Sport a zátěž obecně po koroňáku, vysoká tepová frekvence

59 nepřečtených
  • lrotrekl79

    Stručně historie:

    • ten čínskej dárek světu mi byl diagnostikován 1. října, bylo to asi po týdnu příznaků, které tehdy nevedly k poslání na test a až začali padat lidi kolem mě s typickými příznaky (i když to vypadá že já je nenakazil, protože ti kteří měli ode mně schytat nejpravděpodobněji zůstali bez nákazy – i ověřeně, ne jen bezpříznakově)
    • strávil jsem s tím měsíc doma, konec neschopnosti 30. října, důvodem zřejmě na jaře prodělaný dost silný poúrazový zánět v noze
    • průběh nějak extrémní, když pominu, že jsem prvních 14 dní prospal klidně 16 hodin denně, že takový náročný činnosti jako sprcha před spaním byly neřešitelný a když jsem si ji dal ráno, musel jsem si po ní jít odpočinout, na konci těchto 14 dní už jsem zvládal dokonce i tak náročný činnosti jako sedět na posteli a hrát si s mobilem, nebo dojít do obyváku a koukat na film, tak vlastně nic kromě pár dní dávivýho kašle v druhých 14 dnech a šílené bolesti hlavy a zad v těch prvních, který se ale daly zvládnout i bez prášků.
    • po jsem se snažil mít nějakou pohybovou aktivitu co to šlo, ale ono to moc nešlo, pár hodin kancelářské práce mě odrovnalo natolik, že jsem si po návratu domů musel jít lehnout, víkendy jsem pravidelně prospal, snažil jsem se aspoň některé věci, které bych normálně sedl do auta jít pěšky.
    • na kolo jsem sedl prvně asi v polovině prosince, po absolvování prohlídek u praktika, po RTG plic,.. s tím, že prostě musím něco změnit.

    Najezdil jsem za prosinec zhruba měsíční průměry toho co před tím, samozřejmě ve výrazně nižším tempu. V lednu únoru jsem přesedlal na běžky, letošní zima to docela umožnila.

    Co mě mě ale trápí, nejsem schopen kontrolovat tepovku, Moc neexistuje pozvolný nárůst s výkonem, prostě je to málem zapnout vypnout.

    Trošku zvýšená námaha a su v červenejch, polevím a jsem lehce na klidovou. Průměry za aktivitu jsou tak 30 nad stavem před koroňákem.

    Takže jsem po tom pořád jenom tak zdechlej a mám nějak uzpůsobit zátěž – třeba se snažit větší objem v nižší zátěži? Máte někdo podobnou zkušenost, že to tak nemám sám a časem se to spraví nebo se mám nechat poslat na kardio nebo si zaplatit sportovní prohlídku?

    0 0
    • vapes  

      Moje zkušenost je stejná, měl jsem ho na konci února (16dní jsem ležel, nepřetržitě 37,5– 37,8, ale špatně mě zas tak moc nebylo, léčba žádná, protilátky mám vysoké 171 AU/ml), stále mám vysokou klidovou tepovou frekvenci, klidně třeba 88, a hodně se zhoršila moje občasná arytmie. Celkem mě to jede (vzhledem k věku a zimní přestávce) a zdá se, že se to postupně lepší. Kontrolu srdce by to asi chtělo, ale bohužel není šance. Takže držím palce, ať se to taky zlepší.

      0 0
    • Enron  

      Já bych se asi snažil držet ty tepy spíš nižší a pozvolně zvyšovat. Nicméně už je to zdá se docela dlouho od října, tak by možná nějaká prohlídka neuškodila.

      0 0
    • novas752  

      By asi nebyl od věci nějakej zátěžovej test u doktora.

      0 0
    • TK75  

      Začal jsem se cítit na kole normálně až tak po třech měsících

      0 0
    • l-e-t-o  

      Taky to tak mám. Doktorka mě z karantény propustila před třemi týdny. Na kole jsem byl zatím jen 2× v minulém týdnu a tepovka je úplně jinde než před rokem. Uvidíme jak to bude pokračovat dál. Jestli to zůstane, což doufám ne, nebo se o klesne na normální hodnoty.

      0 0
    • acidb  

      Já prodělal covid v prosinci a jsem na tom stejně. Absolvoval jsem defakto vše, komplexní plicní, EKG i nadstandardní krevní rozbor a diagnóza, kterou jsem dostal je následující:

      Z dostupných lékařských vyšetření není možné určit žádnou anamnézu, ale pacient se necítí dobře = post covidový syndrom „B“:-).

      Tepy jsem přestal sledovat, protože kromě vysokých tepů mně 945 ukazuje i vysokou úroveň stresu:-).

      Snažím se dělat věci s ohledem jak se cítím, víc poslouchám své tělo, zkusil bych na chvíli nekoukat na hodinky.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • lrotrekl79  

        Já na ně moc nekoukám, upozornil mě na to brácha, že jsem mimo.

        0 0
    • Esi  

      tak to já jsem asi prodělal to co ty, Post Home office syndrom, klidové tepy 58, stres 20, výkonost bídná michelinku do schodů tahám taky :)

      blbě zařazeno, pod Netiaq to patřilo :-)

      0 0
    • Barak  

      Cyklista009 do nějakého vlákna o coroně myslím dával odkaz na metodický materiál nějakého sportovního svazu, ve kterém se radí, jak postupovat při návratu do tréninku po coroně. Nemůžu to teď dohledat. Zkus mu napsat do zprávy.

      0 0
    • Na-kochacku  

      V polovine rijna covid. Prubeh ze cca 10 dni teploty 37,5–39. Z toho dva dny 39,5–40,3.

      To jsem jen prospal v zabalech.

      Jinak bolest plic a spatne dychani, bolest kloubu a ledni a hlava. Po 14 ti dnech spirometrie na asi 40%

      Rentgen s nejakym vrasnenim plic. Prosinec spirometrie kolem 85%

      V unoru spirometrie neco pod 100% a zatezova na kole na 100%.

      Vyjit do pateho patra bez problemu slo az kolem vanoc.

      Na kole jsem zacal od puli listopadu do ted denne a to asi pomohlo v regeneraci plic. Tep radeji nemerim. Ta je vysoka a nechci se tim stresovat. Jezdim tak nejak pocitove.

      0 0
      • lrotrekl79  

        Taky se nestresuju, kdyby mě neupozornil brácha,asi si toho ani nevšimnu a žiju s tím, že jsem fyzicky v ****

        0 0
    • šlapatko  

      Zdarec, covid jsem prodělal v listopadu. Měl jsem i zápal plic. Tři týdny horeček, dva týdny ležmo. Potom se to pomalu zlepšovalo. Spirometrie lehce pod 100%. Jezdím rovinky a jen tak se flákám. Dnes jsem trochu zabral a průměrka za 2 hodiny přes 28 km/h. Myslím že to chce jen čas. Tepák nevozím.

      0 0
    • MilanT  

      No,já šel do práce po covidu 1.12. (měl jsem lehčí průběh,doma jsem byl cca 15 dnů).

      Doteď jezdím zatím jen volněji a tepy také mám výše než obvykle.Před covidem jsem míval okolo 150 když jsem za to vzal do kopců,teď je mám i do mírných kopečků když jedu na půl plynu.

      Resumé – holt poslouchat tělo a čekat zda se to zlepší.

      V tomto stavu jsou závody asi jen snem (doufám tedy že nějaké letos budou a já se snad srovnám do mojí běžné ,nic moc výkonnosti :-) .

      0 0
    • ToMášMarný  

      Zhubnul jsi? Většina lidí ano. Tohle hubnutí je hodně ze svalový hmoty a srdce je taky sval. Nejsem tvůj doktor, neřeknu ti víc, než poslouchat svý tělo a objednat se na kardiologii. Tahle infekce zasahuje primárně plíce, ale občas nepohrdne ani jinejma orgánama, kardiovaskulární systém je druhý nejchutnější. Nelámej to přes koleno, riskuješ že se zrušíš.

      0 0
      • MilanT  

        ToMášMarný: bohužel nezhubnul,takové štěstí jsem neměl abych zhubnul bez práce :-)

        0 0
      • lrotrekl79  

        Během C asi 8kg, ale pak rychle přišly zpět. Po začátky sportování jsem si držel váhu a ztrácel objem. Z tohoto pohledu asi OK. Jen ten tep a s ním spojená výkonnost.

        0 0
    • Krejza  

      Nejspíše jsem prodělal lehkou formu taky v říjnu. Dva dny jsem se necítil ok, potom asi týden trocha slabosti.

      Jak na trenažéru, tak především venku vyšší tepy o cca 10 uvnitř/20 venku. Dva až tři měsíce, než se to jakž takž srovnalo. Na začátku března 1. kolo očkování.

      Den po blbej, asi jako ty první dva dny v říjnu. Druhý až čtvrtý den zlepšení. Pátý den trenažér. Zase vyšší tepy a problémy s nadechnutím se. Teď jsou to asi tři týdny po očkování a stále trochu cítím rychlejší chůzi do schodů nebo vyšší tempo na kole.

      0 0
    • BikerM  

      Tvoje zkusenost mi trochu hraje do karet. Bohuzel nedokazu nijak pomoci ani odpovedet, protoze jsem tepovku pred rokem odlozil.. Ale rad bych se te zeptal. Jak si na tom s regeneraci?

      Ja jsem covid chytil nekdy okolo 22. prosince, pozitivni test jsem mel 25. prosince. Nastesti jsem nikoho nenakazil, ale ja sam jsem si prozil slusne peklo. Ale tak nejak jsem z toho dostal (hlavne psychicky) a od chvile co uz jsem zas v pohybu me hrozne trapi regenerace po jakekoliv pohybove aktive. A to tak, ze treba nejsem schopny kolikrat po jedne aktivite (bezky, skialpy nebo kolo) treba 4–5 dni absolutne nic delat. A to si nijak zvlast nedavam, spis kratsi a pohodovejsi sklouznuti na bezkach, slapani na pasech nebo kratka cyklistika. Jsem zkratka vyndanej a tak nehorazne me boli/jsou namozene svaly, ze fakt nejsem schopny niceho. Do toho se mi porad nevratil cich, ale to me moc netrapi. Pravidelne strecuji, upravil jsem jidelnicek, docela dobre spim, zacal jsem pouzivat bcaa (abych podporil regeneraci svalu) a stale nic nepomaha. Mas nebo mate nekdo podobnou zkusenost? Vite nekdo cim to muze byt?

      0 0
      • ToMášMarný  

        Na tohle není obecná odpověď. Nicméně pokud ti aktuální fyzická aktivita nečiní zásadní problémy, ale má takovéhle následky, může to ukazovat na nedostatečnou funkci ledvin, možná (ale to spíš ne) jater. No a jen tak mimochodem je vhodný si uvědomit, že pacienti po těžkých infekcích se vrací na původní kondici klidně rok.

        0 0
        • LM  

          Třeba po borelióze jsem byl s fyzičkou půl roku úplně v hajzlu, další tak rok se to pomalu zlepšovalo ale na původní úroveň už jsem se nedostal – musím jezdit kratší vyjíždky a víc odpočívat :-/

          0 0
          • Stingray  

            Po borelce to dva roky stálo fakt za hovno, teď se to konečně trochu lepší..

            0 0
        • Krejza  

          Měl jsem fakt lehký průběh oproti lidem, kteří tady píšou 3–4 ukrutné týdny a stejně jsem se vracel na své asi 3 měsíce. Základní rada bude tvoje poslední věta – chce to čas.

          0 0
    • Tomkac  

      Prodělal jsem v listopadu.. Bylo to dlouhé.. 3 týdny ležák, 4. týden velká slabost.. 5. týden jsem začal velmi zlehka chodit běhat.. Kilometr mírně z kopce mi dal zabrat. Teď je skoro duben.. Vše podle doktora ok, plíce ok, funguju podle mě tak na 95%.. Akorát mi občas při silné zátěži naskočí dávicí kašel.. Zjistil jsem, že se nepozvracím, takže vždy jen trochu zvolním a je klid.. Na světový pohár MTB už to asi nebude, ale jinak bych řekl, že jsem dopadl vlastně úplně na pohodu… Zvládnu 5 km běhu úplně ve stejném tempu (4:30) na km, jako před covidem..

      0 0
    • lrotrekl79  

      Včera jsem si dal první kilák po C-19 (výškovej), oproti minulosti jsem si na hodinkách nastavil hlídání tepu a snažil se držet do 150. Zjistil jsem, že to za cenu (někdy dost drastickýho) zpomalení tempa jde, ale chce to hlídat. Navíc se zdá, že pravidelnost a frekvence aktivního pohybu bude mít dost pozitivní vliv. To asi není až tak nečekaný, ale přijde mi jako by tělo rychleji ztrácelo nabytou fyzickou kondici rychleji než dřív.

      0 0
      • Polopol  

        Já měl covid přes vánoce. 2 týdny jsem byl ko. Tak čtvrtý týden jsem velmi lehce začal se sportem, ale hrozně mi busilo srdce a trpěl jsem na dušnost. I po lehké zátěži jsem pak celý den měl pocit nedostatku kyslíku a musel si chodit lehnout. I přesto jsem ale pomalu zvyšoval zátěž a nějak si to samo sedlo. Ted je to tak 3 týdny, co už necítím žádné problémy a už i fyzicka se blíží stavu před covidem. Doktoři by z mojeho postupu asi nadšení nebyli, ale věřím, že jsem si tím nijak neublížil.

        0 0
    • šimlos  

      Chlapci vy mě děsíte..podle všech těch vámi popisovaných stavů jsem to prodělal pravděpodobně taky..Děje se to zhruba od poloviny února do teď, na kole si připadám jako naprostá troska – zadýchávání, vysoký tepy, domů přijedu hotovej, regenerace jako by nebyla. A kromě kola, bydlím ve čtvrtém patře bez výtahu, ani schody bez zadýchání teď nevyjdu. Poslední měsíc jsem by každý týden na testu, minulý týden na rentgenu plic – prý ok vzhledem k věku :-), takže jestli korona, tak někdy dřív.

      0 0
      • Tomkac  

        Kdyby si fakt měl covida, tak tě to ztrestá jak prase a fakt by si poznal, že je to covid. Tomu věř. Takhle jen hypochondruješ.. Začínám být alergický na tyhle kecy.. Kdyby si tu napsal, že si byl týden, dva tak slabý a v hajzlu, že si 20h denně prospal a byl si rád že si došel na hajzl + ztráta čichu, ztráta chuti, stavy vypnuto/zapnuto atd. Tak věřím, že by to nějaké následky mohlo zanechat.. Ale pokud máš slabý průběh, nebo hypochodr průběh, tak to s tebou nic neudělá. Jen si o Vánocích chlastal, jedl a nehýbal se..

        0 0
        • tsunami  

          V mém okolí mělo několik lidí prupběh fakt slabý, někdo přišel o čich, někdo a ani to. PCR testy pozitivní. Takže si tyhle své kecy nech pro sebe.

          0 0
          • Tomkac  

            No, to je pravda.. Ale slabý průběh tě nezdevastuje takovým způsobem, že ještě 3–4 měsíce po nemůžeš vyjít schody.. Už jsem to tam psal…

            0 0
            • krabica  

              To je právě blbost, i lidé s lehkým průběhem můžou dost trpět post covid syndromem a naopak lidé s těžkým průběhem se můžou rychle zvetit, nic není jednoznačné…

              0 0
          • Tomkac  

            Ty si ho počítám neměl, víš prd.. Má žena měla slabý průběh, protože nebyla ******* jako já a nebivakovala s rozjíždějícim se covidem v mrazu v horách.. A poznamenaná fakt není..

            0 0
            • lrotrekl79  

              V klidu, taky znám lidi co to měli, prokázaně, nic jim nebylo, jen vydrželi těch 10 dní v karanténě, ale i po té následoval úbytek kondice, kterej neodpovídal 10-denní přestávce.

              To přecházení klidně mohl být jeden z důvodů, proč se mě to pak drželo jak hovno košile.

              Ale je fakt, že na ty kecy o silné „chřipce“ v listopadu 19 a silné imunitě, díky které jim nic nehrozí, jsem dost alergickej taky.

              0 0
            • BabbaJagga  

              Moje žena taky měla ten “slabší” průběh, alespoň tedy ve srovnání s pacienty, kteří u nich na JIPu leží s tím těžším průběhem, a garantuju ti, ze když se jde do lesa proběhnout nebo dělat na zahradu, tak by s tvým názorem nesouhlasila. Takže doporučuju vyvarovat se unáhlených soudů.

              0 0
        • šimlos  

          Hele, drsňáku, „kecy“ ,žraní o Vánocích a hypochondry si odpusť ale možná máš pravdu..

          0 0
      • Jasam  

        Nech si udělat test na protilátky. A těmi řečmi se nenech rozhodit. I po lehkém průběhu mohou být nepříjemný následky s relativně dlouhým odstupem od prodělání C19.

        0 0
        • krabica  

          Přesně tak.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ano. Tohle je velmi individuální. Ten virus je velká ***** a chová se často proti pravidlům a zcela nepředvídatelně. A pořád se o tomhle ještě ví velmi málo.

          0 0
    • marus123  

      tak ja uz se asi dva mesice trapim s dusnosti a tlakem na hrudi,kazdy den dostavam od pana garmina upozorneni na vysoky stres,zacalo to po rehabkach s krcni pateri ale tam me rekla ze to neni mozne ze nic blokleho nemam,tep a tlak mam v pohode EKG taky,v pondeli jdu na rentgen plic,dostal jsem zatim prasky na uzkost :),takze bud stres,astma,krcni pater,bronchi­tida,potize z resposu a rousek nebo sem taky prodelal covid,jednou uz to se mnou slahlo cerno pred ocima a nemohl sem se nadechnout,doufam ze se to rychle vyresi

      0 0
      • onuce  

        Jen prosím, jaké prášky na úzkost? A jak se Vám osvědčily? Děkuji

        0 0
        • Stingray  

          Zkus radši přírodu, třeba CBD olej, mohl by jsi to i pobafat.

          0 0
          • onuce  

            Ale to CBD je legální, tedy bez THC, ne? Navíc drogy rozhodně nechci, a ze zápachu trávy je mi zle již na dálku.

            0 0
            • Stingray  

              Ano bez THC, olej bude bez zápachu. A věřím, že bude anesteticky působit i na zničeny kolena.

              0 0
              • onuce  

                Já moc ne. Po tom jak nepůsobil odvar z makovic. Myslím na bolest kolen, jinak působil.

                0 0
                • Stingray  

                  Mistře zkuste si něco o konopí pohledat, je to všelék! A to i rostliny s THC. Jen to chce najít správnou míru, jako u všech léčiv. :-)

                  0 0
                • Stingray  

                  Nechceš srovnávat opiáty s konopím, že ne?

                  0 0
                  • onuce  

                    Chtěl jsem, ale již ne. Uvědomil jsem si, že o tom nic nevím. Nicméně do konopí nepůjdu, mám k němu odpor. Ale děkuji.

                    0 0
    • Pepíček1  

      Ahoj,

      přispěji taky zkušeností. Šest týdnů po kovidu, spíš lehčí, zvýšená teplota, kašel ( přetrval 2–3 týdny po), únava – více spánku. Kolo hned první den po izolaci, dýchání a tepy celkem OK na danou pauzu. Spíš mě drží větší únava a to jsem tak na 80% objemů tréninků průměry tak o 2 až 3 km/hod. horší. Na druhou stranu zkouška pro porovnání s loňským říjnem interval na krev 3,5 km jenom o 7 sec. horší a na tréninkových kolech. Regenerace a únava zatím špaténka.

      0 0
    • TJK  

      ja jsem po covidu, 2 dny teplota, 5 dni bolest celyho tela kloubu a svalu, od 3 dne sem se nemohl ani umejt, bolela me kuze jako kdybych se brutalne spalil, po tydnu relativne cajk, ale obden navrat unavy a takovy kasovity stav… to se mi vracelo jeste 3 tydny po ukonceni karanteny… covid sem diagnostikoval na zaklade paleni v nose a rymy… tu sem mel celou dobu 3 tydny v kuse, ted 5 tyden po kovidu stale citim jen velmi malo s mam i hodne omezenou chut, 2 tydny jsem necitil nic…

      ted ke sportu, jo po zime a zamestnani sem byl chcipak vseobecne ale covid nejak naboural „vykonostni“ stranku… byly doby kdy sem spickovy vykon na chvili vyhnal i ke 190 tepum, po covidu jsem podobny stav byl schopny dosahnout na 165 tepu, lehky vykon do 140 tepu ok ale vyhnat telo k vykonu neslo, jako by byl orgsnizmus zabrzdeny / zamceny na 70%… ted uz relativne dobry, jak vydrz tak vykon.

      0 0
      • TK75  

        Já už ho mám zamčený x měsíců (po koroně) a vždy když se to rozjede, tak to zase spadne.Už jsem z toho celkem vzteklej, obávám se, že to zanechalo následky.

        Snad se to časem, za pár let, srovná :-(

        0 0
        • Polopol  

          Měl jsem covid na vánoce. Předtím jsem mival v 2 hodinovém závodě průměrný tep kolem 170. Teď je to pomalu moje maximalka. Postihnul mě I long covid. 2 měsíce jsem po vánocích vůbec nic nemohl dělat. Na konci února jsem začal jezdit na kole a fyzičku jsem vrátil na původní úroveň někdy koncem dubna. Teď už jsem fyzicky o hodně výš, než před covidem, ale ty tepy jsou pořád minimálně o 10 níž, než byly.

          0 0
    • JAGER  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.