• ppoli

    Máte někdo nějaké praktické zkušenosti s cestováním (bez kola) po Jordánsku? Máme letenku na listopad a trochu tápu jak to pojmout. Letíme na týden. Co chceme vidět víme, Petra, Mrtvé moře, Wadi Rum, když vyjde čas Aqaba. Jordan pass mám také zmáklý.

    Tápu v dopravě. Pořád nevím, jestli autobus, nebo půjčit auto. Auto je původní plán, ale u všech půjčoven, co jsem našel je v pojištění vzdycky nějaký háček. S dopravou s batohem nemám problém, ale z toho, co jsem zjistil, je to dost omezující.

    Google mlží, tak zkouším tady, protože na bikeforu ví všichni všechno :)

    0 0
    • Tuplak  

      Pokud chcete něco vidět, tak rozhodně auto. Petra nám stačila jeden den (měli jsme vstupenku na 2, ale stačilo nám to) a pak samo Wadi Rum a novovačka v kempu a výlet po Wadi. Prostuduj si cestopisy. Je jich na netu mraky.

      1 0

        MTBIKER doporučuje

      • ppoli  

        Jasně díky, pár cestopisů už jsem načetl. Potvrdil jsi mi přesně můj plán díky.

        Nicméně zajímají mě spíš ty praktické informace.

        Nenašel jsem třeba

        • primárně mi zajímají autopůjčovny. Když si čtu podmínky těch velkých globálních, tak i z tím nejlepším pojištěním je tam spoustu výjimek. Přiznám se, že bych chtěl někoho prověřeného, ideálně s plným krytím
        • jako alternativu zkoumám zkušenosti s taxíky, autobusy. Mám tip na pár dálkových společností, ale vzhledem k nedostatku času nezapadají do našich potřeb, nicméně vzhledem k tomu krátkému času, nepotřebujeme najezdit moc.Pořád se nechci vzdát myšlenky místní dopravy.
        • jestli je dobré mít nějaká $/€, nebo je to úplně zbytečné a jsou mi k ničemu
        • výběr z bankomatu – jsou tam nějaké poplatky, nebo ne? je lepší vybírat u nějaké společnosti/banky, nebo je to stejné? apod.
        • chci koupit místní sim na data, našel jsem zatím Orange a Zain. Cenu vidím, ale je některý jistější/výhodnější (pokrytí, …)
        • nějaké tipy na ubytko (Wadi Rum, Petra). Je toho docela dost a prověřené se hodí

        Je mi jasné, že jsem na špatném fóru, ale vzhledem k tomu, že je to moje „domovské“ a tady ví každý všechno, to zkouším :-) Na blízký východ jedu poprvé (stárnu, nemám čas a nechce se mi přes půl světa), tak řeším kraviny na základě zkušeností z předchozích cest po Africe, Jižní a Střední Americe a Asii.

        0 0
        • Melvin  

          Poplatky za výběr z automatu si najdeš v ceníku tvé banky. A je pak většinou jedno, u které banky vybíráš. Pokude jedete ve více lidech asi bych půjčil auto, člověk je daleko víc flexibilní a většinou to výjde levněji než cestování busem atd.

          1 3
        • Nahodnykolemjdouci  

          Byl jsem tam letos v únoru.

          Auto jsme meli z pujcovny, sedmimistne, na vyber moc nebylo. Vse probehlo v pohode, az na ro, ze ho nepredali s plnou nadrzi, a pri vraceni nastalo handrkovani, jestli je tam stejne nebo min. To je tam asi standard. Pojisteni jsme zaplat panbuh resit nemuseli. Jezdi se tam jinak nez v evrope, ale to asi znas. S jinou dopravou zkusenosti nemam.

          Eura nebo dolary smeni ve smenarnach, ja jsem.nemel zadny, bral jsem z bankomatu. Dalonse dost platit kartou.

          Mistni sim na data se hodi, kupovali jsme orange v kancelari, a byla to operace na pul hodiny se scanovanim pasu, podepisovani jakychsi formularu. Pokud by se dala.koupit esim pres.nejakeho virtualniho operatora, sel bych radeji do tehle varianty. Pokryti bylo ve mestech 100%, na venkove uz ro tak dobry nebylo.

