• JorgeSalcedo

    Zdravím, je tu někdo kdo aktivně používá Komoot? Jde o to že Komoot nabízí skvělou funkci sdílení výletů s přáteli, jenže najít tam někoho aktivního z ČR je nadlidský úkol. Bylo by fajn s někým porovnávat výsledky. Pokud tu někdo je tak hoďte jméno z Komootu do odpovědí a začnu vás sledovat.

    0 0
    • Chlebovnik  

      STRAVA PYČO

      0 0
    • berczo  

      dnes jsem nalezl na enduromagazínu promo kód pro nově registrované na komoot – první region zdarma

      ENDUROMAGXKOMOOT

      0 0
      • ceo  

        TO měli vždycky. A první měsíc lze celý svět koupit za 50%

        0 0
    • Az29A  

      mapa tragicka a nez se proklikas na nekoho kdo by te mohl zajimat … nepochopim, kdyz mam „koupeny“ region, ze mi to nabizi pioneery z kdo vi jake ******, ale nikoho kdo by byl aspon trochu pobliz regionu, ktery me zajima (mam „koupeny“). Kdyz si rozkliknu nejaky ten Highlight, tak me tam vyskoci borci, co tu maji dve tri tour, ale vetsinu tour maji uplne nekde jinde. A nerekl bych, ze Dolomiti budou zapomenuty kraj … :-)

      0 0
      • ceo  

        Na Jížní Moravě Komoot mapa zná cestičky, které nejsou ani na turistických mapy.cz

        Neumí barevné značení turistických tras. To je specialita CZ. Naopak super je značení obtížnosti.

        Obrovská výhoda Komootu je možnost se nechat navigovat, přičemž pokud vím, že někde je neznačený trail, mezi body lze vypnout „sledovat cestu“ a pak pokračovat až člověk naváže na značenou cestu. To mapy.cz neumí, ty mimo značené cesty neumí dát trasu.

        Na komootu lze při plánování přepínat mezi mapami – komoot, OSM, OCM a google roads..

        Ještě to zkouším, ale od doby, co jsem narazil na komoot plánuji v něm i když jsem roky používal mapy.cz Nic není dokonalé, takže plánuji v komootu, a v druhém okně mám mapy.cz a na dalším displeji strava segmenty… .

        Jo a komoot app umí, pokud se člověk odchýlí od trasy trasu přepočítat a navázat na dalším vhodném místě, to nevím, jestli mapy.cz app už umí.

        Co bych na Komootu uvítal jsou privátní highlights a možnost si ukládat soukromé highlights aniž bych si je předem projel (zatím umí jen až po projetí), pak bych to považoval za perfektní.

        1 0
        • Cen da H  

          zkošel jsem Komoot a nebyl špatný, jen je blbé, že pokud chceš k trase uložit offline mapu do mobilu tak si musíš zaplatit mapové podklady (což je tuším 600,– za celou evropu a jednotlivé kousky čr to chtělo něco kolem 90)

          Mapy.cz už přepočítat a navázat na původně plánovanou trasu umí, aspoň na iphone mi to fungovalo když jsem brousil Iron courtain trail okolo Litschau

          0 0
        • justfest  

          Za mě Komoot skvělý – mnohem odvážnější než Mapy.cz v tom, jaké trasy volí. Nejspíš zohledňuje již projeté jinými uživateli. Když si nastavíce mtb, přp. enduro, vezme to kdejakou pěšinkou, kam by se normální smrtelník nevydal.

          Máte někdo placenou verzi (Komoot premium)? Zajímalo by mě, jak je to se sport specific maps (https://www.komoot.com/…pecific-maps), jestli se i v Česku zobrazují cyklotrasy dle obtížnosti. To je za mě jediná nevýhoda Komoot, že neukazuje pořádně cyklostezky (v tom jsou Mapy.cz lepší). A jediný moment, kdy bych uvažoval o předplatném.

          Dík za názory.

          1 0
          • Petrrrr  

            Mapa “cycling” má cyklotrasy a mapa “MTB” zase traily se stupněm obtížnosti. Už jen kvůli tomu si ti platím, abych viděl čemu se mám na trase vyhnout když jedu s dítětem.

            Plánování má mnohem lepší než mapy.cz – ty mě pořad cpou na silnici, i když alternativní trasa mimo silnici existuje.

            0 0
            • justfest  

              Díky, to jsem přesně chtěl slyšet – placená verze tedy zjednodušeně ukazuje obtížnost vybrané trasy, tak?

