• Rychlej turista

    Silniční cyklistika je za mnou dávno, z bajkového Rychlého turisty jsem se stal turistou zevlujícím a nyní – po pár desetiletích na kole – přicházím na to, že bych se vrátil zpět na vlasní nohy. Alespoň na dobu od podzimu do jara. Takže potřebuji poradit s batohem, co na sebe a nějaké to vybavení na pár dnů do přírody.

    Co se týče batohu, tak tady jsem úplně mimo, ale co jsem tak četl, je prý důležitá velikost (zad), aby se dala štelovat a batoh dobře seděl. Objemově nějaký větší, ať se nemusím stresovat místem, takže snad nějakých 60 – 80 l a aby snesl drsnější zacházení v přírodě, takže nejlepší by snad byl nějaký vojenský.

    Oblečení bych bral asi taky nějaké maskáčové, ať se člověk nebojí znavené tělo odložit kamkoliv. Takže bych zcela zavrhl současné módní materiály a nepromokavost řešil klasicky – pončem. To oblečení je v současnosti asi můj největší problém, protože v cyklistickém jsem na místě bivaku v tomto počasí dočista marnej. Botičky – GTX pohorky nějaké mám, i návleky proti padání sněhu do nich. To by na zimu stačit mohlo.

    No a zbývá nějaké to nezbytné vybavení – nůž, sekerka, lopatka, kompas a tak.

    Na batohy jsem koukal tady, ale fakt jsem v tomto úplný mimoň. Oblečení by se tady snad taky dalo pořídit, ale chodit zase jako nějaký americký pošuk, no nevím…

    Takže mám víceméně jasno jen ve výběru toho kapesního nožíku, protože proti mé stávající rybičce to bude nepochybně velký krok kupředu. A protože to chce ctít značku, tak pevný nožík se mi líbí Prodigy a sekyrka taky tak akorát do ruky.

    Takže se omlouvám za necyklistické téma, ale na jiná fóra nechodím a vím, že i tady je dost lidí, co mi v tomto dokážou poradit :-)

    0 0
    • miki  

      dy se taky můžeš podívat

      http://www.bullarmyshop.cz/

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • jeffino  

      ty voe, tebe poslali do Mali:)?, tak nic nekupuj, musíš nafasovat a po návratu rozprodat, ty prachy vám ted trošku snížili, tak at se zahojíš:-).

      0 0
    • Karlíííík  

      Ahoj. Tak jsem si pozorně přečetl to vše co hledáš v tomto novém stylu – po vlastních nohou.

      Světa kraj jsem protoulal se s batohem na zádech, v maskáčích, tábořící pod celtou, v zemljance, v hamace.

      Jestli Ti mohu doporučit za mne, tak při delší chůzi oceníš pak co nejmenší váhu všeho, co nabalíš si sebou – to znamená, že časem budeš z 50-ti věcí balit už jen polovinu a třeba se naučíš spousty věcí nahradit si v přírodě, pokud někdo Tě to naučí – najít si vodu na poušti, umět si vyrobit ze stromu cukr, provaz, z kytek saponáty na vyprání si oblečení.

      Co se týká batohu, tak co jsem byl dobrovolník jako zdejší Serža…tak používám US batoh ALICI. http://www.army-shop.cz/…let/936.html

      Maximální spokojenost…větrají mi perfektně záda, pěkně sedí, při velké zátěži mne netahá dozadu, má dobré vychytávky, vydrží hrubší zacházení, snadný na údržbu.

      NECHTĚL bych žádnej turistickej, protože ty mi nikdy tak na zádech nevětraly a hlavně rozložení těžiště při balení nemusím řešit.

      Jestli chceš chodit v maskáčích po horách jako já, serža, jj, fajn, nebudeš tak nápadnej v přírodě, ale funkčnost u obyčejný látky bude zaostávat. Zmokneš a budeš dlouho schnout. Bude horko, nebudeš mít takovou prodyšnost a nebo v chladu tě to zahřeje s limitem.

      Klidně můžeš využívat na toulání moderní materiály, jako jsou třívrstvé lamináty se softsheelem. Neprofokne, zahřeje a při impregnaci ochrání před vodou nějakou chvíli. Stejnak budeš muset mít i tu pláštěnu v ponču…na delší a prudký déšť. Hlavně ale budou dobře odvádět vnitřní vlhkost. Co se týká spodního prádla, tak po objevení merino vlny bych už si na hory nebral bavlnu. Módní trendy – ehm, pro muže se i dnes dělaj ty funkční věci v tmavších barvách, olivově zelených, hnědých….

      Pak se nauč hlavně sebou nosit náhradní ponožky. Pamatuj si pravidlo platné jak z války, tak i pro civilní se toulání- nohy vždy mít suché.

      A jestli Tě mohu poprosit, až budeš se sám, či s někým toulat přírodou, jako to dělám já, zahlaď vždy po sobě veškeré stopy na místech, kde jsi tábořil, kde jsi třeba jen posvačil tatranku. A když najdeš už nějaké ohniště, využij ho, než aby jsi stavěl nové. A hlavně si nikdy neber kameny z řeky…aby Ti pak v ohni nebouchaly kvůli vodním páram.

      Když budeš vybírat nůž, tak nějakej pevnější, který Ti dokáže nahradit i sekyrku. Sekera je velká a zbytečná zátěž. Lopatku využiješ minimálně….poslouží nůž, plochý kámen, kůra stromů, hrnek. Kompas – ehm, hlavně aby jsi se pak uměl zorientovat na mapě. :-D

      Důležitá je asi čutora u pasu a rezervoár v batohu. Čutoru můžeš kdykoliv doplňovat ze studánky, u lidí na samotách, nebo když budeš procházet vesnicí. Navíc v ní může nosit jiný nápoj, než budeš mít rezervoáru.

      Když tak rád poradím kdykoliv.

      0 0
      • obda  

        Abych dal pohled z druhé strany, A.L.I.C.E. je imho docela těžká, dobré turistické batohy líp sedí a mají líp rozloženou váhu. Ale každý to máme jinak.

        0 0
        • McBlacky  

          já už jsem si zvykl, že někteří diskomfort záměrně vyhledávají a mají ho jako nutnou součást zážitku.

          0 0
    • Karlíííík  

      Serža Ti hodil zajímavý TIPy. Já mám v merku teď nahradit můj někde zatoulaný kvalitní nůž tímto kouskem naší zbrojovky…

      http://www.uton.cz/…acr/acr-805/

      Líbí se mi a funkčně mi bude vyhovovat pro většinu prací když jsem v přírodě. Protože má 5 mm tlustou čepel, tak na krájení chleba, zeleniny a vykostění chycené ryby se moc nehodí, proto mám v záloze speciální lehkej a pevnej nůž s tenkou čepelí. :-)

      0 0
      • losna  

        Ten bojový nůž bych nebral, to pouzdro není samosvorné, pro uchycení je nutný ten látkový popruh, bez něj bude nůž vypadávat z pouzdra. A uchytit lze jen na stehno + opasek.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Busdriver  

        Plánuješ zabodnout agresivní pařez nebo nějakou nebohou, tatranky chtivou zvěř, že chceš útočnej nůž? Utona neber, jako outdoorovej nůž je k ničemu. Ten Fallkniven je dobrá volba, sám mam obyč F1 a jsem spokojenej. A když něco levnějšího, tak třeba něco od značky „Mora“, stojí málo a funguje spolehlivě. :)

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • cabbage  

        To je snad ještě horší „nůž“ než uton..

        0 0
        • Busdriver  

          Heh, jestli myslíš ten od Mory, tak je pravda, že vypadá příšerně. Taky sem dřív nechápal, co na něm všichni viděj.. Ze zvědavosti sem si ho za ten pakatel objednal a pochopil sem, proč je tak populární. Fakt neni vůbec špatnej. Ale souhlasim, z obrázku na netu je to děs. :)

          0 0
          • cabbage  

            Myslim ten bajonet k brenu;)

            mam uton pro aktivní zálohy – tedy prodloužený uton a to je dobrý jen k bodání do lidí, jinak se s tim nedá nic dělat, předevšim ne nic sekat.

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
      • DaSnail  

        to je fujtajbl…

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • DaSnail  

      maskáče rači ne, budeš vypadat jak podivín. jednofarebné kusy v prírodných farbách sú lepšie.

      místo toho zavíráku od hovnožrouta bych bral nejaký onehand ze švýcar, napr vnox trailmaster a k tomu nejaké kopyto na hrubú robotu napr glok, sisipuko atd

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jednobarevné oblečení nechci, na tom je všechno vidět, proto ty maskáče, abych se v tom nemusel bát válet.

        Ten jednoduchý zavírák asi vynechám a vezmu nějaký víceúčelový k tomu Prodigy.

        0 0
        • jIrI___  

          Stejně mi pořád vrtá hlavou, který ze států si tě povolal na misi. Z toho bude konspirace jak hrom :)

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • pepek  

            Mně zase vrtá hlavou, proč turista chce obléct hadry, který vypadají uplně jako hadry našich bývalých imperialistických nepřátel?

            Může potkat bývalého soudruha a jak mu to asi vysvětlí?

            Ledaže by ho strana opravdu vyslala na záškodnickou akci třeba do Fort Bragg.

            0 0
        • honhav  

          osobne bych vynechal velky nuz, u nas je v podstate absolutne k nicemu, a vzal nejakej vetsi zavirak s otvirakama a pripadne pilkou. Tahat dva noze je zbytecna zatez a temer nikde je nevyuzijes… nedelal bych z toho ale uplne drama, po par vyslapech poznas nejlip sam co potrebujes a co ne…

          0 0
          • Rychlej turista  

            No nevím, ale na pořádný nůž jsem si dost často pomyslel, když jsem něco pižlal a pižlal… Otvírák jsem naproti tomu nepostrádal nikdy, konzerva se dá otevřít nožem a pokud ji potřebuješ otevřít elegantně, tak stačí kámen.

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • JSt  

              pri otvirani konzervy nozem muze prijit vhod i ta sada na zastaveni masivniho krvaceni. :-)

              0 0
          • JSt  

            takovej nuz mozna kdybys chtel zabit brumika jako olda setrnej. vyvrtku ani srofovak to nema a chleba ukrojis cimkoliv. ;-)

            0 0
            • honhav  

              prave proto jednoduchy vetsi svycarak s otviraky, pro pohodli pri vecernim posezeni u ohynku, opekani slaniny a vyvrtkou na otevreni dobreho vina pro rozjimani pod hvezdama… mam nejaky wenger s cca 8cm cepeli a v podstate jiny nuz na vandrovani u nas mi opravdu netreba…ja treba jsem pohodlnej a na vikend vozim 4cm tlustou termarestku, dostatecnej spacak, hrnicek a lzicku, nozik, neco jako zapalky, provazek a plachtu ze stavebnin za 300kc na pristresek, malou lekarnicku… to mi na vikend nejak staci… Z dotazu jsem pochopil ze nejake takove vylety ma RT v planu…

              Co mi prijde opravdu podstatne jsou kvalitni boty aby byli nohy maximalne v suchu, batoh aby jakz takz sedel, a zbytek se vzdy da nejak aktualne poresit…ja na vandry jezdim ve starym jehlici stejne jako pred 20 lety a jsem spokojeny…

              0 0
              • oddie  

                Ještě jedna poznámka k tomu, pokud ony výlety mají přesáhnout nejen hranice všedních dnů, ale i ČR směrem do Německa, tam mají nepříjemný zákon omezující délku čepele kudliček, tak pozor na to – zvláště s přihlédnutím k tomu, že podobně vystrojený týpek bude pravděpodobně přitahovat pozornost orgánů…

                0 0
                • karliner  

                  Když bude mít maskáče, nikdo ho neuvidí.

                  0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                • McBlacky  

                  ono když sebou potáhne mimojiné ten těžkej bágl, hamaku, dva nože a sereru, tak ho nějaký velký raisování ani nebude napadat.

                  Lidi co znám já a chodí 50+ denně s batohem spíš řeší jestli 200gr bunda není moc a jestli má smysl batoh nad kilo :)

                  0 0
                  • oddie  

                    Člověče, lidi co znám já, co chodí 50+ km denně, spíš nosí věci jak z muzea, než že by řešili moderní materiály. Někdy až docela nepochopitelně, třeba si nepořídili ani tu Gemmu, která už je taky aspoň čtvrt století stará a tehdy to byla bomba…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      o těch taky vím, ale to je hodně specifická skupina :) Já myslím spíš mladší cestovatele/trekaře co jezdí dál a na dlouho a mají prostředky na to to trochu vyladit.

                      0 0
                      •  
                        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                        0 0
                      • oddie  

                        Člověče, ono to leckdy není otázkou prostředků. Znám třeba týpka, co jezdí s tlumokem snad starším než jsem já, a v něm nosí fotografickou výbavu za půlmega – jezdí do divočiny fotit zvěř. Toho by pár desítek tisíc za nové hadry a bágl fakt nevytrhlo, ale stejně si je nepořídí.

                        0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • honhav  

                      asi znas vandraky co jdou tech 50 km na relax, zatimco Blacky autdoristy, kteri si uzivaji moderni novinky… :)

                      ja treba s tou 22 let starou gemou jezdim dodnes, kdyz potrebuju vetsi batoh a mam v nasi „parte“ jeden z nejmladsich batohu :)

                      0 0
                      • oddie  

                        Já tu Gemmu mám v garáži, v posledním působišti jsem ji nechal válet v komoře ve skříni a chytla plíseň, tak řeším, co s ní, už jsem ji chtěl vyhodit, ale odložil jsem to a nějak doufám, že by se to třeba dalo vyprat…

                        0 0
                        •  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                          0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
    • ememem1  

      clovece ja sa snad pomocim. pacifista RT sa ide hrat na vojaka. skutocne nic v zlom ale co ta vedie k tomu ze na turisticke vylety zhanas vojensky matros? imho su tie veci z armyshopov snad mimo specifickeho urcenia dobre leda k hovnu resp. pre roznych podivinov ktory miesto toho aby do armady isli sa na vojakov iba hraju. v ktoromkolvek slusnom outodoorovom obchode sa vybavis lepsie.

      „tu:http://cestovanie.sme.sk/…lovnici.html o celkom peknom vylete, to dievca nepotrebovalo ani sekeru, ani armadny noz ani ziadnu podobnu chujinu. ked som bol na takom vacsom vylete vo venezuelskom pralese nic podobne ma ani len nenapadlo zo sebou tahat. jednak budes vyzerat jak trtko a druhak jak hovorim outdoorove vybavenie je pre dany ucel isto lepsie.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Nikovlas  

      Z těch nožů a sekery docela chcípám. Jasně – nikdy nevím, kdy budu potřebovat kácet strom… ale pokud bych to potřeboval, tak se prostě otočím a půjdu jinam (to se jednou stalo kamarádům v gruzii). Přístřešek ze dřeva dělat nemusím, protože s sebou nosím vlastní… Já mám už celkem dlouho takovej ten běžnej švýcarák (ten větší rozměr) – jeho velikost nejvíc ocením při krájení chleba. Uvažuju, že si pořídím něco malinkýho – holt pak budu mít opižlané krajíce, no… Jinak jsem opravdu nikdy nepotřeboval žádný robustní nůž větších rozměrů než cca 8 cm. Je fakt, Slovensku, na horách na Balkáně a v Tušetii v Gruzii.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tak jistě, ty nože i sekyra jsou zcela zbytečné. Stejně tak i batoh, hamaka, spacák a všechno oblečení. K čemu to, když můžu sedět v teple doma u televize…

        To, že jsi se nikdy nechtěl v zimě zahrabat do sněhu nebo si postavit jednoduchý dřevěný přístřešek, ještě neznamená, že to nesmí udělat ani nikdo jiný, třeba 2 km od domova.

        0 0
        • McBlacky  

          takže vlastně jen chceš trénovat na globální kolaps, pořídit si výbavičku atd…

          0 0
          • Rychlej turista  

            Jako malého mě děsně bavilo toulat se přírodou a spát venku. Jenomže jako malý špunt jsem byl v tomto silně omezován, považoval to za křivdu od dospělých a tehdy jsem si umínil, že až budu velký, tato dětská přání si splním dosytosti. A tak to teď na stará kolena dělám a pomalu se vracím zpět do dětství :-)

            0 0
            • Peslezedirou  

              Jsem si to plnil jako capart, ale to byla doba kdy nikdo ještě funkční prádlo neměl. Spacák byl tak velký, že zabral celý batoh, ostatní věci si musel strkat kolem. Batoh neměl ani popruh na prsa, přesto jsem venku spali na zimní výpravě, velikonocích, stan byl ze dvou celt, klasické trojuhelníky a taky se dalo, progres ve vybavení od té doby neskutečný :-)

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • McBlacky  

                mě taky naši tahali všude možně a pak jsme jezdili i sami. Nebyl internet ani mobily, takže byla spousta času :)

                0 0
        • Nikovlas  

          Souhlas – klidně si stav ze dřeva, co chceš. Jen tvrdím, že naprostá většina turistů v drtivé většině světa bude spokojenější s malým nožem a bez sekery. Pokud má někdo specifické „zálesácké“ nebo „armádní“ nebo „jiné“ potřeby, jako například kácení náletů kvůli jednorázovému přístřešku, pak je to jeho volba. Dosti lidem (i mně) tu připadá směsný se-se se svým „všechnokolem“ – s armádní sekerou a obřím tesákem na běžné čundry tu vidím jistou spojitost. Ale obojí je samozřejmě každého volba – stejně jako sada XX, 29", kotoučové brzdy, trekový kolo… Kdo chce být připraven na všechno, nechť je.

          0 0
        • kolda  

          no já nevím, pročundrovanýho toho mám celkem dost, i v zimě se spaním venku, ale tu vaši army výbavu jsem nikdy nepotřeboval..

          záhrab do sněhu sekyrou neuděláš a proč půl dne stavět nějakou chatrč, když z celty postavíš nějaký přístřešek jedna dvě.

          ale můj názor, co se týká spaní – buď plný komfort = malý lehký stan (který bude vážit to co ty vojenský krámy) nebo když hodně řešíš váhu = žďárák

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • honhav  

            +1 a jen bych dodal, ze cim kratsi doba a jednodussi postaveni, tim lepe…no a pocital bych hlavne s destivym pocasim, protoze krupave zimy na zahraby zas u nas tolik nebude…

            0 0
        • karliner  

          No, v cizím lese nemáš co kácet stromy ani stavět stavby, byť přechodného charakteru. Když už jsme u toho..

          0 0
    • Peslezedirou  

      Aby jsi to nemusel číst :

      Na tvůj dotaz ti odpoví pár lidí co mají zkušenosti s pohybem v přírodě, na vandrech atd. Pak nastoupí několik lvců remíz a začnou vytahovat jednotlivé věty a začnou se v tom štourat a provokovat přispěvatele, se snahou zavléct dotyčnou osobu do hry o remízu, jejich příspěvky jsou s nulovou informační hodnotou.

      0 0
      • Nikovlas  

        Jo – RT je tady na B-F úplně nový, takže se tvůj příspěvek určitě neřadí do kategorie tebou popsané.

        0 0
      • karliner  

        Imho má evidentní zkušenosti s pobytem v přírodě skoro každý, kdo sem zatím přispěl. Ale ne každý k přežití v českém lese potřebuje plnou polní army kokotin :-)))

        0 0
    • Peslezedirou  

      http://www.nalehko.com/…zka_vybaveni

      Může se hodit…

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • McBlacky  

        tam jsou dobrý články.

        Hlavně třeba tohle http://www.nalehko.com/…nosti_batohu

        to je pravda -tesat do kamene- osobně jsem nejvíc nalítal s batohem kolem 7–8kg a dát s ním 50–60 denně je stokrát lehčí než dát 30km s batohem 15–20kg.

        Co v tom článku ale není je fakt, že váha batohu je do značné míry závislá na váze jedince, respektive % z váhy.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • kolda  

          zase když jdeš vícedenní akci na pohodu a ne jako závod (a nespíš na chatě), tak nemožnost si uvařit aspoň čaj / polívku ti na regeneraci a pohodě do dalšího dne taky nepřidá.

          když pominu oba extrémy, tak se ve dvojici dá sbalit kolem 12kg, s tím ,že máš full komfort – stan, vaření atd.

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
          • obda  

            Nikdy jsem nechápal, proč mají, v teplejší části roku, mnozí jedinci potřebu vařit si každý den třeba čaj. Zbytečně to žere čas a palivo. Voda stačí.

            0 0
            •  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • Pavel  

              Já si to taky myslel, že bez ranního čaje nepřežiju ani den, tahal jsem ten vercajk skoro všude. Letos jsem v rámci akce „přejezd čs hranice“ redukoval, co šlo, zrušil jsem i to vaření. Světe div se, týden jsem bez ranního čaje vydržel (a vlastně čaje vůbec; a i kávy, jedinný nápoj, který se vařil, bylo pivo), ráno stačila voda a „ptačí zob“ (müsli s ořechama), večer kus chleba s klobáskou. A odvykl jsem tak rychle a snadno, že ráno po příjezdu domů jsem si ten nezbytný ranní čaj zapomněl uvařit… :-D

              Ale na podzimní a jarní „čundry“ vaření beru, studená mlžná rána s něčím teplým (čaj a ovesná kaše) jsou hned o 106 % snesitelnější…

              0 0
            • jIrI___  

              Ráno bez čaje je jak sex bez ženy.

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
              • karliner  

                Hele, jestli je pravda i jenom 10% z toho, co tu o sobě roztrušuješ, tak by mne zajímalo, jak můžeš vědět, jakej je sex se ženou :-DD

                0 0
                • jIrI___  

                  Viděl jsem to na videu.

                  0 0
                • treatt  

                  A kdo tvrdil, že musí bejt živá?

                  0 0
                  • Pavel  

                    Včera večer jsem nalezl mrtvé tělo mladé dívky.

                    Už dlouho jsem si tak dobře nezašukal.

                    Ale vůbec to nejde srovnávat s tím, jak skvěle jsem se pak najedl.

                    0 0
    • peterrb  

      Počuj RT, je jasné, že máš svoju predstavu, ktorú si tu chcel potvrdiť a 90% prítomných Ti ju zamieta, ale ako tu už tiež zaznelo – väčšina armády nad kvalitou výstroje škrípe zubami (alebo aj podáva sťažnosti – mrkni niekedy na armadninoviny.cz), pár zvyšných má výstroj zrovnateľnú s výbornými Mammutmi a Tilakmi potlačenú maskáčom. Môžeš si nakúpiť armádnu „veteš“ a chodiť si v nej po lese, ale ako mrknem na Treka v Tvojom profile, asi by si si nenechal vykladať, že známy má to isté, čo ty (počtom prevodov, farbou a ešte má aj odpruženú vidlu!) za 9999,– z Intersportu..

      Veci majú holt svoju hodnotu, to už vieš asi sám, obvykle je lepšie nakupovať postupne kvalitné veci trebárs vo výpredajoch, než vyhadzovať prachy do kanálu za „rovnaké, ale za polovic“.

      A ešte To Sgt.Pepper – nechcem armádu nijako kritizovať, je mi jasné že ju budeš brániť, ale súkromný sektor je ďaleko pružnejší v aplikácii noviniek (trebárs z armádnych labolatórií) do použiteľného produktu a vychytávanie múch a neostrieľaný civil ďaleko menej odolný, než vojak, čo má „v práci“ kopec iných problémov, než teplúčko a sucho pod bundou..

      0 0
      • Nikovlas  

        Třeba když tu tuhle Serža vychvaloval nějakej armádní stan, načeš hned dovysvětlil, že u moderních spacáků z dutejch vláken přece není problém ráno „vylít“ vodu, sbalit ho a vyrazit :-)

        0 0
        • McBlacky  

          vylít vody ´ze´ spacáku je podle mě problém u libovolného materiálu :)

          0 0
      • Rychlej turista  

        Já už jsem starý na to, abych si musel něco nechávat potvrzovat 90% přítomných, nevěděl co chci a řídil se jejich příkazy a zákazy. Vím to docela přesně a tady jsem se ptal pouze na konkrétní upřesnění a kde to seženu.

        Naštěstí umím informace vyhodnocovat a tak jsem se dozvěděl to, co jsem vědět potřeboval, čímž Seržovi i všem ostatním děkuji.

        Takže jen pro tvoji informaci, objednal jsem dva, podle 90% přítomných, zcela zbytečné nože a k nim ještě zbytečnější brousek, dražší než ten dražší zbytečný nůž. Nedumej, nad tím, neřeš a nepřepínej. Nemusíš to chápat, prostě to ber tak, že to potřebuji stejně tak nutně, jako svoji pevnou vidlici :-)

        0 0
        • oddie  

          A to kdybys viděl, jakou sbírku nožů mají třeba na Dealextreme :D

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
        • karliner  

          Kruciální otázka ale je, proč jsi zaplatil DPH tomu bordelu tady. Trochu to zavání nekonzistencí v názorech :-)

          0 0
          • JSt  

            obcas musis udelat ustupek :-)

            0 0
            • karliner  

              Třeba turistovi nevadí platit DPH Fischerovi. Na rozdíl od Kalouska.

              0 0
        • honhav  

          tak zas je potreba si udelat radost a nuz je uzitecna vec… :) gratuluju a preju spokojene uzivani…

          Aniz bych chtel trolit, zajimaly by me po par mesicich tve poznatky, jestli trebas nepozmenis nazory na nutnost nekterych veci ve vybave.

          0 0
        • peterrb  

          No jo, chápem a, diskusia sa tradične rozvinula nad rámec účelu, winner or looser, still retarded :)

          A kto vie, možno to nejakému hosťovi nakoniec dačo dá..

          Tak si uži výbavu a tiež by ma zaujímal Tvoj názor po pár mesiacoch, snáď toto vlákno potom niekto vytiahne a budeš mať chuť zhodnotiť. Hlavne hlavu otvorenú, nemálo si nás armyshopovým obdobím tiež prešlo :)

          0 0
          • Rychlej turista  

            Samo, že se pochlubím, chválím se pravidelně, rád a často :-)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Tak předevčírem jsem dal zkušební 30 km procházku s Tacticalem 45 II naplněným na 15 kg. Musím se pochválit, že jsem dal na dobré rady a nakoupil správně. Hamaku jsem pověsil na batoh, dovnitř strčil spacák, karimatku, plachtu, dřívkáč, pyžamo a nějaké drobnosti. Na boky jsem dal po jedné 1,5 l PET láhvi s vodou a na přední část batohu pověsil jednu 10 l kapsu s jídlem. Batoh byl plný tak akorát, ani prázdný ani plný.

              Ty 10 l kapsy jsem pořídil tři (dvě se dají ještě pověsit na boky). I když moc nepředpokládám, že je někdy všechny tři potáhnu, považuji to za dobrý kup. V každém případě to dává batohu možnosti ho značně zvětšit. S čím jsem si ale udělal obrovskou radost je sedák – střelecká podložka. Cenou i užitečností bych to přirovnal k vestičce na kole – za málo peněz hodně muziky. Naopak, kapsa na lékařské vybavení mně nenadchla. Mapník snad využiju, uvidím. Návleky na nohy do sněhu taky vypadají dobře. Dole (pod podrážku) není hadr, ale ocelová struna. Kapsa na polní láhev taky vypadá moc hezky, vejdou se do ní přesně dvě 0,5 l PET láhve a jsou na ní tři malé kapsy na sucháč, které se zcela určitě taky najdou využití. Dobře se hodí i k Tacticalu 20 II v barvě oliva, který jsem rovněž pořídil a jsem jím rovněž nadšen. Nahradí můj rozpadající se lidlový batoh na kolo.

              Batoh jsem měl na zádech celou dobu 6:20 hodin, krom malé 12 minutové zastávky. Mám za to, že kdyby něco nebylo v pořádku, tak bych to (jakožto netrénovaný) neunesl. A to jsem ještě zcela nevyužil předností bederního pásu, který si po utažení nerozuměl s opaskem kalhot, který mě tak tlačil na pánevní kostičku. Po jeho utažení se většina váhy přenese právě přímo na pánev a ramenní kšíry tak slouží prakticky jen k připoutání k tělu.

              Ještě musím pořešit to oblečení, ale velký problém v tom nevidím, když jsem to v teplotě lehce nad nulou dal celkem pohodlně v letním policejním oblečku. Zimní je ve skříni, takže s oblečením spěchat nebudu a dojedu si pro něj osobně do Plzně, či kde ten krám je. Na posezení u večerního ohně jsem jen navlékl ledviňák – výborná věc, která mi chyběla v létě, když jsem ho s sebou nebral.

              S oba nožíky od Gerbera jsem taky spokojen, jak s opaskovým Prodigy, tak i s kapesním zavíracím Obsidiánem s celohladkou čepelí, otvírákem, šroubovákem placatým i křížovým a pilníčkem.

              0 0
              • jIrI___  

                Ty sněhové návleky na nohy jsi bral jaké?

                0 0
                • Rychlej turista  

                  AČR vz. 95 neměli, tak khaki, ale u těch je to jedno – pochybuji, že když je budu muset navléknout, že někoho potkám :-)

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Tyhle ? Ptám se kvůli té ocelové struně, protože zatím všechny návleky, co jsem měl, měly dole textil a to vždycky dělalo problémy.

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
                    • Rychlej turista  

                      Tyto

                      Já roura, teď koukám, že dole červeně píšou, že je mají ve vz. 95 :-)

                      0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
          • JSt  

            schvalne, cemu se smeju? :-DDD

            0 0
            • DaSnail  

              oo

              0 0
              • JSt  

                jj

                0 0
              • fredy.k6  

                Třeba je to nějaký uvolněný lůzr :-)

                0 0
                • peterrb  

                  Ne! Looser – to je predsa odjakživa Loser, ktorý nevie gramatiku..

                  0 0
    • peterrb  

      Btw. zaznel tu batoh Deuter Futura – raz som ho skúsil požičaný, za týždeň som si ho kúpil a po mne ďalší traja z rovnakého dôvodu :)

      Skvele sedí a presne ako rámovky typu ALICe máš voľný chrbát a nepotíš sa. A tých, (tuším 35?) litrov mi na 3 dni bohate stačí, čím ľahší, tým lepšie a oprať v potoku nie je taký problém. Kolega v ňom prešiel neskutočné veci a po 5 rokoch sa ani nepára.. Drahší, ale nič lepšieho asi fakt neexistuje :)

      0 0
    • op  

      batoh = Treksport (Patagonia) .. vi preci kazdej :) Nemuzu ho doporucit protoze nemam srovnani, ale usel uz se mnou tisice kilometru, tak nejakou kvalitu mit bude.. Jistou dobu to bylo poznavaci znameni Cechu/Slovaku ve svete.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • pold  

        TS Patagonia mám asi tak 17 let (z toho ptvních 13 dost ostrého provozu).

        Nedávno sem ho doporučil kamarádovi – rozpadl se mu za rok. Tak už je nedoporučuju, mně sice drží jak helvétská víra, ale asi se za těch 17 let u TS něco změnilo.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • McBlacky  

        Patagonia a Tatran :) s tím už se dalo fajnově

        0 0
      • kolda  

        Patagonku jsem mel mraky let.

        0 0
        • op  

          Mam ho v takovym stavu, ze treba v Peru spadl ze strechy autobusu v 80km/h, v Kyrgyzstanu se ztratil a pak za 2 dny nasel, a tak. Vzdycky si ho radsi zasiju nez abych riskoval neco jinyho na zadech.

          0 0
      • obda  

        Já su z Brna, tudíž Gemma pozitivní. Patagonky mi nějak nesedly. Každopádně bych, na základě svých zkušeností, tvrzení mírně upravil, poznávacím znamením bylo „Patagonia nebo Gemma“.

        0 0
    • Radez  

      Jestli se hledá, tak dnes v 17:29:47 jsem kohosi v nejakejch hadrech podobnejch vojenskejm potkal na Chodově, jak sem vylejzal z metra. Vzhledově to vypadalo, jak on. Teda podle těch fotek, co tu dáváte.

      0 0
      • Radez  

        Ale asi to nebyl on, páč u pasu ten člověk neměl kvér, ale jen jakousi brašničku, jak horolezci v tom mivajou magnézko.

        0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
    • Beeda  

      stacilo rovnou napsat ze chces bouchacku :-D

      0 0
  • Peslezedirou

    Ou jé :-)

    0 0
  • Obsah tohoto příspěvku je blokován.
    0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce