• hawrda

    Ahoj všem,

    chtěl bych se zeptat zda máte někdo zkušenosti s bajkováním v okolí Vranova nad Dyjí a přilehlém Národním Parku.Zda se dá jezdit po turistických značených cestách v NP,nebo jestli je možné jezdit na tomto území pouze cyklotrasách.

    Budu tam celý týden a upřímně nevím jestli vzít celopéro nebo HT.

    Kdyby šlo se pouštět do terénu tak je to v pohodě,pokud bych tam měl strávit týden na asfaltkách tak beru HT.

    Podle map je cest v terénu dost,ale netuším co je povolené v NP.

    http://www.mapy.cz/…

    Díky za případné postřehy.

    0 0
    • Kubajzs  

      V každém NP v ČR se podle zákona č. 114/1992 Sb. smí jezdit na kole pouze po trasách k tomu určených, tzn. po cyklostezkách ;)

      0 0
    • Karlos009  

      Naštěstí tady nevládne takový teror jako v jiných NP a tak pokud budeš jezdit sám nebo s malou skupinkou, nebudeš nějak divočit a nebudeš mít vyloženě smůlu a nekápneš na nějakýho idiota, nikdo tě honit nebude. Nevím co máš za fulla, ale myslím si, že ho určitě užiješ (i mimo NP). Když tak napiš na mail, můžu ti dát pár tipů, nebo nějaký den udělat průvodce.

      0 0
    • d69  

      Už je to nějaký pátek,co jsem tam jezdil,a po turistických nebyl žádný problém,nikoho z ochránců jsem nepotkal akorát bylo po deštích,něco rezježděno od lesáků a místy dost o držku,ale jinak zcela OK.

      0 0
      • hawrda  

        Díky za odpovědi,

        zákon študovat nebudu:),myslím že místní zkušení bikeři vědí určitě nejlépe jak se v daném prostoru pohybovat tak,aby na sebe moc neupozorňovali zbytečným porušováním případných zákazů.

        T.

        0 0
      • Jakobo  

        Pekne fotky. Po nejake takove lavce jsem taky jel, na druhe strane byla zavora a pak uz Reich. Jestli je to tato uz si nepamatuju. Byl jsem tam v roce 2014 na podzim, akorat zacinaly ty deste, par dnu nato tam byly ty sesuvy pudy. Jel jsem tehdy z Vysociny pres Trebic na Vranov a pak pres Rakousko nejak do Mikulova, byla to pekna trasa. V parku me nastesti nikdo nezastavil, ale myslim se tam na kole nesmelo.

        To pohranicni mezivalecne opevneni a ty strazne veze postavene za minuleho rezimu si pamatuju. Zajimave bylo, jak ta pohranicni oblast i v dnesni dobe je porad vylidnena, totez na Sumave, a ve chvili, kdy clovek prejel do Rakouska nebo Nemecka tak najednou vesnice az k hranicim.

        Jsem tam blbec tehdy pekne zakufroval, do Vranova se dalo jet skoro po rovine kolem prehrady, ja jsem jel na zmatkoval a jel na Sumnou. Ale zase ten sjezd do Vranova pak stal zato.

        0 0
    • klemi  

      příští týden od zítřka, tj. soboty (30.7) do soboty (6.8) budu v okolí Vranova, Znojma… s našima na dovolené, ale povětšinou (možná brácha se mnou) budu švihat sám, tak kdyby se našel někdo, kdo by se někdy přidal a třeba mi ukázal kde se dá dobře pojezdit, vůbec bych se nezlobil. Budu mít sebou bike i silnici, takže tohle je mi jedno. Samozřejmě na silnici se okruh rapidně zvětšuje ;).

      0 0
      • Karlos009  

        Nejsem tvoje kategorie (výkonostní skupina) :-), ale můžu ti naprášit, odkud vyráží místní chrti v neděli na silničkách. Určitě tě přiberou a s nima se můžeš potom domluvit i na horákovi. Když tak napiš na mail.

        0 0
    • wego1991  

      Oživuji –

      Ahoj. S partou 8 lidí přemýšlíme, že by jsme letos vyrazili někde k Vranovské přehradě. Vidím, že v okolí je Zámek Vranov nad Dyjí, hrad Bítov a zřícenina Cornštejnu. NP takže nějaký lehčí terén se tam taky najde. Koupaní v přehradě je hezké plus. Jak je to v blízkém okolí Vranova s vinnými sklípky? Najde se tam něco nebo to už je ,,mimo epicentrum''? A taky by mě zajímalo zda je v dojezdové vzdálenosti (cca 80km na den, max 100km) něco zajímavého v Rakousku za čím by stálo za to, tam na kolech na otočku vyrazit?

      A poslední otázka na ty co tam byli, nebo v okolí bydlí: Kde je nejlepší sehnat ubytování, aby mělo co nejvíc strategickou polohu co se týče jako výchozí bod na start cyklovýletů, blízko k vodě (okoupat se / večer samozřejmě zapařit). Pokud někdo dokonce má tip na ubytování včetně nějaké uschovny kol budu rád za tip.

      Díky za rady! Kuba.

      0 0
      • Marskatin  

        V Rakousku je Hardegg, Riegersburg, Fronburg a pěkné cesty.

        0 0
        • wego1991  

          Super dík za tipy! Už sem si všechny tři hrady vygooglil a vypadá to slibně. Pokud máš od tama (klidně z české strany) další poznatky tak sem s nimi :)

          0 0
      • lazza  

        Byli jsme loni tady na Lančově – je to soubor novostaveb, který pronajímá stejný majitel, viz mapa. Ubytování odpovídá stáří budovy, takže cajk a cena taky docela přívětivá. Osm lidí se tam tak nějak možná vejde (ložnice 1×4 a 1×3 plus možná obývák), ale pokud ne, museli byste booknout dva baráky vedle sebe. Chata je bez přikrývek a sral mě bordel, co dělali do noci v jedný sousední chatě: ale to jsme měli prostě asi jenom smůlu na lidi.

        K vodě je to cca 5min chůze z kopce, dno kamenitý a voda docela dost čistá, takže byly aj ryby :-). Poblíž je taky molo parníku, co krouží po přehradě.

        Restaurace je kousek od chaty – jinak je to chatová osada, spíš polosamoty, samotnej Lančov je asi 2kiláky vzdálenej.

        Jinak závěr přehrady směrem od hrázi kolem Bítova totál zelenej a ke koupání nepoužitelnej; pokud ubytování, tak určitě blíž k hrázi.

        Na kolo dobrý, NP bude ale omezená spíš jen cyklostezky – na každý silničce tam maj narvaný zákazy vjezdu pro cyklisty.

        Snad trochu pomohlo

        Mart

        0 0
        • wego1991  

          Super až bude více času prozkoumám to podrobněji. To že tam nebude žádný extra terén nevadí – máme výkonnostně rozmanitou grupu a většina zní moc kopce a terény nerado, takže objíždění památek po cyklotrasách by mohlo stačit – a díval sem se, že jich tam je až až včetně Rakouska

          0 0
      • USPS  

        Další sklípkan…

        0 0
      • Jezevec70  

        Malé upozornění:

        Počítej s tím, že hráz Vranovské přehrady je až do jara 2018 uzavřená. Probíhá rekonstrukce koruny hráze.

        V létě by měl být okolo hráze přívoz.

        Rakouská strana stojí za to projet. Vezmi to od Retzu (cyklomuzeum, prý nějvětší náměstí v Rakousku, větrný mlýn) až po Drosendorf (pěkné staré město).

        Lehké terény jsou třeba směrem Šumná – Olbramkostel. Trošku náročnější Bítov – Podhradí. Doporučím ještě zámek v Uherčicích (vedle je dobrá restaurace), židovský hřbitov v Šafově… Je toho v okolí docela dost.

        0 0
        • wego1991  

          Paráda díky moc informace.

