• dezinfektor

    Zdravím,

    hledám momentálně nějakou přenosnou pumpu. Nemohu ale najít žádnou, která by měla manometr. Nemáte nějaké tipy? Existuje taková? Příjde mi trochu směšné kupovat pumpu bez manometru :).

    0 0
    • Jakobo  

      Je toho dost. Mel jsem kdysi Giant Mini 1, ale pak jsem ji nekomu dal, mela prepinani tlak objem, zbytecne slozite. Potom k pumpam Lezyne lze dokoupit hadicka, ktera ma pistovy tlakomer. Pak jsem si kdysi pujcoval od kamose na Korziku nejakou jednoduchou pumpu s pistovym manometrem primo na pumpe. Musis pohledat, co ti vyhovuje nejvic. Ta Lezyne je dobra tak na silnici, to mereni je dost hrube co si pamatuji, nekde ji mam doma a na MTB to neni moc pouzitelne. Ja nevim, na co to presne chces.

      Ta Giant, kterou jsem mel se uz neprodava, ale Giant ma novejsi modely s manometrem, tak se podivej. Nejsou moc drahe a zpracovani u te me bylo na skusne urovni.

      0 0
      • dezinfektor  

        Konkrétně potřebuji nějakou pumpičku na MTB pro případy, kdy člověk „píchne“ v terénu. Jezdím na celkem nízké tlaky.

        0 0
        • Vilém  

          Chtit pro pripad ztroskotani, pumpu s manometrem, mi prijde trosku smesne.

          9 0
          • dezinfektor  

            A dojet 60 km na horském kole nahuštěném jak silnička nebo naopak ničit ráfky vám taky příjde v pohodě?

            0 4
            • tsunami  

              To nemáš žádný cit, že nepoznáš moc nebo málo vzduchu? Jak to asi dělají ty miliony cyklistů po celém světě?

              0 0
            • Pikaču  

              jestli jezdíš na tom svém 15ti kilovem traktoru tak můžeš zůstat v klidu. :))))

              a jak říkají kluci. stačí cit.

              a navíc když píchneš tak se staráš spíš o vůbec nějaký tlak natož abys přehustil.

              2 0
            • novas752  

              Ono neni vůbec od věci se naučit odhadnout to stiskem pláště. Samozřejmě přesnej tlak je fajn věc, ale vozit ssebou kvůli případnému defektu ještě manometr…

              1 0
              • dezinfektor  

                Znal jsem takového, co foukal „na dotyk“. Pak se divil, když zjistil, že vozil nafoukáno na 3 bary :).

                0 0
                • novas752  

                  Jenže to neni na dotyk ale na šutr. :-) Což se dá i s manometrem…

                  0 0
            • mais  

              Tak toho se nebojím, pač to tou minipumpou budeš foukat tak blbě a tak dlouho, že se na to vykašleš ve chvíli, kdy nějak sedne patka, že to doma dofoukáš.

              Já mám nějakou XLC je to kombinace na tlumiče a kola – na tlumiče fajn (ani doma už jinou nemám) na kola velká velká nouzovka…tak velká, že jsem si koupil CO2 pumpičku.

              0 0
              • dezinfektor  

                To s tím dosednutím patky jsem si neuvědomil. Dobrý Point. Možná zvolím kombinaci manometru od Schwalbe a CO2 bombiček. Je ale takový manometr za cca 300 Kč přesný?

                0 0
                • mais  

                  Ne ale je vždycky stejně špatně což je vlastně pro tvoje použití ok

                  3 0
                  • dezinfektor  

                    Četl jsem si něco, a opravdu to vypadá, že je daleko lepší u manometru v případě použití u kola důležitější opakovatelnost než přesnost. Každopádně mám teď nezadržitelnou potřebu si koupit pořádný manometr, ale koukám, že žádný není certifikovaný, takže všechny měří asi stejně na houby :).

                    0 0
                    • novas752  

                      Ty digitální jsou většinou dobré. Nebo měří všechny úplně stejně blbě. :-)

                      0 0
                    • Coural  

                      Manometr si můžeš dát zkalibrovat. Dokonce ti na něj v laboratoři nalepí samolepku s datem příští kalibrace. To ovšem neřeší problém, že to co chceš, je naprostá kravina.

                      2 0
                    • mais  

                      Ta certifikace tipuju že zpětinásobi nákupní cenu, ale nedotkne se užitných vlastnosti, ale proti gustu…

                      0 0
    • Jakobo  

      Je toho strasne moc. Ted vidim, ze treba Lezyne uz dela pumpy s digitalnim manometrem primo na pumpe. Nebo Toppeak. To jsou znackove pumpy. Nicmene mne nejvic vyhovuji takove ty levne plastove pumpy, kde se musi pro auto nebo presta ventilek vysroubovat a otocit takove tesneni v hlave. To jsou ty nejspolehlivejsi pumpy, ktere strci do kapsy i drahou Lezyne (kterou mam ve verzi HV), tu Giant vyse, SKS ad. Vsechny tyto jsem vlastnil, nebo jeste mam. A prave od toho znameho na Korziku jsem si pujcoval presne takoveho plastaka s pistovym manometrem. Tu bych s klidem doporucil. Pokud se neco podela, vetsina pump se da rozmontovat, vymenit okrouzek, namazat silikonovou vazelinou a pumpuje se dal.