          Ubytka byly fajn vsechny, zadna vylozene negativni zkusenost, samozrejme Hilton to neni. Jestli ale nejsi fanda islámu a ranniho budicku od muezzina v 5:30 rano, doporucuji najit si neco dal od mesity.

          0 0
    • PucalkovicAmina  

      A je to vůbec bezpečné cestovat do Jordánska v dnešní vyostřené mezinárodní situaci, kdy bude patrně Izrael opětovně čelit válce se všemi arabskými sousedy? Nechcete to raději odložit?

      5 2
      • drhor  

        To mě taky zajima.

        0 1
      • Slavik  

        Chce letět zadarmo domů vládním speciálem. Teď je otázka, zda na sedačkách nebo vzadu v bedýnce v nákladním prostoru…

        1 3
        • kejda  

          .

          0 0
          • ppoli  

            My jsme nakonec neletěli. Když si přítelkyně přečetla komentáře z BF, tak vyměkla :-D

            Takže žádné zkušenosti šířit nemohu.

            1 0
            • cyklista86  

              Škoda. Čekal sem až budu moct napsat něco jako „A co jako čekal..“ Tak nic no.. :))

              0 0
      • ppoli  

        Letenku jsme kupovali ještě před válkou. Samozřejmě současná situace ideální není. Sleduji to a v nejhorším nepojedeme, to je jasné. Ale nic nezkazím, když budu připravený :-).

        0 0
    • Pi†el  

      Jestli chceš po Jordánsku jezdit autobusy, tak si na to vem ještě jeden týden k dobru.

      Auto z půjčovny doporučuju při předávání detailně nafotit, abys předešel případným nesrovnalostem při vracení. Taky si zkontroluj, že má auto rezervu, nafouklou!

      Do Petry běžte rozhodně nejdýl minuty po otevření. A doporučuju zůstat někde na vyhlídce do západu.

      Až budete vybírat ubytka, tak doporučuju v první řadě řešit vzdálenost od těch jejich debilních mešit. Protože to, co se z toho ráno line za kravál, je fakt strašný..

      1 0
      • ppoli  

        Mešity jsou dobrý point, to mi nenapadlo. Petra je v plánu hned na otvíračku.

        Díky!

        0 0
    • krabica  

      Rozhodně autopůjčovna, měli jsme Pajero s 8V a do Wadi Rum ideál… :-) Jinak na spodek jsme bydleli v Aqabě, což bylo fajn a navrchu v Ammánu, což bylo naprd, neb tam je hustá doprava, ale zas se s velkým autem protlačíš snáze zácpou, neb silnější pes mrdá… :-)

      0 0
      • Nike  

        Když jste měli Pajero a do Wádí rum ideál, znamená to, že vás pustili s vaším půjčeným autem do pouště? S poplatkem nebo bez? Dík za info.

        0 0
        • krabica  

          Hele, pustili nás normálně dovnitř, ale už si nepamatuju jestli jsme platili něco navíc, měli jsme myslí Jordan Pass.

          0 0
          • Nike  

            Máme v poušti zamluvené ubytování přes booking a oni nám píší, že se do pouště nedostaneme, že je to chráněné území. My budeme mít Toyotu SUV.

            0 0
            • Tuplak  

              Pokud budete mít 4×4, tak byste se na ubytko samo v pohodě dostali. Jde jim jen o peníze. Zadarmo vás na ubytko neodvezou. Prohání se tam mraky aut, těch kempů je tam spousta.

              V Ománu máme zamluvené ubytko v podobném pouštním kempu a tam nám rovnou napsali, že buď dojedeme vlastním 4×4 nebo nám za poplatek nabízí dopravu.

              0 0
            • Peterko  

              Poušť je území místních. Když zaplatíš, tak se dostaneš. Někdy projedeš, ale může se stát, že Ti řeknou, že je to velmi nebezpečné a musí jet s tebou druhé auto aby jsi nezapadl. Auta z půjčovny tam obecně moc rádi nevidí.

