• Pi†el

    Mame tu dalsi smutnou a spatnou zpravu pro bikery jezdici po Krkonosich… Ty skurveny hovada dojebali dalsi trejlik. Udelali z toho dalsi skurvenou, sirokou, stetovanou cestu. Naleznete ji, kdyz pojedete ze sedla pod Kolinskou boudou – smer Velka Upa – po modre.. :-(

    0 0
    • ememem  

      no nejste sami, ja som sa bol pred par dnami previezt za domom v lese a tam kde bole super pekna lesna cesta dole do mesta k vinohradom je zrazu super kvalitna asfaltka jak na f­1, taka kvali­ta sa nikde in v mes­te nevyskutuje­. co uz, euro­dotacie su eu­rodotacie.

      0 0
      • jIrI___  

        U nas zas pro zmenu jsou vsechny cesticky v lese, co byly minuly uplne paradni, dojebane od lesaku… Je jich cim dal vic tak znicenych. :-(

        0 0
        • Pi†el  

          nam tu letos jednu cestu lesaci opravdu vylepsili. Byl to hodne rychlej, trochu rozbitej sjezd lesni cestou. Ted je hodne rozbita a je to mnohem lepsi !

          0 0
      • hribik A1  

        trebars tam vinarci nejaky papalas a nechce sa mu trmacat sa so svojim ba-worakom po nejakej lesnej sutrovici

        0 0
        • ememem  

          ani ne, ide to povedla,ale fakt nechapem, bola to normalna modra turisticka znacka v lese, teraz je tam asfaltka.

          0 0
          • mar_tin1  

            a kde konkrétne to je? teda predpokladám, že píšeš o bratislave…

            0 0
            • ememem  

              konkretne myslim modru do race od panovej luky. je tam teraz(nevim ako dlho) taky nadherny novy asfaltovy koberec

              0 0
              • mar_tin1  

                pozor… tá asfaltka je zelená značka. modrá ide lesom hodne napravo od nej. spájajú sa na parkovisku pri amfiteátri. osobne mi je jedno, či tú starú asfaltku obnovili novým kobercom, pretože tadiaľ smerom dolu nejazdím, na to je oveľa lepšia práve tá modrá značka s koreňmi a serpentínkami.

                0 0
      • radek80  

        problem u kolínský boudy začíná už v kolínský boudě. Mají tam kofíka, což je obdoba kofoly za 10 Kč/1 deci. Jsem to tam týden chlastal jak vodu, a pak vypláznul 2 tisíce. Fuj!

        0 0
        • Barak  

          No to víš, máš jezdit na normální chaty a ne na Kolínskou.

          0 0
      • Rubens  

        Tak tenhle jev jsem zaznamenal také. Namátkou mne napadají terény Mezi Bečovem nad Teplou, Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi. Zničehonic, uprostřed hlubokých hvozdů, asfaltky jak pro F1.

        Mé vysvětlení je následující: Soukromé společnosti, které v daných místech těží dřevo, mají velmi dobé vztahy se státními úředníky, kteří rozhodují o tom, kam se bude pokládat živičný povrch. Kamarádi chtějí pěknou silnici? Tak ji pro ně postavíme!

        Kamiony těžařů pak můžou bez problémů zajíždět přímo do porostů, kde se těží. Ušetří dost času a tu úsporu jim zaplatí veřejné peníze.

        Nicméně se utěšuji úvahou, že jednoho dne bude v těch hvozdech všechno dřevo konečně vytěženo a kromě holosečí zůstanou zvolna zanikající asfaltky. Možná si pořídím silničku, abych se na nich mohl prohánět s těmi kamiony na dřevo:)

        0 0
        • hribik A1  

          Možná si pořídím silničku, abych se na nich mohl prohánět s těmi kamiony na dřevo

          takéto cesty sú už dneska prakticky jediný spôsob, ako tento zastaralý druh šlapadla je možné zmysluplne využiť

          0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
          0 0
    • Vilém  

      Doporucil bych sehnat par protitankovejch min, namichat nejakej molotovuv koktejl a pocihat si na ty zkurv…  . To by v tom byl cert, aby toho nenechali.

      0 0
      • hribik A1  

        cize nieco ako hardcore verzia strkania polien alebo dosiek plnych klincov do neprehladnych zatacok na singletrailoch v opacnom garde? tak? :-)

        0 0
      • treatt  

        Uz vidim v barvach ty titulky v novinach :-D …

        0 0
    • RaZzEr^^  

      no jo no! pomalu ale jiste nás vytláčí na silnici! Už me to taky sere

      0 0
      • hribik A1  

        z terenu nas vytlacaju na cestu, z nej nas zase vytlacaju do terenu…mas na vyber, tak si vyber!

        0 0
        • Jarous1  

          A všichni skončíme na asfaltových cyklostezkách, odkud nás zase budou vyhánět pěšáci a bruslaři :-)

          0 0
          • hribik A1  

            a mozno ani nie. jedni budu chcet asfaltove, druhi budu nechcet asfaltove, a dovtedy sa budu hadat, ze nakonec nebude ani jedno a ani druhe a dotacni sebanabalovaci tie prachy presunu do inych aktivit, postavia si radsej veterny park alebo solarne panely :-)

            0 0
            • ememem  

              veterny park? dufam ze nikdy, ked sa pozriem napr. z okna do rakuska tak ta kedysi pekna vinarska oblast aj s Na­tional Park Neusiedler See sa tymi vrtulami fakt vylepsil. ma cel­kom tesi ze to chc­eli tot nedavno postavit niek­de na juznom slo­vensku podobnu hovadinu a miestni ich pos­lali do ****** napri­ek tomu ze ta­mojsej samosprave slubovali celkom slusny baksis. otazka je ci bol maly alebo maju ludia rozum.pevne verim ze to druhe.

              0 0
              • rock  

                maju ludia rozum.pevne verim ze to druhe

                Ach ty svatá prostoto …

                0 0
                • ememem  

                  by si sa cudoval, ja na ludsky rozum docela verim aj ked je to niekedy dost obtiazne. ale ked sa jeden znamy raz bol informovat na ministerstve ziv. prostredia lebo mu cosi podobne planovali urobit pod nosom tak mu nejaky tajomnik po­vedal ze protes­tujete, piste pe­ticie, my to bu­deme zdrziavat jak sa d­a, robit  analyzy, v ram­ci monosti spochyb­nmovat a pod. le­bo my vieme ze je to c­ele uplna hova­dina lenze  to nemo­zeme otverene po­vedat lebo su na to pomerne vysoke dotacie z EU anemozem povedat ze ich nechceme…tot pravil ministresky uradnik. www.krajinabezvrtul.sk

                  0 0
                  • toNic  

                    ano ano, vrtule a asfalt v lesich – funkcnost evropskych dotaci v praxi. Nejen vyhozene penize, ale i znicena krajina.

                    0 0
                    • drtyc  

                      ja bych pockal par zim. asi tak 8. dyl ten asfalt snad nevydrzi. beztak to bude asfaltka jen tak na oko bez poradnyho podkladu. dvakrat tam projedou lesaci a mraz se postara o zbytek.

                      0 0
              • hribik A1  

                ta rakuska nizina je pekne hnusna. hotova ochrana prirody! aj na myjave s tym chcu rozcurvit krajinu

                0 0
                • ememem  

                  vid prispevok vyssie

                  0 0
                • hribik A1  

                  prasa, ktore by do takejto krajiny chcelo napchat tie skarede plechove veterniky, patri zastrelit

                  0 0
                  • Honza729  

                    No, oni by ti lide , kteri plati za elektriku nehorazne penize, kde jim navic kazdou chvili vypadava, vysvetlili, co pro ne elektrarna znamena......neni vsechno tak cernobily jak to vidis.

                    0 0
                    • mastihuba  

                      a větrníky už vubec ne :)

                      0 0
                    • hribik A1  

                      ved prave veterniky tvoria elektriku za nehorazne peniaze, ktora navyse kazdu chvilu vypadava. nech radsej postavia atomovu, ktorych staci zopar v celom state, a stavaju sa zvacsa na nevzhladnych nizinach

                      0 0
                      • Vegan  

                        Promin, ale rikas veci ktere nejsou tak uplne pravda.

                        Vetrniky s promenlyvym uhlem lopatek ( vetsina kterych se dnes stavi ) jiz nemaji neduhy typu prepeti a velkych vykyvu vykonu pokud alespon trosku fouka tak vyrabi elektrinu konstatne a praktycky zadarmo ponevads jejich zivotnost je opravdu velka. Majtel sice dostava cenu za tak zvane ekologickou eletrinu, ale to jen na dvacet let coz v celkove zivotnosti vetrniku cca 80–120 let je miziva doba.

                        Jadro naproti tomu ma jednu znacnou nevyhodu obrovske mnostvy vyhoreleho materialu a stale ponekud neefektyvni proces ziskavane elektriny vs. uvolnene energie. Dalsi vice naklad je co delat s vyhorelim palivem nekde se musi skladovat nekdo ty sklady musi hlidat a pecovat o ne a to celkem notnou radku let stejne tak vyslouzile elektrarny kdyz tyto investice zapoctes do vyrobene elektriny v atomovych elektrarnach spolu s porizovacimi a provoznimi naklady uz dnes se dostanes daleko nad cenu ekologicke elektriny. S cims ma trebas ted francie velke problemi a tak nelegalne z pohledu mezinarodniho prava vyvazi atomovy odpad do ruska na sibir.

                        0 0
                        • otasek  

                          Dovolil by som si zareagovat…veterne energia je sice ako hovoris ekologickejsia ako atom…ale na druhu stranu ked si vezmes ze priemerna vrtula ma vykon asi 1,5– 2,5MW ajeden reaktor ma vykon asi zhruba 440MW (a v jednej atomke su 4 ) tak si z toho skus vyratat kolko vrtuli by si potreboval aby dokazali vyrobit tolko energie ako jedna atomka…co sa tyka tej efektivnosti tak o tom by sa tiez dalo dalo diskutovat…ale to by bolo asi na dlhsie..:-)

                          0 0
                          • Vegan  

                            Ale jiste v tomto mas pravdu. A ja nebudu rikat, ze ne, jen se na to divej takto, kdyby doslo k uvolneni vystavby vetrniku tak v Cele CR usetrime mozna ono rozsireni temelinu pac ti dohromady klidne onen 1 GW daji, za predpokladu, ze by se v CR postavili jeste tak dve precerpavaci kondenzacni elektrarny. To se rovna usetreni budeme li brat v potaz stavajici ucinost Temelinu cca 22–36 Tun Paliva a to je vic jak 32–45 Tun Celkoveho jaderneho odpadu. Tedy zasadni snizeni nakladu na pozdejsi potrebu sanace. Jde mi o to, ze zatim nejsou technologie jak vse udelat ekologicky, ale jsou technologie jak to udelat tak aby spotreba fosilnich a nerostnych surovin byla co nejmensi a to dvema cestama usporami, reorganizacemi vyrobnich zdroju k ekologickym. Pak se oboji muze navzajem doplnovat a ekonomicky i ekologicky vysledek bude jednoznacne jen pozityvni.

                            0 0
                            • pepek  

                              1GW (možná, když zrovna náhodou fouká)-to znamená že tu chceš mít nejméně 1000 (slovy tisíc) větrníků, převážně na horách?

                              0 0
                              • otasek  

                                presne o tom hovorim…ludia nadavaju ze co sa nevyuziva viac energie z vetra a ked sa im ma za domom postavit veterny park tak drzkuju zase..:-D

                                0 0
                                • pepek  

                                  Ludia nenadávajů, nadávajů pouze zelení fašisti, jenom že oni hodně řvou, tak je to víc slyšet a blbá masa (viz Rakousko+ Německo) pak klidně nechá zazdit aji hotovou atomku.

                                  0 0
                              • Vegan  

                                klidne i vice :) me nevadi do krajiny pak stejne nepatri, lidska obydli a stejne v nem zijem. Radeji prekousnu 1000 vetrniku ted nez dopady zmeny klimatu, pripadne problemi s vyhorelim palivem pozdeji

                                0 0
                                • pepek  

                                  Seš divnej…

                                  0 0
                                • Honza729  

                                  Vegane, ja vim, ze jsem uz ohranej s tim co ted napisu, ale preci jen:

                                  Najdi si a precti si neco o jadernem palivu a zpracovani pouziteho paliva. No a kdyz v tom budes, tak si najdi i nejake studie o tzv. globalnim oteplovani…(na­povim: nejde o nic co by z velke casti zavinil clovek – cele to silenstvi ma opet jeden a ten samy duvod: penize. Proc ? Napisu jen jedno z nekolika hesel: emisni povolenky. A mel bys mit, za pouziti zdraveho rozumu, jasno)

                                  0 0
                                  • Vegan  

                                    Hmmm myslis nezavisle studie co plati trebas Shell, Agip, atd… . Ne ty vazne nectu. Ale trebas zpravu mezinarodniho panelu pro klima pod zastitou OSN ano tu prectenou mam. Lidska cisnost vyvovala v prirode jevy jez nyni tvori uvolnovani emisi s 60% (unikajici metan na sibyri, plyni z arktyckych ledovcu atd… ) ale na zacatku stale stoji clovek ktery tohle vyvolal svou cinosti. A globalni oteplovani neni o tom ze se otepluje ale spise o tom ze se meni podnepi jako celek k vetsi nachylnosti na extremni vykyvy a to presne se nyni deje a bude jen hur. Co se tyce jaderne energie o tom take neco malo vim at uz ze skoly ( elektro energeticke ) tak z vlastniho zajmu o ekologii. Ale chapu je jednodusi na neco nekonkretniho odkazat misto vyvraceni primych arguemntu ktere jsem zde napsal. Znovu se tedy ptam ukaz mi jedinou konkretni vec o tom jak se podle tebe da zpracovavat jaderny odpad. Skoro by ti to mozna vyneslo nobelovku.

                                    0 0
                                    • Honza729  

                                      Tak dobre, budme konkretnejsi:

                                      Existuji vpodstate dva smery vyvoje jad.reaktoru: rychly reaktor (IFR), ktery, mimo jine muze spalovat jaderny odpad, jaderne hlavice Tvou Nobelovu cenu muzes poslat do Ameriky, konkretne do Idaha, kde uz tento reaktor funguje. Pak je tu i novy koncept thoriovych reaktoru (LFTR), ktery vpodstate jaderny odpad negeneruje. Oba koncepty jsou nekolikasetna­sobneji ucinnejsi, nez nynejsi koncept jaderneho reaktoru.

                                      Jedine, co vyuziti brzdi je jednak vyssi poizovaci cena a jednak ohromna lobby petrolejarskych a uhelnych firem.

                                      Vegane, Vegane, malo ctes, malo se zajimas, pak to takhle dopada… OSN je dnes jen spolek tlachalu, nedivim se, ze jsi popleteny jejich „panely“. Smir se s tim, ze vecmi hybou penize a lobbiste, ne politici. A ekologove jsou proste jen dalsi spolek, ktery si pro svoje cile (moc a prachy) vzali jako tema zivotni prostredi. A Vegani a dalsi jim na to skacou dokonale.

                                      0 0
                                      • Vegan  

                                        o IFR jsem vedel co je, co jsem nevedel je fakt, ze je nekde realizovan podle toho co jsem vedel je to, ze nekdy okolo roku 1992 byl projekt zastaven jako nerentabilni zduvodu vysoke spotreby cisteho sodiku. Pokud vim v Idaho je jen laboratorni koncept nikoli plne funkcni rentabilni reaktor.

                                        Co se tyce LFTR tech konceptu uz tu bylo to jiste vis sam a nakonec bylo realne realizovan jen zlomek a s toho uzpesne dalsi zlomek a vetsinou to byli jen vylepseni konvecni reaktory.

                                        Nic mene, abychom se nehadali o necem o cem to nema smyls ve sve podstate nejsem odpurcem jaderne enrgetiky coz uz tu jednou pisi ponevads jsem presvedcen, ze casem se problemi s jadernou energetikou souvisejici vyresi. Jen je potreba si uvedomit, ze Uran je take jen palivo tzn cim mene ho bude potreba tim dele vydrzi. Takze pokud mam moznost jeho spotrebu minymalizovat za pomoci jinych zdroju jez jsou obnovitelne ( to neni podle meho pripad nynejsi solarni energetiky kvuli spotrebe kremiku a germania ) tak to udelam a to presne je vetrna energetika v kombinaci s cumulacnimy precerpavacimi elektrarnami.

                                        0 0
                                    • hribik A1  

                                      a čo tak nezávislé štúdie, kde sa úmyselne ponechali len stanice, ktoré boli v priebehu rokov obkolesené mestami, v ktorých, jak je známe, je teplejšie než mimo (vykurovanie, energetické rozvody, autá…), a ostatné sa „pre bezvýznamnosť“ zrušili?

                                      0 0
                                    • lenny_vej  

                                      Vegane, je jedno jestli spolu souhlasíme (já s tebou teda jen zčásti) ale proboha: SibYř, ArktYda… Můžeš mít stokrát pravdu, ale nakonec tě někdo vysměje kvůli tomuhle.

                                      Honza729, Vegan: čistě antropogenní změny klimatu nejspíš nejsou, ale že by si je někdo vymyslel jen kvůli emisním povolenkám? Myslím, že pravdu je nutno hledat někde uprostřed.

                                      Člověk nějaký vliv na klima má, tomu věřím. Otázkou je, jaký podíl má na současných změnách. Klidně se do mě pusťte, ale prsím o argumenty podložené fakty, prostě odkud informaci máte, ráda se poučím. (To myslím vážně, nemám prostě čas ani chuť trávit den luftováním webu a hledáním zpráv o klimatu, když mám jako hlavní zájem pedologii, geomorfologii a biogeografii. Nicméně nezbývá mi než studovat i klimatologii a tak ráda využiju výsledky vašeho pátrání.)

                                      0 0
                                    • Ondry  

                                      Ty jsi doopravdy na energetice? a nepřijde ti divný že absolutně všichni kantoři si z těch solárek a větrníků dělaj tak maximálně prdel? Pokud nepočítám blackout což prdel není. Vy ekoteroristi jste fakt nebezpeční. Pochybuju, že čteš nezávislý studie páč ty asi od roku 90. neexistujou…

                                      Tohle taky vědět nebudeš, jadernýho odpadu je asi 90% možná víc, tady ekoterorista zastaví a dá to tisknout, ale má to pokračování do 20let by se měli rozběhnou množivý reaktory tak aby to bylo ekonomicky výhodný a ,,spálí" ten zbytek. Jestli fakt žiješ v tom že větrník vydrží 80 let, tak nevím v jakým rakouským časopise sis to přečetl, to už i snad ta izolace bude probíjet to nemluvím o ložiskách a podobným. Jaderky mají vliv na prostředí, ale víš jakej? to že tam víc chčije to je tak všechno.

                                      Pokud pominu to že jsi prase a nevadí ti 1000 větrníků tak to zabere plochu několik stovek temelínů vyjde to dráž z větší ekologickou stopou a to že je to nestabilní zdroj ví každej ty natáčivá lopatko. Budoucnost je fúze ale to je zatím utopie i když frantíci se to snaží pilně měnit v realitu.

                                      0 0
                                      • Ondry  

                                        Tvoje utopie bude brzo splněna a to bude Německo nechal bych je z ****** týden fungovat nezávisle na sobě. A sledoval bych to v noci ze satelitu. Pokud mi chceš oponovat, že tvoje utopie je bez uhelek tak to je to poslední co tam bude ten zmatek tak nějak držet po spolu pokud nepočítám hodný sousedíčky z jaderkama.

                                        Další grandiozní chyba co si plácl je že by to chtělo víc přečerpávacích elektráren, to že je to zdroj na špičkový pokrytí ti nic neříká? přitom se to učí v druhým ročníku na střední. I když čím víc solárek a větrníků tím víc špičkovejch spolehlivejch zdrojů.

                                        Ale co čekat od člověka pro kterýho je sýr vražda…

                                        0 0
                                • weekend warrior  

                                  hehe, tady jsou domy na prodej, je to v krusnejch, takze budes mít i kde jezdit…

                                  0 0
                            • autor_trek  

                              Zatím je jaderná elektrárna poměrně ekologická i ekonomická. Větrníky a sluneční farmy (prosazuje zelená lobby) jsou přínosem pouze pro provozovatele a jako spotřebitelé na to doplácíme – čím více zelených eletráren, tím dražší energie. (Obdobně s pohonnými hmotami.)

                              Tady je jedna :

                              0 0
                            • Honza729  

                              Vegane, nemas pravdu. Technologie pro zpracovani vyhoreleho odpadu je znama a vyuziva se. Je zatim jeste pomerne draha, ale to je dano zatim malym rozsirenim a prozatim i malym odbytem. Ale to se meni.

                              Ctu tady tvoje posty a nestacim se divit. Chces delat dojem ekologicky smyslejiciho cloveka (nic proti tomu) a pises, ze vpodstate chces vetrniky vsude. Jsi normalni ? Opravdu chces, aby pohled na krajinu byl „zpestrovan“ lesem bilych vrtuli ? Ja ne. Kdybys byl ekolog telem i dusi, budes se bit za vice atomovych elektraren, protoze jejich dopad na poskozovani prostredi je prakticky nulovy. A o to by vam, ekologum (nebo ekologistum ???) melo jit predevsim, ne ?

                              0 0
                              • Vegan  

                                To me zasvet do toho zpracovavani vyhoreleho paliva. Obohacovani je mozne jen s 25% tzn 75% ti zbyde vzdy, fuzni elekrarny jsou sci-fy stejne tak plazmove elektrarny o nicem jinem nevim, ale trebas nejsem jen informovany preci jen uceny z nebe nespadl… rad priznam, ze se milym. A jinak muzu ti garandovat, ze zcela jiste mi ty vetrniky nevadi v krajine ekologickou funkcnost krajiny to neposkodi a vzhled ten jsem nikdy neresil ani na kole, ani nikde jinde jsem ciry funkcionalista.

                                0 0
                                • Honza729  

                                  Vegane, nebudu ti tady delat Googlistu, najdi si vse sam.

                                  No a ze tobe nevadi les vetrniku neznamena, ze to nevadi vetsine.

                                  0 0
                                • otasek  

                                  Na margo veterných elektrárni…..http://www­.stastnevdovy­.cz/videa/ostat­ni-temata/nepritel-ptactva.html

                                  0 0
                              • Smazaný účet  

                                Stejně asi jako je známa technologie ukládání CO2 z hnědouhelných elektráren do země a využívá se… na jednom pilotním projektu. ;o)

                                0 0
                            • fousac  

                              vetraky sou mozna fajn, ale pro energetickou soustavu je to cesta do pekel… uz ted sou problemy s nestabilitou a vykyvy…

                              jako zaklad stejne potrebujes velkej trvalej, dlouhodobej a spolehlivej zdroj energie – atom nebo uhli

                              0 0
                        • madcat  

                          Trochu bych to upřesnil – 20 let je garantovaná výkupní cena, a ne že 20 let od tebe bude distributor energii vykupovat.

                          0 0
                          • Vegan  

                            jasne zjednodusil jsem to mozna az prilis.

                            0 0
                            • Honza729  

                              Ty jses vubec dost jednoduse myslici…

                              0 0
                              • Vegan  

                                Skoro se mi chce zvolat podle tveho vzoru HA Ce***ta ti prece nic nez urazet neumi :D. Hele az prineses neco realneho neco z relevatnich zdroju nejake rozumne vysvetleni pak budu reagovat ted to nema smysl. Je to jako diskuze s Olkycem, Medvitkem a jim podobnym…

                                0 0
                        • pelhrimov  

                          Životnost větrníků 80–120 let? Kde pracuješ, čím jsi se vyučil? Ty si pleteš technologické zařízení z Karlštejnem.

                          0 0
                          • pelhrimov  

                            S mělo být v 7. pádě

                            0 0
                          • Vegan  

                            Samozrejmne ne bez patricne udrzby, ale materialy to vydrzi.

                            0 0
                          • Pi†el  

                            Coze? Ja kdyz si koupit v cukrarne vetrnik, tak ho nejdyl druhy den snim. :-P

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              V mém okolí už jsou všechny větrníky moje a dopředu snězeny :-D

                              Ovšem to „nejdýl“ je na facku :-)

                              0 0
                              • Pi†el  

                                Jiny kraj, jiny koncovky.. : )

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Tohle není ani koncovka, tohle je prostě strašný výmysl! :-D

                                  Ale od té doby, co to říká i přítulkyně už to tak neřeším, aspoň u ní teda :-))

                                  0 0
                      • lenny_vej  

                        Jo, myslíš jako ty Jaslovský Bohunice, nebo kteráže slovenská jaderná elektrárna leží cirka 35 kilometrů od Peripieninského leineamentu? To je totiž známka geniality postavit JE u tektonickýho (seismoakticního) zlomu :-D

                        (Jinak taky nemám ráda větrníky, v tom s tebou souhlasím. A vlastně mi jaderné elektrárny nevadí, ale stavět je na tektonických zlomech mi nepřijde moc prozíravé, byť riziko není bůhvíjak velké.)

                        0 0
                        • hribik A1  

                          s takým výrazivom na mňa nechoď, ukáž to na mape

                          (rybár chytá ryby, vynorila sa kúsok odtial americká ponorka, vykuknul z nej maník a volá dovnútra: „smer severoseverovýchod!“. ponorka sa ponorila. za 10 minút sa vynorila ruská ponorka. maník sa pýta rybára „nebola tu americká ponorka?“ „bola“ „kam odplávala?“ „smer severoseverovýchod“ „nemachruj a ukáž to rukou!“

                          ono v tých kecerovcoch pri košicoch, kde plánujú tú tretiu, to postaviť nemôžu, lebo tam je mnoho obyvateľstva, čo by ju rozobrali do kovošrotu

                          0 0
                    • Splinter  

                      větrníky jsou strašnej humus.. bydlet bych u toho nechtěl..

                      0 0
            • autor_trek  

              Chce to vydržet, dotace jsou na vybudování, nikoli na údržbu. Tak doufejme, že to vyřeší čas.....

              0 0
    • toNic  

      to je dost smutny, hlavne ze porad rvou o ochrane zivotniho prostredi a zachovani stavajici prirody. Pak tam vytvorej neco, ci s prirodou nema nic spiolecnyho. Nemysleny pitomci s funkci jsou vzdycky ti nejhorsi. Vlastni praci poradne nezvladaji, ale staci se tvarit dulezite, ze ano

      0 0
    • lidumil  

      Hned tam od křižovatky? nebno až za potokem? Vždyť byla docela úzká a v lese samej kořen. Asi někomu známýmu zbyl makadam a potřeboval se ho za dobrý prachy zbavit.......

      0 0
    • Jenda  

      no tak asi nejsem tak HC rider ale nahoru to podle me bylo nejetelny, je fajn ze je to opraveny starou technologii ktera pokud zase nekoho nenapadne udelat v krkonosich motocyklovou 6ti denni vydrzi dalsich 100 let a to i kdyz se na tom bude jezdit na biku. Ta cesta jak tam byla ted by pri nejaky velky prutrzi jako tam byla nekdy pred 12 lety sla totalne do kytek. Stejne mi prijde lepsi to objet pres Kladenku a vzit to Javorakem na Cervenokosteleckou. Tebou popisovanej usek je asi 300 m dlouhej a pak je to stejne asfaltka takze jako tragedii bych to fakt nevidel. bud rad ze tam nenalili ten asfalt co je dole.

      0 0
      • Pi†el  

        Mno, kdyz to sedlo, tak sem to vyjel v kuse. Kdyz ne, tak sem treba 2× spad a zas se rozjel..

        0 0
    • Kinetic  

      Nojo, to bude tím, že všichni MINISTERŠTÍ JEZDÍ SILNIČKY ! :-D

      Prostě je musíme přesvěčit ministerstvo, že když si koupí fully tak rozpočtu ulehčí o výdaje na asfalt a štěrk…

      0 0
      • hribik A1  

        trt barani. ministri jazdia medvedmi a ba-worakmi a oboje ide na akukolvek horu ovela lahsie a pohodlnejsie po ceste nez cez nejake sutre

        0 0
        • hribik A1  

          jedine presvedcit ich, aby si k nim prikupili aj terenne stvorkolky :-D

          0 0
    • Pi†el  

      Ty hovada skurveny zeleny dali „zakaz“ na paradni, zelene zancenou, korenovou cestu mezi Lysecinama a Rychorama. Na kole tam neni co znicit, dojebala to lesni technika, tak ten „zakaz“ vubec nechapu, co si pamatuju, tak tam nikdy nebyl..

      0 0
      • Treker  

        Tak ta cesta nebyla povolená nikdy, ale zákaz tam nebyl. Stejně tam budu jezdit. Než sjet dolu na Vápenku a dupat nesmyslně po cestě nahoru není moc v pohodě. ještě navíc po polomech tam je ta cesta od lesáků uplně na srač… Tak ten zákaz pro cyklisty je úžasnej.....no co­ment

        0 0
      • Fana.A  

        To je ta cesta co vede po hranici až k tomu sjezdíku u přechodu pro pěšáky?

        0 0
    • Pi†el  

      Tak po te co z paradniho trailiku udelali dalnici, tam ty zmrdi zeleny jeste hodili zakaz. Povesit je za koule do pruvanu !

      0 0
      • chico*  

        můžem dát v srpnu třeba něco v západních Krkonoších, když je to tam u vás samej asfalt :)))

        0 0
        • Pi†el  

          Tak ono je to spoustu dobrych cest, ale kdo se ma s tema muzickama zelenejma furt dohadovat.. :-/

          0 0
      • autor_trek  

        Bude dobré si na to vzpomenout při volbách.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Která politická strana má v programu omezení pravomocí správ chráněných území nebo snižování stupně ochrany přírody? ;o)

          0 0
    • Pi†el  

      Tak jsem dnes objevil dalsi skurvenou cast cesty. Konkretne zacatek spojovacky mezi boudou Mir a Tetrevima boudama. Ze smeru od Miru udelali dalnici dolu k potoku a postavili novej most.. :(

      0 0
      • old biker  

        No to je dobrý že se zakazuje jezdit cyklistům po horách, myslím si že na horách nás jezdí skoro více než je pěších a dle toho, jak jsem s těmi co chodí pěšky mluvil, tak taky nechápají ty zákazy pro cyklisty, nemyslím si,  že byl z kol tekl olej do přírody, tak jak se někdy děje z motorek, roleb a čtyřkolek, které tam jezdí, mimochodem kola taky nedělají po sobě takovou stopu jako uvedené vozidla ale nad tím by se měli zamyslet jiní, měli by si uvědomit, že nám nejde o to hory poškozovat ale poznávat a z kola je to sakra dobrý pohled a zážitek.

        0 0
        • hribik A1  

          cyklistom sa zakazuje jazdit po horach preto, lebo tieto „lesne vsi“ ™ zavadzaju velkopanskym vozidlam, ktore si aj sam uviedol v svojom prispevku: motorkam, stvorkolkam, dzipom…

          0 0
      • lidumil  

        Myslíš tu zelenou co kříží červenou asfaltku z Míru na Lesní boudu?

        0 0
        • Pi†el  

          áno

          0 0
          • lidumil  

            až k potoku, nebo jen k lesu?

            0 0
            • Pi†el  

              Lesem az k potoku. Od potoka nahoru jsou schody..

              0 0
              • lidumil  

                Asi někomu zbyl asfalt a potřeboval se ho zbavit. Tady se skutečně o ochraně přírody nedá mluvit. Zase jen planý kecy KRNAPu.

                0 0
                • Pi†el  

                  Ale tam do toho lesa nenakydali asfalt, ale z rozbite cesticky udelali sirokou upravenou sterkovku .. :(

                  0 0
    • Splinter  

      Slyšel jsem že v Alpách taky zavřou cesty…

      0 0
      • Flegmatik  

        Tak ono je tam už relativně dost cest označených zákazem vjezdu „Forststrasse – Gilt auch für Radfahrer“… tedy že zákaz vjezdu platí i pro cyklisty.

        0 0
      • biker007  

        v alpach taky cas od casu neco zavrou, neposledy ted od konce cervence super trailik, Golden See Weg (http://www.bike-forum.cz/…il-2560.html) z passo stelvio na falkerhutte..pry kvuli konfliktum s pesimi turisty. jel jsem tam 3× za posledni 4 roky,vzdy v plne sezone a na cca 7km sem potkal par lidi…vzdy jsem se s usmevem a pozdravem vyhnuli a nebyl problem. vice na mtb-new.de. problem vidim spis v organizovanych zajezdech citajicich 20 a vice lidi, kteri se nechaji nahoru vyvezt autobusem a pak sjizdeji hlava nehlava dolu bez ohledu na ostatni..ono tech 1800 vyskovych metru, ktere je zapotrebi vyslapat pred vlastnim sjezdem, je prirozeny filtr, ktery zarucuje(zaru­coval:(( rozumne mnozstvi bikeru na tech uzkych trailikach jako je tenhle…az tam zase budu, tak se tam holt vydam brzo rano, nebo pri zapadu slunce..to maji hory stejne nejvetsi kouzlo a nebude tam ani noha:)

        0 0
    • navikin  

      Teda podle nadpisu jsem počítal, že někde došlo na kole k havárii a k těžkému zranění. Ale takovýhle úlet vulgarit – to je unikum, ať je někdo naštvanej sebevíc.

      0 0
      • mastihuba  

        to je furt slabý proti tomu co jsem dnes ráno ze sebe viblil na účet polňačky, kde zrovna tenhle zbytečnej asfalt nebo štěrk chybí. :(

        0 0
        • Splinter  

          vibli bybly

          0 0
        • pepek  

          Furt meleš o asfaltu, tak proč si nepořídíš silničku, nebo crossa? (Nebo se bojíš jízdy na autopilota v silničním provozu?)

          0 0
    • Pi†el  

      Toz jsem bohuzel objevil dalsi dojebanej kus cesty.

      Kdyz jedete z JL na Modrokamenku, tak kousek nad vrskem Košťálky odbocuje z asfaltky doprava cesta. Hned od zacatku az do mista, kde nalevo zacina za lesem louka (asi 700m), to vysypali „hlino-piskem“, bo co je to za sajrajt, a utemovali.. :(

      0 0
      • Pi†el  

        .. a o asi 200m nize je mezi asfaltovou tahlou serpentinou spojka, tu taky domrdali a zdalnicnili. Zmrdi skurveny..

        0 0
    • Pi†el  

      Pratele, skurvili nam dalsi!

      Na cesta po zlute, od Zrcadlovek do Cerneho dolu, byl asi 200m dlouhy, rozbity, prudsi usek, plny velkych volnych kamenu. Bohuzel z toho udelali kultivovanou cestu plnou hlubokych prekopu. Zas o kus nudy navic.. :_( Nastesti druha polovina cesty lesem je stale stejne paradni a muzu ji jen doporucit..

      0 0
      • gunrita  

        Nevím sice o jakou trasu jde, jsem z Vysočiny, ale vaše Krkonoše jsou krásné, mám tyhle trejly taky v lásce a tohle mě štve stejným způsobem jako tebe…no hold nemají srdce bikera :)))))

        0 0
    • Pi†el  

      Smejdi zpiceny si nedaj pokoj. Cast cesty od Zrcadlovych bud, smer Cerna bouda (viz obr.) vysypali jakymsi pisko-sterkem a utemovali. Tudiz pro potreby cyklistu skurvili..

      0 0
    • Pi†el  

      Mam tu pro vas dalsi upozorneni. Lesaci dost rozsrackovali jednu spojovacku mezi Cernym dolem a Hofmankama. Viz 1. obrazek. Jel jsem tam za sucha a nicmoc. Po vetsim desti neprujezdny.

      A jiny dementi pomerne nove polozili zivicnou sracku na cestu zhruba mezi Boudou Mir a Tetrevkama. Viz 2. obr. Kurvy zasrany.

      0 0
    • Pi†el  

      Pred par dni jsem po par letech jel po ceste od boudy Boženky smer Zeleny dul. Bouda je u silnice vedouci z Pece na Jelenku, asi o kilometr nize. Byl jsem opravudu nasranej, i onu cestu uz stihli dementi zeleny, ci jinak postizeny, taky skurvit. Takze nam v Krkonosisch pribyl dalsi vymrdanej a skurvenej usek hodici se tak mozna do prazskyho parku.. : (

      0 0
    • JakubV  

      páni, hovorí vám niečo slovo Tokamak? http://cs.wikipedia.org/wiki/Tokamak

      veškeré vrtule si budeme môcť onedlho stčiť akurát tam, kam patria…a aj všetky ostatné elektrárne

      0 0
      • JakubV  

        eh, sorry, omylom som to dal na základný príspevok…malo to ísť sem http://www.bike-forum.cz/…krkonos.html#… :D

        0 0
      • soc  

        To „onedlho“ je znacne nadsazene. Bude to trvat jeste hodne dlouho. ITER je v plenkach, japonci si solichaji vlastni projekt, ktery je taky na samotnem zacatku. Takze jeste hezkych par let (spis desitek) budeme vyrabet energii jak to jenom pujde.

        0 0
        • pepek  

          No asi tak. Myslím, že před 30 lety to mohl taky tak napsat a odpověď by byla možná tehdy optimističtější, než dnes. Ale nevadí, zelení řikali, že větrníky a biomasa stačí.

          0 0
    • Pi†el  

      Tak nam ty smejdi skurvili dalsi usek. Dalsi dalnice k nasrani. Tentokrat mezi Kolinskou boudou a „Pod Slatinou srani“ (asfaltkou vedouci z Javoraku k Prazsky). Znaceno zlutou barvou.

      0 0
    • Pi†el  

      Nejaci zkurveny debilove znicili dalsi lesni cesticku. Tentokrat v Janskych laznich, mezi Lesankou a Svycarskym dvorem. Takze seznam lesnich dalnic se opet bohuzel rozrostl. : (

      0 0
    • Kubajzs  

      ZASTŘELIT!! U nás se furt řiká jak nejsou prachy na silnice, přitom se polňačky a lesní cesty asfaltujou vo stošest.

      0 0
      • Pi†el  

        Bohuzel. Ale kdyz mas nekde dojebanou silnici, tak novou neudelaj.

        0 0
    • radek80  

      když už se tady pomlouvá, tak já nesnáším cesty rozbitý od koňských kopit. Teď jsem jel na zimní projížďku okolo Nebušic a pod sněhem se skrýval tankodrom od těch zmrdů s koněma. Přestože mají své vyhrazené stezky, jebou i normální cestičky. Dalším z důvodů, proč je nemám rád je to, že oni paušálně nesnáší cyklisty a jejich koně nám taky nemají rádi. Vždycky se plaší, řechtaj a nějak nebezpečně sebou šijou.

      0 0
      • pepek  

        kopyto, klopýtat, třpytit se, pýr

        0 0
      • Rubens  

        Ach ty koně… Musím s Vámi souhlasit. Nic nedělá na pěšinách a stezkách takovou paseku, jako koňská kopita. Pro bikery, ale také pro klasické pěší turisty, jsou farmy pořádající vyjížďky na koních opravdovou pohromou.

        Koňská kopita rozbíjí štět historických cest a stezek, vytváří prohlubně a na podmáčených místech neprostupné bažiny. Tam kde je pohyb koní velmi častý se bahno mísí s ovesnými koblížky a koňskou močí.

        Vždy se na takových místech utěšuji představou, že jsem dosti otrlý a celkem zdatný teréní cyklista, projedu všude, páchnoucímu bahnu a kutálejícím se kamenům navzdory. Ale pak si vzpomenu na rodinku s dětma, na skupinku seniorů na trekových kolech a taky na bábu s chroštím, která vláčí kárku tímhle hypodromem a jsem nasranej a je mi to líto. Chtěl bych nějak srozumitelně sdělit jezdcům na koních, že ty stezky po kterých jezdí, sdílí i s jinýma lidma, s lidma kterým se v přírodě líbí úplně stejně jako jim, i když si ji neužívají z koňského hřbetu. A tak když chtějí jezdit na stejných trasách jako chodí klub pěších turistů, měli by se pokusit ty cesty a stezky občas trochu opravit. Jak to ale koňákům šetrně sdělit, to nevím.

        Nevím ani jak je to upraveno v naší milé zemi, ale například u našich Bavorských sousedů, kde se na koních docela intenzivně jezdí zhruba od sedmdesátých let, platí právní úprava, podle které mají jezdci na koních přístup pouze na vyhrazené „koňské“ stezky a zpevněné, pravidelně udržované cesty (což jsou vlastně asfaltky). Pohyb koní po značených turistických stezkách, lesních a lučních pěšinách (nejsou li výslovně definovány jako stezky pro koně) je ilegální. Předpokládám, že k takovému rozhodnutí naše jihozápadní sousedy přivedla zkušenost, se kterou mi teprve začínáme /viz předchozí příspěvky:)/

        0 0
        • hribik A1  

          u našich Bavorských sousedů, kde se na koních docela intenzivně jezdí zhruba od sedmdesátých let, platí právní úprava, podle které mají jezdci na koních přístup pouze na vyhrazené „koňské“ stezky a zpevněné, pravidelně udržované cesty (což jsou vlastně asfaltky). Pohyb koní po značených turistických stezkách, lesních a lučních pěšinách (nejsou li výslovně definovány jako stezky pro koně) je ilegální

          no vidiš, a u vašich východných susedov platí právna úprava, podľa ktorej majú cyklisti prístup len na vyhradené spevnené lesne pravidelne udržované cesty, čož sú vlastne asfaltky (a vyznačené trasy). pohyb cyklistov po značených turistických chodníkoch, lesných a lúčnych chodníčkoch (ak nie sú výslovne vyznačené ako cyklotrasy) je ilegálny

          0 0
        • PjSky  

          Ab absurdum, napr. kolem Cereniste v CHKO Ceske Stredohori je nekolik Ihaha stezek a svete dif se, ani jedno otiskly kopyto. Ze by nebyl zajem o konsky hrbet na ustecku?

          0 0
      • smash_mouth  

        Mluviš mi z duše… krom biku po lese i beham a pro bezce to je tuplem hnus …

        Krom to mam nejakou smulu, minulej tejden jsem jel na biku modrany tocna mimo asfalt a domu sem dojel se 2 psima hovnama na prednik kole a jednim na bote … budu mit asi nasledujicich 5 let velkou kliku :D

        0 0
    • souky junior  

      4Zlíňáky:

      Nevíte, jak to bude s baťovou dálnicí? Tak krásně se tam jezdilo a teď nedávno to rozjezdily náklaďáky. Bude se tam i asfaltovat? Nerad bych přišel o můj oblíbený úsek..

      0 0
    • Pi†el  

      Nejezdete od Modrokamenky nad Janskymi laznemi, po zeleno do Marsova. Lesaci si tam hrali s motorovkama a zapomneli to uklidit. Uz to tam chvili lezi. Kurvy..

      0 0
    • Pi†el  

      Lesaci prirodu nenici a maji ji radi..

      Dokurvili krasnou cestu z Lisci, po zlute, do Kohoutova. Vysypali to tam jakymsi makadamem.. blééé

      0 0
      • Smazaný účet  

        tak to je brutal, buď je to základ pro cyklostezku, nebo naopak je to jasně mířené proti cyklistům…

        0 0
        • Pi†el  

          Byla tam krasna, siroka, lesni cesta..

          0 0
        • PjSky  

          dobrej vyklep… ja si kolikrat rikam pucte mi traktor s valcem.. udela si brigadu a prejedu tyhle sterkomasaze, nejlepe za mokra.

          0 0
      • weekend warrior  

        no ale makadamem toho nejhrubšího zrna. předpokládám, že se tam chystaj na větší provoz, těžbu, stavbu nebo tak něco:(

        0 0
      • bukajcze  

        Traktor a odklidit ten bordel ;-)

        0 0
      • notobi  

        no nevim, ale tohle je v pohodě sjízdný

        0 0
    • Pi†el  

      Tak sem zas jednou prijel domu ze svihu nasranej. Zajel sem si na jeden z mych oblubenych sjezdiku, kde jsem jen nevericne kroutil hlavou. Zmrdi lesacky ho vetsinu skurvili. Singlik rozmrdali tezkou technikou a jako bonus zanechali spoustu vetvi apod. Nastesti nezkurvili nejlepsi usek, ktery ma ± 200m..

      Jedna se o vrchni cast zlute znacene cesty z Janske hory do Svobody..

      0 0
      • gaston  

        jo tenhle usek miluju. tak jsem si zanadaval uz o velikonocich.

        • v-
        0 0
        • gaston  

          prd sem chtel rict o carodejnicich…

          0 0
        • Pi†el  

          Dneska sem to tu byl projet – je tam spousty napadanejch stromu, takze pokud nepotrebujete potrenovat nastupovani/vys­tupovani z bajka, tak doporucuju vyhnout se velkym obloukem..

          0 0
    • Pi†el  

      Tak nam ty kurvy zeleny znicili dalsi stezku.. :(

      0 0
    • Pi†el  

      Chjo, kreteni. Silnice neopravi, ale nicit krasne horske cesty, to by jim slo.. Smejdi skurveny..

      Tentokrat spojka mezi vrstevnici jdouci od Peticesti na vychod a cestou vedouci od Vlasskych bud na Krausovy boudy..

      0 0
    • Pi†el  

      Tak nam ty zmrdi zasrany neprejici znicili cestu vedouci po cervene z Benecka na Žalí.. :(

      0 0
      • lidumil  

        No někdo evidentně má navíc kačírek…

        0 0
      • scoty  

        Po Žalým jedině tudy..;-)

        0 0
        • Mastr  

          pěkný to musíme letos otestovat, není tam náhodou zákaz? :-)

          0 0
        • Pi†el  

          Jo tebou vyznacena stezka je suprova. Zname. Hlavne dojezd na cervenou, severne od Zadniho Zali je pekny.. :)

          0 0
      • PjSky  

        co je to za material? to je ta samopec asfalt drt? Takhle to vypada jak sotolina, to bych nevidel jako horor (pro XC)

        0 0
        • Pi†el  

          Nevim. Jsou to takove trosku vetsi kaminky oproti sterku. Jde o to, ze predtim to byla pekna kamenita cesta – alespon nejaka zabava. Ted je to o nicem.. :(

          0 0
          • PjSky  

            no prijde mi to jako HT fofrcesta… kdyz clovek specha tak dobry, rovina 30, skopec 50 a zadny brzdy…

            0 0
    • Pi†el  

      Fnuky fnuk. Tento tyden je opravdu spatny. Lesaci fakt skurvej, co muzou.. :(

      Tentokrat kdysy pekny lesni usek ze Smrciny dolu do Ciste..

      0 0
      • scoty  

        Pořád mi není jasné, že na jedné straně je značně omezen pohyb turistů/cyklistů na území NP, a na druhé straně se přizpůsobují stezky těžkým mechanizmům a plundruje se, co se dá…kua

        Když se do krajiny dělají takovéto zásahy, tak proč tam nesmí lidé vlastní silou?

        0 0
    • Standa  

      Nechápu zlost a hrubé pojmenování lesáků z důvodu vlastní sebelítosti a z ní pramenící sebedůležitos­ti.Utíráte si zadek papírem? čtete knihy? Časopisy? Máte doma nábytek? Krov nad hlavou? … Tak v čem je problém.Dokud bude poptávka, bude se těžit a mrvit les s cestama. Jestli tu má někdo nápad jak uspokojit poptávku pohodlných lidí jiným způsobem než kácením lesa tak sem s ním. V opačném případě asi bude potřeba začít u sebe a né tady brečet a nadávat na ********* lesáky jak těžej dřevo. Pro koho těžej? Třeba taky pro Pitla?

      0 0
      • Pi†el  

        At tezej, ale co takle navratit cestu do podobi alespon se blizici puvodnimu stavu..?! Umej neskutecny kousky. Jsou schopny festove rozjebat krasnou stezku, a pote, kdyz uz je na srac, tak tam bouchnou zakaz vjezdu cyklistu. To neni normalni..

        Nejhorsi je, kdyz krnap, ci jina uzasna organizace „vylepsuje“ krasne lesni horske cesticky, kdysy plne korenu a kamenu, a dela z nich stetovane siroke zpevnene cesty, hodici se tak mozna do prazskeho parku. Asi aby si tam mohli vozit svoje tlusty ****** v autech!

        0 0
        • Pi†el  

          .. a tydle tlusty strejci jsou schopny „vybehnout“ od Ara (stary, hlucny smradlavy terenni vuz) a tvrdit ti, ze jedes na kole plasit tetrivky. Nebo proti tobe jedou jeapem, zastavi stahnou okynko a tvrdi ti, ze tam na kole nemas, co pohledavat.. To bys jim pak nejradsi urval koule a urezal nohy..

          0 0
          • Standa  

            Jsem z Trutnova, takže vím o čem mluvíš.Nejčastěji jezdím na Rýchorskou, pomezky,č.hora.Nad Pecí se moc nepohybuju, protože mi vadí Sněžka v uzavření okruhu :-) Asfaltky v Krkonoších radši nebudu ani komentovat, pořád je tady ale dost hezkejch cestiček a výjezdů. Zákazy ignoruju, s moralistama se nehádám a prostě si jich nevšímám. Když byl šéfem krnapu pan Lábek – sportovec,a školního polesí pan Pavelka, kterýmu šlo opravdu o přírodu, tak nebyl problém. Stačilo se zmínit a cesta byla do týdne uklizená.Teď tam už nikoho neznám.Na druhou stranu jsem před 25-ti lety chodil na brigádu sázet stromky a živě si pamatuju měsíční krajinu na pomezních boudách nebo ve Lvím údolí. Takže se lesákům taky musí připsat nějaký ten bod k dobru.

            Celej ten můj příspěvek výše jsem ale myslel trochu jinak.Dokud se budeš cítit jako oběť a jen na někoho nadávat, dost si ubližuješ, protože je to zbytečnej bordel v hlavě kterej nikam nevede. Až příště narazíš na rozbitou cestu, zkus to vzít jako výzvu a né jako oběť – to je totiž „svoboda“

            0 0
            • lidumil  

              Ty plusy jim nikdo nebere, jen mi přijde že ve většině případů po mně potopa. Vydávaj povolenky na celý Krkonoše tlustoprdelatejm Němcům, který z auta střílej jeleny a já když jedu na týden makat na podnikovou chalupu, dostanu povolenku jen na výjezd a se zákazem parkování, přitom u vedlejší boudy parkujou celou dobu auta rekreantů. to Ti přijde normální?

              0 0
            • Pi†el  

              Tak v tomdle mas urcite pravdu, jenze ja jsem vzdycky tak vytocenej.. :-/

              0 0
      • notobi  

        plnej souhlas

        0 0
    • jaros  

      Hlášení z cesty S. K. Neumanna Brno – Obřany / Bílovice n. Svitavou. Cestu stihl podobný osud. Dřív zajímavější projížďka na kole kde bývalo i bláto a kamení je dnes kvůli dotacím EU asfalt. Můžete tam závodit.

      0 0
      • PjSky  

        ale fuj. dalsi bruslarska dalnice.

        0 0
      • pepek  

        No ty jseš ale blesk. Sotva je to rok, dva hotový a ty to hned postřehneš a uděláš hlášení. Jinak předtím to byl hnus a ne zajímavá projížďka. Teď je to aspoň dobrý na noční návraty.

        0 0
    • Pi†el  

      Kam čert nemůže a ženská se nedostane, tam pošlou lesáky. :-( :-/

      Tentokrat zkurvili zhruba pulku zlute vedouci od Vendlovky do Ceneho Dolu. Byvala to krasne lesni cesticka…

      0 0
    • Pi†el  

      Tak nam ty mrdky zeleny znicily, dle meho, nejtezsi singl v okoli. Od Sokolske boudy na Cerne hore, po zlute k Zrcadlovce… :( Nechapu, komu ty schody, co tam vyrobily, prospejou… :/

      0 0
      • scoty  

        :(no to je hnus :(

        Nechápu proč musí hory a staré stezky v nich vypadat jak lesopark ve městě..:(

        Zase nějaká „spřátelená“ firma na výrobu lesních „chodníků pro turisty“ potřebovala práci…

        0 0
      • fík  

        myslím, že takhle to aspoň „sjede“ na kole víc lidí

        0 0
        • Pi†el  

          To je sice hezky, ale kdyz chces nekdo jezdit po schodech, tak si muze sjet par pater v panelaku, zajet si do trutnovskyho parku, pripadne si dat sjezd ze Snezky na Ruzovku – to jsou taky jen schody. Todle je dalsi stezka uplne k hovnu, hlavne se to do „hor“ naprosto vubec nehodi.. :(

          0 0
    • Pi†el  

      Tak nam lesaci rozjezdili dalsi usek… :(

      Od Modrokamenky, po zelene, smer Marsov…

      0 0
      • Mandik  

        Nám lesáci paseku u lese u města projeli tankem, aby vytvořily nová jezírka pro čolky nebo co. Takže je to super :o) Na horský kolo prima, ale vypadaá to tam strašně…

        0 0
        • Pi†el  

          A kde?

          0 0
          • Mandik  

            V lese v Hradci Králové. Bývalo tam dříve vojenskýé cvičiště a pak začala ta rozrytá a vším možným zahumusená louka vyhovovat různým ještěrkám a jiným zvířátkům. No a aby prý Lesy podpořili další vývoj tý lokality, tak tam před loňskou zimou pustili tank. Nevím, jak dnes, ale donedávna tam byly pěkný kotáry od těch jeho pásů. Pěkně se po nich jezdilo ;o)

            0 0
            • weekend warrior  

              já chci dělat lesáka v rušeném vojenském ujezdu Brdy:) nejen, že se tam bude muset jezdit v tanku, ale pro zachování přírodních druhů tam lesáci vyfasují i děla:))))

              0 0
            • Pi†el  

              A kde byvalo driv vojenske cviciste? Vyskytuji se v HK teprve asi 3 roky, tak zatim nejsem moc zbehly…

              0 0
              • Mandik  

                Jestli víš, kde je Plachta (zelení a Dan Bárta tam zachraňovali žabky a ještěrky před likvidací, když se tam mělo stavět sídliště) – za Carrefourem, tak tam je psí cvičák a dřív tam prý bylo nějaký vojenský cvičiště. Dneska tam chodí lidi hrát painball a airsoft. Je to taková paseka se spoustou různých prohlubní, plná olověných kuliček a jiný airsofťácký munice, ale fauně a flóře se tam daří:). Nejlíp se tam dá najet od LIDLa a pak už můžeš pokračovat k lesnímu hřbitovu nebo kam se Ti zlíbí ;)

                0 0
                • -Alan-  

                  Napiš mu, že je to od Cyklobaru, co by kamenem dohodil a už bude vědět.

                  Jinak Pitle díky za kontakt, uvidíme, jak to dopadne. A s těma lesákama to taky není tak jednoduchý. Dneska ten les těží různý firmy a lesáci, kterým to není šumák, moc netleskají. Ale těch se dnes nikdo neptá, vedení LČR jede dle manažerských postupů, které hledí když na pár let dopředu… Ale to je na dlouhý povídání.

                  0 0
                • Pi†el  

                  Podle tohoto popisu vim. Obcas tam tudy profrcim.. : ) Dik.

                  0 0
      • Slavoš  

        Co plačeš,až to uschne tak to bude normálně sjízdný,nebo jezdíš v terénu na silničce? Za půl roku to bude v pohodě.

        :-)

        0 0
        • Pi†el  

          Coz o to, to ono to uschne. Ale bohuzel kola pod zatezi casto srovnaji pekne nerovnosti v jednu dlouhou nudnou kolej..

          0 0
          • Slavoš  

            Nech tomu čas a ono se to zlepší,nebo to taky může dopadnout takhle,jako u nás.Z jara tam jezdili po těžbě dřeva,pak to stáhli do roviny a nakonec tohle.

            0 0
    • Pi†el  

      Bezmozci zas radili. Tentokrat pod Zrcadly. Z pekne cesty, udelali 2m sterkovou dalnici s 3 metrovym hlinenym odstavnym pruhem. Nenapadlo me ani ctvrt rozumneho duvodu, proc to tam takle nechutne sprasili..

      Foto z prubehu stavby. Omluvte tu smouhu na cocce :-/

      0 0
      • lidumil  

        No to je hnus, naposled jsme tam jeli v srpnu, byla to krásná cesta!!!!! Pokud se pamatuju dobře, je to II. zona KRNAPu!!!Ale pro čtyřkolky, který tam řáděj, je tohle pohodlnější. Čuráci!!!!!!!!!!­!!!!!!!!!!!!!

        0 0
      • scoty  

        Takhle se „hospodaří“ v celých Krkonoších, na Šumavě to samé.

        Nejhezčí přírodu této země jsme přenechali strojům…:-( ..a jejich mafiánským majitelům..a bez boje..bohužel..

        0 0
      • Smazaný účet  

        tak zrovna tohle si pamatuju jak vyrabeli. Byli jsme tyden na chate Cihlarka a po cerstve budovanych dalnicich jsme se parkrat prosli…

        0 0
    • Tomahomo  

      200 :o)

      0 0
    • Pi†el  

      Ve ctvrtek sem si udelal vylet. Kdyz jsem zrel cestu mezi Byvalou Obri boudou a Obrim dolem, tak sem se zeblil, zesral a byl jsem z toho tak v soku, ze sem to nechal zaschnout..

      Takhle ted vypada cela. Fnuk. Dalsi trail nenavratne v prdeli.

      0 0
      • šimlos  

        No jo,no,co bys čekal od KRNAPu. Já Krkonoše kvůli tý totální bezkoncepčnosti bojkotuju už léta, jezdím prostě jinam. Je fakt,že jako místňáka tě to musí ***** daleko víc..

        0 0
      • MirkoCarver  

        Takhle to fakt vypadá až dolů ke kapličce? Pokud jo, tak je to opravdu v prdeli, byla to nejhezčí cesta na Sněžku. Docela by mě zajímalo, jestli se takové hrůzy staví v horách i jinde ve Světě. Asi má Krnap příliš mnoho peněz a tak vymýšlí pičoviny.

        0 0
        • Pi†el  

          Az dolu ke kaplicce. Akorat v ty spodni casti je min stetu..

          Si za chvili budu moct koupit cyklokrosku a jezdit tu misto na bajku, na ni.. chjo.

          0 0
    • Pi†el  

      Tak uz to zas zacina. Tentokrat zelene zlo radilo na ceste mezi vlekem Kostalka a kostelem v Dolnim Marsove. Je tam plno bordelu, vetvi a zbytky porezanych stromu. Zeleny po sobe „prekvapive“ neuklidili. Je to neprujezdny.

      0 0
    • Pi†el  

      Od Černé boudy na Černé hoře býval parádni trail k Malým Pardubickým Boudám. Přívalové deště ho ještě vylepšily. Nezahálejte a vyražte na něj, než ho zelení bezmozci nechají ******* zkultivováním a vznikne na jeho místě další štětovaná dálnice..

      0 0
    • bluma  

      Jak to tak zběžně sleduju, tak už chápu, proč hajní v Jeseníkách mají z ugrade na NP takový strach…

      0 0
    • Pi†el  

      Dva dni jsem pojezdil v okoli domova a opet byl zdesen, jake hruzu zas zeleni bezmozci „vymysleli“..

      1. – V JL znicili krasnou korenovou cesticku od HS pres les na

      sidliste.

      1. – Od hotelu Vladimír (u lanovky na CH) polozili asi 300m asfaltu ve

      smeru na Hofmanky.

      1. – Krásný kameno-sterkovy sjezd od Zrcadel – smer Lucni svaznice

      (u Sedla pod Kolinskou) zkultivovali tak, ze uz chybi jen navrch polozit asfalt.

      1. – Cestu prochazejici Peticestim vyspravili do faze – „chybi polozit

      asfalt“ – od serposky u Javoriho potoka az do mista, kde se pripojuje k asfaltu nad Tippltovkama..

      0 0
      • lidumil  

        No to samý dělají na I. krkonošské cyklo NS z Černé Hory směrem na Luční svážnici – od vyhlídky dolů… Budou Krkonoše asfaltové?

        0 0
      • Smazaný účet  

        tak asfalt prej nebude neb uz jim to neprojde. Alespoň tak to řekl „strážce“ skupince důchodců v létě, když šli po cestě od Vlašských bud směr signál.. Před tím je ale pokáral (z auta), protože je na tuhle cestu v létě zákaz vstupu. Báby dost nasral, nebyl ani schopnej rozumně vysvětlit důvody zákazu

        0 0
    • Pi†el  

      Tak nám zničili další vynikající technický trail. Tentokrát vedoucí po červené turistické značce od Černé boudy na Černé hoře k Malým Pardubickým boudám. http://www.mapy.cz/s/jLyr

      Z krásné kamenito-kořenové cestičky udělaly kameno-štěrkovou dálnici. Zmrdi zelený.

      0 0
    • Pi†el  

      Na starý rozjebaný asfalt vedoucí kolem Pašovky pod vršek Rýchor položili nový koberec. Jako bonus ho asi o kilometr prodloužili na úkor šotky, co tam byla. Smysl tohoto počinu postrádám velice.

      0 0
    • Binford  

      No jo, nová móda to asfaltování v lese

      http://trutnovinky.cz/…a-a-zavodit/

      0 0
    • Pi†el  

      Zelené zlo opět řádí. Aktuálně se rozhodli „vylepšit“ (pro neznalé – rozumnějte s největší pravděpodobností totálně dosrat) cestu ze Sněžky na Růžovou horu… :-(

      0 0
      • Martin  

        nechci „rozumnět“…

        při nejlepší vůli nemohu „rozumnět“

        0 0
      • Milan  

        Zbývá dodělat lajnu pro segwaye.

        0 0
      • lidumil  

        To bude kamenná „asfaltka“ pro skútry?? Ať dou už do prd.dele, zku.vili tam toho dost a přibývá zákazů všude …

        0 0
      • Smazaný účet  

        A co jsi tam chtěl mít? enduro specifik cestu? Naopak tady vznikne, narozdíl od jiných míst, hezká vyštětovaná cesta, která zvládne ty davy lidí, co tam každej rok chodí. Ta cesta byla několikrát dost hnusně opravena (opravena z důvodu poškození turistama…), teď naopak někdo u plánování přemýšlel

        0 0
        • -b-n-x-  

          No jestli tam udělají zase takové kokotske schody, že pořád našlapuješ na stejnou nohu, tak s tím ať jdou do ****** a ať to raději nechají volné erozi.

          0 0
          • RomanH  

            Presne tak

            0 0
          • Melvin  

            Tez jsem si rikal, jak mohli ty schody udelat tak debilne. Pritom na Cernou horu je to „vydlazdene“ taky a tam mi to prislo v pohode.

            0 0
        • Cemik  

          No chodilo se mi na tom dost na pitchu, jestli to bude celé takhle tak potom teda hodně štěstí, v mokru nebo sněhu=sebekill.

          0 0
        • Pi†el  

          A ty bys chtěl na horách chodit po asfaltce a schodech? Já teda ne. Za těmadle atrakcema můžu jet na Petřín…

          A ty davy turistů by tam neproudili, kdyby z malé útulné Pece nenechali vystavět velko-hnuso-městečko a kdyby nepovolovali stavby typu „nová“ lanovka na Sněžku, stezka v oblacích a další nesmysli v okolí…

          0 0
          • Barak  

            Davy v těchto místech byly vždycky. I bez nové lanovky. Snezka proste laka. Cesta tomu bohužel musí odpovidat. Pokud tam nebude pořádny horsky chodnik, eroze tu cestu brzy zničí a lidi začnou vyslapavat nové a nové cestičky hned vedle. Za chvíli by tam byl 10m pruh holozemĕ. Samozřejmě bych si dokázal představit lepší variantu než ty schody, co tam byly doteď. Budu optimista a budu věřit, že se na té lepší variantě právě pracuje.

            0 0
          • Milan  

            Zavřel bych to z Růžový hory pěšmo a buď to dáš celý z Pece, nebo Bucharkou ze Špindlu (tak si to nedá každej jouda). To samý pro Polky v jarmilkách a pak by byl relativní klid.

            0 0
            • Barak  

              Takže, když kdybys šel z Pece, tak bys šel stejnou cestou zpátky? Trochu blbost, ne? Ne pro všechny je vhodná ta alternativa po modré.

              edit: vlastně by to asi nebyla špatná varianta. Lepší, třeba s dětma, po modré než ty schody.

              0 0
              • lidumil  

                A proč ne přes Luční boudu-Výrovku…

                0 0
                • Barak  

                  Tuhle cestu jsem myslel jako výstupovou.

                  0 0
                  • lidumil  

                    Aha a modrou Obřím dolem dolů?

                    0 0
                    • Barak  

                      Jo, modrou dolů. Místo cesty přes Růžohorky, kterou bys dal zavřít.:-) Nebo obráceně, to je jedno.

                      0 0
                      • lidumil  

                        Tak já nepsal nic o zavření cesty :-O jen reakce na to, že z Pece nevede jen jedna cesta.

                        0 0
                        • Barak  

                          Máš pravdu, to psal Milan v tom původním příspěvku.:-) Btw osobně si myslim, že je v Krkonoších mnoho jiných zvěrstev, než zrovna tahle cesta z Růžové hory na Sněžku.

                          0 0
          • Smazaný účet  
            1. o asfaltce nikde nepíšu, chce to líp číst. Schody, spíš stupně tam byly už před válkou, jen byly dřevěné. To co tam teď bude se bude hodně podobat starým německým cestám, kterých je dodnes v nejen v Krkonoších dost (projdi se po tom, než tu zase budeš křičet).
            2. Lidi na Sněžku chodili od nepaměti, chtělo by to lépe nastudovat historii. Navíc nevím, co zrovna s touhle cestou má společného lanovka, tou se snad lidi svezou nahoru/dolu. S ostatním se smiř, hory nejsou jenom tvoje

            Za mě palec nahoru, zmizí ty hrozný nerezový plechy a cesta bude na hodně let dopředu téměř bezúdržbová.

            0 0
            • scoty  

              Víš jak to tam dopadne? Ti co to tam znají a chodí raději po horách a ne po kamenech + betonu od jinud, zvolí jinou trasu. Zbytek si tam bude lámat kotníky.

              Zkrátka bude to jako v Tatrách…

              0 0
              • scret  

                nevidel bych to tak zle… V Tatrach ty kamenny cesty taky nikomu nevadej a jestli si tam nejaka slepice v lodickach ci balerynkach vyvrtne kotnik, jedine dobre, aspon tam ubude spousta veprovek :)))

                0 0
                • -b-n-x-  

                  Tak doufam, ze tam tentokrat udelaji tak, aby to slo vyjet Fordem Pumou

                  0 0
            • scret  

              tak tak, stary nemecky cesty byly taky kamenny a vydrzelo to hafo let… Pokud to bude hezky vyskladany, nemam nic proti tomu. Teda doufam, ze to bude jen vyskladany a ne vybetonovany…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Tak na stránkách píšou, že cesta bude vyštětovaná. Což je, snad i pro Krnap, celkem jasný technologický postup. Tam beton nepatří…

                0 0
                • Barak  

                  No vida, panika se nekoná…

                  0 0
                  • lidumil  

                    No jen, že co jsem kde viděl, používali materiál, kterej tam na tom místě není, bylo v tom víc vápence co mí říkal „strážce“ Krnapského terénního střediska.

                    0 0
          • lidumil  

            Bohužel developeři chtějí vydělat na bydlení, to že ty hory tu kapacitu nemají, je ale úplně jiná věc.

            0 0
            • Smazaný účet  

              To, že každý druhý návštěvník Krkonoš chce na Sněžku a ne na jiná, klidnější místa, je rozhodně zásluha developerů.

              0 0
              • lidumil  

                No pokud udělali z Pece to, co z ní teď je …

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Lidi tam jezdí na rekreaci víc jak 100 let. Tak jestli to bereš takhle tak pak jo. Jen se tomu dřív

                  neříkalo developer ale statkář nebo hoteliér

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Nebo ROH :-D

                    0 0
                  • lidumil  

                    Tak před 100 lety to nebyl Václavák, když tam pojedeš teď, tak tam neprojdeš. Stačí se podívat, co novýho se tam postavilo od roku 89.

                    0 0
    • Mirin  

      To nejhorší, co v Česku najdeš! Nejen pro bikery!

      0 0
    • Pi†el  

      Zelení opět ničí. Aktuálně vytváří chodník skládaný z kamenů od Velkých Pardubických bud na Černé hoře směrem na sever na Hubertovu vyhlídku.. :-/

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tak tam ale cesta vždycky byla. Vzhledem k tomu, kolik tam projde lidí je to do budoucna jedinej udržitelnej krok. Navíc takovýhle typy chodníků (ok kvalita lepší) dělali už Němci a jejich cestu jsou podle mě nejhezčí trasy v Krkonoších (např. bohužel zavřená stará vodovodní cesta okolo Lišky na Luisinu výšinu)

        0 0
        • scoty  

          Já ti řeknu jak to bude. Podobně jako v Tatrách budou vznikat pěšiny všude kolem, protože se po těch šutrech, které mají nepřirozený sklon a neřešené spáry, nedá chodit…

          0 0
          • Smazaný účet  

            Vzhledem k tomu, že už pár takových cest v Krkonoších vzniklo a nic takového se neděje, tak bych se takové tragédie, jak píšeš,nebál.

            0 0
            • Melvin  

              Bych řekl, že zrovna pod Sněžkou je takový chodník. Jestli si dobře vzpomínám, tak to byly takové schody, které vycházely blbě do kroku, tak bylo jednodušší jít vedle. A vzhledem k tomu, že po obou stranách byly vzchozené pěšinky nebyl jsem asi jediný komu se po tom šlo blbě. Rovněž na Černou horu byl taky takový chodník a tam mi to přišlo v pohodě. Nebo i na Lysé je část po takovém chodníku a v pohodě. Ale jak píšeš výše asi je to jediná možnost jak tyto chodníky dělat, aby to něco vydrželo a zárověň aby se to zapadlo do toho prostředí.

              0 0
              • RomanH  

                Presne, sel jsem to loni

                0 0
              • -b-n-x-  

                To jo, ty schody kdy padas vzdycky na jednu nohu – jsou hrozne zlo :-(

                To nekdo musel premyslet vylozene prdeli.

                0 0
                • Japhy  

                  Musíš si občas naskočit jako Otík vedle pana Pávka.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Mě je to v zásadě jedno. Jako všichni normální, chodím vedle. Spíše mě udivuje, že někdo si dá docela práci a výsledek je vlastně o dost horší než přirozený chodník bez údržby.

                    0 0
              • Smazaný účet  

                Mám takový dojem, že cestu na Sněžku od Růžohorek předělávají, ale já tam nechodím, tak nevím. Jsou místa, kde se v Krkonoších nemá cenu vyskytovat :) jednu dobu se ve velkém cesty asfaltovaly a to mi fakt přišla prasárna, ale tohle je věc, kde asi nemá smysl Krnap hejtovat, nebo má snad Pitel lepší řešení pro frekventované ces­ty?

                0 0
                • scoty  

                  Tak řešením by mohlo být nevyvážet masy pseudoturistů do vrcholových partií, nebo ty cesty dělat tak, aby to vypadalo, že tam patří…Obojí vyžaduje kompetentní pracovníky státní správy, což je tady nadpřirozená bytost…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Tak zrovna tyhle typy cest se v horách dělaly už před víc jak 100 lety a nějak jsem si nevšiml, že krajinu hyzdí.

                    A pokud se budeme bavit zrovna o cestě z Pardubek na Hubertovu vyhlídku, tak to je zrovna místo trochu bokem od hlavních cest. I když v poslední době, pravé pro lepší přístup, víc navštěvované.

                    0 0
                    • scoty  

                      Ano dělaly se už v předminulém století, ALE bez betonu a z místního materiálu. Navíc byli lidi na to, aby se stezky udržovaly v provozuschopném stavu. Nyní se staví betonové monobloky, které se pohledově tváří coby kamenný chodník…

                      0 0
                  • scret  

                    jj, kdyz delali na Snezku tehdy novou lanovku, tak tam bylo skoro prazdno :)

                    0 0
                    • RomanH  

                      Presne :-) Na hrebeni mezi Harrachovem a Jelenkou jsme za cely den potkali 3 lidi

                      0 0
                    • scoty  

                      Přesně. Záchytné parkoviště v Peci, na Strážném atd. Jsou tam hotová, ovšem nejsou povinná…:)

                      Kdo chce být turistou, ať si tam vyšlape. Dřív jsem to chodil z pece i s malými dětmi. Není to žádné Kilimanžáro..:)

                      Nebo jezdil ze Strážného, Jilemnice na kole.

                      0 0
      • Pi†el  

        Zkáza dokonána. Krásná lesní cesta vzala za své. Jako bonus vyfasovala odvodňováky, že by i Hummer zaplakal. Jako bonus zničeny i všechny hliněno-kamenné úseky od vyhlídky Hubertovy směrem k vyhlídkové věži.. :-/

        0 0
    • Pi†el  
      • aktuálně je od lesáků ********** a rozbahněná cesta od lanovky v JL k obludné stezce v korunách stromů na Hofmankách. viz mapa
      • dále definitivně dojebali pěkný přírodní trail ze zatáčky pod Krausovkami, kde se napojuje zelená turistická, do Temného dolu. Udělali z toho širokou vyžehlenou dálnici na auto.. viz mapa
      0 0
      • BabbaJagga  

        Tvl, ty by ses měl přihlásit do konkurzu na ředitele Krnapu nebo aspoň OZ Lesů ČR. To je úplně neskutečný, co si tam dovolujou!!!

        0 0
        • zdenal8  

          Nj, někteří lidi nechápou, že to dřevo se nějak musí dostat z lesa a jinak než těžkou technikou to nejde.

          0 0
          • scoty  

            Nesmysl. Existuje technika vhodná do NP a pod, ovšem donutit spřátelené firmy aby ji pořídily a používaly když jsou spřátelené? … to není možné.

            Tak se ničí historické přírodní stezky…

            0 0
          • Japhy  

            Skoro bych řekl, že existuje jedna bio eko technika o výkonu jedné koňské síly. A fichtl to není.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak je mi jasný že od klávesnice se to suprově radí. Kdyby ses tam někdy i jel podívat, tak bys byl možná i překvapený. Koně, kde to dává smysl, samozřejmě používají, ale jinak jak píše zdendal8, hold je i ta těžká technika potřeba

              0 0
              • scoty  

                Jasně…

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Myslíš že s tím kolem něco vytáhne? :-O

                  0 0
                • Delkim  

                  To je klasická lesní stezka po víkendovém KPŽ :))))

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak určitě, stejně z kontextu můžu vytrhnout bordel po cyklistech nebo rozrytý terén po éčkách. Jedna nic neříkající fotka je ubohost.

                  0 0
                  • Pennywise  

                    Ubohost? Ty, asi moc nejezdíš. Takto to vypadá po celé ČR.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Když se kácí les, tak hold jsou i ty třísky. Já pořád nechápu tady to mávání fotkama rozježděný cesty, kdyby to tahali koněm, tak jsou tam ještě teď, nehledě na to, že ani tolik koní v čr není. Za pár let si nikdo nevzpomene, že tam něco takovýho bylo.

                      Nehledě na to, že se bavíme o oblasti, kde je v podstatě zakázáno jezdit na kole.

                      0 0
                      • BabbaJagga  

                        Lumyre, souhlasím s Tebou, ale dávej si prosím pozor na hold X holt. Čeština je holt složitý jazyk a hold patří každému, kdo ji bravurně ovládá.

                        0 0
                      • Pennywise  

                        Zakázáno jezdit na kole .) A o tom to přesně je. Zabijeme zvířata, zabijeme les, protože tolik koní v čr není a za pár let si nikdo nevzpomene. Ale vzpomene, ale vzpomene.

                        0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ja jsem asi trochu mentalne zaostaly, protoze porad nedokazu pochopit jak je mozne, ze existuje oblast se zakazem jizdy na kole (kvuli prirode), ale muze se tam tezit drevo, a to jeste tezkou technikou.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          To neřeš ;-) To nedáš :-)

                          0 0
                        • mr.antik  

                          Těžba trvá týden, turisti se valej nonstop…

                          Problém Krkonoš je to, že na svoji maličkou rozlohu jsou přelidněné pěšákama, takže proč tam tahat ještě cyklisty…

                          Jednoho dne, až si to majitelé hotelů a penzionu prolobují (prakticky všecko je jen podnikatelská náplava, málo kdo tam má k přírodě vztah), pak se tam třeba i na kole dostaneš – jenže nejen ty, ale tisíce dalších cyklistů, elektrocyklistů, poláků, cyklobusů, cyklo lanovek, a to bude teprv masakr.

                          0 0
                          • Pennywise  

                            ? Co má těžební byznys společného s turisty a cyklisty? Promiň, nepochopil jsem tě. Díky za případné vysvětlení.

                            0 0
                            • mr.antik  

                              Reagoval jsem na porovnání – proč se někde (myslel jsem na Krkonoše) nemůže jezdit na kole, když je tam povoleno těžit technikou (s povolením a dle pravidel ochránců).

                              Myšleno z pohledu ochrany přírody.

                              0 0
                              • Pennywise  

                                „Pravidel ochránců“, jsou to státní lesy a my jsme stát. Máš informace, co se děje s vytěženým dřevem, co se stalo se zvířaty, atd…? Ochránci a ostatní jsou v našich službách, jsou tedy naším hlasem. Ale nic jsem neřekl. ?

                                0 0
                                • vrazdit  

                                  je ještě stále spousta lidí, kteří si neuvědomují, že stát je služba lidem za jejich peníze a ne že lidi jsou služba státu pro jejich peníze :) to že je většinová populace polodementní a chová se jak se chová, to je samozřejmě věc jiná…

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Jestli ty sis nečetl závadnou literaturu tady ?

                                    Svatá a nekritizovatelná „národní věc“ se stala jediným obsahem kultury a diskuzí jednotlivých společností. Konflikt s jakoukoliv jiností pak jedinou metodou k jejímu prosazení. Původní étos americké a francouzské revoluce, legitimizující státní moc výhradně jako službu občanům, tak byl zapomenut ještě dříve, než ho středoevropská jazyková společenství mohla pochopit a přijmout. Práva a povinnosti občana, stejně jako představa právního státu, tak byly od počátku podřízeny a omezeny výhradně agendou „národního zájmu“. Pro Střední Evropu se v tragickém neporozumění představy státu a národa spojily v jedno. A to se nezměnilo dodnes.

                                    0 0
                                    • Pennywise  

                                      To neporozumění se netýká pouze střední Evropy, závadná literatura?

                                      Sokrates o demokracii:

                                      „Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.“

                                      0 0
                                • mr.antik  

                                  moc nerozumim co teda požaduješ… ano platíš si i policajta, co ti dává pokutu za porušení pravidel.

                                  Tady je to ještě složitější – platíš ty co určují pravidla pro lesy, ty co určují pravdila pro ochranu přírody, platíš starosty naroubovaný cizíma podnikatelama… a všichni mají zájmy co jdou proti sobě.

                                  Jestli máš nějaký problém s činností krnapu v nějaké lokalitě, určitě můžeš vznést dotaz, přípomínku a můžeš se do toho zamotat všelijak.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Ještě je celkem zábavné si zjistit, kolik lidí na správě KRNAPu se zabývá fakticky ochranou přírody, kolik ostatními aktivitami.

                                    https://www.krnap.cz/…_01_2020.pdf

                                    0 0
                                    • Pi†el  

                                      Však by to jistě nikdo nedělal, kdyby to nebyl dobrý byznys…

                                      0 0
                                      • brtníček  

                                        Jasně dřevo to je teď pro vlastníka lesa byznys snů. :-))

                                        0 0
                                        • Jenda  

                                          Samozřejmě, ty nemáš občas noční můry? :-)

                                          0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Jenže KRNAP není vlastník ale správce.

                                          0 0
                                          • brtníček  

                                            Tak pro vlastníka nebo správce upřesňuji. Pokud kůrovcové dřevo prodají a zůstanou v černých číslech je to fajn.

                                            0 0
                                          • mr.antik  

                                            byznys model KRNAPU je postaven asi na něčem jinym než na prodeji dřeva, ne?

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Samozřejmě, to byla jen reakce na komentář. Navíc zákon celkem jasně definuje, co máš s kůrovcem dělat, tj. Chovají se jako správný hospodář pohledem zákona

                                              0 0
                                          • scoty  

                                            … a právě proto to tak vypadá. Dokud to někomu patřilo, tak se nesmělo s povozem do lesa tři dny po dešti…

                                            0 0
                                            • brtníček  

                                              Zajeď se podívat jak hospodaří Arcibiskupske lesy a statky Olomouc a pak mudruj jak hospodaří soukromý vlastník. To se ti teprve obrati žaludek .

                                              0 0
                                              • Heatly  

                                                Jooo černoprdelnící u nás taky řádí. Před lety slíbili (zavázali) na blízkém kopci postavit novou rozhlednu kde bývalé rozhledny měli historii přes sto let. Minulý rok v místním cintáku si postežovali jak je kůrovec decimuje a že na rozhlednu nejsou finanční prostředky. Myslím si a nejen já, že tím fnukáním si chtěli na jimi slíbenou rozhlednu zajistit prostředky od místních obcí a malých měst.

                                                0 0
                                                • gerrard  

                                                  Co to je za blbost? Proč by církev stavěla rozhlednu? Kapličku, kostel proč ne, ale rozhlednu? To nedává smysl.

                                                  0 0
                                                  • Barak  

                                                    Pokud vlastní pozemek, na kterém stojí rozhledna s tradicí a zavázali se jí obnovit, proč by to nemohli udělat?

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Víš o nějaké takové?

                                                    0 0
                                                  • Jenda  

                                                    Hele zase to že jsou všichni majitelé lesů teď trochu v řiti díky kůrovci je prostě fakt a zazlívat jim že v týhle situaci nepostaví zrovna rozhlednu která je jim jednak k ničemu a zároveň jim přitáhne do lesa lidi kteří akorát dělají bordel je možná lehce nefér. Já mám osobně mám třeba z jednání s Benediktinama lepší zkušenosti než s LČR. U nic aspoň víš co chtějí a je to fakt jejich. LČR se schovávaj za tunu obecnejch keců a přitom jsou jen správci státního. I když u těch LČR je to samozřejmě závislý na konkrétní lesní správě a krajském ředitelství.

                                                    0 0
                                                  • Heatly  

                                                    Zas tak to není pravda. Rozhlednu slibují už několik let. A kůrovec tu ve velkém řadí maximálně třetí sezonu. Restituce proběhli už v roce 2013 a 2014. Pak je zas pravda že taková rozhledna tam natáhne ještě více lidí. Taky je pravda že už v dnešní době bez rozhledny tam proudí docela dost lidí. Okolní lesy přitahují z široko daleko velké množství houbařů. Bordel okolo cest nevidím. Lidi se chovají docela spořádaně. Tady je na touha po rozhledně způsobená tím že když ještě stála stará, tak přes okolní stromy už velkou řadu let nebylo zcela nic vidět (docela vtipné). Na novou se ještě před restitucí vybírali peníze do různých sbírek. a závěr je že je rok 2020 a peníze ze sbírek si už někdo náležitě užil :-D a černoprdelnící mají krásný projekt na rozhlednu, jen ty finance nejsou a v brzké době nebudou. Snad do důchodu :-D si jednou na rozhlednu na našem Třemšíne vylezu.

                                                    0 0
                                                  • Heatly  

                                                    Ale dává. Vlastní pozemky, lesy. Každý rok se tam pořádá pouť kde se u kapličky pořádá mše. První rozhlednu tam postavili černoprdelnící už více než před sto lety. Přikládám odkaz kde se dočteš o pouti a i první rozhledně. Kdyby se mi chtělo tak bych nešel i odkazy na články kde přislibují obnovu rozhledny.

                                                    https://cs.wikipedia.org/…C5%A1%C3%ADn

                                                    0 0
                                                  • Jenda  

                                                    Já to chápu, ale je otázka, jestli jí stavět zrovna teď. Co jsem ve vztahu k církvi a jejímu hospodaření pochopil, je tam určitý specifikum v tom, že jedou fakt pomalu s dlouhodobým výhledem (zase nelze generalizovat). Takže jejich příslib postavit rozhlednu může taky znamenat že to bude za 30 let a samozřejmě se budou snažit získat na to peníze i z jiných zdrojů ;-)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Tvl rozhleden je u nás snad nejvíc v Evropě, nechápu, proč tu jednu další pořád obhajuješ. Prostě na ni není keš (důvod uvedli) tak si hold musíš zajet na jinou. Hrozná tragédie

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    :) Tak to se omlouvám, to se míjí s mou obecnou zkušeností. Důvod je asi ta historická rozhledna. Ale na druhou stranu ono to podle toho článku není zas tak černobílé, jak to popisuješ. A je to přesně, jak jsem si myslel, že by to mohlo být. Kdyby byly dotace, tak bude i rozhledna. A pokud je teď pozemek církve, tak nikdo jiný dotazci o stavbu na jejich pozemku žádat nemůže. A po těch všech co se pokoušeli postavit a nepostavili, tak neuspěla s nataženou rukou ani církev. A teď možná vysvětlení, proč si myslím, že to je blbost a církev by nikdy kompletně peníze na takovou stavbu nedala, protože na většinu takových investic se skládají věřící a stavět rozhednu by bybylo na úrovni stavět si plavecký bazén. Na závěr jen doufám, že jsi zásadový a i kdyby ti hnusní černoprdelníci tu rozhlednu nakrásně postavili, tak na ni nepolezeš a ostentativně se jí vyhneš. ;)

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Myslíš tento článek? https://icentrum.tremsinsko.cz/…na-tremsine/

                                                    0 0
                                                  • Heatly  

                                                    Přímo ten co jsem četl to není, ale je tomu dost podobný. Mě je popravdě jedno kdo ji nakonec zaplatí a postaví, ale na ten kopec jezdím a chodím rád a je to spíš moje (naše) přání tu rozhlednu mít a užívat si daleké rozhledy.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Tak se na to vrhni, uděláš dobrej skutek pro sebe i pro ostatní ;-) Všechni budou spokojený a tobě se to potom u nebeský brány započte :-)

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Takže se shodneme, žes to celé kvalitně překroutil, podal velice tendenčně a ještě sis s chutí zanadával na ty hnusné černoprdelníky co ti nechtějí postavit rozhlednu na kterou ty bys tak rád vylezl a ono je to přitom celé naopak. Všichni ji chtějí postavit, táhnou za jeden provaz, ale jen nesehnali finance na stavbu. Gratuluju dobrá práce. :)

                                                    0 0
                                                  • Heatly  

                                                    Nepřekroutil. Počátek byl si na ně postěžovat jak se chovají k lesům které dostali v restituci a i majetky, stavby které dostali. O stavby se od restituce nijak nestarají a jen chátrají. Dokud je vlastnily Lesy ČR, tak aspoň každý rok na tom provedli malý kus práce. Taky jsem viděl jak se černoprdelnící okamžitě zakousli do lesů jakmile je dostali. Taky se mi nelíbí jak se některé obce starají o okolí kostelů a pumpují peníze do oprav které by si měli zaplatit sami černoprdelníci. Jestli na to nemají, tak ať jim to zaplatí ovečky či jiný soukromí dárci.

                                                    0 0
                                              • scoty  

                                                O vztahu k soukromému majetku u nás po r. 1918, 38, 48, 68 a 89 bych raději nemluvil…

                                                0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Neházej nás do jednoho pytle :-)

                                                0 0
                                  • Pennywise  

                                    Už si to někdy zkusil?

                                    0 0
                          • -b-n-x-  

                            No, ja to myslel trochu obecneji, nejen Krkonose. Tam uz je to stejne celkem snad i jedno. To je proste misto s nejvetsi koncenrtraci „luftoku“ v CR.

                            Nicmene i tam je mi takove divne. Divej, mi jde o tohle: zakaz jizdy na kole kvuli prirode mi pripada, ze chceme chranit tu puvodni prirozenost. Ale pokud se v tom miste provadi jakakoliv tezba, pak se o zadne prirozenosti neda mluvit. Zvlaste tezba vetsiho rozsahu, napriklad kvuli kurovci. A vetsinou v nejake lokalite to neni tak, ze by tezba probehla jednou za 30 let, a potom nikdy nic. Vetsinou se v blizkem okoli za par let dela podobna akce znova. Takze je plno mist, kde proste nenajdes souvisly usek, bez znatelneho zasahu tezaru.

                            Kdezto, ze nekde jezdili cyklisti, poznas tak leda dle odpadku, par vyjetych vzorku v blate. Anebo ze je na tech mistech mnozstvi lidi.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Já jsem tě varoval :-)

                              0 0
                            • gerrard  

                              Na území ČR je pramálo původní přírodní přirozenosti. Skoro všechno, až na pár výjimek je kulturní krajina a to včetně těch lesů, která vznikla koexistencí člověka s přírodou. I ty obyčejné louky, když je přestaneš kosit, tak je zničíš a a stávající kytky vymřou, protože ta louka jako taková vznikla pravidelným hospodařením. Les je primárně pole na stromy a aktuálně díky kůrovcové kalamitě ještě v dost velkém průseru. V lese se hospodařilo a bude hospodařit to se nedá nic dělat.

                              0 0
                              • -b-n-x-  

                                Ale jo, ja to takhle beru. Ale proc si pak hrajeme na tzv. Narodni parky?

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  abysme nechali jakousi zbytkovou divočinu (i když zčásti nepůvodní) přírodě…

                                  0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    No, aby to byla divocina, tak se v ni prece nemuze tezit. Snad jen velice minimalne.

                                    0 0
                                • Barak  

                                  Někdy mi přijde, že to zbytečně přehráváš.

                                  0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Tohle zrovna myslim vazne. Ale jak rikam, v tomhle jsem asi momentalne zaostaly, a proste to nechapu. Jednoduche :-)

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      no tohle téma je už docela asi složitý téma i pro chytřejší lidi než jsme my.

                                      Někdy je to kvůli tomu, že tam je nepůvodní les, který se snažej nahradit nějam lepším mixem, někdy kvůli kůrovci, někde z hospodářskýho hlediska.

                                      Všecko je o tom, že tu divočina prostě není a když už kousek je, tak hrozně malý rozlohy – takže abys ji udržel divokou, tak se o ní vlastně musíš starat jako o zahrádku.

                                      0 0
                                      • ˘Ö˘ Krab  

                                        Myslím, že jde o mylný pohled. Divočina není jen a výhradně klimaxové stádium. Může dokonce jít o navýsost antropomorfizované kusy krajiny, vzpomenu třeba pláně za paneláky Jižního Města s nějakými hromadami suti, na kterých byli kulíci a bělořit šedý. Ba, dokonce si myslím, že pokoušet se preferovat bezzásahovost jde většinou proti biodiverzitě, podívej se třeba na vojenských tankových cvičištích u měst. Protože, když ponecháš divočinu divočině, začne časem druhově chudnout.

                                        Divočina, ta biologická, nikoliv romantická nebo dobrodružná, je všude latentně přítomná, jen činnost člověka jí neumožňuje se naplno a plošně projevit.

                                        0 0
                                        • mr.antik  

                                          s tou biodeverzitou souhlas, ale za mě je furt nudnej kus lesa s jednou obyčejnou srnkou, dvěma zající a pár ptáky furt víc než vyasfaltované parkoviště (který taky může nějaký ten druh kytky pozitivně ovlivnit)

                                          0 0
                                          • ˘Ö˘ Krab  

                                            Mířil jsem spíš na to, že to, co člověk považuje za civilizační hnus, velebnosti, se některým druhům (i třeba vzácným) může jevit jako neposkvrněná divočina.

                                            A zase, spousta „revitalizací“ a „rekultivací“ je pak ve skutečnosti vytržením lokalit z přirozené a bohaté (a nejisté a kličkující) sukcese, zpět do tenat antropomorfizace.

                                            Prostě o tom, co je příroda (a co už je divočina a co ještě ne) rozhoduje nakonec úředník.

                                            0 0
                                    • Barak  

                                      Nevím, co je nepochopitelného na tom, že se podařilo alespoň několik míst v ČR prohlásit za NP a díky tomu je na nějakou dobu jakž takž ochránit před devastací.

                                      0 0
                                      • Pi†el  

                                        Myšlenka je to dobrá, ale realizace totálně selhává.

                                        Když se někam nesmí na kole, tak by tam neměla jezdit ani těžká, ani lehká technika. Když zakážou létání s drony, z důvodu ochrany zvěře před rušením, pak by tam neměly létat vrtulníky. Např. za účelem odnášení vymýcené kleče, která by se časem sama neslyšně rozložila. .. Nehledě na to, že se kleč na hřebenech leta uměle vysazovala a teď ji pro změnu začali mýtit ! …atd

                                        Pak se krnap diví, že je mají lidi na háku. Aby ne, když si z nás dělají prdel..

                                        0 0
                                        • BabbaJagga  

                                          Kleč nebo kosodřevina je původem tzv. borovice alpská, u nás nepůvodní dřevina, kterou se začaly hory v zemích českých a moravských osazovat již v 19.stoleti. A to proto, aby se zabránilo padání lavin a půdní erozi. Ano, již v předminulém století.

                                          0 0
                                        • Barak  

                                          Totálně selhává? Celkem příkré hodnocení. Rozhodně by to mohlo být lepší. Zejména, z mého pohledu neodborníka, ve vztahu k povolování větších projektů nebo staveb vlivných lidí, které třeba v kontrastu se zákazem cyklistů, působí dost podivně. Na druhou stranu, když jedu do Krkonoš, stále to na mě působí nezničenou přírodou. A protože jsem slyšel od jednoho strážce spoustu historek o tom, jak se lidé v Krkonoších chovají, tak za mě mají omezení rozhodně svá opodstatnění.

                                          Neškodilo by zjistit si něco o tom, proč tam ten vrtulník létá a proč není beze zbytku využívaný jiný typ dopravy, který je i značně levnější.

                                          Holt tam v minulosti byla vysazena kleč, která se tam nehodí. Podobně, třeba jako smrkové porosty v Jizerkách, které se tam typově nehodí a nyní se nahrazují.

                                          0 0
                                          • scoty  

                                            Bavíme se zde o tom, že se tvář krajiny mění, tak aby člověk při práci v lese z té obrovské těžké mašiny nemusel vůbec vylézt. Prostě se vše přizpůsobuje strojům. Z dvoumetrových kamenných stezek jsou čtyřmetrové odvodněné dálnice…

                                            0 0
                                          • sodek  

                                            Taky by to chtělo vytáhnout hlavu z… KRNAPu. Zajímavé, jak v Alpách umí lidi žít trošku jinak. Ne že by nebyly zákazy, ale nejsou totálně všude. A lidi se tam chovají vesměs spořádaně. Jak návštěvníci, tak ti, co tam musí pracovat.

                                            0 0
                                            • Jenda  

                                              Sorry ale srovnávat KRNAP a Alpy je fakt mimo – koncentrace lidí je v obojím úplně jiná. A jen tak pro připomenutí, i v těch Alpách jsou národní parky a tam je zákaz kol a v podstatě veškerých sportovních aktivit kromě chůze úplně stejně jako v Čechách. V takovým Švýcarsku si to ani lidi moc neporušují, jednak protože mají mraky jinejch kopců ale i ty pokuty jsou za to dost citelný.

                                              0 0
                                            • Barak  

                                              Zajímavé, jak se vždycky najde někdo, kdo napíše srovnání s Alpama. Až budou Krkonoše velké jako Alpy, bude to srovnání dávat smysl.

                                              0 0
                                              • Jenda  

                                                možná bych to vzal spíš takhle – až budou hory v ČR zabýrat takový procento z rozlohy jako ve Švajcu nebo v Rakousku…

                                                Protože ono třeba v německejch alpách se toho smí taky relativně míň proti At či CH

                                                0 0
                                                • ˘Ö˘ Krab  

                                                  Všechna naše hraniční pohoří v Čechách byla tradičně plošně osídlena (Čechy i Němci) a rovněž plošně zemědělsky obhospodařována. Většina z těch menších byla v uplynulých třech stovkách let po nějaký časový úsek z většiny či zcela odlesněna a převedena na pastviny, včetně vrcholových plání. Na zbytku se celkem důsledně hospodařilo lesnicky. Takřka nic v nich není úplně původní a přirozené, ani ty „pralesy“ úplně ne – ale ty i kvůli vlastní malé rozloze.

                                                  Hraniční pohoří máme většinou hřebenová, tedy „dlouhá“ a „úzká“. Tím je značně zmenšena jejich ekologická stabilita, zvýšena citlivost na zásahy a hlavně je na ně obrovský tlak ze strany člověka, neboť dlouhá hranice, ale malá plocha.

                                                  0 0
                                                  • Jenda  

                                                    prostě největší problém našich pohoří je, že to ve skutečnosti nejsou pořádný hory ale jen kopce kde se na většinu míst dostaneš autem a na zbytek dojdeš od auta za pár minut :-)

                                                    Pak člověk vidí opravdový a opuštěný hory jako Tian Šan , Altaj a pod…

                                                    0 0
                                            • brtníček  

                                              V Dolomitech už na MTB nejde taky jezdit kde v 90. letech šlo. Jsou tam zákazy.

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                To víš sedlák je pán :-D

                                                0 0
                                                • brtníček  

                                                  Nejde jen o sedláky. I některé exponované úseky jsou už pouze pro pěší.

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Tak Bauernbund je základ, protože musí schválit každou cestu, kterou Alpenverein navrhne. Jinak Jižní Tyrolsko je prezentovaný jako turistický region a proto mají pěší vždy všude přednost ;-) To není můj výmysl, ale stanovisko jihotyrolské turistické kanceláře k cyklistům a e-cyklistům.

                                                    Jinak teď to třeba Corona trochu přibrzila, ale se stoupajícím počtem návštěvníků, si myslím, že bude hůř ;-)

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Přednost pěších není problém. Problém podle mě je, že se dá dojet autem nebo lanovkou strašně daleko a vysoko – a tím pádem se pěšáci kumulují i v místech, kam by sami nikdy nedošli. To jsou ta úžasná procesí od parkoviště k blízké hospodě a zpátky ve 2000 m n.m. uprostřed hor. Dtto s éčkaři a vlastně i těmi cyklisty nepřípomocnými. Ale přece si turistický průmysl nebude pod sebou řezat větev.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    To je hodně relativní a oblast od oblasti dost zásadně jiný. Nedá se to takhle jednoduše paušalizovat. Navíc třeba u nás tohle HGV (turistický průmysl) moc neovlivní :-)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Máš samozřejmě pravdu. V kontextu rozlehlosti té oblasti se podle mě ale o zásadní problém nejedná. Nehledě na to, že z pěšího přechodu Dolomit mám tu zkušenost, že naprostá většina lidí se od té lanovky moc daleko nehne. Udělají si kus od lanovky pár fotek, pak si vlezou na zahrádku restaurace, dají gáblík, pár kousků a jedou zase dolu. Jakmile trochu poodejdeš, nepotkáš ani nohu.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Nejde o rozlehlost, ale o přístupový cesty a teď nemám na mysli lidi co dělají nějaký přechod hor, ale normální dovolenkáře. Dám ti dva příklady neskutečně exponovaných cest, kde ani omylem gro lidí nezůstane v první hosdpodě ;-)

                                                    1. Fane Alm – Brixner Hütte (Vals) pro běžnýho dovolenkáře minimálně 1,5 hodiny cesta, pokud se nechá vyvézt taxikem na parkoviště před Fane (na Fane Alm jsou tři hospody), pokud ne tak o hodinu delší ;-) Do toho ještě e-biky a máš to tam jak na prvního máje.
                                                    2. Puflatch runde (Seiser Alm), zase pro běžnýho dovolenkáře 2,5 – 3 hodiny chůze od lanovky. Zatížení cesty stejný jako výše.

                                                    Na druhou stranu jsou i místa o kterých píšeš, třeba v Ultentalu těch lidí opravdu moc nepotkáš ;-)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Těch míst je spoustu. Za celý týden jsme potkávali lidi skoro jen v místech, kam vedla nějaká lanovka, musela se někde v sedle přejít silnice apod. Za chvilku zase liduprázdno.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Tak lanovky jsou primárně stavěný pro zimní sezonu, to znamená, že na konci je hospoda (ne vždycky) a sjezdovky ;-) Což pro léto žádná velká zábava není. Nehledě na to, že v létě jezdí jen minimum lanovek. Kdyby cr v Jižním Tyrolsku závisel na letním provozu lanovek, tak by už dávno skončil. Na druhou stranu psal jsem, že v Dolomitech najdeš plno liduprázdných míst, jenže jsou to povětšinou místa turisticky neatraktivní a ta návštěvnost podle toho vypadá. Mám zkrátka jinou zkušenost než ty, pokud je to tusiticky atraktivní místo, tak tam jdou houfy lidí i bez parkoviště a bez lanovky a to je problém, kterej s rozlehlostí nemá nic společného.

                                                    0 0
                                          • Pi†el  

                                            Já nemám problém s tím, že někde létá vrtulník. Vadí mě, že tam nesmíš létat s dronem, ale krnap si tam několik dní v kuse dělá kravál s vrtulníkem.

                                            Kde jsou zákazy pro kola, krnap jezdí auty, dřevo těží těžká technika nebo v místech cyklozákazů pásové vozidlo tahá materiál na zbytečnou a nesmyslnou kultivaci cest.

                                            Vadí mi, že na cestách, kde jezdí auta na chalupy a taxíky vozí turisty, obhajují zákaz cyklistů nesmyslnými tvrzeními typu: „aby nedocházelo ke kolizím s pěšími“ – ale kolize pěších a vozidel evidentně nevadí.

                                            Když už se tváří, že jim jde o ochranu přírody, ať začnou u sebe a nedělají si z nás prdel..

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Tobě někdo hodně přišlápnul ego. Vrtulníkem přepravují materiál, dělají to několik dní a konec. Ty, chudáček, tam hold s dronem lítat nemůžeš, protože takových exotů dneska budou stovky.

                                              Krnap autem, pásákem, vykonává svoji činnost (kultivace cest není nesmysl ale nutnost, vzhled k počtu lidí co tam včetně TEBE leze. Ty, chudáčku tam hold na kole nesmíš, i když i to se poslední dobou dost posouvá.

                                              Prdel si tu asi děláš hlavně ty, tak tam nelez, o jednoho méně :) winwin

                                              0 0
                                              • Pi†el  

                                                jSi úplně mimo. Žiju tam od narození a prdel si z lidí dělají víc a víc.

                                                Bohužel kultivace v podání krnapu zpravidla probíhá v duchu: z krásné lesní cestičky uděláme hnusnou, nevkusnou a širokou dálnici. Když se budu chtít projít po vyžehlené šotolině, hladké cestě vyskládané z kamenů a nebo po schodech, tak pojedu do Phy na Petřín. Na horách chci lesní cestu plnou kořenů a kamenů. Kamenej chodník, kde si musím koukat pod nohy a přemýšlet, jak je kladu. Nikoliv chodník, který mě nechá čumět do mobilu…

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Jenže to by tam musela chodit max desetina toho, co tam chodí teď. Naprostá utopie co píšeš.

                                                  0 0
                                                  • Pi†el  

                                                    Což nás vrací k tomu, že si krnap dělá z lidí prdel. Na jednu stranu brečí, že neustále přibývá turistů, ale na druhou asi 10× denně jezdí bus na Zlaté návrší. Od letoška si může kdokoliv dojet vozem ke Špindlerovce. Před lety povolili výstavbu nové lanovky na Sněžku, namísto toho, aby se jen zbourala stará a ideálně i ta z Karpače. Přepravní kapacita lanovky na Černou horu vzrostla po poslední rekonstrukci asi 4×. Ubytovací kapacity, zejména v Peci a na polské straně, rostou do nebes. Ještě výše vyrostla obludná, jak pěst na oko působící, stezka v korunách stromů. Ale u chalupy si nemůžeš přistavět garáž, protože by to kazilo krajinný ráz. Až k Luční boudě se můžeš nechat dovézt taxíkem (ještě před lety si tam nesměl ani na kole!) … a tak dále..

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Budeš se s tím muset srovnat :). Jinak budeš pořád ukřivděnej. Jak všechny tvoje příspěvky voni můžou a já ne

                                                    0 0
                                                  • o.unca  

                                                    Přesně tak. Z Krkonoš je lunapark. A to se děje i jinde. Lid chce zábavu, nic neuděláš -(

                                                    0 0
                                                  • RomanH  

                                                    Naprostej souhlas.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Je to tak. O peníze jde až v první řadě.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    S tou stezkou korunama stromů ti rozumím. To je vrchol nechutnosti, ale plebs si to žádá. Další atrakce co má nalákat masy a z přírody se pak stává zábavní centrum. Smutné.

                                                    0 0
                                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                                    Příležitostně lezu po stromech doteď, před cca 25 lety jsem se pracovně podíval i do korun nejstarších krkonošských smrků, super zážitek, pamatuji si to dodnes.

                                                    Nejkrásnější pohled na svět je z koruny stromu. :-)

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    :) No jo ale ty kvuli tomu nestavis obludnosti v NP.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    no pokud se bavíme o JL tak tam to máš v podstatě vedle betonového parkoviště, hotelů,sjezdovky, lanového parku u hlavní silnice, takže úplně bych to národním parkem nenazýval.

                                                    0 0
                                                  • xtonda  

                                                    Stezka korunami v JL je super, všem se nám líbila a nestojí na území NP. Jediné co není úplně super je výše vstupného.

                                                    0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    ale ti lidi tam chodí právě proto, že je to snadno dostupné… nemusí udělat nic navíc, aby se tam dostali, to nechápeš?

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Dneska je s ebike dostupný všechno bez ohledu na obtížnost ;-)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Tak to ani smykem. Ti lidi tam chodí a cesty taky podle toho vypadají. Proto je upravuji a zvyšují kapacitu na hlavních cestách.

                                                    0 0
                                                • Kuba78  

                                                  ciste technicka – na petrin bud od strahova po asfaltu, nebo odspoda tez po asfaltu. My prazaci si na nejake divociny typu sotolina a kamenite cesty ve meste nepotrpime :-)

                                                  a ted vazne, pro tebe je to fajn, jen vyslapana cesta plna korenu a ostrych sutraku. Pro me je to taky fajn, takovy pekne prirodni, ale ne kazdej na to ma a asi je lepsi to trochu zkulturnit, nez tam porad posilat zachranare na zlomene nohy a kotniky lidi, kteri nejsou takovymi kamziky a proste na tom na mokru treba uklouznou. tak to proste je..

                                                  0 0
                                                  • vrazdit  

                                                    hrozné kecy… pro koho to není fajn, má zůstat ve fitku, tam to má sanitka blíž… :)

                                                    0 0
                                                  • Pi†el  

                                                    I like it.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Tam ty lidi opravdu nemusí jezdit. To je uzavřený kruh. Je tam moc lidí co ničí přírodní cestu, tak tam uděláme pořádnou širokou a ono to jen přiláká další lidi co by tam normálně nešly. Je to past vedle pasti.

                                                    0 0
                                                  • Kuba78  

                                                    ja ale nerikam, jestli je to dobre nebo spatne. ja jen rikam, ze to tak je a se s tim smir.

                                                    0 0
                                                  • gerrard  

                                                    :) JJ a já doplňuju , že to generuje další návštěvníky.

                                                    0 0
                                                • scoty  

                                                  Je to přesně jak říkáš. Dáme to všem a nezbyde nic…

                                                  0 0
                                • gerrard  

                                  No to netuším. Nejspíš, aby se nasrali lidi co tam bydlí nebo aby se ta přírodní krása nezničila návaly turistů.

                                  0 0
                      • sodek  

                        Já to docela chápu. Kromě toho, že jezdím na kole, tak taky chodím lesem docela často pěšky. Kdekoliv, nejčastěji v oblasti JM/Vysočina.

                        Jasně, dřevo se musí nějak pokácet a odvézt, Ale cesty by potom měl někdo uvést do použitelného stavu. Zatím z toho vychází, že ta poslední fáze nějak chybí (rozuměj jsou to čuňata, když po nich zůstane taková cesta).

                        0 0
                        • gerrard  

                          By mně zajímalo co by dnes lidi říkali, kdyby ještě fungovaly řepné kampaně. To zmizely polní cesty z povrchu zemského a ve vesnici bylo na cestě 10cm blata.

                          0 0
                    • zdenal8  

                      Jestli to nebude tím, že se po celé ČR ve velkém těží kůrovcové dřevo.

                      0 0
                      • Pennywise  

                        To bude tím, jasně :) Kůrovec, Covid, Protoč, Kolotoč, Červotoč :D

                        0 0
                        • Heatly  

                          Zajímavý článek. Palec nahoru.

                          0 0
                          • Volovec  

                            Jenže pozor – výzkum probíhal v severní Americe a navíc v místech, kde pak nastoupí přirozená sukcese. A ne u nás, kde pak přijede půdní fréza, pak se znovu nasadí smrčky do řádků a pak tam tok co rok chodí maník s křovinořezem a vyžíná třtinu křovištní a maliní

                            0 0
                          • sodek  

                            Je to zajímavé. Druhová pestrost určitě vítána. Lesáci by ti řekli, že nějakou pestrost teď moc neřeší a pokud nakupují sazenice, berou ± vše, co je k mání. Ale nejde jen o nějaké hmyzíky. U nás těch lesů nemáme až tak hafo. Když odejdou, nebudeš mít příliš kde zadržet vodu a je velmi pravděpodobné, že dojde ke splachům půdy.

                            0 0
                            • ˘Ö˘ Krab  

                              Pro většinu ploch u nás je les klimaxovým stádiem. Jeho narušením/pozas­tavením vývoje, třeba lidskou činností nebo kalamitou, se krom společenstev klimaxových po nějakou dobu (od ryze efemerní až po desítky let) ve spektru začnou objevovat i druhy sukcesních stádií. Proto to obohacení. Není to žádný zázrak, ale prostá zákonitost, nemusí z toho dělat senzaci.

                              Lesů na plochu máme nečekaně hodně, ale jde převážně „pole na dřevo“, tedy metoda hospodaření „forest agronomy“. A další věc je, že (budu odhadovat) je 90–95% všech lesů u nás skladbou nepůvodních. A nejedná se jen o jehličnany, ale i o buky v nízkých a středních polohách, zvl. v termofytiku.

                              0 0
                            • -b-n-x-  

                              Kdyby se ale nektere lokality nechaly byt tak (ano, se suchym, spadlym kurovcovym drevem), tak tam by ti vznikla daleko lepsi mista k zadrzeni vody.

                              JAsne, z pohledu vyroby dreva – fail.

                              0 0
                              • sodek  

                                Nedokážu polemizovat. Nejsem odborník. Jen bych se nerad dočkal doby, kdy tady bude jedna holina vedle druhé.

                                0 0
                                • ˘Ö˘ Krab  

                                  Nebude. Podívej se někdy do Doupovek, jak rychle si bere buřeň a poté „divoký“ les krajinu zpátky. Jen prostě se hospodářské lesy musejí závazně řídit LHP vypracovaným na desetiletí dopředu, takže když se trochu oteplilo a bylo pár suchých jar, tak se výsadbám v některých místech nedaří podle předpokladů. Ale trvalé holiny, pleše, na to většinou nemá šanci dojít, jen prostě ten přirozeně vzniklý les nebude dost užitečný a bude hodně škaredý na pohled i na prostup. Prvních třeba 60 let.

                                  0 0
                                  • -b-n-x-  

                                    Přesně tak.

                                    0 0
                                  • sodek  

                                    Chápu. Na druhé straně hodnotím, co nejčastěji vidím – kus Vysočiny, kus JM, částečně JČ. Jde to pryč, docela razantně. Ale jak píšu, jsem laik. Když vidíš masivní úbytky na takové ploše, dobrého pocitu ti to nepřidá. Za 60 let budu dávno na prkně.

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Všichni se pořád zaklínají „přírodou“.

                                      Povím k tomu jedno: „přírodě“ je to úplně fuk. Přírodě to nevadí, vadí to lidem. Proto i spoustu „revitalizací“ hodnotím výhradně jako drahou tvorbu „německých zahrádek“. Přírodě jako takové spíš škodí, protože vymazávají sukcesní stádia a příležitosti pro již uchycené (ale třeba ne zrovna oku lahodící) efemerní společenstva. Ale zase zavřou ústa neznalým křiklounům a dají vydělat rekultivačním firmám.

                                      0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    „jak rychle si bere buřeň a poté „divoký“ les krajinu zpátky“ a co to stojí peněz tomu zabránit ;-)

                                    0 0
                                    • ˘Ö˘ Krab  

                                      Tak. Prostě se krajina, ponechaná sama sobě, pozvolna „rekultivuje“ směrem ke klimaxovému stavu. Samozřejmě, jsou výjimky, třeba některá toxická úložiště, zásadní a nevratné změny vodního režimu, člověkem vyvolaná plošná eroze a s ní spojený úbytek vegetační vrstvy, převrstvení podorničními vrstvami či hlušinou … ale i s tím si příroda umí poradit, ale po svém a zcela bez ohledu na představy a přání člověka.

                                      Krajina, jak ji u nás a v okolních zemích známe a vnímáme, je výsledkem dlouhodobého působení člověka na přírodu. Takřka nic v ní není ryze přirozené a přírodní.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        U nás stojí uchránění pastvin před postupujícím lesem hrozný prachy

                                        0 0
                                        • ˘Ö˘ Krab  

                                          To skoro všude na horách. Kombinace dostatku srážek a dostatku inokula v podobě semen z okolních lesů si dovede většinou s pastvinou poradit v řádu nízkých jednotek let. Dobytek samozřejmě náletové (jehličnaté) stromky nespásá, proč by to dělal.

                                          Je to jako ve fyzice s entropickými soustavami. Udržováním pastvin na úkor lesa se vnáší do systému nerovnováha, pro její udržení je proto třeba dodávat energii. Rovnovážný stav bez potřeby dodávání lidské energie je klimax. :-D

                                          Jen tak mezi řečí, klučili jsme teď opakovaně bývalé pastviny na stráních, co teď po nás zase vypadají na nějakou dobu jako louky. Na jedné jsem dokonce, místo požadovaných dubů letních, nechal vysadit šípákovou doubravu, tak snad se chytí.

                                          0 0
                  • -b-n-x-  

                    Tak tohle by mě dost upřímně zajímalo :-)

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak já si to nefotím (proč bych to dělal??), ale můžeme začít třeba Točnou. A dávat sem cizí fotky z FB fakt nebudu.

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Ale ja bych to fakt chtel videt. Kdyz uz se tady o tom diskutuje.

                        A co je kde na te Tocne?

                        0 0
                  • Smazaný účet  

                    A kde ten bordel po cyklistech je. Tenhle bordel je po celé ČR.

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Krása, to počkej až se bude více ebiků.

                  0 0
                • -b-n-x-  

                  Pche, tohle je ještě v pohodě.

                  0 0
              • Japhy  

                Aha, takže dřív byly ty kopce strmější a terén náročnější a místo smrku tu rostla samá balsa, se kteoru ty koně neměli ten nejmenší problém. Nejsem žádný zpátečník, ale zrovna v tomhle případě mi přibližování koněm na nejbližší zpevněnou nebo aspoň zhutněnou komunikaci dává smysl. Nemám rád brázdy po lakatoši kam zapadne průměrně vzrostlý bajker až po uši.

                0 0
                • Barak  

                  Pochybuju, že jsou v dnešní době zástupy lidí, kteří podobnou práci chtějí dělat.

                  0 0
                  • Japhy  

                    Až mi hrábne z kompjůterů tak bych to bral. Silný řeči, ale někdy se zasním a nepokrytě závidím kamarádům co tesaj roubenky a stýská se mi po geodezii.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Jo mám to stejně, taky si říkám že bych někdy raději dělal manuálně. Docela by mě bavilo dělat kováře, vyrábět nože a tak.

                      0 0
                    • Barak  

                      Dovedl bych si tedy představit jiné manuální práce, které by člověka, unaveného z třicetiletého čumění do compu, mohly naplňovat a zároveň se u toho neudřít k smrti.:-)

                      0 0
                      • -b-n-x-  

                        Treba lezet na gauci a prepinat tv ovladac :-)

                        0 0
                      • Japhy  

                        Neopečovávat si vlastníma silama barák a vozový park, asi už by mi hráblo teď. Němečtí soudruzi nechápou, že si jako modrej límeček sám drátuju elektriku, nahazuju zeď nebo přezouvám auto. :-) Polovina kolegů je taky gramlavá na ruce, a na všeto jim treba špecialistov, ale aspoň se nedivěj, že to někdo má jinak. Němec se mě na vážno ptal jestli je vůbec legální si sám zapojit zásuvku.:-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          hmm… včera jsem vylezl okenním výlezem na střechu, v pantoflích vystoupal po stupních ke komínu a vypucoval saze. komín samozřejmě tak 3 roky bez revize. to jsem ale rebel.

                          0 0
                  • Pi†el  

                    Kdyby se v „horách“ zbytečně a nesmyslně neasfaltovalo, nerenovovali drncavé šotolinové cesty, po kterých stejně jezdí jen lesáci, vrtulník nenanosil sto dvoutunových pytlů s kamením na Růžovou horu, aby ještě více zkurvili cestu na Sněžku, a další zbytečnosti, tak by zbylo spoustu peněž, z kterých by se tito lidé dali zaplatit. Dobře zaplatit. Pak by se ti lidé možná i hrnuli…

                    0 0
                • mr.antik  

                  bohužel jseme v česku, tohle je důsledek toho, čemu se říká kulturní krajina. V podstatě u nás není ani metr divočiny,

                  Na druhou stranu – radši na podzim půlmetrový brázdy po traktoru, který za rok zarostou, než 5m široký zpevněný cesty všude

                  0 0
                  • gerrard  

                    Presne, jednou za 100 roku to tam pri tezbe pojezdi a jinak je tam klid. Neda se nic delat hlavni vyznam lesa je hospodarsky, tak se tam proste obcas tezi no.

                    0 0
                  • Japhy  

                    A to zas jo, jen kdyby to aspoň netahali po spádnici. Pak v tom dělá eroze psí kusy.

                    0 0
                  • -b-n-x-  

                    Anebo, kdyz tam rovnou najebou panely. Ale to uz se dnes asi nedeje. Panely jsou drahe :-)

                    0 0
                    • Barak  

                      Bohužel se to děje pořád.

                      0 0
                      • mr.antik  

                        Dnes se děje to, že si to lesáci vysafaltujou a řekne se, že je to pro dobro cyklistů, maminek z kočárkama a udělá se na to nějaký EU projekt. Maximálně se k tomu přidají nějaké turistické značení a informační cedule, který stejně nikdo nečte.

                        0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Panel je drahý a hlavně to pod něj musíš celkem pořádně srovnat a hodina práce jeřábu na pokládku/vyzvednutí také není zadarmo, o dopravě nemluvě.

                      0 0
                • Kuba78  

                  jenze ty romanticke predstavy o ekologicke tezbe ze starych fotografii, kde konik tahne za sebou jednu kladu a vedle jej vede nejaky strejda co spokojene pobafava z fajfky vezmou za sve pri stretu s prostou matematikou. Mas tam X stromu, ktere potrebujes dostat v nejakem case pryc. Takze bud ti tam cely leto a podzim budou kutat desitky delniku sekyrkama a rucnima pilkama a cesta bude rozmrdana stejne, protoze se po ni projde X-krat mnoho koni tam a zpet, nebo proste za jeden vikend tam vleti parta lesaku, bude tam delat bordel, rozjezdi si ucelovou komunikaci (proto se tomu taky rika ucelova komunikace) na kasi, ktera ale po tom vikendu ma cely zbytek podzimu, zimy, jaro a leto na to, aby zase zarostl a v lese bude klid.

                  romantika je fajn, ale kdyz bych si mel vybrat brazdy po traktoru nebo rozbombardovanou mesicni krajinu po stadu koni, tak asi radsi ten traktor, protoze v tech srackach po konich se neda jezdit ani chodit vubec, nikde.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Kone nebrat!

                    0 0
                  • Japhy  

                    Účelovou komunikaci ať si rozjezdí, houby zle, do roka dvou už se to na bajku dá projet. Ale mě sere to rozjíždění samotnýho lesa. Dědek s koněm a fajfkou by pendloval jen mezi dřevorubcema a nejbližší už existující cestou. Asi si to představuju jak hurvínek válku, ale než se pokácí a odvětví strom, snad dědek s koněm zvládne pár set metrů ujít zvládne, ne?

                    Mně třeba kobylince až tak nevaděj, není to takový mokrý bláto jak čerstvej kravinec a rozhodně to je řádově menší zlo než rozjet zadní gumou psí hovno na cyklostezce, to úplně nenávidim.

                    0 0
                    • zdenal8  

                      To zvládne, ale kolikrát za šichtu utáhne ten kůň statnej smrk, než se unaví. A pak ješte aby to nějaký pilous u cesty nakrátil na 4m (jak se běžně to kůrovcové dřevo vozí) a dal do štosu pro odvoz. Prostě hafo udřených lidi a stejně nezvládnou takový objem jako dva lidi a dva stroje.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Řešením bylo přitahovat koněm dříví k lanovce. Ta sice pod sebou udělala také paseku, ale úzkou. Jenže, lanovka byla nebezpečná a v tom jednoduchém dřevařském provedení nezabezpečitelná. Takže dnes řešení přes BOZP naprosto neprůchodné.

                        0 0
                        • -b-n-x-  

                          To je asi fakt. Pamatuju jak otec jednou nechtel moc mluvit o tom jak se stal smrtelny uraz, kdyz se jim nejak urvalo lano – chlapa to prerizlo v pase.

                          0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Takže pro porovnání cena odpovídající položky dle databáze ÚRS, přepravené traktormo a koňmo, platí pro dříví jehličnaté a listnaté měkké:

                    998233018 Při­bližování dříví traktorem do 100m, průměrné hmotnatosti přes 0,99 m3 … 179 Kč/m3

                    998233124 Při­bližování dříví potahy do 100m, průměrné hmotnatosti přes 0,99 m3 … 275 Kč/m3

                    K tomu je třeba řešit přepravu a ustájení koně (traktor/vyvážečka mohou zůstat přes noc v lese, stačí do nich lít naftu a olej).

                    0 0
                    • Japhy  

                      Tak se koníci zadotujou, upraví se tabulky a rozpustí se to do ceny řeziva. To snad v „poručíme větru dešti“ EU nemůže být zásadní problém, ne?

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Pochybuju, že se EU zabývá takovou ptákovinou jako je těžba třeva c ČR :-)

                        0 0
                      • Barak  

                        Ještě by to chtělo nějaké porovnání, jaký objem dřeva stihneš během jednoho dne přiblížit koněm a kolik mašinou.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        myslíš rozpustit do ceny řeziva, které už nikdo nechce pomalu ani zadarmo a proto se nechává v lese, že ho třeba časem někdo bude chtít?

                        0 0
                • zdenal8  

                  Dřív bylo koní víc, netěžilo se v takovém objemu, trvalo to déle.

                  Kůň ten kmen sice utáhne, ale je to živý tvor, za nějaký čas se unaví, musí taky odpočívat.

                  0 0
                  • -b-n-x-  

                    Hele, a proc se vubec resi kone? JA myslel, ze na nejaky horsi teren se pouzivaji spise lanovky ne?

                    0 0
                    • zdenal8  

                      Tak ten kůň má smysl, když potřebuješ z lesa vytáhnout sem tam strom a nechceš to ničit traktorem.

                      Pak ještě možnost nařezat na metry a vynosit pěšky. To je maximálně eko, ale těžká dřina.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Nebo v zimě na saních. Jenže Fritz už umřel, jeho zeť také, dalšího takového v Krkonoších nemají.

                        Dokument možno pustit zde.

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        Tak on tu určitě někdo zase vytáhne fotku a vyvrátí mi to, ale co jsem v Krkonoších viděl, tak je to jak píšeš. Pro pár stromů tam ve 2. a 1. zóně berou koně, navíc tam i ten terén není úplně OK pro obyčejnou vyvážečku. Tam se ten kůň asi i vyplatí. Co si budeme říkat, je to vždy jen o penězích.

                        0 0
                      • sodek  

                        Viděl jsem v lese stroje bez koně. Jak těžící, tak přibližovací. Ale takové menší, nezůstávala po nich měsíční krajina. Ani v lese, ani na lesních cestách. Asi to nějak jde.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Taktéž jsem je viděl, pásáčky (různě velké od Husqvarna IH po HSM CTL 250FR), ale dělat bych s tím asi nechtěl. Přibližovali tím u nás duby z takového prudkého ostrohu. Zase asi milejší poničit stroj, než přizabít vycvičeného koně.

                          0 0
              • sodek  

                Až tak těžká nee. A ne hold.

                0 0
        • Smazaný účet  

          já pochopim eště rozmrdanou cestu. sice mě sere, že to berou stylem „po nás potopa“, ale co, časem se to srovná. co mě ale nasírá, když někdo takovou cestu následně vysype asfaltovou drtí, protože přece nebude kupovat štěrk, když má drť zadarmo. pak se podle cesty válej kusy asfaltu ještě s namalovanou krajnicí. labůžo v chko.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Já pořád přemýšlel co s těma sračkama po frézování dělaj, ale tohle mě nenapadlo :-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              no, taky jsem byl poněkud překvapen. ono se to dá zrecyklovat, ale proč se s tim prdět.

              0 0
            • mr.antik  

              u nás se s timhle taky rozmohl takový nešvar, sypou to na přírodní lesní pěšiny okolo rybníků a pod.,a by se po tom líp chodilo. Asi je to levnější než místní žulová drť.

              0 0
              • BabbaJagga  

                Jako u všeho dnes, je to o penězích. U nás např. maník otevřel pískovnu = zisk poprvé. Po vytěžení písku a ukončení provozu ji nenechal zavézt odpadem, jak by tomu možná bylo za dřívějšího režimu ( = zisk podruhé), protože dnes už jsme přece eko – takže rekultivace a využití pro rekreační účely. Tudíž si šikovně vydupal evropské dotace na rekultivaci a rekreaci, i když toto už logicky musel mít zakalkulované v ceně prodávaného písku = o zisk podruhé tedy nepřišel. No a na jezeře teď provozuje rybolov, takže si za pár stovek koupíš lístek na den a rybaříš = zisk potřetí. A to se vyplatí.

                0 0
              • Smazaný účet  

                Je to dost levný materiál a starostové ho rádi používají. Za mě celkem prasárna (přesně jak píšeš) narozdíl od rozježděný cesty v lese od těžby :)

                0 0
          • kiwaf  

            Ja hodne vidam, ze to vysypou drti tasek a cihel. Dost nahrubo nadrcenych, jezdi se po tom blbe a barevne to v lese taky ladi.

            0 0
            • zdenal8  

              Tak to se celkem běžně dělá. Je to přírodní materiál.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Hlavně s neutrálním pH a téměř inertní. Což je důležité, protože když do krajiny s kyselým podložím nasypeš suť s vápnem, tak tam najednou začnou vyskakovat bazofilní druhy rostlin, které tam nepatří.

                0 0
                • Jenda  

                  Hele z tvých komentů mám pocit že se vyznáš ;-)

                  Jak moc velkej problém může být drcenej vápenec jako finální vrstva na trail, resp. pumptrack?

                  Na Kladně co nám postavili PT lajnu, tak je problém že tam žp ani Benediktini ten vápenec nechtějí. Na druhou stranu se jedná o lajnu širokou kolem 70 cm a dlouhou nějakých 200 m. Tak jestli je to fakt takovej problém. Ten váenec by tomu z technologickýho hlediska fakt dost pomohl.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Slinutého mlatu by se vám zachtělo … :-).

                    0,7×200×0,05 = 7 m3, to už není úplně trocha, nějakých 12 tun při vrstvě 5 cm. A ještě na okraj, ono to pocukrování bez drenážních vrstev v „kufru“ funguje maximálně krátkodobě. Podle mě je to dost nesmysl, pokud nemá trail/PT dostatečně únosné a zatížitelné podloží a povrch je za mokra plastický, tak tomu nic takhle „na oko“ nepomůže. Musel bys tam přidávat postupně a zapracovat (nebo nechat samovolně zapracovat) do profilu alespoň 10 cm.

                    Když Kladno, tak nikoliv vápenec, ale Destro drcenou strusku, přece! Ještě byste mohli koupit mletou opuku, ta by vám nejspíš prošla. Bohužel, o odborných kvalitách většiny osazenstva ŽP (kdo vás má na starosti?) se nemohu vyjadřovat.

                    0 0
                    • Jenda  

                      Jasně – Destro do každé rodiny, aspoň jednu tatru :-)

                      Oni to klucí z Dirty Parks postavili celkem slušně, tam jde fakt o tu povrchovku aby se to slinulo. Ale i bez něj to celkem funguje. Ta opuka mě samozřejmě taky napadla, jen nevím jestli by se tak hezky slinula, každopádně vzhledem k opukovýmu podloží by na to nikdo nemohl říct ani popel.

                      Odbor žp – no pan vedoucí je poněkud specifická postava (Víta) s paní přes lesy je to v pohodě.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Opuka se tolik nesline, musel bys najít nějakou hodně vápenitou :-). Jde tam o chemickou reakci, samozřejmě. Vápno jako vápno, ve vápenci, opuce, i v tom destru.

                        0 0
    • bessinka  

      Já jsem se lekl, že někdo umřel.

      0 0
    • Pi†el  

      Vyjebanejm zelelenejm kreténům definitivně jeblo. Aktuálně se rozhodli totálně domrdat cestu okolo Ptačích kamenů nad Špindlem. (viz foto)

      )

      0 0
      • -b-n-x-  

        A co že s tym je?

        0 0
        • Pi†el  

          Všude cpou zákazy pro kola, pro pěší, pro skialpinisty, na všechno. Tvrdí, jak je třeba chránit přírodu, nevytvářet hluk apod. U chalupy tě nenechají přistavět garáž, protože by to kazilo krajinný ráz, ale pak vezmou malé bagr a jdou rozmrdat krásnou horskou cestičku a nahradí ji nesmyslným chodníkem, po kterém můžeš chodit třeba na Petříně, ale rozhodně ho nechceš vidět tam, kde teď vzniká. Zhruba ve zkratce..

          0 0
          • Barak  

            Nevím, jestli to platí i v tomto případě, ale problém s těmi krásnými lesními cestičkami nastává v momentu, kdy nestačí pro velké masy lidi, které po nich chodí a které neustále vyslapavaji různé zkratky nebo rozšiřují původní cestu ve snaze vyhnout se bahnu apod. Pak holt nezbývá jiná možnost, než udělat chodník, který to vydrží.

            0 0
            • scoty  

              Chci věřit, že si děláš srandu.

              0 0
              • Barak  

                Proč bych měl? Proč myslíš, že se v Krkonoších nebo Tatrach dělají kamenné chodníky?

                0 0
                • scoty  
                  1. Základní důvod je vyhnout se práci. Shánět lidi a udržovat krásné historické stezky dá práci.
                  2. Zištnost. Když nechám stezku rozpadnout, lidi začnou křičet, já vypíšu výběrové řízení… Dál už to zná každý…
                  3. Zlepšení obslužnosti v horách tak, aby se tam dalo projet nejméně teréňákem a pracovník nemusel vystrčit zadek z auta…
                  4. Výkaz práce. Ve státních službách nejdůležitější dokument. Něco se tam prostě napsat musí…

                  Atd, atd

                  Možná někde vzadu ve zdůvodnění je Zlepšení dostupnosti hor pro široké masy. Pochopitelně problém zástupný…

                  Ti, kteří roky chodí do hor a mají je rádi chodí bokem po neznačenkách ať už v Krkonoších, nebo Tatrách.

                  0 0
                  • Barak  

                    Nesmysl.

                    0 0
                  • vaclaw  

                    Hele a zkoušel ses někdy těch lidi zeptat, něco jako proč to stavíte zrovna tak a tak?

                    0 0
                    • Pi†el  

                      Zkoušel. Jednou jsem poslal dotaz na krnap. Ptal jsem se, proč z krásné horské cestičky, plné kamenů a sem-tam kořene vytvořili za pomoci těžké techniky nevkusný vyžehlený hnus, který se hodí do městského parku, ale rozhodně ne na hory. Odpověď byla v duchu, že kdysi dávno ta cesta tak prý vypadala. Možná. Ale ještě předtím to určitě byla krásná horská vyšlapaná cestička, která tam pasovala daleko lépe. Ale to už jim asi nedošlo. Navíc, kdysi dávno, tam určitě nejezdila těžká technika..

                      Sečteno podtrženo, krnap se ohání ochranou přírody, jen když se mu to hodí a potřebuje někoho *******. Když jim jde o vlastní pohodlí nebo příjem, pak nic není problém. Koně nahradí lakatoš nebo vrtulník. Tichou sekeru stádo motorovek, které tetřívka neruší, ale chraň satan, když mu tam budeš v zimě chodit pěšky… atd.

                      0 0
                      • brtníček  

                        Rušit zvěř v létě nebo v zimě případně tetrivka při toku je dost velký rozdíl.

                        0 0
                      • jirkous3  

                        Koník a sekyra, hmmm a kdo to bude dělat? To je jako bys měl jezdit místo bajku na kostitřasu, protože je jednodušší na výrobu a tudíž ekologičtější.

                        0 0
                        • vrazdit  

                          Někteří „světoví lídři“ chtějí takové věci nařizovat i za cenu vlastní ekonomické likvidace, takže je to asi OK… Až si nebudeš moct dovolit auto, budeš ještě rád za ekokoně:)

                          0 0
                  • Pennywise  

                    Naprostá pravda. Čerpají pouze peníze z Evropských dotací, třičtvrtiny, jdou „domů“ a zbytek se vykáže na záměr. Fraška a zlodějina.

                    0 0
            • Pi†el  

              Když nebude jezdit na Zlaťák 10× denně autobus, zákaz vjezdu vozů posunou na konec Špindlu, jako to bývalo, namísto toho, že si teď každý může dojet vozem až ke Špindlerovce, pak tam ty masy nebudou a nebudou tam muset prznit krásné horské cesty. A nebudou ani muset brečet, že přibývá turistů.

              A kdyby namísto nové laonvky na Sněžku tu starou jen strhli, pak by tam nemuseli stavět ohavné oranžové sítě, aby náhodou dementní turisti, co nemají k přírodě žádný vztah, ale vyvezli si prdel lanovkou až na vrchol, nešlapali na místní flóru… a takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho..

              0 0
              • drood  

                To nepůjde. Jde totiž o střet dvou zájmů- byznys vs ochrana přírody. Kdo má a vždycky bude mít navrch je nabíledni…

                0 0
              • Barak  

                Zlatak naprostý souhlas, vjezd až na Spindlerovku byl pro ubytotovane vždy. Jestli tam dnes může každý, tak je to špatně samozřejmě.

                Nicméně, zpátky k tem chodnikum. Kamenné chodníky se v Krkonoších dělaly před uz více než 100 lety. Pokud je nyní někde velký provoz lidi, holt je potřeba na to reagovat. Na té fotce to vypadá blbě, ale po pár měsících to částečně zaroste, sedne si to a bude to podle mě úplně v pohodě. Ano, cestička, na které se dva jen stěží vyhnou, to už asi nebude.

                0 0
                • Pi†el  

                  Bohužel už tam dnes může dojet každý.

                  A k těm cestám – skládaná kamenná cesta – dejme tomu, ikdyž preferuji neudržovanou lesní cestu plnou kamenů, kořenů a výmolů. Po kultivovaných cestách můžeme chodit v městském parku, ale nejedeme kvůli nim do hor. Ale to, co jsou zelení schopní kolikrát vytvořit, je fakt hnus. Cca dva roky nazpět nedaleko Pardubických bud znetvořili, kameno-hliněnou cestu šířky kočárku, ve velmi dobrém stavu, která se dala projet na gravelu. Namísto ní je dnes nevkusná vyžehlená šotolina. Jsem zvědav, jak moc dokurví okolí Ptačích kamenů.. :-/

                  0 0
                  • scoty  

                    Bohužel si hodně lidí neuvědomuje co dělá hory horami. Naopak lepené kamenobetony jsou pro ně příjemné a připadají si jako doma v městském parku.

                    Dále to snižuje náklady na vybavení, tak se zvyšuje návštěvnost, a všichni jsou spokojení. Jen hory ztrácí svou tvář…

                    https://www.google.com/search?…

                    0 0
                    • Barak  

                      A uvědomuješ si, že ta cesta na fotkách od Pitla, nebude vypadat příliš odlišně od toho, co jsi sem právě postnul za obrázek?

                      0 0
                      • scoty  

                        Jasně, to je prakticky to samé…

                        https://www.idnes.cz/…c-zpravy_the

                        0 0
                        • Barak  

                          Umíš číst? Psal sem o té fotce, pod kterou se rozjela tahle větev diskuze.

                          Pokud Sněžku v sezóně navštíví 8 tis. lidi denně, těžko tam bude nějaký, pro horského dobrodruha ideální, lehce šlápnuty trail.

                          0 0
                          • vrazdit  

                            Problém asi nebude v tom chodníku, ale v tom počtu lidí… Čím víc jim to bude usnadňováno, tím víc jich tam bude…

                            0 0
                            • Barak  

                              Jestli myslíš, že je pruchozí, aby se na Sněžku prodávaly vstupenky, aby se nahoru dostalo jen omezené množství lidí, tak ja si to nemyslím, ačkoliv by se te lokalitě nepochybně ulevilo.

                              0 0
                    • -b-n-x-  

                      Mě by zajímalo jak by ty chodníky vypadaly, kdyby se nechaly úplně bez úprav. Mohli by udělat pár takových zkušebních.

                      Tak nějak se mi zdá, že by se zjistilo, že není problém :-)

                      0 0
                • mr.antik  

                  To je právě omyl, pokud je někde velký provoz lidí a má to bých chráněnou oblastí, tak je nutné počet lidí regulovat a ne vše rozšiřovat a zpřístupňovat.

                  0 0
                  • Barak  

                    Regulovat? Jistě, můžeš řešit např. placeným vstupem do NP, stejně jako je to na polské straně. Já bych byl pro. Stejně, jako bych byl třeba pro to, aby byl v Jizerkách placený vstup na tratě upravené OPSkou. Otázka je, jestli má podobný projekt šanci na úspěch…

                    0 0
                    • mr.antik  

                      Samozřejmě že nemá…ale v případě krkonoš stačí zrušit nebo víc efektivně regulovat vjezdy autem – Mísečky, Zlaťák, Špindlerovka, lanovky na hřebeny, určitě i něco na východě by se našlo… protože běžnej pěšák se dál než 5km od auta nedostane

                      0 0
                      • Barak  

                        Neřekl bych, že je to tak jednoduché, jak píšeš. Pokud chceš něco omezit, musíš nabídnout alternativu.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          Alternativa je asi tisíc chat přímo v NP, takže pokud se někam nedostanu za jeden den, tak aspoň je to benefit pro ubytování v místě.

                          Ale nebrojim přímo proti kyvadlovkám, ty můžou jezdit třeba na plyn/elektro, potichu atd.. ale naopak se dají hezky rozptýlit po celých horách a nemusí to být všecko koncentrované na dvě tři místa.

                          Argument že co senioři, handicepovaní atd… → však je tu i podkrkonoší, jizerky, orličky… všude hezky vyasfaltované.

                          0 0
                          • Barak  

                            V té koncentraci právě na ta dvě tři místa vidím největší problém. Když jede průměrná rodina do Krkonoš na víkend, chce jít (vyjet) na Sněžku, k prameni Labe a dál na hřeben. To jim na víkend hodí a pak tradá pryč.

                            0 0
          • scoty  

            Takto se dělají obchody pod záminkou, že je to třeba. Hlavně aby se nemusela udržovat horská stezka v historické podobě…

            0 0
      • roud  

        Ty vole co tam u vás blbnete ?

        0 0
      • honzarb  

        To rikam porad, ze to jsou ekoteroristi… at si pak s nakyma zakazma, mnohdy nesmyslnyma, trhnou… kdyz clovek vidi tohle :(

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.