Rozborka - Sborka a koutočové brzdy

16 nepřečtených
  • Milan Spešl

    Jsem nováček v kotoučovkách. Mám Juicy 7. Když skládám kolo dohromady ( třeba po vyndání z auta), tak ho nejsem schopen usadit tak, aby kotouč nedrhl o destičky. Máte na to nějaký fígl?

    0 0
    • kovar  

      jo, nesundávám kola. Dělat rysky na ose, aby byla pořád i po sundání a nandání stejně, by mě asi nebavilo.

      0 0
    • chupas  

      figl: sundam, nandam, jedu. konec

      poznamka: vono si to nejak samo ustele, co ja vim

      0 0
    • arcco  

      Tak tohle jsem z počátku taky řešil, včetně čárek na náboji-vidli.

      a vyřešil 5 imbusem vždy po ruce :-)

      0 0
      • Seadat  

        Koukam Mlok na to jde pekne vedecky, proste je mas blbe nastaveny, me to nikdy nedela, muzeteargumentovat, ze mam 160 kotouce, ale me to nedela nikdy :-) a nevim, ze by to melo delat nejakej problem a co vubec nechapu je takova starost o osu ste jako blazni :-) tak vezmu pilnik a odru  barvu na dosedacich plochach a je po problemu, pak se prohnuti par setin neprojevi ani na 200mm kotouci no a vzadu to samy ze neco rikam, mam tam vzadu otrepy z drazek matky zadni osy co se vodira o titan takze ja to mam presny az az :-)) ale byl sem prekvapenej po par vyjizdkach no.
        Takze bych si nejdriv pohral s brzdicem a pak bych resil pilnik :-)) ja si teda na Cubanci po nasazeni kotoucu hned ty patky zfreznul.

        0 0
        • zdenek  

          To asi nebude blbě nastavené. Měl jsem stejný problém, ale od doby označení osy a montáže ve stejné poloze, je pokoj. Možná je to prohnutá osa, nevím. Pořád jednodušší než oškrabávat barvu na dosedacích plochách.

          0 0
    • fluider  

      Keď raz vycentrujem strmeň na vidlici, tak zhadzovanie/na­hadzovanie predného kolesa nerobí problém. (Deore 535 + IS 160mm + Epicon 110mm)

      So zadným kolesom som mal problém, pretože nové koleso na Deore náboji som vymenil za staré na Hugi 240, ktorý má už asi došahaný RU, pretože som ho do zadnej vidlice musel dať trochu „vyosene“ aby koleso bolo v osi rámu. A samozrejme jedno poriadne vycentrovanie strmeňa.

      0 0
    • chodec  
      1. vyndavat kola co nejméně to jde.
      2. mít pokud možno frézlé dosedací plochy náby, aby šla vždy pěkně nadoraz (alternativa – mít poznačené polohy náby vůči uložení ja píše Mlok)
      3. vyčistit dosedací plochy od bordelu.
      4. když nepomůže 1–3 a stejně to trochu škrtá a není to moc, tak většinou stačí párkrát probrzdit (popojet pár m a párkrát pořádně zabrzdit a brzdy se přizpůsobí).
      5. teprve když nezabere 4 tak tomu pomoct pohnutím v PM třmenu.
       

      Osobně průběžně využívám kombinaci 1–3 – výjimečně 4 a k 5 se musím uchýlit tak 1–2× za sezónu (i tak je to operace na 2 minuty).

      0 0
    • endroo  

      Pokud si brzdy koupil samostatne (nebyly na uz postavenem kole), tak ve trmenu mezi pistky urcite byla takova plastova (vetsinou cervena) desticka, ktera zabranovala pistkum aby sly k sobe, treba pri nechtenem smacknuti brzdove paky kdyz je kolo venku. Ty je dobry nevyhazovat a vzdycky kdyz kolo sundas je do trmenu strcit. Pokud je nemas, tak je dobry vzdycky kdyz kolo vyndas tam neco nacpat, treba kus kartonu prelozenej napul. Lip se to tam pak nandava, nekdy pistkum dyl trva nez se usadi zpatky, paku si vetsinou nechtene trochu smacknes.

      Jinak kolo pekne usadit a dotahnout upinak, nemelo by to drhnout. Pokud to porad drhne (a treba nesouvisle), doporucuju zkontrolovat jestli neni prohnutej kotouc. Avidy nemam, ale kamos ano a rikal ze rovnej kotouc v kramu pri koupi vybiral dlouho…

      0 0
      • kafac  

        To bych chtel celkem videt podle ceho to vybiral :D

        0 0
        • Tomínos  

          Roztočil kotouč na malíčku a kontroloval házivost :-)

          0 0
        • Vilém  

          Co treba polozit na sklo a cigaretovym papirkem, nebo merkou merit sparu?

          0 0
          • kafac  

            Pokud ti nevadi ze to sklo je urcite aspon o 2–3mm prohnuty, tak potom jo ;)

            Jinak kotouc jde velmi lehce srovnat (az me tio prekvapilo). Muj Alligator mel asi 1 mm hazivost, tak jsem ho zkusil jen tak, primo nak kole narovnat..... svete div se, kotouc je jak kdyz streli…

            0 0
            • Seadat  

              Jasne 160 dobry ale nevim jak vetsi prumery ale 160 se da narovnat to vim sam :-)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.