jsou dány především kouřovým sklem, ale ani u běžného červeného skla to nefunguje tak, že na zdroji je, plácnu, 200 lm a na výstupu 150 lm, ty světelné ztráty jsou násobně větší. Na druhou stranu lumeny pro porovnání nejsou příliš vhodnou jednotkou, více vypovídající by byla kandela, ale ta je hůře uchopitelná a taky kolik výrobců cykloosvětlení udává právě kandely… :). Lumen je totiž měřen pouze v jednom daném bodě, roli tedy nehraje fyzický rozměr světla, resp. velikost svítící plochy. A právě toto může lidské oko mást.

              Pro majitele Garmin Radaru jako pokus na volnou chvíli doporučuju vzít neprůhlednou tabulku, vyříznout do ní kruhové okýnko rozměru svítící plochy u radaru, tabulku přidělat na brzdové světlo auta, dát cihlu na brzdový pedál a jít okometricky porovnat blikající/svítící radar (65 lm/20 lm) a svítící brzdové světlo skrz okýnko v neprůhledné tabulce. Výsledek možná pro mnohé bude překvapením :)

              1 0
              • mr.nikdo  

                Ze on pan dela v Jicine?…

                0 0
              • Smazaný účet  

                někdy je brzdovka jen úzký led pásek 5×1 cm a vlastně oslňuje jak blázen.

                Staré dobré žárovky třeba na favoritu svítily plochou 5 × 10 cm a pro moje oči to bylo mnohem příjemněší.

                předpokládám, že množství světla vyzářené danou plochou bude stejné tak aby to splnilo normu.

                0 0
      • Lister  

        Čím víc jezdím po silnici, tommvic je mi úplně jedno, co si ti ocasové za volantem myslí.

        Bohužel mám pocit, že agresivita a demence za volantem za poslední 2 roky narostla hyperbolickou křivkou. Jen za poslední týden mě málem převálcoval kamion s kládama, pak mi přímo před přední kolo vjezla ženská v úplně zamrzlém autě a pak si mi opět přímo před přední kolo rozjelo auto z boční silnice, když jsem odbočoval z vyhrazeného odbočovaciho pruhu.

        Začínám to pálit hlava nehlava a světla zvedám čím dál tím výš. Na ohleduplnost jsem se už vys-ral.

        3 1
        • Kouba_2005  

          Čím víc jezdím po silnici, tommvic je mi úplně jedno, co si ti ocasové za volantem myslí. Začínám to pálit hlava nehlava a světla zvedám čím dál tím výš. Na ohleduplnost jsem se už vys-ral.

          Ano, s tímto přístupem se samozřejmě situace na silnicích velmi rychle pohne k lepšímu a vše bude sluncem zalité.

          1 1
          • Lister  

            Čekal jsem, kdo se na to chytne.

            0 0
            • Kouba_2005  

              Dementů potkám na silnici denně několik, takže o jednoho víc nebo míň, to je už skoro fuk.

              0 0
        • MatS  

          A proto jezdim po silnici cim dal tim min.

          1 0
          • Lister  

            Mě to bohužel baví a taky je to pro mne nutnost kvůli práci.

            Osobně tu hysterii s oslaňováním řidičů cyklistickými světly neuznávám. Možná je to tím, že nečumím jak vůl přímo do těch světel. Vlastně si nevybavují, že bych cyklistické světlo jako řidič někdy vnímal nepříjemně, natož aby mě nějak omezilo nebo ohrozilo.

            Ale bohužel vnímám, že situace na silnici se za poslední rok docela dost zhoršila a z mého pohledu za to může jedna věc – nedomyšlené nařízení ohledně minimálního odstupu. Už když se to schvalovalo, se najednou spousta řidičů začala chovat jinak a po nástupu účinnosti se to dost zhoršilo. Mám pocit, že si najedou hodně lidí na cyklistech řeší svoje frustrace a dává nám najevo, že na silnicích nemáme co dělat a kvůli takovým blbcům teď musí široce objíždět a jenom je to zdržuje. Předtím mě většina míjela docela slušně, teď mám pocit, že nás většina programově osírá. A když zapnete přes den zadní blikačku (která je v té situaci sotva vidět, natož aby vadila) tak je to ještě horší.

            1 0
            • jIrI___  

              Já to vnímám přesně naopak – po schválení odstupu mě auta objíždějí větším obloukem a když ve dne zapnu silné blikačky, tak se situace ještě zlepší. Vlastně jsem za poledních několik let nezažil, že by mě někdo vyloženě oprasil i přesto, že po silnicích najedu ročně stále více a více kilometrů. Držím se ovšem jednoho pravidla – nejezdím po cestách vedoucích do některé z okolních průmyslových zón v době, kdy se střídají směny a poláci spěchají do/z práce. A hysterii oslňování řidičů cyklistickými světly uznávám, protože ráno cestou do práce pravidelně potkávám jednoho cyklistu, který i v několikaki­lometrovém úseku mezi vesnicemi mimo veřejné osvětlení má zapnuté strobo a to je masakr. Vůbec nechápu, že to nevadí jemu samotnému, já bych s tím nedokázal jet :)

              1 0
              • nooski  

                Strobisty nelze pochopit. Jedna se o tvory bez mozku a bez nervove soustavy.

                5 0
              • Hykal  

                Vnímám to stejně, tak je to možná záležitost MS kraje. Pravda je, že nejagresivněji se podle mě chovají řidiči ve střednich Čechách.

                1 0
                • Enron  

                  Já mám za poslední roky pocit, že se to o něco zlepšilo. Těch extra idiotů už tolik v Praze a na Praze západ nepotkávám. Ad strobo – teď jsem jendoho takovýho experta potkal v Lysolajským údolí a taky jsem přemýšlel, jak se mu s tím jede. Mě by to za tmy dost vadilo.

                  0 0
            • allrose  

              Dám to pod tebe,protože jsi zastánce silného svícení..

              Potkal jsem už pár silničářů (převážně) se silným zadním trvale svítícím i se silnou blikačkou a občas je to fakt peklo a pak chceš se takového cyklisty „zbavit za každou cenu“

              Jednoho šikulu jsem dojížděl na horáku na polňačce a už jsem měl sto chutí na něho zařvat,ať si to světlo strčí do pr…,naštěstí po chvíli zrychlil a ujel,ale nemít štítek od helmy za který jsem skoval oči,tak to bylo dost nepříjemné a „neviděl“ bych na cestu

              Poprosím,chla­py,používejte ty světla s rozumem :)

              0 0
              • DDDD  

                Co vozím radar, ubylo lepičů na stezce. Dřív jsem ho vypínal, teď to beru jako takovou formu bezpečnějšího průjezdu :)

                1 1
                • jIrI___  

                  Za zapnutý radar na cyklostezce vždycky majiteli přeju setkání s nekonečnou řadou stroboskopářů v protisměru :)

                  0 0
                  • xtonda  

                    A přitom je to tak jednoduchý, předjet a nebo se nelepit.

                    1 2
                  • DDDD  

                    Neboj, těch jezdí víc jak lidí s radarem. Co si tak všímám, vypnutý radar jsem vlastně na stezce neviděl, když nepočítám skupinku, co jede spolu

                    0 0
                    • xtonda  

                      Ono je to taky blbost to vypínat, i na stezce se hodí vědět, že mě dojíždí rychlejší cyklista nebo nějaký elektrovehikl.

                      Při tom jak často ve městě přejíždím ze stezky do provozu a zpět, tak bych nikam nedojel, kdybych pokaždé zastavoval, sundaval radar, přepínal režimy a pak to zase dával zpět.

                      2 0
                      • jIrI___  

                        Za jízdy hrábnu na radar, zmáčknu tlačítko kolikrát je potřeba (ve dne zapnutý jen radar a světlo vypnuto, ve tmě režim peloton), posloupnost režimů si pamatuju. Otázka tří vteřin. Ale rozumím, že ne každý je tak ohebný a kdybych měl kvůli každému přepnutí režimu zastavovat a dokonce i sundávat radar, tak se na to taky vyprdnu :)

                        1 0
                        • horolezec  

                          Nejlepší je používat již několikrát zmíněnou aplikaci Smart bike light. Bliká (svítí) jen když vás někdo předjíždí. Tzn. na stezce v podstatě vůbec.

                          3 0
                          • xtonda  

                            Existují i zobrazovače k radaru, které tyhle aplikace nepodporují.

                            0 0
                          • Vrci  

                            Souhlas, za denního světla zhasnuto a bliká jen při detekci pohybu. Teď budu zkoušet po setmění přepnutí na stálé svícení s pulsací při detekci pohybu vzadu.

                            0 0
                          • jIrI___  

                            Tuto ďábelskou aplikaci jsem se snažil nastavit chvíli po koupení radaru a skončilo to nějakým zacyklením a odesláním radaru na opravu do servisního střediska, jsem myslel že mě klepne. Od té doby jsem raději spokojen se základními funkcemi :)

                            0 0
                            • horolezec  

                              Jestli na to máš ještě nervy, pošli co máš za radar a comp (hodinky) a pokusím se napsat ti návod pro basic user. Tenhle „tuning“ je na radaru, těsně po jeho pořízení, ta nejlepší věc na kole.:) Naprosto nechápu, že takovou relativně jednoduchou a spolehlivou věc nenabízí Garmin sám.

                              0 0
                            • keymaker  

                              Mám nastaveno, že bliká jen pokud se blíží někdo rychlejší. Jinak nebliká ani nesvítí. Šetří to výdrž. Je to ten Smart mode. Nastavování se mi povedlo až napotřetí :-)

                              2 0
                        • xtonda  

                          Mám držák na sedlo a mezi radarem a sedlem není dost místa abych tam nacpal prst a mohl si být jist stiskem tlačítka, za jízdy a v rukavicích už vůbec ne. Pokud budu mít trasu s převahou stezek a cest kde moc aut nejezdí zvážím dát radar na peloton režim.

                          0 0
    • Smazaný účet  

      Existuje nějaká blikajda na gumu na 2×AAA?

      0 0
      • jIrI___  

        To je těžké zadání… AAA blikačky jsou dost těžké a nejsem si jistý, jak moc dobře by j gumka udržela. Ale třeba kopie Smartu se najít dají a nemusely by ani špatně svítit https://www.cyklomania.cz/…tlo-SAFE-4-0

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ta One Safe 5.1 by nemusela být špatná, 1 mikrotužka druhá v kapse. Akorát nemám rád, když to trčí daleko od sedlovky.

          0 0
          • Pavell  

            Jakou to ma asi vydrz na ty baterie ?

            0 0
            • jIrI___  

              Oproti nabíjecím aku obvykle nekonečnou, byť to popírá fyzikální zákony :). Aspoň teda ty verze na 2× AAA.

              4 0
              • Smazaný účet  

                Já totiž kvůli teleskopu zakoupil blikačku na ližiny a na novým kole kvůli zámku sedlovky tam nejde pořádně dát. Přitom mám sedlo úplně vzadu.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  První dojem gut: malá, levná, nemusí se nabíjet, lze oddělat z držáku, nebo lehce celá, lze nastavit úhel, tlačítko nahoře, …

                  1 0
      • HonzaRez  

        Na gumu není…

        0 0
    • Gwaihir  

      Na svém kole vozím teleskop a mám jen obyčejnou blikačku za 50 Kč. Je umístěna na sedlovce docela nízko a svítí jen trochu. Chtěl bych něco lepšího. Garmin radar mi přijde, že bych ho měl umístěný příliš nízko a přes zadní pneu by nebyl vidět. Máte někdo zkušenosti se světlem na sedlo? Něco jako:

      https://s-mania.com/…tlo-na-kolo/?…

      0 0
      • Kouba_2005  

        U Moon Nebula je i drzak na liziny sedla. Sviti paradne.

        0 0
      • jIrI___  

        Na ližiny sedla se dá umístit i radar, stačí odpovídající držák

        1 0
      • xtonda  

        Mám podobný držák jako odkazuje Jiří a spokojenost, mám odpruženou sedlovku a na na ní by byl držák na trubku moc nízko, na skládačce zas držák na trubce brání úplnému zasunutí.

        Nevýhoda je, že pro přepnutí režimu se musí radar sundat, nevleze se mi mezi sedlo a radar prst.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Můžu přenechat za pár piv na 2×AAA :)

        https://www.bike-forum.cz/…dni-blikacka#…

        0 0
      • sorak  

        Zkusenost s tim nemam, ale taky to chci objednat a to asi hned 2ks – na kola deti, protoze sedlovky maji vytazene jen malicko a pres zadni gumu sedlovka videt neni, je stezi videt sedlo.