      Podle me pokud si vzpominam, tak by to mohla byt tato https://purescooters.be/…essure-gauge Na potisku nezalezi, to najdes s ruznymi nazvy, to uz si najdi sam v nejakem sobe milem obchode.

      Pak samozrejme mnohem presnejsi mereni nez tim pistovym manometrem bude digitalni tlakomer, prodava treba Schwalbe modry, ale uplne stejny se prodava s potiskem BBB nebo Beta za min jak 1/2 ceny. Je to male, strcis jej do kapsy. Vyhody nevyhody tak nebo onak musis zvazit sam.

      0 0
      • dezinfektor  

        Díky za tip. Nakonec jsem trochu pohledal a objednal pumpu od Topeak vzhledem k rozsahu měření manometru 0–4 bary. Na dílenské pumpě od Zéfalu, co teď mám, nemohu nízký tlak nějak lépe trefit, takže si myslím, že to budu používat více než jen, když píchnu.

        0 0
        • Jakobo  

          No ja jsem se ted taky trochu dival na kupkolo, koloshop a ten Topeak jich dela hodne a cena je celkem dobra. Pokud ta tvoje ma 0–4 bary tak to je celkem dobre. Tu tvou ale nevidim, hod sem kdyztak odkaz, ja bych si mozna sam koupil, pokud je to fakt do 4 baru. Obecne problem budou ty nizke tlaky. Nejlepsi potom koupit objemovou pumou, nahustit treba na 2 bary a potom tim externim BBB merakem merit a upoustet tlak, az se dostanes na pozadovanou hodnotu. Co jsem mel ty pumpy tak u tech malych tlaku to bylo plus minus pul baru uz v zavislosti na uhlu pohledu. Lezyne a Topeak dnes delaji i objemove pumpy s digitalnim tlakomerem, to uz bude zase nekde jinde, ale cenove do 2000 Kc uz muze byt pro nekoho dost.

          0 0
          • dezinfektor  

            Je to tady tato.

            Topeak pumpa mountain da g

            Jako já už dlouho nějakou opravdu kvalitní pumpu sháním, jenomže je to prostě o tom, že je vždy levnější koupit si samostatný měřák na tlak, a místo toho dát ty prachy třeba do skvělého sedla :).

            0 0
        • novas752  

          Na kontrolu tlaku je lepší samostatný manometr, mechanický na galuskový ventilek neznám, takže digitální. Tyhle malinké mechanické manometry v pumpičkách mají přesnost dost mizernou, dá se s tim měřit stylem „už tam jsou spíš 2 bary než jen 1“, víc od toho nečekej.

          1 0
          • dezinfektor  

            Nemyslím si, že by u kvalitní pumpičky mohl být až takový problém. Vím, že třeba takové ty opravdu levné dílenské pumpy jsou dobré akorát tak na dvě věci, ale třeba ta moje dílenská pumpa Zéfal cca za 1200 Kč má problém jenom z hlediska stupnice. Člověk asi úplně nechytí ten tlak na dvě desetinná místa, ale na jedno bych se nedivil. Ono je otázkou, zda to člověk potřebuje tak přesně určit. Koneckonců na analogových manometrech funguje lidstvo jak dlouho, a bez problému. Vše je podle mě jen otázkou kvality zpracování dané pumpičky.

            0 2
            • novas752  

              Ono i spousta dražších dílenských pump má manometry docela mizerný, ale když už ukazují blbě (moje Lezyne na nižších tlacích třeba ustřeluje cca 0,4 baru nahoru) tak mají alespoň dobrou opakovatelnost = ukazují pořád stejně „blbě“, takže si na to můžeš zvyknout a prostě na svojí pumpě foukáš 2,2 místo 1,8 skutečných.

              Jenže v těch prťavých pumpičkách jsou mechanické manometry s kvalitou 15 let staré čínské hračky z Matějský – ukazuje to prostě dost náhodně.

              Navíc, hlavně v zimě, fyzikální problém s teplotou – doma ve 20°C nafoukáš reálné (dejme tomu že máš fakt přesný tlakoměr) 2 bary jako vždycky, vyjedeš ven do 0°C a najednou z toho máš jen 1,85 baru. :-)

              3 0
              • dezinfektor  

                Tak ona je potom otázka, proč a čím je to způsobené. Zkusím si to sám nějak ověřit, a uvidím.

                Vztah tlaku na teplotě plynu je jednoduchý, a známý , to je to poslední, co bych řešil. Někdo by sice řekl, že to není přesné, ale jako přesný odborný odhad ten výpočet stačí.

                0 3

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.