              Z volným pohybem po poušti i když třeba jdeš pěšky, to není vždy snadné.

              Přijedou k tobě v Hilluxech a začnou ti vysvětlovat, že nemůžeš jen tak chodit po poušti, že musíš mít průvodce, že je to nebezpečné.

              Takže je dobré pro pohyb v pouštních kaňonech a dunách být předem domluvený s někým místním, kdo třeba poskytuje ubytování, že jdeš na výlet.

              V případě, že tě někdo zastaví, řekneš, že to to domluvené s tím člověkem a většinou máš klid. Někdy jsou trochu urputní, ale bohužel, je to způsobeno tím, že tam jezdí dost bohatých turistů za západu, kteří rozhazují stodolarovky jak večerníček před spaním.

              Berou to obecně tak, že seš bílej, bohatej, tak prostě máš zaplaťit.

              V autobuse, nebo obchodech, máš běžně alespoň 3× vyšší cenu než místní. Na tržišti je vhodné smlouvat.

              Cestovat se jakžtakž dá i taxíkama, kolikrát za cenu autobusu.

              Jen je potřeba dohodnout cenu předem.

              Když tě někdo osloví: „Hello my Fried“, tak tě chce ojebat.

              Když ti řekne: „Hello my best Fried“, tak už tě ojebal a chce tě ojebat znovu.

              Je to prostě jižanskej punk.

              Mají tam, ale i hezké zvyky, třeba chlapa v autobuse musí ženská pustit sednout.

              V obchodě rovněž chlap nestojí ve frontě za babama, ale jde dopředu.

              Jo a nejdůležitější info, pivo se dá koupit ve větších městech ve speciálních alkoholshopech, je vhodné se nežinýrovat. Na poušti se pak shání blbě a s vysokohorskou přirážkou´.

              I když po setmění, co Alláh nevidí… vždy se tam nějaká kultura najde, třeba pryskyřice z květenství samičích rostlin jisté kytky.

              1 0
              • Nike  

                Komu mám zaplatit za auto? V návštěvnickým centru Wádí rum nebo otravným beduínům do kapsy? Kdo tam vlastně je u brány pouště? Policajti nebo někdo jiný?

                0 0
                • Peterko  

                  Jestli si to dobře pamatuji, tak na to aby jsi se dostal do Wadi Rum, Ti stačí i ten Jordan pas… Ovšem Wadi Rum je národní park a poslední městečko v poušti, kde většina turistů přesedá ze svého vozu, do nějaké rozhrkané Toyoty a nebo na velblouda a nechají se odvézt na poušť do luxusního resortu z kterého už pak nevystrčí paty a když, tak jen v doprovodu místních, protože poušť je velmi nebezpečná.

                  My jsme tam bydleli v podstatě na dvorku u jednoho z místních, takže když byl s někým na poušti problém, zmínili jsme že to je domluveno u místního člověka a problém nebyl.

                  Když byli někteří hoši hodně urputní, tak mu volali na mobil, dostali od něj zjeba, rozloučili se a odjeli.

                  Na bráně do parku je nějaký tvůj případný konflikt s místními nebude zajímat.

                  Pamatuji si, že podobou věc jsem řešil v Petře na okruhu, jsou místa, která si uzmuli místní. Tam kde je krásný výhled odkud si můžeš pořídit parádní fotku chrámu se dostaneš jen s místním Guidem, protože cesta na vyhlídku je velmi nebezpečná.

                  Celá ta show je pak ve výsledku o tom, že před tebou jde cikán v žabkách po schodech dovede tě na místo, kde je nejlepší výhled.

                  Samozřejmě na to nemají vůbec žádné právo, žádnou bezpečnost nezajištují, žádná přidaná hodnota tam není, ale prostě tě tam nepustí. Když se s nimi začneš hádat, tak jich tam přiběhne alespoň 6 a nenaděláš nic.

                  Buď zaplatíš a jsi jejich „best friend“, nebo tě na vyhlídku prostě nepusí.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse