Nešťastná radotínská cyklostezka a dění kolem ní

166 nepřečtených
  • Na úvod: Mezi Prahou – Radotínem a Černošicemi po levém břehu Berounky vede cca 5 km dlouhá, zčásti vyasfaltovaná, zčásti šotolinová stezka pro chodce a cyklisty, lemovaná alejí vzrostlých listnatých stromů, zejména topolů.

    Dne 18. 6. 2016 tam došlo k tragické nehodě, kdy velká, těžká větev, odlomená ze stromu za silného větru, dopadla přímo na projíždějícího cyklistu, který na následky zranění později v nemocnici zemřel. Celá zpráva.

    V reakci na to byla stezka do odvolání uzavřena. (Nejjednodušší řešení. Zákaz vjezdu/vstupu je sice denodenně masově porušován, ale vedení města, odpovědné mimo jiné za údržbu stromů, si tak elegantně myje ruce.)

    Zároveň probíhají jednání o dlouhodobém řešení situace. Pravděpodobným řešením bude vykácení celé aleje, čítající cca 150 starých stromů …

    0 0
    • MirosPikos  

      Klasika této doby. Koho by napadlo, že když fouká vítr, lámou se a padají větve nebo rovnou celé stromy. Všechno vykácet a vyasfaltovat, jinak bychom snad museli používat hlavu než bychom se někam vydali.

      Jen nechápu smysl tohoto vlákna…které se stejně zvrtne někam, kam si nechtěl, aby se zvrtlo.

      Hezký den

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  

      Zajímá mě, jestli se tu neobjeví někdo další z místních, kdo by třeba věděl čerstvější informace.

      Protože od nehody uplynulo už víc než 14 dní … a stezka zůstává „uzavřena“ a neděje se vůbec nic. (Nebo aspoň nic není vidět.)

      Taky klasika …

      0 0
      • MirosPikos  

        Zeptej se na magistrátu, odboru životního prostředí, oni už budou jistě vědět. No a na podzim se bude kácet. Teď se vlastně nedá nic moc dělat. Není vegetační klid.

        0 0
        •  

          Skvělé, takže větve dál padají a na stezce je provoz jak na D1 v pátek večer.

          Záchrana stromů jejich pravidelným ořezem a údržbou je už asi nemožná, že?

          0 0
          • Bubaaak  

            stromy jsou tam celkem vzrostlý, nikdo se o to nestaral tak cca 15–20 let, až poslední dva roky to tam zažívá boom…

            Takže leda vykosit a vysázet nový

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
    • Bubaaak  

      Co jsem po ní jel asi měsíc zpět, tak byla uzavřena kvůli asfaltování další části… A od dob co mi tam vyasfaltovali skok a mizí tam masově šotolina, tak už mě tam ani nebaví moc jezdit :-/

      0 0
      •  

        Já rád jezdím z Černošic do Lipenců, tam vede taková jako polňačka, ale s tak velkými výmoly a hrboly (a tak častými), že jí říkám „přírodní pumptrack“. Z Lipenců se dá pokračovat po Oddechové k lesu, následně prudce do vrchu neméně vymletou cestou podél chatové oblasti (tomuto úseku říkám „trail“) a následně po lesní cestě až na Cukrák.

        0 0
        • Bubaaak  

          u lipenců mám vždy chuť zajet na hřiště, ale nevim za jak dlouho by mě rusaci vyhnali :D

          0 0
          • Mr.Dan  

            Vůbec se neboj, já jim tam jezdít podkuřovat na lavičku docela často. Pokaždý se navzájem pozdravíme, někdy dokonce i česky!

            0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • jerrry  

      Quote > (Nejjednodušší řešení. Zákaz vjezdu/vstupu je sice denodenně masově porušován, ale vedení města, odpovědné mimo jiné za údržbu stromů, si tak elegantně myje ruce.) Zároveň probíhají jednání o dlouhodobém řešení situace. Pravděpodobným řešením bude vykácení celé aleje, čítající cca 150 starých stromů …

      smutne, ale co by sis tak asi predstavoval, ze by majitel/zrizovatel mel udelat, aby to bylo spravne ??? Otevrenou stezku nechat nemuze, bo uz jeden debil dokazal, ze lidi v dnesni dobe nemysli … muze ji zrusit (jako stezku obecne … coz teda asi tak uplne nemuze (dotace)), nebo vykaci stromy, aby ochranil budouci dementy … ani jedno reseni neni dobry … takze co bys udelal Ty, kdyby to bylo „na Tvoje triko???“

      0 0
      •  

        Asi bych před každým začátkem sezóny nechal ty stromy zkontrolovat dendrology a prořezat rizikové větve. Ale to by nejspíš něco stálo.

