• lukymarek

    Zdravím již 2 rokem vozím bezduse. Zatím vše zalepilo mliko. Na jedné vyjizdce jsem ztratil pumpičku. Teď premisim jestli koupit novou. Nebo jestli koupit co2 pumpičku a knoty. Bude to stačit nebo je lepší vozit radši náhradní duši.

    0 0
    • Jáchym 1  

      Vozím pro jistotu duši a samozřejmě bombičku.

      0 0
    • J1RKA  

      knoty, bombicky, ale i malou pumpu, dusi ne

      0 0
      • saxanajam  

        Já s oblibou říkám, že co nespraví knot, to už duše nezachrání. Jakože skrze tu díru duše stejně proleze. Jestli se nechceš drbat někde v lese s duší a stejně se zadělat od mlíka, tak dej ráfkovou vložku, dá se na tom dojet a nedomrvit ráfek.

        0 0
        • pepek  

          Duše neproleze, když tam něco dáš, třeba šmirgl. Přitiskne se na plášť a brání rozevření díry. (Ale ne ten, co je ve Ferdusu, vypadávají z něho zrníčka, nalepí se na duši a po čase ji rozedřou.)

          1 0
          • Esi  

            Když dáš těm šmirgl tou brusnou stranou k plášti a prilepiš ho k tomu mliku co je v plášti tak z nej nic vypadávat nebude a strjne použit duši je taková nouzovka, ze po dojetí stejně vyhodis těm plast i s duši a das nový plast.

            0 0
            • J1RKA  

              Me by docela zajimalo, kde vezmes ten smirgl?

              0 0
              • novas752  

                Z klasickýho lepeníčka asi. Ale kdo to s bezdušema vozí…

                0 0
                • kejda  

                  Vozím proužek pevné gumy na podložení díry. Šmirgl funguje bez problémů také

                  0 0
              • Esi  

                v lepení, já jsem paranoidní a mám i plášťovou záplatu, je to čtvereček pevnější gumy tak 2×2cm tak že případný průraz bych mohl podložit tímhle kdyby došlo na to že musíš dát duši.

                0 0
                • J1RKA  

                  ja vim, jenom jsem nejak predpokladal, ze kdyz mas bezduse, nebudes mit lepeni, ale spis ten knot. popravde, jednou se nam v parte stalo to, ze kluk skubnul plast z boku, vypodlozili jsme to tou bouchlou dusi, pac ta uz opravit nesla. takze mi proste prislo divny vozit ten smirgl, to bychspis vezl tech 5cm stary duse, nicmene v nouzi se tam da narvat i obal od nutrtendu :D

                  0 0
                  • Esi  

                    Přesně v nouzi je tam možné dát cokoliv, zrovna ten obal od nutrendu by asi vydržel dost, lepení mám protože je za mě lepší knot namazat lepidlem, a občas někdo ještě používá duše tak se to může hodit,

                    0 0
                    • J1RKA  

                      no ono na pouziti knotu ma zcela zassadni vliv, v jaky mas kondici mliko a samozrejme na zacatek to nafoukan naco nejmin, to i v pripade kdyz nedavas knot a spolehnes na mliko

                      0 0
                      • Esi  

                        Mám malou lahvičku ve které mám 60ml mlíka v podsedlovce, když dolévám mlíko do pláště tak z této lahvičky a potom do ní dám nové z velkého balení. Strašně nerad chodím pěšky s kolem na rameni nebo volám asistenci :-)

                        0 0
                        • J1RKA  

                          to se da pochopit, bohuzel je nakole takovejch veci, ktery te poslou domu po svejch :D ale prazdny kolo je fakt chu.jo.vina

                          0 0
                          • Esi  

                            když máš základní vercajk tak spoustu věci nějak provizorně opravíš, samozřejmě zlomený rám nebo ráfek je konečná :-) bez přehazovačky na zkráceném řetězu už jsem domů jel, s ulomenou brzdovou páčkou a ohnutýma řidítkama taky, jako největší zářez byla kdysi dávno ještě na klínkovém středu zlomená osa u levé kliky, jel jsem domů jen pravou nohou, ještě že jsem měl klipsny, bylo to 20km naštěstí skoro po rovině, v tu dobu mobilní telefony ještě nebyly :-)

                            1 0
                            • 123J  

                              Jedno se mi protočil cvrk u fáva, našel jsem v brašně špici tak jsem šesti kolečko přidrátoval k výpletu a dojel jsem.

                              0 0
                              • Esi  

                                s tím furtošlapem je to potom hrozný nezvyk, mě se podařilo ustřihnout na novatecu praporkem kousek té dosedací plochy která se kousla pod praporek a měl jsem furtošlap a jel takhle asi 15km a nic moc teda když máš na nohách nášlapy :-) ale cokoliv je lepší než jít pěšky

                                1 0
                    • 123J  

                      Obal jsem jednou použil, po sedmi km se prodřel a duše to odnesla.

                      0 0
                      • Esi  

                        7 km o které jsi měl kratší tu prochuzku se počítá :-), vozím s sebou lepení a plášťovou záplatu tak že bych to asi podložil tou záplatou a kdybych tu neměl tak velkým flekem na lepení duší, na tom bych to asi nějak domů dobelhal, naopak bych řekl že v tom případě je potřeba nafoukat relativně hodně aby se ten flek v tom plášti neměl šanci pohnout i když zamáčknutý v tom hnusu z mlíka bude asu zabezpečený dost

                        0 0
                        • 123J  

                          Jasně jsem byl rád i za těch sedm km, kdybych to zkontroloval, tak jsem si mohl potom ušetřit tří km procházku.

                          0 0
                          • Esi  

                            kdyby jsi měl lepení tak jsoi zalepil tu duši a ten flek by to ty 3 km určitě vydržel, pravděpodobně by to vydržel i 30km :-)

                            0 0
                            • 123J  

                              Vozil jsem jednu duši, teď už i lepení a kousek starého pláště. Doufám že po té době lepidlo nevyschlo.

                              0 0
                              • Jakobo  

                                Ja preventivne Ferdus vyhazuju. Bohuzel je to dan za jistotu. Nove, pac malokdy, fakt malokdy je vyuziju. Vozim na delsi cyklocundry spolu s nahradni dusi. Jinak doporucuji uchovavat v lednici, NEOTEVRENE pak vydrzi veky (tak realne do 10 let urcite).

                                Spis je problem, ze treba ja mam lepici sadu v nejake brasne, ta po prijezdu leti nekam na hambalek, dalsi rok mam zase jiny setup s novym lepidlem, pac baleni posledni chvili a lonskou brasnu bych hledal pul dne. Pokud je tuba mesic v teple kupuju novou. Stoji to (momentalne netusim, 20 Kc?), ty prachy se zaplati kdyz vim, ze nezustanu nekde trcet.

                                Ve strucnosti: Ano, pri normal pokojove teplote vysycha. Ano, muze se potom stat, ze z tuby vyjde jen vzduch. Ale primarne se tu resi knoty a bezduse, reaguju jen na tu zminku o vysychani.

                                0 0
    • novas752  

      Záleží jak moc odolné pláště vozíš. Když máš dostatečně odolné tak je proříznutí vysoce nepravděpodobné a na jiné defekty stačí knot, takže duši potřebovat nebudeš.

      Osobně teda vozím pumpičku i bombičku. Bombičku protože jsem línej případně foukat malou pumpičkou plášť od nuly a pumpičku kdybych náhodou chtěl jen trochu přifouknout (i nezávisle na defektech).

      0 0
      • J1RKA  

        Presne tak

        0 0
      • lukymarek  

        Vozil jsem maxiss ikon. Teď mám tufo xc 11 vypadají odolne. Duši radši nechám a přemýšlím nad kombi pumpou s Co2 bombicky bych použil jen na závody nebo kdyby mě nechtěla zaskočit patka

        0 0
        • novas752  

          Akorát je blbý když do pláště strčíš duši a hned ji píchneš protože je plášť plnej trnů o kterých ani nevíš. :-)

          2 0
          • Cyklofanatic  

            Tomu se dá snadno předejít. Vždycky když jsem píchnul na duších, tak jsem projel prstama celou vnitřní plochu pláště a většinou se ta příčina našla (trn,hřebíček apod.).

            0 0
            • J1RKA  

              Bavime se ale otom, kdyz das dusi do bezdusaku, kdyz vyndas dusi tak nemusis hledat v cele vnitrni plose, staci to misto, kdy byla doura : D

              0 0
              • novas752  

                Nikoliv, bavim se o tom že je prostě jednodušší dostatečně odolnej plášť s minimálnim rizikem proříznutí a pak nemusíš vozit duši a kazit si ofpoledne patlánim se v zatmelejym plášti. Za posledních 6 let ~ 1800h jízdy co bezduše mám jsem nemusel plášť zouvat ani jednou.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Přesně tak. Nejčastější problém je právě v tom, že hodně lidí příliš řeší hmotnost plášťů a vozí příliš málo odolné na dané použití.

                  Jediné, co mi trochu štve, že ty odolnější pláště jsou vždy o něco méně pohodlné (i když se vozí nízké tlaky).

                  0 0
                • J1RKA  

                  vsak to preci nerozporuju, nekde jsem dokonce psal naprosto to same co ted pises. odpovidal jsem nato, ze kdiz pichnes dusak, tak trn je presne na miste pichnuti, a pokud prilozis dusi k plasti, tak mas presne to misto kde je nebo byl trn

                  0 0
              • Cyklofanatic  

                Ano vím, že primárně řešíme bezduše.

                Jo a s tím přiložením duše k plášti k odhalení místa defektu, to je dobrý nápad. U duší jsem to vždycky během pár vteřin projel rukou, taky abych měl jistotu, že mi tam při výměně či lepení nedostal bordel.

                0 0
            • Esi  

              A zkoušel jsi něco takového hledat v plášti který má za sebou 1500km jako bezdušák a je v něm 1mm silný potah z mlíka ? to je extra hnus, vozím s sebou sice latexové rukavice abych nebyl úplně zapatlaný, ale rád bych se tomu vyhnul. Duši mám přilepenou sucháčem k představci, ale za ty 3 roky co mám bezduše jsem ještě nikdy žádný defekt na vyjížďce neřešil tak mi to snad vydrží :-). Když jsem minule zouval zadní kolo tak jsem našel uvnitř přilepených 5 trnů z akátu, asi se časem úplně prožmoulal dovnitř a naplocho to bylo nalepené uvnitř pláště, defektu jako takového jsem si teda nevšiml.

              0 0
              • Cyklofanatic  

                Ano. Hnus je to vskutku velký, ale lepší než pak někde v lesích daleko od všeho řešit ještě tu píchlou duši.

                0 2
                • J1RKA  

                  je videt, zes to jeste nikdy nedelal :D

                  0 0
                • Jakobo  

                  No argument pro bezduse, ze piclou dusi musim nekde v divocine lepit je fakt hodne usmevny. Dam novou, dofouknu a pokracuju do cile. Dusi pak v klidu doma zalepim. Ja chapu, ze bezduse jsou super, pro mnohe je to nostalgie a spousta by uz ani neumi sundat plast z rafku, ale to je vase chyba, blbost neomlouva. A i pokud, tak zalepit dusi netrva veky s tim, ze dusi musim samozrejme vytahnout z plaste. Znovu, zadna tragedie. 15 minut a jede se dal.

                  2 0
                  • J1RKA  

                    usmevne je, nelepit dusi pri prvni zastavce na cokoliv < pifko, kafco … >

                    0 0
                  • Esi  

                    zcela zásadní je že dokud jsem vozil duše tak to bylo 5+ defektů za sezonu, za poslední 3 roky s bezdušema přesně 0 defektů řešených na vyjížďce, následně při přezouvání ty nalezené trny uvnitř, tak že ne neměl jsem jen štěstí. Tu píchlou duši kterou tady řešíme je ten problém dávat novou duši při velkém defektu bezdušáku kdy nelze opravit jinak. Dáváš tam samozřejmě novou duši, ale pokud je ten plášť jetý půl sezony jako bezduše tak šance že je v něm nějaký trn nebo tříska která není přes povlak mlíka vidět je poměrně velká a potom budeš řešit tu píchlou duši

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Toto nema smysl zkoumat a dale rozebirat. Nekdo nema defekty vubec bez ohledu duse bezduse kopyta podkovy a jiny resi defekty porad. Mam podezreni, ze to souvisi s kondickou jezdce, u tech s horsi kondickou jsou defekty caste. Ale je to vedecky nepotvrzene a docent Chocholousek take zaryte mlci.

                      0 0
                  • Cyklofanatic  

                    “Dam novou, dofouknu a pokracuju dal do cile. Dusi pak v klidu doma zalepim”

                    Ty jí právě dofoukneš a hned píchneš, o ty trny, o kterých normálně na bezduších ani nevíš, přesně jak psal Novas

                    Já jsem tu proti ničemu ani pro něco neargumentoval :))

                    0 0
                    • Jakobo  

                      Jo, par odborniku na teoreticke experimentovani od klavesnice tady je, uz jsem take zaznamenal.

                      0 0
    • Enron  

      Vozim krom CO2 vše – duše,knoty,pumpičku i lepení.

      1 0
    • kejda  

      Vozím vše, duši, knoty, pumpičku, lepení i bombičky, neboť mám spoustu kamarádů, kteří nevozí vůbec nic… Bohužel… Zase mám v případě potřeby zadarmo oběd a pivo :)

      2 0
      • kejda  

        Edit: to všechno mám v batohu včetně lékárničky a vozím na každou vyjížďku…

        0 0
    • Petrrrr  

      Na jeden den: Knoty, CO2 a malou pumpičku.

      Na vícedenní jízdu beru i duši, montpáky a lepení na duše.

      0 0
    • Velomiwookie  

      uz jednou me duse zachranila s porizlym plastem, kde byl knot kratkej, respektive tenkej :) Plast se podlepil a s dusi se dalo jet dalsi 2 dny.. od te doby ji na delsi vylety vozim

      0 0
    • XNeo  

      Před sezonou jsem sundal pláště a obě zadní kola po sezoně (mám dvě sady ebike + bike) byly suchý, v předních tmelu dost. Vozím jak knoty, tak duši. Na foukání jen pumpičku (elektronickou­+manuální), co2 jsem uvažoval, ale zatím nepořídil. Pokud je díra na knot, tak to dofouká pumpička (vyzkoušeno) a pokud to nedá knot, tak tam stejně letí duše a tu už pumpou v pohodě dofoukám a doservisuju doma, stejně to pak je většinou na výměnu pláště. Jinak sundat bezdušovej plášť v terénu fakt není úplně easy i doma jsem se s tím dost zapotil – jak sundat, tak nandat – doporučuju každýmu si to vyzkoušet, ať ví co ho pak venku čeká. Dle Murphyho zákonů platí, že když sebou člověk tahá všechen vercajk, tak ho potřebovat nebude, ale běda když si ho nevezme :)

      0 0
      • Esi  

        Tak to jak moc se nadreš s bezdušovým pláštěm je otázka toho jestli nemáš volšové ruce a potom kombinace tolerancenrozměru plášť ráfek. včera jsem na Statusy nahazoval TufoX11 bez nějakého problému bezo montpák. Dílenská pumpa kterou jsem nahazoval pláště před tím to tentokrát nedala, tak že pomohl nejlevnější booster, bombička, na jednu bombičku v pohodě nahozeno, následně jsem nalil mlíko a úplně v pohodě. To že mlíko časem vysychá je známá věc, po celé sezoně nic divného že je to úplně suché

        0 0
        • XNeo  

          Volšový ruce mám, ale snažím se to zvládnout sám, v terénu jiné k dispozici nebudou :)

          Ráfky DT Swiss FR 560 – pláště Maxxis Assegai. Fakt je, že zadní ráfky jsou dost zašpiněné od mlíka, skoky, šutry + nižší tlaky udělají své. Jeden plášť jsem nahodil dílenskou pumpou, další tři kompresorem.

          0 0
          • Esi  

            Určite bych s sebou vozík bombičku, kdyby jsi někde chytil defekt a sundal jsi plast z patky tak ho zpátky malou pumpičkou nedostaneš, bombička by té mohla zachránit. To co se ti povede nahodit pumpou a co je potřeba kompresor je dané většinou kombinaci rafek plast. Na ty statusy šel RK taky dilenskou při použití mejdla. Ty XR11 pumpa ani náhodou, bombička úplně v pohode

            0 0
        • lukymarek  

          Tufa jsem nahazoval dilenskou pumpou ale dal jsem tam napřed duši aby my jedna strana zaskočila

          0 0
    • Jakobo  

      Kdyz uz je tu tohle vlakno, kde se resi opravy plastu. Kdo si jeste pamatuje na zelatinove ampule s lepidlem? Co vim byvaly bud zelene nebo hnede. To byla fakt jednorazovka, zavrit dost dobre nesly. Mnozstvi stacilo dost mozna i na opravu vsech kol nakladaku. Ja jsem to mel coby ditko v brasne Esky, pozdeji v 90. letech uz prisly klasicke tuby, na zacatku v udernickem mnozstvi tuby velikosti temer pasty na zuby, kupovali si to fetaci.

      5 0
      • Esi  

        Jo to taky pamatuju :-)

        0 0
      • J1RKA  

        v zelenejch byl benzin, lepidlo ve hnedejch :D jen pro upresneni

        4 0
      • parduba  

        Stálo to 2 koruny ale záplaty moc nedržely

        0 0
        • 123J  

          Špendlík k tomu na propíchnutí, po aplikaci špendlíkem zašpuntovat. Nic lepšího nebylo, vlastně jo teplé laty z tátovy Jawy

          0 0
          • Lišák  

            Tím se mně jednou pokoušel děda zalepit duši na Pionýru 22. Dopadlo to tak, že se duše propálila. Stěna duše pro motorku je prostě tlustší.

            0 0
      • jenda95  

        lepsi byly to, ktere se primackly malou svorkou a zapalily :)

        2 0
      • mais  

        copak ampule s lepidlem, ale zavařování záplat pomocí korkových patron, které se v lisu zapálily a pak to svařilo záplatu a duši

        0 0
        • MnemonicJ  

          Jo, tohle si pamatuju. Tatí tomu říkal horký fleky, nevím jestli to mělo nějakej oficiální název, ale lepili jsme takhle ségrám skládačky :-D

          0 0
    • danis7  

      Taková anketní otázka, když dáváte knot do pláště, dáváte ho:

      1. nasucho
      2. namažu lepidlem na záplaty, aby lépe držel
      0 0
      • J1RKA  

        nepouzivam lepidlo, knot musi byt sam o some lepivy

        1 0
        • danis7  

          na to mazání knotu lepidlem jsem narazil tady v nějaké diskuzi

          0 0
          • J1RKA  

            tj mozny, nicmene zatim to drzelo vzdy bez lepidla, ale je dulezity mit v plasti mliko, kdyz knot vytahuju, tak predtim zakroutim tim aplikatorem jednou dokola abych uvnitr udelal neco podobnyho uzliku

            1 0
          • Simpi  

            když sem si nebyl jistej, jestli tam je vůbec mlíko, tak sem dával lepidlo.

            0 0
      • Breakpain  

        Knit je napusteny lepidlem sam o sobe. Pokud by vysvhl, koukl bych, zda mam jiny. Kdyz ne – smula, lepidlo nevozim. Jen ru Pikaro sadu od Force. Prekvapive to udela dobrou sluzbu.

        Ale moc zkusenosti nemam, za 5 let pouzito 1×.

        1 0
    • lukymarek  

      Tak už mám vybráno snad bude foukat dobře

      0 0
    • lukymarek  

      Je kombi normál plus co2 jestli máte typ na jinou kombi?

      0 0
      • kejda  

        Kombi je vždy kompromis. Bombičky s aplikátorem a malou pumpu, dvoupíst, třeba Wella, vozím už dobře 15 let…

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.