              Komoot mi přijde právě skvělý v hledání alternativních tras (zahrnuje i polňačky, které kdy někdo projel a nejsou ani pořádně značené), ale i to má své limity – když mě tuhle v Prokopáku nahnal na kratší trasu mimo cyklostezku prakticky single-trailem se skokánkama, půlmetrovýma cestičkama s kořenama a bahnem a strmým sklonem, tak bych býval ocenil informaci, že je to z řady náročnějších a radši bych to objel krásným sjezdem po asfaltu o 2 km delším:-).

              Obecně nejsem moc příznivcem pravidelného předplatného, radši bych dal víc najednou (a doživotně), což Komoot ještě loni měl (tuším, že plnohodnotná verze byla za 500). Ale jsou situace, kdy to člověk zvažuje. Ta náročnost tras je určitě argument. Jinak všechny ostatní výhody premium nepotřebuju, to mi supluje garmin.

              0 0
              • Petrrrr  

                Obtížnost se ukazuje na MTB mapách, kde jsou oficiální traily.

                0 0
          • xtonda  

            Když si otevřu jejich mapu na webu, tak tam vidím Map data © OpenStreetMap contributors.

            Zdroj dat je OSM nebo je tam i něco dalšího? Úplně nevidím pointu platit 60 € ročně, pokud by to jelo pouze na datech co sou jinde zadarmo.

            1 0
            • justfest  

              Nabízí buď nativní Komoot (založenou na OSM), nebo satelit nebo čistou OSM nebo Open Cycle Map – ta je teda dost humpolácká, ale jsou tam rozlišené cyklostezky na státní, lokální, menší a pěší. Viz přílohu.

              0 0
            • justfest  

              Takže to, co nabízí v té placené verzi jako „sport specific maps“ (https://www.komoot.com/…pecific-maps), je to samé, co ukazují OSM? Ptám se možná naivně, ale myslel jsem, že ta obtížnost tras je právě přidaná hodnota od Komoot (kterou má nejspíš od svých lidí, který těma trasama už projeli?).

              0 0
              • xtonda  

                To právě nevím, ptám se na to samé. Obtížnost tras se dá tagovat i přímo v OSM a v některých oblastech to je pokryté. Pokud má někdo přístup k placené mapě, může porovnat, jestli to co tam je totéž jako na https://www.cyclosm.org nebo tam Komoot má nějaká data navíc.

                0 0
            • Petrrrr  

              Jo, zdroj jsou OSM. Jen kvůli mapám by se to jistě nevyplatilo, ale umí to dobře plánovat (i vícedenní jízdy), je tam silná komunita, hlavně v Německy mluvících zemích, dobře to funguje s Garminem, není problém se synchronizací mezi zařízeními…

              0 0
              • justfest  

                Takže, když to shrnu. Co nabízí za těch 60 eur za rok a co je reálně využitelné:

                Worldwide maps and navigation

                • člověk s Garminem nepotřebuje, navigaci i offline mapy má garmin své. Tedy mám pořád na mysli přetažení gpx čáry z Komoot do Garminu.

                Sport-specific maps

                • za mě zajímavé tím, jak rozlišuje dle obtížnosti, to nemají ani mapy.cz, ani OSM, ani CSM,

                On-Tour weather

                • Garmin má, mapy.cz maj, googe má, je někdo, kdo to nemá?

                Live Tracking

                • má Garmin

                Multi-day planner

                • zní dobře, ale je to reálně využitelné? Resp. v čem je výhoda to mít v jednom balíku etapy nemít zvlášť po dnech?

                Personal Collections

                • neumím posoudit, teoreticky by to mohlo navrhnout pěkné výlety na základě highlitů, co se mi líbí?

                3D Maps

                • spíš hračka, než reálně využitelné?

                Tak si pořád říkám, k čemu je ta placená verze člověku s Garminem:-)?

                Skutečně by mě to zajímalo.

                0 0
                • xtonda  

                  No to je právě otázka, jestli Sport-specific maps jsou nějaká data navíc oproti OSM nebo je to jen specifické zobrazení informací z OSM pro daný sport.

                  Když vidím tento článek https://support.komoot.com/…penStreetMap vyzývající aby uživatelé vylepšovali Komoot mapy přes OSM, tak si myslím, že ty Sport-specific maps jsou jen jiný render OSM

                  0 0
                  • justfest  

                    Ano, ten článek to v podstatě přiznává:). Jde akorát o ten render, který si Komoot vybral jako Open Cycle Map. Dle mého humpoláčtější než ten CykloOSM (https://www.cyclosm.org/#…).