        0 0
        • MirosPikos  

          Což ovšem neřeší to, že jsou lidi idioti. A jakmile se něco někomu stane tak s největší pravděpodobností bude hledat, kdo může za to, že mu spadla tříska do oka. Proto vidím jako nejpravděpodobnější řešení vykácet stromy. Jednoduše se řekne, že životnost takové aleje je cca 70 let (třeba) a jde dolů. Nikdo si nevezme na triko, že to někoho zabije.

          0 0
          • jerrry  

            +1 … bohuzel

            0 0
          • jerrry  

            .. ona doba, kdy ses jako ditko spalil o horky hrnec na sporaku a babicka ti rekla neco ve smyslu „… no a co .. dyt se to zrovna varilo … snad mas oci nebo jsi blbej ?? …“ a jeste ti pridala jednu za ucho, pripadne dve na prdel, aby sis to lip pamatoval .. uz je momentalne moc velka historie … takze ted kacime stromy, na sporaky montujeme detsky pojistky, na plotne ci troube skoro nejde nastavit vetsi teplota nez 55 stupnu Celsia, kdyz uz se neco nedejboze vari, tak se celou vesnici musi nest vystrazny alarm, atd atd … tak co bys chtel jako smysluplny reseni pro pripad silneho vetru a spadle vetve ??? Muzeme si za to sami … nebo spis .. muzeTE si za to sami … ja uz na tenhleten svet zacinam pomalu rezignovat …

            0 0
            • Petr L2  

              A bude hůř, osobní zodpovědnost za sebe sama je v celé naší civilizaci pomalu kacířská myšlenka

              0 0
              • MirosPikos  

                Ano, když někdo chce svobodu a sní spojenou zodpovědnost, pak je hned fašoun, nácek, xenofob nebo extrémista (potažmo kacíř) :)

                0 0
                •  

                  Fašista je dneska naprosto každý, kdo má jiný názor, než je „oficiální pravda“ neomarxistického estabilishmentu.

                  0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                • Mr.Duck  

                  Ty vole, me nejak unika souvislost?

                  0 0
            • Macháně  

              Asi to tam neznáš. Je to hlavni tah z prahy na jihozapad. Loni to tam vychrice zle procesala a ten zbytek co tam zbyl je na vítr víc nachylnej. Jediny reseni je to pokacet aby to nespadlo na vic debilu.

              0 0
              •  

                Teď o svátcích jsme jeli Praha – Beroun a zpět, mezi Radotínem a Černošicemi po polňačce na pravém břehu. Docela se divím, že tam moc lidí nejezdí. Terén je o trochu náročnější než stezka a navíc tam nic nepadá.

                0 0
                • jonti  

                  Ono nic nepada ani na leve strane, kdyz tam nejedes prave pred bourkou za silneho vetru. Po bource tam jsou obcas vetve na zemi, ale nebyva jich moc.

                  Ze to na nekoho spadlo je predevsim obrovska smula dotycneho a velka nahoda, podle me neni spravne kvuli tomu zavirat celou cyklostezku.

                  0 0
                  •  

                    Umíš si představit, jak velký kus dřeva to musel být, aby to ZABILO člověka?

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • novas752  

                      A jaká je pravděpodobnost, že opět tak velká větev spadne a spadne zrovna na někoho (provoz je tam nárazově hlavně o pěkných víkendech, větve padají za silného větru).

                      Už dlouho tam visí cedule s upozorněním, že ve větru padaj větve a vstup/vjezd na vlastní nebezpečí.

                      0 0
                  • McBlacky  

                    hele náhoda, ono to je celkem častý – Hofi si podruhý zlomil kličku, když spadla větev těsně před něj a nešlo to jinak než to položit. A bylo to na silnici druhý třídy…

                    0 0
                    •  

                      Nj. Ale nedělají s tím vůbec nic. Uplynuly už 2 měsíce od nehody a stezka je stále papírově zavřená (jezdí se po ní vesele dál) a dál to padá.

                      0 0
                      • MIK82  

                        Tak něco dělají. V poslední době probíhá celkem velké kácení. Nevím kdy to otevřou,ale rozhodně je tam vidět nějaká aktivita.

                        0 0
                        • Zodiax  

                          Navíc tam pravidelně na konci stezky u Černošic stojí měšťáci, zatím to je s domluvou, ale je otázka kdy budou porušení zákazu pokutovat. Byli tam přes den, v 7:00 ráno i večer – možná jsem měl jen smůlu ;)

                          Jinak se tam teď kácí jak o život, lakatošem tahaj kmeny a pařezy, tak snad se to někam brzo hne. Jsou výrazně aktivnější než např. u nás v Srbsku, kde to se zákazem vypadá na pár let :(

                          0 0
                          • Vašur  

                            Dobrý. Ale jestli je tam značení stejné jako na obrázku v odkazu zakládajícího příspěvku, tak přece cyklisti žádný zákaz neporušují. Značka zákaz vstupu pro ně neplatí, to by tam musel být zákaz vjezdu cyklistů nebo zákaz vjezdu všech vozidel. Takže to není ani na domluvu ani na pokutu. Teda problém by asi měl, pokud by po defektu musel kolo vést. Pak by byl chodec a zákaz by pro něj platil.

                            Tím ovšem neobhajuju případné riskování nerespektováním informace o padajících větvích.

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                            • JendaH  

                              Minimálně na některých úsecích byla i značka zákaz vjezdu jízdních kol.

                              Teda problém by asi měl, pokud by po defektu musel kolo vést.

                              To je zajímavá otázka. Budeš mít problém i pokud píchneš na stezce pro cyklisty (kde jít nesmíš)? Třeba ta značka platí jenom pro vozovku a vedle po trávě jít můžeš.

                              0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  

      Tak včera jsem se tam byl podívat (v noci, když už se nepracuje). Tam, kde byla dřív alej, viděl jsem planinu s desítkami obrovitých pařezů o průměru metr až dva. Celá stezka je navíc úplně zasypaná pilinami, rozbitými kousky dřeva a kůry, a popadanými větvemi. Takže zkazky o těžbě dřeva lakatošema očividně nelžou.

      Ale zaplať pánbu, aspoň se to řeší.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    •  

      Tak kdo jste tam už jeli po otevření?

      Zdá se, že část stromů přece jen zůstala. Otázka je, na jak dlouho.

      0 0
      • Raf  

        Je to tam uklizený perfektně. Jen se teď přesunuli mezi Černošice a Dobřichovice, kácejí (a stezku uzavřeli) v tomhle prostoru – https://mapy.cz/s/16IW0

        0 0
    •  

      Ještě kdyby tak něco udělali s tou lávkou mezi Mokropsy a Všenorami, to je taky dílo. Vždycky když vidím nějakého ČURÁKA, jak po ní jede a vráží do těch, co se snaží vyhnout, tak bych ho nejraději hodil do té Berounky. :-O~

      0 0
      • jonti  

        kterou myslis lavku? tu na zeleznicnim moste nebo tu do Dolnich Cernosic od nadrazi?

        Priznavam se, ze po obou jezdim, ale s vedomim ze tam je znacka a chodci maji prednost. Az do letoska tam znacky nebyly a nemel jsem tam zadny problem s nikym, staci nejezdit jako uplne vypadlanec a kdyz tam jsou chodci tak zpomalit nebo zastavit.

        0 0
        • McBlacky  

          po železničním mostě už moc není důvod jezdit ne? po druhý straně je to lepší ve všem. Snad jedině, když sjedeš Cukrák do Všenor a nechceš jet až k lávce na druhou stranu.

          ta v Černošicích je fakt dílo :/ prachy obce prošustrovaný za píčoviny typu mega retardéry, ale udělat nová prkna na lávku to ne.

          0 0
          • hawrda  

            Důvod by byl.Od Dobřichovic se dá jet po břehu mimo asfalt až k železničnímu mostu.Druhá strana je už bohužel jenom asfalt:(.

            0 0
            • McBlacky  

              u po druhý se dá jet podle vody min půlka, ale není to extra jezdivý.

              Mě tam ten asfalt už ani nevadí, stejně tenhle úsek je jen spojovací, tak to alespon sype rychle

              0 0
          • treatt  

            ..cidrerie ;)

            0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
        •  

          To na železničním mostě. Je tam asi metr široký železný rošt, po kterém se chodí. Jet po něm na kole znamená 50% pravděpodobnost defektu, nehledě na to, že se tam NEDÁ vyhnout. Na obou stranách jsou značky „cyklisto, sesedni z kola“. Kéž by tam byli ještě 2 měšťáci s pendrekama a každý, kdo z toho nesleze, aby to měl za 500,– :-()

          0 0
          • Stingray  

            By mě zajímalo, co máš za pláště, že tam půl na půl pícháš. Na kolech se tam jezdí od nepaměti, vyhnout se jde. Kdyby mě tam někdo ometl v rychlosti, tak ho do tý Berounky hodim taky. Jezím tam pravidelně přes dvacet let a ještě se mi to nestalo a neměl jsem problém.

            0 0
            •  

              Na kolech se tam jezdí od nepaměti, ale teprve v posledních pár letech je průměrná šířka řídítek 720 mm. A to už se vyhýbá hůře.

              0 0
          • Barak  

            Už je to pár let, co jsem tímhle místem jel naposled. Tenkrát jsem tam jezdil dost pravidelně. Nevím tedy o tom, že by tam dali nějaké značky a nevzpomínám si, že by tam tehdy byly. Ale nikdy mi nepřišlo, že by byl problém se chodcům vyhnout. Prostě jsem zastavil, nechal je přejít a pak jsem pokračoval dál. Ani jsem nezaznamenal, že by tam měl problém kdokoliv jiný. Možná za poslední tři čtyři roky narostl počet cyklistů. Možnost defektu mě tam tedy nikdy ani nenapadla, natož aby byla 50%.

            0 0
            • McBlacky  

              kdyby platila statistika, tak tam musí někdo píchat co 2 metry :) jezdil jsem tam snad deset let x krát za měsíc a nikdy nic

              0 0
            •  

              Nejde o chodce, ale o protij(e)doucí cyklisty. Vždycky ze zásady tam slezu, přes lávku kolo táhnu a pokud někoho vidím v opačném směru, jak jede, raději co nejrychleji zapadnu do toho rozšířeného místa a připlacatím se tam i s bajkem k pletivu. Jinak zaručeně dojde na kontakt (a konflikt).

              0 0
              • hawrda  

                Dej vedet az tam zase budes,bych se rad podival jak tahnes to kolo po moste.

                0 0
                •  

                  No dobře, správně se asi říká vedu, ale spíš se jdi podívat na ty, co tam v tom metrovém pruhu prostě neslezou a krokem se snaží popojíždět (i když je tam plno) a ometají ostatní. Kdyby tam byli sami, tak neřeknu, ale takhle?

                  Lidi jsou fakt jenom vyvinutější zvířata.

                  0 0
                  • Barak  

                    Nezlob se na mě, je to tam sice úzký, ale pokud to jeden vede a druhý jeden krokem, případně v okamžiku míjení úplně zastaví, přece se tam dá normálně vyhnout, né? Neřikám, že se nenajdou dementi, ale, že by to tam bylo až tak hrozný?

                    0 0
                    •  

                      Normálně vyhnout se dá, ale fakt se musí zastavit nebo slézt. Což udělá málokdo.

                      Jeden dement mi třeba natrhl grip svým řídítkem bez špuntu.

                      0 0
                      • jonti  

                        Moje zkusenost je opacna, vetsinou tam nikoho nepotkam a kdyz jo, tak zastavim, nebo zastavi oni a mijime se minimalni rychlosti nebo pesky. Posledni roky tam uz skoro nejezdim, jak je na druhe strane stezka a zrusili pekarnu, nema to smysl, byl jsem tam jen pracovni dny vecer.

                        Jsi mistni, ze to tak prozivas?

                        0 0
                        •  

                          Spíš přespolní (z Radotína).

                          0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
              • nitraq  

                Buď to ty moc hrotíš nebo já tam jezdím v časech, kdy tam není moc velkej provoz. Zatím jsem tam s nikým konflikt neměl, většinou zapadnu do toho rozšířenýho místa a když už to nevyjde, tak se přilepím co nejvíc k zábradlí a počkám, až dotyčnej přejde. Ostatně kdybych z kola sestoupil a stál vedle něj, tak jsem širší, než když na něm sedím a jsem nalepenej na zábradlí.

