Středová osa u Stadion Original

7 nepřečtených
  • cibule111

    Nemáte zkušenost s povolením středové osy u Stadionu Original? Jsou na ni krásné kliky s ozubeným kolem a nerad bych je zničil. Podařilo se mi povolit vrchní poklici, ale dál jsem se nedostal. V servisu si taky rady nevěděli. Poradili jen přivaření tyče pro delší páku, ale to se mi zdá příliš barbarské.

    Díky za tipy!

    0 0
    • poop  

      Dobrý den, dostal jsem se ke kolu z meziválečné doby, nejspíš je to stadion Stadion, bohužel osa vypadá viz přiložené foto (asi zkoušel někdo předemnou destrukcí povolit a výsledkem jsou dokonalené nýty z obou sran). Nemáte prosím někdo doporučení co se s tím dá dělat? Jde mi havně o to vyndat osu ven, třeba i za cenu zničení pedálů…

      Díky moc.

      0 0
      • Vilém  

        Neni to spis zavareny, nez roznytovany?

        A k cemu ti bude osa, kdyz znicis kliky?

        0 0
        • jecnak  

          Vypada to jako zavareny elektrodou. Kliky ani osa (ctyrhran) zachranit nepujdou. Neponiceny original viz clanek o Stadionu https://www.bike-forum.cz/…y-luxus.html

          0 0
          • poop  

            Máte pravdu, je to zavařené. Když kliky odříznu flexou, půjde osa vyklepnout ven, nebo je tam ještě nějaký závit vně osy na straně rámu? Nevím jak je vnitřek u takových historických kusů řešené.

            Motivací celé akce je kolo zpojízdnit na cesty do vinného sklípku, stávající osa s klikami (možná neoriginální) má velké vůle, osu s klikami bych tedy po odříznutí koupil jinou bazarovou, sehnat nějaké dají.. i když netuším jakou mám naději na úspěch, že bude bazarová osa sedět. Byly rozměry os u kol české výroby z těchto dob kompatibilní ?

            Podle rámu by se mělo jednat o Stadion cca 1936–1939?, usuzuji tak podle dekorativní žebrování šikmě pod úhlem kolem čelního štítku výrobce, u žádné jiné značky jsem toto nenašel. Na samotném štítku je „Super sport“, ale nejsel si jistý, že štítek je originální. Tvar rámu se Stadionem sedí. Sedlo je neorigo z Ukrajiny.

            0 0
            • jecnak  

              Myslím si, že by svar mohl jít vybrousit čelní ruční bruskou nebo dremelem, sundat stahovákem a pak je otázka, by šla navrtat původní díra na šroub (nebo tam byla naopak matka?) a vyříznout závit pro nový.

              0 0
    • poop  

      Oprava: ..i za cenu zniční klik.. ne pedálů.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.