        Deti vozi prilby s blikackou, ale cim vic viditelnosti, tim lip..

        Zkousel jsem instalovat blikacky na vzpery zadni stavby, ale sviti to moc nahoru, je to lepsi jak nic. Nasel jsem blikacky tohoto typu na Aliexpressu nabijene z USB, tak neco z toho zkusim.

        Jinak z mych zkusenosti je zatim nejlepsi co se tyce intenzity sviceni a rezimu tato (FORCE COB 29LM, 16× LED, USB)

        0 0
      • bara2  

        U světla až na sedle pochybuji, že bude splněn limit max 90cm od vozovky, to nevychází ani mě se 165cm výšky. Zadní odrazka a světlo má být umístěna 30–90cm nad vozovkou dle předpisu. Protože mezi podsedlovou tašku a zadní kolo se mi světlo už na sedlovku nevejde (nebylo by pod taštičkou vidět), řeším světlo v souladu s předpisem tak, že ho dávám zleva na zadní stavbu. Odrazku mám na podsedlové brašně přesně na hranici 90cm. U odrazky výš bych se toho nebála, ale vysoko umístěné silné zadní světlo opravdu může tomu za tebou vadit.

        1 0
        • jIrI___  

          Ten předpis je starší než Metuzalém, z dob kdy se vozila zadní svítilna s žárovkou na dynamo, která měla velice úzký kužel vyzařovaného světla. V současné době LED blikaček s úhlem vyzařování 100° a více je to umístění úplně fuk, blikačka bude „oslňovat“ úplně stejně ať už bude na zadní stavbě nebo pod sedlem. Ale samozřejmě chválím snahu o dodržování předpisů, na to už v dnešní době moc lidí nemyslí.

          0 0
        • Kouba_2005  

          Kdyz vidim, co maji za denni sviceni nektery auta a jak nase organy kontroluji a nasledne vymahaji povinnost sviceni ci pouzivani mlhovek, tak me nejakych 90cm zadniho svetla od silnice nechava uplne klidnym. Naopak si myslim, ze cim vic to bude videt, tim lip, byt to nekomu na chvili muze byt neprijemne. Dulezite je byt viden a resit umisteni svetla na kole, aby to bylo dle vyhlasky, to uz je fakt kktina. Mraky sebevrahu jezdi i za sera bez svetylek, jsem jednoznacne pro sviceni na kolech i ve dne.

          Edit : trochu jsem to rozepsal, ale v podstate jsem chtel napsat, ze resis peachovinu :-)

          1 0
          • bara2  

            Broskvovinu do chvíle, než dojde na lámání chleba při nějaké havárce. Pak se bude řešit výbava v souladu s předpisama. Pojišťovny jsou strašní skrblíci, dokonce, i když to není povinné, tak ti zkrouhnou plnění, když budeš bez helmy.

            0 0
            • Kouba_2005  

              Jo, to jsou a je to čím dál horší. Točí se pak na každý blbosti, to souhlasím.

              0 0
              • bara2  

                Tudíž mi přijde rozumné, dát si odrazku a světlo, kam náleží, když už si tu pojistku platím.

                0 0
                • Kouba_2005  

                  Oukej :-) Já pojistku nemám, ale i kdybych měl, tak na to dlabu.

                  Už takhle byl trochu opruz najít vhodné místo. Na silnici (gravelu) je to pohoda, nemám teleskop, tak se to prdne na konec sedlový trubky. U fulla s teleskopem je to ale boj a jak jsi psala – ani u eSkovýho rámu to v případě montáže na ližiny sedla nevyjde.

                  0 0
                  • Gwaihir  

                    Sice fulla nemám, ale mám dlouhý teleskop. Kam s tím?

                    0 1
                    • Kouba_2005  

                      Těsně pod konec pevné části sedlovky? To by vyšlo, aby to nezakrývalo zadní kolo, ne?

                      0 0
                      • Gwaihir  

                        Asi jo, zkusím to a uvidíme. V nejhorším to bude pod sedlem.