                0 0
                • rasto  

                  hroti. vzdy tam jedu, nikdy netlacim. pokazde jsem resil usmevem, at uz slo o pesaky ci cyklisty.

                  0 0
          • novas752  

            Jak se tam dá píchnout? Vždyť je to používánim ohlazenej železnej rošt, o to bych nepíchl ani kdybych moc chtěl.

            A nevim čemu by tam „Cyklisto sesedni z kola“ prospělo – Neni tam zrovna moc místa na vyhnutí cyklisty a pěšáka, natož kdyby si z toho vystoupil = pěšák, kolo a ještě ty vedle něj. (Nehledě na to, že sesedni = stoupni si do pedálů. :D )

            V klidu se tam vyhnu se 720mm řídítkama aniž bych musel zastavit, stačí jet pomalu a rovně.

            0 0
            • jonti  

              Z toho co pise Bucci staci nebyt dement, umet se vyhnout, nebat se zastavit a predevsim premyslet.

              0 0
              • koko0925  

                Já tam vždycky jedu,, ale každýmu koho míjím poděkuju, že mi trochu uhne.

                0 0
            • oddie  

              Tam jsem jezdil v minulém století ještě na Favoritu, a ani ty jeho tenké gumy jsem tam nikdy nepích. Jinak co mě tam tehdy nejvíc dostalo bylo, když tam proti mě běžel pes. Sám, nějakej větší vořech, prostě v klidu běžel po tom drátěným roštu.

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
          • MaPa  

            Chápu že jsi naštvaný, že ti někdo roztrhnul grip, na druhou stranu uznej, že přehánění je v tom příspěvku víc než pravdy ;-). Chybí mi tam jen tááááákováhle ryba.

            0 0
            •  

              No jo :-)

              0 0
          • JendaH  

            Aha, takže problém s vyhýbáním je, když tam někoho potkáš, přesto bys ale pokutoval všechny, i když tam jsou široko daleko sami.

            0 0
            •  

              V Třebáni to tak dělají. Nad lávkou je cedule jak vrata, že „Přejíždění na kole či motocyklu ničí povodněmi narušenou lávku“, a na druhém břehu čeká měšťák s bločkem.

              (Takže lávka je již 14 let narušena; přesto pořád v provozu a nikoho to netrápí. Doufejme, že těmi pokutami za 100 let vydělá na svoji rekonstrukci. :-))

              0 0
              • Barak  

                V Trebani to s tou ceduli nejak nechapu, je tam opravdu uz hodne dlouho, takze to s tim narusrnim nebude asi.az tak horky.:) Ale vzdy jsem to respektoval a kolo vedl. Nicmene je to jiny pripad, tam by se tech cyklistu vedle sebe veslo 5.:)

                0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • Janouch  

                bavil jsem se tam pred mesicem s jednim mistním obcanem a ten mi tvrdil ze na ni obec nema penize … pak mi jeste tvrdil ze tam zadna cyklostezka nevede coz tedy lhal, ale o cem nelhal je ze ta lavka je prohnuta a uz tam prej probehlo nekolik mereni jestli je jeste bezpecna..... v Trebani jsou zastupitele pekny hovadka mirne receno pac za 14 let nejsou schopni nasetrit v rozpoctu na opravu popripade si vydupat nejakou dotaci to misto je opravdu frekventovany a i pro mistni by to melo smysl nechapu

                0 0
                • McBlacky  

                  hlavně, že na silnici okolo se prachy našly :)

                  stejný to je všude po proudy Berounky. Ve špatným stavu je Černošická i Radotínská lávka (kde vytunili u lávky krutě břeh a postavili asfaltovou cyklostezku kolem biotopu, ale samotná lávka je stále stejná)

                  0 0
                • oddie  

                  Řekl bych, že za víc než 14 let, protože nějaká taková cedule tam byla už před 25 lety, takže před těma 14 tam tak maximálně aktualizovali da­tum.

                  0 0
                  • jonti  

                    Nebude taky problem v tom, ze spojuje dve obce? Podle mapy patri lavka do Zadni Trebane a nejspis ji vyuzivaji predevsim obyvatele Hlasne, kdyz jdou na vlak.

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • hawrda  

                      A zpátky od vlaku brodí řeku:).

                      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce