• ritchman47

    Ahoj! Měl bych dotaz ohledně velikosti rámu. V akci je kolo s rámem 21 pro postavy(185–195cm),já měřím 181cm. Je ten rám na mě moc velký nebo by to bylo snesitelné? Díky za odpovědi.

    0 0
    • juli  

      Na takovou otázku ti asi nikdo nedá jednoznačnou odpověď. Měl alespoň sdělit co je to za kolo, nebo, jakou má rám geometrii. + několik dalších odpovědí na dotazy stran tvých dalších rozměrů. Výška postavy nestačí.

      0 0
    • popik  

      polde mě je na tebe fakt dost velký. ideální by to však bylo vyzkoušet (já mám třeba velikost 18'' na 173 cm – před tím jsem měl 19'' kolo – a jezdit se na tom taky dalo)

      0 0
    • michals1  

      Spravnou velikost ramu spoctes dle vzorce: delka nohou*0.56/2.54=ve­likost v palcich.
      Podle me bude 21" ram velky.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Vvelikost rámu, kterou potřebuje, tak tutově nezjistí. S druhou větou souhlasím.

        0 0
        • michals1  

          Je to jen orientacni vypocet, ale vetsinou to sedi. Velikost ramu by sla i mensi. S delsi sedlovkou az: delka nohou*0.52/2.54=ve­likost v palcich

          0 0
          • Rychlej turista  

            Tento výpočet ti pomůže maximálně v tom, jestli dosáhneš na pedály, ale vůbec neřeší délku rámu, což je údaj nejdůležitější.

            0 0
            • michals1  

              Podle me je zaklad delka sedlove trubky. Pokud neni sedlovka spravne vysunuta, je na prvni pohled videt, ze je neco spatne. Pro estetiku kola je velmi dulezite, aby sedlova trubka a sedlovka(+sedlo) byly proporcionalne ve spravnem pomeru. Delce ramu bych velkou vahu neprikladal, u soucasnych ramu se prilis nelisi. Zvlaste pak, pokud se rozhodujeme jen mezi 2 velikostmi.

              0 0
            • obda  

              Obda. Delka ramu je zaklad. Na mne jsou treba vsechny ramy psane na mou velikost prilis dlouhe. Vyska se nekdy da poresit bez zasahu do jizdnich vlastnosti, zatimco u delky to byva problem. S jinak dlouhym predstavcem se kolo chova o dost jinak.

              0 0
              • Rychlej turista  

                Proto se taky dělají rámy s různou geometriíí, aby si člověk ten svůj mohl vybrat. Třeba takový Trek s velikostí roste hlavně na délku, zatímco třeba Lucifer na výšku. Takže ve 22 je Trek dlouhá nudle a Lucifer vysoká koza.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně tak a ten rozdíl v délce pro stejnou velikost rámu bývá v extrémech až k 5cm, což je strašně moc (když i 2cm na délce rámu jsou velký rozdíl).

                  Navíc pokud se nejezdí těžké terény (kde je třeba více snižovat sedlo a mít více prostoru pro práci s těžištěm), tak když je rám správně dlouhý a je jen příliš vysoký, tak to sice není ideální, ale nic tak strašného se neděje, u HT nebývá takový problém s výškou horní rámové trubky (jako u fullu). Narozdíl od toho, když má špatnou délku, tak to je *******.

                  0 0
    • ritchman47  

      Je ten Scott Scale 35 lepší než Author Egoist???

      0 0
      • popik  

        Tady je otázka jestli preferuješ – ALU nebo Carbon,  SRAM nebo SHIMANO, brzdy má lepší author, řazení bych raději SRAM, vidli nerozumím – možná lepší author, ale reba rozhodně není špatná – z těhle dvou bych bral scotta

        0 0
        • majtan.l  

          Velikost rámu je fakt individuální věc. odvíjíjící se také od toho kde budeš jezdit,jeslti ještě porosteš atd. Já měřim 182 a mám 21 a v poho.

          0 0
    • ritchman47  

      Mám Standover Height Range 31.4 – 32.1 inches

      Virtual Top Tube Length 22.3 – 22.7 inches

      tak co? je to měřeno zhruba

      0 0
      • juli  

        Výška i když se mi to nezdá, by měla být v pohodě pro velikost XL/20,9. Kolik ti vyšla vzdálenost Saddle-Handlebar?

        0 0
        • juli  

          SHR je v geometrii rámu označeno jako C a VTTL, jako E. Tady mi vycházejí nějaká hausnumera u efektívní délky rámu. Bylo by dobře se poměřit přesně, nebo data zadat do toho druhého FC a porovnat. Tam je metodika měření trochu jiná.

          0 0
          • juli  

            Píšu ptákoviny SHR je I a VTTL je C.

            0 0
            • dancing dog  

              To je nějaká jaderná fysika nebo nějaký zaklínadla?

              0 0
              • ritchman47  

                Taky tomu moc nerozumím…snad mi juli pomůže…

                0 0
              • juli  

                Proč zaklínadla :-) Porovnej rozměr, který vyšel výpočtem ve fit calculátoru Stand Height Range (SHR) s rozměrem rámu v tabulce geometrie pod písmenem I ve velikosti rámu XL a rozměrr Virtual Top Tube Lenght (VTTL) s rozměrem C v Tabulce geometrie rámu a víš, jestli ti tenhle rám bude. Toť vše :-) Žádná věda. Věda je sestavit rozumně právě ten fit calculátor, aby pak nevycházely blbosti. Proto doporučuju se spočítat ve dvou rozdílných kalkulátorech, aby byla jistota.

                0 0
                • ritchman47  

                  Juli nemohl by jsi mi poradit ohledně těch dvou Scottu? Nebo jíné kolo…

                  0 0
        • ritchman47  

          Saddle-Handlebar 51.1 – 52.7 cm

          0 0
          • juli  

            Tak podle všeho, by ti Scott ve velikosti 20,9"/XL mohl sedět. Výška vychází na horní hranici a představec bude potřeba asi kratší, ale žádný extrém.

            Pokud si si jistý, že si měřil správně, tak bych do toho šel, za předpokladu, že hledáš čistě XC kolo. Pokud ovšem hledáš kolo na jiné zaměření – AM, nebo turistika, asi by jsi se trápil. V tom případě doporučuju hledat něco kratšího a nižšího.

            0 0
            • ritchman47  

              díky moc…ještě se rozmyslím…a jaké kolo by jsi mi doporučil ty?

              0 0
              • juli  

                Mi osobně se Scale líbí, ale nepíšeš, pro jaké konkrétní zaměření kolo hledáš. To se těžko radí. Scale je XC raketa, tam bude doma, bude to kolo které ti může udělat image. Víc ti o výběru poradit nedokážu, protože mám málo informací :-) Ideální by bylo si stroj s podobnou geometrií půjčit a chvíli se na něm vozit. To ti nejlépe odpoví na na mnoho dotazů.

                0 0
                • ritchman47  

                  Chci ho na denní ježdění ne na závody…zhruba 300km týdně,silnice,lehký i těžký terén…trasy většinou přes Beskydy…nevím co dál by jsi chtěl vědět

                  0 0
                  • juli  

                    Víš poradit s rozměry rámu na základě nějakých jednoznačných dat je ode mne objektívní rada, všechno ostatní je subjektívní a nesmíš to zařadit mezi berné mince :-)

                    Vzhledem k tomu, že chceš kolo na běžné projížďky a karbon není nijak tvému srdci blízký (ale Scale 35 je za cenu kolem 30 dobrá koupě) zvol raději něco měnšího, tak do 20" (výpočet rozměrů není k zahození, ani tady) s kratší geometrii, vidlicí se zdvihem kolem 120mm (Epicon?), možná bych se díval i po fullu s osazením SLX/XT/X.9

                    0 0
                    • ritchman47  

                      Já nezavrhuji carbon…nikdy jsem neměl možnost odzkoušet…mám strach z toho velkého rámu,jak myslíš že bych se na tom trápil?

                      0 0
                      • juli  

                        Já nenapsal, že carbon zavrhuješ, ale kdesi jsem si tady přečetl, že ho nepraferuješ, nebo co. Není to podstatné. Carbonový rám v provedení od Scotta ti, soudě dle recenzí, sám jsem tu čest něměl, poskytne dost pohodlí, oproti hliníku.

                        Ano, velikost je právě to, čeho se v tomhle případě bojím. Vzhledem k tomu, že máš asi možnost koupit za dobré peníze tohle kole jen ve velikosti XL, což je pro tebe v případě tohoto konkrétního rámu hraniční velikost, nebude dostatek prostoru k doladění délky představcem, možná i výšky (a tím i míry pohodlí) sedlovkou. Prostě tohle kolo bys měl, řekněme nahotovo. Zkrátit představec pokud by ti nevyhovoval stávající pod 80mm pokládám u téhle geometie za nesmysl, stejně, jako jeho nějaké dramatické úhlování pro vzpřímenější posed. Tak jak je, si myslím, že by nebylo pro pohodové ježdění. Tím mám na mysli ono trápení. Předpokládám, že u velikosti L by mohlo být všechno jinak, právě kvůli širší možnosti doladění.

                        0 0
                        • ritchman47  

                          Takže z toho vyplývá buď a nebo?

                          0 0
                          • juli  

                            To rozhodnutí bude stejně vždycky na tobě :-)

                            Za hlavní článek kola osobně považuju vždycky rám, který musí být přiměřený k uživaleli svými rozměry a geometrií a způsobem předpokládaného uživání. Pak následuje vidlice a kola, opět podle stejného scénáře. Ostatní komponenty, jsou víceméně zboží krátkodobé spotřeby a od jisté hranice kvality funkce, už nehrají zásadní roli. Proto nemám příliš v lásce kola ze sérií, ale preferuju individuální stavbu (tím nechci říct, že se v konfekci nedá vybrat kolo na míru).

                            Počkej v klidu na následující diskuzi. Spousta lidí tady moje bláboly zepsuje a ty si uděláš i jiný obrázek, než ten který máš z mých monologů :-), což tě třeba přesvědčí o něčem jiném, než co tady preferuju já.

                            Osobně ti doporučuju po infu, které mám, uvažovat o AM fullu, jak jsem už nastínil.

                            0 0
                            • ritchman47  

                              Já chci slyšet jestli to bude opravdové utrpení a budu litovat že jsem si to koupil…a nebo to půjde zvládnout…s těmi rozměry co jsem ti řekl

                               
                              0 0
                              • juli  

                                Já ti na to fakt nedokážu takhle odpovědět. Ke všemu o kousek výš píšeš, že jsi se měříl zhruba.

                                Vzhledem k tomu výpočtu, který jsi dodal je velikost XL teoreticky vhodná, tak, abys to kolo ještě bez problému zvládal.

                                Je ovšem dost pravděpodobné, že když se posadíš na kolo s jinou geometríí rámu, zjistíš, že je jízda na něm mnohem příjemnější a uvolněnější, než na tom o kterém diskutujeme. Nejmarkantněji se to bude projevovat v těžším terénu, kde bude potřeba manipulovat s těžištěm, v prudkých sjezdech, kde se bude snáz „chodit za sedlo“ atd…

                                0 0
                                • ritchman47  

                                  Co říkáš na kolo Kellys Toxic?

                                  0 0
                                  • juli  

                                    Upřímně řečeno XC fully nejsou zrovna to co bych vyhledával a tím ani o nich nemám moc informací. Konkrétně u Toxica bych viděl jako dost zásadní slabinu zapletená kola. Jinak se nejeví nijak zle.

                                    Pokus se sem dávat funkční odkazy, ať není potřeba vyhledávat v Googlu. Tady je o tom thred, nebo napiš celou adresu odkazu, ať je to možné otevřít dvojklikem.

                                    0 0
                                    • ritchman47  

                                      nemůžeš mi konečně dát konkrétní typ kola? chci pevné xc ne celopéro…do toho scotta asi půjdu,při nejhorším ho dám třeba za 30 na prodej

                                      0 0
                                      • juli  

                                        Tak se podívej třeba sem. Dá se, pokud se nemýlím, i dost přizpůsobit osazení podle přání.

                                        0 0
        • ritchman47  

          to jsou naprosto přesné údaje:

          Standover Height Range 31.8 – 32.5 inches

          Virtual Top Tube Length 23.8 – 24.2 inches

          Stem Length 10.2 – 11.8 cm

          BB-Saddle Position 73.4 – 74.9cm

          Saddle-Handlebar 56.2 – 57.8 cm

          Tak co šlo by to?

          0 0
    • ritchman47  

      Další otázku bych měl ohledně kol Scale 35 a Scale 40.....nevidím mezi něma moc velký rozdíl…mohu je mít za stejnou cenu ale na karbonový rám si nepotrpím a vidlice FOX na Scale 40 je lepší než Reba…jaké jiné rozdíly v těchto kolech jsou??? Poraďte prosím i nějaké jiné kolo kolem 30 tisíc,díky

      0 0
      • siafu  

        no když vemu, že samostatný karbonový rám od Scottu stojí 44 tis. Kč, tak by mě asi spíš zlákal právě karbonový model i za cenu o něco horšího komponentového osazení. Jinak mezi vidlicemi Fox a Rock Shox preferuji vzhledem k servisní a cenové politice Foxu tady v ČR raději Rock Shox

        0 0
        • juli  

          Přesně tak. S rámem souhlas. Bohužel zrovna tyhle dvě značky vidlic, co se týká servisu :-(

          0 0
      • Hejdik  

        Vidím,že prahneš po dalším typu na kolo.30 000 je už docela dost peněz na to,abys trochu zapřemýšlel o tom co pro tebe bude to nej.Tohle je cenová hladina, kde se pohybuješ na hraně dvou kastegorií kol.Hliník,nebo carbon.V této ceně máš několik možností na výběr.Buď půjdeš do kola s hliníkovým rámem a budeš mít lepší komponenty,nebo budeš chtít sehnat kolo na Carbonu kde už tak dobré osazení není ,ale popravdě on ani ten Carbon za ty prachy nic extra nebude.Jako zástupce těch kategorií kol bych viděl např.na hliníku tohle,a na Carbonu např. tohle ,že máš nabídku na Scotta Scale 35 za 30000 je vážně lákavé,ale je evidentní ,že ten rám na tebe bude velkej,proto bych prostě tohle kolo opustil.Ale pokud bys chtěl kolo s nějakým dobrým(jiným) rámem,tak,pak máš ještě jednu možnost-poskládat kolo na tomhle Scandiovém rámu.Těch možností je veliká sposta a chce to trochu rozmýšlet a ne se hned vrhnout na 1. nabídku,ať se zdá sebevýhodnější.Já osobně bych vybíral radši kolo na hliníku se solidní výbavou.Nebo bych využil nějaké správné akční nabídky(nikoliv s nesprávnou velikostí rámu)

        0 0
        • ritchman47  

          A co ten Scott Scale 40???

          0 0
          • Hejdik  

            Pokud si jde o Scale 40,tak v tomhle kole nevdím naprosto žádnej problém.Kvalitní komponenty,parádní rám(Scott má jedny z nej rámů v dané kategorii na trhu)Takže pokud máš možnost koupit tento model v odpovídající velikosti,tak směle do něj.

            0 0
    • Hejdik  

      Když jsem zkoušel na svých 170cm Rám Scalu,tak u mě byla vel.„M“ tak na hraně.Skoro jsem si říkal ,že bych možná snesl i „S“.Takže za mě si myslím,že XL je už na tebe moc.

      0 0
      • Lsdenski  

        Koupil jsem rám Colnago Eagle vel.16(406mm). Teď je v lakovně a doufám že mi na 170 cm bude. Jinak SCALE na 170cm je určitě vel. S (400mm). Všude se snaží prodat zbytčně velký kola.

        0 0
    • Rychlej turista  

      :-)

      0 0
      • Hejdik  

        Tak tohle je fakt dobrý,akorát by člověk musel být milionář,než by "empericky"došel k té správné velikosti,jako pan pisatel:-)

        0 0
    • ritchman47  

      to jsou naprosto přesné údaje:

      Standover Height Range 31.8 – 32.5 inches

      Virtual Top Tube Length 23.8 – 24.2 inches

      Stem Length 10.2 – 11.8 cm

      BB-Saddle Position 73.4 – 74.9cm

      Saddle-Handlebar 56.2 – 57.8 cm

      Tak co šlo by to?

      0 0
      • siafu  

        takže ti vyšla délka rámu cca 610 mm, nemůžu si pomoc, ale u Scotta to vidím spíš na velikost L cca 19", ono nejde snad ani o to, že by to XL byl pro tebe příliš dlouhý rám, ale už se mi ten rám zdá na tvou výšku moc vysoký, taky sedlovka by měla být z rámu vysunuta aspoň 20 cm…

        tady máš pro představu geometrii Duratec Sonix, který tedy tíhne spíš k o něco delší geometrii, je to aspoň hrubý nástřel k výšce postavy a samozřejmě to nemusí vyhovovat, někdo naopak může potřebovat rám kratší atd. – zajímá tě především výška a délka rámu /rozměr A1/

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.