                    Trochu jsem myslel, že Komoot dělá něco podobného jako Mapy.cz, tedy že kromě veřejně dostupných dat (OSM) má ještě vlastní tým, který průběžně mapy aktualizuje. Proto jsou jako turistické mapy v ČR na SK tak dobré, v zahraničí mají mnohem menší tu „interní péči“. Tak to tedy asi není?

                    0 0
      • Smazaný účet  

        No, to rozhodně nejsou :-D

        0 0
    • Pikaču  

      Ja komoot pouzivam jen na planovani a trasu si poslu do garminu pres widget v garmin edge.

      0 0
      • berczo  

        to mě zajímá, to se ti pak zakreslí trasa do garminácké mapy? či jak?

        0 0
        • Pikaču  

          Trasa. Stejne jako kdyz plánuješ v mapy cz, garmin connect a pod. Akorat ze me komoot vyhovuje ze si trasu naklikam v mobilu v komootu pohodlneji nez v mapách nebo connectu.

          0 0
    • ufoncz  

      Plánovač v Komootu je opravdu hodně dobrý. Jednorázově pětistovka za plnou funkcionalitu mi proti každoročnímu předplatnýmu Stravy přijde taky ok. K dokonalosti mi tam chybí snad jen možnost přepnout na vrstvu mapy.cz a zobrazit i heatmap Stravy. Řeší to samozřejmě více oken vedle sebe, ale někdo šikovný by to obdobně jako v případě doplňku strava-map-switcher pro Route Builder ve Stravě, nebo těch překryvných vrstev pro Brouter, resp. Statshunters mohl v budoucnu asi dobastlit.

      Jinak barevné značení tras není CZ specialita, jak tu zaznělo. A existuje několik nadstaveb OSM, které je ukazují, např. Waymarked Trails (nebo dřív hikeandbike.de). Je škoda, že to není v základních OSM.

      0 0
    • Gwaihir  

      Naplánoval jsem si cestu z centra Brna do Veverské Bítýšky a chytře mi to dalo 10km parnikem. Jde to nějak vypnout?

      0 0
    • KapaCzSk  

      Zdravím vás všechny. Mám dotaz na Komoot jestli když člověk koupi mapy. Jestli je to pouze na rok nebo už na porad. Díky. A hodně šťastných KM 

      0 0
      • Pikaču  

        Ja je mam od 2018 asi naporad. Ale ted myslim ze ty balicky uz maji jinak.

        *Jinak spis doporucuji na planovani trasy stravu pokud netvoris neco sloziteho jako je etapovy závod a pod do detailu. Strava ma asi nejlepsi heatmapy a nasledny presun do garminu je otazska vteriny. Udela se to samo pri synchronizaci.

        0 0
        • vik  

          Strava ale moc netuší, co je kde za povrch… V tom mi Komoot přijde neskutečnej a jen málokdy se mi stalo, že by se nějak sekli. Trasy se párují se všemi platformami automaticky, je na výběr mnoho druhů aktivit při plánování, jsou tam ty highlights, takže se plánuje hezky i přes místa, kde je něco hezkýho, nově je tam propojení se street view, takže víš, co tě může potkat… Nedám na Komoot dopustit! :-)

          0 0
          • Pikaču  

            Tak strava ma road nebo pave. Ano je to dost jednoduche oproti komootu ale jet na 23mm kolech po nasich rozbitých okreskach je hodne bolestivé. Strava podle heatmapy me v 95% nezene do takovych mist narozdil od komootu nebo mapy.cz.

            Kde je komoot dobrej je Německo. Na street view nemam cas. Hodim si trasu vecer do par minut a rano jedu.

            Ale jinak jo kommot je skvelej ale heatmapy jsou k nezaplaceni.

            0 0
          • justfest  

            Taky nedam na Komoot dopustit:). Chtěl jsem se jen zeptat, máš tu placenou verzi (Premium)? Jediná věc, která mi u Komoot schází (a kvůli který zvažuju o té pětieurovce za měsíc), je jasnější kvalifikace těch cyklostezek. V základní verzi je to (narozdíl od mapy.cz) dost tristní, zaregistruje to spíš pár míst, kudy cyklostezky vedou. Mluvim o těch Sport Specific Maps (https://www.komoot.com/…pecific-maps), které se údajně dokážou zobrazovat i dle obtížnosti/vhod­nosti pro ten který druh kola. Neříkám, že by bez znalosti toho, jestli jedu zrovna po cyklo nebo necyklo stezce nešlo žít, ale je to dobrý záchytný bod na delších trasách (typu „teď pojedu 50 km po A1, pak si to zas zapnu“:-).

            Offline trasy za mě třeba nejsou, když člověk plánuje na online, do Garminu (s offline mapama) posílám už hotovou gpx čáru.

            Dík za zkušenost

            0 0
            • vik  

              Placenou verzi nemám… Ty jo, sport specific mapa zní lákavě, ale jak to vypadá v reálu? Mně to plánování děsně baví, takže jedu desítky kilometrů přes integrovaný street view:-) Ale já jsem z 90% silničář a na gravel to pustím téměř kamkoliv. Říkám si, jestli jen komoot nejede podle stejnýho algoritmu dle zvolené aktivity a ta placená verze ukazuje už jen potřebný mapový podklad. To jsem ti hezky nepomohl, viď? :-)

              0 0
              • justfest  

                Placenou verzi má kolega @Petrrrr, viz toto vlákno o pár příspěvků vejš:-). Bylo by určitě fajn to vidět v reálu – škoda, že Komoot nemá podobně jako Strava zkušební verzi premium služeb.

                Ale je to nejspíš opravdu jen otázka stylu zobrazení/rastru, Komoot jede podle OSM, resp, Cyklo OSM. Výhodu má dle mého v šikovném algoritmu, kdy zaznamenává projeté trasy svých uživatelů a to pak využívá pro ostatní při dalším plánování. V tom bude i jeho know-how té náročnosti tras, řekl bych.

                Každopádně ta placená verze je pro člověka, co plánuje v Komootu a jede podle Garminu ve většině parametrů spíš zbytečná. Aspoň pro mě:)

                0 0
            • Jezevec70  

              Zkusil jsem si v Komood naplánovat cestu do práce pro gravel. A výsledek: navedl mě celou cestu po hlavní silnici 1. třídy. Úzké, bez krajnic se silným provozem. I když souběžně vedou široké šotolinové cesty.

              Tak nevím, jak moc je to použitelné. Možná po nějakém podrobnějším nastavení to bude lepší, ale první dojem špatný.

              0 0
              • justfest  

                Doporučuju vybírat cesty pro MTB rovnou. I když máš gravel. Komoot má poměrně malou rozlišovací schopnost mezi silničkou a gravelem, zato na MTB a enduro už dokáže naplánovat celkem odlišné trasy. Asi případ od případu, ale to, že gravely táhne především po silnicích, je bohužel pravda.

                0 0
    • XNeo  

      Nabídku na registraci do Komootu mi nabízí bosch v rámci jejich appky. Porovnávat výjezd na ebiku s komunitou – se vole já se stydím jen že na něm jedu :) a ještě to budu troubit do světa. K navigaci přes Bosch displej používám export GPX z mapy.cz. Bosch má mapy zdarma a mapy.cz taky. Provést to lze i z MT na cestě. Takže promo do Komootu nevyužiju :) Na biku používám Garmina.

      0 0
    • blahafi  

      Já si kupoval Komoot offline world asi za 20 eur, protože jsem využil nějaký naplánovaný trasy v Rakousku na kolo i na pěší a zároveň tam šlo hodit gpx z mapy.cz a do hodinek si to pak dát jako turn-by-turn navigaci. Uvažoval jsem i o prémium kvůli MTB specific maps, když první rok je za 2,50eur na měsíc, ale co jsem se tu dočetl, tak v tom velký význam nevidím.

      Co mě přijde jako hrozná škoda je, že mapy.cz nemají nějakou prémium funkci na plánování tras. Např. v Křivoklátsku navigace tahá primárně po cyklostezkách, což jsou vlastně normálně silnice, a zároveň je tam milion parádních polňaček. Když chce člověk gravel nebo lehčí MTB a natahá to přes ty plný hnědošedý (při zoomu tenký plný bílý), tak jsou to super jezdivý cesty. No a nebo si s tím dát tu práci a projít panorama na křížení s asfaltkou, fotomapy a tak no…:-D

      0 0
      • Petrrrr  

        Mapy.cz jsou na MTB dost naprd. Proto jsem si pořídil Komoot, který plánuje mnohem líp. Stejně si delší trasy ještě doupravím ručně. Plus Komoot má aplikaci na Garmin, takže naplánovanou trasu můžu hned použít bez nutnosti importovat.

        1 0
      • justfest  

        „Co mě přijde jako hrozná škoda je, že mapy.cz nemají nějakou prémium funkci na plánování tras.“

        to by měl splňovat právě ten Komoot, ne (v neplacené verzi)? Zkoušel jsi stejnou trasu na tom Křivoklátsku zadat i Komootu, jako trasu pro MTB? V tom osobně vidím ohromné rozdíly a je to důvod, proč používám na plánování především Komoot.

        Problém je, že ty polňačky se mění (s ročními obdobími, s počasím, s frekvencí používání…) a už jsem se párkrát dostal do situace, že jsem musel sesedat z kola a vést (cesta zarostlá křovím, polňačka rozrytá zemědělskou technikou…), samozřemě na naplánované trase (od Komoot, resp. OSM).

        0 0
    • Kergulaan  

      Ahojte.

      Jazdim hlavne po polnych cestach a zvazniciach (to su cety v lese urcene na zvazanie dreva). Takze vo vacsine pripadov sa jedna o trasy, ktore nie su v ziadnych “programoch” oznacee ako cyklotrasy.

      Pouzivam Komoot – premium, Strava a aj Mapy.cz, pretoze kazdy z tychto programov ma nieco co ten druhy nie a naopak.

      Strava – idealna na evidenciu prejdeneho + sledovanie zlepsovania sa na segmentoch + historia najazdeneho.

      Mapy.cz – kontorla trasy naplanovanej v Komoot. Naimportujem subor GPX z komoot-u do mapy.cz a prepnem na zobrazenie turistickej mapy + z lietadla. A pozeram, ci tam cesta je alebo nie a +/- aka. Da sa to pri maximalnom priblizeni celkom dobre zistit. Cez les napr. vidno ze tam chybaju stromy atd. Kontrolujem aj znacky, ak je tam zlta, zelena – znamena prudke stupenie – vacsinou su takto znacene priame vystupy na vrchol – takze sa radsej vyhnut.

      No a teraz preco Komoot je pre mna zaklad.

      Pouzivam app v telephone ako navigaciu. Vyhoda oproti mapy.cz – da sa vypnut prepocitavanie trasy, takze ma navigacia upozorni, ze som zisiel z trasy a nepropocitava trasu do dalsieho WP alebo do ciela ako mapy.cz. Tak isto hovori, ze napr. trasa je 150 v lavo od vas a tak viem, ze musim prejst na tu paralelnu cestu ktora je vlavo.

      Pri planovani trasy vidim aky tam bude povrch a stupanie, klesanie a tak viem odhadnut co dam a kde budem tlacit bicykel a comu sa radsej vyhnut.

      SUPER vyhoda – nastavenie mapy pri planovani KOMOOT TRAIL VIEW – ukazuje zelenymi bodkami na trase foto cesty. Takze vidite, ako ta cesta v danom useku v dany den vyzera. No a kliknutim na meno prispievatela sa dostanes do jeho profilu, alebo kliknuutim na “Photo taken on a mountain bike ride” – sa dostanes priamo do zaznamu trasy na ktorej bola fotka urobena – no atm siu z mozes pozerat kadial isiel atd. Sam sa snazim fotit aspon co par km, resp pri zmene kality cesty.

      Segmenty – pri planovani trasy, ak maju popis, tak vies do coho ides + foto.

      Kolekcie – vyhoda ze si vytvoris kolekcie – napr 2021, 2022, 2023, VSETKO, …. a ked si danu kolekciu vyberies, otvoris, tak na mape sa ti ukazu vsetky trasy ktore si v danom roku (alebo VSETKY) presiel a tak vies kde si uz bol, resp pozries co ta caka uz z prejdenej trasy – ten usek ktory pojdes este raz. Kliknes na trasu na mape a otovri sa ti dana trasa aj s fotkami, popisom, segmentami atd. – Toto je podla mna pri planovani najvacsia ficurinka.

      Pocasie na trase.

      Ofline mapy – stahujem si vzdy trasu ktoru pojdem do telefonu, lebo nie vzdy a vsade je signal. Da sa kupit cely svet – natrvalo, za jednorazovy poplatok, ale nie je aktualizovany (a chyba moznost vytvarania kolekcii) a pri tych peniazoch co ma cyklistika stoji a hlavne co mi prinasa, je to kazdorocne nepodstatny peniaz – aspon mi rodina nekupuje slipy a ponozky na vianoce. :>J

      Umiestnovanie fotiek podla polohy na trase. Viem, ze v r 2021 a 2022 to na “Strave” neslo, teraz to uz aj oni davaju fotku ku trase na miesto kde bola fotena. Na mapy.cz – neviem. Tam sa moc fotkami nezaoberam, pretoze tam kazdy nacapi tycku zo znackami, ktore ukazuju kam a ako dlho ist, popripade foto studnicky a potom je tam na jednom mieste 100 rovnakych fotiek a dalej nic. Mna vsak zaujima cesta, povrch, kvalia, material.

      Kto by chcel pozriet, mam otvoreny ucet – pristupny pre kazdeho – kergulaan

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.