          To Rakousko určitě v plánu bude podle všeho to tam bude super skoro všude :)

          0 0
          • wego1991  

            A nemáš náhodou tip na nějaký zajímavý pivovárek v okolí? Ať už v ČR nebo v říši…

            0 0
            • Jezevec70  

              V Bítově na náměstí by měl být Hasičský pivovar (Penzion Tesař), ale jaké mají pivo netuším. Pak až ve Znojmě.

              Za hranicemi nevím. :-(

              0 0
              • jirka023  

                Bydlím kousek od Vranova nad Dyjí, takže v Bítově jsem pivo už otestoval. Jmenuje se „Tesák“ ( 12% světlý ležák, 12% polotmavý ležák a 13% speciál)

                0 0
            • Karlos009  

              http://www.pivovarznojmo.cz

              Nemají nic společné s Hostanem. Přímo ve Znojmě, dá se domluvit exkurze s ochutnávkou. Mě moc chutná. :-)

              0 0
        • Pessinger  

          Když už budeš v Retzu tak pár kilometrů od něj je vyhlídka ve vesnici Waitzendorf

          0 0
        • wego1991  

          Barák sem nakonec sehnal v okrajové části Vranova nad Dyjí – čili z důvodu opravy hráze přes den buď použít přívoz nebo to objet na kole. A večer z Vranova nad Dyjí na Vranovskou pláž (předpokládám, že přívoz jezdit nebude) se dá hráz nějak rozumně (krátce) obejít nebo to je na delší procházku?

          0 0
          • pepek  

            dá se to přeplavat

            0 0
            • wego1991  

              Necigaň

              0 0
            • wego1991  

              Necigaň

              0 0
              • palo7  

                fakt se to dá, já to zkusil a šlo to ;-) Ale zpátky už pěkně po svejch a vícekrát už jsem to nezkoušel…

                0 0
              • pepek  

                Počkej, to jako fakt myslíš vážně? Že jako mladý borec nedáš takovou malou přehradu napříč?

                0 0
                • wego1991  

                  Jasně, že dám. Ale má otázka ohledně cesty na vranovskou pláž ,,bez hráze'' byla myšlena na večerní hodiny – tj. cesta na pařbu ;)

                  0 0
          • Karlos009  

            Nedá. Můžeš si dát Claryho stezku, dá se trochu zkrátit, ale pod 4km se nedostaneš.

            0 0
          • Jezevec70  

            Snad bude nějaká doprava fungovat.

            http://znojemsky.denik.cz/…0170408.html

            Navíc si myslím, že se najdou nějací místní s loďkou, kteří tě ochotně (za pár kaček) převezou. Takhle to fugovalo mezi hrází a pláží, když nejezdil přívoz a ještě nebyl postavený nový most.

            0 0
      • wego1991  

        Ještě se teda jednou zeptám – Kde je nejlepší poloha na ubytko v poměru dobrá poloha na začátky cyklovýletů vs. blízko ke koupání vs. blízko za nočním životem (kde to nejvíc žije)? :)

        0 0
        • wilda81  

          My jezdíme do Havraniku kvůli poloze, ale na koupaliště byste museli do Znojma a noční život leda v hospodách, takže doporučuji vzít vlastní zásoby :)

          0 0
          • wego1991  

            Když pominu, že Havraníky jsou 24 km na kole od přehrady, čili by odpadla nejspíš možnost se koupat, tak v čem je ta poloha lepší?

            Jinak zásoby samozřejmě bereme svoje. Akorát chceme ubytko někde, kde to aspoň trošku žije. Loni jsme byli na Šumavě v Kašperských horách a největší (dokonce jediné) mejdlo byly nějaké křesťanské slavnosti v místním kostele :D

            0 0
        • Pessinger  

          Pokud pojedes v sezóně tak podle zadaných parametrů jednoznačně pláž na Vranově nebo Znojmo

          0 0
          • wego1991  

            Jo zrovna se hledá ubytování, tak snad nějaký pěkný barák blízko Vranova najdeme..

            0 0
    • Marskatin  

      .

      0 0
    • ViktorCZ  

      Mam tam chalupu a minuly rok jsem taky zacal objevovat okoli. Dobre svezeni je treba kolem Podhradi skoro vsemy smery. Jak po zelene smerem na Ostopovice (pozor zelena z Ostopovic dal k vode totalne nesjizdna!) Take kolem zriceniny hradu Fernjstejn smerem na Stalky. Nebo se da jet kolem zatoky a pak smerem na Stary Petrin. Ale jsou v podstate polni nebo lesni cesty, takze spise vhodne pro HT.

      Na cykloserveru najdes par GPX ktere Te provedou pres NP, take je ke stazeni MTB zavod Lahocup 2016, minuly rok jsem si zpetne dal ten delsi a bylo co celkem fajn svezeni, ale tezko rict jak budou po zime nektere useky vypadat.

      Co se sklipku tyce, muzete to projet od NP pres Lukov smerem na Satov, je tam po ceste vinice Sobes s uplne suprovou vyhlidkou a taky tam prodavaji jejich vino. Da se odtud prejet i do Rakouska, ale tam to jeste tak dobre zmapovane nemam.

      Urcite se tam na kole nudit nebudete, kdyby jsi potreboval nejake detaily tak mi dej vedet do zprav.

      0 0
      • scoty  

        Podhradi skoro vsemy smery. Jak po zelene smerem na Ostopovice (pozor zelena z Ostopovic dal k vode totalne nesjizdna!)

        Ostopovice jsou v Brně…nejsou to náhodou Oslnovice? A ta zelená k vodě je nesjízdná proč?

        https://mapy.cz/turisticka?…

        0 0
        • ViktorCZ  

          Jasne ze Oslnovice, spetl jsem se. Odtud k vode je se to skoro neda jit ani pesky, minuly rok jsem si naivne myslel ze to projedu a dal jsem si pekne zabrat. Jsou tam vsude popadane stromy, takze je potreba podlezat a prelezat coz je celkem slozite i bez kola. Takze jsem to tam tehdy strihnul nahoru po strani na silnici co vede dolu k pristavu Chmelnice. Myslel jsem si ze nic horsiho uz me potkat nemuze, ale krute jsem se mylil. Zelena od Chmelnice smerem k mostu je totiz jeste vetsi maso, skalni teren, kde by clovek mistama potreboval horolezecke vybaveni, Proste zelena od Oslnovic k vode nebrat!

          0 0
          • pepek  

            To je divný, mám uplně stejnou zkušenost, ale starou 20 let. Zdá se, že se to příliš nezměnilo :-)

            0 0
            • ViktorCZ  

              To je dobre ze ses ozval, rikal jsem si ze bych se tam jel letos podivat alespon na ten zacatek zelene jestli se tam neco nezmenilo, pokud by ty stromy uklidili tak by tam mohla byt nadherna projizdka alespon k te Chmelnici. Jsou tam nahore super bunkry s paradnim vyhledem. No alespon muzu rict ze u jsem tam byl :)

              0 0
          • Jezevec70  

            Když jdeš opačně – od mostu na Chmelnici, je na začátku napsané upozornění (nebo aspoň bylo) že trasa je špatně schůdná i pěšky.

            0 0
            • pepek  

              Jo ale taková upozornění bývají právě na těch moc pěkných trasách. Já jsem se dokonce tehdy zeptal domorodce, který mi říkal, že na kole jako ne. Myslel jsem, že trochu přehání a vyrazil. Čekal jsem pěknou pěšinu s výhledem na vodu.

              0 0
    • scoty  

      Ještě by mně docela zajímalo, jestli to je jetelné nějak takto, aby se nemuselo nahoru na Jazovice…?

      https://mapy.cz/s/1yJah

      0 0
      • ViktorCZ  

        Tak to mas kliku ze se ptas, loni jsem se to presne takhle snazil jet, nejaky blbec nahral na cykloserver gpx s presne takovym segmentem. Bohuzel se to opet neda jit ani pesky, takze se musi zpet smerem na Jazovice, coz je strasna skoda, protoze to tam je fakt kouzelny. Abych byl presny tak mluvim o bodech 123, nezkoumal jsem cestu pres body 789, je mozne ze se tam nejaka pesinka najde, ale dost o tom pochybuju.

        Dneska tam jedu na tyden, urcite tam kolem projedu smerem na Bitov od Lancova, tak bych zkusil jet alespon nejak takto https://mapy.cz/s/1yJB8 takze bych mohl videt jestli tam neexistuje nejaka moznost.

        0 0
    • wego1991  

      Za měsíc a něco málo razíme s bandou na Vranov a pomalu už sestavuji program, tak mám pár otázek –

      Jezevec70 doporučoval ,,dobrou restauraci v Uherčicích – předpokládám, že to je toto http://www.nakolarce.cz/ – pokud má někdo další tip kde se najíst dobře najíst budu rád (klidně přímo ve Vranově, kdyby se nám večer nechtělo vařit). Taky by byl fajn tip na dobrou restauraci (klidně i pivovar) v Rakousku (někde kolem těch hradů Hardegg apod, kde určitě vyrazíme).

      Dále mě zajímá – snažím se sehnat cyklo turistickou mapu okolí Vranova – ale na netu chcou všude poštovné atd a rázem je mapa za 80 kč za 2 kila – jde sehnat mapa jiného koutu ČR třeba ve FM nebo Ostravě?

      A poslední otázka – ti co tam bydlí nebo co tam byli – máte nějaké odkazy na zajímavé trasy po okolí (nejlépe včetně Rakouska)? Něco sem na netu našel, ale žádná sláva.

      Díky Kuba.

      0 0
      • wego1991  

        nič?

        0 0
      • ViktorCZ  

        Ja muzu doporucit restauraci v Podhradi, jde o tu Na Kopecku, od cervna tam maji cely den menu a vari tam opravdu dobre, navic tam cepuji pivo Poutnik, zatimco cele okoli je jiz zamoreno vyhradne firmou Heineken(t.j. Starobrno, Breznak, Hostan)

        Ve Vranove vari dobre vsude(Country, „Parnik“ a dalsi)

        Co se tras tyce, zalezi na tom co mate za kola, jestli silnicky nebo chcete jezdit v terenu, ale planovat se jiz dneska da nekolika zpusoby – cykloserver.cz, mapy.cz, Strava heat maps, ruzne info servery. Nebo lidi pouzivaji papirove mapy. Koupit se daji primo ve Vranove (tabak,samoobsluha, benzinka atd..)

        0 0
      • Jezevec70  

        Ano, v Uherčicích – Na kolárce.

        Ve Vranově – Country (jak píše Viktor), v Rakousku neporadím, tam většinou nejím. :-)

        Mapu koupíš skoro v každém knihkupectví, nebo ti ji objednají. Třeba u nás mají skoro celou republiku přímu na pultě.

        0 0
      • Marskatin  

        Edit.

        omyl.

        0 0
    • Ascaso  

      V Uhercicich pozor. Je to tam s kvalitou jidla jak na houpacce. Ale kdyz se zadari, tak dobry. Kdyz je moc lidi, nestihaji.

      Country ve Vranove česká klasika. Těžký jidla, pstruh čerstvě rozmražený. Ale chuťově to jde.

      Bitov U Tesařů vyborny pivo. Jidlo to samý jako v Country.

      Mezi Bitovem a Hradem Bítov je U Rumburaka a Konopna farma Vranč. Farmu doporucuju, dobra atrakce.U Rumburaka nic moc. Pekna vyhlidka, ale jidlo opet zadna slava.

      0 0
      • wego1991  

        Super díky všem třem za rady. Country máme podle mapy necelých 600m od baráku, takže to se hodí. Ta farma taky dobrý tip – určitě tam taky zavítáme.

        Trasy už si nějaké najdu, jenom bych byl rád kdyby jste mi každý napsal 3,4 místa které nesmíme na kole minout a ,,musíme je vidět'' – jedná se mi spíše o místa typu vyhlídka, jeskyně apod (hrady atd už zjištěné mám). Jedeme na horkých kolech – jede nás 8 z toho někteří sedí na kole 2× za rok, takže bereme i asflatové cesty.

        0 0
        • ViktorCZ  

          Vyhlidky:

          • Bily kriz
          • Vyhlidka Sobes, Vinice Sobes
          • Hardegg (AUT)
          • Sealsfieldův kámen (zatim jsem nebyl)

          Ostani:

          • Cizov (k videni byvala zelezna opona)
          • Pohradi – Ciganska jeskyne
          • Safov – zidovsky hrbitov

          To jsou pro me ta hlavni mista, ale je jich tam urcte vice.

          0 0
    • wego1991  

      Zítra vyrážíme a bereme sebou výčep,becku řešíme až na místě. Co doporučíte narazit? Tesak 12° z Bítova nebo sjet pro něco do Znojma?

      0 0
    • Ascaso  

      Tesak ma piva vyborny, zatim jeste nezklamal. Krasne hořký ALE…

      Znojmo jsem ještě neměl moznost vyzkoušet, ale tazatel určitě nemysli hostan

      0 0
    • koňák  

      Cau, lehce OT, ale jak je na tom prehrada co se stavu vody tyce?

      0 0
    • Pohys  

      Cau. Zkusim ozivit…

      Jedu na prodloužený víkend do Vranova a beru si sebou svoje AMko. Chci se zeptat, jestli nejsou v okoli nejake traily, nebo zabavnejsi cesticky, ci mista, ktery stoji za to navstivit. Poradite?

      0 0
    • Corbett  

      Snad trochu k tématu:

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
      • Jezevec70  

        Některé lidi nechápu. Když už něco porušuju, tak to aspoň nedávám veřejně na net.

        0 0
    • Charles2k  

      A co porušoval? Vždyť snad všechno co je na tom videu byly trasy mimo NP !

      0 0
      • Jezevec70  
        1. Jízda po chodníku – Vranov, most
        2. Lávka z hráze na pláž – je tam značka Cyklisto sesedni z kola
        3. Zelená TZ z Králova stolce k „Vyhlídce na Znojmo“ (I. zona NP, nově Klidová zona)
        4. Tímhle si nejsem jistý, ale podle záberů bych tipoval, že od Ledových slují jeli po červené TZ směr Keple.

        Neříkám, že nikdy nic neporuším, ale nebudu se tím přece veřejně chlubit.

        0 0
      • Corbett  
        1. Jízda po chodníku – děti do 12 let můžou jezdit na kole po chodníku. Klukovi je 9. Já, co by rodič ho, ho mohu doprovázet.
        2. Lávka z hráze na pláž, Cyklisto sesedni z kola. ANO, neslezl jsem z kola a jsem si toho vědom. Je mimo sezóna, byl všední den a na 250m dlouhé lávce bylo cca 6 lidí. Za normálních okolností v sezóně bych si to nedovolil.
        3. Zelená z Králova Stolce. Moje největší pochybení, ale prostě jsem neodolal. Ve Znojmě jsem jako malý smrad vyrostl a po parku coural s tátou. Je tomu přes 40 let. Měl jsem to tam moc rád a nikdy na to nezapomenu. S juniorem jsme jeli 200km do Vranova, abych mu ukázal, kde jsme courali s tátou. Tuhle vyhlídku jsem si nemohl odpustit. Přemýšlel jsem, jestli to mám vložit do videa a rozhodl se, že ano. Pochybuji, že na toto video narazí nějaký ochránce přírody z národního parku Podyjí. Jinak nikdo nikde, na zelené jsme byli sami. Jinak bych tam nejel. … Ale jasan, to mě neomlouvá a neměl jsem tam co dělat!
        4. Ledové sluje, tam jsme nebyli.
        0 0
    • Dragonfly  

      Ahoj, poradi mi nekdo prosim nejakou fajn lesni cyklotrasu (nejlip trail), v okoli Vranovske prehrady nebo Znojma. Jsem tady tyden na dovolene…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.