                        0 0
                    • drood  

                      Možná by nebylo marné, vymyslet držák, který se upne na sedlovou trubku a bude mít konzolku, vysunutou nad úroveň zadního kola. Nebo držáček na levou rámovou vzpěru. V době 3D tiskáren by to měla být prkotina…

                      1 0
                    • bara2  

                      To je aspoň pěkná fotka ze správného místa :-)

                      1 0
                    • bodlak2  

                      Možná ubastlit držák na levou zadní vzpěru

                      0 0
                    • teffe  

                      A něco z téhle nabídky by nešlo použít?

                      Držáky Garmin

                      Race Ware

                      0 0
            • J.e.n.i.k.82  

              Ale prd.. Řeší se hlavně to, jestli daná věc měla nějaký vliv na nehodu. Takže se možná bude řešit, jestlis měla světlo/odrazku, ale měřit ji budou jen těžko.

              0 0
      • Pavell  

        jj Nebula

        1 0
    • Gwaihir  

      Tak nakonec jsem koupil Moon Nebula Chameleon – svítí úplně jinak, jak moje blikacka za 100 Kč. Na jakou intenzitu to mivate zaple? Blikate nebo svítite?

      1 0
    • Smazaný účet  

      Moon Nebula na alze za 277,–

      3 0
      • scret  

        Objednano. Diky za tip ;-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          To je tip na výhodnou cenu. S produktem žádnou zkušenost nemám.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Zkušenosti tu nasdíleli jiní v příslušném vlákně. Je to dobrá blikajda, dík za tip na výhodnou cenu, objednáno do foroty :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jak je to se spolehlivostí? Hodně zákazníků v eshopech hlásí nefunkčnost v průběhu 1–2 roku používání, někteří i opakovaně u dalšího kusu.

              0 0
              • Kouba_2005  

                Používám rok a zatím bez problému, svítím i přes den. Dobíjím spíš preventivně, takže ztrátu kapacity bych nejspíš ani neodhalil. Za mě super světlo, proto jsem objednal i znovu. Recenze jsem nezkoumal, ale v příslušném vlákně byl nějaký ohořelý Moon Cerberus a údajně jich bylo víc.

                0 0
          • scret  

            To uz se tu resilo, svetylko je pry fajn. Chtel jsem ji stejne vzit tatovi k Vanocum. Takze se mi info hodilo. Diky

            0 0
      • Cavendish  

        Neodolal sem a za 280Kč ,včetně dopravy, pořídil Helix Lite. Místo umřelého Moon Orion. Nastěstí druhý stále funguje :)

        0 0
        • Sulka  

          Jake ma deni blikani? Na orionu je docela dlouha prodleva mezi bliknutim. Coz mi u ni dost vadi, ze bych zmenil model.

          0 0
            • xtonda  

              A co tam má studovat? Já tam nikde popis blikacích režimů ve smyslu kolik ms je zhasnuto a kolik rozsvíceno. Mám Moon Meteor, blikací režimy má 4 a všechny naprd.

              0 0
              • Cavendish  

                Nezbývá než googlit.

                0 0
                • horolezec  

                  Tady něco je

                  0 0
                  • MatS  

                    No to je slušnej zmatek. Snad to má aspoň paměť posledního režimu, abys to jednou nastavil a pak už jen zapínal a vypínal. jinak by mne hráblo.

                    Mám Moon Cerberus a tam jsou dvě tlačítka, protože se u každého režimu dá navíc nastavit intenzita, což je fajn. Ale má to paměť, takže používám jedno nastavení a jen zapínám/vypínám.

                    0 0
                    • drood  

                      Mám Cygolite Hotshot, jedním tlačítkem se přepínají režimy, druhým se v každém blikacím režimu nastavuje rychlost blikání. Má samozřejmě i paměť.

                      0 0
      • kadlec  

        Sem lepsi nechodit :) zase jsem o tri kila lehci.

        Diky za tip, za ty kacky to vypada paradne.

        0 0
        • detoxy  

          Taky jsem objednal. Nedávno jsem ztratil svého letitého Smarta, takže Nebula přijde vhod.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Alza má zvláštní prodejní taktiku. Nabídli jich několik set skladem a po 4 dnech zdražili téměř na dvojnásobek :)

        Pod 3 stovky to možná byla dobrá nabídka, jenže za pětistovku už se vyplatí uvažovat o něčem kvalitnějším třeba od Lezyne (byť s drobným příplatkem)

        1 0
        • kadlec  

          Jj za 270 se nedalo odolat

          0 0
          • detoxy  

            Taky jsem ji vzal a je super. Jen tedy dnes už svítí modrá led, tak ještě ráno snad 1h dá … Najeto cca 3,5h v mrazu.

            0 0
        • wego1991  

          Já Nebulu před 3/4 rokem kupoval za +/- 500 Kč (v setu včetně předního světla, které nepoužívám) a s klidem můžu říct, že lepší světlo v dané ceně imho není. A to sem jich vyzkoušel relativně dost.

          0 0
        • Pavell  

          Jak se u Nebuly ta nekvalita projevuje ?

          0 0
          • Kouba_2005  

            Neni na tom napsany Lezyne? :-) Za mne super svetlo, v akci jsem ted zakoupil dve a jednim podaruji svagra.

            1 0
          • Smazaný účet  

            Mezi negativními recenzemi ve velkých eshopech je nadprůměrný podíl stížností na nefunkčnost již po několika měsících až 2 letech používání, dokonce i u druhého či třetího kusu.

            0 0
            • kejda  

              A není to dané třeba tím, že silničáři jezdí s oblibou se zadním světlem zapnutým celou jízdu? Což je opravdu příjemné jet za někým, kdo má takto výkonnou blikačku…

              U zadního světla se možná počítá s životností adekvátně použití, tedy večer, při setmění atd…5 hodin v kuse zapnuté i několikrát týdně, nevím, jestli to má vydržet pět let…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Kdyby to bylo pouze způsobem použití, tak by se snad podobné výhrady v této míře objevovaly i u dalších produktů.

                0 0
                • kejda  

                  Ty některé výhrady byly, že to po roce přestalo fungovat úplně.

                  0 0
            • Honzis  

              Mam nebulu bez problémů , dobijim radši preventivně třeba po 3–5h blikání abych se mohl spolehnout i v mrazu a pořád ok. Za mě nej svítivost z toho , co jsem měl, hlavně i do boku. I za 500 myslím dobrá koupě. S přední bílou nebulou se dá v klidu i nouzové dojet. Uchycení gumou u přes omotavku řidítek jako záloha, zadek 2drzaky v ceně, fakt si nestěžuju.

              1 0
            • Pavell  

              Zajímavé…nepamatuji si, že bych tu na BF (a to se mi už zdá nezanedbatelná populace uživatelů) četl negativní reakci na Nebulu…ale třeba to sem teď nasypou o).

              0 0
              • Smazaný účet  

                Vyhledávání na BF hned první odkaz:

                https://www.bike-forum.cz/…kacky-na-den#…

                Ale to je jedno, kolik je tu aktivních uživatel tohoto produktu? Deset, dvacet? Mimochodem v manuálu výrobce píše, že garantuje použitelnost baterie 120 dnů od koupě, bez ohledu na to, jestli byl produkt skutečně využíván.

                0 0
                • Pavell  

                  Pravda, našel jsem to.

                  0 0
                • Kouba_2005  

                  Čoveče, ty se vždycky zakousneš do nějaký věci a nepustíš a nepustíš, i když ti ostatní argumentují a je jasný, že nemáš tak úplně pravdu :-) Ale držím ti palce, vyděržaj piaňjér :-)

                  0 0
                  • jIrI___  

                    V konkrétně tomto jsem za jedno s uživatelem wert7. Na Moon lze na internetech dohledat poměrně dost stížností ohledně kvality a to ani zdaleka nepatří mezi nejvíce prodávané výrobce osvětlení… Jak bylo psáno – v té velké slevě na alze super kup, za plnou cenu bych se poohlédl jinde.

                    0 0
    • Cavendish  

      Slevy jsou pryč :(

      0 0
    • Nodar  

      Ahoj, nechci zakládat nové téma a snad jsem se nepřehlídl … hledám blikačku pod sedlo

      Odešla mně blikačka a když mám příležitost vybrat si novou, rád bych vyřešil svůj problém, který spočívá v tom, že běžné blikačky na sedlovku zapínám při snížené viditelnosti, což bývá i za deště a když tuším, že by mohlo ten den pršet, beru si zadní blatník. A zadní blatník u fulla je dost vysoko, tak vysoko že celkem spolehlivě zakryje blikačku :-(. Teď s novým kolem je tu ještě komplikace s teleskopickou sedlovkou, takže fakt by se mně líbilo pořadí shora: sedlo, blikačka, brašna, blatník.

      Jako ideální kandidát vypadá TOPEAK TAILLUX 25 DF s nějakou litrovou brašnou od stejného výrobce (má stará brašna by totiž to světlo spolehlivě zakryla).

      Taillux 25 DF

      Není to úplně levné, takže se raději chci zeptat v plénu a vyvarovat toho, že za 14 dnů uvidím na nějakém kole něco lepšího :-). Máte nějaký tip?

      0 0
      • Kamilac  

        Moon Nebula má v balení držak pod sedlo.

        https://www.alza.cz/…d5685144.htm?o=3

        Mohla by se na šířku vejít mezi brašnu a sedlo.

        1 0
        • kadlec  

          Nebula je cajk. Ted resim skoro to same. Ale mam Nebulu, blatnik neresim, ale spis nejakou takovou akorat brasnu na teleskopku. Potrebuju do toho dusi, naradi, malej tmel, montpaky a mozma malinkatou pumpu.

          0 0
      • kejda  

        A co nějaký Číňan? Alarm sice nepotřebuješ, ale světlo je funkční, máme ho už několik let…a je přímo pod sedlem, takže teleskop ani blatník ničemu nevadí

        0 0
      • Chlebovnik  

        Specialized.

        3 0
        • RadimMan  

          Jj, mám taky a má super výdrž a je vidět

          0 0
          • Nodar  

            lidi neblázněte, nenabízejte mně nelegální věci. Musel bych ještě koupit sedlo od Spešla a dát ho na Gianta, na to je určitě nějaký zákon :-)

            Kromě toho to už bych si mohl koupit rovnou blikačku na svoje sedlo:

            https://www.7art.cz/…kacka-zadni/

            ale zrovna sedlo je věc, kterou dost řeším a možná půjdu do úplně jiného, takže blikačka musí být na sedle nezávislá.

            Ale co se mně na té blikačce líbí je zarovnání s koncem sedla, ty ostatní jsou utopené pod sedlem a třeba moje brašna se na konci sedla zvedá nahoru a asi by blikačku překryla.

            0 0
            • RadimMan  

              Já to tak nemyslel..:D Řešil jsem jen svítivost (která je monstrózní) a výdrž. Popravdě jsem si myslel, že je systém kompatibilní a můžeš ho vozit na čem chceš, když v sedle budou závity. :) Vozím ho na sedlovce totiž.

              0 0
            • Chlebovnik  

              Ten rámeček se dá i otočit a vznikne ještě víc místa pro podsedlovku. Sám to tak vozím.

              0 0
        • jIrI___  

          Tuhle Stix Elite 2 vozím v přední verzi a je super. Malé rozměry, skvělá svítivost (dobře zvolné blikací režimy), překvapivě dobrá výdrž a v nouzi se s ní dá posvítit i před kolo a poslouží jako světlo na dojetí. Navíc k ní lze dokoupit všemožné držáky. Snad jen ovládací tlačítko by zasloužilo poladit, zapnutí/vypnutí v zimních rukavicích je někdy o nervy :)

          0 0
          • kadlec  

            Presne a jeste poladit cenu. Ale jsem s ni moc spokojenej, ja ji mam teda primane jako daylight

            0 0
    • filous  

      Chlapci, nemate nekdo drzak na sedlovku pro MOON Nebula? Dnes jsem si zkusene urazil proi davani kola do auta. Nevim jestli to ma smysl lepit. Diky Moc.

      0 0
      • nomecz  

        posli mi fotku toho drzaku do SZ mam nejake moon drzaky kde sem zas potratil svetlo tak treba mezi nima bude ten spravnej

        0 0
      • Kouba_2005  

        Taky nejaky zbytky mam, hod foto a v nedeli proberu suplik plny pokladu :-)

        0 0
        • filous  

          Viz foto. Je zlomený v ty vodicí drazce

          0 0
          • Kouba_2005  

            Jo, to tam mam. V nedeli vecer potvrdim, ted jsem vykazan z domova :-)

            1 0
          • nomecz  

            taky mam ale zitra rano frcim na tejden na dovcu tak kdyztak pisni kdybys nesehnal jinde

            1 0
      • nooski  

        Ten držák je kompatibilní s blikačkami Force, třeba se něco najde snáze :-) Uchycení na čtvereček je super univerzální

        0 0
        • Kouba_2005  

          Tak třeba zrovna u Nebuly jsem musel čtvereček trošku ********, páč byl o trošičku širší než nějakej uni držák na podsedlovce.

          0 0
    • Enron  

      Existuje nějaká zadní blikacka , která má stejný mount jako Garmin radar? Teda krom toho radaru :-)

      0 0
      • jIrI___  

        Napadá mě Magicshine https://www.alza.cz/…d7594333.htm?…

        0 0
        • Enron  

          Díky!

          0 0
          • Kouba_2005  

            Pozor, pozor! Raději tam napiš, jestli je to fakt na Garmina, páč mám doma držák na světlo MagicShine na Specialized sedlo a sice ten zámek vypadá stejně, jako na Garmina, ale má mnohem menší průměr.

            0 0
            • Enron  

              Dobrá připomínka.zatim jen sonduju jestli je nějaká možnost.

              0 0
              • Kouba_2005  

                Zítra večer můžu nafotit oba držáky vedle sebe, vypadá to potvora fakt úplně stejně.

                0 0
            • Jiri.velmez  

              Mám světlo MagicShine kupované letos a držák jsem kupoval jiný který byl na Garmina a pasuje to.

              0 0
            • jIrI___  

              To je celkem zajímavý postřeh, protože Magicshine u svého radaru uvádí kompatibilitu s držákem Garmin, věřím že ten fixační prvek bude mít Magicshine stejný napříč celou svou produkcí. Že by ta kompatibilita byla jen jednosměrná, tzn. světlo Magischine do Garmin držáku dáš, ale už nejde dát světlo Garmin do držáku Magicshine?

              0 0
              • Kouba_2005  

                Kdyz to pisou, tak to maji predpokladam osefovany, ale co mam dva drzaky na svetla od nich, tak je to uplne cely mensi, no :-) Vyfotim pak vedle sebe a uvidis hned rozdil.

                0 0
                • Kouba_2005  

                  Pro srovnání – Magicshine vs Garmin :-) Na webovy fotce to vypada stejne, realita mne prekvapila. Jestli ale u jinych pisou, ze Garmin compatible, tak to tak bude.

                  1 0
    • horolezec  

      Tenhle RAZ PRO má stejnej Garmin držák. Máme doma, vyzkoušeno.

      1 0
      • POC74  

        Máš to světlo? Zkušenost? Vypadá dobře a vydrz super a dalo by se použít i do gopro garmin nástavce pod edge jako přední na teď.

        0 0
        • horolezec  

          Používá ho manželka, takže přímou osobní zkušenost nemám. Ale odpovídá popisu.:) Nejslabší „článek“ je magnetický konektor na nabíjení. Občas to blbne.

          0 0
        • J.e.n.i.k.82  

          Já mám dvě a funguje to podle očekávání. Super je synchronizace blikání mezi několika světly při vybraném stejném režimu. Režimů a barev je hromada, stejně jako funkce brzdy nebo nerovnosti.

          Od té doby, co mám radar, je nevozím. Takže kdyby je někdo chtěl, tak se určitě domluvíme.

          0 0
      • Enron  

        To vypadá fakt pěkně. Líbí se mi ta možnost přidělat to prakticky kamkoliv. Na bikepacking bych to daval na asi na helmu, loni na mílích jsem si z brašny skopnul někde blikačku fenix.

        0 0
    • Wojtkingson  

      Nevíte jestli ma moon nějaký problémy s dodavkama zadních blikače nebo jestli např nekončí s výrobou? Snažil jsem se sehnat Moon Helix Lite a nějak není k dispozici a díval jsem se že i ostatní typy mají hodně vyprodane

      0 1
    • POC74  

      Magicshine seemee 300 vypadá teda taky jako top zadní světlo. Cena nahoře ale umí to dost věcí. Nemá ho někdo už?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.